Οι τρεις αδιάψευστοι δείκτες που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Η αναμενόμενη έξοδος από τα μνημόνια σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους έδωσε το σύνθημα στους Έλληνες επιχειρηματίες και το 2018 η ανάπτυξη για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια έφτασε στο 2,1% για το 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο που ανήλθε στο 2,2% ήταν ενδεκαπλάσια από την μέση ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης που κινήθηκε μόλις στο 0,2%. 

Απόδείξεις ότι αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν ένα πυροτέχνημα αλλά έχει γερά θεμέλια και θα έχει την ανάλογη συνέχεια είναι και η απογείωση που παρατηρήθηκε στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Το 2018 με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) αυξήθηκαν κατά 7% οι νέες επιχειρήσεις ενώ αντίστοιχα μειώθηκε κάθετα και ο αριθμός των “λουκέτων” κατά 32,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων επιχειρήσεων μας οδήγησαν φυσικά και στη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στο τρίτο τρίμηνο του 2018 έπεσε στο 18,3% ενώ το περυσινό τρίτο τρίμηνο ήταν στο 20,2%. Θυμίζω πως επί κυβέρνησης Σαμαρά η ανεργία είχε σκαρφαλώσει ως και 27,5%. 

Aυτοί οι τρείς δείκτες λοιπόν, η ανάπτυξη, η άνοδος των νέων επιχειρήσεων και η μεγάλη μείωση της ανεργίας, πιστοποιούν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και βάζει τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση. Ακόμη περισσότερα περιμένουμε το 2019 που θα γίνουν γεωτρήσεις στο Ιόνιο για να διαπιστωθεί το εύρος των ενεργειακών κοιτασμάτων. Ενώ πλέον ο ελληνικός τουρισμός έχει κάνει το μεγάλο άλμα και ήδη από το 2017 κινείται σε δωδεκάμηνη βάση. Το 2019 επίσης θα ολοκληρωθεί ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, θα ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό (που αρχικά θα απασχολήσει 10.000 εργαζόμενους) ενώ θετική εξέλιξη αναμένεται στην εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Η ελληνική οικονομία σε πλήρη επανεκκίνηση. 

 

One thought on “Οι τρεις αδιάψευστοι δείκτες που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα”

  1. Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου ωρομισθίου ανά χώρα:

    -https://www.economistas.gr/sites/default/files/2018-12/misthoi-agorastiki_dynami.PNG

    Η Ελλάδα πιο κάτω από την Τουρκία και την Αργεντινή.

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s