olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Σήμερα η Ευρώπη επικύρωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο τα λεγόμενα του ΠτΔ

Posted by olympiada στο Απρίλιος 17, 2018

Ένα Σχόλιο to “Σήμερα η Ευρώπη επικύρωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο τα λεγόμενα του ΠτΔ”

 1. Φ.Π. {ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΛΑΣ} said

  ΥΠ ΟΨΕΙ ΤΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ – ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ – ΑΟΖ :

  Η «Α.Ο.Ζ.» {Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – Exclusive Economic Zone } : Με βάση τα άρθρα {55 & 57} της σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982 , {United Nations Convention on the Law of the Sea – UNCLOS }. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας ξεπεράστηκε από την έννοια της ΑΟΖ .

  Τη σύμβαση αυτή έχει υπογράψει η Ελλάδα και άλλες {158} χώρες. Η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει αυτή τη Σύμβαση γιατί είναι αντίθετη στα επεκτατικά της σχέδια στο Αιγαίο Πέλαγος . Διατύπωσε δε μια δικιά της γνωμδότηση ότι τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα , γιατί αυτή είναι προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας .

  Οπως ήταν επόμενο αυτή η αυθαίρετη θεωρία της Τουρκίας απορρίφθηκε με την απόφαση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας . Ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν της Αιγιαλίτιδας Ζώνης {χωρικά ύδατα} περιοχή σε πλάτος μέχρι {200} ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε σχέση που έχουν με την εξερεύνηση , εκμετάλλευση και διαχείρηση των φυσικών πηγών του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας .

  Η κυριαρχία στην αιγιαλίτιδα ζώνη μπορεί να είναι 12 ν.μ. και επεκτείνεται και στον εναέριο χώρο πάνω από αυτήν, και μπορεί να ορισθεί από κάθε κράτος μονομερώς. Το παράκτιο κράτος μπορεί να καθορίσει και μια παρακείμενη συνορεύουσα με την αιγιαλίτιδα ζώνη με έκταση {24} ν.μ. από την ακτή, και μπορεί να ασκεί έλεγχο σ’ αυτή για την πρόληψη και την τιμωρία υγειονομικών παραβάσεων, καθώς και για τον έλεγχο των λαθραίων οικονομικών προσφύγων. {Αρθρο 33 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας} . Η Σύμβαση αυτή αναφέρει ρητώς ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ , και ότι αυτή καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τις ηπειρωτικές ακτές . {Αρθρο 121 παρ. 2}.

  Το εύρος της ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης ορίστηκε το έτος 1936 στα {6} ν.μ. από την ακτή {ν. 230/1936} και κατόπιν με το Ν.Δ. {187/1973}. Διατηρήθηκε όμως το όριο των {10} ν.μ. στον εναέριο χώρο δυνάμει της προηγούμενης νομοθεσίας του {Ν.Δ. 1931 της 6ης Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με το Ν. 5017/1931}. Συμφώνως δε με τη Σύμβαση του ΟΗΕ του {1982} η Ελλάδα μπορεί να την επεκτείνει στα {12} ν. μ. όποτε αυτή επιθυμεί. Ούτω έχει δηλώσει κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του {1982} ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οποιοδήποτε χρόνο το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη τς στα {12} ν.μ. {Ν.2321/1995}.

  Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση όμως παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του χάρτη των Η.Ε. περί απαγόρευσης χρήσης , ή απειλής χρήσης βίας {άρθρο 2 παρ. 3 & 4} περί ειρηνικής επίλυσης και καλής γειτονίας , εξουσιοδότησε με ψήφισμά της στις {8-6-1995} την τουρκική κυβέρνηση εν λευκώ ότι τυχούσα επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα {12} ν.μ. να την αντιμετωπίσει ως αιτία πολέμου. {CASUS BELLI}. H απόφαση αυτή παραβιάζει επίσης και τις αρχές του ΝΑΤΟ, μέλη της οποίας είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Ομως η Τουρκία που δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας , επέκτεινε μονομερώς την αιγιαλίτιδα ζώνη της στη Μαύρη Θάλασσα στα {12} ν. μ. , αλλά αρνείται το δικαίωμα την Ελλάδα να πράξει αυτό που ο διεθνής νόμος ορίζει.

  Το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι το Καστελόριζο αλλά και η «Στρογγύλη» τα οποία ως κατοικούμενοι νήσοι και ως αναφερόμενοι στη Συνθήκη παράδοσης της Ιταλίας στην Ελλάδα δεν μπορεί νομίμως η Τουρκία να τα αμφισβητήσει .

  Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής το σύμπλεγμα του Καστελόριζου , εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές ΑΟΖ παρεμβάλονται μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής , αφού είναι πλησιέστερα , γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Ομως οι δήθεν ανεξάρτητες ελληνικές κυβερνήσεις , δεν έχουν προδιορίσει εισέτι την ελληνική ΑΟΖ , περιμένοντας να την παραχωρήσουν στους αφέντες τους . Αυτός ήταν και ο λόγος της συμφωνημένης και προδοτικής παραχώρησης των Ιμίων στην Τουρκία . 9-4-2012 Φ.Π.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: