olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας και στα… δόντια;

Posted by IGOR on August 6, 2018


Η προσομοίωση ενός πραγματικού ή φανταστικού περιβάλλοντος από έναν υπολογιστή είχε ως τώρα επί το πλείστον χαρακτήρα διασκέδασης.

Οι προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούν ήχους, ειδικά σκηνικά, αλληλεπίδραση, συνδυασμό με φυσικά περιβάλλοντα, ακόμα και κραδασμούς με σκοπό τη δημιουργία αισθήσεων που προσομοιώνουν τη φυσική παρουσία ενός χρήστη σε έναν χώρο ή κατάσταση. Θα μπορούσαν, όμως, τέτοιου είδους προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτική διαδικασία;

Η απάντηση είναι, σαφώς, θετική και βρίσκει ιδανικό πεδίο ανάπτυξης στην Οδοντιατρική. Η φυσική, επαναληπτική και διαδικαστική προσομοίωση, καθώς και η προσομοίωση κατάστασης προσφέρονται για την εξάσκηση των φοιτητών αλλά και την εξοικείωσή τους με ασθενείς και περιστατικά. Οι προσομοιώσεις έχουν ρεαλιστικά στοιχεία και παραπέμπουν σε διαφορετικές οδοντιατρικές ανάγκες. Η μίμηση συμπεριφοράς που επιτυγχάνεται μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η κατανόηση ενός προβλήματος, καθώς και το περιθώριο πειραματισμού είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα για τους σπουδαστές.

Οι επιταχυνόμενες εξελίξεις της τεχνολογίας επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή της καθημερινής οδοντιατρικής πράξης, προσφέροντας αυξημένες δυνατότητες στο διαγνωστικό, χειρουργικό και προσθετικό στάδιο. Οι προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας μπορούν μακροπρόθεσμα να συντελέσουν στη λεπτομερή διάγνωση, την ακριβέστερη τοποθέτηση εμφυτευμάτων, την καλύτερη εφαρμογή αποκαταστάσεων, την ιδανική αισθητική απόδοση και την προβλεψιμότητα αποτελέσματος. Το σημαντικότερο, όμως, όφελος είναι η ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας, ο περιορισμός των επιπλοκών και η ικανοποίηση των επιθυμιών του ασθενή.

Για όσους έχουν ως όνειρο και στόχο μια τέτοια πορεία, το πτυχίο της Οδοντιατρικής από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί τη βάση για περαιτέρω εξειδίκευση και εξέλιξη μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας στον ακαδημαϊκό τομέα, την έρευνα και την οδοντιατρική βιομηχανία.

Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο που πληροί τις προδιαγραφές για την άσκηση του επαγγέλματος, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ 2005/36 και την τροποποίηση 2013/55/ΕΕ. Επιπλέον, είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα στην Κύπρο εγκεκριμένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.)

Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική και το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5.000 ώρες θεωρητικής και πρακτικής άσκησης. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στην Ιδιόκτητη Οδοντιατρική Κλινική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, με τελευταίου τύπου ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας, πληροφορικής, επικοινωνίας και σύγχρονες μεθόδους διαπαιδαγώγησης που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Οδοντιατρική Εκπαίδευση, όπως τα εργαστήρια προσομοίωσης εικονικής οδοντιατρικής που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αξιολογηθεί από τον QS TOP Universities με τον υψηλότερο δείκτη «5 Αστέρια» στους τομείς της Διδασκαλίας, της Απασχολησιμότητας, των Εγκαταστάσεων, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Στήριξης των φοιτητών.

Πηγές:

http://ikee.lib.auth.gr/record/131058?ln=elhttp://ikee.lib.auth.gr/record/131058?ln=el

http://www.proodoseoe.gr/index.php?option=com_eventbooking&view=event&id=13&catid=6&Itemid=108&lang=el

http://www.dent.uoa.gr/to-tmima/operative-dentistry-department.html

https://www.dentalalert.gr/ekpedeftiko-pechnidi-prosomiosis-odontiatriou-gia-fitites-fotovideo/

iatropedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: