Εκ Γερμανίας: Ισλαμιστικός κίνδυνος στα Δ. Βαλκάνια


Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για ισλαμιστικές επιθέσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το Βερολίνο έχει διαβαθμίσει πληροφορίες για τον ρόλο της Σ. Αραβίας και της Τουρκίας στην περιοχή.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει ότι υφίσταται σε γενικές γραμμές απειλή από μεμονωμένα άτομα και μικρότερες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη». Αυτή είναι η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος η Αριστερά στη βουλή, που έχει στη διάθεσή της αποκλειστικά η Deutsche Welle.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι καταγράφονται μόνο μεμονωμένες επαφές ακραίων ισλαμιστών στα Βαλκάνια και στη Γερμανία. Αλλά συγκεκριμένα στοιχεία για εντατικοποίηση της κινητικότητας ισλαμιστών στη Βοσνία δεν διαθέτει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND.

Προσπάθειες υποβάθμισης από τη γερμανική κυβέρνηση

Με την απάντηση αυτή το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα της Berliner Zeitung του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία η BND έχει εστιάσει την προσοχή της κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρόλα αυτά υπάρχει πολύς χώρος για εικασίες, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απάντηση προς την Αριστερά κρατήθηκε μυστική. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στο φαινόμενο υπερχρηματοδότησης από χώρες του Κόλπου, το ίδιο ισχύει για την αποστολή ιμάμηδων από τη Σουηδική Αραβία και την Τουρκία προς της Βοσνία. «Σε αντίθεση με την BND, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει δημόσια τον αυξανόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο», υποστηρίζει μιλώντας στη DW η Σέβιμ Νταγκντέλεν, εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Αριστεράς. «Επιπλέον είναι εντελώς απαράδεκτο ότι το Βερολίνο κρατά μυστικό τον ρόλο των χωρών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Τουρκίας».

Ως στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας έχει διαβαθμίσει η γερμανική κυβέρνηση τον αριθμό των μαχητών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, που τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν σε τζιχαντιστικές ομάδες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, και οι δύο βαλκανικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην «εξαγωγή» μαχητών του Ισλάμ σε αναλογία με τον αριθμό των κατοίκων τους.

Σαλαφιστές στους δρόμους της Βοσνίας

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δίνει την πληροφορία ότι μαχητές από βαλκανικές χώρες δεν συντάσσονται μόνο με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και του πρώην μετώπου Αλ Νούσρα, αλλά ένα 10% εξ αυτών πολεμά στις τάξεις των διαφόρων ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Επίσης διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που έφυγαν προς τη Συρία και το Ιράκ προέρχονται από χωριά σαλαφιστών στη Βοσνία, οι κάτοικοι των οποίων έχουν προσαρμόσει τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους σε προϊσλαμικές συνήθειες και παραδόσεις.

«Πρόκειται για ριζοσπαστικές παρεκκλίσεις από το παραδοσιακό Ισλάμ στα Βαλκάνια», σχολιάζει ο Βέντραν Ντζίχιτς, ερευνητής στο αυστριακό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής. «Στη Βοσνία βλέπει κανείς τα μέλη του σαλαφιστικού κινήματος στους δρόμους, είναι δραστήριοι στον τομέα του πολιτισμού και έχουν δικούς τους πιστούς στα τζαμιά», τονίζει στη DW. «Είναι σαφές ότι οι σαλαφιστές στα Βαλκάνια δημιουργούν παράλληλες δομές με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών που αντιτάσσονται στις παραδοσιακές ισλαμικές κοινότητες. (…) Αυτό που χρειάζεται είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, μια πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών στα δυτικά Βαλκάνια, η ενίσχυση της φιλελεύθερης ερμηνείας του Ισλάμ που υπάρχει στα Βαλκάνια και η αποτελεσματική συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες».

2 σκέψεις σχετικά με το “Εκ Γερμανίας: Ισλαμιστικός κίνδυνος στα Δ. Βαλκάνια”

 1. Tragic.
  Όταν εξόπλιζαν τους ισλαμιστές στην Βοσνια και τα αεροπλάνα πήγαιναν και ερχόντουσαν με πολεμικό υλικό για να γίνει χρήση ενάντια της Γιουγκοσλαβίας Δεν υπήρχε φόβος τότε ?
  Από την ΣΑΟΥΔΙΚΗ Αραβία έτρεχε το χρήμα μέχρι και ο ΜΠΙΝ ΛΆΝΤΕΝ είχε έρθει με την ομάδα του ασφαλώς..
  Πολύ αργά ανακάλυψαν τους ισλαμιστές στα Δ.ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
  Δεν τους ανακάλυψαν τωρα ,το ξέρουν από πολλά χρόνια πριν.
  Ήταν οι δικοί τους άνθρωποι . Τώρα ξέφυγαν βλέπετε και δεν ελέγχονται .
  Όταν ανακατεύεσαι με τα σκα…α τι περιμένεις μετά ?
  Απλώς πληρώνουν το τίμημα εντελώς αθώοι άνθρωποι σήμερα με τις βόμβες που βάζουν οι εξτρεμιστές Ισλαμιστές. Είναι το δικό τους δημιούργημα.
  Το γνώριζαν και οι μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών και των Γερμανών και έδιναν το οκ στην Βοσνία.
  Είναι οι ίδιοι κύριοι που σήμερα έβαλαν στόχο το θέμα με τα Σκόπια για να λυθεί το θέμα με τα της Μακεδονίας.
  Είναι οι ίδιοι κύκλοι που έλεγαν μετά πολεμικά βουλώστε το τώρα Έλληνες γιατί με τον Τίτο έχουμε αλαξοκολιες αγαπιόμαστε τώρα και μην μιλάτε για Μακεδονιες και τέτοια.

  Φοβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες η φέροντας .

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s