olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα χρεοκόπησε γιατί μία ελίτ έκλεβε συστηματικά τους πολλούς και έβγαζε τον πλούτο της στο εξωτερικό. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.

Posted by olympiada on November 10, 2018

“Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους“, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

“Αρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική”, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται”, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού“, επισήμανε και συνέχισε: “Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ.Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό.Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό : Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών.

Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως “αυτό το καταφέραμε έχοντας ταυτόχρονα μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι. Έχοντας θεσπίσει το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος, έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες”.

“Αυτή είναι η δική μας επιτυχία”, υπογράμμισε.

Αναδιανομή του πλούτου

«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία», πρόσθεσε.

Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και σημείωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη».

«Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί», είπε ο κ. Τσίπρας και προς την κατεύθυνση πρότεινε:

Να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ενα συνεκτικό πρόγραμμα, στοχευμένο και εφαρμόσιμο.

Μια νέα χάρτα δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της νέας γενιάς.

Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά πρέπει να συναντηθούν

Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που εφορμούν στη δική μας κοινωνική βάση», είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να κάνουμε αυτό το βήμα. Διότι πρωτίστως απαιτείται αυτοκριτική. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Το παράδειγμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διότι, όπως είπε, «διεξάγει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η συνάντηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα τεθεί ως ζήτημα από τα κάτω, από τη βάση.

Πηγή: documentonews.gr

13 Responses to “Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα χρεοκόπησε γιατί μία ελίτ έκλεβε συστηματικά τους πολλούς και έβγαζε τον πλούτο της στο εξωτερικό. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.”

 1. Reblogged στις penelopap.

  Like

 2. KROKODILAKIAS said

  Και αφού τα έτρωγαν εδώ Αλέξη……και τα εστελναν εξω εσύ γιατί φώναζες GO BACK kυρια Μερκελ ?
  Μηπως τα εστελναν στην ΜΕΡΚΕΛ ?

  Τώρα μας έγινες σοσιαλδημοκρατης η πιο συντηρητικός από τους συντηρητικούς λογω προεκλογικής περιόδου ?
  Από παραμυθια σου χορτάσαμε.

  ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΜΗΝ ΤΑ ΨΑΧΝΕΙΣ

  Like

  • Aκέλας said

   ..Μόνο ΑΝ τα πρόβατα βγάλουν…κυνόδοντες,μπορεί,να δούμε μια άσπρη μέρα,φιλάρα!

   Like

   • Aκέλας said

    …Γιατί αν ..ροβολάνε,χωρίς κυνόδοντες τα περιμένουν οι…λύκοι που έχουν!

    Like

 3. KROKODILAKIAS said

  ΔΩΣΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΒΟΥΤΗΞΑΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ .

  ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΒΟΥΤΗΞΑΤΕ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΟΥΤΗΞΕ Η ΕΛΙΤ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .ΚΟΦΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ .
  ΕΙΠΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣΑΝΕ ΠΛΕΟΝ.

  Like

  • Aκέλας said

   Φιλάρα”ξεχνάς ότι ότι σου “ξαφρίζει”το κράτος είναι “νόμιμο” και ακόμα αν σου επιστρέψει τα “βουτηγμένα”πάλι κέρδος θα έχει από την άτοκη χρήση τους!..Οσο για τα δικαστήρια,καλό θα είναι να πέρνει κανείς μαζί του και κανένα …..ράντζο!

   Like

   • krokodilakias said

    Σωστά αλλά είναι νόμιμο με το σκεπτικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
    Ατυχώς για αυτούς αποδεικνύεται ότι αυτοί είναι παράνομοι καθ όσον έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων και αναφέρουν ότι αυτά που κάνουν είναι αντισυνταγματικά.

    Δεν ξεχνώ βέβαια ότι οι δανειστές έχουν ειδοποιήσει ότι δεν γουστάρουν δικαστικές αποφάσεις που να δικαιώνουν τον κοσμάκη.
    Απορώ πως δεν έχουν σιάξει το σύνταγμα της χώρας κατ εντολή των δανειστών και επέβαλαν στην Κυβέρνηση οι κατασχέσεις πλέον να γίνονται ηλεκτρονικά.
    Αυτά όλα είναι παράνομα εντελώς.
    Ουσιαστικά η Κυβέρνηση είναι παράνομη και τρομοκρατεί τον κόσμο με τα μέτρα που παίρνει.
    Οι τρομοκράτες είναι αλλού , εμείς οι απλοί άνθρωποι θα αντιταθούμε στην τρομοκρατία του καθεστώτος και θα τους ανατρέψουμε το συντομότερο.

    Η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς κατοχής και κατοχικής βίας.
    Αυτά ισχύουν όχι για μόνο για τις συντάξεις αλλά για ένα σωρό άλλα πράγματα.
    Ας αφήσουν τα προπαγανδιστικά του στυλ ότι η Ακροδεξιά είναι εναντίον τους.
    Αυτοί μεγαλώνουν την ακροδεξιά με τα πεπραγμένα τους .
    Είναι οι καλύτεροι ντελιβεραδες των εντολών που έρχονται απ έξω και οι καλύτεροι ντελιβεραδες της Ακροδεξιάς.
    Άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι έχουν την χάρη.
    Ότι βούτηξαν να τα επιστρέψουν έντοκα πλέον.

    Like

 4. ΑΝΔΡΕΑΣ said

  Kαλο αυτό που το θυμήθηκες ?
  ΓΚΟΟΥ ΜΠΑΚ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΚΟΟΥ ΜΠΑΚ ΚΥΡΙΕ ΣΟΙΜΠΛΕ
  Δωσανε αεροδρόμια στους Γερμανούς παραλίες μέχρι και αρχαιολογικούς χώρους ετοιμάζουν να ξεπουλήσουν.

  Like

 5. ΑΝΔΡΕΑΣ said

  ΓΚΟΟΥ ΜΠΑΚ ΓΚΟΟΥ ΜΠΑΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ .

  Like

 6. ΑΝΔΡΕΑΣ said

  Ειδικά αφιερωμένο στους παραμυθατζήδες,ονοματα δεν λεμε τα ευκολως ενοουμενα παραλειπονται.

  Like

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑΝΑΚΑΚΗ said

   Αφιερωμένο στους ψεύτες που θα έσκιζαν τα μνημόνια και μας έχωσαν άλλο ένα .

   Like

 7. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑΝΑΚΑΚΗ said

  Aυτο που λανσάρουν τώρα είναι ότι …….. σήκωσε κεφάλι η ακροδεξιά στην Ευρώπη.
  Ναι μπορεί να σήκωσε κεφάλι αλλά είναι τα δικά τους έργα που σήκωσαν την ακροδεξιά .
  Εγώ στήριξα ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που είχε πει να αντισταθούμε στους γερμανοτσολιαδες και να ξεσηκωθούμε .
  Είχα ανέβει στα κάγκελα αλλά δυστυχώς με εξαπάτησαν .
  Σύντομα κατάλαβα ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Έφτασαν στο σημείο να παίρνουν την σύνταξη της γιαγιάς και του παππού για να πληρώνουν τις τράπεζες.
  Έφτασαν να κάνουν κατασχέσεις και στην πρώτη κατοικία , κατασχέσεις ηλεκτρονικές πλέον κατ εντολή των διεθνών κορακιών που ήρθαν να αγοράσουν την πατρίδα μου.
  Φταίει η ακροδεξιά άραγε ?

  Χωρις να έχω σχέση μαζί της ένα έχω να πω .

  – φύγετε ρε πάρτε δρόμο ψευταράδες κομπογιαννίτες καρεκλοκένταυροι.
  Το παίζετε και …προοδευτικοί …Ουστ να χαθείτε καραγκιόζηδες.

  Like

 8. https://scontent.fath1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/44471456_327610741127605_2294452107404640256_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent.fath1-1.fna&oh=e3b024e8247a7f5a9f8a5db869dd3532&oe=5C6CEDA9

  https://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/96417/bloomberg-97-tis-axias-toys-ehasan-oi-trapezes-epi-tsipra?fbclid=IwAR1zTBuE6Fadvgzm9GGro9QknD1OhXkfm7LC8P3v_G8CP24kd1wyIIybCcM

  https://national-pride.org/2018/09/11/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BA-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AD%CF%89%CF%83%CE%B5%CF%82/?fbclid=IwAR1mQak1kAfsrtCJO8N5ScZjrgF0Z9aVzHAkA18q6EkykgXWu_7Fzy1mYB4

  «Χρέωσες την χώρα σου με επιπλέον 100 δισ. ευρώ και λες ότι την έσωσες»;

  Αλλά τι λεω τωρα …………”δεν χρειαζεται να το πουν οι αμερικανοι στους καδους απορριματων φαινεται η αληθεια”

  Πόλ

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: