Οδεύουμε προς μείωση των τιμών του πετρελαίου


Η διαφαινόμενη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στη στρατηγική του ΟΠΕΚ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής με απώτερο στόχο την άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού.

Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αυξάνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες και στις αρχές του χρόνου μάλιστα σημείωσαν ρεκόρ τριετίας. Όσο υψηλότερες οι τιμές τόσο πιο ελκυστική γίνεται για τους πετρελαιοπαραγωγούς στις ΗΠΑ η αμφιλεγόμενη αλλά και πολυδάπανη μέθοδος εξόρυξης fracking.

Σήμερα πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι στην αγορά πετρελαίου θα επαναληφθεί μια τάση που καταγράφηκε ήδη πριν από χρόνια. Η ραγδαία τότε παραγωγή αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων είχε οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των τιμών, με τους καταναλωτές να επωφελούνται σημαντικά από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Ήδη η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά: σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία βρίσκονταν τελευταία στα 9,75 εκατομμύρια βαρέλια (159 λίτρα ) ημερησίως.

«Εκρηκτική» αύξηση

«Ο κύριος λόγος της πρόσφατης αύξησης της παραγωγής αργού πετρελαίου είναι το fracking» εξηγεί ο ειδικός Κάρστεν Φριτς από την γερμανική Commerzbank. Τα σημερινά υψηλά επίπεδα των τιμών καθιστούν την ιδιαίτερα δαπανηρή μέθοδο όλο και πιο συμφέρουσα οικονομικά. Ήδη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας κάνει λόγο για «εκρηκτική» αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Στην πρόσφατη έκθεσή της η υπηρεσία προβλέπει ότι η μέση παραγωγή στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει φέτος τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καθιστώντας τη χώρα δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία. Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση θυμίζει έντονα το 2014 όταν η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής οδήγησε σε σημαντική μείωση των τιμών του καταναλωτή. Πριν ακριβώς από 2 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2016, τα 100 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης κόστιζαν στη Γερμανία μόλις 38 ευρώ. Σήμερα η τιμή έχει εκτοξευθεί στα 62 ευρώ.

Η στρατηγική συμμαχία ΟΠΕΚ-Ρωσίας

Τα τελευταία δυο χρόνια βέβαια έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου. Με μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο, χώρες μέλη του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) προχώρησαν στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με άλλους σημαντικούς παραγωγούς και κυρίως την παραδοσιακή ανταγωνίστριά του οργανισμού Ρωσία, για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, με απώτερο στόχο την άνοδο και σταθεροποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Πράγματι, η τήρηση των συμφωνηθέντων συνέβαλε σημαντικά στο να σταματήσουν οι ισχυρές διακυμάνσεις και κυρίως η μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από τις μελλοντικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ. Ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη άρση των περιορισμών στην παραγωγή πετρελαίου εκ μέρους των χωρών του ΟΠΕΚ σε συνάρτηση με την αυξανόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε άμεση και σημαντική πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

[DW]

One thought on “Οδεύουμε προς μείωση των τιμών του πετρελαίου”

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s