olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Στα στερνά του το αντιλήφθηκε ακόμα και ο Κίσινγκερ, δικαιώνοντας έτσι τον Έλιοτ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Posted by olympiada on June 3, 2018

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο του Κίσινγκερ το οποίο αναμεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων. Και με τη σειρά τους το αναμεταδίδουν πλήθος ελληνικών μέσων. Είναι τα ίδια μέσα όμως, που όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος στο βιβλίο του για το Μινώταυρο χρησιμοποίησε την φοβερή ρήση του Έλιοτ για την Γνώση και την Σοφία, έπεσαν να τον φάνε ζωντανό. Διότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε για τον άνθρωπο ως αυθύπαρκτη υπερχρονική αυταξιά, όπως ακριβώς το έθεσε ο Έλιοτ και το ερμήνευσε έστω και στα στερνά του ο Κίσινγκερ. Σε αντίθετη αντίθεση με την εφήμερη υπερεξουσία του νεοφιλελευθερισμού και των υπηρετών του που νομοτελειακά θα τελειώσει απαξιωμένος από τους ίδιους τους ανθρώπους, όπως απαξιώθηκε κάθε σύστημα ολοκληρωτισμού που φάνταζε αιώνιο και πανίσχυρο.

”Πού είναι η όλη η σοφία που χάσαμε μέσα στη γνώση; Πού είναι όλη η γνώση που χάσαμε μέσα στην πληροφόρηση;” – Τόμας Έλιοτ

Διαβάστε το άρθρο:

Η ανθρώπινη κοινωνία είναι απροετοίμαστη για την ανάδυση και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί ο Χένρι Κίσινγκερ. Ο «γερόλυκος» της αμερικανικής πολιτικής, ο οποίος φημιζόταν πάντα για το ρεαλισμό του, αν όχι για τον κυνισμό του, παρά την προχωρημένη ηλικία του των 95 ετών, έκρινε σκόπιμο να παρέμβει στο αμερικανικό περιοδικό “Atlantic”, με άρθρο του που έχει τον δυσοίωνο τίτλο «Πώς τελειώνει ο Διαφωτισμός».

Το κεντρικό μήνυμα του είναι απλό: φιλοσοφικά, διανοητικά, τεχνολογικά και με κάθε άλλο τρόπο η ανθρωπότητα δεν είναι καθόλου έτοιμη να διαχειρισθεί την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (1973-77) και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 1973 (παρόλο που στα μάτια αρκετών είναι μάλλον «εγκληματίας πολέμου») δηλώνει ανήσυχος ότι οι έξυπνες μηχανές που μαθαίνουν και επικοινωνούν μόνες τους, χωρίς πλέον καμία ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να εγκαινιάσουν μια τελείως νέα φάση στην ανθρώπινη ιστορία.

«Μήπως είναι δυνατό η ανθρώπινη ιστορία να πάρει το δρόμο των Ίνκας, όταν αντιμετώπισαν μια ακατανόητη γι’ αυτούς ισπανική κουλτούρα, που τους προκαλούσε δέος;», αναρωτιέται. Με άλλα λόγια, μήπως είμαστε οι Ίνκας των μηχανών και άρα μας περιμένει η εξαφάνιση;

Αφού αναφέρει ότι η σύγχρονη παγκόσμια τάξη διαμορφώθηκε από την Εποχή του Ορθού Λόγου που αντικατέστησε την Εποχή της Θρησκείας, τονίζει ότι αυτή η διεθνής τάξη βρίσκεται σήμερα σε μεγάλη αναταραχή εν μέσω μιας ακόμη πιο ριζοσπαστικής τεχνολογικής επανάστασης, «της οποίας τις συνέπειες έχουμε έως τώρα αποτύχει να αντιμετωπίσουμε και που η κορύφωσή της μπορεί να είναι ένας κόσμος εξαρτώμενος από μηχανές, που θα βασίζονται στα δεδομένα και στους αλγόριθμους και ο οποίος δεν θα κυβερνάται πλέον από ηθικούς ή φιλοσοφικούς κανόνες».

Η αρχή έγινε, όπως λέει, με το Ίντερνετ που μετέτρεψε τους ανθρώπους σε δεδομένα, με συνέπεια η ανθρώπινη σκέψη να χάσει τον προσωπικό χαρακτήρα της. Η «σοφία» των αλγόριθμων και ο κατακτυσμός των ανθρώπων από πλήθος απόψεων χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τους ανθρώπους πιο ρηχούς. «Η αλήθεια έχει γίνει πια σχετική, η πληροφορία απειλεί να εξαφανίσει τη σοφία», γράφει.

Η πολυδιάσπαση αυτή κάνει ολοένα πιο δύσκολη τη συναίνεση στο πολιτικό επίπεδο, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες όλο και πιο δύσκολα σκέφτονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όραμα. Το «κερασάκι» είναι πια η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Κίσινγκερ υπογραμμίζει ότι αυτή διαφέρει από την παλαιότερη αυτοματοποίηση, η οποία απλώς ήταν ένα μέσο για κάποιο στόχο προγραμματισμένο από τους ανθρώπους. «Η τεχνητή νοημοσύνη, αντίθετα, αφορά τους στόχους, βάζει τους δικούς της στόχους» και, γι΄αυτό, «είναι εγγενώς ασταθής» και επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Κίσινγκερ.

Κίνδυνος για μεγάλα λάθη

Όπως λέει, «η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει μια ικανότητα, την οποία προηγουμένως είχαν μόνο τα ανθρώπινα όντα. Κάνει στρατηγικές κρίσεις για το μέλλον». Αναπόφευκτα, προσθέτει, «πρέπει να περιμένουμε ότι θα κάνει λάθη ταχύτερα και μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι κάνουν οι άνθρωποι».

«Πώς θα ζήσουμε σε αυτό το νέο κόσμο; Πώς θα διαχειρισθούμε την τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα τη βελτιώσουμε ή τουλάχιστον πώς θα την αποτρέψουμε από το να μας βλάψει», αναρωτιέται και δεν αποκλείει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχει προβλέψει η επιστημονική φαντασία προ πολλού, θα παρερμηνεύσει τις ανθρώπινες εντολές και θα στραφεί ενάντια στους δημιουργούς της.

Προειδοποιεί ότι «αν η τεχνητή νοημοσύνη αφεθεί μόνη της, αναπόφευκτα θα αναπτύξει ελαφριές παρεκκλίσεις, οι οποίες μπορεί σταδιακά να διογκωθούν σε καταστροφικά αποτελέσματα». Στην πορεία, μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και τις ανθρώπινες αξίες, π.χ. κάνοντάς τις ακόμη πιο ανταγωνιστικές από ό,τι ήδη είναι. «Θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν τις αξίες, συζητώντας με ανεξέλεγκτους αλγόριθμους;», ρωτά ο Κίσινγκερ.

Κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό, όπως λέει, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όντως να επιφέρει βελτιώσεις σε διάφορα πράγματα και διαδικασίες, αλλά θα αδυνατεί να εξηγήσει με ανθρώπινα κατανοητό τρόπο πώς και γιατί κάνει κάτι τέτοιο. «Μήπως η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την τεχνητή νοημοσύνη ξεπεράσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της ανθρώπινης γκλώσσας και λογικής;» και, σε αυτή την περίπτωση, όπως το θέτει, «τι θα γίνει η ανθρώπινη συνείδηση, αν η εξηγητική δύναμή της υπερκερασθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και άρα οι κοινωνίες δεν είναι σε θέση πλέον να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους;».

Ο Κίσινγκερ, αφού βάλει και άλλα ερωτήματα, όπως «ποιός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της τεχνητής νοημοσύνης και για τα λάθη της;», θέτει το πρακτικό πρόβλημα του «τι κάνουμε». Επικρίνει τον επιστημονικό και τον τεχνολογικό κόσμο ότι σκέφτονται μόνο με τεχνικούς και οικονομικούς όρους, αλλά και τον πολιτικό κόσμο ότι ασχολείται κυρίως με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα ασφάλειας, κατασκοπείας κ.α. Από την άλλη, λέει, οι φιλόσοφοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες -οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο παρελθόν- είναι τώρα απόντες, επειδή δεν καταλαβαίνουν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δυνητικά κυριαρχική τεχνολογία, που αναζητά μια καθοδηγητική φιλοσοφία», τονίζει και προσθέτει ότι για κάθε χώρα αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα να μελετήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της, κυρίως σε σχέση με τις ανθρωπιστικές παραδόσεις, συστήνοντας μια επιτροπή ειδικών στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Παράλληλα, καλεί τους ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη να βγουν από το καβούκι τους και να θέσουν οι ίδιοι τέτοια ερωτήματα, ώστε μετά να ενσωματώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα έξυπνα μηχανήματα που θα φτιάξουν. Και καταλήγει: «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Αν δεν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια σύντομα, δεν θα αργήσουμε να ανακαλύψουμε ότι ξεκινήσαμε υπερβολικά αργά».

10 Responses to “Στα στερνά του το αντιλήφθηκε ακόμα και ο Κίσινγκερ, δικαιώνοντας έτσι τον Έλιοτ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.”

 1. the ghost of kerkyraios said

  Το αρθρο ειναι απο το pronews.gr …

  Like

  • La malastoupa said

   Δηλαδις λες ότι ο Κίσινγκερ έδωσε συνέντευξη στο pronews ;
   Σε έφαγε η μηχανή μεγάλε !

   Like

 2. velos said

  ενα τεταρτο πριν το ανακοινωθέν.. εν αναμονη κατάλληλης χρονικής περιόδου…. το 7σφραγηστο και καλ φυλαγμένο πολιτικο ανακοινωθέν…
  Ερχεται….Ερχεται… το ΝΈΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΘΟΣ ολοι οι παλαιοί τύποι εκπρόσωποι μιας πολιτικης συστηματικής καθεστωτικης σαπίλας, οπου κορόιδευαν, ‘λωτοφάγους -σφουγγοκωλαριους’,
  πολιτες για να… > https://www.facebook.com/d.koun61/posts/758897877833867?hc_location=ufi

  Like

  • Velos (με Βέλο. Γιατί οι κουκούλες είναι αμερικανοκομμουνιστικές. lol) said

   Καλώς το χατζιαβάτη του site…
   Ρε προφήτη, που είναι η ασημένια λιρέττα, η επίχρυση λίρα τουρκίας, τα χρυσά αυγ=ολέμον=α ποσοστά του συνδέσμου σου και τα πράσινα άλογα της ευφυίας σου;
   Απορώ με το θράσος σου να σκας μύτη, μετά από τις χιλιάδες (πια) μαλακίες που έχεις αραδιάσει…
   Είσαι τόσο μαζόχας, ή πλερώνεσαι με το κομμάτι;

   Like

 3. soulis said

  Μικρο λογοτεχνικο κουιζ μιας και παριστανετε και του διανοουμενους εκτος απο τους πατρωτες τρομαρα σας κι εσεις και ο ασχημομουρης Πακης.
  The rats are underneath the pile
  The Jew is underneath the lot.
  Ποιος το εχει γραψει αυτο και τι σημαινει τενεκεδες;

  Like

  • Ελλην Πατριώτης Γερμανοτσολιάς said

   Τι να σημαίνει ρε ΤΟΥΒΛΟ ; ότι έχετε μονοπώλειο στη ΜΑΛΑΚΙΑ που σας δέρνει ;
   Ότι είστε τόσο μαλάκες που από ένα στίχο φτιάχνεται ολόκληρη θεωρία ;
   Και ο Γκύντερ Γκρας , ωρέ ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ, υπηρέτησε στα Waffen-SS.
   Τον έχεις ακουστά ;

   Like

   • the ghost of diogenes said

    Βλαμμενο Ιωαννης αριστεροχειρας που με το αριστερο μαλακιζεσαι σαλτα επανω σε ‘κανα παλουκι διχως βαζελινη;

    Like

   • soulis said

    .
    Α πα πα .Φασιστας..
    Μεγας αντισημιτης
    Να απαγορευθουν παραυτα τα εργα του.
    Ομως και κοτζαμ Πακης να επικαλειται αυτον τον φασιστα τον αντισημιτη ;.Ντροπη.

    Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: