Τιμισοάρα, το νέο κέντρο λαθρομετανάστευσης


Για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές ο λόγος σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Die Welt. Ενώ όμως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να επεκτείνει για άλλο ένα εξάμηνο τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία, οι διακινητές βρήκαν νέο δρόμο για να περνούν τους παράτυπους μετανάστες βορειότερα.

«Η γερμανική αστυνομία παρατήρησε ότι κρύβονται όλο και περισσότεροι μετανάστες σε φορτηγά με προορισμό τη Γερμανία» γράφει ο αρθρογράφος της. «Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στα σύνορα με την Τσεχία ή με άλλα λόγια, όχι στα κοινά σύνορα με την Αυστρία, αλλά εκεί όπου δεν γίνονται φοβεροί έλεγχοι. Προφανώς οι διακινητές επιλέγουν άλλους δρόμους».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις αυξανόμενες ροές μέσω του λεγόμενου βαλκανικού δρόμου, (σσ. όχι μέσω της γνωστής διαδρομής) αλλά μέσω Πολωνίας ή Τσεχίας, έναντι 8.000 ευρώ.

«Εγκληματικές σπείρες διακινητών χρησιμοποιούν τον βαλκανικό δρόμο, ιδιαίτερα μέσω της πόλης Τιμισοάρα στη δυτική Ρουμανία. Για τις ευρωπαϊκές αρχές η πόλη αυτή έχει γίνει κάτι σαν hot spot για επικίνδυνες μεταφορές προσφύγων με αυτοκίνητα. Για τη γερμανική αστυνομία βρίσκεται εκεί ο βασικός άξονας παράτυπης μετανάστευσης, συχνά μέσω Ουγγαρίας προς την κεντρική Ευρώπη. Ένα μεγάλο τμήμα οχημάτων που χρησιμοποιούν οι διακινητές προέρχεται από τον νότιο και ανατολικό ευρωπαϊκό χώρο. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν τις ‘επιχειρήσεις’ τους στην Τουρκία αλλά και στη Βοσνία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία» καταλήγει ο Γερμανός αρθρογράφος.

[DW]

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s