Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

eurogroupΤο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επί ενός οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που θα βασίζεται σε βαθύτερη ενοποίηση και ενισχυμένη αλληλεγγύη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση, την ενίσχυση και την υλοποίηση της νέας, ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και με τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και τη θέσπιση των νέων κανόνων για την ανάκαμψη και την εξυγίανση και για τις εγγυήσεις των καταθέσεων. Αυτό θα ολοκληρωθεί, με τη θέσπιση ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ορισμένα άλλα σημαντικά ζητήματα θα εξεταστούν περαιτέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2013, που θα επικεντρωθούν στον συντονισμό των εθνικών μεταρρυθμίσεων, την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, τη δυνατότητα και τις διαδικασίες εφαρμογής συμβάσεων για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, και τους μηχανισμούς αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα, για τον οδικό χάρτη της ολοκλήρωσης της ΟΝΕ οι «27» αποφάσισαν ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να είναι πλήρως προσανατολισμένες στην προώθηση ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και τονώνοντας την απασχόληση και ειδικότερα την απασχόληση των νέων, προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική και κοινωνική οικονομία της αγοράς και να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ακόμη ότι η εδραίωση της ΟΝΕ δεν εξαρτάται μόνο από την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της αλλά και από την επιδίωξη διαφοροποιημένων, φιλικών προς την ανάπτυξη και υγιών δημοσιονομικών πολιτικών.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να συμφωνηθεί η πρόταση οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση και η πρόταση οδηγίας για το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων πριν από τον Ιούνιο 2013. Συμφωνήθηκε ότι μόλις εκδοθούν οι εν λόγω οδηγίες θα πρέπει να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη κατά προτεραιότητα, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην ταχεία συνέχεια που θα δώσει η Επιτροπή στις προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τη διάρθρωση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους «27», είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών. Σε συνέχεια της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης του Ιουνίου του 2012 και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2012, το συντομότερο δυνατό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 πρέπει να έχει συμφωνηθεί επιχειρησιακό πλαίσιο, περιλαμβανομένου του ορισμού των κληροδοτημένων στοιχείων ενεργητικού, έτσι ώστε, όταν θεσπιστεί ουσιαστικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να έχει τη δυνατότητα, μετά τη λήψη κανονικής απόφασης, να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με πλήρη συμμόρφωση προς την Ενιαία Αγορά.

Η Σύνοδος Κορυφής έκρινε ότι από τη στιγμή που η εποπτεία των τραπεζών μεταφέρεται ουσιαστικά σε έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, θα απαιτηθεί ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης που θα διαθέτει τις εξουσίες που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οιαδήποτε τράπεζα στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη μπορεί να εξυγιανθεί με τα κατάλληλα μέσα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επισπευσθούν οι εργασίες σχετικά με την πρόταση οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση και την πρόταση οδηγίας για το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Εν προκειμένω, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ χωρών καταγωγής και υποδοχής.

Η Επιτροπή θα υποβάλει εντός του 2013 πρόταση για ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης για τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στον ΕΕΜ, προκειμένου να εγκριθεί εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή έως τις ευρωεκλογές του 2014. Ο μηχανισμός θα πρέπει να διαφυλάσσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εξασφαλίζει αποτελεσματικό πλαίσιο για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, προστατεύοντας παράλληλα τους φορολογουμένους σε περιπτώσεις τραπεζικών κρίσεων.

Ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης θα πρέπει να βασίζεται σε συμβολές του ίδιου του χρηματοπιστωτικού τομέα και να περιλαμβάνει κατάλληλο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας. Αυτό το σύστημα προστασίας θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο μεσοπρόθεσμα, με ανάκτηση της δημόσιας βοήθειας μέσω της εκ των υστέρων καταβολής εισφορών από το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σε ότι αφορά την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι οι προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το 2013 θα πρέπει να συνεχιστούν και να έχουν ως επίκεντρο τις πέντε προτεραιότητες που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή:

• Την επιδίωξη διαφοροποιημένης και φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης,

• Την αποκατάσταση της κανονικής δανειακής ροής στην οικονομία,

• Την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας,

• Την καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, και

• Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ