Πώς εξαφανίστηκε ένα ελληνικό γεφύρι 300 ετών στην Αργυρούπολη του Πόντου


Εδώ το γεφύρι, εκεί το γεφύρι, πού είναι το γεφύρι; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, για κάποιες μέρες αποτέλεσε πραγματικό μυστήριο στην Αργυρούπολη του Πόντου και συγκεκριμένα στο χωριό Αρλάντζα (τουρκικά: Arslanca). Και αυτό γιατί το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στο ρέμα του Παλιοχωρίου φερόταν να εξαφανίστηκε… μυστηριωδώς πριν από μερικές ημέρες.

Η φήμη πήρε διαστάσεις με πολλούς να κάνουν λόγο για λαθρέμπορους οικοδομικών υλικών και για κυνηγούς θησαυρών που μπορεί να έβαλαν στο στόχαστρο το 300 ετών ελληνικό γεφύρι.

Την περασμένη εβδομάδα οι κάτοικοι του χωριού επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές δηλώνοντας (κυριολεκτικά) την εξαφάνιση του γεφυριού, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι την τελευταία φορά το είδαν την 1η Οκτωβρίου.

Ανακοίνωση για το θέμα αναγκάστηκε να βγάλει η Διεύθυνση Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Αργυρούπολης, η οποία διαβεβαίωσε τους κατοίκους του χωριού Αρλάντζα ότι το γεφύρι παρασύρθηκε από το νερό πριν από τρεις μήνες κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, όπως προέκυψε από την επιτόπια έρευνα που έκαναν μονάδες της στρατοχωροφυλακής.

Σε αυτούς που επιμένουν ότι κάποιοι έκλεψαν δομικά υλικά από το γεφύρι οι αρμόδιες τουρκικές Αρχές απαντούν η πλημμύρα παρέσυρε τις πέτρες. Αν και το γεφύρι που ένωνε τις δύο όχθες στο ρέμα του Παλιοχωρίου θεωρούνταν ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής που είχε δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια των ετών, εντούτοις δεν είχε ενταχθεί στον κατάλογο με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ούτε έχει γίνει καταγραφή των ζημιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

pontos-news

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s