olympia.gr

Για την Μητέρα Γη, την Ελλάδα, την Αλήθεια

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 350 χρόνια

Posted by netakias.com on December 10, 2018

earthΟ πρόσφατος ρυθμός τήξης του φύλλου πάγου της Γροιλανδίας είναι πρωτοφανής σε σύγκριση με τα ιστορικά αρχεία των τελευταίων 350 χρόνων, σύμφωνα με νέα μελέτη από ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Όπως είναι γνωστό, όσο αυξάνεται η μέση θερμοκρασία του αέρα, προκαλείται τήξη του πάγου.

Το νερό από το λιωμένο πάγο κυλάει πάνω στον εναπομείναντα πάγο και τελικά ρέει στον ωκεανό, όπου προστίθεται στο επίπεδο της θάλασσας, ανεβάζοντας την στάθμη.

Ταυτόχρονα, οι παγετώνες επιταχύνουν τη ροή τους στη θάλασσα, καθώς οι ανεβασμένες θερμοκρασίες των ωκεανών τους λιώνουν από κάτω.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν πυρήνες πάγου από την κεντρική δυτική Γροιλανδία και μια παράκτια τοποθεσία στη χερσόνησο Νούουσουακ το 2015, και ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν πότε ο πάγος έλιωνε και ξαναπάγωνε με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτές οι παρατηρήσεις παρέχουν ένα κρίσιμο παράθυρο γνώσης στο πώς η τήξη του πάγου ποικίλει σε κάθε περίοδο.

Οι επιστήμονες συνέταξαν έτσι ένα ιστορικό 330 χρόνων τήξης, διήθησης και ανάκαμψης του πάγου στη δυτική κεντρική περιοχή του νησιού, καθώς και ένα ιστορικό 364 ετών των ίδιων μεταβλητών στην πιο παράκτια τοποθεσία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε μια σαφής υψηλότερη τάση εμφάνισης του κύκλου, με μεγαλύτερη τήξη.

Η μελέτη διαπίστωσε αύξηση κατά 250%-575% της έντασης τήξης τα τελευταία 20 χρόνια, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Μάλιστα, η πιο πρόσφατη δεκαετία είχε ένα πιο σταθερό και σημαντικό μέγεθος τήξης από οποιαδήποτε άλλη δεκαετή περίοδο στα αρχεία πάγου.

Τα στοιχεία από τα δείγματα αντιστοιχίστηκαν με υπολογιστικές προσομοιώσεις και δορυφορικές παρατηρήσεις του φύλλου πάγου στο σύνολό του.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθώς λιώνει ο πάγος, η επιφάνεια σκουραίνει, απορροφώντας περισσότερη θερμότητα και οδηγώντας στην τήξη περισσότερου πάγου.

Ενώ αυτή η διαδικασία είναι από καιρό γνωστή, η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της, καθώς σημαίνει ότι η επιφάνεια του πάγου μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε φαινομενικά μικρές ανοδικές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ως αποτέλεσμα, η Γροιλανδία είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές θερμοκρασίας σήμερα από ό,τι πριν από λίγες δεκαετίες.

3 Responses to “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 350 χρόνια”

 1. Μπούσμπας said

  Οι πάγοι στην Ανταρκτική γιατί δεν λειώνουν;

  • ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ said

   Γιατι μας δουλεύουν…. γι αυτό…
   Υπαρχουν τρομερα μεγαλα συμφέροντα γυρω απο την κλιματικη αλλαγη….
   (αν εξαιρεσεις βεβαια και τις λεγομενες συνομωσιολογιες για παγκόσμια διακυβέρνηση κλπ…. που ισχυουν επισης)

   Γινονται μεγαλες προσπαθειες να φανει οτι για να λυθουν τα τεράστια προβληματα της υφηλιου η μονη λυση ειναι η παγκόσμια διακυβέρνηση…

 2. Μητσάκος said

  Μας τα έχουν κάνει τσουρέκια με αυτό το θέμα…Εγώ ξέρω ότι αυτοί που κάνουν κουμάντο στον πλανήτη παρουσιάζουν τα πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και έχουν χεσμένα τα υπόλοιπα και φυσικά και τούς λαούς.Σιγά μη κάνουν τέτοια προσπάθεια με τεράστιο κόστος για την ψυχή της μάνας τους και για το καλό του πλανήτη.Και οι επιστήμονες μας τσαμπουνάνε ότι τους υπαγορεύουν οι χρηματοδότες.Στο ίδιο μήκος κύματος μκο και διεθνείς οργανισμοί…Μέγα δούλεμα μιλάμε…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: