olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Αύξηση της δημοτικότητας των DDoS επιθέσεων το πρώτο τρίμηνο του 2018

Posted by IGOR on May 12, 2018


Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ήταν οι περιοχές του πλανήτη, που αντιμετώπισαν, για άλλη μια φορά, τις περισσότερες υποβοηθούμενες από botnet επιθέσεις DDoS το 1ο τρίμηνο του 2018. Το εξεταζόμενο διάστημα διαπιστώθηκε ενίσχυση της δραστηριότητας τόσο παλαιών, όσο και νέων botnet, αύξηση της δημοτικότητας των DDoS επιθέσεων, καθώς και επιστροφή των μεγάλης διάρκειας (πολλών ημερών) επιθέσεων DDoS.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Kaspersky Lab για επιθέσεις DdoS, το 1ο τρίμηνο του 2018, τα DDoS botnet επιτέθηκαν σε διαδικτυακές πηγές σε 79 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, Κίνα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα συνεχίζουν να κατέχουν το προβάδισμα, όσον αφορά στον αριθμό των server που βρίσκονται διαθέσιμοι στα χέρια των επιτιθέμενων και, κατά συνέπεια, τον αριθμό των ιστοσελίδων και των υπηρεσιών που φιλοξενούνται σε αυτούς. Το Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, αντικατέστησαν την Ολλανδία και το Βιετνάμ μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών.

Στο μεταξύ, οι αλλαγές στις 10 χώρες, που φιλοξενούν τους περισσότερους C & C servers, ήταν πιο έντονες, με την Ιταλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αντικαθιστούν τον Καναδά, την Τουρκία, τη Λιθουανία και τη Δανία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρ’ όλο που τα περισσότερα από αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούν Linux, το ποσοστό των botnet που βασίζονται στο Linux μειώθηκε ελαφρά το 1ο τρίμηνο σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου έτους, αντιπροσωπεύοντας το 66% έναντι του 71% το 2017.

Περί διάρκειας

Η εταιρεία διαπιστώνει ότι, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, οι μεγάλης διάρκειας επιθέσεις επέστρεψαν: η μεγαλύτερη επίθεση DDoS του τριμήνου διήρκεσε 297 ώρες (περισσότερες από 12 ημέρες). Την τελευταία φορά που διαπιστώθηκε μεγαλύτερης διάρκειας επίθεση, ήταν στα τέλη του 2015.

Το τέλος της περιόδου αναφοράς χαρακτηρίστηκε από τις τύπου “flood” επιθέσεις Memcached που ήταν πρωτοφανείς όσον αφορά στην ισχύ τους – σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνοντας το 1TB. Ωστόσο, οι ειδικοί της Kaspersky Lab αναμένουν ότι η δημοτικότητά τους θα είναι βραχύβια, διότι οι τύπου “flood” επιθέσεις δεν επηρεάζουν μόνο τους στόχους τους, αλλά και τις εταιρείες που εκτελούν άθελά τις επιθέσεις. Συνολικά, η δημοτικότητα των επιθέσεων ενίσχυσης, οι οποίες ήταν προηγουμένως σε πτώση, κέρδισε δυναμική κατά το 1ο τρίμηνο.

“Η αξιοποίηση των ευπαθειών είναι ένα από τα αγαπημένα μέσα για τους ψηφιακούς εγκληματίες, των οποίων επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η δημιουργία DDoS botnet. Ωστόσο, όπως έδειξαν οι πρώτοι μήνες του έτους, δεν είναι μόνο τα θύματα των επιθέσεων DDoS που επηρεάζονται, αλλά και επιχειρήσεις με υποδομή που περιλαμβάνει ευπαθή αντικείμενα”, σχολιάζουν οι αναλυτές.

sepe.gr/gr/research-studies/article/11133342/auxisi-tis-dimotikotitas-ton-ddos-epitheseon-to-proto-trimino-tou-2018/

One Response to “Αύξηση της δημοτικότητας των DDoS επιθέσεων το πρώτο τρίμηνο του 2018”

  1. begar2 said

    Για ποιο λόγο να αναρτήσεις ένα τεχνικό άρθρο σε ένα πολιτικό blog, αν δεν εξηγείς στον αναγνώστη τι είναι το ddos.

    Distributed Denial of Service (DDoS) = υπερφορτώνεις έναν server με τεχνητή κίνηση (π.χ. επισκεψιμότητα), μέσω πολλών υπολογιστών άλλων χρηστών, που δεν έχουν ιδέα ότι τα pc τους χρησιμοποιούνται από hackers και αυτός επειδή αδυνατεί να εξυπηρετήσει τόσο κόσμο, κλατάρει, μέχρι να σταματήσει η επίθεση.

    Με λίγα λόγια, φορτώνεις 20 τόννους καρπούζια σε ένα αγροτικό φορτηγάκι που αντέχει μόνο 1. Και αυτό κλατάρει, μέχρι να το ξεφορτώσεις.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: