olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΟΗΕ: 9η Αυγούστου, ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

Posted by olympiada στο Αύγουστος 9, 2018

Σήμερα,  9 Αυγούστου είναι η ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν και καθιέρωσαν ως την  Hμέρα αυτοχθόνων πληθυσμών  και η οποία υιοθετήθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης  στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

https://digitallibrary.un.org/record/858410/files/A_RES_71_178-EN.pdf

Ειρωνικά,  60 χρόνια ενωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1956 ο τότε υπουργός Αποικιών Λένοξ Μπουτ από το βήμα της βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, είχε ανακοινώσει την υπόσχεση της χώρας του, (όπως είχε προσυμφωνήσει στην Κωνσταντινούπολη τρείς μέρες ενωρίτερα με τον Τούρκο πρωθυπουργού Α. Μεντερές)  προς την τουρκική μειονότητα του 18% στην αποικία Κύπρο,  ότι η διχοτόμηση και η ξεχωριστή αυτοδιάθεση δεν θα αποκλείονται σε τελική λύση.

 

Σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, η Ημέρα εορτάζεται μεταξύ 3 και 6 ώρα Νέας Υόρκης, με θέμα «Αυτόχθονες πληθυσμοί» μετανάστευση και διακίνηση.  Με ομάδα ομιλητών που θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις σε αυτόχθονες περιοχές, τις αιτίες μετανάστευσης, και εκτοπισμού με επίκεντρο να εξεταστούν οι προκλήσεις και τρόποι να αναζωογονηθούν οι ταυτότητες των αυτοχθόνων πληθυσμών και η ενθάρρυνση της προστασίας τους και των δικαιωμάτων τους.

Το ψήφισμα της 19ης Δεκεμβρίου 2016 ενθαρρύνει όλες τις χώρες μέλη να σεβαστούν όλα τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και ενθαρρύνει όλα εκείνα τα κράτη που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του 1989 για Αυτόχθονες πληθυσμούς να το πράξουν.

 

Αξίζει να πούμε ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και οι ούτω καλούμενες εγγυήτριες της δυνάμεις, Ελλάδα Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση αυτή. ΄Όπως να υπενθυμίσουμε ούτε εκείνη εναντίον του Απαρτχάιντ του 1973 των Ηνωμένων Εθνών.

Μήπως γιατί το άρθρο 4.1 της Σύμβασης του 1989 τονίζει ότι « πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα για την διασφάλιση των ανθρώπων, ιδρυμάτων, περιουσιών, κουλτούρας και περιβάλλοντος των πληθυσμών αυτών» και το άρθρο 14.2 προσθέτει πως «Κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική  αναγνώριση της γης που παραδοσιακά κατέχουν οι πληθυσμοί αυτοί, και να εγγυώνται την  αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων τους και της ιδιοκτησίας τους;

Ο αείμνηστος Ζήνωνας Ρωσσίδης

 

Εδώ να πούμε ότι ο αείμνηστος πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα ΄Εθνη Ζήνωνας Ρωσσίδης είχε προηγηθεί στις ιστορικές εκθέσεις του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το δράμα των Ελλήνων της Κύπρου.  Π.χ. στην επιστολή του 5 Ιανουαρίου 1977 εβδομάδες πριν τις περιβόητες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους διαπραγματευτές Μακαρίου /Ντενκτάς στις 12 Φεβρουαρίου 1977, ο Ζήνωνας Ρωσσίδης έγραφε προς τον  Κ. Βάλτχαιμ (ΓΓ του ΟΗΕ)  για τον δια της βίας εκτοπισμό προσώπων  ονομάζοντάς τους αυτόχρονες περιλαμβάνοντας και ένα  μακρύ κατάλογο  με τίτλο « βίαιες διώξεις αυτοχθόνων Ελλήνων Κυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες» με ημερομηνίες για τους διωγμούς.   Και έλεγε:  «η πλειοψηφία των αυτοχθόνων ανθρώπων από την περιοχή που αποτελεί το 82% έχουν γίνει θύματα συστηματικών διώξεων και τρόμου από τα στρατεύματα κατοχής, καθώς στα αρπαγμένα σπίτια τους και περιουσίες τους έχει μεταφερθεί πληθυσμός από την Ανατολία σε μια συνεχιζόμενη διαδικασία εποικισμού…».

Οι ιστορικές εκθέσεις του μ. Ζ. Ρωσσίδη, βρίσκονται αναρτημένες  και διαθέσιμες, στο πλούσιο ηλεκτρονικό Αρχείο του ΟΗΕ.

 

Ανταπόκριση Φ.Α. στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Πρώτη Εκπομπή με τον Μάριο Πούλλαδο 9.8.2018.

 

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 9.8.2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: