«Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής – με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας –είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ. Και ταυτόχρονα να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν– από το 2003 και μετά – τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».
Ο Αλέξης είδε το φως το αληθινόν από την Αργεντινή που συνεχίζει το ταξίδι διακοπών μετά… συνομιλιών.
Κι εμείς τόσο καιρό να αποφύγουμε την χρεοκοπία δεν προσπαθούμε; …
Στην Ελλάδα έχουν γίνει τόσα πράγματα μέσα σε τρία χρόνια προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία που ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από την Ελλάδα. Δραματικές θυσίες, πολλές φορές με αδικίες, δραματικές διαβουλεύσεις, τεράστιο πολιτικό κόστος για όσους τόλμησαν και συνεχίζουν να τολμούν. Γιατί έγιναν όλα αυτά;
Μα για να αποφύγουμε την εμπειρία της χρεοκοπίας, να μη γίνουμε Αργεντινή.
Αυτό ακριβώς που ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας στη χώρα του…ταγκό.
Λέτε να αποφάσισε να χορέψει ταγκό με τη λογική;
Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας άδειασε όλους τους χθεσινούς επικριτές του άρθρου μας, με 100 σχόλια περίπου, στοOlympia, ΕΔΩ..! αλλά και του Ε Μ ΠΡΟ Σ, ΕΔΩ!
Και τώρα, ας θυμηθούμε μια διδακτική ιστορία που έγινε μόλις πριν τρεις μήνες. Στις 7 Σεπτεμβρίου η Βουλή έγινε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει: «Πού την βλέπετε την αλλαγή λίματος;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χαράμισε όσα ο λαός μας κέρδισε μέσα από τις εκλογές και αποτελούσαν την διαπραγματευτική μας δυνατότητα». Ενώ αμφισβήτησε ότι οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ αγγίζουν την Ελλάδα. Εξάλλου, όπως είπε, «η σταθερή, στρατηγική επιλογή του Ευρώ και ο κίνδυνος διάλυσήςτου, αποτελεί εργαλείο εκφοβισμού των λαών για να περάσουν μέτρα λιτότητας. Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η βαλίτσα. Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, όπως είχατε πει. Πέρασαν δυσκολίες, αλλά κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους. Εσείς όμως μας οδηγείτε σε χειρότερες καταστάσεις. Θα έχουμε χάσει πλήρως εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια, θα ήμαστε υποτελείς και ολόκληρη η Ελλάδα θα έχει γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας στον υπουργό Οικονομικών ότι «θα σας χτυπούν την πλάτη και θα ζητάτε άφεση αμαρτιών από την κυρία Μέρκελ».
Όπως όμως υποστήριξε «πολύ σύντομα ο λαός θα σηκώσει κεφάλι και πολύ γρήγορα οι ευρωπαίοι θα έχουν απέναντί τους μια ηγεσία που δεν λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν».
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=aBOr3Wlh0Ww&w=560&h=315]
Τότε λοιπόν ο κ. Τσίπρας είχε σχεδόν ευχηθεί να γίνουμε Αργεντινή, τώρα γιατί άλλαξε γνώμη;
Φωτίστηκε στο Μπουένος Άιρες που πήγε; Του είπαν εκεί τι σημαίνει χρεοκοπία;
Ή μήπως του χάλασε τη μαγιά η εκταμίευση της δόσης και η αλλαγή του οικονομικού κλίματος;
Ίσως δεν είναι αργά να επανέλθει στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας. Αρκεί να λέει τα ίδια μόλις επιστρέψει και στην Ελλάδα.
Να μην μείνει ο ρεαλισμός του στην Αργεντινή και να αρχίσει να λέει πάλι τα ίδια περί χρεοκοπίας μόλις πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα.
Από factorx
Σημείωση – Σχόλιο: Δείχνει η Αργεντινή τόν δρόμο στήν Ελλάδα;
Πολλοί είναι οι ένθερμοι υποστηρικτές τής άτακτης χρεοκοπίας καί τής εισαγωγής τής νέας Δραχμής ώς εθνικού νομίσματος.
Αλήθεια πώς είναι σήμερα η κατάσταση σέ αυτή τήν τεράστια σέ έκταση χώρα μέ τίς τεράστιες εκτάσεις, τήν πλούσια σέ πρώτες ύλες καί καούτσος καί μέ ένα πληθυσμό 40 εκατ. κατοίκων;
Τίς τελευταίες εκλογές η πρόεδρος Κίρχνερ τίς κέρδισε μέ τό 54% τών ψήφων καί μέ σύνθημα παρόμοιο τού ΓΑΠ. Λεφτά υπάρχουν. Βίοι παράλληλοι;
Στούς αναγνώστες παραθέτω τό παρακάτω αφιέρωμα τής: Die Presse.com σέ ελεύθερη απόδοση γιά πληρέστερη πληροφόρηση καί ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων.
ARGENTINA:
Μπουένος Άιρες.
«Αγαπητοί πελάτες, πρέπει να κλείσουμε αυτό το κατάστημα, γιατί η έλλειψη εισαγόμενων προϊόντων καθιστά τήν επιχειρηματική δραστηριότητα αδύνατη».
Από το 1935 η οικογένεια Espíndola πουλούσε ποδήλατα στα βόρεια του Μπουένος Άιρες καί από το τέλος Ιανουαρίου κρέμεται αυτή η ανακοίνωση έξω από την κλειδωμένη πόρτα του καταστήματος, στήν κομψή εμπορική οδό Avenida Libertador.
Ζάντες, σέλες, κράνη βρίσκονται μεταξύ των περίπου 600 προϊόντων, τών οποίων η “αυτόματη έκδοση άδειας εισαγωγής” έχει αφαιρεθεί από τα μέσα του περασμένου έτους, που σε απλή γλώσσα σημαίνει, ότι δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν.
Η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ υποστηρἰζει ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να κατασκευασθούν από την εγχώρια βιομηχανία.
Επειδή η βιομηχανία της Αργεντινής δεν μπορεί να αντιδράσει τόσο άμεσα, όλο καί περισσότερα προϊόντα γίνονται ελλειμματικά στήν χώρα τών 40 εκατομμυρίων κατοίκων. Σίδερα γιά σιδέρωμα, γάντια latex, ψυγεία λείπουν. Οι αγρότες δεν μπορούν να βρούν τα λάστιχα για τα τρακτέρ τους, τα οινοποιεία δεν έχουν βαρέλια, οδοντίατροι ψάχνουν ματαίως για ενεργά φαρμακευτικά συστατικά γιά τίς θεραπείες οδόντων και ζυμαρικά Italiana δεν επιτρέπονται νά εισαχθούν πλέον στη χώρα, στην οποία κάθε δεύτερη οικογένεια έχει ιταλική καταγωγή.
Αρκετά υπουργεία και φορολογικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες σύμφωνα μέ την Υπουργό Βιομηχανίας Deborah Giorgi, θά προστατέψουν τήν εθνική οικονομία καί τίς θέσεις εργασίας από τήν πέρα τού Ατλαντικού κρίση. Στην πραγματικότητα όμως, αυτές οι ενέργειες επικεντρώνονται, ακόμα μιά φορά στήν αντιμετώπιση τού δύσκολου δημοσιονομικού προβλήματος.
Η Αργεντινή πρέπει αναγκαστικά νά περισώσει το εμπορικό της πλεόνασμα: Τό 2011, σύμφωνα μέ κυβερνητικές ανακοινώσεις, τό πλεόνασμα περιορίσθηκε στά έντεκα δισεκατομμύρια δολάρια. Οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ωστόσο, ότι το προηγούμενο έτος υπήρξε θετικό ισοζύγιο. Ωστόσο το εμπορικό ισοζύγιο πρέπει νά φαίνεται θετικό, επειδή η χώρα δέν παίρνει πίστωση από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά την πτώχευση του κράτους την Πρωτοχρονιά του 2002, την βάναυση περικοπή τού χρέους το 2005 και τήν συνεχή εμπλοκή τών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τής χώρας.
Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών είχαν επιτρέψει στήν κυβέρνηση Κίρχνερ από το 2003 νά αυξήσει τήν εσωτερική κατανάλωση. Έτσι, οι κρατικές επιχορηγήσεις για την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια από τρία στά 75 δισ. δολάρια.
Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι επιδοτήσεις είχαν πιάσει οροφή, η Κριστίνα Κίρσνερ κέρδισε τήν επανεκλογή της με 54 τοις εκατό των ψήφων.
Τώρα έφθασε καί γιά τήν Αργεντινή η ώρα τού λογαριασμού:
Στο μέλλον θα πρέπει να πληρώσουν οι αργεντινοί τρεις έως τέσσερις φορές πιό ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια, τό φυσικό αέριο και τό νερό.
Το μετρό αυξήθηκε σχεδόν 127 τοις εκατό, τα λεωφορεία και τα τρένα να ακολουθούν αρχές Μαρτίου.
Οι περικοπές των επιδοτήσεων θα πλήξουν την εθνική κατανάλωση και αυτό σέ καιρούς μειωμένων τιμών τών πρώτων υλών.
Επειδή τον Ιανουάριο δέν έβρεξε καί η παραγωγή τών κύριων εξαγώγιμωμ προϊόντων καλαμποκιού και σόγιας αναμένεται καχεκτική, η κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει τις εισαγωγές πιο αυστηρά.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όλοι οι εισαγωγείς θα πρέπει τώρα να υποβάλουν στίς φορολογικές αρχές “υπεύθυνες δηλώσεις προϊόντων εισαγωγής”.
Ο τρόμος τών εισαγωγέων είναι ο υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου Guillermo Moreno, ο οποίος απαιτεί από όλους τους εισαγωγείς λεπτομερείς καταστάσεις, υπογραμένες όλες από τον Διευθυντή κάθε εισαγωγικής εταιρείας.
Αυτό πού ο διευθυντής της φορολογικής αρχής με κάθε σοβαρότητα ως «απλοποίηση» των διατυπώσεων διατυμπάνισε, αποτελεί ένα “σημαντικό εμπόδιο για τίς εισαγωγές”, όπως έγραψε ο αυστριακός Επίτροπος Εμπορίου Josef Hofer στην ιστοσελίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, όταν το μέτρο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί καί από τήν απόρριψη τού 15 έως 20 τοις εκατό όλων των υποβληθέντων αιτήσεων εισαγωγής στίς αρχές τού μήνα, συνήθως με τυπικά κριτήρια, όπως φορολογικές οφειλές του εισαγωγέα.
Σέ κάθε περίπτωση τα εμπόδια στις εισαγωγές δέν περιορίζονται μόνο στα είδη πολυτελείας, όπως το ζαμπόν Πάρμας ή κούκλες Barbie. Η βιομηχανία επίσης πρέπει να ανησυχεί για τόν περιορισμό τών μέσων παραγωγής της.
Σε μια τύπου «πολεμική οικονομία» θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, απειλεί ο Υφυπουργός Moreno τους επιχειρηματίες, όπως αναφέρουν τά μέσα ενημέρωσης. Γιατί το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραδοσιακά δεν εισέρχονται τόσα δολαρια στην πάμπα, όπως κατά τούς ισχυρούς εξαγωγικούς μήνες από Μάρτιο έως Μάιο.
Ο τύπος τής «πολεμική οικονομία» ρίχνει ήδη τη σκιά του. Το εργοστάσιο μοτοσικλετών της Honda στη Σάντα Φε αναφέρει μείωση παραγωγής, λόγω εξαρτημάτων που λείπουν, η Procter & Gamble αυτή την εβδομάδα θα παράξει 40 τοις εκατό λιγότερες πάνες, επειδή υπάρχει έλλειψη πολτού και η ποδοσφαιρική ομάδα Ρίβερ Πλέιτ χρειάζεται ένα νέο χορηγό γιά τά μπλουζάκια τών ποδοσφαιριστών της. Η Tramontina, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Νότιας Αμερικής μαχαιριών και κουζινικών σκευών, αποφάσισε, μετά τό κρατικό φρένο στίς εισαγωγές, νά αποσυρθεί τον Απρίλιο από τήν δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της ηπείρου.
Ελεύθερη απόδοση από τήν: Die Presse.com