Διαβάστε με προσοχή αυτά που γράφει ο Κύρτσος στο σημερινό του άρθρο στην FreeSunday. Εάν δεν έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα σε αυτή την χώρα, είτε ο Κύρτσος συκοφαντεί ή ο Προβόπουλος είναι εγκληματίας. Θα το κρίνει η δικαιοσύνη που οφείλει να είναι τυφλή μόνο στην έδρα. Όχι πριν από αυτή. Διαβάστε:
Η κυβέρνηση Σαμαρά περνάει, εξαιτίας της αρνητικής δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, από το ένα τραπεζικό σκάνδαλο στο άλλο. Αφού εξαφάνισε την ΑΤΕbank και τη μετέτρεψε σε «δώρο» στον Μιχάλη Σάλλα και στην Τράπεζα Πειραιώς, υποχρεώνεται τώρα να παραδώσει τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος στους εκπροσώπους των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου. Από τη διαπλεκόμενη εξυπηρέτηση στην παράδοση στον ξένο παράγοντα, μέχρι οριστικής διάλυσης του τραπεζικού συστήματος.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος, μετατρέπονται σε μέρος του προβλήματος.
Το σκάνδαλο της ΑΤΕbank
Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης ξέχασαν προκλητικά εύκολα την
προεκλογική τους δέσμευση για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΤΕbank, προκειμένου να υπάρξει ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο κατά την οποία και οι ιδιωτικές τράπεζες δοκιμάζονται σκληρά.
Η αλλαγή στάσης των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού αποδίδεται στις στενές προσωπικές σχέσεις τους με το επικοινωνιακό, οικονομικό σύστημα Σάλλα. Στη διαδικασία εξυπηρέτησης των συμφερόντων του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, σε βάρος, εννοείται, του δημόσιου συμφέροντος, συμμετέχει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος.
Ο τελευταίος υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς προτού προωθηθεί στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Σάλλα, οι οποίες, κατά το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, συμπεριλαμβάνουν και μια «χρυσή χειραψία», της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, όταν αποχώρησε από την Τράπεζα Πειραιώς για να αναδειχθεί σε κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.
Η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς (15 Νοεμβρίου 2012) είναι της τάξης των 430 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μικρό κλάσμα των 4,7 δισ. ευρώ που έχει πάρει η τράπεζα σαν πρώτη δόση της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ προετοιμάζεται η δεύτερη δόση, που θα είναι υψηλότερη εξαιτίας της απορρόφησης της ΑΤΕbank πριν πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της τελευταίας.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σάλλας υπήρξε ο τραπεζίτης που προσχώρησε πρώτος στο κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», αρνούμενος να καταβάλει το μέρισμα που αναλογούσε στη χρήση του 2010 για τις προνομιούχες μετοχές που έλαβε η τράπεζα στο πλαίσιο του «πακέτου» Αλογοσκούφη.
Ασφυκτικός έλεγχος
Και ενώ η κυβερνητική τριανδρία «μπουκώνει» τον κ. Σάλλα με δημόσιο χρήμα και επιχειρηματικές ευκαιρίες όπως η εξαφάνιση της ΑΤΕbank σε όφελος της Τράπεζας Πειραιώς, φαίνεται ότι έχει δεχτεί τον ασφυκτικό έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από πανίσχυρους επιτρόπους που θα τοποθετηθούν σε αυτές με βάση τις προβλέψεις και τους κανόνες του νέου μνημονίου.
Το κωμικοτραγικό είναι ότι οι επίτροποι που θα τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες και θα αναφέρονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν αυτά που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μέσα από τη σκανδαλώδη εξαφάνιση της ΑΤΕbank σε όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.
Για παράδειγμα, θα επιβάλουν έλεγχο των τραπεζικών χορηγήσεων προς τα πολιτικά κόμματα, ενώ είναι φανερό ότι η εξυπηρέτηση του κ. Σάλλα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει σχέση και με τα δάνεια των δύο κομμάτων ύψους 200 εκατ. ευρώ που διαχειρίζεται ήδη η Τράπεζα Πειραιώς. Υποτίθεται ότι οι πανίσχυροι επίτροποι που θα τοποθετηθούν στις τράπεζες θα ελέγξουν και τα δάνεια που δίνονται από αυτές σε μετόχους, διευθυντικά στελέχη και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έχει τεκμηριώσει πέρα από κάθε λογική αμφιβολία διάφορες τραπεζικές διευκολύνσεις σε όφελος μελών της οικογένειας Σάλλα. Ο κ. Προβόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, έχει προσφέρει πλήρη κάλυψη στον πρώην προϊστάμενό του έναντι των διεισδυτικών ρεπορτάζ του Reuters. Εκεί όπου η ξένη επιτροπεία αποκτά και χιουμοριστική διάσταση είναι στον μελλοντικό έλεγχο της κατανομής των διαφημιστικών κονδυλίων των τραπεζών. Είναι γνωστό ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δεν κατανέμει πάντα τη διαφημιστική δαπάνη με εμπορικά κριτήρια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγει κριτήρια άσκησης επιρροής και διευκόλυνσης των χειρισμών της.
Μεγάλη δοκιμασία
Η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να δεσμεύσει δημόσιο χρήμα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σπαταλώντας ένα σημαντικό μέρος από αυτά σε απαράδεκτες διαπλεκόμενες επιλογές και παραδίδοντας τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος στους πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου. Η κυριαρχία των ξένων επιτρόπων, που θα αναφέρονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είχε ίσως κάποια πολιτική λογική εάν η Ε.Ε. αναλάμβανε το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα.
Εν τω μεταξύ, η ανακεφαλαιοποίηση μοιάζει ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, εφόσον η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί σε νέο ρεκόρ επισφαλειών, γεγονός που περιορίζει την κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος και αυξάνει τις ανάγκες χρηματοδότησής του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, πάνω από ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια βρίσκεται σε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτησή του, ενώ ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά των καθυστερήσεων και των επισφαλειών για τα επιχειρηματικά και κυρίως τα καταναλωτικά δάνεια. Ο συνδυασμός σταθεροποίησης των καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα και αύξησης των επισφαλειών προετοιμάζει νέες περιπέτειες για το τραπεζικό σύστημα.