Αγια-Σοφιά 1969

του Χρυσόστομου Τσιρίδη

Το 1969, Πάσχα, τεταρτοετείς του Ιστορικού- Αρχαιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ, επισκεφθήκαμε την Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια εκπαιδευτικής Εκδρομής.
.
Επικεφαλής ο Στυλιανός ΠΕΛΕΚΑΝΙΔΗΣ, καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ.
.
Πατριάρχης, ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ.

Σχολή ΧΑΛΚΗΣ: Το 1969 λειτουργούσε ακόμη. (Η Σχολή θα κλείσει ως γνωστόν δύο χρόνια αργότερα το 1971 και μέχρι σήμερα- 2020- παραμένει κλειστή).
Όταν επισκεφθήκαμε την Χάλκη, ξεναγηθήκαμε στους χώρους της Σχολής και ενημερωθήκαμε από καθηγητές για την λειτουργία της.
.
Να ήταν άραγε παρών και σημερινός Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, απόφοιτος άλλωστε και ο ίδιος της Ιστορικής Σχολής;
.
Αρχίσαμε τις επισκέψεις των Βυζαντινών Μνημείων στην Κωνσταντινούπολη από την δεύτερη ημέρα, αφού εννοείται την πρώτη επισκεφθήκαμε το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.
.
Πιο λιτό, για να το πω έτσι, δεν θα μπορούσα να φαντασθώ το Πατριαρχείο. Όπως ήταν τότε. Εκείνο το διάστημα.
.
Η κουβέντα μάλιστα του Πατριάρχη, στον σύντομο λόγο υποδοχής «…κι από εδώ διοικούμεν τας Ορθοδόξους Εκκλησίας…», μας έκανε να προσέξουμε περισσότερο την… απλότητα του Χώρου.
.
Τα λίγα έστω… παράπλευρα της αναμνηστικής φωτογραφίας που βγάλαμε οι συμφοιτητές, με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον καθηγητή Πελεκανίδη, στην σκάλα (κεντρική Είσοδο) του Πατριαρχείου, το μαρτυρούν.

Κωνσταντινούπολη. Πατριαρχείο. Πάσχα 1969. Οι 4ετείς φοιτητές του ΑΠΘ, με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον καθηγητή Στυλιανό Πελεκανίδη.

.
Τα περί…. λιτότητας τα επισημαίνω, και για τον εξής λόγο.
.
Την ίδια περίπου περίοδο (1970), όπως σημειώνει κάπου στην Ιστοσελίδα του ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, επισκέφθηκε, επί Αθηναγόρα, το Πατριαρχείο ο Αριστοτέλης ΩΝΑΣΗΣ.
.
(Αμέσως παρακάτω η σχετική φωτογραφία, με ένα προσωπικό σχόλιο: Στο στιγμιότυπο αποτυπώνεται με εκπληκτική καθαρότητα το ύφος περισυλλογής του Ωνάση, εν έτει 1970. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος αυτός «έβλεπε» πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, αν αυτό βοηθάει στην αξιολόγηση της φωτογραφίας).

Ο Έλληνας κροίσος πάντως προσέφερε τότε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, για την ανακαίνιση του Πατριαρχείου, το οποίο όμως ο Πατριάρχης αρνήθηκε ευγενώς, με το αιτιολογικό ότι δεν επιτρέπονταν (τότε) εργασίες ανακαίνισης.
.
Η ανακαίνιση θα γίνει αρκετά χρόνια αργότερα,με σχετική άδεια του Τουρκικού Κράτους, επί Αγγελόπουλων.
.
Συνεχίζεται…