olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Jens Plötner: “Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων” #Πλέτνερ #Wirtschaft @GermanyinGreece

Posted by netakias.com on December 3, 2018

Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων Γενς Πλέτνερ #Wirtschaft @GermanyinGreeceΜήνυμα στις γερμανικές επιχειρήσεις ότι άνοιξε νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων, στέλνει με δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ.

Με αφορμή το οικονομικό συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συνδιοργανώνουν σήμερα στο Βερολίνο το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τον Economist, ο Γερμανός πρέσβης μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνεται στις γερμανικές επιχειρήσεις και τονίζει πως υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στους τομείς του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φαρμάκου, στις υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων, στην επεξεργασία τροφίμων, καθώς και στις υπηρεσίες υψηλής έντασης γνώσης στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας.

Μάλιστα, ο κ. Πλέτνερ επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη δραστηριοποίηση των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Ακολουθεί η δήλωση του πρεσβευτή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την έναρξη του οικονομικού συνεδρίου «SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT» στο Βερολίνο

 «Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2017 η Γερμανία υπήρξε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθερότητας του ΕΜΣ φέτος το καλοκαίρι, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων. Αυτή την ευκαιρία επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε μαζί με τους Έλληνες εταίρους μας!

Χαίρομαι που υψηλόβαθμοι Έλληνες εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής, από συνδέσμους, επιχειρήσεις και τράπεζες συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο με φορείς λήψης αποφάσεων από τη Γερμανία, ώστε να χαράξουν από κοινού μια πορεία. Η Ελλάδα προσφέρει πολλές ελκυστικές επενδυτικές δυνατότητες, τις οποίες οι γερμανικές επιχειρήσεις αξιοποιούν ήδη επιτυχώς. Συγχρόνως, το ότι οι περισσότερες γερμανικές εταιρείες παρέμειναν πιστές στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία απέφερε τελικά καρπούς.

Εκτός από τον τουρισμό, υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τομέα του φαρμάκου, στις υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων, την επεξεργασία τροφίμων, καθώς και στις υπηρεσίες υψηλής έντασης γνώσης στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την δραστηριοποίηση των επιχειρήσεών μας στην Ελλάδα. Ευχαριστώ τους διοργανωτές, μεταξύ αυτών το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, για το γεγονός ότι η διάσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιείται και υπό το πρόσημο των ευκαιριών για περιφερειακή συνεργασία σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ΕΕ συνολικά».

 Η ατζέντα του συνεδρίου

Βασικός κορμός του οικονομικού συνεδρίου με τίτλο: «SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT», που συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τον Economist, είναι ο επαναπροσδιορισμός των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση νέων θεμελίων ικανών να τονώσουν το ρυθμό ανάκαμψης της Ευρώπης στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και φορέων αλλά και μέλη της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, θα διερευνήσουν τα περιθώρια των διακρατικών, αλλά και εταιρικών, συνεργειών, με στόχο την περαιτέρω τόνωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, ώστε η οικονομία της να εντείνει την αναπτυξιακή της πορεία, αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ από τη γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Oliver Wittke. Το «παρών», από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 έως το 2008.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου θα μιλήσουν ο John Andrews, σύμβουλος έκδοσης του «The Economist» και ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών του συνεδρίου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι οι: Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής του τομέα Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ΣΕΒ, Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζα Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Dr. Volker Treier, Deputy Chief Executive Officer, International and European Economic Affairs, AHK, Association of German Chambers of Commerce and Industry (DIHK), Dieter Kempf, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Γρηγόρης Στεργιούλης, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Hubert Vannier, επικεφαλής Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της Deutsche Bank, Γιώργος Τριανταφύλλου, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίες Επενδυτικής Τραπεζικής για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, της Goldman Sachs, Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Colin Ellis, διευθύνων σύμβουλος, Chief Credit Officer EMEA, Moody’s Investors Service, Ριχάρδος Λαμπίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Alexander Zinell, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece S.A., Νικόλας Έξαρχος, επικεφαλής Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, της Deutsche Bank, Holger Linkweiler, διευθύνων σύμβουλος της AviAlliance Capital, Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, Sabina Dziurman, διευθύντρια EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, Peter Droege, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EUROSOLAR), Δημήτριος Δημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Athens International Airport, Stefan Nolte, πρόεδρος Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Γερμανίας (CGBA), Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Invest Cyprus, Σάββας Πελτέκης, διευθύνων σύμβουλος της T?V HELLAS, Μιχαέλα Μπαλή, διευθύντρια του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Germany Trade and Invest) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

 Δημήτρης Μάνωλης

One Response to “Jens Plötner: “Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων” #Πλέτνερ #Wirtschaft @GermanyinGreece”

 1. enas said

  Το 2017, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ε.Ε., αρκετά χαμηλότερο από αυτό της προτελευταίας Πορτογαλίας.

  Και αυτό το βεβαιώνει η eurostat εδώ: -https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180514-1

  Άρα, όσοι από Ευρώπη και ΗΠΑ καλώς ρητορεύουν υπέρ των άμεσων και σε άμεσο χρόνο επενδύσεων στην Ελλάδα, θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούν σε τί “σκοντάφτουν” οι επενδυτές τους.

  Οι πληροφορίες δείχνουν ως βασικότερο πρόβλημα το οικονομικό κλίμα στη χώρα, το οποίο αναλύεται:

  (α) σε παραγωγική απομόνωση (η Ελλάδα είναι ουσιαστικά εκτός των δικτύων της δι-ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής),
  (β) σε ιδιαίτερα αδύναμη εσωτερική αγορά (είναι σχεδόν μονόδρομος η εξαγωγική στόχευση),
  (γ) σε αντιμετώπιση του ξένου επενδυτή από το κράτος πρωτίστως ως φορολογητέα ύλη και μετά ως προσθετέου στο ΑΕΠ,
  (δ) σε ουσιαστικά ανύπαρκτο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να υποστηρίξει ακόμα και τα κεφάλαια κίνησης μεγάλων επενδύσεων και
  (ε) σε αντιμετώπισή του ξένου επενδυτή από τα ντόπια εμπορικά κυκλώματα ως αφελή που θα βρουν τρόπο να του πάρουν και το χρήμα και την επένδυση.

  Αν για όλα αυτά βρεθούν πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί που μπορούν να δώσουν τις λύσεις και τις απαντήσεις, τότε σίγουρα κάτι θα μπορούσε να αλλάξει.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: