olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Σκληρή απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα καταλάβουν τι σημαίνει στην πράξη σύνορα και έδαφος της Ελλάδας και της ΕΕ!

Posted by kalinda on June 6, 2018

2DD92DB9-60A6-4CCE-AA7C-21FE53B6DA41«Για ακόμη μια φορά η Τουρκία δείχνει να αγνοεί τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκή έννομη τάξη και ευρωπαϊκό κεκτημένο», τονίζεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ελλάδας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία αποσιωπά ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις κατά καιρούς εντελώς αβάσιμες ενστάσεις της για το πρόγραμμα «Natura». Κατά τα λοιπά, με τον καιρό η Τουρκία θα καταλάβει τι σημαίνει στην πράξη σύνορα και έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνουν συνεργάτες του Προκόπη Παυλόπουλου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για το «Δίκτυο NATURA 2000», σχολιάζοντας «πως δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για τους ισχυρισμούς του Έλληνα Προέδρου».

Επιπλέον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα ότι προβαίνει σε πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ και τονίζει ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τις ελληνικές ενέργειες σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει καταχραστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, ειδικά το Natura 2000, στο πλαίσιο των ζητημάτων στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο προέβη δήλωση στις 31 Μαρτίου 2018. Η στάση μας για το θέμα εξηγήθηκε επίσης στους αντιπροσώπους της αντιπροσωπείας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε.

Ωστόσο, ο Έλληνας Πρόεδρος Παύλοπουλος αναφέρθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στις εξηγήσεις για τις αναγκαστικές σχέσεις μεταξύ συνόρων και εδαφών. Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις. Επιπλέον, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν συνιστούν παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ όπως το Natura 2000.

Η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί πλέον τις καταστάσεις που η Ελλάδα ενδέχεται να έχει στους αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, όπως συμβαίνει σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να συμβάλει στην πολιτική εκμετάλλευση από την Ελλάδα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου»

«Το Δίκτυο NATURA επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε δηλώσει τη Δευτέρα, πως το Δίκτυο ΝΑΤURA 200 ενισχύει τα συμφωνηθέντα των διεθνών συμβάσεων ως προς τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «αποτελεί κοινό τόπο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος «γκρίζας ζώνης» ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση».

«Γι’ αυτό και το μόνο «ανοιχτό» ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο οι κάθε μορφής «διεκδικήσεις», που κατά καιρούς και κατά το δοκούν εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες.

«Συνακόλουθα δε βρίσκονται σ’ευθεία αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το πόσο δεδομένη είναι η επί των ανωτέρω πραγματικών και θεσμικών δεδομένων στάση των κατά περίπτωση αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών προκύπτει και από το ότι οι Θεσμοί αυτοί έχουν αγνοήσει τις, επίσης αβάσιμες και αυθαίρετες, «ενστάσεις», που η Τουρκία τους έχει απευθύνει, από το 1998 ως σήμερα» πρόσθεσε.

«Κατά τούτο, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο προστίθενται στο Διεθνές Δίκαιο -κυρίως δε, όπως προαναφέρθηκε, στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947- για να καταστεί σαφές αφενός ότι τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουδόλως μπορούν ν’ αμφισβητηθούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Και, αφετέρου, ότι, επιπλέον και συνακόλουθα, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο» κατέληξε.

2 Responses to “Σκληρή απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα καταλάβουν τι σημαίνει στην πράξη σύνορα και έδαφος της Ελλάδας και της ΕΕ!”

 1. Koul Jor said

  δέν καταλαβαίνω….
  ξέρω ότι τήν εξωτερική πολιτική τήν ασκεί ή κυβέρνηση……

  Like

  • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. ΑΒΑΤΑΡ. said

   ….πάντοτε σε συνεννόηση και σε επικοινωνία με τον κιρκηραίο !

   Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: