olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η σκέψη μας προσηλωμένη στην μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα»

Posted by infiltr8or on August 4, 2018

Υπό το βάρος του πένθους για τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, εκφώνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Ερμιόνη, όπου απένειμε τα Βραβεία Πολιτισμού «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ», ενώπιον των τοπικών αρχόντων και της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

«Το μεγάλο πένθος είναι νωπό και η σκέψη μας αυτές τις στιγμές μένει αμετακίνητα προσηλωμένη στην μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα, καθώς και στον αγώνα ζωής που δίνουν οι τραυματίες στο κρεβάτι του πόνου», είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του πριν την απονομή ο κ. Παυλόπουλος. 

Αναφερόμενος στον ελληνικό πολιτισμό και «την παγκόσμια και διαχρονική απήχησή του», τόνισε τον «ανθρωποκεντρικό» του χαρακτήρα και υπογράμμισε ότι η υπεράσπισή του αποτελεί «εθνική προτεραιότητα» και «οφειλόμενο χρέος» σ’ αυτούς «τους χαλεπούς καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας του Ανθρώπου, όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και διεθνώς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στην εμβληματική ομιλία του Γάλλου υπουργού Παιδείας Αντρέ Μαλρό στην Πνύκα το 1959 με την οποία συμπύκνωσε τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και του «αρχαίου ελληνικού πνεύματος» στις λέξεις «παιδεία και θάρρος» και θύμισε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη από τη «Μαρία Νεφέλη»: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».

«Ο Ελληνικός Πολιτισμός ήταν, είναι και θα είναι, από την ίδια του την φύση, κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικός», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπεράσπιση του πολιτισμού μας, ο οποίος συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι εθνική προτεραιότητα, σημείωσε ο Πρόεδρος.

Στην αναφορά του στον Αντρέ Μαλρό, είπε ότι σ’ εκείνη την ομιλία, «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», ο Μαλρό υποστήριξε πως την πορεία του Πολιτισμού αυτού συνθέτουν δύο έννοιες: «Παιδεία και Θάρρος».

α) Η Παιδεία, ως σύνολο που εκπορεύεται από το Πνεύμα, όπως τούτο συντίθεται από τις θεμελιώδεις συνιστώσες: Επιστήμη και Τέχνη.

β) Και το Θάρρος, ως αειφόρος ενδιάθετη πρόθεση του Ανθρώπου όχι για να επιβάλλει με τα όπλα τον Πολιτισμό του, αλλά για να τον υπερασπισθεί, ακόμη και με τα όπλα, απέναντι σε κάθε επιβουλέα.

Η συμβολή του «Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως προς την εξέλιξη και διαμόρφωση του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι διπλή:

Από την μια πλευρά, ξεκινώντας από την Ιωνία όπου γεννήθηκε ο «φιλοσοφικός στοχασμός» – και γνωρίζοντας την ακμή του ιδίως στην Αθήνα και σε αρκετές αποικίες της εποχής- διέπλασε τον Πολιτισμό αυτόν απελευθερώνοντας το Πνεύμα από τον μύθο, τις δοξασίες και εμμονές, θέτοντας τις βάσεις της ολοκληρωμένης Επιστήμης και της πραγματικής δυτικής Φιλοσοφικής Σκέψης με συστηματική δομή. Και, από την άλλη πλευρά, μας δείχνει σήμερα τον δρόμο υπεράσπισης του πολιτισμού μας, κυρίως δια της αποτροπής της μετάπτωσης της Επιστήμης σε άγονο εμπειρικό πεδίο σώρευσης απλής γνώσης και συλλογής ανώφελης, πληροφορίας.

«Το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα μένει ζωντανό και επίκαιρο, τόσον ως γενάρχης όσο και ως αμετακίνητος πυλώνας του Πολιτισμού μας. Και τον προτρέπει, στην σύγχρονη ζοφερή συγκυρία, με τα λόγια που βάζει ο Οδυσσέας Ελύτης στο στόμα του Αντιφωνητή προς την «Μαρία Νεφέλη»: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», είπε ο κ. Παυλόπουλος συμπυκνώνοντας τα σύγχρονα μηνύματα του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Δήμαρχο του Δήμου Ερμιονίδας για την πρωτοβουλία του να θεσπίσει τα ετήσια Βραβεία Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», «Ιδίως στους σημερινούς, κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας του Ανθρώπου -και όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και διεθνώς- που η υπεράσπιση του Πολιτισμού, και ιδίως του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού, συνιστά οφειλόμενο χρέος».

Τον συνεχάρη μάλιστα που τα βραβεία καθιερώθηκαν στο όνομα της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, «μιας γυναίκας με μεγάλη και εγνωσμένη συμβολή στον Πολιτισμό, η οποία ξεπερνά τα σύνορα της Χώρας μας». Συνεχάρη επίσης τους δύο βραβευόμενους: Τον Νικόλαο Σταμπολίδη, καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον οποίο απένειμε το Βραβείο Πολιτισμού 2018 και τον Ερμιονικό Σύνδεσμο, στον οποίο απένειμε το Βραβείο Πολιτισμού για την Ελληνική Παράδοση 2018.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

13 Responses to “Προκόπης Παυλόπουλος: «Η σκέψη μας προσηλωμένη στην μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα»”

 1. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  αφου χαθηκαν αδικα

  καποιοι..φταινε για το χαμο τους..

  εντολη λοιπον να βρεθουν!

  κρυβονται προεδρε…και απειλουν να..μιλησουν….να κανουν Ψιν,,,,,

  υπαρχουν ενοχοι.

  να τιμωρηθουν!

  αν ειχαν τιμωρηθει οι δολοφονοι της Ηλειας

  σημερα δεν θα επαναλαμβανοταν !

  η ανοχη…ειναι συνενοχη…

  λεσει σε Δογμα του ο μαχητης…

  και οπως ..πανε τα πραγματα…

  θα πρεπει να περιμενουμε …την επομενη καταστροφη

  και τον ..αδικο οπως λες θανατο αλλων…!

  χρονια λεω με λυπη μου…

  αλλα κανενας δεν το..καταλαβαινει..

  οτι οι ελληνες ζουμε…

  ΑΠΟ ΤΥΧΗ!

  πουθενα δεν βρισκεται προστατης το κρατος….

  ενω μας στοιχιζουν αχρηστοι παντελως…πολλα!

  Like

  • αννα χαθη said

   Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΙΧΑΣΤΗΣ!

   Υποτίθεται, πως ο πρόεδρος της «δημοκρατίας» (τους), ο οποίος δεν είναι εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό, αλλά αποτελεί προϊόν μικροκομματικών συναλλαγών, είναι «πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Ως εκ τούτου, δεν του επιτρέπεται να πολιτικολογεί -έμμεσα ή άμεσα- και μάλιστα εις βάρος συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, που στο κάτω-κάτω έχει ψηφιστεί από ένα μέρος του ελληνικού λαού. Αυτά στη θεωρία…

   Τι συμβαίνει στην πράξη; Ο πρόεδρος Πάκης διχάζει τους Έλληνες ανάλογα με το τι ψήφισαν στις εκλογές, και μάλιστα σε λόγο του –υποτίθεται- υπέρ της… ενότητας του ελληνικού λαού!!!

   Εμφανιζόμενος, λοιπόν, ενώπιον του συνεδρίου των αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων, στο Αργοστόλι, ο πρόεδρος… Νοτίου Ελλάδος (που μετά την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών δεν τολμάει να περάσει τα Τέμπη!), κήρυξε αναίσχυντα υπέρ του διχασμού των Ελλήνων σε «δημοκρατικούς» και «μη δημοκρατικούς»

   Ιδού τα δύο επίμαχα σημεία του λόγου του εθνικού μας διχαστή:

   «Θυμάμαι και το 2009 που ήμουν πάλι εδώ, στην τότε συνάντησή σας. Είχαμε συζητήσει για την απόδοση ψήφου στους αποδήμους. Είναι κάτι που τους το οφείλουμε, διότι οι απόδημοι είναι αυτοί στους οποίους στηριζόμαστε για να πάει μπροστά ο Τόπος. Και θυμίζω ότι η απόδοση ψήφου στους αποδήμους είναι ο μόνος εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος που δεν έχει ψηφιστεί. Πιστεύω πως όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις της Χώρας θα συνεργασθούν για να εκπληρώσουμε αυτό το χρέος μας προς τους απόδημους…

   Να είσθε βέβαιοι ότι σε αυτά τα θέματα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να υπάρχουν και που είναι θεμιτές σε μια πραγματική Δημοκρατία, όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις, θα μείνουν ως το τέλος ενωμένες. Γιατί εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε πως ό,τι σημαντικό δημιουργήσαμε το πετύχαμε ενωμένοι. Ξέρουμε το κόστος του διχασμού, ξέρουμε ότι μας στοίχισε ακόμη και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι, σας διαβεβαιώ, να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος».

   Οι «δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας», λοιπόν, Άρα, υπάρχουν και οι «μη δημοκρατικές» πολιτικές δυνάμεις (την Χρυσή Αυγή εννοεί…), κατά τον υποτιθέμενο πρόεδρο «όλων των Ελλήνων» (έστω και της… Νοτίου Ελλάδος, μέχρι τα Τέμπη). Αλλά, περιμένατε τίποτα καλύτερο από τον άνθρωπο που ως αρμόδιος υπουργός άφησε την Ελλάδα να καεί το 2008 και που… ευχαρίστησε τους λαθρομετανάστες που «προτιμούν» (!!!) την πατρίδα μας; Τον οποίο, ο ελληνικός λαός έστειλε στα αζήτητα της πολιτικής, από τα οποία τον μάζεψαν οι Τσιπροκαμμένοι και τον έκαναν πρόεδρο; Τελειώνει όμως η προεδρία του!

   Like

 2. κλαριτζής said

  Πρόεδρα είσαι και εσύ της
  άποψης Παυλάρα
  ότι όλα καλά μόνη
  θολούρα τα 100 θύματα???
  Άμα ήταν 50 δηλαδή θα ήταν
  ξαστεριά???
  Που έμπλεξες και εσύ
  θα βάλεις υπογραφή
  στην προδοσία της Μακεδονίας.

  Like

  • Αυτονόητα said

   Το σκέτο Μακεδονία είναι πατριωτισμός για εσάς Νουδουλικά το Βόρεια Μακεδονία και με συνταγματικές αλλαγές είναι προδοσία !!

   Βρήκατε ένα λαό χαιβάνι και τον δουλεύετε ψιλό γαζί.

   Like

   • κρεμάλες . δεν ξέχασα said

    Προδότες τους εντάξατε στο νάτο σαν μακεδόνες και με μακεδονική γλώσσα. Πόσα πήρατε ρεεεεεε και μας προδώσατε ρεεεεεεεε. Οι γραβάτες στη Θεσσαλονίκη σας περιμένουν.
    Πόσα πήρατεεεεεεε ρεεεεεε πουτάνεεεεεεεες

    Like

   • Αυτονόητα said

    Καρναβάλια Νουδουλικά

    Like

   • Αυτονόητα said

    Τη μακεδονική γλώσσα την έχουν κατοχυρώσει στον ΟΗΕ το 1977 !!

    Ο Καραμανλής σας ο εθνάρχης σας.

    Η Κύπρος κείται

    Το σανό σας να τον πουλήσετε στους αγράμματους νεοδημοκράτες σας σε μένα δεν περνάει.

    Like

   • σφικτα στο λαιμο οοι γραβατες . και σου παει said

    Οι μακεδόνες σας περιμένουν να σας ανταμείψουν.
    Οι γραβάτες είναι κοντά.
    Πλεκτές για όλους τους μακεδονομάχους συριζανθελ.
    Ενάντια στο βέτο του Καραμανλή από τότε οι προδότες.
    Οι βουλευτές σας πήγαιναν την Ελλάδα στα δικαστήρια για το όνομα προδότες. Διαδηλώνατε ρε προδότες με τα σκοπιά μαζί.
    Φτου σας προδότες

    Like

   • Αυτονόητα said

    Ουστ σαπρόφυτα της Νουδούλας.

    Like

 3. Αυτονόητα said

  http://www.koutipandoras.gr/article/koryfaios-germanos-kaohghths-apokalyptei-th-basikh-aitia-ths-fonikhs-pyrkagias-sto-mati

  Αυτά μόνο εδώ στην Ελλάδα των κατσαπλιάδων στην Ελλάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

  Like

 4. αριστερο θριλερ said

  Δευτέρα και 23
  Οι φονιάδες βγήκαν παγανιά.

  Like

 5. αριστερό θρίλερ said

  Δευτέρα και 23
  Οι φονιάδες βγήκαν παγανιά.

  Like

 6. Μέτων said

  Ο Πάκης ο ανθρωπιστής γλάστρα της γραικυλικής οικογενείας των Βαρδινογιαννάκηδων.
  Η Μαριάννα τους πήγε για να τους δείξει το πλησίον χωρίον της, όπου έβοσκε τα αιγοπρόβατα της οικογενείας της;

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: