olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Γενετικά τροποποιημένη μπύρα χωρίς λυκίσκο

Posted by IGOR στο Μαρτίου 22, 2018


Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν, για πρώτη φορά, μια μέθοδο – με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής- για να προσδίδουν στην μπύρα τη χαρακτηριστική γεύση του λυκίσκου, χωρίς να περιέχει καθόλου αυτό το φυτικό συσταστικό της.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό τροποποποίησης του DNA για να εισάγουν στη μαγιά της μπύρας γονίδια από τα φυτά της μέντας και του βασιλικού, αντικαθιστώντας έτσι τον λυκίσκο. Δήλωσαν ότι η τεχνική τους μπορεί να βοηθήσει τη βιομηχανία μπύρας να μειώσει την εξάρτησή της από τον λυκίσκο.

Ο λυκίσκος είναι ένας καρπός από το φυτό «λυκίσκος το ζυθοβότανο» (Humulus lupulus) που χρησιμοποιείται στη μπύρα τουλάχιστον από τον 11ο αιώνα για να της δώσει ιδιαίτερη γεύση, εξισορροπώντας τη γλυκύτητα της βύνης με την πικράδα του, ενώ βοηθά και στο σχηματισμό αφρού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέι Κίσλινγκ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλει, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science», τροποποίησαν το γονιδίωμα του μύκητα, από τον οποίο παράγεται η μαγιά της μπύρας (το «ζωντανό» συστατικό της που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ), έτσι ώστε να πετύχουν μια γεύση παρόμοια με του λυκίσκου χάρη στην εισαγωγή γονιδίων από άλλα φυτά, τη μέντα και το βασιλικό.

Τα αποτελέσματα ήσαν άκρως πειστικά, όπως έδειξαν οι «τυφλές» γευστικές δοκιμές που ακολούθησαν. Ακόμη και οι εργαζόμενοι μιας βιομηχανίας παραγωγής μπύρας νόμιζαν ότι η γενετικά τροποποιημένη μπύρα περιείχε απλώς περισσότερο λυκίσκο από ό,τι συνήθως. Επειδή ο λυκίσκος είναι ένα φυτό που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και λιπασμάτων για την καλλιέργειά του, η νέα μέθοδος, αν αξιοποιηθεί εμπορικά, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση πόρων, ενώ ίσως μειώσει και την τιμή της μπύρας. Βέβαια, θα είναι λίγο μεταλλαγμένη…

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ένα Σχόλιο to “Γενετικά τροποποιημένη μπύρα χωρίς λυκίσκο”

  1. Aκέλας said

    ….Όπως το πάνε οι Γερμανοί σε λίγο θα σερβίρουν γενετικά τροποποιημενο κάτουρο για..μπύρα!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: