Με πήρανε κι εμένα στο παιδομάζωμα του -70

Γράφει ο JZ

Ελλάδα μου, Μάνα μας, σε φιλώ.

Έλειπα χρόνια μακρυά σου και σε λησμόνησα. Ήμουν εδώ, κι όμως έλειπα.

Με πήραν στο παιδομάζωμα, Μάνα. Εκεί στις αρχές του Σεπτέμβρη του -75, εμένα κι άλλους πολλούς απ’ την ίδια γέννα μας πήραν απ’ τον κόρφο σου και μας έβαλαν στη στράτα να μας κάνουν αναλλώσιμα για τις ιδεολογίες τους, τις λέρες και τις απαταιωνιές τους.

Οι αλήτες, μάνα, που ‘ρθαν απ’ τα ξένα  με τα τρανά ονόματα και το δανεικό εγγλέζικο βρακί, την αμερικάνικη τρύπια κάλτσα και τις γαλικές κολώνιες… Αυτοί ήρθαν να σ’ αποτελειώσουν κόβοντας τα κεφάλια μας. Κι είχαν μαχαίρια και λόγχες που τέτοιες δεν ξανά ‘δες ούτε του πέρση βασιλιά, ούτε του τούρκου, ούτε του γερμανού.

Μας πήγαν στα “σχολειά” τους  να μας τυφλώσουν, να μας σπάσουν τα δάχτυλα να στραβώσουν τα μυαλά μας, να γίνουμ’ ένα με δαύτους και να τους υπηρετούμε μια ζωή. Κι άρχισαν να σε ξεγυμνώνουν εμπρός μας… πρώτα τη γαλάζια ποδιά, ύστερα τα σχολικά Σάββατα, κατόπιν τους τόνους και τα πνεύματα… τα νεύματα. Πήραν τα βιβλία και τα κιτρίνησαν… έκαναν τα σχολεία κουτιά. Τσιμεντένιες αυλές, κάγγελα στα παράθυρα, τσιμέντο και σοβάς παντού… σχολείο αδιάφορο, άχρωμο, άοσμο, άγευστο… η χειρότερη πόρτα για να μπεις στη ζωή.

Γυμνάσιο… στραγκαλισμός των εφηβικών ονείρων… αίθουσες κονσέρβες των 35 και των 40 ψυχών, ευνουχισμός της κρίσης, ο βωμός της παπαγαλίας. Εκεί μας μάθανε πως δεν είμαστε παιδιά σου Μάνα, και πως στα χώματά σου ήρθαμε “ινδοευρωπαίοι” και σφάξαμε τον κόσμο σου. Πως το αλφάβητό σου είναι του Γιαχβέ  και ο Πλάτωνας αντέγραφε το Μωυσή και πως οι αρχαίοι μας παπούδες ήταν κύναιδοι, ομοφυλλόφιλοι και παιδεραστές… Γυμνάσιο… εκεί σκοτώσανε το Διόνυσο μέσα μας… Σκονάκια στα μανίκια, τσιγάρο στην πίσω αυλή, κοπάνες, αλάνικο περπάτημα, ουίσκια και μπύρες στα κλεφτά, μπιλιάρδα και ρέφα στα ουφάδικα, βιντεοταινίες με το Ντούζο στις καφετέρειες… μαγκιές, κλανιές, ροχάλες και χουφτώματα… Αυτά μας τάϊζαν, αυτά τρώγαμε, άλλο δρόμο δε μας δείξαν…

Ύστερα Λύκειο, Πολυκλαδικά πειράματα, Τεχνικά αλητοκότετσα, Γενικά της πτυχιακής παραμύθας.  Πάλης ξεκίνημα, σχολείο μπουρδέλο απ’ τις παρατάξεις και τα κόματα… Ο γιός του βουλευτή πρόεδρος στο 15μελές… αλλαξοκωλιές με τα γαλαζοπράσσινα συμβούλια καθηγητών, βουτιές  στο “ταμείο”, μίζες απ’ τις εκδρομές… κονόμα τρελή στην πενταήμερη… Μαθητές κοματόσκυλα, σιχαμένες “προεκλογικές” εκστρατίες… αφίσσες τυπωμένες απ’ το κόμμα, ανορθόγραφα συνθήματα στον τοίχο που μόλις άσπρισε ο επιστάτης… και μετά κοπάνα, σούζες κι ορθάδικο ο ένας πάνω στον άλλο.

Δώδεκα χρόνια στα θρανία και δεν μου μάθαν να κοιτώ την ομορφιά σου Ελλάδα μου. Και οι δάσκαλοι στο χορό της συνδίκας ως τα κέρατα βουτηγμένοι. Η ταυτότητά μας, ένα χαρτί πλαστικοποιημένο, αυτό μόνο.

Πανεπιστήμιο… ευνουχιστήρια κρίσης, φυτόριο κοματόσκυλων. Μια μάντρα προπτυχιακών προβάτων… αφίσες για  το πάρτυ της ΠΑΣΠ με το ξεκώλι γκεστ-σταρ, εκπαιδευτική της ΔΑΠ στη Μύκονο για παρτούζες, οι άλλοι με τα κόκκινα κολημένοι στα υπόγεια με το Βασίλη να σκούζει “Πρώτη Μαϊου” κλπ κλπ. Εξεταστική, πεντάρια, τάβλι και φράπα, κλαμπάκι κι άπλυτο το άδειο απο μέρες τάπερ με τα γεμιστά… Ένα ολόκληρο κράτος να μη μπορεί να ενεργοποιήσει τα νιάτα του, να μη μπορεί να τα δείξει πως ν’ αναπνέουν στο φως….

Στρατός… λούφα, αγγαρία, υποταγή στον καραβανά μαλάκα με τα συμπλέγματα εξουσίας και τη σκοπιά να κοιτάει τοίχο. Κανένα ιδανικό για σένα , όλος ο στρατός ένα πεδίο μίζας και βολέματος. Αρχαία ρητά παντού… ποιός να διαβάσει… «Ω ΞΕΙΝ, ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ»  ποιός να το καταλάβει με την σαχλή “τυρόπιτα” στο κεφάλι και τη χακί “μπυτζάμα” για στολή… Βολές με μπαγιάτικα πυρομαχικά, το g3 ολογυάλιστο αλλά στο “γάμο του καραγκιόζη”… 18 μήνες πεταμένοι στο βωμό των δεικτών της ανεργίας…

Μετά δουλειά στην αρένα του κάπιταλ, σε τσιφλικάδες που αγόρασαν τα πάντα με κολώχαρτα τυπωμένα από τραπεζίτες, ΣΤΑΖΙ και CIA. Πέντε – δέκα τύποι αφέντεψαν τα πάντα. Μεγαλέμποροι που βάλαν χέρι στην κοινή περιουσία και μεγαλοψιλικατζήδες που με τις εφημερίδες και τα κανάλια γέμιζαν τα ρεζερβουάρ της μπουλντόζας που ‘χε τη μίζα στη Βουλή. Πέντε – δέκα τσιφλικάδες “εργολάβοι” αγόρασαν τις μετοχές της ζωής μας, των παπούδων και των παιδιών μας. Τώρα μας “νοικιάζουν” τη ζωή μας με πανωτόκια. Πέντε – δέκα τοκογλύφοι που τίποτα δεν κάναν στη ζωή τους παρά μόνο, αγόραζαν ομάδες, συνειδήσεις, κόματα, πολιτικούς… Πάμπλουτοι μεγιστάνες που κοντράραν τα μεγέθη τους στα κότερα και τις θαλαμηγους και το στόλο των ελικοπτέρων… Όσοι είχαν εργοστάσια και δίναν’ δουλειές τα κλείσαν και γίναν έμποροι. Μια Ελλάδα άνεργη να ταϊζει μεγιστάνες…

Εδώ στα χάμω, πόλεμος για την επιβίωση… Αν δεν έχεις καγιέν δεν είσαι τίποτα στα μέρη σου Ελλάδα. Και το τίποτα δε νοιάζεται για σένα… Τελευταία ρουφηξιά στο μάλμπορο, τ’ αποτσίγαρο στο δρόμο, διπλοπαρκαρισμένες αγονίες, “χέρι” στο φπα… Ημιυπαίθριος βίος, ξυστό και στοιχηματζήδικο για την άσπρη μέρα… Ο “κονομημένος” είν’ ο έξυπνος – μουρμουράς όταν τον βλέπεις –  κι ας τρώει απ’ τη σύνταξη του πατέρα και το γάλα του αγέννητού σου.

Γεννοκτονία γίνεται μάνα μου Ελλάς. Πραγματική γεννοκτονία των Ελλήνων  στον τόπο σου. Στρατιές τηλεβοθράρηδων ξερνάνε μίσος για σένα και για ότι δικό σου, αμέτρητοι τηλεπούστηδες του λάϊφστάϊλ λένε στις κόρες σου να ξεπαρθενιαστούν στα 12 για να πουλάνε τα μαγαζιά μπιχλιμπίδια και τα γειρατιά να γαμάνε με πολυεθνικά βιάγκρα. Φέραν’ και δυο εκατομμύρια δύστυχους απ’ έξω και μας κλείσανε στα πίσω απ’ τα κάγγελα των παραθύρων μας να κοιτάμε τα βλήματα του Μέγκα, τα πρωϊνά φερέφωνα και τα σιχάματα του μεσημεριού.

Γενοκτονία… που και γιατί να φέρεις παιδί στα μέρη σου Ελλάδα μου σήμερα αφού δεν θα σε γνωρίσει… Οι γονείς δε μεγαλώνουν τα παιδιά τους, αλλά η μουρόχαβλη στην πλάσμα με τα εξτένσιον. Οι γονείς δουλεύουν διπλοβάρδιες για το χιλιάρικο, οι παπούδες δουλεύουν κι αυτοί να μαζέψουν τα ένσημα – το νόμισμα για το Χάρο…

Λυπάμαι μάνα μας Ελλάδα μου γλυκειά. Αν συνέβαλα κι εγώ στο χάλι αυτό να ξέρεις πως το έκανα στο δρόμο για την επιβίωση. Ζωή άξιά σου δεν ζήσαμε, τον ουρανό σου δεν τον είδαμε, τη σημαία σου την αφήσαμε κουρελιασμένη και τον ύμνο σου τον κομπιάζουμε… Δεν είμαστε προδότες όμως και δεν φεύγουμε αν οι αλήτες που σε γδάρανε δεν τα πληρώσουν όλα και με πανωτόκια.

Ένα νέο μνημόνιο για πολιτικούς – δημοσιογράφους – και καρχαρίες… Μέχρι η Πέτρα σου Ελλάδα να ξαναγίνει άορνος….

97 thoughts on “Με πήρανε κι εμένα στο παιδομάζωμα του -70”

  1. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ.Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΝΤΑΦΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΩ ΓΥΡΩ ΤΟΥ …ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝ ΑΣΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ.
   Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΙΑΣΟΣ ΣΚΙΩΝ.
   ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΜΠΛΟΚΩΝ
   ΥΠΟΥΡΓΟΙ …ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥ,ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ.
   ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΔΩΝ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΑΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.
   ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΙ …ΠΛΑΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ….

   Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Σ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
   Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

   Like

 1. Πιάστηκε η καρδιά μου. Ψηλά το κεφάλι να ξανακάνουμε τη MANA μας περήφανη.

  Like

 2. Άντε για σου μας έκαναν γενίτσαρους και τώρα θέλουν και να μας δικάσουν λες και για όλα φταίμε εμείς .

  Αλλά δεν θα τους περάσει είμαστε εδώ ΕΛΛΗΝΕΣ ποια με κεφαλαία και όχι γενίτσαροι όπως μας θέλουν και όσοι αδελφοί μας ακόμα δεν το έχουν καταλάβει ε εδώ είμαστε με γλυκό λόγο να τους δώσουμε να καταλάβουν .

  Τα σκληρά λόγια και την ( βία ) την φιλάμε για τους πραγματικούς ενόχους και όχι τους παραπλανημένους αδελφούς μας .

  Like

 3. Που θα πάνε?
  Τώρα ακόμα και οι πέτρες ξέρουν διευθύνσεις και ονόματα.
  Και “αυτοί”, δεν έχουν να προτείνουν τίποτα, απλά κερδίζουν χρόνο…

  …. ο ήχος ήδη ακούγεται
  Το τσουνάμι έρχεται ……

  Like

 4. ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ Η ΝΔ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΞΑΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  Like

  1. ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.

   Like

  2. ΕΛΙΝΑΣ ΜΥΟΓΚΙΕΝΙΣ ΜΙ ΤΖΑΝΤΗΣΕΣΕ,ΓΚΗΑΤΗ ΜΕΝΤΑ ΝΤΑ ΣΟ ΜΠΑΙΣΙ ΝΤΟ ΜΠΟΥΝΤΡΑ
   ΑΜΠΟ ΤΩ ΜΑΓΚΟΛΟ ΚΙ ΝΤΑ ΣΟ ΚΣΕΒΑΠΣΙ ΝΤΟ ΜΠΟΓΥΑ ΑΜΠΟ ΜΑΤΗΑ.ΑΜΠΝΤΟΥΛ.

   Like

  3. Σούργελο 10.44, μάθε και ορθογραφία πριν χρησιμοποιήσεις το όνομά μου 😆

   Like

 5. JZ, ευχαριστώ πολύ.
  Το κείμενο είναι “κρύο νερό” στο πρόσωπο.
  Η αναγνώριση των λαθών, που έχουμε κάνει όλοι μας, είναι το πρώτο βήμα για να τα διορθώσουμε.
  Να΄σαι γερός.

  Like

 6. @Nancy: θα σε μαλώσω. Μάλλον δεν παρακολουθείς προσεκτικά. Φυσικά και το “μαλάκας” είναι το όνομά του. Ο “Έλληνας” ομογενής είναι ο παγκοσμίως και παγκοίνως γνωστός σημαιοφόρος και παραστάτης στην παρέλαση της λακιασμα.

  Like

  1. Καμμιά φορά που ασχολούμαι, είναι για να δώ αν είναι καλά δεμένος με το ζουρλομανδύα. Μιά ματιά που λέμε και φεύγω 😆

   Like

   1. Κάνε μου τη χάρη λοιπόν 10.47, 10.50 και πάρε το δικό του όνομα, αν δεν έχεις δική σου υπόσταση. Αντε και καλημέρα.

    Like

 7. “Ήμουν εδώ και όμως έλειπα”.
  Σα να διαβάζω το μνημόσυνο του Έλληνα. Ζωντανοί νεκροί στον τόπο μας. Και όμως, πρέπει να τιμήσουμε το μνημόσυνό μας με την παρουσία μας. Μια διαδικασία οδυνηρής αυτοκάθαρσης, απαραίτητης συνειδητοποίησης. Μόνο έτσι ίσως αναστηθώ την επόμενη μέρα. Ζητώ να ξανασμίξω με την Μάνα Πατρίδα.

  Μπράβο JZ.

  Like

 8. Ελπίζω να μπεί κάποια τάξη απο τους διαχειριστές του μπλόγκ, το να χρησιμοποιεί κάποιος το όνομά μου δεν με ενοχλεί, όσο το οτι δεν βρίσκει ένα καλλίτερο! 😆

  Like

 9. Μία πολύ καλή ανάρτηση,μπουρδελοποιείται ασυστόλως από τα γνωστά μαλακοπιτουροειδή trolls…Γνωστό το σύστημα…
  Κουφαλίτσες, ματαιοπονείτε…Δεν σας τα έχουν μάθει καλά ή αρνείστε να καταλάβετε το “συμφέρον” σας.Με προκλήσεις και ασύστολη προπαγάνδα, δεν κερδίζετε τίποτα, παρά μόνο χρόνο.
  Η πλειοψηφία των σχολιαστών και σας γνωρίζει και γνωρίζει πότε “ενοχλείστε”. Παίζετε λάθος τα χαρτιά σας. Μάθετε από τους “προοδευτικούληδες”, που λούφαξαν, αμέσως, μετά την τραγωδία των παλικαριών της ΔΙΑΣ.
  Είστε ερασιτέχνες. Έχετε πολλά να μάθετε ακόμα.
  Όσο ποντάρετε στην πρόκληση, τόσο διαμορφώνετε την οργή.Και καλό είναι να “μετράτε” και εκείνους που δεν σχολιάζουν, παρά μόνο διαβάζουν…Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα trolls, δεν είναι αυτοί που φαίνονται, αλλά εκείνοι που δεν φαίνονται.Και, φοβάμαι για εσάς, είναι πολύ περισσότεροι…
  Συνεχίστε.Το μόνο που κάνετε είναι να εξοργίζετε ακόμα και τους ανυποψίαστους.Κακό δικό σας.
  Έχετε προειδοποιηθεί.
  See ya…

  Like

  1. “Μία πολύ καλή ανάρτηση,μπουρδελοποιείται ασυστόλως από τα γνωστά μαλακοπιτουροειδή trolls…Γνωστό το σύστημα…”
   Σωστά φίλε Βράχε

   ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
   ……………ΑΣ ΠΑΡΑΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

   Like

  2. BΡΑΧΕ
   σωστὰ τὰ λές.
   Περισσότεροι διαβάζουν παρά σχολιάζουν.
   Τὶ νὰ σχολιάσης ἄλλωστε σὲ αὐτό τό ἄρθρο πού σὲ ἀγγίζει τόσο;
   Μόνο ὄρκο νὰ δώσουμε στὸν ἑαυτὸ μας γιὰ κάθαρσι.

   Like

 10. Πίκρες αλήθειες αλλά κάπως αργά για νεκρανασταση μου φαίνεται.
  Απόδειξη τα σχόλια.
  Μπροστά τα προσωπικά και όχι η ουσία.
  Τι να πουν και τι να κάνουν οι πολλοί που δεν ενημερώνονται;
  Ως που να βρούμε και προτάσεις
  μάλλον θελουμε δυο γεννεες.
  Αν υπάρχουν βέβαια Έλληνες τότε να ζητήσουν συγνώμη Απο την Ελλαδα.
  Πάντως καλά κοιμόμαστε!

  Like

 11. ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ Η ΝΔ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΞΑΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  Like

 12. Ξέχασε να γράψει για την ελληνική απληστία. Κανείς έλληνας δεν αναρωτήθηκε από που έρχονται όλα τα λεφτά των επιδοτήσεων, των τραπεζών και του χρηματιστηρίου. Μόνο όταν του τα παίρνουν ψάχνετε. Αν δώσεις λεφτά στον έλληνα πουλάει και την μάνα του, μερικοί δανείζουν δωρεάν τις γυναίκες τους σε φίλους τους, ψάξτε στο ιντερνετ.
  Παράδειγμα: Στο δημοτικό συμβούλιο, στην ορεστιάδα, για τους λαθρομετανάστες είπε ο δήμαρχος, αν μας δώσουν αντισταθμίστηκα οφέλη(λεφτά) δεχόμαστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσις λαθρομεταναστών στην περιοχή.

  Η διαφθορά είναι πολύ βαθιά. Αναρωτιέμαι αν πράγματι υπήρχαν αξίες πριν το 1975 όπως λέει το άρθρο.

  Like

  1. Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας είμαι εγώ;

   Τα χρήματα των επιδοτήσεων φαντάσου τα σαν βροχή, κι εμάς το λαό, σαν δύχτι. Απο κάτω κάποιοι “στο κόλπο” με λεκάνες, κάτι μαζεύουν, και πιο κάτω θάλασσα που είναι οι πέντε – δέκα του άρθρου. Έτσι λειτουργεί το σύστημα φίλε και σου λένε πως βρέχει για όλους…
   Αμ δε…

   Like

  2. Ὑπῆρχαν! Ζωντανό παράδειγμα ἡ ἀφεντιά μου! Μπλέ ποδιά, ἄσπρο γιακαδάκι, προσευχή στό προαυλιο τοῦ σχολείου πρίν νά μποῦμε στήν τάξη, σηκωνόμαστε ὄρθιοι ὅταν ἔμπαινε ὁ καθηγητής/τρια στήν τάξη, μαλλιά κουρεμένα μέ τήν ψιλή, ἀπαγόρευση κυκλοφορίας μαθητῶν/ριῶν μετά τί 8:00 μμ, Ἀρχαῖα, Λατινικά, ἸΣΤΟΡΙΑ προελληνική μέχρι νεωτάτων χρόνων, σεβασμός στά σώματα ἀσφαλείας, ὑπερήφανοι νά βλέπωμε τίς ἘΔς νά παρελαύνουν τήν 28η Ὀκτ. καί 25η Ματίου, νά γίνεται σπρώξιμο γιά νά εἶσαι πρῶτος πρῶτος νά δῆς τόν γυιό καί τήν κόρη στήν παρέλαση καί νά φουσκώνης σάν ἰνδιάνος ἀπό ὑπερηφάνεια γιά τά νιάτα τῆς Ἑλλάδας.

   Ἡ ΠΑΙΔΕΙΑ ἔγινε κουρελόχατο στά χέρια τοῦ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ!

   Μ᾿ ἔμαθαν νά ἀγαπῶ τήν ΠΑΤΡΙΔΑ! Εἶμαιεὐγνώμων στούς γονεῖς μου καί στούς δασκάλους/καθηγητές–ΠΑΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ἘΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ, βόθρε ἘΟ!

   Like

   1. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΣΧΕΔΟΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΡΑΛΛΗΣ!!!! ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ…

    Like

   2. Μη τσιμπάς ρε Wolf, οι μεν και οι δεν είναι κάτι σαν πέπσι και κόκα. Κόλες είναι και οι δύο, τα λεφτά σου ζητάνε. Σιγά τις διαφορές των κοπριτών. Απλώς έχουν άλλο λογότυπο.

    Like

   3. Yes, I’m talking to you my dear. You said that my childhood years were better than now, because we didn’t have the socialism party. But you had olso the hypocrites of new democracy.

    Like

   4. Φωτεινὴ
    ξέχασες τὴν ἔπαρσι τῆς σημαίας,ὃπου καθόμασταν κόκκαλο;
    Τὰ σὸρτς “φουφούλα” γιὰ νὰ μή φαίνονται πολύ τά πόδια μας;
    Τὶ ὡραῖα χρόνια φιλενάδα!
    Πόσα πολλά ἔχασαν τὰ παιδιά μας!

    Like

   5. Wolf
    Ὁ Ράλλης ἔκανε τό ἔγκλημα τῆς καταργήσεως τῶν Ἀρχαίων.
    Τὴν πλήρη καταστροφή τὴν ἔκανε τὸ Πασόκ μὲ τὴν κατάργησι τῶν τόνων(Βερυβάκης)καὶ τὴν εἰσαγωγὴ τῆς “πλέριας δημοτικιάς”,τρομάρα τους.
    Γιατί ὅμως ἔφταιγαν αὐτοί μόνο;
    Ὁ λαός τὶ ἔκανε;
    Ξέρω·εὐκολία!
    Περισσότερες ὧρες ἔλεγαν γιὰ ἄλλα μαθήματα πιό χρήσιμα.
    Μέχρι πού κατάλαβα,εὐτυχῶς νωρὶς,στήν ζωή μου ὅτι ἡ ἐκμάθησις τῆς Διαχρονικῆς Ἑλληνικῆς,ὀξύνει τὸν νοῦ.
    Ὅμως εἶπαν ναὶ στὶς περισσότερες ὧρες,γιὰ “πάμ’πλατεία”,”γκομενιλίκι” καὶ “χόρτο”,καὶ οἱ μαμάδες γράφτηκαν στὶς “Εγες” τῆς Ἀμερικανίδος Αἰγὸς.
    Λαός χαζὸς,χαρὰ γεμᾶτος!

    Like

   6. Κόρρινα,

    Σ εὐχαριστῶ γιά τό συμπλήρωμα–εἶναι τόσα πολλά!!

    Ἐπειδή εἶχα λόξα μέ τίς γυμναστικές ἐπιδείξεις πού κάναμε στό τέλος τοῦ σχολικοῦ ἔτους καί γιά συμετάσχω στό ἐπίλεκτο σῶμα τῆς 7ης καί 8ης ἐνῶ ἤμουν 3η γυμν., βρῆκα ἕνα γυμναστή γιά νά μοῦ μάθη τό “καντιλέρι” καί τήν “γέφυρα.” Τά κατάφερα καί μπῆκα σ᾿ αὐτό τό ἐπίλεκτο “σῶμα”! Ντροπή πού εἶχα νά φορέσω τήν φουφούλα!!

    Πραγματικά ὡραῖα καί ἀνέμελα χρόνια· λυπᾶμαι γιά τίς μετέπειτα γεννιές!

    Ἄς ὄψεται ὁ Dr. Kissinger!!!

    Like

   7. συμετάσχω διόρθ συμμετάσχω (σύν + μετέχω), right Korrina? It’s been a while. . .

    Like

  3. Περίεργο,
   μετράμε πάντα τοὺς διεφθαρμένους καί ποτὲ τοὺς ἀδιάφθορους.
   Μήπως οἱ δεύτεροι εἶναι οἱ πλειονοψηφία;
   Στοίχημα βάζω πώς εἶναι.
   Ἥσυχοι,οἰκογενειάρχες,μὲ ἦθος,μὲ πίστι στόν Θεό,πατριῶτες,κυττώντας τὴν δουλειά τους.
   Δὲν θὰ σοῦ τοὺς δείξη ἡ Τρὲμη ἤ ἡ Στεφανίδου,αὐτὰ τὰ θλιβερὰ πρόσωπα τῆς δημοσιότητος.
   Εἶναι ἡ ἥσυχη δύναμι.
   Καὶ τὸ ξέρω γιατὶ συζητῶ καὶ μαθαίνω καὶ γνωρίζω συχνὰ κόσμο καί ἰδιαιτέρως νέους,ὅπως σὴμερα γνώρισα τέσσερεις νέους·τρία κορίτσια καὶ ἕνα ἀγόρι.
   Ἔμεινα εὐχάριστα ἔκπληκτη ἀπό τὴν ἀγάπη τους γιὰ μάθησι καὶ γιὰ πατρίδα.
   Μὲ αὐτὰ πού μοῦ εἶπαν θὰ μποροῦσαν νὰ εἶχαν γράψει αὐτὰ τὰ παιδιὰ τὸ ἄρθρο τοῦ JZ.
   Οἱ ἄλλοι,νομίζουμε πώς εἶναι οἱ πολλοὶ,ὄχι μόνο γιατί κάνουν ἐκκωφαντικό θόρυβο,καθώς ὅσο πιό νοῦλα εἶσαι τόσο πιό πολύ θόρυβο κάνεις διαφορετικὰ ποιὸς θὰ σοῦ δώση σημασία;
   Γι᾿αὐτὸ ἄς μὴν ἀπελπιζόμαστε καὶ ἀς μή δίνουμε σημασία στὰ Trolls πού προσπαθοῦν νὰ γελοιοποιήσουν τέτοιες ἀναρτήσεις.
   Ἄς τοὺς ἀφήσουμε νὰ χτυπιοῦνται.
   Ἔχει ὁ καιρὸς γυρίσματα.

   Like

   1. Μια ακόμη απόδειξη ότι το τρολλάρισμα
    έχει πάρει και αύξηση (ποσοτική … εννοείται)τρελλή
    γιατί από ποιοτική
    ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε

    Like

 13. Αυτά είναι τ’ αποτελέσματα του κολχόζ…

  Ο ηλίθιος ποτέ δεν κοιτάζει το θέμα αλλά το δάχτυλο.
  Μια ζωή, διαδρομή σε πατερίτσες απ’ τ’ αποθεματικά του κόματος, βήμα βλαμένου που βιάζεται να πέσει στο γκρέμι. Αλλά όχι μόνος του… αλλα να πάρει μαζί του κι άλλους και κυρίως παιδιά και βρέφη για να ‘χει άλοθι πως ήταν αθώος.

  Ανόητα εφήμερα κοματόσκυλα… Μ΄ενα κόκαλο απ τον αφέντη και δαγκώνουν όποιον φτάνει η αλυσίδα τους. Γαυγίσματα κλισέ με περιεχόμενο παγκάλιου ρεψίματος.

  Like

 14. ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ
  ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ
  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΤΑΘΡΑΥΣΑΣΑ ΤΟΥΣ ΑΤΙΜΟΥΣ
  ΣΤΕΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
  ΙΔΕΩΝ
  ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
  ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΣΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
  ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑ
  ΑΝΤΙ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΝ
  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΣΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΝΕΥΜΑ
  ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑ ΑΝΤΙ ΕΛΛΑΔΟΣ
  ΗΔΟΝΩΝ
  ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΤΙΜΑΣΜΩΝ
  ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΟΛΕΙΟ
  ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ
  ΕΞΕΓΕΙΡΟΥΣΑ ΟΛΑΣ ΤΑΣ ΗΘΙΚΑΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
  ΕΝΟΥΣΑ ΑΥΤΑΣ
  ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΩΣ ΙΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ
  ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΑΣΘΕΙ
  ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΕΙ
  ΝΕΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΠΝΕΥΜΑ
  ΝΕΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΙΔΑΝΙΚΟΝ
  ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΙΣ
  ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΑΥΤΗ ΖΗΤΟΥΣΑ
  ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ-ΗΘΙΚΗ
  ΚΑΙ ΥΛΙΚΗΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΩΡΙΣΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΝ ΑΥΤΟΝ ΣΚΟΠΟΝ
  ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ
  ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟΝ
  Η
  ΕΛΛΑΣ
  ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
  Η
  ΤΕΦΡΑ
  Ο ΕΛΛΗΝ
  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
  “ΝΕΟ ΠΝΕΥΜΑ”

  Like

 15. ΣΗΨΗ, ΒΡΩΜΑ, ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΚΜΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΤΙ. ΜΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ.

  Like

  1. Η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΕΝΕ Η ΝΕΟΛΑΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΥΣΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ!!! ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΧΧΧ

   Like

  2. Δεν φθάνει η απλή κριτική, ψάχνεις και ανακαλύπτεις τις αιτίες.

   Το κακό το κόβεις από τις ρίζες και το στέλνεις στο πυρ το εξώτερον.

   Η ρίζα του κακού, είναι αυτή η κοινοβουλευτική ολιγαρχική παρωδία που μας κυβερνά όλ΄αυτά τα χρόνια, που φορά την μάσκα της δημοκρατίας.

   ….και η δική μας αδράνεια.

   Like

   1. Είχα πεί και στο παρελθόν ότι είναι δύσκολο να ξυπνήσεις έναν λαό μετα απο μακροχρόνια ΧΟΥΝΤΑ!!! Τώρα τις αιτίες τις γνωρίζουμε αλλά όμως κάθε αυταρχικό καθεστώς έχει και τον υποκοσμό του.Εμείς μιλάμε για τα λαμόγια. Όμως δεν βλέπουμε γιατί απλα δεν ξέρουμε ποιοι είναι πίσω απο τα λαμόγια. Πιστεύω, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα στρατό ιδεολόγων. Βρίσκονται αναμεσά μας.Φωνάζουμε για την σαπίλα της Ελληνικής κοινωνίας αλλά στο ΤΕΛΟΣ θα φωνάζουν και τα λαμόγια μαζί με εμάς.

    Like

 16. EΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ,

  Ἄ, πού νά λυσσάξης νά φᾶς τά κομμάτια σου, κέρατο βερνικωμένο!!

  Like

 17. JZ,….Ημουν εδώ κι όμως έλειπα….

  Καλέ μου φίλε,πόσο πολύ δίκαιο έχεις.

  Φταίει τάχα, το ότι υποτιμήσαμε τους συνειδητούς καταστροφείς;

  Φταίει άραγε το’ντάξ΄,μωρέ και τι έγινε;’

  Φταίει μήπως, η ροπή μας να εξαιρούμε το σαρκίο μας;

  Φταίει το ότι κάπου βολευτήκαμε,χωρίς περισπωμένες και υπογεγραμμένες;

  Φταίει η Θεοποίηση της ήσσονος προσπάθειας;

  Φταίει η αδράνεια; ο ωχαδερφισμός; η ολιγωρία; ο μιμητισμός; η ραστώνη;

  Θ’ασπαστώ τα λόγια του ποιητή,που λέει πως ‘φταίει το κακό το ριζικό μας’.

  Φίλε JZ, σ’ευχαριστώ.Αλλά να ξέρεις,ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί,

  που κρατάνε αναμένα τα καντήλια.Κι όσο θα καίει έστω κι ένα μοναχικό καντήλι,

  δεν θα πάψω να ελπίζω.

  Like

 18. Ποιοι ακριβώς είναι οι αλήτες από τα ξένα; Μήπως ήταν οι αλήτες από το Ελλάδα; Πάλι οι ξένοι φταίνε ε; Εμείς ποτέ; Το χάλι μας πότε θα το κοιτάξουμε; Φταίνε οι ξένοι για την έλλειψη πολιτισμού μας και όχι η νέο-(Τούρκο) Ελληνική κουλτούρα μας! Αλλά βέβαια, η αυτοκριτική είναι δύσκολο πράγμα, ενώ να τα ρίχνουμε όλα στους άλλους είναι το εύκολο!
  Λοιπόν, για όλα φταίνε οι … άλλοι! Ξέρετε, αυτοί οι συνωμότες, (ala Dan Brown), αυτοί που υπόγεια κινούν τα νήματα για να καταστρέψουν αυτό το επικίνδυνο γι’άυτους κράτος, που με την τεράστια ιστορία του και κουλτούρα του, είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων των Αγγλοσαξονικών κοσμοκυρίαρχων…

  Για δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, για να δείτε ποιος φταίει και γιατί φτάσαμε εδώ!
  Όταν μας δίναν τις επιδοτήσεις (sorry τις υπερτιμολογήσεις ήθελα να πω) ήταν καλοί! Όπως καλά ήταν και τα τζιπάκια και οι βίλες και τα κότερα!
  Τώρα που ζητάνε το λογαριασμό πονάει.

  Συνεχίστε τον ύπνο σας, και κάντε καμιά προσευχή στον Δια, να στείλει τον από μηχανής Θεό να σας σώσει από αυτούς τους κακούς ξένους…

  Like

  1. anti-anti,

   “Όταν μας δίναν τις επιδοτήσεις (sorry τις υπερτιμολογήσεις ήθελα να πω) ήταν καλοί! Όπως καλά ήταν και τα τζιπάκια και οι βίλες και τα κότερα!”

   Δλδ πού λέει καί ὁ πάγκαλος “μαζί τά φάγαμε!” Αὐτό ἐννοεῖς;;;

   Μἔρος τοῦ σχεδίου τῆς WORLD GOVERNMENT μέ ὑπαλλήλους ἀνά τήν ὑφήλιο καί φυσικά καί στήν Ἑλλάδα. . .ποιός ἔχεἰ αὐτό τό ὅραμα, ἔ τό ἔχει ἐκστομίσει χωρίς αἰδώ ὁ ΓἈΠ!!!

   http://papandreou-pasok.info/PAK.htm

   Like

   1. Γιατί αμφιβάλεις ότι έχει φάει πάρα πολύς κόσμος; Εγώ προσωπικά ξέρω άφθονους. Δυστυχώς εγώ δεν έφαγα, αλλά δεν το παίζω υπεράνω. Ξέρω δημόσιο υπάλληλο με βίλα 500.000 ευρώ στον Ν751 και μικροεπιχειρηματία που με υπερτιμολόγηση πήρε καγιέν. Και πολλά αλλά, αλλά τι να λέμε τώρα. Τώρα που σταμάτησε η μάσα, κάνετε όλοι τις πάπιες.

    Like

   2. Δηλαδή με περνάς για υπάλληλο του … World Gov? Μήπως και της CIA? Η αρρώστια σας και η ξενοφοβία σας δεν έχει όρια. Είστε για λύπηση και έχετε ότι σας αξίζει! Αντέ, καλή αφγανιστανοποίηση!

    Like

   3. anti-anti
    “Δυστυχώς εγώ δεν έφαγα, αλλά δεν το παίζω υπεράνω.

    Αν μπορούσες θα έτρωγες;;;

    Like

   4. Anti-Anti
    στό γράψιμό σου ἐξαιρεῖς τον ἑαυτὸ σου,χρησιμοποιώντας τό 2ο πληθυντικό.Γιατὶ;
    Γιατὶ μᾶς κατηγορῆς γιὰ ξενοφοβία;
    Δλδ δὲν κατάλαβες ὅτι στὸ ἄρθρο δέν μιλᾶ γιὰ ἀλλοδαπούς ἀλλά γιὰ τὰ Ἑλληνικά κουμάσια(Παπανδρέου,Τσοχατζό,κ.α) τοῦ ἐξωτερικοῦ πού πλακώσανε στὴν πατρίδα σὰν ἀκρίδες;
    Ἤ δὲν κατὰλαβες ὅτι ἀναφέρεται στὸν ἐκμαυλισμό,ἀπό τὸν ἀλήστου μνήμης διαφθορέα ἑνός ὁλοκλήρου λαοῦ,Ἀνδρέα Παπανδρέου;

    Like

  2. Κλισέ…

   Φταίει αυτός που διαφεντεύει τις πηγές. Αυτό είναι και το κεντρικό νόημα της Π. Διαθήκης, η κατάληψη των πηγών. Αν τις καταλάβεις τότε μπορείς να πλουτίζεις διλητηριάζοντας ταυτοχρόνως τους πάντες εξαρτώμενους από το νερό, άτομα, πόλεις, κράτη.

   Το να εξισώνεις θύτες με θύματα είναι ανώφελο, αντιπαραγωγικό και βλακωδώς Παγκάλιο.

   Δεν ξέρω που το βρήκες το κότερό σου και το τζιπ, εμένα το aygo μου το ξεχρέωσα σε τρία χρόνια και δύσκολα.

   Αν εσένα σου δώσαν επιδότηση και την έκανες δουλειές, εύγε σου αλλά προφανώς δεν διαβάζεις πως η γκόμενα της επιδότησης είναι η απορρόφηση και τα βρίσκουνε μόνο στα σαλέ της Ελβετίας όπου συνευρίσκονται. Οι υπόλοιποι τις επιδοτήσεις τις αντιλαμβανόμαστε οραματικά σαν χωρία ευχολογίου.

   Υπνος… Μα φίλε μου δεν κοιμόμασταν όλοι, γι αυτό και τώρα βρίσκεις έδαφος να σχολιάσεις και να εκφραστείς. Ο Δίας μπορεί να είναι και Ξένιος ξέρεις, ενίοτε και Ζεύς…

   Like

  3. anti-anti
   “Για δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, για να δείτε ποιος φταίει και γιατί φτάσαμε εδώ!”

   δηλον εστί το “πολεμείστε να δοξαστούμε”

   κατά τα άλλα …..”δεν το παίζω υπεράνω.”

   σκέψου και να τόπαιζες δηλαδή.

   διερωτώμαι το αντί – αντί τί είναι;;;
   το βρήκα
   μία από τα ίδια
   ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦ(Π)ΤΗΣ και το ΟΝΟΜΑ επίσης

   Like

   1. Κοιτάζω απ’ το παράθυρο τον τύπο που διπλοπάρκαρε. Λίγο πιο κάτω έχει τρεις θέσεις, στα 15 μέτρα. Η γυναίκα του μέσα στο κομωτήριο χαζολογάει με μια κυράτσα. Ο τύπος μόλις πέταξε τ΄αποτσίγαρο απ’ το παράθυρο.

    Φεύγει τώρα, πάει αλλού.

    Άφησε μια εικόνα πίσω και τη μάζεψα, αυτή του α-πολίτη, αυτού που τα κοινά τα αντιλαμβάνεται ως αλάνα του.

    Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα πήραν το μάθημά τους απ’ τους γονείς, τι να το κάνουν το σχολείο…

    Όλα τόσο καθημερινά, τόσο οικεία, τόσο σιχαμερά…

    Like

   2. jz, τα είπες όπως ακριβώς συμβαίνουν καθημερινά. Ξέρεις, η ελπίδα μου ήταν να ακολουθήσει η γενιά μετά απο εμένα με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της κοινωνικής συμπεριφοράς του πολίτη στο περιβάλλον του και οι επόμενες γενιές να αγαπήσουν και να σεβαστούν την πατρίδα μας όπως την αγαπήσανε πολλοί ξένοι. Αλλα μάλλον μας άφησε και αυτό το τραίνο και μας έμεινε μόνο η “αλλαγή”. Μένω στα λόγια του Σπάρτακου, οτι όσο υπάρχουν πολίτες που επιμένουν, η πατρίδα ίσως δεν θα χαθεί, αυτό είναι το τελευταίο μου παρηγοριτικό αποκούμπι.

    Like

   3. Και τί μου θύμισες, ένα περιστατικό στην εθνική οδό κάποτε, που απο το μπροστινό αμάξι μας ήρθε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας ένα αναψυκτικό κόκα κόλα, με το μισό περιεχόμενο. Είχε ξεδιψάσει ο τύπος και η υπόλοιπη θα του βάραινε το στομάχι, οπότε η λύση βρέθηκε αυτομάτως λόγω ειδικής κουλτούρας..

    Like

  4. ΦΙΛΕ ΑΝΤΙ-ΑΝΤΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ. ΜΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣ ΤΑ
   ΞΕΝΑ ΑΔΕΛΦΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ.ΔΕΣ ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
   ΔΕΣ ΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ , ΔΕΣ
   ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΣ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΔΕΣ ΠΟΙΟΙ ΣΕ ΠΟΥΛΑΝΕ
   ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΤΕΛΟΣ ΔΕΣ ΠΟΙΟΙ ΠΙΝΟΥΝ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑ ΤΩΜ ΚΟΡΟΙΔΩΝ! ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΡΑΒΑΣ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΤΡΙΝΑ
   ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΙΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ
   ΠΟΥ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΡΥΦΗ ΟΜΑΔΑ. ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΔΩΣΑΝΕ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΙ ΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΤΟ ΚΑΣΕΡΙ. ΟΙ ΔΕ ΞΕΝΟΙ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. ΑΥΤΟ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ………….ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΤΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

   Like

 19. Είμαστε στα ίχνη των πλαστογράφων!

  Γράφουν από Ελούντα. Είναι μάλλον Πασόκοι που έχουν σαν σατανικό σχέδιο το τρολάρισμα του Ολυμπία ..

  Like

 20. Μην ανησυχείτε. Θα βρεθούν οι παραχαράκτες!

  Like

  1. Αγαπητέ φίλε Ντετέκτιβ: Πολλά απο αυτά δεν είναι δικά μου, ούτε άσχημο στόμα έχω και σέβομαι απόλυτα τον ιστοχώρο και τη δουλειά που κάνει. Θα πρέπει να ντρέπονται κάποιοι που δεν γνωρίζω και χρησιμοποιούν το όνομά μου. Και στα δύο που απάντησες όπως και σε άλλα παραπάνω δεν ήμουν εγώ και λυπάμαι γιατι όπως ανέφεραν οι φίλοι παρακάτω, η ανάρτηση έχει πολύ καλό περιεχόμενο για να την καταντήσουν κάποιοι έτσι. Κρίμα.

   Like

 21. ΜΗΤΕΡΑ
  Ω!ΜΗΤΕΡΑ
  ΘΕΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΘΕΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ
  ΜΗ
  ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ
  ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΑΤΙΜΙΕΣ ΦΥΛΗ ΣΑΣ
  ΝΑ ΧΑΘΗ
  ΑΝΑΣΤΗΣΕ
  Ω!ΘΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ
  ΤΑ ΝΕΑ ΣΩΜΑΤΑ
  ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ
  ΔΙΑ ΤΟΥΣ
  ΚΥΚΛΩΠΕΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
  ΚΑΙ
  ΚΑΤΑΠΕΜΨΕΤΕ ΣΕΙΣ
  Ω!ΩΡΑΙΟΙ ΘΕΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ
  ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΝ ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΝ ΣΑΣ
  ΕΙΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ
  ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ
  Ο ΕΛΛΗΝ
  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΙΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΗΓΑΣΟ

  Like

 22. Ψυχραιμία υπάρχει σχέδιο ελληνικής γενοκτονίας και εμφύλιου πολέμου κοιτάξτε να τα βρείτε πρώτα μεταξύ σας και μετά θα ταχτοποιηθούν ( οι υπόλοιποι )

  Like

  1. Γιατὶ ἐσὺ ποὺ θἆσαι Zapata;
   Αὐτὰ τὰ περὶ ἐμφυλίου εἶναι αὐτὰ πού μερικοὶ εὔχονται ἀλλά λυποῦμαι ΔΕΝ θὰ τοὺς κάνουμε τήν χάρη.
   Γι᾿αὐτό μὴν ἀναμασάτε τὶς κακοήθειὲς τους.

   Like

   1. Εγώ είμαι εδώ θα είμαι εδώ και θα συνεχίσω να είμαι εδώ. Tierra y Libertad !

    Like

   1. Δεν υπάρχει πρόβλημα φιλενάδα, μήπως κάτι άλλαξε στον υπολογιστή σου;

    Like

   2. Δὲν νομίζω,
    διότι τώρα μόλις πού μπῆκα,βλέπω μιὰ χαρὰ τὸ Βίντεο τοῦ ΚΩΣΤΑ.

    Like

  1. Κοριννα,

   Και εμενα βγαινει μαυρη οθονη με υποσημειωση

   -παρακολουθηστε στο youtybe-
   παταω επανω και με βγαζει αμεσως.
   Δοκιμασε το.

   Like

   1. Υπαρχει απο οτι ξερω μια απαγορευση απο τη sony
    εαν εχει το βιντεο μουσικο κομματι της.

    Like

 23. αλλοεθνεις και ομογενεις για περαστε να σας κανω ένα τεστ βαθους …. please..και οποιος εχει το μεγαλυτερο κατωχυρωνει το ονομα.

  Like

 24. Ο ΕΛΛΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.
  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΡΥΠΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

  Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ Ο JZ (Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ )ΠΟΥ ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΙΣΩΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΡ. ΑΡΙΒΑΝΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΑΣ(ΟΠΩΣ ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝ ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ) ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ-ΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.
  ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ. ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΝ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ JZ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ!

  Like

  1. JZ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ. ΕΥΘΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΕΣ
   ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

   Like

   1. ΠΑΝΤΩΣ Ο ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΣΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ.
    ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΤΥΧΕΙΣ.
    ΤΟ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΕΝΑΡΕΤΟ.
    ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΔΕΝ ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
    ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΑΞΙΩΘΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ.

    Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΙΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΤΕ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΕΓΕ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ.

    ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΣ.

    Like

   2. Αναγωγή σε εποχή Θησέα μου.

    Ο Πόρτο το εξέφρασε έτσι, άλλος αλλιώς, ο καθείς με τον τρόπο του κι όλοι οι ανήσυχοι αντάμα…
    Ανη τομή των παραδοχών όλων μας αφορά ένα 30%, ας ξεκινήσουμε μ΄αυτό.

    Like

 25. Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό της Μακεδονίας , τα πρώτα μου χρόνια τα έζησα εκεί με μια γιαγιά αντρογυναίκα και εναν παππου ρυτιδιασμένους από τον ήλιο στα χωράφια και κάλους στα χέρια αγράμματους .

  Την θυμάμαι λες και είναι τώρα την γιαγια όταν με έβαζε στον λαιμό της και με πήγαινε λίγο έξω από το χωριό να μου δείξει κάτι πέτρες χορταριασμένες και θαμμένες στην λάσπη .
  Να εδώ μου έλεγε γεννήθηκε ο Αλέξανδρος μου εδώ έπαιζε και γελούσε το παιδί μου και δάκρυζε , παιδί ήμουν δεν καταλάβαινα ούτε τι ήταν οι πέτρες ούτε για ποιο παιδί της έκλεγε η γιαγιά .

  Έφτασα τα 5 περίπου για να καταλάβω ότι το παιδί για το οποίο έκλεγε ήταν ο μέγας Αλέξανδρος κάποιος που έζησε χιλιάδες χρόνια πριν , αλλά η γιαγιά επέμενε να τον θεωρεί παιδί της που έφυγε για τα ξένα και δεν γύρισε ποτέ πίσω στο σπίτι .

  Θυμάμαι την γιαγιά τα βράδια να ανοίγει το μαντίλι που το φιλούσε κάτω από το στρώμα και να μας δείχνει τον Αλέξανδρο επάνω στα νομίσματα που έβρισκαν χούφτες σκάβοντας στα χωράφια .

  Εκεί μπροστά από το τζάκι μας έλεγε ιστορίες αυτή και ο παππούς όχι μόνο για το παιδί τους αλλά και για κάποιους άλλους έλληνες σπαρτιάτες τους έλεγαν που στις Θερμοπύλες πέθαναν μέχρι τον τελευταίο πολεμώντας τους βάρβαρους για την ελευθερία τους , για αθηναίους μας μιλούσαν που ήταν πολύ σοφοί άνθρωποι , καθόμασταν τα εγγόνια σαν χάνοι και ακούγαμε όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα και ονειρευόμασταν ότι κάποτε θα γινόμασταν κι εμείς σαν αυτούς τους αρχαίους έλληνες .

  Απέναντι ακριβώς από το σπίτι μας ήταν τότε ένας λόφος με δέντρα και μια τρύπα στην κορυφή , εκεί μαζευόμασταν και παίζαμε σχεδόν όλα τα παιδιά του χωριού .

  Όταν ρωτούσαμε τι είναι αυτή η τρύπα στην κορυφή και βρωμάει έτσι οι μεγαλύτεροι μας έλεγαν ότι εκεί κάτω από την τρύπα ήταν μια στοά που είχε φτιάξη η βασίλισσα Βεργίνα για να πηγαίνει να βλέπει κρυφά τον αγαπημένο της που ζούσε στην Βέροια χιλιόμετρα μακριά .

  Την τρύπα την είχαν βρει βολική οι χωρικοί για να πετανε μέσα καμιά κότα αν ψοφούσε γι αυτό και η βρώμα .

  Μετά μια μέρα ήρθαν στο χωριό κάτι πολύ περίεργοι άνθρωποι αρχαιολόγους τους έλεγαν και ήταν λέει πολύ σπουδαγμένοι και άρχισαν να κόβουν τα δέντρα στον λόφο και να σκάβουν .

  Όλα αυτά είναι θολά πλέον στο μυαλό μου το μόνο που θυμάμαι είναι την γιαγιά να λιβανίζει κάθε πρωί πριν πάει στο χωράφι εκεί σε κάτι πέτρες που είχαν ξεθάψει , γιατί εκεί όπως έλεγε η γιαγιά ήταν θαμμένα ( έτσι τους είχαν πει οι μορφωμένοι ) τα κόκκαλα του Φιλλίπου του μπαμπά του Αλέξανδρου της .

  Εκείνη την εποχή ο φρυδάς έτσι τον ήξερα τότε ( πολύ μετά έμαθα ότι τον έλεγαν Καραμανλή ) είχε κανονίσει λέει όλοι οι νέοι του χωριού να πάνε να δουλέψουν στο Βέλγιο και στην Γερμανία άδειασε το χωριό από παλληκάρια έμειναν οι γεροί και τα παιδιά δεν μπορούσε έλεγαν η πατρίδα να τους ζήση και έπρεπε να πάνε στα ξένα .

  Πάλι έβλεπα την γιαγιά να κλαίει για τα παιδιά της που έφευγαν και σαν τον Αλέξανδρο της δεν θα γύριζαν ποτέ ξανά .

  Τότε ήταν που ο πατέρας μου επειδή είχε δυο παιδιά η αδελφή μου ήταν δεν ήταν 5 μηνών αποφάσισε να μην πάει στο Βέλγιο που του έλεγαν αλλά στην Αθήνα .

  Βρέθηκα ξαφνικά σε μια τεράστια πόλη που δεν ξέραμε κανέναν και δεν μας ήξερε κανείς τα κατάφερε όμως νέος ήταν άντεχε την οικοδομή βολευτήκαμε .

  Εκεί στην μεγάλη πόλη πήγα σχολείο .

  Εδώ ανατράπηκαν όσα μου είχε πει η γιαγιά εδώ μάθαινα ότι πρόγονοι και παππούδες μου ήταν κάποια άγνωστα μέχρι τότε ονόματα Αβραάμ Ισαάκ και άλλα τέτοια .

  Φυσικά οι δάσκαλοι ήξεραν καλύτερα από την αγράμματη γιαγιά μου .

  Μετά πήγα στο γυμνάσιο όπου μου έμαθαν ότι ο Σωκράτης ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης ήταν κάτι φασισταρια και ακροδεξιοί .

  Οι αθηναίοι ήταν πισογλεντιδες μισογύνηδες και σάπιοι , οι σπαρτιάτες κάτι στρατοκαυλοι φασίστες που γούσταραν να σκοτώνουν ξένους και να ρίχνουν τα παιδιά τους στον καιάδα .

  Τι να σου κάνει η γιαγιά και ο παππούς αγράμματοι άνθρωποι ήταν τι ήξερα αυτοί , εδώ το έλεγαν κοτζάμ καθηγηταδες , όσο ανέβαινα τάξεις τόσο και χειρότερα μάθαινα γι αυτούς .

  Μετά με πήρε η μπάλα της ζωής που μυαλό για τέτοια .

  Έπρεπε να φτάσω τα τριανταπέντε να έχω λύσει το βιοποριστικό για να αρχίσω να διαβάζω ξανά .

  Χρειάστηκε να διαβάσω πολλά βιβλία για να ανακαλύψω ότι τελικά αυτοί που είχαν δίκιο ήταν η γιαγιά και ο παππούς και όχι οι καθηγηταδες .

  Ξέρω ότι ο παππούς και η γιαγιά είναι αστροσκονη ποια και κοντά στο παιδί τους .

  Να ξέρεις γιαγιά όμως ότι κάθε φορά που πάω στο χωριό πηγαίνω και λιβανίζω τις ίδιες πέτρες όπως εσύ , έμαθα και τα παιδιά μου να το κάνουν , με τον ίδιο σεβασμό με σένα τους το έμαθα καλά αυτό και ελπίζω ότι το ίδιο θα κάνουν και τα εγγόνια μου , αν ζω σου υπόσχομαι ότι θα το φροντίσω .

  Like

  1. Περσέα,ν’άσαι καλά.Τόση αλήθεια,τόση αγάπη ,τόση νοσταλγία,σ’ένα τόσο όμορφο κείμενο.

   Η γιαγιά….Η ανύπαρκτη πλέον, γιαγιά.Η γιαγιά που τα σημερινά εγγόνια, δεν θα

   γνωρίσουν δυστυχώς ποτέ.Γιατί ακόμα εργάζεται,γιατί είναι στο χωριό της,γιατί παίζει

   μπιρίμπα,ή γιατί απλά πέθανε.Η γιαγιά-δασκάλα,η γιαγιά-αλήθεια,η γιαγιά-γή,

   η γιαγιά-λιμάνι,η γιαγιά-σοφία,που λατρέψαμε.Ν’άσαι καλά,ρε Περσέα.Ν’άσαι πάντα καλά.

   Like

  2. φιλε περσεα αν οντος εχεις κατγωγη απο βεροια ,το ιδιο περιπου παραμυθι μου ελεγε και η δικη μου η γιαγια με τα στοιχεια μιας βασιλισας ονοματι βεργινα οπου χαθηκε κλπ κλπ.Το καταπληκτικο ειναι οτι μεσα απο την μυθοπλασια ΠΕΡΑΣΕ η πραγματικη ιστορια(βασιλεια-τοπος βεργινα-ταφος) σε μια περιοδο οπου υπηρχε ΠΛΗΡΗΣ ελλειψη γνωσεων.Ενα προσωπικο μαθημα να μην γυρνας την πλατη ΠΟΤΕ σε μυθους γιατι παντα υπαρχουν ΜΕΣΑ τους τα ιχνη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

   Like

   1. Από την Βεργίνα είμαι

    Όποιος έχει πάει στην Βεργίνα να δει τον τάφο είναι σίγουρο ότι ξέρει το σπίτι μου δεν γίνετε να πας και να μην το δεις .

    Like

  3. ΠΕΡΣΕΑ,

   +100000000!!

   BRAVOOOOOOO. Ἐλπίζω νά ἀξιωθῆς νά δῆς τά ἐγγόνια σου καί τά δισέγγονά σου νά τηροῦν τίς παραδόσεις τῆς γιαγιᾶς σου!

   Like

 26. ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΘΗΣΕΑΣ, ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΙ. ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ !
  ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΥΡΟ ΜΑΣ ! ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

  jd ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ, ΕΠΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕΣΤΙΚΥΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ? ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΑΝ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ή ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΠΟΝΕΣΕ, ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ? ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΜ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΟΛΟΙ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ, ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΩΤΑ, ΩΣ ΓΕΝΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ !

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s