Ελληνικό ΥΠΕΞ για Ρωσία: “Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει”


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών:

Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

5 thoughts on “Ελληνικό ΥΠΕΞ για Ρωσία: “Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει””

 1. ΜΗΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΚΟΤΖΙΑ
  ΚΑΙ Η ΘΕΑ ΡΩΣΙΔΑ ΔΙΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ
  ΕΙΠΕ
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ
  ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

  Like

 2. Η ασέβεια και οι κλωτσιές προς την Ελλάδα από Ευρωπαίους και Αμερικανούς δεν σας ενοχλούν ρε ανεκδιήγητοι;Αλλά τι να περιμένεις από ΥΠ.ΕΞ.(λέμε τώρα),που λέει τραγουδάκια γενεθλίων στον Αμερικανό και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη και καθοριστική στιγμή για την Μακεδονία και την Ελλάδα.Και ο οποίος δηλώνει ελαφρά τη καρδία ότι θα κάνει και την συμφωνία με τους Αλβανούς( ο Θεός και η ψυχή του),για να πάει…διακοπές.Λες και πρόκειται για διεκπεραίωση καθημερινής ρουτίνας…Αίσχος,κατάντια,ξευτίλα…Και έχουν απαίτηση να τους πάρουμε στα σοβαρά και να ξανακυβερνήσουν…Αλλοίμονό μας σε αυτή την περίπτωση,γιατί θα είναι και το οριστικό τέλος μας…

  Like

 3. Σε ένα θέατρο του παραλόγου που ίσως δεν έχει προηγούμενο στα διπλωματικά θέματα της χώρας, επιδίδεται η κυβέρνηση. Από τη μια Αθήνα και Μόσχα τσακώνονται για τις απελάσεις ρώσων διπλωματών κι από την άλλη ο Πάνος Καμμένος… απονέμει μετάλλιο σε ρώσους διπλωμάτες.
  Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση του ΣΑΓΕ, κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, απονεμήθηκε η Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Ακόλουθο Άμυνας της Ρωσίας στην Ελλάδα Υποστράτηγο Gennady Mozhaev του οποίου ολοκληρώθηκε η θητεία στην Ελλάδα.
  Στην τελετή απονομής της Διαμνημόνευσης παρέστη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
  Λίγες ημέρες δηλαδή πριν από τις επίσημες καταγγελίες και την απόφαση για απέλαση δύο και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για άλλους δύο, ο υπουργός Αμυνας βραβεύει ένα κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας.
  Κι όχι όποιον κι όποιον, αλλά τον ακόλουθο Άμυνας. Και γεννάται το ερώτημα: Αν πράγματι ρώσοι πράκτορες «αλώνιζαν» στη Βόρεια Ελλάδα, δωροδοκούσαν, απειλούσαν, εκβίαζαν Έλληνες στρατιωτικούς, δημάρχους κ.λπ. δε το γνώριζε αυτό ο Mozhaev. Κι αν το γνώριζε πώς ο Καμμένος τον βράβευσε;
  Τι σημαίνουν όλα αυτά;
  Είναι εκτός γραμμής; Στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου ότι ανεξαρτητοποιείται από την κεντρική θέση της κυβέρνησης;
  Τα πράγματα περιπλάκησαν λίγες ώρες αργότερα χθες όταν η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν θα μείνει αναπάντητη η πράξη της απέλασης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτός από απέλαση ελλήνων διπλωματών μπορεί να υπάρξουν κι άλλες συνέπειες.
  Ηρθε αμέσως η απάντηση από τον Νίκο Κοτζιά που κατηγόρησε δημόσια τη Μόσχα ότι κάλυψε τις ενέργειες των απελαθέντων διπλωματών κι ότι προφανώς αυτό είναι μέρος της προσπάθειας παρέμβασης της Ρωσίας στα ελληνικά εσωτερικά θέματα.
  Ωστόσο, η ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κάνει εντύπωση τόσο γιατί η στάση του Πάνου Καμμένου είναι διαφορετική (δεν έχει μιλήσει καθόλου για τη ρωσοτουρκική κρίση) όσο και γιατί δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις, με αποδείξεις και ονόματα, για τη δράση των τεσσάρων ή περισσότερων διπλωματών.
  Η κυβέρνηση, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει απαντήσει ακόμη στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν σχετικά με το πώς έδρασαν (αν έδρασαν) οι Ρώσοι στη Βόρεια Ελλάδα, ποιους προσέγγισαν, αν υπήρξαν περιπτώσεις δωροδοκίας, αν υπήρξαν εκβιασμοί και απειλές σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να καθορίσουν τις εξελίξεις στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών.
  Οι καταγγελίες και τα σενάρια πρακτόρων βολεύει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποδομήσει το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί κατά της συμφωνίας για τη Μακεδονία.
  Ακόμη πιο περίεργα έγιναν τα πράγματα μετά την «kolotoumba» του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος έκανε ένα βήμα πίσω στις καταγγελίες που έκανε προχθές για Ελληνες επιχειρηματίες που χρηματίζουν πολίτες για να δημιουργήσουν επεισόδια και να μην περάσει η συμφωνία των Σκοπίων. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί βασίστηκαν σε μη επιβεβαιωμένες καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία από κάποια άτομα, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων μπροστά από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.
  Κουβάρι
  Μετά τη δήλωση αυτή κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι δικαιώνονται για όσα έλεγαν για στημένες καταγγελίες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνωμοσιολογίας, με εμπλοκή ξένων πρακτόρων και στις δύο χώρες. Ότι ένα τέτοιο σενάριο βολεύει όσους θέλουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
  Αυτό το απίστευτο κουβάρι των ελληνορωσικών σχέσεων είναι πολύ δύσκολο να ξεμπερδευτεί, ειδικά αν στην Ελλάδα επιμένουν ότι πράγματι ο ρωσικός παράγοντας επενέβη σε τέτοιο βαθμό.
  Και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η περαιτέρω στάση του υπουργού Αμυνας ο οποίος αρχικά αυτός κατήγγειλε σχέδιο εκτροπής, αλλά έκτοτε σιώπησε και ούτε καν αναφέρθηκε στους Ρώσους.
  Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η εξέλιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις οι οποίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι ή τουλάχιστον με μια αξιοθαύμαστη ουδετερότητα, να είναι τώρα στα όρια ενός ψυχρού πολέμου.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s