Κοινωνική  Δυσμορφία /Παραμόρφωση

Κώστα Δημ. Χρονόπουλου

(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Προσπαθώ, χρόνια τώρα, να καταλάβω γιατί αισθάνονται τέτοια και τόση αγαλλίαση οι βανδαλίζοντες αγάλματα και όχι μόνον.

«Με αφήνουν άγαλμα» οι συνεχιζόμενοι αποκεφαλισμοί έργων τέχνης, τα μουτζουρώματα, τα γκρεμίσματα, τα γκράφιτι, οι … (αντι) αισθητικές παρεμβάσεις αντικοινωνικών περιθωριακών ατόμων.

Μένω ενεός παρακολουθώντας τους ιθύνοντες να αντιμετωπίζουν απαθείς, αποσβολωμένοι – κάποιοι δήθεν εμβρόντητοι – τις βεβηλώσεις τεχνουργημάτων.

Όμως θεωρώ πως είναι λάθος η επικέντρωση μας στις ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, λογικές, ιδεολογικές και λοιπές αναλύσεις προκειμένου να εξηγηθεί το φαινόμενο. Όχι ότι είναι αχρείαστες, άσχετες ή απορριπτέες. Αντίθετα παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο επιστημονικό- για τους ειδικούς οι οποίοι ασχολούνται, εντρυφούν στο αντικείμενο αυτό μελέτης – όσο και για μερίδα του κοινού, που αποζητά ενημέρωση ή απλώς ικανοποίηση της περιέργειάς του. Η πολυετής αυτή προσέγγιση του ζητήματος, σε συνδυασμό με την κραυγαλέα ανικανότητα (κάποτε και ύπουλη σκοπιμότητα) των εξουσιαζόντων να τακτοποιήσουν την απαράδεκτη αντικοινωνικότητα των νεοβανδάλων, επιδεινώνει σταθερά τις εξοργιστικές συμπεριφορές τους. Κάποτε -ειδήμονες και μη- οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι δεν αρκεί να δρούμε ως … παρατηρητές, ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΕΣ , κριτικοί, θεωρητικοί, εισαγγελικοί, καταγγελτικοί, «Αλεξιπτωτιστές που κάθε τόσο … «πέφτουν από τα σύννεφα» με όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Είναι κοινός τόπος ότι για να λειτουργεί ομαλά μια κοινωνία, να προστατεύεται και να ευημερεί, βασική προϋπόθεση είναι η τάξη, η ασφάλεια, η γαλήνη των μελών της.

Κάθε εκτροπή, από οπουδήποτε και οιονδήποτε προερχόμενη δεν νοείται να γίνεται ανεκτή (κάποτε, από κάποιους υποστηριζόμενη, ή και υποδαυλισμένη από πονηρούς πολιτικάντηδες).

Ουδεμία δικαιολογία: ψυχολογική, ιδεολογική, ιδεοληπτική, απωθημένα, συμπλέγματα, βιώματα,  προσωπικές αποτυχίες, μισανθρωπία, αντικοινωνικότητα, αχαλιναγώγητα ορμέμφυτα ή ο,τιδήποτε άλλο, δεν νομιμοποιεί με βανδαλισμούς (όπως πρόσφατα με το άγαλμα Τρούμαν).

Υπέροχα τα φληναφήματα περί των δικαιωμάτων των ποικιλώνυμων μειονοτήτων. Ποιός άραγε διαφωνεί; Ουδείς!

Αλλά ποιός και έχει αντίρρηση στα θεμιτά δικαιώματα της πλειονότητας; Αυτά γιατί πρέπει να βιάζονται, ποδοπατούνται, ακυρώνονται … χάριν μιας αρρωστημένης αντίληψης περί Δημοκρατίας;

ΥΓ (Για νοήμονες αποκλειστικά αναγνώστες).

Δεν κινδυνεύουμε -όπως το κατάντησαν οι καθ’ ύλην  αρμόδιοι – από τις «προβληματικές» (sic) μειονότητες των νεοβανδάλων μας.

Αλλά από το διαρκώς ογκούμενο ρεύμα ημών των υπολοίπων , ανεκτικών, μιθριδατισμένων, απαθών, συμβιβασμένων, παραδομένων της πλειονότητας.

Ίσως  ήρθε η ώρα – εμείς οι προβληματικοί  -να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας και να αναγνωρίσουμε με παρρησία την (κοινωνική) δυσμορφία /παραμόρφωση μας !…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κοινωνική  Δυσμορφία /Παραμόρφωση”

 1. Η Υποταγή και ο Μύθος του αθώου πολίτη
  …………………………………………………………….

  Σύμφωνα με την βιβλ. του Harold Thomas
  «The Myth of the Innocent Civilian» ( Edmonds Washington, 2002 )
  »
  Στην πραγματικη καθημερινοτητα τους, στο ευρύτερο ‘αμεσο περιβάλλον τους, η πλειοψηφια των Αμερικανών δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με ευδιάκριτους εχθρούς.
  Ειναι ομως παντοτε αναμενομενο να εμφανιζονται διαφορες οργανώσεις και ιδρύματα τα οποία στην πλειοψηφια τους διαμορφώνουν μια πραγματικη απειλή για τον Αμερικάνικο λαό.
  Τούτο ομως, ατυχώς, οι ευρύτερες μάζες αδυνατούν να το γνωρίζουν. !!
  Ετσι η πλειοψηφια των πολιτών ανα την Υφήλιο ειναι δεσμευμένη να εξαρτάται, οσων αφορά την άντληση ειδήσεων και πληροφοριών, απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα ντόπια τηλεοπτικά κανάλια – ΜΜΕ….και συνεχιζει…
  Σε ολη την διαχρονική ανθρώπινη συμπεριφορα ανα τους αιώνες της Ιστορίας δεν υπάρχει κάτι πιο έντονα σοβαρο αλλα και προβληματικό απο το να υπερασπίζεται έκαστος δράσεις βίας εναντιον άλλων πολιτών σε διάφορα μήκη και πλάτη αλλα ακόμη περισσότερο και μεσα στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας του..!!
  Μήπως δεν υφισταται μια έντονη ηθικη ευθύνη αγνοιας και έλλειψης γνώσεων οσων αφορά την ορθότητα και το επείγον της καταστάσεως – εμπλοκής σε
  δράσεις ανθρώπινης εξαθλίωσης, αυτοκτονιών αλλα και θανάτων πολιτών. ??

  Πόσο απαράδεκτη καταντά μια κατάσταση όταν κάποιος βρίσκεται εις το έλεος πληροφοριών για τις οποίες στην πλειοψηφία τους αδυνατει να εξακριβώσει αλλα και να επαληθεύσει.?
  Τι μπορει άραγε να συμβαινει όταν οι συγκεκριμένες πηγές κατα καιρους εχουν εξακριβωθει,μεσω αποκαλυψεων, και για διάφορα θέματα οτι……………. ειναι ψευδεις ???

  Τι θα συνεβαινε άραγε εαν σύμφωνα με την προσωπικη διαίσθηση μας, αλλα και τα διαθέσιμα πραγματικα πληροφοριακα στοιχεια επιβεβαιωνόταν οτι η κυβερνηση σου διακατέχεται απο μια νοοτροπια ψευδολογίας, αλλα και συνειδητης παραποιησης της αληθείας και εξαπάτησης…………………..
  αλλα εχει επίσης συμμετάσχει και εις την διαμόρφωση ενος κλίματος κινδύνου….το οποίο
  προαπαιτει την χρήση και λήψη οιανδηποτε μορφής μέτρων βίας.?΄?

  Και ιδου το ερώτημα …..
  Δικαιολογείται άραγε η στήριξη δράσεων και η
  στήριξη λήψεων μέτρων βίας της κυβέρνησης σου ενάντια πολιτών ….οπουδήποτε ???
  οταν
  1) Οταν εσυ ο ιδιος Δέν εκτιθεσαι σε άμεσο φυσικό κίνδυνο ??
  2) Εντονα αισθάνεσαι ότι δεν μπορεις να
  εμπιστευθείς την κυβέρνηση σου.
  3 ) Αδυνατείς να επιβεβαιώσεις-εξακριβώσεις με διάφορους τρόπους…….
  τις πληροφορίες που η κυβέρνηση σου……
  παρέχει ως δικαιολογία δια την στήριξη και χρήση αποφασιστικων μέτρων βίας. ??

  Οι πολίτες συχνά με αρνητικό τρόπο αντιλαμβάνονται και διακρίνουν άτομα τα οποία σχισματικά διαφωνούν.
  Ετσι ….υπάκουα, ήρεμα άτομα μπορούν πιο εύκολα να επιρρεάζονται και να χειραγωγούνται.
  Οι πολίτες εχουν αντιληφθεί ότι η διαφωνια ενάντια σε συμβατικές πεποιθήσεις και
  προκαθορισμένες αντιλήψεις ειναι εντελώς
  αβολη μεσα σε κοινωνικούς χωρους δημοσιες υπηρεσιες και αίθουσες.
  Οι πολίτες αγνοωντας ή μη επιθυμώντας….. σπανιως ενδιαφέρονται να θεσουν εαυτω ως στοχο αυτοκριτικής.»

  Παρόλα ταύτα όταν οι συγκυρίες και τα πραγματικα γεγονοτα το απαιτούν τότε οι πολίτες
  εχουν το πλήρες δικαίωμα και την δέσμευση να ανθίστανται και να αντιδρούν ενάντια μιας μορφής τυραννικής καταστάσεως ……..
  ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση ειναι επιφορτισμένη και ασκει την συγκεκριμένη μορφή καταπίεσης
  εξ’ονόματος τους !!!

  επιμέλεια-απόδοση

  Πόλ

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s