olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Λάμπρος Τζαβέλας -“Είμαι εδώ να διαφεντεύσω την πατρίδα μου εναντίον εις ένα κλέπτην”

Posted by IGOR on July 20, 2018


Ο Λάμπρος Τζαβέλας (Σούλι, 1745 – 1795) ήταν αρχηγός της φάρας (πατριάς) των Τζαβελαίων, Ελληνικής οικογένειας από το Σούλι του νομού Θεσπρωτίας. Η δράση του μαρτυρείται από το 1789. Σε έγγραφο που υπάρχει από εκείνη την εποχή, φαίνεται πως ο Τζαβέλας δίνει την υπόσχεση να επιτεθεί στους Τούρκους και τους Τουρκαλβανούς της Στεράς Ελλάδας. Ανάλογη υπόσχεση δίνουν κι οι Νικόλαος Ζέρβας και Γεώργιος Μπότσαρης.

Μετά το τέλος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου το 1792, ο Αλή Πασάς, με σχέδιο την εδραίωση της κυριαρχίας του στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τη Βαλκανική, στράφηκε εναντίον των κλεφτών και των αρματολών. Μακρόχρονες προσπάθειες έκανε δε, μέχρι να καθυποτάξει τους Σουλιώτες. Αποπειράθηκε να το επιτύχει με δόλο.

Μετά τον Ιανουάριο του 1792, ζήτησε την βοήθειά τους με την πρόφαση να καθαρίσει το Δέλβινο και το Αργυρόκαστρο από τους ατάκτους. Ο Λάμπρος Τζαβέλας, ο γιος του Φώτος κι άλλοι 70 Σουλιώτες στάλθηκαν. Μόλις κατέφθασαν, ο Αλί Πασάς τους συνέλαβε κι απείλησε ότι θα εκτελέσει τον Φώτο, εκτός εάν γυρνούσε στο Σούλι κι έπειθαν τους κατοίκους να φύγουν.

Ο Λάμπρος γυρνώντας στην πατρίδα του, αποφάσισε μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες να μην παραδοθούν. Απέστειλε μάλιστα στον Αλί το εξής γράμμα:

«Αλή πασά, χαίρομαι οπού εγέλασα ένα δόλιον. Είμ’ εδώ νά διαφεντεύσω τήν Πατρίδα μου εναντίον εις ένα κλέφτην σάν καί σένα. Ο υιός μου θέλει αποθάνει, εγώ όμως απελπίστως θέλω τόν εκδικήσω πρίν αποθάνω. Κάποιοι Τούρκοι καθώς εσύ θέλουν ειπή ότι είμαι άσπλαχνος πατέρας μέ τό νά θυσιάσω τόν υιόν μου διά τόν εδικόν μου λυτρωμόν. Αποκρίνομαι ότι εάν εσύ πάρεις τό βουνόν (Σούλι) θέλεις σκοτώσει καί τόν υιόν μου μέ τό επίλοιπον τής φαμελίας μου καί τούς συμπατριώτας μου.

Τότε δέν θά ημπορέσω νά εκδικήσω τόν θάνατόν του. Αμμή άν νικήσωμεν θέλει έχω καί άλλα παιδία, η γυναίκα μου είναι νέα. Εάν ο υιός μου νέος καθώς είναι δέν μένη ευχαριστημένος ν’ αποθάνη διά τήν πατρίδα του, αυτός δέν είναι άξιος νά ζήση καί νά γνωρίζηται ως υιός μου. Προχώρησε λοιπόν, άπιστε. Είμαι ανυπόμονος νά εκδικηθώ καί νά πιώ τό αίμα σου.

Εγώ ο ωμοσμένος εχθρός σου Καπετάν Λάμπρος Τζαβέλλας»

Στίς 20 Ιουλίου 1792, ανήμερα τού Προφήτη Ηλία, χιλιάδες Τουρκαλβανοί μέ αρχηγό τόν Ομέρ Βρυώνη επιτέθηκαν μέ αλαλαγμούς εναντίον των Σουλιωτών, οι οποίοι είχαν καθ’ υπόδειξη τού Γιώργου Μπότσαρη, εγκαταλείψει τό Σούλι, τή Σαμωνίβα καί τό Ναβαρίκο καί είχαν οχυρωθεί στήν απρόσιτη Κιάφα.

Σέ μία νυκτερινή τους έφοδο 300 Σουλιώτες επιτέθηκαν στή μεγάλη σκηνή πού είχε στήσει ο Αλής γιά νά παρακολουθεί τίς επιχειρήσεις καί λίγο έλλειψε νά τόν συλλάβουν. Ο Αλής όμως δέν βρισκόταν στή σκηνή, ειδοποιημένος από έναν προδότη γανωτή, πού είχε βρεθεί τυχαία στό Σούλι καί έμαθε γιά τό σχέδιο τών Σουλιωτών. Αλλά καί μόνο η παράτολμη αυτή ενέργεια τών Σουλιωτών νά τόν σκοτώσουν μέσα στή σκηνή του, κατατρόμαξε τόν τύραννο.

Στη μάχη της Κιάφας, οι Τουρκαλβανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφήνοντάς χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Δυστυχώς, όμως, στην μάχη αυτή, τραυματίστηκε κι ο Λάμπρος. Πέθανε, τελικώς, τρία χρόνια αργότερα.

Μετά την ήττα του, ο Αλής ζήτησε διαπραγματεύσεις με τους Σουλιώτες. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η απελευθέρωση των ομήρων και του Φώτου κι η απομάκρυνση των Τουρκαλβανών από τα χωριά της Θεσπρωτίας. Ο Αλής έφυγε αλλά οι άτακτοι Αλβανοί σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο σε αρκετά χωριά ακόμη, πριν υποχωρήσουν.

wikipedia.org, galanoleykoblog, agiasofia

4 Responses to “Λάμπρος Τζαβέλας -“Είμαι εδώ να διαφεντεύσω την πατρίδα μου εναντίον εις ένα κλέπτην””

 1. Αιας said

  Οι απόγονοι των τουρκαλβανων εκείνης της εποχής ειναι σημερα εδω και εξακολουθούν να σκοτώνουν και σημερα έλληνες και μαλιστα τους ηλικιωμένους γιατι ειναι θρασυδειλοι.
  Οσοι έλληνες απειληθούν απο τουρκαλβανο να ξερουν οτι αν ειναι αδύναμοι δεν θα τους δείξει κανενα ελεος ο τουρκαλβανος.
  Εαν ομως εχουν γνώσεις μάχης τοτε θα δουν τον τουρκαλβανο να σέρνεται στα ποδια τους ερποντας και γλυφοντας.
  Οσοι έλληνες εχουν βαλει στα σπιτια τους τουρκαλβανους ειτε για να κονομησουν ειτε γιατι πρεπει να πληρώσουν το ΧΑΡΑΤΣΙ του ΕΝΦΙΑ που επέβαλε ο χοντρός πασοκος τουρκαλβανος μπεν.. καθ υπόδειξη των προτεσταντών και δεν το καταργεί κανεις παρόλο που ολοι αυτο υπόσχονται για να βγουν στην εξουσια, να ξέρουν λοιπον οι έλληνες οτι οι τουρκαλβανοι τους εχουν φακελομενους και ξερουν τα παντα για την ζωη τους και περιμένουν την κατάλληλη στιγμη για να τους λιανισουν.
  Το ιδιο ισχύει και για τους αγρότες που τους εχουν στα χωράφια τους και ειναι και οι πρωτοι υπεύθυνοι γιατι τα καλα χρονια που έρεε το χρημα αυτοι κάθονταν στα καφενεία και οι τουρκαλβανοι δουλεύανε για ενα κομάτι ψωμι στα χωράφια.
  Σημερα θεριζουμε οτι σπειραμε. το Δωρικό στοιχείο των Ελληνων βγαζει Σουλιώτες ακολουθούν οι Αιολεις ας τα ακολουθήσουν αυτα τα δυο στοιχεια οι προοδευτικοί Ίωνες και οι φυλή μας δεν θα χασει.
  Το πνευμα του στρατηγού ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΚ ΚΑΚΟΣΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.

  Like

 2. καποιος said

  Κατι μου θυμιζει,μηπως κατεβαινει υποψηφιος?Με ποιον?

  Like

  • καποιος said

   Με ολους?Αν ειναι δυνατον!Κι ομως ειναι?Γιδια,κοπαδι?Ζητω το σανο?

   Like

   • Αιας said

    Αναφερεσε σε εμενα; αν ναι σε πληροφορώ οτι δεν κατεβαίνω με κανενα κομμα υποψήφιος γιατι δεν θελω να ειμαι κοπάδι. Προσπαθω να διξω τα στραβα της φυλής μας μηπως και πάψουμε να είμαστε κοπάδι των κομματων και δει η ελλαδα μια άσπρη μερα. Αμα περιμενεις με τα κομματα να σωθείς χάθηκες. Πρωτα η ελλαδα, αλλα για να την δεις πρεπει να ξερεις ιστορια και τα ελαττώματα μας σαν φυλή. Η πατριδα ειναι για να της δίνουμε ακομα κιαν μας αδικεί οπως τωρα. Και οχι για να διοριζομαστε και να κοιτάμε την πάρτη μας. Κιαν εχουμε έλληνες αριστερούς η δεξιούς που κανουν λάθη απο άγνοια η απο κεροσκοπισμο και προδοσια να ξερουμε τους μεν πρώτους να τους πληρωφορουμε σωστα τους δε δεύτερους να τους τιμωρούμε παραδειγματικά. Τι δεν καταλαβαινεις;

    Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: