«Ξαναγράφοντας» τον χάρτη του γαλαξία μας


Ενθουσιασμός επικρατεί στους αστρονόμους με τα πολύτιμα στοιχεία που συγκέντρωσε η διαστημική αποστολή αστρομετρίας «Γαία». Το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κατέγραψε δεδομένα που δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να καταρτίσουν τον πληρέστερο μέχρι σήμερα χάρτη του γαλαξία μας.

«Για τους επιστήμονες εδώ στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, και αλλού στην Ευρώπη, που επεξεργάζονται τα δεδομένα του “Γαία”, ήρθε η ώρα να ξαναγράψουν τα βιβλία τους. Τόσο σημαντική είναι αυτή η αποστολή. Έχουν πλέον εξαιρετικά ακριβή στοιχεία για δισεκατομμύρια αστέρια γύρω από τον γαλαξία μας, που τους δίνουν τη δυνατότητα να μελετήσουν την ιστορία του γαλαξία μας αλλά και να προβάλουν το μέλλον του. Θα δουλεύουν πάνω στα στοιχεία αυτά για δεκαετίες», εξηγεί ο απεσταλμένος του euronews στο Παρίσι, Τζέρεμι Γουίλκς.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά τα νέα στοιχεία;

«Μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τρία σημεία. Ποσότητα, ποιότητα, ποικιλία. Η ποσότητα είναι απλά ο αριθμός των αντικειμένων που η “Γαία” κατάφερε να μετρήσει – σχεδόν 2 δισεκατομμύρια, 1 δισεκατομμύριο και 700 εκατομμύρια. Δεν το έχουμε ξανακάνει. Όμως, έχουμε την εικόνα σε βάθος, έχουμε την εικόνα στον ουρανό, έχουμε την απόσταση, την πιο δύσκολη παράμετρο για τους αστρονόμους, η οποία κάνει την “Γαια” ξεχωριστή και σηματοδοτεί μια πραγματική ημερομηνία, μια πραγματική καμπή στην αστρονομία του γαλαξία και πιθανόν στη γνώση του σύμπαντος», λέει στο euronews ο Φρανσουά Μινιάρ, διευθυντής ερευνών του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).

Η αποστολή «Γαία» συνεχίζεται. Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια αναμένεται να στείλει ακόμα περισσότερα σημαντικά στοιχεία.

Οι αστρονόμοι προσδοκούν πληροφορίες για αντικείμενα όπως είναι οι αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και δεδομένα που θα τους βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν το πώς λειτουργεί ο γαλαξίας μας.

2 thoughts on “«Ξαναγράφοντας» τον χάρτη του γαλαξία μας”

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΕΞΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ, ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ. ΜΕΓΑΣ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ.

    Like

    1. Σε τοσο τεραστιο αχανης συμπαν, ο δημιουργος που να βρει χρονο για να ασχοληθει με τα μικρα ανθρωπακια της Γης, αυτο το εχει αφισει στην φροντιδα των εξωγηινων.

      Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s