Μεγάλες εκπλήξεις κρύβει η ανασκαφή στο κάστρο της Παϊπούρτης


Η Παϊπούρτη σε διάφορες φάσεις της ιστορίας ήταν μια πόλη στρατηγικής σημασίας, πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Επειδή ήταν στα άκρα της επικράτειας πρώτα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετά της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, επί αιώνες αποτέλεσε την πόλη-κυματοθραύστη στα εχθρικά φύλα που έκαναν επιδρομές εναντίον της.

Γι’ αυτό χτίστηκε ένα τεραστίων διαστάσεων κάστρο, στο οποίο κατέφευγαν οι κάτοικοι της πόλης κατά τη διάρκεια των επιδρομών. Αυτό το κάστρο, το οποίο είναι το τρίτο σε μέγεθος (όσον αφορά τον αριθμό των κτισμάτων που περικλείει) σε ολόκληρη την Τουρκία, ανασκάπτεται τα τελευταία χρόνια και τα ευρήματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα στις φετινές ανασκαφικές εργασίες ανακαλύφθηκαν δύο δεξαμενές, μία εκκλησία και ένα διαμέρισμα.

Το κάστρο εκτείνεται σε μια περιοχή 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η περίμετρος του τείχους του έχει μήκος 3 χλμ. Ο νομάρχης Παϊπούρτης Αλί Χαμζά Πεχλιβάν, αναφερόμενος στις ανασκαφικές εργασίες και τη σημασία του κάστρου, είπε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του είδους στον κόσμο και ότι εκτός από την ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών, είναι άμεση η ανάγκη να αναστηλωθεί, γιατί το τείχος σε ορισμένα σημεία κινδυνεύει με κατάρρευση.

Επίσης ο νομάρχης είπε ότι ορισμένα από τα κτήρια που ανασκάφηκαν και αποκαλύφθηκαν, όπως η εκκλησία και οι δεξαμενές, μπορεί να καταστούν επισκέψιμα για τους τουρίστες. Τέλος, αναφερόμενος στον Εβλιγιά Τσελεμπί, είπε ότι για το κάστρο της Παϊπούρτης έγραψε ότι μέσα σ’ αυτό κατοικούσαν τριακόσιες οικογένειες!

pontos-news

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s