olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Posted by olympiada στο Ιουλίου 18, 2011

Γράφει ο Τασος Γ.

Για να μη μας κοροϊδεύουν

Με συντριπτική πλειοψηφία 24 προς 3, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η επιβολή του επαχθούς μέτρου, ακόμη κι όταν ο οφειλέτης του Δημοσίου έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τα χρέη του και δεν τα αποπληρώνει.

Η απόφαση της Ολομέλειας, που δημοσιεύθηκε χθες, δίνει τη χαριστική βολή στο θεσμό της προσωποκράτησης, αφού πλέον δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την, έστω και περιορισμένη, εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής διάταξης (ν. 2717/99).

Είχε προηγηθεί το 2003 η ομόφωνη κρίση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της προσωπικής κράτησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα ΝΠΔΔ.Σύμφωνα με τους δικαστές, η προσωποκράτηση ως μέτρο στερητικό της ελευθερίας είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη και αντίθετη στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος, που επιτάσσουν ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.

Η Ολομέλεια τονίζει ότι είναι διαφορετικό το θέμα της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας ως ποινή για αποδοκιμαστέα κοινωνική συμπεριφορά και άλλο ως διοικητικό μέτρο που αποβλέπει στην άσκηση πίεσης για την εξόφληση χρηματικού χρέους, το οποίο «δεν έχει ή δεν δύναται το Δημόσιο να αποδείξει ότι έχει ο οφειλέτης». Και αυτό διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού, όχι πάνω στην περιουσία του οφειλέτη, αλλά επί του ίδιου του προσώπου του οφειλέτη.

Στο σκεπτικό της απόφασης που υιοθέτησε ανάλογη κρίση του Στ’ τμήματος, αναφέρεται ότι το Σύνταγμα ανέχεται τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, αλλά με την προϋποθεση ότι είναι λογικώς αναγκαία για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τέτοιοι λόγοι είναι αυτοί που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα (όπως η παραβίαση της προθεσμίας καταβολής των χρεών προς το Δημόσιο).

Ενα βήμα πιο πέρα προχώρησαν πέντε σύμβουλοι Επικρατείας, κατά τη γνώμη των οποίων το μέτρο της προσωποκράτησης παραβιάζει και το άρθρο 7 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού, έστω και δημόσιου συμφέροντος.

15 Σχόλια to “ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ”

 1. Πετροβούβαλος said

  Ωραία και εύγε! Κάποια ξεκάθαρη θέση για το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και τα ρέστα θα πάρει το ΣτΕ;

  Μου αρέσει!

  • Mind The GAP said

   Πήρε. Είναι νόμιμο. Και ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ έγινε σύμβουλος του ΓΑΜΑΠ, έτσι απλά.

   Μου αρέσει!

   • Kimwn said

    Ναι το μνημόνιο είναι συνταγματικό διότι η δανειακή σύμβαση δεν είναι σύμβαση, όπως απαγορεύει το σύνταγμα και η ομώνυμη πλατεία……….
    Μην χάσουν το μισθουλάκι τους οι δικαστούληδες………

    Μου αρέσει!

  • Ο αξιότιμος Αντιπρόεδρος του τότε τμήματος που εκδίκασε το Μνημόνιο ως συνταγματικό, επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του και ανταμείφθηκε γιατί υπηρετεί την δημοκρατία και την πατρίδα με σθένος, πατριωτισμό και ευσυνειδησία. Όπως και η πολυαγαπημένη μας κυβέρνηση, άλλωστε, αυτό κάνει…

   Προσωπικά είμαι σίγουρος πως οι υπόλοιποι δικαστές του ΣτΕ δεν θα διασκέδασαν και πάρα πολύ με την ιστορία αυτή. Για αυτό τον λόγο δεν βλέπω από εδώ και πέρα να επιδικάζονται με τόσο προκλητικό τρόπο πολλές υποθέσεις υπέρ της κυβέρνησης και των «ημέτερων»… Γλυτώσαμε για λίγο. Τουλάχιστον αυτό θα ισχύει μέχρι να μείνει ανοιχτή η θέση του Σύμβουλου του Ευρωπαίου Πραίτορα, που θα μας έλθει σύντομα. Όλο και κάποιος φιλόδοξος θα υπάρχει να καλύψει την θέση, αλλά αυτός θα είναι μόνο μια εξαίρεση του κανόνα. Και θα χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες και σημαντικές εθνικές υποθέσεις, όπως π.χ. να αποφασίσει πως «σαφώς είναι συνταγματική» η δωρεάν παραχώρηση της Ακρόπολης στην Siemens, έναντι του «χρέους» της Ελλάδας.

   Το οποίο παρεμπιπτόντως κανείς δεν ξέρει από που ακριβώς προέκυψε στον προϋπολογισμό, αλλά «πρέπει να αποπληρωθεί» γιατί οι Ευρωπαίοι θα μας πούνε μπαταχτζήδες και «θα χρεωκοπήσουμε και θα μας έλθει συμφορά». Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και ακέραιοι σαν την ένδοξη Γερμανία, που *δεν* μας χρωστάει 500 δις ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις και για αυτό δεν μας τα έδωσε ποτέ. Ευτυχώς όμως που το Μνημόνιο και το χρέος μας μέσω των δανείων είναι απολύτως συνταγματικό! Γιατί δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν σε αυτή την ιστορία να μας φόρτωνε με δόλο η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, τις ζημιές του διεθνούς τραπεζικού καρτέλ από την κρίση του 2008, «κοινωνικοποιώντας» έτσι τις ζημιές του. Φαντάζεστε να αφαιρούσε το αμύθητο αυτό ποσό με μαγικό τρόπο από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών και να το πασάρει στα κορόιδα τους φορολογούμενους, για να το πληρώσουν εκείνοι; Ευτυχώς που το δικαστήριο έκρινε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει αυτό, μέσω του τεράστιου «πακέτου βοηθείας» προς τις τράπεζες που έδωσε η κυβέρνηση και αναγκάζοντας μας να παίρνουμε δάνεια από Ευρωπαϊκές Τράπεζες με τοκογλυφικά επιτόκια…

   Ευτυχώς που δεν συνέβη ποτέ αυτό, και καλά έκανε και μας το κατέδειξε ο Αξιοσέβαστος κ. Αντιπρόεδρος του ΣτΕ. Αυτή θα είναι και η συμβολή του στην ιστορία της πατρίδας μας και θα τον θυμόμαστε για γενιές μετά για αυτό που έκανε.

   Ευτυχώς όμως το χρέος είναι συνταγματικό. Γιατί αν δεν ήταν, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε κατάφωρα το Σύνταγμα της Ελλάδας και το Διεθνές Δίκαιο! Αν δεν ήταν, τότε όσοι το έκαναν αυτό και όσοι τους βοηθούσαν να κάνουν, θα ήταν κοινοί εγκληματίες και υπαίτιοι εσχάτης προδοσίας… Τώρα όμως, εγώ έχω ησυχάσει γιατί ξέρω πως το κράτος φροντίζει τους πολίτες του και προσέχει να κάνει πάντα συνταγματικά πράγματα. Γιατί τώρα με τον κ. Σύμβουλο στο πλευρό του ήρωα ΓΑΠ, όλα όσα θα κάνει η κυβέρνηση θα είναι πάντα «συνταγματικά».

   Μου αρέσει!

 2. peter said

  H γελοιότητα () σε όλο το μεγαλείο της . . .

  Μου αρέσει!

 3. peter said

  Από μια κυβέρνηση που θεωρεί σύνταγμα του κράτους το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» του γνωστού Μ.

  Μου αρέσει!

 4. peter said

  Μ όπως Μαρξ για όσους δεν καταλάβατε

  Μου αρέσει!

 5. Velos said

  MIA DIKTAKTORIKH KAI KATOXIKH KYBERNHSH
  DEN KATALABAINEI APO TETOIA…..

  POIO SYMBPYLIO EPIIKRATEIAS KAI BLAKEIES
  EDO BAGGELHS…..SPHKING
  KAI ZHTHSE STRATIOTHKH PHΘARXEIA….

  OPOTE BAGGELH TORA POY STH EKANAN
  KAPOIOI DIKASTES….TIMORHSE TOYS
  ME FYLAKHSH….EKSORIA….EMPASH PERIPTOSH
  OPOS TO NOIOΘHS.

  PRIN OMOS SE PARAKALO NA EPISKEFTHS KAPOIO
  «MAC»….MONOS…..XORIS TON ALLON…….

  Μου αρέσει!

 6. Αλιρτοδυσσεβής said

  ΠΡΟΣΟΧΗ::σε ποιά απόφαση αναφέρεσθε;Εγώ γνωρίζω ότι η προσωπική κράτηση ως διοικητικό μέτρο για χρέη προς το Δημόσιο κρίθηκε αντισυνταγματική με τις αποφάσεις 350, 251/2008 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ακολούθησε η απόφαση 1/2009 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι συνταγματική [ΣΗΜ: ελήφθη κατά πλειοψηφία. 52 είπαν ότι είναι συνταγματική και 1 είπε ότι είναι αντισυνταγματική. Την μειοψηφία σχημάτισε η σημερινή Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ασημακοπούλου, η οποία τάχθηκε υπέρ της άποψης της Ολομέλειας του ΣτΕ] και παρέπεμψε το θέμα προς κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο με την απόφαση 1/2010 τάχθηκε υπέρ της άποψης του ΣτΕ. Έστι, κατά το Σύνταγμα έπαψαν να έχουν οποιαδήποτε ισχύ οι διατάξεις οι σχετικές με την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Ακολούθως και για λόγους ασφαλείας δικαίου, οι σχετικές διατάξεις καταργήθηκαν και τυπικώς με το άρθρο 67§6 ν. 3842/2010.
  Άλλο πράγμα, όμως, είναι η προσωπική κράτηση ως διοικητικό μέτρο και άλλο πράγμα η φυλάκιση ως ποινή του ποινικού δικαίου για παραβίαση της προθεσμίας καταβολής χρέους προς το Δημόσιο [αυτό το ποινικό αδίκημα θέσπισε ο Δρακουμέλ με τον ν. 1882/1990].

  Μου αρέσει!

 7. Αγαπητό ιστολόγιο, για την σωστή ενημέρωση των αναγνωστών σας, παραθέτω συνοδευτικές ημερομηνίες (και σχετικό blog) για την παραπάνω ανάρτησή σας.
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/01/2008
  Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

  Μου αρέσει!

 8. anarmodios said

  Μοιράζουν τις αποφάσεις.

  Βγάλαν τα χειρότερα των χειρότερων νόμιμα και συνταγματικά.
  Και την φυλάκιση για χρέη στην εφορία την βγάλαν άκυρη.
  Τι να σου πω, κατασυγκινήθηκα…

  Ολονών μας έρχεται η ώρα.
  Δεν είναι μακριά πολύ.

  Θραξ Αναρμόδιος

  Μου αρέσει!

 9. […] […]

  Μου αρέσει!

 10. […] τον Ηρώων: ΤΣΟΜΑΚΗΣ…e-Επιλογές της 18/07… on ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Γ…e-Επιλογές της 18/07… on […]

  Μου αρέσει!

 11. […] […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: