olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Βουλγαρία: Ισορροπημενη και συνεχής ανάπτ υξη

Posted by olympiada στο Φεβρουαρίου 19, 2011

Μια χώρα με συνεχείς ενδείξεις προόδου

Του Χρήστου

N. Μουρούτη (cm)

Aς δούμε αυτό που είχα γράψει πριν λίγο καιρό, ότι η Βουλγαρία θα είναι μιά αγνώριστη πραγματικά χώρα, μετά από μιά 5ετία, από σήμερα. Ας δούμε μόνο τα νέα που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες:


Το Rockefeller Group, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα στον κόσμο, ανακοίνωσε την αγορά εμπορικού συγκροτήματος στην Φιλιππούπολη, έναντι €20 εκατ. Δεν είναι μεγάλη η συμφωνία, ωστόσο σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή μεγάλων επενδυτικών ομίλων στην μετά την κρίση περίοδο στη Βουλγαρία.


Η Διεθνής Τράπεζα συμφώνησε να στηρίξει αποφασιστικά όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που προωθεί η Βουλγαρία (αυτοκινητοδρόμους, οδικό δίκτυο, μετρό, λιμάνια κ.α.).


Η Βουλγαρία καταγράφει ετησιοποιημένη άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% κατά το 4ο τρίμηνο του 2010.


Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Simeon Dyankov, ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα χρειαστεί να διαθέσει ομόλογα και να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές το 2011 διότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2010 είχε καλύτερα αποτελέσματα και έχει δημιουργηθεί πλεόνασμα. Η οικονομία έχει βοηθηθεί σημαντικά από την εκτίναξη των εξαγωγών κατά το 2010, κατά τον υπουργό, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011, κατά το οποίο η Βουλγαρία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%-4%. Το εξωτερικό χρέος είναι 14,3% του ΑΕΠ.


Το Ecofin επαίνεσε την Βουλγαρία για τα αποτελέσματα που είχε η πολιτική συγκράτησης του ελλείματος κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2010.


Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,2% τον Δεκέμβριο του 2010, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.


Μετά την εκκίνηση της παραγωγής αυτοκινήτων στην πόλη Lovech από την Great Wall Motors της Κίνας, Αγγλική εταιρεία ανακοίνωσε την δημιουργία παραγωγικής γραμμής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Stara Zagora.


Στον τομέα των ακινήτων η Colliers επισήμανε ότι τον Ιανουάριο είχαμε διπλάσιες συναλλαγές στην Σόφια απότι τον Δεκέμβριο του 2010 και προέβλεψε σταδιακή άνοδο τιμών μέσα στο 2011.

Αυτά είναι μερικά νέα μόνο για μιά περίοδο 10 ημερών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να κατανοήσει ότι η χώρα αυτή βαδίζει με σημαντικά αναπτυξιακά βήματα και οδηγείται σε ένα καλύτερο μέλλον. Η πολιτική της επιλογή να κρατήσει το φορολογικό σύστημα του 10% στα κέρδη εταιρειών και φυσικών προσώπων χωρίς αλλαγές και με ένα ηλεκτρονικό και εξαιρετικά απλοποιημένο σύστημα την μετατρέπουν σταδιακά ως την πόρτα εισόδου εταιρειών από τρίτες χώρες και κύρια από την Κίνα προς την ΕΕ.

Boυλγαρία και Ελλάδα

Αυτό που αρχικά είχαν φοβηθεί στην Ελλάδα, ότι δηλαδή η Βουλγαρία θα απορροφήσει πολλές επιχειρήσεις λόγω των πλεονεκτικών της δεδομένων και ιδιαίτερα της χαμηλής φορολογίας, δεν συμβαίνει στην πράξη, παρά ελάχιστα. Αυτό που συμβαίνει είναι το ότι η Βουλγαρία αποτελεί στόχο εγκατάστασης για μεγάλες εταιρείες από Κίνα, Απω Ανατολή, Ρωσία και ΗΠΑ αλλά και Τουρκία που επιθυμούν μιά ευνοϊκότερη είσοδο στην αγορά της ΕΕ. Σε συζητήσεις που είχα με Κινεζικές εταιρείες που μεταφέρουν την υποδομή logistics των εταιρειών τους από την Γερμανία στην Βουλγαρία, κατανοώ ότι αυτό που τους δημιουργει ενδιαφέρον είναι το χαμηλότερο συγκριτικό κόστος υπηρεσιών και εργασίας αλλά και η εξαιρετικά χαμηλή φορολογία που δίνει σε αυτές τις εταιρείες την ευκαιρία να διαθέσουν το κέρδος από την διαφορά κόστους λειτουργίας σε πολιτική εμπορικής επέκτασης.

Οι επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν πρακτικά την ελληνική επικράτεια, είναι εταιρείες που θα έφευγαν έτσι κι αλλιώς, αλλά πιέζονται περισσότερο λόγω της σημερινής κατάστασης ανασφάλειας που επικρατεί στην Ελλάδα, κυρίως με την αλλοπρόσαλλη τακτική που εφαρμόζεται στο φορολογικό περιβάλλον αλλά και στην τεράστια γραφειοκρατεία και έλλειψη συνέχειας από το κράτος. Η Ελλάδα διώχνει μόνη της τους επιχειρηματίες της, δεν τους «κλέβει» κάποια άλλη χώρα.

Αξονες επιτυχίας

Οι άξονες επιτυχίας της Βουλγαρίας για τα επόμενα χρόνια στηρίζονται σε μερικές σταθερές επιλογές πολιτικής, τις οποίες βλέπουμε συνεχώς να εφαρμόζονται. Αυτές είναι:


Η πολύ καλή δημοσιονομική εικόνα και η βελτίωση της λειτουργίας του κράτους.

Η προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως στον παραγωγικό τεχνολογικό τομέα, βασικά από την Κίνα και σε μεγάλα μεγέθη.

Η απορρόφηση με γρήγορους ρυθμούς των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και η εντατικοποίηση των δημοσίων επενδύσεων (αυτοκινητόδρομοι, μετρό και άλλα έργα υποδομών).

Η βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης.

Η δημιουργία αενάου ανάπτυξης και ευκαιριών για την χώρα, σε συνεχή ρυθμό.

Η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, που είναι περίπου €5 δις, όσο το δυνατόν αμεσότερα, από τα πλεονάσματα της διαχείρισης της χώρας.

Στόχος της τρέχουσας κυβέρνησης, με έργα που βλέπουμε υπό την πολιτική ευθύνη του κ. Simeon Dyankov, είναι να μετατρέψει την Βουλγαρία σε ένα είδος Λουξεμβούργου ή μικρής Ελβετίας της Ευρώπης. Βέβαια αυτό σε αυτή την φαση δεν μπορεί να αγγίξει το μεγάλο όγκο του πληθυσμού και ίσως χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια για να περάσει η αναπτυξιακή αυτή προοπτική στη ζωή του καθημερινού πολίτη. Ωστόσο, χωρίς να επιβαρύνει η χώρα τα δημοσιοικονομικά της με δάνεια, πετυχαίνει να έχει μιά σοβαρή ισορροπία προόδου.

Το 2015, αν δεν υπάρξουν εξωγενή αρνητικά δεδομένα, αναμένω ότι θα δούμε μιά πολύ διαφορετική Βουλγαρια που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη με ρυθμούς της τάξεως του 5% ή 6% σε ετήσια βάση. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα κλίμα για τη συμμετοχή νέων επιχειρησεων, επιχειρηματιών και το χτίσιμο νέων προοπτικών στην περιοχή.

Ο Χρήστος Ν. Μουρούτης είναι εγκατεστημένος στη Βουλγαρία από το 1999. Είναι διαχειριστής της επενδυτικής εταιρείας Arceland Management και πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων Bullpoa.

19 Σχόλια to “Βουλγαρία: Ισορροπημενη και συνεχής ανάπτ υξη”

 1. Κόριννα said

  Γιατὶ ἡ Βουλγάρα πού γηροκομεῖ μιὰ κυροὺλα στὴν πολυκατοικία πού μένω,μοῦ παραπονιέται ὅτι ΚΑΙ ὁ γαμπρός της ΚΑΙ ἡ νύφη της εἶναι πολλά χρόνια ἄνεργοι,ὁ δὲ σύζυγὸς της ἐργάζεται στὴν Ἰταλία καί ἡ κόρη της στὴν Γερμανία;

  Μου αρέσει!

 2. Kara said

  ΑΝΤΕ ΡΕ ΜΟΥΡΟΥΤΗ ΠΡΟΔΟΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΕΣ ΣΟΥ. ΑΛΗΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ

  Μου αρέσει!

 3. N.D.KATRIS said

  Αξιοτιμε Κε Μουρουζη,
  Καθε νομισμα εχει 2 οψεις !
  Η Βουλγαρια ειναι πολυ δυσκολο να γινει το Λουξεμβουργο των Βαλκανιων.Ισως,γνωριζετε καλυτερα απο μενα οτι η εικονα που προσπαθειτε να δειξετε για την Βουλγαρια,και οχι μονο,δεν ειναι η πραγματικη.Τι θελω να πω,εαν δεν εχεις «πλατες» στην Βουλγαρια-ξεχνα το!Πιστευω οτι σας λεω πραγματα τα οποια γνωριζετε.. Η Σοφια δεν θυμιζει σε τιποτα την Σοφια της δεκαετιας του 80.Ακριβα,για τα Βαλκανικα δεδομενα,μαγαζια π.χ Ρολεξ κοσμηματωπολεια,Λιντ σοκολατες(!)καταστημα,Καρτιε καταστημα κτλ.\
  Αν παμε στα χωρια,η στους πισω δρομους ο κοσμος ΠΕΙΝΑΕΙ !Επαναλαμβανεται το πειραμα της Ελλαδας,ολα φαινονται ροδινα ενω στην ουσια..το αντιθετο.Με τ συμπαθειο,δεν εισθε αμεροληπτος! Τα παντα σε αυτη την ζωη δεν εινα χρημα!

  Μου αρέσει!

  • Kara said

   TO ΛΕΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΙΤΑΖΗΔΩΝ: Στόχος της τρέχουσας κυβέρνησης, με έργα που βλέπουμε υπό την πολιτική ευθύνη του κ. Simeon Dyankov, είναι να μετατρέψει την Βουλγαρία σε ένα είδος Λουξεμβούργου ή μικρής Ελβετίας της Ευρώπης. Βέβαια αυτό σε αυτή την φαση δεν μπορεί να αγγίξει το μεγάλο όγκο του πληθυσμού και ίσως χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια για να περάσει η αναπτυξιακή αυτή προοπτική στη ζωή του καθημερινού πολίτη. Ωστόσο, χωρίς να επιβαρύνει η χώρα τα δημοσιοικονομικά της με δάνεια, πετυχαίνει να έχει μιά σοβαρή ισορροπία προόδου.

   ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ.

   ΣΟΥ ΛΕΕΙ: Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ, 100 ΛΕΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ.

   Μου αρέσει!

 4. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Kοριννα μου,
  Μας το λεει πολυ καθαρα ο κ. Μουρουτης. Κονομανε και δουλευουν τους Βουλγαρους, ολοι οι ξενοι ομιλοι που πηγαν να..επενδυσουν. Χρημα λοιπον βγαινει και οι αριθμοι ευδοκιμουν. Το θεμα ειναι ποιος το παιρνει. Ο κ. Μουρουτης εχει ξεκαθαρισει απο καιρο, οτι ανηκει στην 1η κατηγορια. Δεν εργαζεται σαν μισθωτος ή εργατης. Να κλεψουν υποστηριζω εγω , διοτι γνωριζω οτι αν δεν ηταν καταστρεμενη και ανυπαρκτη απο νομοθεσια η Βουλγαρια λογω καταρευσης του κομμουνιστικου καθεστωτος,και δεν προσελκυε τα ξενα κορακια,επειδη τους εδωσε γη και υδωρ και..γυναικες, θα ειχε κηρυξει πτωχευση.
  Η βοηθεια απο την ΕΕ πηγε εσπευσμενα οπως και η ..ανυπαρκτη νομοθεσια ελεγχου, αλλη μια αποδειξη οτι δεν τους ενδιαφερουν οι χωρες δορυφοροι οικονομικα και ισοτιμα , αλλα για να εχουν οι Γαλλογερμανοεγγλεζοι τον γεωπολιτικο πολιτικοοικονομικο ελεγχο και ισχυ, οπως επισης και εκατομυρια καταναλωτες.
  Ας μας ειπει ο κ. Μουρουτης αν παω με αυτοκινητο μου με ξενους αριθμους, μπορω να ταξιδεψω η θα μου την πεσουν?
  Δεν μας ειπε εντεχνα βεβαια και το σπουδαιοτερο.
  Εμεις ευδοκιμουσαμε χρονια στους αριθμους, αρα κανενα προβλημα. Ειχαμε ομως ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
  Οι Βουλγαροι δεν ευδοκιμουσαν επι κομουνισμου, τωρα προσπαθουν. Γιατι μας κρυβει οτι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ?

  ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ κ. ΜΟΥΡΟΥΤΗ!

  Ας θησαυρισουν λοιπον στην Ευρωπαικη Κινα οι Παγκοσμιοι κοι επενδυτες και οι αριθμοι τους και ας τα παρουν μαζι τους. Εμεις εχουμε κατι πιο ιερο να παρουμε μαζι μας . Την αξιοπρεπεια, την απλη ζωη.
  ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ , ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.
  ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ.
  ΔΕΝ ΘΑΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ Κ. ΜΟΥΡΟΥΤΗ.
  ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΙ ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ.
  ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!
  ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΗΤΕ!
  ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ..ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ!

  Μου αρέσει!

  • Kara said

   ΜΑΧΗΤΗ ΠΕΣ ΤΟΥ ΤΑ.

   ΑΥΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ. ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ. ΝΑ ΡΗΜΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΞΕΓΕΛΑ ΕΤΣΙ ΑΘΩΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ. ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ. ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ, ΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΟ, ΑΝΘΕΛΛΗΝ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΥΛΗΚΙ.

   ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΝTERNET ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΗΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ, ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ή ΑΛΛΟΥ. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΡΟΥΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣΟΦ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝΕ.

   Ο ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ MOUROUTIS.COM. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

   Μου αρέσει!

   • ΜΑΧΗΤΗΣ said

    Kara μου,
    Δυστηχως για τους εχθρους της Ελλαδας , εστω και κρυμενοι πισω απο Ελληνικα ονοματα,
    ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΙΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ!
    Νομιζουν οτι μας δουλευουν ,οπως μεχρι χθες.
    Εκαναν το λαθος να εκτιθενται.
    Εμεις ειμαστε εδω. Και θα τους περιμενουμε!
    Ο ηλιος οταν βγαινει, παντα σκοτωνει τα σκοταδια!

    Μου αρέσει!

  • Κόριννα said

   ΜΑΧΗΤΗ
   ξέχασα νὰ γράψω πώς αὐτὴ ἡ Βουλγάρα πού ἀνέφερα στὸ προηγούμενο σχόλιό μου,ἀναπολεῖ τὴν Κομμουνιστικὴ Βουλγαρία,λέγοντάς μου πώς τουλάχιστον εἶχαν ὅλοι δουλειὰ,διακοπὲς(ἕστω φτωχικὲς στὴν χώρα τους)καί φαγητὸ.

   Μου αρέσει!

 5. Βρασίδας said

  κουφάλα Μουρούτη!
  την έχεις καταβρεί εκεί με φτηνές πουτάνες και γράφεις μαλακίες για να τις διαβάζει η γυναίκα σου στην Ελλάδα, δήθεν μπίζνες και οικονομία, μην ανηφορίσει η γυναίκα με κανά σκουπόξυλο και σου σπάσει το κεφάλι.

  άσε τα σάπια πονηρούλη, σε καταλάβαμε.

  Μου αρέσει!

  • Kara said

   ΒΡΑΣΙΔΑ, ΕΝΑΣ ΑΛΗΤΗΣ, ΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ. ΤΟΝ ΞΕΡΕΙ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΤΕΤΟΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

   ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΛΕΩ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.

   Μου αρέσει!

 6. […] This post was mentioned on Twitter by sotoskyros, olympiada. olympiada said: Βουλγαρία: Ισορροπημενη και συνεχής ανάπτ υξη http://wp.me/pbW97-dZg […]

  Μου αρέσει!

 7. […] ολόκληρο το άρθρο εδώ […]

  Μου αρέσει!

 8. Kara said

  ΕΧΩ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΠΟΥ ΖΕΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ:
  ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ? ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΑΝ Η ΜΑΦΙΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ? ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΒΑΖΑΝΕ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ?

  Ο ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΠΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΤΟΥ ΖΙΖΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ. ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΛΗΤΗ. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ. ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΔΩ. ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΞΥΠΟΛΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΣΦΑΖΑΝ ΜΕ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ.

  Μου αρέσει!

 9. Κόριννα said

  Kara
  Καὶ πού τὸν διαβάζουμε,νομίζεις πῶς μᾶς πείθει;
  Τούς ἔχουμε καταλάβει πλέον καὶ τοὺς φωνάζουμε σὲ ὅλους τοὺς τόνους:
  Ἔδῶ θὰ μείνουμε γιὰ νὰ διώξουμε ὅλα τὰ σκυλιὰ ποὺ ἔχουν βάλει στόχο τήν χώρα μας.
  Τοῖς κείνων ῥήμασι·παλιοξεφτίλες!

  Μου αρέσει!

 10. Dimitrios Agiasofitis said

  Re Mourouth noumero,poso plhrwmenos kai malakas borei na’sai; Poia Bulgaria re malaka;
  Autoi den exoun ryzi na gemisoun ntomates gia na kanoun gemista re orgio!!
  Mas exeis prhxei tous didimous adenes mas re skatokomitatzh. Basta na min se trakarw
  pouthena adelfe mou giati tha se kanw toumpano opws eixa kanei to filaraki sou ton Ntente
  stin Thraki!! Xerei autos,kata Exino meria.

  Errwsthe

  Dimitrios Agiasofitis

  Μου αρέσει!

 11. babis said

  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:

  ΣΥΝΑΚΣΙΟΥΧΟΣ: 150 ΛΕΒΑ = 75 ΕΥΡΩ (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΛΕΙΓΟΤΕΡΑ)

  ΔΑΣΚΑΛΟΣ: 300 ΛΕΒΑ = 150 ΕΥΡΩ – 500 ΛΕΒΑ = 250 ΕΥΡΩ (ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ)

  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: 700 ΛΕΒΑ = 350 ΕΥΡΩ

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΠΟΦΕΡΤΑ, ΖΟΥΝ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ.
  ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
  ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ 1/5.

  ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΥΠΟΥ ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ!!!

  Μου αρέσει!

 12. babis said

  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ !!!

  Μου αρέσει!

 13. aspasia said

  ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Α Π Ο Λ Υ Τ Ω Σ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ . ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΛΗΡΗΣ . ΝΑ ΔΕΙΤΕ, ΘΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ !! ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΡΟΦΗ. ΤΕΛΟΣ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: