Πρακτικά εξεταστικής Siemens 18.5 – Κατάθεση Γείτονα και οι συνταρακτικές εξελίξεις που ξετυλίγουν το κουβάρι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://www.olympia.gr/wp-content/uploads/2020/08/AgiosNikolaos.jpgΔιαβάστε με προσοχή τις ερωτήσεις του Καμμένου. Θα βρείτε κάποιους συσχετισμούς που θα σας θυμήσουν ορισμένα πρόσφατα άρθρα μας με πολύ ζουμί. Σε λίγο αναλυτικότερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας διαβάσω έγγραφα που διαβιβάζονται στην Επιτροπή μας.
«Ελληνική Δημοκρατία
Εφετείο Αθηνών
Γραφείο Ειδικής Ανακρίτριας Εφέτου
Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε φωτοαντίγραφα της από 12-5-2010 κατάθεσης της μάρτυρος Ευθυμέρου Μαρίας, της από 14-5-2010 κατάθεσης του μάρτυρα Μπαράτση Αποστόλου ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας Εφέτου Μαρίας Νικολακέα, καθώς και την από 13-5-2010 κατάθεση του μάρτυρα Ζαρκάδη Διονυσίου, την από 14-5-2010 κατάθεση του μάρτυρα Πολυμενάκου Στυλιανού και την από 14-5-2010 κατάθεση του μάρτυρα Μανέτα Χρήστου με σχετικά έγγραφα ενώπιον του Επίκουρου Ανακριτή Εφέτη Ιωάννη Φιοράκη.
Η Ειδική Ανακρίτρια Εφέτης
Μαρία Νικολακέα».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το όνομά του είναι «Ίωνας» και όχι Ιωάννης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ίωνας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω να σας κάνω και άλλες ανακοινώσεις, αλλά προτιμώ να προχωρήσουμε στη διαδικασία.
Σε κάποιο διάλειμμά μας, επίσης, έχω να σας κάνω κάποιες ανακοινώσεις για κινήσεις που πρέπει να μάθετε, έγγραφα που ήρθαν και έγγραφα που φεύγουν. Όμως, δεν θα ήθελα να καθυστερήσουμε τους μάρτυρες.
Παρακαλείται, λοιπόν, ο μάρτυρας κ. Κωνσταντίνος Γείτονας να προσέλθει στην Επιτροπή μας.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο μάρτυρας κ. Κωνσταντίνος Γείτονας)
Κύριε Γείτονα, πείτε μας, σας παρακαλώ, για τα Πρακτικά το όνομά σας και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ονομάζομαι Κώστας Γείτονας του Ιωάννου και είμαι Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β΄ Περιφέρειας Αθηνών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλούμε, κύριε Γείτονα, να ορκιστείτε: «Ορκίζομαι πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω τίποτα».
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ορκίζομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, έχετε όσο χρόνο θέλετε για να μας πείτε με δικά σας λόγια την εικόνα που έχετε εσείς για το θέμα.
Εμείς σας καλέσαμε εδώ σήμερα, γιατί από τις καταθέσεις του βασικού κατηγορούμενου Χριστοφοράκου προκύπτει -ο Χριστοφοράκος αυτόκλητος μηνυτής του εαυτού του ομολόγησε και υπάρχει στην απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου κατά το μέρος του Χριστοφοράκου, αλλά επίσης και στο Πρωτοδικείο του Μονάχου από τον Σίκατσεκ- ότι αυτοί δωροδοκούσαν τα δύο κόμματα –δηλαδή η SIEMENS δωροδοκούσε τα δύο κόμματα- την περίοδο του C4-I, ώστε τα δύο κόμματα μέσω του Κώστα Γείτονα και του αείμνηστου Βαρθολομαίου θα εξασφάλιζαν, ώστε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μέλη των επιτροπών…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Υπάλληλοι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …και υπάλληλοι θα παραβίαζαν ενδεχομένως το καθήκον τους, ώστε να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της SIEMENS.
Αυτό είναι το θέμα για το οποίο σας έχουμε καλέσει και θέλουμε με δικά σας λόγια να μας δώσετε μια εικόνα για το πώς εσείς το αντιλαμβάνεστε και τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό.
Θα έχετε την άνεση χρόνου να μας εξηγήσετε και μετά θα είστε στη διάθεση των συναδέλφων για ερωτήσεις. Άλλωστε, νομίζω πως ξέρετε τη διαδικασία.
Έχετε το λόγο, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τη γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα λίγο την προσοχή σας.
Από την αρχή, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι επρόκειτο για μια μεθόδευση στη βάση μιας υπερασπιστικής στρατηγικής που είχε χαράξει ο κατηγορούμενος και φυγόδικος Χριστοφοράκος.
Και αναφέρομαι στη μεθόδευση εμπλοκής των δύο κομμάτων, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, μέσω των ταμείων. Μάλιστα, θέλω να σας ομολογήσω ότι εγώ δεν υπήρξα ποτέ ταμίας. Και θέλω να σας προσδιορίσω και την ακριβή μου ιδιότητα. Όπως ξέρετε, με βάση το Καταστατικό, ήμουν εκλεγμένος -φυσικά αυτό γίνεται με υπόδειξη του εκάστοτε Αρχηγού, από την Κεντρική Επιτροπή τότε- ως υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικού, που έχει τη γενική ευθύνη της εξασφάλισης της αυτοδυναμίας των κομμάτων.
(XF)
(KO)
Λέει λοιπόν: «Η μεθόδευση αυτή αποσκοπούσε στο να εμπλακούν τα δυο κόμματα στο θέμα αυτό προκειμένου εκείνος να εξασφαλίσει αυτούς τους στόχους που είχαν θέσει. Εμείς το καταγγείλαμε από την αρχή…» -θα πω στη συνέχεια τα γεγονότα- «…και ήρθε το DVD…» -ένα DVD δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας- «…το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι επρόκειτο για μια μεθόδευση». Θυμίζω ότι σε ένα σημείο αυτής της συνομιλίας του Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του, όπου εκεί δεν γίνεται καμία μνεία στο δικό μου όνομα –σ’ αυτό το DVD- λένε οι δικηγόροι του «αυτό που μπορούμε να συζητήσουμε είναι να τα μεταφέρουμε στα δεδομένα της Γερμανίας και να πούμε αντίστοιχα ότι χρηματοδοτήσαμε τη CQL, τη SPD, τη FBP –είναι κόμματα Γερμανίας- και τους «πράσινους» και τους έδωσα κάτι…» -αυτά τα λένε στη μαγνητοφωνημένη- «…επειδή μ’ αρέσει ο πλουραλισμός και θα έπρεπε κανείς να δει αν αυτό γίνεται. Μάλλον πρέπει να υιοθετήσουμε τέτοια τακτική γιατί πρώτον, ταιριάζει καλύτερα σε όσα είπαν και ο Σίκατσεκ και ο τάδε». Όπως φαίνεται, είναι σαφές ότι χάρασσαν μια υπερασπιστική τακτική σύμφωνη με αυτά που είχε πει ο Σίκατσεκ για δικούς τους λόγους  και εκεί αναφέρθηκαν.
Έρχομαι τώρα στα γεγονότα. Όταν πληροφορήθηκα δημοσιογραφικά και εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και αυτό έγινε στις 12 Αυγούστου 2009 το πρωί και μάλιστα ώσπου να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς ήταν, μας πήρε το απόγευμα- ότι υπήρξε αναφορά στην απολογία του κ. Χριστοφοράκου στην αυτοκαταγγελία του στο Ειρηνοδικείο του Μονάχου, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τους ταμίες, για τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή αναφορά ουσιαστικά για συμφωνίες που έγιναν, για δήθεν ενέργειες για υποτιθέμενες οικονομικές ενισχύσεις, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δράσαμε ακαριαία. Κάναμε μια πρώτη διάψευση. Υπάρχουν οι δηλώσεις. Αμέσως στις 12 Αυγούστου έγινε δήλωση δική μου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ό,τι έχετε, κύριε συνάδελφε, να κατατεθεί για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όπως είπα στην αρχή ήταν από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Σας διαβάζω τη δήλωσή μου: «Στα όσα πληροφορούμε μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη SIEMENS, είναι εντελώς ανυπόστατα, είναι αποκυήματα φαντασίας. Όλες αυτές οι αναφορές δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος στον τομέα οικονομικών του κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου. Θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση». Και ήμουν  σταθερός από την αρχή και υπέγραψα όλες τις εξεταστικές επιτροπές, πριν αναφερθεί το δικό μου όνομα.
Ταυτόχρονα βγήκε ανακοίνωση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που λέει «Στο ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως φαίνεται και από τη δήλωση του Κώστα Γείτονα, τότε υπεύθυνου οικονομικών του κινήματος και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί στη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί συμφωνιών των δύο κομμάτων για την υπόθεση C4I, είναι το λιγότερο αστεία». Αυτή είναι δήλωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δεν μείναμε εκεί. Στη συνέχεια με απόφαση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ. Παπανδρέου, ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ραγκούσης τότε έστειλε επιστολή στους δικηγόρους του Χριστοφοράκου να μας δώσουν ό,τι στοιχεία έχουν. Όπως ξέρετε, απάντησαν ότι δεν έχουν στοιχεία.
Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το θέμα έληξε ουσιαστικά εκεί. Για μένα προσωπικά υπήρχε ακόμη ένα θέμα. Γιατί εγώ ήθελα να προστατεύσω και τη δική μου τιμή και υπόληψη. Γι’ αυτό εξουσιοδότησα δικηγόρους εδώ, στους οποίους έδωσα εντολή να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους της Γερμανίας και να ζητήσουν όλα τα αναφερόμενα επίσημα από τις γερμανικές αρχές. Και το λέω αυτό γιατί κάποτε ακούστηκε και μέσα στη Βουλή ότι δεν έγιναν ενέργειες.
Ζητήσαμε δυο φορές -την πρώτη απερρίφθη, μετά έγινε έφεση και απερρίφθη κι αυτή- από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, μέσω της εισαγγελίας του Μονάχου, όλα τα στοιχεία με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα υποτιθέμενα στοιχεία, για να προστατεύσω τον εαυτό μου και να ασκήσω τα δικαιώματά μου. Και σ’ αυτό το αίτημά μου και στο νεώτερο που είπαμε –και υπάρχουν αυτές οι απαντήσεις- η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν μας έδωσαν στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λέτε ότι «υπάρχουν». Πού υπάρχουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τα έχουν οι δικηγόροι μου. Όταν θέλετε να σας τα δώσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα διαμορφώσετε εσείς ένα φάκελο και θα τον φέρετε εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Πολύ ευχαρίστως.
Λέω ότι η απάντηση ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι εκκρεμοδικεί η υπόθεση και δεν είμαι διάδικος. Συγκεκριμένα είπα στο αιτιολογικό ότι προσκρούει το αίτημά μου στους σκοπούς της ποινικής δίωξης κατά Χριστοφοράκου. Η συνέχεια αποδεικνύει ότι ήταν σκόπιμη και αυτή η άρνηση. Διότι εκκρεμοδικούσε το θέμα. Θα αναφερθώ στη συνέχεια.
Στο μεταξύ αυτά είχαν υποβληθεί και ήρθε η πρώτη αρνητική απάντηση και μετά η δεύτερη αρνητική απάντηση. Στο μεταξύ στις 13.9.2009 εν μέσω εκλογών –είπαμε ότι ξεκινήσαμε από τις 12 Αυγούστου- και καταλαβαίνετε τι ήταν για μένα, δημοσιεύει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποσπάσματα –εμείς δεν είχαμε πάρει στοιχεία- από την απολογία του Χριστοφοράκου. Από τα αποσπάσματα αυτά –τα οποία δεν ξέρουμε τι ήταν, πώς ήταν- είδαμε ότι ξανά αναφέρεται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο όνομά μου με εξόφθαλμες συκοφαντίες και αναλήθειες συνομολογώντας ταυτόχρονα ότι αποδείξεις δεν υπάρχουν. Το λέει στην κατάθεσή του «αποδείξεις δεν υπάρχουν». Και μετά από αυτή την εξέλιξη δεν είχα άλλη επιλογή παρά να προσφύγω στη δικαιοσύνη και άσκησα αγωγή στις 22 Σεπτεμβρίου.
Τα αιτήματά μου προς τη γερμανική δικαιοσύνη, τις απαντήσεις και την αγωγή, θα τα καταθέσω στη δικαιοσύνη.
Η υπόθεση ήταν θνησιγενής όπως είπα, από την αρχή. Γιατί; Η εξέλιξη στη συνέχεια -και παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, αν δεν έχετε αυτές τις αποφάσεις να τις ζητήσετε μέσω της δικαστικής συνδρομής- απέδειξε και κατέδειξε όλη τη μεθόδευση. Υπήρξε στη συνέχεια απόφαση –γι’ αυτό μας είχαν πει ότι εκκρεμοδικεί, γι’ αυτό δεν μας δίνουν τα στοιχεία- του πρωτοδικείου ή δεν ξέρω τι άλλο, του δεύτερου βαθμού, όπου φαίνεται ότι οι καταγγελίες ήρθησαν και αρχειοθετήθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας των πολιτικών προσώπων. Αυτό έγινε στις 5 Μαρτίου. Πιστεύω να το έχουν υπόψη τους τα μέλη της επιτροπής.
Διαβάζω από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τι γράφτηκε: «Τάσος Τέλογλου. Καθώς και τροποποίηση του κατηγορητηρίου στηρίχτηκε σε δυο πραγματικά περιστατικά, τα οποία το δικαστήριο μετά από εξηγήσεις των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, αξιολόγησε ως απιστία σε βάρος της SIEMENS και όχι ως δωροδοκία προσώπων με άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είχε αποφανθεί η εισαγγελία. Ο κ. Χριστοφοράκος είχε πει ότι είχε δώσει χρήματα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.λπ.» Και αναφέρομαι στον Τάσο Τέλογλου, γιατί παρακολουθεί το θέμα και αυτός είχε δημοσιεύσει και τα περισσότερα με τη Γερμανία. Συνεχίζει παρακάτω: «Ο κ. Χριστοφοράκος επιθυμούσε να τροποποιήσει αυτό τον ισχυρισμό για το λόγο ότι είχε να αντιμετωπίσει την αγωγή Γείτονα, αλλά και διότι η τελεσίδικη καταδίκη του για δωροδοκία θα σήμαινε κίνδυνο οριστικού αποκλεισμού της SIEMENS από κάθε διαγωνισμό.» Έχουμε λοιπόν να μένει μόνο το αδίκημα της απιστίας. Τα ίδια αναφέρει και η κυρία Μπουγάτσου στις 5 Μαρτίου -να μη τα διαβάσω, μπορείτε να τα βρείτε τα αποκόμματα- στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι ουσιαστικά ήρθησαν οι αυτοκαταγγελίες που είχαν γίνει ως προς αυτό. Και έμεινε μόνο η απιστία, για την οποία υπάρχει η καινούργια απόφαση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις 10 Μαΐου -αναφέρομαι στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΕΘΝΟΣ- όπου «η αστική δίκη δεν θα γίνει για τον κ. Χριστοφοράκο, καθώς φαίνεται ότι τα βρήκε με τη SIEMENS».
(TL)
(1FX)
Είναι αυτό το 1,2 με το οποίο συμφώνησε για τη Siemens. Το ίδιο αναφέρει και το «Έθνος», ότι μετά την καταδίκη σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών στις αρχές του περασμένου Μαρτίου για το αδίκημα της συνέργιας σε απιστία – δεν υπάρχει το αδίκημα της δωροδοκίας – κατέβαλε αποζημίωση 1,2 εκατομμύρια.
Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Από την αρχή, όπως είπα, καταγγείλαμε ως ανυπόστατα, είναι δε εξωφρενικά αυτά τα οποία αναφέρονται, ότι μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα, οι δύο ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων με τη Siemens – οι οποίοι δεν ξέραμε αν θα είμαστε, γιατί, όπως ξέρετε, οι ταμίες των κομμάτων είναι προσωρινοί – ώστε να επηρεάσουμε στη δημόσια διοίκηση υπέρ Siemens υπαλλήλους. Και αορίστως – δεν αναφέρεται ότι έχει αποδείξεις – και σε περίοδο, όπως λέει και η ίδια η απόφαση, μη διερευνηθείσα, δόθηκαν, λέει, κάποια χρήματα. Πού και πότε;
Όλα αυτά φαινόταν ότι ήταν συκοφαντικά και ήταν στη στρατηγική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του. Αφού εξυπηρέτησε τα υπερασπιστικά του συμφέροντα, ουσιαστικά άλλαξε ρότα και έτσι το θέμα έχει φτάσει μέχρι εδώ.
Πιστεύω, δηλαδή, ότι έχει αναιρεθεί. Εγώ έχω τα στοιχεία, όπως είπα, και τις ενέργειες που έκανα, τις ανακοινώσεις που έκανα. Σε αυτές εμμένω. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν μπορεί κανένας να εμπλέξει ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη δική μου την περίοδο, όπως είπα – ιδιαίτερα γι’ αυτήν μιλάω εγώ, που μπορώ να μιλήσω, γιατί ενώπιόν σας θέλω να είμαι συγκεκριμένος – ούτε το πρόσωπό μου.
Και θέλω να πω για το πρόσωπό μου – με ξέρετε οι περισσότεροι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε – ότι έχω χτίσει αυτό που είμαι λιθαράκι λιθαράκι. Έχω κάνει επτά έως εννέα κυβερνητικές θητείες με αποφάσεις μεγάλες που πήρα ως Υπουργός και ποτέ ούτε καν επικρίθηκε απόφασή μου. Και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με βάση τους νόμους και τους κανόνες της ηθικής, όχι απλά μόνο με τους νόμους. Γι’ αυτό και δεν επέτρεψα σε κανέναν – θα μπορούσα να σταματήσω, γιατί φαινόταν πού ήταν η εξέλιξη – γι’ αυτό και κατέφυγα στη Δικαιοσύνη, για να μην υπάρξει καμία σκιά και να αποκαταστήσω την τιμή μου.
Και απ’ ό,τι φαίνεται, άρχισε να τα «στρίβει» και με την τελευταία απόφαση ουσιαστικά φαίνεται ότι δικαιώνομαι πλήρως κι εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτές ήταν οι αντιδράσεις οι δικές μας. Δεν υπήρξαν αντίστοιχες αντιδράσεις, να ζητήσουν στοιχεία από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω αν έγινε κάτι που εγώ δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω μόνο, διότι παρακολουθούσα τα πράγματα, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι η γυναίκα του αείμνηστου του Βαρθολομαίου έχει κάνει κάποιο εξώδικο κι αυτή για την προστασία της μνήμης του ανθρώπου της.
Κύριε Πρόεδρε, επί της ουσίας δεν έχω άλλα. Θέλω να πω δε, για να είμαι καθαρός, ότι κατά σύμπτωση – θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, ως Βουλευτής να ασχοληθώ – με το θέμα C4I ούτε είχα ασχοληθεί ποτέ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με προλάβατε, θα σας ρωτούσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, να τελειώσω με αυτό: ούτε είχα ασχοληθεί ποτέ, ούτε ασχολήθηκα και γι’ αυτό προτείνω μάρτυρες όλους όσους τυχόν ανακατεύτηκαν με το θέμα να πουν αν ποτέ με ξέρουν, με είδαν, με άκουσαν ή οτιδήποτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα, σήμερα εξετάζεστε εσείς. Δεν έχετε χρεία μαρτύρων. Δεν είστε κατηγορούμενος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, το λέω, για να αποδείξω τα κραυγαλέα ψέματα και μια μεθόδευση, η οποία αποσκοπούσε, με αυτά τα περί πλουραλισμού κ.λπ., στο να εμπλέξει και τα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει υπερασπιστική γραμμή. Ήταν ολοφάνερη και δυστυχώς σε αυτή τη δίνη ενεπλάκημεν και βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Αλλά τουλάχιστον ευτυχώς τα γεγονότα έδειξαν, όπως λέγεται, ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Αυτά. Από κει και πέρα, είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για ένα διαδικαστικό θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ακούω, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο κύριος Μάρτυς αναφέρθηκε σε διάφορα υλικά. Μάλιστα μας είπε ότι μερικά τα έχει εδώ μαζί του, αλλά έχουν σημειώσεις επάνω και κάποια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεσμεύτηκε να δημιουργήσει φάκελο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε με να μιλήσω. Αφήστε, κύριε Πρόεδρε, μη με διακόπτετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ενημερώνω τι διημείφθη κατά την απουσία σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, ήταν παρουσία μου. Μη με ενημερώνετε. Έχω καταλάβει πολύ καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, σας ακούω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είπε ότι ένα μέρος από αυτά τα έχει μαζί του, αλλά έχουν σημειώσεις προσωπικές επάνω και για το άλλο κομμάτι, που αφορά στην αγωγή και την αλληλογραφία τη συναφή, είπε ότι θα μας το δώσουν οι δικηγόροι του.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Παπαδημούλη…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα δοθεί στη Δικαιοσύνη, είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, κύριε Παπαδημούλη. Δεν καταλάβατε καλά και νομίζω ότι εκφράζομαι καλά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να οληκληρώσω…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, μια στιγμή. Είπα ότι τα στοιχεία που έχω είναι οι ανακοινώσεις μου, τις οποίες διάβασα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Μάρτυς, εγώ μιλώ πάρα πολύ ήρεμα. Απορώ γιατί διακόπτομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ας ακούσουμε τι έχει να πει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να καταλήξω: ζητώ όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία αναφέρθηκε ο Μάρτυς και αυτά που αφορούν στην αλληλογραφία, είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε του ιδίου προσωπικά, και αυτά που αφορούν στην υποβολή της αγωγής τώρα να μας δοθούν σε αντίτυπα. Τώρα, όχι αργότερα σε φάκελο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι αύριο. Έστω και απόψε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τώρα. Εγώ λέω τώρα, για να τα αξιοποιήσουμε στη διάρκεια της εξέτασης του Μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα, αν έχετε κάτι…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υποθέτω ότι θα είχε έρθει ετοιμασμένος ο Μάρτυς, με όλο το υλικό, ώστε να το έχουμε μαζί μας όταν ρωτούμε. Αλλιώς θα πρέπει να τον ξανακαλέσουμε. Δεύτερον…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν έχετε, ό,τι έχετε μαζί σας…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω, παρακαλώ.
Το δεύτερο: ο κύριος Μάρτυς στην αρχική του κατάθεση διάβασε ένα κομμάτι απομαγνητοφωνημένο από το DVD ή CD, δεν ξέρω τι είναι, της συνομιλίας Χριστοφοράκου με συνηγόρους, το οποίο είναι προϊόν υποκλοπής. Εδώ τίθεται ένα θέμα και θέλω να το δούμε και εσείς ως Πρόεδρος και εμείς: αν χρησιμοποιούνται στις εργασίες της Επιτροπής και αξιολογούνται ως υπερασπιστικό υλικό τμήματα αυτής της συνομιλίας, τότε δεν καταλαβαίνω γιατί τμήματα και όχι το όλον.
Επειδή σας έχει υποβληθεί, στην αρχή το είχατε ζητήσει εσείς, μετά από συζητήσεις με νομικούς είχατε επιφυλαχθεί και όλοι μας είχαμε καταλάβει τη δυσκολία, τίθεται ένα θέμα. Αν αξιολογούμε και αυτό το υλικό, το αξιολογούμε εν όλω και πρέπει να μας δοθεί. Αλλιώς δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείται τμήμα και όχι το όλον.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το αξιολογήσει η Επιτροπή. Δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί να παίρνει κομμάτια ή να δέχεται να χρησιμοποιούνται κομμάτια, όταν αγνοείται το σύνολο.
Δύο θέματα, λοιπόν: τώρα τα χαρτιά, όλα τα χαρτιά που επικαλέστηκε ο κύριος Μάρτυρας, για να τα έχουμε υπόψη μας, και το δεύτερο είναι ότι ή θα πάρουμε όλη τη συνομιλία, εν γνώσει των συνεπειών που έχει αυτό το πράγμα, και θα την αξιολογήσουμε ή το τμήμα της συνομιλίας που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Μάρτυς είναι ως μη γενόμενο και ως μη ειπωθέν. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Έτσι δεν είναι; Και ελπίζω να συμφωνείτε σε αυτό, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Νικητιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Επειδή εγώ δεν συμφωνώ σε αυτά που ακούω και δεν συμφωνώ από πλευράς νομικής. Πρώτον, αναφέρθηκε ο κ. Παπαδημούλης, προφανώς εκ παραδρομής, σε υπερασπιστικό υλικό. Δεν υπάρχει κανένας κατηγορούμενος, για να υπερασπίζεται τον εαυτό του εδώ πέρα. Ή λοιπόν κάνετε λάθος στην έκφραση και διορθώστε την ή σας βεβαιώνω ότι ο Μάρτυς είναι μάρτυς, δεν είναι κατηγορούμενος και δεν έχει χρεία καμίας υπεράσπισης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ίδιο λέω κι εγώ, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έτσι, να είναι σαφές αυτό.
Δεύτερον, ο Μάρτυρας ζητήθηκε από το Προεδρείο να πει όσα ξέρει και ανάμεσα σε αυτά που έκρινε σκόπιμο να αναφέρει είναι και ένα κομμάτι από αυτό το βίντεο. Εμείς το αξιολογούμε, το χρησιμοποιούμε, αν θέλουμε, και δεν το χρησιμοποιούμε, αν δεν θέλουμε. Είναι στη δική μας κρίση. Εμείς είμαστε οι ανακριτές που θα το αξιολογήσουμε και ο Μάρτυρας είναι ελεύθερος να προβάλει οποιοδήποτε επιχείρημα θεωρεί ο ίδιος σκόπιμο. Άλλωστε, αυτό αναφέρθηκε, προκειμένου να διακωμωδήσει έτι περαιτέρω τις αιτιάσεις αυτουνού του κυρίου, ο οποίος πήγε στη Γερμανία και άρχισε να κατηγορεί τον καθένα, παίζοντας διάφορα παιχνίδια. Να είναι, λοιπόν, σαφή όλα αυτά.
(GM)
TL
Τρίτον, νομίζω ότι αυτός ο έντονος τρόπος «εδώ και τώρα να έλθουν τα χαρτιά» δεν είναι σωστός. Ο μάρτυρας μόνος του είπε, ότι εδώ έχει τις σημειώσεις του, θα μας τα φέρει να τα αξιολογήσουμε και αν θέλουμε να τον καλέσουμε ξανά προκειμένου να δούμε τα έγγραφα. Δεν χρειάζεται αυτή η ένταση. Παρακαλώ να προχωρήσει αυτή η διαδικασία χωρίς να γίνονται όλα αυτά, δηλαδή να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να πω ότι αυτό που ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης είναι πολύ κρίσιμο για την Επιτροπή, από τη στιγμή που έχουμε και το  DVD…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε το σύνολο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …που αναφέρεται στη συνομιλία Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το σύνολο της συνομιλίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και για το οποίο δεν υπάρχει ένσταση ως προς το περιεχόμενο. Δεν αμφισβητεί δηλαδή ο Χριστοφοράκος ότι μίλησε με τους δικηγόρους του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι στη διάθεση της Επιτροπής. Έχει κατατεθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αφήστε με να τελειώσω.
Είπε ο Χριστοφοράκος μέσω των δικηγόρων του, οι οποίοι έκαναν ασφαλιστικά μέτρα στη γερμανική δικαιοσύνη, ότι είναι προϊόν υποκλοπής. Θεωρώ, λοιπόν, ότι σωστά λέει ο κ. Παπαδημούλης ότι εμείς ως Ανακριτική ουσιαστικά Αρχή οφείλουμε από τη στιγμή που το έχουμε στα χέρια μας -και όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση για την αποκάλυψη εγκληματικών ενεργειών ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και προϊόν υποκλοπής- να το απομαγνητοφωνήσουμε, να το μεταφράσουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών και να μοιραστεί, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεκτιμώντας το περιεχόμενό του στο σύνολό του. Γιατί τις αναφορές που λέει ο κ. Παπαδημούλης εγώ θα τις χρησιμοποιήσω αργότερα. Πρέπει να αποφασίσουμε, το κάνουμε ή όχι; Γιατί το να το έχουμε αποσπασματικά μέσω των εφημερίδων, αυτό δεν λέει τίποτα. Εδώ το έχουμε στην Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή. Χρειάζεται απόφαση, ή το χρησιμοποιούμε όλο και το λαμβάνουμε υπόψη μας, ή δεν το λαμβάνουμε καθόλου υπόψη μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Ρήγας έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Νικητιάδης θεωρώ ότι έθεσε σε σωστή βάση το ζήτημα. Αυτήν τη στιγμή δεν αξιοποιεί η Επιτροπή μας το συγκεκριμένο υλικό για να μπούμε σε μία συζήτηση εάν θα το δεχθούμε ως έχει ή αν θα το αξιοποιήσουμε. Εδώ έχουμε έναν μάρτυρα, ο οποίος κάνοντας πριν από την υποβολή των ερωτήσεων μία τοποθέτηση σχετικά με το θέμα, θεώρησε ότι έπρεπε για δικούς του λόγους να αναφέρει κάτι που υπάρχει μέσα στην κασέτα. Αυτό είναι θέμα του μάρτυρα. Το εάν εμείς αυτά που κατέθεσε τα δεχθούμε ως έχουν ή αν εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε το περιεχόμενο της κασέτας, είναι εντελώς άλλο θέμα. Αυτήν τη στιγμή δεν συζητάμε το αν η Επιτροπή μας θα δεχθεί το DVD ή όχι, αυτήν τη στιγμή συζητάμε αυτά που είπε ο μάρτυρας. Αυτά αφορούν τον μάρτυρα.
Δεύτερον, κι εγώ θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφορετικής μεταχείρισης των μαρτύρων. Ο κ. Γείτονας είναι αγαπητός συνάδελφος, όμως στην Επιτροπή μας είναι μάρτυρας. Δεν επιτρέπεται, όμως, να υπάρχει και δυσμενέστερη μεταχείριση. Διότι εδώ οι άλλοι μάρτυρες που ήλθαν, είχαν το χρόνο όταν μας είπαν ότι τα στοιχεία τα έχουμε και δεν τα έχουμε μαζί μας, να τους πούμε ότι αύριο τα θέλουμε. Δεν μπορεί εδώ να λέμε στον κ. Γείτονα «όχι, τώρα». Για όνομα του Θεού! Θα έχει την ίδια μεταχείριση με τους άλλους μάρτυρες, τίποτα το ευνοϊκότερο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):. Νομίζω ότι το κλείσαμε το θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Γείτονα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ασφαλώς δεν θέλω καμία ιδιαίτερη μεταχείριση και είμαι υπέρ των θεσμών. Εγώ από την αρχή υποστήριξα και το ΠΑΣΟΚ ότι πρόκειται για μία μεθόδευση του Χριστοφοράκου και χρησιμοποίησα αυτό το απόσπασμα προς απόδειξη αυτής της μεθόδευσης. Τίποτα άλλο.
Δεύτερον, όσον αφορά τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκα, είναι το πληρεξούσιο στους δικηγόρους, τα αιτήματα προς τη γερμανική δικαιοσύνη και οι απαντήσεις, συν η αγωγή μου που μάλιστα είχε δημοσιευθεί τότε στο Βήμα και σας είπα -αυτά άλλωστε είναι περίπου γνωστά- ότι δεν τα δίνω αυτά διότι έχω προσωπικές σημειώσεις, σε δύο ώρες που θα βγω θα πω να μου βγάλουν ένα αντίγραφο, τα έχουν οι δικηγόροι μου, για να σας τα φέρω. Δεν είναι κάτι κρυφό, ότι σας αποκαλύπτω νέα στοιχεία. Θέλω να διευκολύνω την Επιτροπή. Είμαι από την αρχή υπέρ του να πέσει άπλετο φως. Και ξέρετε πολύ περισσότερο μάλιστα διότι είμαι θύμα αυτής της υπόθεσης και δεν επιτρέπω κανένα να θίξει το όνομά μου. Δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου σε αυτό!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ό,τι αφορά το γενικότερο θέμα του υλικού που ήδη έχει κατατεθεί στην Επιτροπή, παρακαλώ να το συζητήσουμε άλλη ώρα. Δεν είναι σωστό να έχουμε τον μάρτυρα εδώ και να βάζουμε άλλα θέματα.
Ορίστε, κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Φίλος μεν ο κ. Γείτονας -κι αυτό με αφορά κι εμένα προσωπικά- φιλτάτη όμως η αλήθεια! Δεν ζήτησα δυσμενή μεταχείριση του κ. Γείτονα, ζήτησα να ισχύσει ό,τι έχει ισχύσει για πολλούς άλλους μάρτυρες που όταν λένε εδώ ότι έχω και κάποια χαρτιά και τα επικαλούμαι, τα δίνουν στη Γραμματεία, τα φωτοτυπεί και τα μοιράζει και όταν έρχεται η σειρά μας να ρωτήσουμε, τα έχουμε μπροστά μας. Αυτό ζήτησα. Εάν αυτό το πράγμα δεν το θέλει ο κ. Γείτονας, εντάξει. Αλλά αυτό που ζήτησα δεν είναι μία ιδιαίτερη μεταχείριση, ζήτησα κάτι το οποίο έχει γίνει και άλλες φορές.
Τρίτον, ο κ. Γείτονας επικαλέστηκε ένα τμήμα ενός απομαγνητοφωνημένου κειμένου προϊόντος υποκλοπής. Εγώ δεν γνωρίζω εάν αυτό που επικαλέστηκε και διάβασε ο κ. Γείτονας είναι κομμάτι αυτού του κειμένου, εάν είναι αλήθεια ή εάν είναι ψέματα. Και κανείς δεν το ξέρει. Για να μπορούμε να κρίνουμε αυτό το κομμάτι της κατάθεσης, πρέπει εμείς να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το υλικό από το οποίο ισχυρίζεται ότι το πήρε. Γι’ αυτό λέω ότι είναι θέμα όχι του κ. Γείτονα –μπορεί να κάνει ό,τι θέλει- αλλά δικό μας να δούμε τι θα κάνουμε με την υπόθεση. Μέχρι τότε αυτό το κομμάτι είναι ως μη γενόμενο, διότι δεν μπορώ εγώ να αξιολογήσω αν αυτό είναι αλήθεια ή ψέματα. Και κανείς δεν μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο της Επιτροπής. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας λέγοντας ότι έχει δημοσιευθεί. Για μας είναι ανοιχτό το θέμα. Και σας θυμίζω ότι εσείς είχατε πει στην αρχή να το ζητήσουμε σε μία από τις πρώτες μας συνεδριάσεις….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω πει, θα ζητήσουμε προϊόντα υποκλοπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δική σας πρόταση ήταν, να το ζητήσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Και μετά, κύριε Πρόεδρε, κάνατε στροφή επικαλούμενος τη γνώμη νομικών που συμβουλευτήκατε. Όλοι το σεβαστήκαμε εδώ αυτό το πράγμα ότι έχει μία ιδιαιτερότητα και πρέπει να το δούμε. Αλλιώς δεν μπορεί επιλεκτικά να χρησιμοποιούνται πράγματα που δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Εγώ δεν έχω αντίρρηση να απομαγνητοφωνηθεί, ή να μεταφραστεί και να δοθεί στη διάθεση της Επιτροπής, πάντα με την επιφύλαξη ότι αποτελεί προϊόν αθέμητο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Αν γίνει, θα γίνει με δική σας ευθύνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ό,τι γίνεται εδώ, γίνεται με ευθύνη της Επιτροπής, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
PM
(1GM)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το πρόβλημα που τίθεται εξ αφορμής του ότι ο κύριος μάρτυς αναφέρθηκε σε περικοπή από ένα κείμενο που προέρχεται από απομαγνητοφώνηση προϊόντος υποκλοπής είναι ένα ζήτημα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω την εντύπωση ότι ακαίρως δημιουργείται και τίθεται γιατί αυτή τη στιγμή ο μάρτυς δεν προσκομίζει ως σώμα αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά έχοντας από δική του αντίληψη λάβει γνώση του περιεχομένου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το οποίο έτυχε ευρείας δημοσιότητας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …το μεταφέρει μέσω της δικής του παρουσίας ως μάρτυρος στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Άρα, επειδή η μαρτυρία είναι ανακοίνωση παραστάσεως η οποία σχηματίζεται από τις αισθήσεις του μάρτυρα, δηλαδή είτε εξ ακοής, είτε με οπτική επαφή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υποκειμενικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δημιουργείται θέμα εάν και κατά πόσο είναι επιλήψιμη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η εισαγωγή ως πληροφορίας μέσω του μάρτυρα του περιεχομένου που τον αφορά. Θεωρώ όμως ότι είναι ένα θέμα σε εκκρεμότητα το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε μία άλλη στιγμή και όχι εξ αφορμής της παρουσίας του μάρτυρα, αλλά επειδή υπάρχει γενικότερο ζήτημα, όπως είπε ο κύριος Καμμένος, το οποίο από την αρχή της διαδικασίας έχει τεθεί. Εκεί λοιπόν θα αποφασίσουμε με άλλα επιχειρήματα γιατί δεν σας κρύβω ότι επ’ αυτού θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός ο οποίος και την προσπάθεια της Επιτροπής να ανεύρει την αλήθεια πρέπει να διασφαλίσει, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να περιφρουρήσει και το κύρος της Επιτροπής γιατί πάλι θα βληθούμε ότι αξιοποιούμε παράνομα αποδεικτικά μέσα κ.λπ.. Αυτά έχουν γραφτεί κατά κόρον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω τη γνώμη ότι η αναφορά του μάρτυρα -και μέσω της μαρτυρίας του μέρος του περιεχομένου αυτού του dvd που έρχεται ως ενημέρωση ή πληροφορία στην Επιτροπή- δεν αποτελεί χρήση επιλήψιμου αποδεικτικού στοιχείου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): O κύριος Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε όπως προχωρούμε μ’ όλες τις διαδικασίες. Ο κύριος Γείτονας είναι παλιός πολιτικός, πεπειραμένο στέλεχος και χρησιμοποίησε αυτά που ήθελε να χρησιμοποιήσει σαν εισαγωγή για το θέμα και σ’ αυτά κι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε κρίση, εννοώ και πολιτική και λογική κρίση. Ή θα τα χρησιμοποιείς όλα, ή θα τα χρησιμοποιείς επιμέρους. Ή θα δεχτούμε όλα όσα λέει ο πρωταγωνιστής, ή… Ο καθένας τέλος πάντων έχει μία κρίση. Να προχωρήσουμε και αυτά θα αξιολογηθούν και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε τέτοιες συζητήσεις. Όποιος παίζει με ημερολόγια, κατσαρόλες, παράνομα dvd και οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να πληρώσει και τις συνέπειες. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια, πειστικά στοιχεία που θα μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν αν αυτό που κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια είναι γάτα ή αν είναι σκύλος που ξέρει ξένες γλώσσες και ο νοών νοείτω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή ετέθη ένα ζήτημα διαφορετικής αντιμετώπισης μαρτύρων που αφορά την Επιτροπή και τον Πρόεδρο, κλείνουμε εδώ το θέμα αλλά μου επιτρέπετε να πω το εξής: Όσοι μάρτυρες είχαν στη διάθεσή τους υλικά τα οποία κατέθεσαν την ώρα που κατέθεταν, τα έθεσαν υπόψη μας. Μια σειρά μαρτύρων οι οποίοι επιφυλάχθηκαν να συγκεντρώσουν υλικό και να το φέρουν αργότερα στην Επιτροπή είχε αυτή την ευχέρεια. Έχω αρκετά ονόματα να σας πω, αλλά δεν χρειάζεται να λέμε τώρα ονόματα μαρτύρων, πάντως δόθηκε η δυνατότητα. Κύριε μάρτυς, εάν μπορείτε εντός της σήμερον, δεν σας πιέζουμε. Αν μπορείτε αύριο…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Υπολογίζω ότι όταν θα τελειώσω, θα χρειαστώ περίπου μία ώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα παρακαλούσα πολύ να μας τα δώσετε αύριο ώστε να τα μαζέψετε με όλη την επιμέλεια που χρειάζεται και να έχει μία πληρότητα ο φάκελος που θα δώσετε.
Προτού δώσω το λόγο στους συναδέλφους, κύριε μάρτυς, επειδή ο κύριος Χριστοφοράκος και ο κύριος Σίκατσεκ αναφέρθηκαν στο C4I κι εσείς ήσασταν κάποια στιγμή Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ρίξτε μια ματιά στα ονόματα των Επιτροπών. Εδώ είναι όλες οι Επιτροπές Παραλαβής από τον Ιούνιο του 2003 μέχρι τον Ιούλιο του 2008. Ξέρετε κανέναν απ’ αυτούς; Επικοινωνήσατε με κανέναν απ’ αυτούς; Προσπαθήσατε να επηρεάσετε κανέναν απ’ αυτούς; Σας τα λέω αυτά γιατί είμαι υποχρεωμένος να σας ρωτήσω. Δείτε καλύτερα τον κατάλογο, σας παρακαλώ. Είναι όλες οι συνθέσεις των Επιτροπών Παραλαβής του C4I. Ερωτώ αν εσείς γνωρίζετε κάποιον απ’ αυτούς, αν εσείς επικοινωνήσατε με κάποιον απ’ αυτούς ή αν εσείς γνωρίζετε ότι κάποιος από το κόμμα σας επικοινώνησε με κάποιον απ’ αυτούς για να επηρεάσει την κρίση τους.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Πρόεδρε, κατηγορηματικά ποτέ και με κανέναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γνωρίζετε κανένα από τα ονόματα αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Με πρώτη ανάγνωση δεν μου λέει κανένας τίποτα. Επαναλαμβάνω την αρχική μου δήλωση ότι κατά σύμπτωση δεν ασχολήθηκα. Θα μπορούσα ως Βουλευτής -επειδή έρχονταν διάφορα έγγραφα- να είχα ασχοληθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ως πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Και περισσότερο ως Βουλευτής. Ήμουν τότε Αντιπρόεδρος στη Βουλή. Έρχονταν διάφορα έγγραφα. Κατά σύμπτωση δεν ασχολήθηκα ποτέ και με κανέναν και όχι μόνο με τα υπηρεσιακά, κύριε Πρόεδρε, αλλά και με τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν ασχολήθηκα ποτέ και με κανέναν για το C4I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έγινε αντιληπτό.
Η κυρία Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε συνάδελφε, είχατε ποτέ οιαδήποτε επαφή ή σχέση ή τηλεφωνική επαφή ή οποιαδήποτε με οποιοδήποτε στέλεχος της SIEMENS ή του C4I με οποιαδήποτε ιδιότητά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Όπως είπα προηγουμένως, δεν είχα καμία σχέση, είτε από τη SIEMENS, είτε από το κράτος, για τα θέματα του C4I. Με ρωτάτε για το C4I και απαντώ συγκεκριμένα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσατε δημοσιεύματα που έλεγαν για σκάνδαλα κ.λπ.. Αντιδράσατε άμεσα όταν αναφέρθηκε το όνομά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αντιδράσαμε ακαριαία και εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στις 12 το μεσημέρι το μάθαμε αυτό από δημοσιογράφους, προσπαθήσαμε μ’ έναν κύκλο επαφών… Σας λέω όλη την ιστορία. Μάλιστα ήμουν σε συνεχή επαφή τότε με τον κύριο Ραγκούση που ήταν γραμματέας και με τον κύριο Αθανασάκη και προσπαθούσαμε να βρούμε τι ακριβώς είχε ειπωθεί. Όταν περίπου μας είπαν και το βρήκαμε από δημοσιογράφους το απόγευμα, βγάλαμε τις δύο ανακοινώσεις ταυτόχρονα εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπου κατηγορηματικά καταγγέλλουμε…
(SX)
(1PM)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ζήτησε ο κ. Ραγκούσης σαν Γραμματέας του Κόμματος από τις Εισαγγελικές Αρχές ή οποιεσδήποτε, οτιδήποτε στοιχείο έχουν να προσκομιστεί άμεσα και να παραπεμφθεί, ώστε να λάβουν γνώση οποιουδήποτε στοιχείου σχετίζεται με την υπόθεση αυτή και αφορά εσάς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Βεβαίως, κατ’ εντολή του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε, του Γιώργου του Παπανδρέου, ο Γραμματέας κ. Ραγκούσης απευθύνθηκε με -αν θυμάμαι καλά- επιστολή στους δικηγόρους για να δώσουν στοιχεία. Και η απάντηση, το ξέρετε, υπήρξε αρνητική. Κατόπιν αυτής της αρνητικής απάντησης, εγώ κίνησα τη διαδικασία να ζητήσω επίσημα από τις δικαστικές Αρχές της Γερμανίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έστειλαν τίποτα απολύτως, ώστε να στοιχειοθετούν οιαδήποτε έστω καθ’ υποψία. Σε εσάς έστειλαν προσωπικώς στοιχεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Κανένα στοιχείο. Εγώ, κατ’ αρχήν, αυτό που ζήτησα ήταν να γίνω κοινωνός της δικογραφίας, να δούμε τι ακριβώς έχει πει. Διότι μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες γνωρίζαμε τα ζητήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και δεν σας έστειλε ποτέ κανείς τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ποτέ, κανείς, τίποτα. Και μετά, επαναλαμβάνω, για να αποκτάτε μία συνέχεια, απερρίφθη το αίτημά μου στην πρώτη φάση, υπεβλήθη δεύτερο. Και –δεν είχε απορριφθεί ακόμα το δεύτερο- μεσολάβησε το δημοσίευμα της «Καθημερινής» με μέρος της απολογίας Χριστοφοράκου και αμέσως προσέφυγα σε αγωγή. Έκανα δήλωσα και κατέφυγα στην αγωγή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στην αγωγή ποιους έχετε εναγόμενους;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το Χριστοφοράκο. Δεν υπάρχει άλλος που να έχει αναφερθεί ποτέ στο όνομά μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο Χριστοφοράκος σε αυτό το δημοσίευμα αναφέρει ότι περιήλθε σε γνώση κάποιου άλλου, οτιδήποτε; Είναι, δηλαδή, διασταυρωμένη αυτή η πληροφορία; Αυτό που λέει το διασταυρώνει; Το έχει, με κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο, συνδεδεμένο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Σε κάποια φάση –απ’ ό,τι είδα στην απολογία, όπως είναι- ισχυρίζεται ότι γι’ αυτά δεν υπήρχαν αποδείξεις, που λέει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυρα, κατ’ αρχήν ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Είστε ένας έμπειρος πολιτικός και ένας πολιτικός ο οποίος δεν έχει πλουτίσει από την πολιτική και ζει σε ένα επίπεδο ζωής φτωχότερο απ’ ότι όταν μπήκε στην πολιτική, όπως και αρκετοί άλλοι που έχουμε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Δεν σας κάνει εντύπωση που πολλοί συνάδελφοί μας –συνήθως αλεξιπτωτιστές- έχουν πλουτίσει αυτά τα χρόνια  από την πολιτική; Κυκλοφορούν με μεγάλα αυτοκίνητα, έχουν πάρει βίλες, έχουν σπίτια στα νησιά, έχουν μία ζωή που ζουν οι δισεκατομμυριούχοι. Και σας ρωτώ μέσα από την καρδιά μου, σαν πολιτικό ο οποίος έχετε δώσει μάχες και ξέρω τον τρόπο με τον οποίο ζείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, εγώ το μόνο που μπορώ να πω και πρέπει να πω και μάλιστα από τη θέση του μάρτυρα, είναι για τον εαυτό μου. Θα μου επιτρέψετε να μην προβώ σε γενικότερες κρίσεις για τους πολιτικούς και για το πολιτικό σύστημα. Και πρέπει να το σεβαστείτε αυτό. Είμαι στη θέση του μάρτυρα. Πρέπει να είμαι ακριβής και προσεκτικός για ό,τι ξέρω σε σχέση με αυτά που έχουν τεθεί επί τάπητος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρώτησα για τον εξής λόγο: Εδώ ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει εκταμιευτεί το 2% από τις δουλειές της Siemens με σκοπό να πάνε σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς, ουσιαστικά λεφτά έχουν βρεθεί ή αναφορές έχουν βρεθεί για συγκεκριμένους πλην των πρωταγωνιστών. Μεταξύ αυτών είστε κι εσείς. Δηλαδή, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας -θεωρώ ότι καθήκον όλων μας είναι να ξεχάσουμε ακόμα και την κομματική μας ταυτότητα και να βρούμε την άκρη- γι’ αυτό σας ρωτώ ευθέως, κύριε Γείτονα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Οφείλω, όμως, να πω κάτι, κύριε Καμμένο, για να είμαι απόλυτα ακριβής.
Ο κατηγορούμενος, φυγόδικος, υπόδικος, ισχυρίζεται ότι δια μέσου ημών, εμού και του Βαρθολομαίου, έδινε λεφτά στα κόμματα, όχι σε εμάς. Αυτό χρειάζεται να είναι σημειωμένο.
Μιας και θίξατε αυτό το θέμα, απ’ ό,τι θυμάμαι –και καλό είναι να το δει η Επιτροπή σας, αφού συζητάει αυτή την περίπτωση και κάλεσε κι εμένα ως μάρτυρα, δεν κάνω υποδείξεις, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου- πάνω σε αυτό που λέτε αναφέρεται το εξώδικο της Βαρθολομαίου, σε τέτοια ζητήματα. Για δείτε το.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Της κας Βαρθολομαίου. Της συζύγου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι.
(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, όμως, εκτός των χρημάτων που έχουμε, τυγχάνει και οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν από συναδέλφους μας πολιτικούς -και των δύο μεγάλων κομμάτων που ασκήσαμε εξουσία- να συμπίπτουν χρονικά με εκταμιεύσεις χρημάτων, με τηλεφωνικά ραντεβού και με πρόσφατες αποφάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καθήκον μας, προστατεύοντας και την υστεροφημία όλων μας, να προχωρήσουμε.
Σας ρωτώ συγκεκριμένα: Στα ραντεβού και στις υποχρεώσεις του Χριστοφοράκου, όπως προκύπτει από τα κατασχεθέντα κλασέρ της Siemens και συγκεκριμένα της δικογραφίας 141, την Κυριακή 6/2/2003 φέρεται να υπάρχει αναφορά που να λέει: PC, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Terming key, που σημαίνει αποπληρωμή. 26/2. Έχει ζητήσει ο Σίκατσεκ. Θα γίνει ραντεβού. Τηλέφωνο Γείτονας, Σίμιτσεκ, Στεφανίδης, Νανόπουλος και εν συνεχεία…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Πότε είπατε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυριακή 6/2/2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Που λέει, αναφέρει Γείτονα. Υπάρχουν πολλές αναφορές, στο ημερολόγιο, Γείτονας. Είναι ακατανόητες…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω, γιατί εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Παρακάτω, σε άλλη γραμμή, λέει: ΚΥΣΕΑ. Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Βερελής, Τσοχατζόπουλος. Να στείλουμε δύο paper. Σίκατσεκ. Μετά από είκοσι μέρες –προσέξτε- γίνεται το ΚΥΣΕΑ. Στο ΚΥΣΕΑ αυτό υπογράφουν: Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, εισήγηση ο Βερελής και ο Σημίτης και δεν υπογράφει ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Χρυσοχοΐδης που ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης για την προμήθεια του C4I. Και την ίδια εποχή έχουμε και εκταμίευση από τα γραφεία της Siemens.
Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι εδώ υπάρχει άμεση εμπλοκή και των ημερομηνιών και των εκταμιεύσεων και των αποφάσεων. Μάλιστα, έρχεται η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την απόφαση αυτή του ΚΥΣΕΑ, της 27/2, την ανατρέπει, λέγοντας να μην πληρωθεί, διότι χρειάζεται προσυμβατικός έλεγχος. Κατά διαβολική σύμπτωση αυτοί που δεν υπογράφουν, είναι οι έχοντες την απάντηση από την ολομέλεια, δηλαδή ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και καλώς κάνει ο άνθρωπος και δεν υπογράφει, όπως δεν υπέγραψε αργότερα και ο Βουλγαράκης στην ίδια θέση.
Κι εδώ φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή με συμμετοχή συγκεκριμένων πολιτικών. Βάζουν, όμως, μέσα στο σύστημα και τα κόμματα. Δεν ξέρετε τίποτα; Δεν θυμάστε αν είχατε ποτέ επαφή 6/2/2003;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, ήμουν κατηγορηματικός και είμαι: Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το θέμα C4I.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Αφήστε το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ούτε στο στάδιο αυτό που λέτε, της ανάθεσης, ούτε μετά, πολύ περισσότερο, στο στάδιο που αναφέρετε. Διότι αναφέρεται ο Χριστοφοράκος, σε αυτά που είπε στο Ειρηνοδικείο, σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο. Μάλιστα, εγώ δεν ήμουν καν. Είχα φύγει και από υπεύθυνος οικονομικού σε χρόνους που πιθανολογούνται. Εγώ, δεν είχα, σας το είπα, που θα μπορούσα ως Βουλευτής… Εσείς δεν έχετε ενδιαφερθεί για χίλια θέματα; Θα μπορούσα να έχω ασχοληθεί και τώρα θα έλεγαν: Α, ασχολήθηκες. Δεν έχω, κατά σύμπτωση –ευτυχώς δηλαδή- ασχοληθεί ποτέ. Γι’ αυτό και απάντησα και προηγουμένως στην ερώτηση, ότι για το C4I δεν έχω κουβεντιάσει ποτέ με κανέναν, από Siemens, από…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με το Χριστοφοράκο έχετε βρεθεί ποτέ πλην του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αφού αναφέρεται στο ημερολόγιο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε στο ημερολόγιο…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μην ξεχνάτε ότι εγώ ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Απορρήτου, πριν γίνει η ΑΔΑΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, έχετε βρεθεί με τον κ. Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Βρεθήκαμε μία φορά για τα θέματα απορρήτου. Διότι μας απασχολούσαν στην Επιτροπή –και αυτά είναι, όπως ξέρετε, στα πρακτικά των πορισμάτων που δίναμε κάθε χρόνο- τα θέματα της ασφάλειας των κινητών τηλεφώνων σε σχέση με υποκλοπές. Δεύτερον, μας απασχολούσε μία πληροφορία –και ήταν Διακομματική, όπως ξέρετε, η Επιτροπή- ότι υπάρχει τεχνολογία η οποία αποκωδικοποιεί, φορητή τεχνολογία. Σε αυτά τα πλαίσια είχα δει πολλούς που έχουν σχέση με τηλέφωνα, μεταξύ αυτών και τον κ. Χριστοφοράκο. Αυτή είναι η μόνη επαφή.
(XA)
Είναι για άλλο θέμα και θα μπορούσε αυτό όπως ξέρετε από το ρόλο το συνταγματικό –γιατί συνταγματικά ήμουν ο υπεύθυνος- να μην το αναφέρω και καν. Αλλά σας το λέω για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ‘Ησασταν ταμίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το Μάρτιο του 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καταρχήν ταμίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως είπα δεν υπήρξα ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην οικονομική επιτροπή ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι βεβαίως. ‘Εμεινα και στις δυο εκλογές όταν ανέλαβε ο Πρόεδρος και νυν Πρωθυπουργός. ‘Όπως γίνεται όταν αλλάζει ο αρχηγός, υπέβαλα την παραίτησή μου. Μου είπε να μείνω στις εκλογές, έμεινα στις δύο εκλογές και έφυγα μετά. ‘Όταν έγινα το συνέδριο έφυγα τυπικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κύριος Τσουκάτος όπως ξέρετε έχει ομολογήσει ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα για να δώσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και η ανακοίνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του επισήμου είναι ότι δεν έχει πάρει ένα εκατομμύριο από τον κύριο Τσουκάτο. Το βεβαιώνετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για το θέμα του κυρίου Τσουκάτου έχει απαντήσει ο ίδιος και το κίνημα. Εγώ δεν έχω ούτε γνώση ούτε ανάμειξη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ‘Ησασταν στην οικονομική επιτροπή όμως;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): ‘Όχι αυτό έγινε σε προγενέστερο χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω για ημερομηνίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ήμουν εγώ. Να γίνει καθαρό. Εγώ ανέλαβα στο τέλος του 2000 τόσο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα λεφτά τότε του Τσουκάτου ήταν εκείνη την περίοδο. Γι’αυτό σας ρωτάω. Στις εκλογές του 2000 ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος το 2000. Εγώ πήγα μετά τις εκλογές. Και δεν ήμουν και έφυγα περίπου αρχές του 2005. Θα το βρείτε. Εγώ θέλω να διευκολύνω το έργο της επιτροπής. ‘Όπως ξέρετε οι υπεύθυνοι οικονομικού ορίζονται και διαχειριστές με βάση πληρεξούσια των αρχηγών. Αυτό πηγαίνει στην επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων. Άρα μπορείτε να βρείτε όλους τους υπεύθυνους οικονομικού όλων των κομμάτων για να ξέρετε ποιοι ήταν και πότε ήταν ο καθένας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς λοιπόν μετά που αναλάβατε στην επιτροπή, διερευνήσατε την υπόθεση αν ο Τσουκάτος έλεγε  αλήθεια ή ψέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μα δεν εγνώριζε κανείς για την υπόθεση αυτή. Δεν μου ετέθη ποτέ εμένα τέτοιο θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάνατε μήνυση στον κύριο Τσουκάτο σαν οικονομική επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ; Διότι εδώ προκύπτει το εξής θέμα. Αν μεν ο Τσουκάτος λέει ψέματα, θα έπρεπε να του κάνει μήνυση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στους αντιστοίχους της Νέας Δημοκρατίας το ίδιο ισχύει και το ίδιο λέω. Αν ισχύει όμως είναι υποχρεωμένο το κόμμα  βάσει του συντάγματος και των νόμων να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση. Εχει γίνει κάποια κίνηση από τη μεριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της οικονομικής επιτροπής που ανέλαβε μετά για ποινική ή αστική διεκδίκηση κατά του κυρίου Τσουκάτου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε γιατί σας λέω εγώ ότι από το 2005 και μετά έπαψα να είμαι υπεύθυνος οικονομικού.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 3 Μαρτίου 2004 στις αναφορές της κυρίας Τσακάλου στο ημερολόγιο Τσουκάτου υπάρχει η σημείωση «φάκελος Θόδωρου Τσουκάτου, συνάντηση με Γείτονα και δικηγόρο Δημάκη». Και παράλληλα δεξιά υπάρχουν αναφορές για την κυρία Κόκκαλη. Και για τους άλλους τροφοδότες της SIEMENS, προμηθευτές. Δεν γνωρίζετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): ‘Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε τον συναντήσατε ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Μάλιστα το 2004 δεν τον έχω δει καν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ είμαι υποχρεωμένος να πω τις αναφορές.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας):Αυτά που σας είπα περί επιτροπής απορρήτου προηγούνται του 2004.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 29 Νοεμβρίου 2002 ο κύριος Τσουκάτος φέρεται τηλεφώνημα Γείτονα και μάλιστα /Αποστολίδης file. Αποστολίδης σας θυμίζω ότι ήταν ο διοικητής της Ε.Υ.Π. τότε. Προφανώς μπορεί να ήταν για θέμα του απορρήτου. Και αριστερά στα ραντεβού συναντιέται με την κυρία Γιαννάκου στις 10.30 το πρωϊ και στις 12.00 με την κυρία Κυπραίου. Εδώ αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι προκύπτει ότι έχει επαφές με ανθρώπους και από τα δύο κόμματα και αναφέρεται και σε εσάς. Εσείς λοιπόν τότε μου λέτε ότι το μόνο στο οποίο είχατε σχέση ήταν το θέμα του απορρήτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Καμμένο το έχω πει χίλιες φορές και το έχω ξαναπεί. Εγώ είχα συναντήσει και συναντούσα τον κύριο Χριστοφοράκο σε δημόσιες εκδηλώσεις  όπου συναντάμε χίλιους ανθρώπους και τον συνάντησα τότε που σας είπα που διερευνούσα αυτό το θέμα. Καμία άλλη. Αυτό δε στη Βουλή, πουθενά αλλού. Και αναφέρεται κάπου ο ίδιος εκεί στην κατάθεση ότι συνάντησε εμένα. Πουθενά. Ούτε σε SIEMENS  έχω πάει ούτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει έρθει όσο γνωρίζω εγώ, ούτε σε άλλο γραφείο. ‘Όταν έγινε η συνάντηση αυτή, έγινε στη Βουλή επίσημα και σας είπα γιατί, για ποιόν λόγο, υπό την ιδιότητα μου αυτή. Είναι γνωστό. Κάπου μάλιστα υπάρχει μία αναφορά ότι ήταν μέλος. Το είδα και εγώ στο ημερολόγιο. Υπάρχει μια αναφορά στο ρόλο μου αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν πολλές αναφορές, για αυτό σας ρωτάω. Τη μέρα που  σας συναντάει στη Βουλή και τηλεφωνεί ή συναντιέται με την κυρία Γιαννάκου και την κυρία Κυπραίου και τον κύριο Αποστολίδη γράφει παρακάτω «ραντεβού με την κυρία Σιούτη» η οποία όμως τυχαίως όλως σήμερα βρίσκεται στο Μαξίμου και ήταν εκείνη η οποία υπέβαλε το ερώτημα προς την αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατά πόσο η DEBEVOISE & PLIMPTON μπορεί να κάνει έλεγχο, με αποτέλεσμα να χρεωθεί στην αρχή που μέλος της ήταν ο δικηγόρος και του Χριστοφοράκου αλλά και του κυρίου Βουρλούμη και να μην δοθεί το δικαίωμα να κάνει έλεγχο η DEBEVOISE & PLIMPTON στην SIEMENS μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Σας είχε τεθεί ποτέ θέμα για πιθανό έλεγχο και κατά πόσο το θέμα του απορρήτου είχε σχέση; Είχατε βρεθεί με την κυρία Σιούτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι δεν την έχω συναντήσει ποτέ. Ούτε την γνωρίζω την κυρία. Το όνομά της το έχω ακούσει. ‘Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον δεν ετέθη θέμα ποτέ από την επιτροπή απορρήτου –δεν ήμουν μόνος μου- για θέματα υποκλοπών, για τη SIEMENS. Σας είπα γιατί χρησιμοποιήσαμε ως τεχνοκράτη και ρωτούσαμε. Εμείς μιλούσαμε για τα θέματα υποκλοπής όπως ξέρετε με τους παρόχους. Πάροχοι ήταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ΟΤΕ κ.λπ. Επειδή όμως είχαμε αυτές τις πληροφορίες και με τη συζήτηση που είχαμε σε όλη την επιτροπή, προσπαθούσαμε να βρούμε τεχνικές λεπτομέρειες ή να πάρουμε πληροφορίες για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει παραβίαση του απορρήτου. Και όπως απεδείχθη όσο ήμουν εγώ Πρόεδρος της Επιτροπής απορρήτου δεν υπήρξε υποκλοπή. Τουλάχιστον δεν έχει βγει στο φως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 28 Νοεμβρίου του 2002 φέρεται συνάντηση Γείτονας- Κυπραίου μαζί και παρακάτω …
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Την Κυπραίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυρία Κυπραίου πιθανώς είναι ιδιαιτέρα του κυρίου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ να συναντηθώ με την κυρία Κυπραίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω τι γράφει στο ημερολόγιο και είμαι υποχρεωμένος να το αναφέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Να συνεννοηθούμε λίγο. Εμείς μπορούμε να συνεννοηθούμε τουλάχιστον. Στο ημερολόγιο υπάρχουν κάποιες μονομερείς αναφορές τις οποίες μάλιστα επειδή τις είδα και εγώ δημοσιευμένες προσπάθησα ορισμένες να τις εξηγήσω και πραγματικά είναι ανεξήγητο. Γράφει διάφορα κωδικά. Αυτά μπορεί να είναι άσχετα. Δεν ξέρω πότε γράφηκαν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι καλύτερα να τα καταθέτετε εδώ πέρα παρά να βγαίνουν σε εφημερίδες.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. Γι’αυτό απαντώ στις ερωτήσεις σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την ίδια ημέρα φέρεται να γράφει “for C4I, Μεγάλη Βρετάνια-Νίκος”. Γνωρίζετε πιθανή εμπλοκή της εταιρείας ΛΑΜΨΑ, της ιδιοκτήτριας της Μεγάλης Βρετάνιας σε σχέση με το C4I ή του κυρίου Λασκαρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι κύριε Καμμένο. Σας είπα ότι δεν γνωρίζω τίποτα. Κατηγορηματικά όχι. Δεν γνωρίζω για το C4I.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αμερικανική πλευρά είχε ενδιαφέρον; Για το απόρρητο είχε ενδιαφέρον;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι ποτέ δεν απασχολήθηκε. ‘Όπως ξέρεις εγώ είχα και εμπειρία από το Δημόσιας Τάξης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είχαμε διακομματική επιτροπή. Τα μέλη της είναι γνωστά. Είχαμε διακομματική επιτροπή η οποία δούλεψε. Είχα συγχαρεί τότε όλα τα κόμματα όταν παραδώσαμε στην ανεξάρτητη αρχή γιατί δουλέψαμε όλα τα κόμματα ως μία γροθιά και πραγματικά όσο μπορούσαμε με διάφορους ελέγχους, με αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με πληροφορίες προστατεύσαμε τότε το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, παρόλο που ήμασταν μία επιτροπή από τα κόμματα που υπήρχαν με ένα συνεργάτη ο καθένας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κύριος Μίλερ ήταν τότε Πρέσβυς των Η.Π.Α.; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν γνωρίζω, ούτε θυμάμαι.
(ML)
(ΧΑ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σε αυτό το σημείο θέλω να ζητήσω, γι’ αυτή τη συνάντηση, να δούμε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΛΑΜΨΑ, εάν ήταν μέλος ο κύριος Τόμας Μίλερ, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως επίσης και τι εξαγορές έγιναν σε off shore εταιρείες από την εταιρεία ΛΑΜΨΑ, που προκύπτουν από το δελτίο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συγκεκριμένα σε εταιρείες με έδρα τον Παναμά και τη Λιβερία, ποιοι ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αν εκταμιεύτηκαν ποσά της τάξεως των 38.000.000 ευρώ. Αυτό είναι προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποια είναι η συσχέτιση με την υπόθεση;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Η συσχέτιση κύριε Πρόεδρε είναι ότι φέρεται την ίδια μέρα που υπάρχει τηλέφωνο Γείτονας, Κυπραίου, ραντεβού Μεγάλη Βρετάνια προς C4I, Νίκος, 28 Νοεμβρίου 2002. Και επειδή οι Αμερικανοί είχαν ενδιαφέρον εκείνη την εποχή, να δούμε πιθανώς μήπως υπήρχε έμμεση σχέση με την υπόθεση ΛΑΜΨΑ, η οποία διερευνάται.
Θέλω να σας πω ότι παράλληλα υπάρχει αναφορά στις 22 Νοεμβρίου 2002, πάλι Γείτονας, υπάρχει αναφορά στις 21 Νοεμβρίου 2002 και μάλιστα αναφέρει διεύθυνση Αγίου Κωνσταντίνου 8 2ος όροφος, είναι από κάτω, αλλά αργότερα υπάρχει αναφορά σε σχέση με τον κύριο Αντωνακόπουλο στις 21 Οκτωβρίου 2002. Θέλω να σας ρωτήσω: επειδή αναφέρεται στην ίδια σελίδα ο κύριος Λέτσας, μάλιστα σε ποιο ξενοδοχείο προτείνουμε να μείνει, για Ολυμπιακούς 2004 και λέει «Λέτσας, Κονιδάρης, Γείτονας, Τουσμάκης, Δρ Γιούγκ» και αναφέρεται εν συνεχεία η κυρία Γαλανάκη. Είχε καμία εμπλοκή η επιτροπή τότε σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με το απόρρητο το οποίο θα ήρετο για την κινητή τηλεφωνία;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδέποτε κύριε συνάδελφε. Το έχω εξηγήσει. Για να σας διευκολύνω άλλωστε θα σας θυμίσω κάτι. Ο κύριος Χριστοφοράκος αναφέρεται ότι ήρθε σε επαφή με εμάς από το τέλος του 2003. Αν δείτε αυτό που είπε στο Ειρηνοδικείο, σας τα θυμίζω, αναφέρεται…..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Θα πάμε και στο Ειρηνοδικείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πότε θα μας πάτε στο Ειρηνοδικείο κύριε Καμένε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε συγχωρήστε με αλλά θέλω να εξετάσω τον μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως να τον εξετάσετε. Πόσο χρόνο θέλετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Πρέπει να τελειώσω  με τις αναφορές στο ημερολόγιο. Αν δεν θέλετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αφού σας λέει ότι δεν έχει καμία σχέση. Ρωτάτε έτσι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εδώ μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ο κύριος Γείτονας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνεχίστε τις ερωτήσεις σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Επειδή είμαστε στην ίδια περιφέρεια, μην με …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Όχι βέβαια. Δεν το κάνω. Μάλιστα αναφέρθηκα από την αρχή για εσάς.
Η αναφορά λοιπόν στο τηλέφωνο 3822796, 3802858, στο όνομά σας, είναι το γραφείο σας το πολιτικό ή της Βουλής;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ξέρω τα τηλέφωνα αυτά που μου λέτε, ούτε τα έχω δε ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Μάλιστα, δεν τα θυμάστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Θα πάμε και στο Ειρηνοδικείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είπε ότι δεν τα ξέρει, όχι ότι δεν τα θυμάται.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μπορεί και να είναι. Δεν τα ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Για τις 20 Ιουλίου 2004 υπάρχει αναφορά και στην ίδια σελίδα αναφέρεται ο κύριος Τζανετάκης, πιθανόν ο πρώην Πρωθυπουργός, ο μακαρίτης, Ελευθεριάδης, Γείτονας και σε ραντεβού που έχουν σχέση με την SIEMENS Mobile. Εκείνη την εποχή εσείς δεν ήσασταν στην επιτροπή. Έτσι δεν είναι; Είχε γίνει η επιτροπή απορρήτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τον Ιούλιο του 2004 δεν ήμουν εγώ. Έγινε ή τέλος του 2003 η ΑΔΑΕ, ή αρχές του 2004. Δεν θυμάμαι. Υπάρχουν τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί κύριε Πρόεδρε στη Βουλή γι’ αυτά, γιατί η επιτροπή κατέθετε πόρισμα με βάση το Σύνταγμα, όπως ξέρετε, προς τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Βουλής κ.λπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Άλλη αναφορά 1η Μαρτίου 2004, Γείτονας για ραντεβού Δευτέρα ή Τρίτη. Στις 26 Φεβρουαρίου 2004 αναφέρεται πάλι Κυπραίου, Γείτονας, Παπαθανασίου. Εσείς είχατε καμία κοινή συμμετοχή με τον κύριο Παπαθανασίου σε καμία επιτροπή μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδέποτε. Δεν γνωρίζω. Σας είπα ότι τις είδα όλες τις αναφορές κύριε συνάδελφε. Δεν μου λένε τίποτα αυτές οι αναφορές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εδώ υπάρχει αναφορά πάλι στο όνομά σας μαζί με τον κύριο Βερελή και αναφέρεται και ο κύριος Παμπούκης για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, ραντεβού, και ο κύριος Αλογοσκούφης.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για πότε λέτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Για τις 25 Φεβρουαρίου 2004. Νομίζω ότι ήταν προεκλογικά αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Ουδέποτε είχα εγώ καμία σχέση με τα πρόσωπα που λέτε σε σχέση με το ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ μήπως υπάρχουν και άλλοι Γείτονες. Γιατί εδώ βλέπω συνέχεια πάλι, 12 Φεβρουαρίου 2004, Γείτονας, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Γιαννίδης, ο δικηγόρος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Μετά, αναφορά στις 12 Μαΐου 2003. Αναφέρεται στην κυρία Κυπραίου ότι ενημέρωσε ότι στις 20 Μαΐου μιλάει ο Κυριάκος για την ελληνική οικονομία στο Royal Olympic, τραπέζι 12 ατόμων, 240 ευρώ, Γείτονας, όπου εδώ φέρεται να σας ζητάει αυτό που λέγατε προηγουμένως, να μεσολαβήσετε στην κυρία Κωστοπούλου Ασπασία, που συμμετείχε στην υλοποίηση της σύμβασης για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Την ξέρετε την κυρία Κωστοπούλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Ούτε την κυρία Κωστοπούλου ξέρω, ούτε μου έχει ζητηθεί ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε έχω συζητήσει ποτέ για συμβάσεις. Επαναλαμβάνω κύριε Καμένε και με ξέρετε, κατηγορηματικά –και ξέρετε την εμπειρία μου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Γείτονα μην εκνευρίζεστε. Εγώ σας ρωτώ για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που αναφέρονται στη δικογραφία. Βέβαια, την άλλη μέρα που φέρεται να ήρθε να συζητήσει για την κυρία Κωστοπούλου Ασπασία, κάνει ραντεβού στις 7 η ώρα την Τετάρτη με τον κύριο Βερελή. Οπότε εδώ προκύπτει θέμα εξέτασης του κυρίου Βερελή.
Τελευταία αναφορά πάλι στις 12 Μαΐου αναφέρεται ραντεβού με τον κύριο Λασκαρίδη και Μητσοτάκη και τηλέφωνο Γείτονα και Κυπραίου. Όλα αυτά πιστεύετε ότι είναι αναφορές οι οποίες γίνονται έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν έχω ούτε είχα καμία σχέση ούτε συζήτηση ποτέ και πολύ περισσότερο συμφωνία ή άλλου είδους ενέργεια για τα θέματα SIEMENS είτε αφορά C4I, είτε αφορά άλλες συμβάσεις. Κατηγορηματικά κύριε συνάδελφε και ξέρετε τι σημαίνει ο λόγος μου. Δεν με αγγίζει. Γι’ αυτό με βλέπετε έτσι. Δεν με αγγίζει το θέμα της SIEMENS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Όμως κύριε Γείτονα πρέπει να βρούμε ποιος την έκανε τη δουλειά. Εγώ δέχομαι αυτό που μου λέτε, αλλά εδώ πέρα προκύπτει και το εξής θέμα. Κατ’ αρχήν εγώ υιοθετώ, ο ίδιος αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη, διότι μου το έστειλαν εμένα το dvd της υποκλοπής και θεωρώ ότι θα το χρησιμοποιήσω τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, παρότι είναι προϊόν υποκλοπής, διότι εδώ ερευνούμε θέματα που έχουν να κάνουν με εγκληματικές ενέργειες, φέρεται μέσα σε αυτό το dvd της συνομιλίας, ο Χριστοφοράκος να κάνει την τροποποίηση που είπατε της κατηγορίας, για τον εξής λόγο: αναφέρεται και λέει «εάν βγει δωροδοκία και δεν πάει απιστία σε βάρος της εταιρείας, τότε βάσει του γερμανικού δικαίου, μπορεί να καταργηθεί η σύμβαση και να πρέπει να υποχρεωθεί να γυρίσει πίσω όλα τα λεφτά της συμβάσεως». Αυτό το έχετε διαβάσει στην αναφορά από το υποκλοπέν dvd;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για να μη γίνει πάλι παρατήρηση για χρήση ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εγώ αναλαμβάνω ευθύνη. Εγώ σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ όταν είδα το dvd προφανώς το διάβασα γιατί είχε μπει στην υπόθεση το όνομά μου.
ΜΒ

(ML)
Πρώτον, αυτό που είδα και πρόσεξα είναι ότι πουθενά δεν αναφέρεται στους διαλόγους το όνομά μου. Και δεν είναι τυχαίο πώς προέκυψε μετά. Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά  μου, προσέξτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην κατάθεση αναφέρεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το όνομά μου αναφέρεται μόνο στην κατάθεση στο Ειρηνοδικείο για πρώτη φορά,…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Μπόιμερ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας):…τον Ιούλιο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Μπόιμερ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι, στην κατάθεση στον ειρηνοδίκη. Δεν αναφέρεται το όνομά μου.
Και δεύτερον, από την αρχή που με ρωτήσανε διέψευσα όλα αυτά τα πράγματα. Και με ρωτήσανε και δημοσιογράφοι κι άλλοι παράγοντες «πώς το εξηγείτε;» κι είχα πει ότι είναι μεθόδευση. Γι’ αυτό χρησιμοποίησα και το προηγούμενο. Λέω ότι η συνέχεια των πραγμάτων από το DVD, που είπα, και από το ότι αναίρεσε για να αρχειοθετηθεί το αδίκημα της δωροδοκίας, δικαιώνει αυτή την άποψή μου, ότι μεθοδεύσανε τα πράγματα. Ήταν σε άσχημη κατάσταση τότε και μεθόδευσε με τους δικηγόρους του τα πράγματα έτσι, προσπάθησε να εμπλέξει τα κόμματα, για να επιτύχει καταδίκη εκεί και να αποφύγει άλλα ζητήματα. Δηλαδή όλη αυτή η μεθόδευση εντάχθηκε σε μια στρατηγική υπερασπιστική του κ. Χριστοφοράκου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, κύριε Γείτονα. Αυτό ήταν το τελευταίο ερώτημα, κύριε Καμμένο. Εσείς είπατε ότι ήταν το τελευταίο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε όμως. Εδώ πέρα προκύπτει το εξής, ότι η στρατηγική εντάσσεται και στην προσπάθεια αντί να βγει η κατηγορία της δωροδοκίας, που μπορεί να επιφέρει ποινές για τη  Γερμανία και για τη SIEMENS με επιστροφή του συνόλου των χρημάτων που πήρε για τη Σύμβαση, εάν αποδειχθεί δωροδοκία, όπως λέει ο ίδιος ο Χριστοφοράκος,…Έχει κι αυτό μέσα, τα λεφτά για τα κόμματα. Εγώ το λέω δημοσίως -και για τη Νέα Δημοκρατία πρώτα- ότι υπάρχουν χρήματα άνω των 15.000 ευρώ που διάφοροι επιχειρηματίες δίνουν. Σε αυτά τα χρήματα προέκυψε του Αλαφούζου με το θέμα της MAYO, με το ένα εκατομμύριο, επιταγή κ.λπ.. Τα χρήματα, τα οποία δινόντουσαν πιθανώς στα κόμματα, εσείς ως Επιτροπή είστε βέβαιος ότι τα ξέρατε όλα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, όπως ξέρετε, έχω κι εγώ απόψεις, αλλά δεν ήρθα εδώ να πω τις γενικές μου απόψεις. Και σας θυμίζω ότι όταν συζητιόταν, νομίζω το 2002, ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων είχα πει εκεί τις απόψεις μου και τι πρέπει να γίνει, με την εμπειρία μου αυτή. Όμως εκείνο που σας λέω είναι ότι όσον αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την περίοδο που εγώ ήμουν, κάναμε οικονομικές εξορμήσεις –το ξέρετε- όπως κάνουν τα κόμματα, με κουπόνια κυρωμένα από τη Βουλή και το πρώτο που βάζαμε στις εγκυκλίους  ήταν ότι θα τηρηθεί απ’ όλους που παίρνανε κουπόνια ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων, ο οποίος είχε όρια και ως προς το ποσόν και είχε και όρια ότι δεν μπορούσες να πάρεις από εταιρίες. Ό,τι λέει ο νόμος προσπαθούσαμε να το τηρήσουμε. Τώρα αν κάποιος ποτέ δεν το τήρησε αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανένας. Εμείς πάντως είχαμε φανερά τα οικονομικά μας. Όλα ελέγχθηκαν από την Επιτροπή, τη μικτή, με δικαστικούς της Βουλής. Έχουν ελεγχθεί όλα τα οικονομικά των κομμάτων. Δεν υπάρχει τέτοια εισφορά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχει ένας πολίτης απέξω που θα πιστέψει ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πιθανώς κάποια άλλα κόμματα –πιθανώς, λέω εγώ- δεν πήραν πάνω από 15.000 ευρώ; Δηλαδή εδώ το κακό είναι ότι αυτοί που τα παίρνανε και πολλοί εξ αυτών τα κρατούσαν για την τσέπη τους και φαίνεται από τη ζωή που κάνουν έξω – για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη- χρησιμοποιούσαν τα κόμματα και κάποιοι από τα κόμματα πιθανώς να παίρνανε και χοντρές «σακούλες». Το θέμα είναι όμως ότι θα βγουν και θα πουν ότι εδώ ο Γείτονας και ο Καμμένος πήγαν να καλύψουν τα κόμματα. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό, γιατί αυτοί θα μας ρίξουν στα λιοντάρια. Πρέπει να τους αποκαλύψουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κοιτάξτε. Εγώ σας λέω πραγματικά περιστατικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν συμφωνείτε με αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να συζητήσουμε για τυχόν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι. Εδώ εξετάζεστε ως μάρτυρας. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι τώρα, κύριε Πρόεδρε,…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι όμως σημαντικό να καταγραφεί στα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αν θέλετε να συζητήσουμε απόψεις  που έχω κι εγώ -αυτό σας είπα- περί της αλλαγής του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, πώς να ψάξουμε να βρούμε το κακούργημα εδώ πέρα είναι το ζήτημα, κύριε συνάδελφε. Να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που τα πήραν πραγματικά και τα πήραν και για λογαριασμό των κομμάτων και  για τους εαυτούς τους. Γιατί εσείς μπήκατε στην πολιτική και δεν έχετε πάρει πέντε πολυκατοικίες και κότερα. Έτσι είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είστε όλοι οι μετέχοντες -και δεν κάνω κανένα κομπλιμάν- έμπειροι, έχετε όλοι αυτή τη διάθεση. Προσπαθήστε να χυθεί άπλετο φως, να βρεθεί η αλήθεια. Εγώ αν θέλετε, όσο μπορώ, προσπαθώ να σας διευκολύνω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως σ’ ένα πράγμα δεν μου απαντήσατε και θέλω να το επισημάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και με αυτό κλείστε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι για το θέμα του Τσουκάτου. Ο Τσουκάτος ομολόγησε ότι πήρε τα λεφτά. Δεν έπρεπε εσείς ως Επιτροπή Οικονομική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε να μηνύσετε τον κ. Τσουκάτο, είτε, αν τα πήρε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να πείτε «ναι, σφάλαμε. Πρέπει να επιστρέψουμε πίσω την επιχορήγηση»;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μου ζητάτε να τοποθετηθώ σ’ ένα θέμα το οποίο, πρώτον, είναι στη Δικαιοσύνη και δεύτερον, να τοποθετηθώ σ’ ένα θέμα το οποίο βγήκε όταν εγώ δεν ήμουν. Αυτό βγήκε το 2007, το 2008.  Εγώ είχα  φύγει. Σας είπα ότι δεν ήμουν υπεύθυνος οικονομικών, δεν είχα καμία σχέση με τα οικονομικά. Επομένως, δεν μπορώ να σας απαντήσω, ούτε να κάνω κρίση. Και δεν είναι σωστό να κάνω κρίση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Καμμένο.
Το λόγο έχει ο κ. Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Γείτονα, θα προσπαθήσω να καταλάβω. Ξεκινάω ανάποδα, αν και δεν μου αρέσει. Τον κ. Χριστοφοράκο τον συναντήσατε μία φορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μία φορά, νομίζω, απ’ ό,τι θυμάμαι.  Και μία, λέει κι ο ίδιος. Και ήταν για τα …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω να ξεκαθαρίζεται, γιατί μ’ όλο τον κύκλο των ερωτήσεων εγώ τουλάχιστον θέλω να έχω καθαρές απαντήσεις. Τον συναντήσατε επειδή ήσασταν υπεύθυνος της ΑΔΑΕ και θέλατε να συζητήσετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ήταν Επιτροπή Απορρήτου διακομματική. Η ΑΔΑΕ έγινε μετά. Επειδή λέτε για την ακρίβεια των λεγομένων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Έχετε δίκιο. Ευχαριστώ που με διορθώνετε. Τον συναντήσατε μία φορά για τα θέματα του απορρήτου της κινητής τηλεφωνίας, σαν υπεύθυνο της SIEMENS. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι, σαν τεχνοκράτη που μπορούσε να δώσει κάποιες πληροφορίες ή στοιχεία –σας είπα- για την ασφάλεια των τηλεφώνων…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι καθαρό. Εντάξει.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας):…και για ένα σύστημα που είχαμε ακούσει, το οποίο τελικά δεν το επαληθεύσαμε σαν Επιτροπή, υποκλοπής, δηλαδή αποκωδικοποίησης κινητών. Είχαμε μάθει…Και αυτά που σας λέω υπάρχουν στα πορίσματα, είναι επίσημα, έχουν κατατεθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ σας ρωτάω για να ξεκαθαρίζουμε ένα-ένα τα θέματα, για να μην ρωτάμε συνεχώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Θα σας απαντήσω και αλλιώς. Ουδέποτε συνάντησα, μίλησα  πουθενά, κατ’ ιδίαν ή δημοσίως, με τον κ. Χριστοφοράκο ή με κανέναν άλλο για θέματα SIEMENS, συμβάσεων C4I κ.λπ. Να το ξεκαθαρίσουμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Περιμένετε. Να τα ξεκαθαρίσουμε ένα-ένα.
Δεύτερον, υπάρχουν πάρα πολλές εγγραφές όντως σε αυτά τα ονομαζόμενα «ημερολόγια» του ονόματός σας, όπως και πάρα πολλών άλλων. Εσείς λέτε ότι δεν είχατε επικοινωνία και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω. Θέλω τη γνώμη σας. Στήθηκε αυτή η ιστορία; Πώς γίνεται οι μισοί πολιτικοί από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να είναι μέσα σ’ αυτό το ημερολόγιο; Εσείς δεν είχατε καμία επικοινωνία, συνεχή τουλάχιστον, με το γραφείο του κ. Χριστοφοράκου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ δεν είχα συνεχή επικοινωνία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω να το επιβεβαιώσετε. Γι’ αυτό σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μα, αυτό σας λέω. Δεν είχα, κύριε. Σας το είπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα λοιπόν μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τις μεμονωμένες αναφορές στο ημερολόγιο, όπως σας είπα, κι εγώ προσπάθησα να τις εξηγήσω και δεν μπορώ να τις εξηγήσω. Δηλαδή λέει «Γείτονας». Σημαίνει ότι ήθελε να μου τηλεφωνήσουν και δεν μου τηλεφώνησαν; Ή θέλανε κάτι; Δεν μπορώ να καταλάβω. Όπως είδατε, οι αναφορές…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ακούστε με.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, για να σας διευκολύνω για την απάντηση. Γιατί το είδα κι εγώ.
Οι αναφορές δεν είναι συγκεκριμένες. Δεν λέει «συναντήθηκα με τον κ. Γείτονα» ή «έκανα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Δεν είμαι από αυτούς τουλάχιστον -και το κόμμα μου- που κάνουν κουτσομπολιά και τέτοια. Το ξέρετε πολύ καλά αυτό. Απλώς θέλω  τη γνώμη σας. Μπορεί δηλαδή να είναι «πειραγμένο» το ημερολόγιο ή στημένο έτσι ώστε να τεκμηριώσει κάτι. Εσείς έχετε αυτό το ενδεχόμενο στο μυαλό σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν  μπορώ να κάνω τέτοια κρίση. Με συγχωρείτε. Μη με βάζετε σε μια τέτοια… Εγώ εκείνο που μπορώ να πω είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως. Δεν μπορώ εγώ να έχω καμία ευθύνη γι’ αυτές τις μεμονωμένες αναφορές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει. Σας πρότεινε ποτέ, όσο καιρό ήσασταν υπεύθυνος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η SIEMENS να σας επιχορηγήσει για τις εκλογές;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδέποτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποτέ. Δηλαδή όλα όσα ισχυρίζονται δεν έχουν καμία βάση, τουλάχιστον όταν ήσασταν εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ και σε μένα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Μιλάτε για σας, όταν ήσασταν εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι, αυτό μπορώ να πω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα λοιπόν όλοι οι ισχυρισμοί ότι προεκλογικά και κάθε φορά που γίνονταν εκλογές η SIEMENS έβγαζε λεφτά από τα ταμεία για να δώσει από σας τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνονται.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Από μένα δεν επιβεβαιώνεται, κύριε Παφίλη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Για τον Τσουκάτο έχετε απαντήσει. Δεν έχω άλλες ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Παφίλη.
Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καμία σκιά δεν υπάρχει για την πολιτική σας σταδιοδρομία φυσικά και για την εντιμότητά σας και προσυπογράφω απόλυτα αυτά που είπε ο κ. Καμμένος. Εξάλλου είστε τριάντα χρόνια, νομίζω, εκλεγμένος  Βουλευτής.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Από το ’89, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Από το ’89. Είκοσι ένα χρόνια.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι, αλλά εγώ δεν μπήκα με ασανσέρ. Πήγα με τα σκαλιά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εκεί μοιάζουμε. Μοιάζουμε και στο ότι είμαστε και στην ίδια περιφέρεια. Άρα μην παρεξηγήσετε τις ερωτήσεις μου. Έτσι κι αλλιώς από διαφορετικές δεξαμενές μαζεύουμε ψήφους.
(GK)
(MB)
Συμφωνώ εν πολλοίς γι’ αυτά που είπατε για το ημερολόγιο, γιατί και εγώ που το διάβασα, είδα κάποια πράγματα ακατανόητα. Δηλαδή υπάρχουν δυο φορές εγγραφές με τη μυστηριώδη ατάκα «Μητσοτάκης αντιτετανικός». Είναι ακατανόητο τελείως. Ρώτησα και την κα. Τσακάλου, μου είπε ότι είναι συνθηματικό. Δεν κατάλαβα τι σημαίνει συνθηματικό. Πάντως, γράφει «Μητσοτάκης αντιτετανικός», χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τι εννοεί.
Εδώ μας καταθέτετε ως υπεύθυνος Οικονομικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Μπορείτε να μας θυμίσετε –σας παρακαλώ- ποια περίοδο ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Την ακριβή περίοδο, αυτή τη στιγμή, μπορείτε να τη βρείτε –αυτό που είπα- μέσα από την Επιτροπή. Πρέπει να ήμουν από το τέλος του 2000 μέχρι τέλος του 2004. Κάπου εκεί, σ’ αυτό το διάστημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όμως, κύριε συνάδελφε, επειδή θέλω να είμαι ακριβής και δεν μπορώ να τα θυμάμαι γιατί είχα τόσες αρμοδιότητες, μπορείτε να το ζητήσετε και να ζητήσετε για όλους τους υπεύθυνους Οικονομικού, να δείτε τις περιόδους σε όλα τα Κόμματα και ποιοι ήταν κάθε φορά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν σας αγγίζει προσωπικά. Τέσσερα χρόνια ήσασταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, δεν με αγγίζει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το άκουσα που το είπατε.
Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δόθηκαν χρήματα; Δεν συζητάμε για εσάς. Για την εντιμότητά σας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Για κομματικά χρήματα που δόθηκαν σε κομματικά ταμεία, κύριε Υπουργέ, ρωτάμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Επαναλαμβάνω την αρχική μου δήλωση ότι όλες οι αναφορές δεν ισχύουν, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα για όλη την περίοδο, στην οποία ήμουν υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του Κινήματος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Και έδωσα την εξήγηση. Ίσως αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι τελευταίες εξελίξεις, να μην μπορούσα να δώσω την εξήγηση. Τώρα προσωπικά ζητάτε και τη γνώμη μου. Έδωσα την εξήγηση της μεθόδευσης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Το Χριστοφοράκο είπατε μια φορά –ξέρω εγώ- εδώ στη Βουλή τον είδατε. Έτσι; Άλλο στέλεχος της SIEMENS είχατε συναντήσει ποτέ; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ποτέ! Κανέναν!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Την κα. Τσακάλου την έχετε δει ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ούτε τυχαία πέριξ του κτιρίου της SIEMENS; Ποτέ; Δεν την έχετε συναντήσει ποτέ; Δεν την ξέρετε στην όψη την κα. Τσακάλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν την έχω δει την κα. Τσακάλου. Είδα τη φωτογραφία της…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Από εδώ που κατέθεσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): …από εδώ που κατέθεσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε μπει ποτέ στο κτίριο ούτε έχετε δει την κα. Τσακάλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Επαναλαμβάνω –επειδή ειπώθηκαν και διάφορα και με αφορμή το ημερολόγιο- ότι ποτέ δεν έχω πάει στη SIEMENS. Ποτέ δεν είχε έλθει –όσο ήμουν εγώ- ο Χριστοφοράκος στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ποτέ δεν έχω δει το Χριστοφοράκο σε κανέναν ιδιωτικό χώρο.
Τον έχω δει σε δημόσιους χώρους, κυρίως στους χώρους του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Εκεί μάλιστα –επειδή μου λέτε και αναφορές- είδα μια αναφορά το 2007 για ευχές. Αυτό το έψαξα και το είδα. Τι ήταν; Είχε στείλει ως Πρόεδρος –γιατί ήταν τότε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου- ευχές του Αγίου Κωνσταντίνου και πάγια τακτική του γραφείου ήταν να του στείλουν ευχές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κρασιά δεν σας έστειλε ή του στείλατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δώρα δεν ανταλλάσσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, δεν έχω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: …όπως κάποιος άλλος, γιατί το είχα αναφέρει την τελευταία φορά και άκουσα ότι μπορεί να είναι…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, τον κ. Χριστοφοράκο όταν τον είδα –όπως σας είπα- θυμάμαι μια φορά –και αυτός μία θυμάται, δεν ξέρω αν είναι άλλη- τον είδα τότε για τα θέματα της Επιτροπής Απορρήτου. Για τίποτα άλλο. Και πράγματι δεν συζητήσαμε. Να σας πω εδώ και τι εντύπωση μου έκανε τότε που του μίλησα για τα Απορρήτου; Μου έδωσε την εντύπωση ενός πολύ καλού τεχνοκράτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άλλον είχατε συναντήσει εκτός της SIEMENS; Γιατί αυτός ήταν τεχνοκράτης της SIEMENS, εντάξει.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εννοώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Α, ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είχαμε συναντήσει –και μάλιστα πολλοί από αυτούς ήλθαν στην Επιτροπή, δεν θυμάμαι τα ονόματα- εκπροσώπους από όλες τις παρόχους: Vodafone ήταν τότε, Telestet, Ο.Τ.Ε., Cosmote και δεν θυμάμαι και ποιοι άλλοι έκαναν τηλέφωνα, κάποιοι που είχαν σχέση με τηλέφωνα. Προσπαθούσαμε δηλαδή να έχουμε όσο μπορούσαμε πληροφορίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στο κτίριο της SIEMENS δεν μπήκατε ποτέ ούτε πέριξ…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδέποτε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
Εντάξει, δεν ξέρω, δεν θα μου απαντήσετε, αλλά εσείς ήσασταν τα τέσσερα αυτά χρόνια υπεύθυνος του Οικονομικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακούσατε, θυμάστε, υπέπεσε στην αντίληψή σας ποιες επιχειρήσεις ενίσχυσαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με νόμιμο τρόπο, παραμονές εκλογών ή λίγο πριν τις εκλογές και με ποια ποσά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Επαναλαμβάνω ότι όπως είπα και προηγουμένως, εμείς –και πιστεύω ότι και τα άλλα Κόμματα το ίδιο έκαναν- κάναμε οικονομικές εξορμήσεις, με απόφαση του Προέδρου μας και της Κεντρικής μας Επιτροπής. Βάζαμε έναν στόχο –θυμάμαι, ας πούμε, όταν ήταν οι δραχμές- ένα δισεκατομμύριο ή οτιδήποτε και αυτό το παίρναμε σε κουπόνια θεωρημένα από τη Βουλή, από την Επιτροπή και κυκλοφορούσαμε κουπόνια και μέλη, Βουλευτές, πρόσωπα κ.λπ..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στη SIEMENS έχουν δοθεί κουπόνια;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν το θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Πώς να έχουν δοθεί; Εμείς δεν δίναμε απευθείας κουπόνια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν αγοράστηκαν ποτέ κουπόνια από τη SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν είχα ποτέ καμία τέτοια εικόνα και αντίληψη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
Εντάξει, ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Αϊβαλιώτη.
Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, υπάρχει ένα υλικό στη δικογραφία τη γερμανική, το οποίο καταγράφει και ο κ. Νιντλ και το οποίο χαρακτηρίζουν έγγραφο διανομής στη γερμανική και ελληνική δικογραφία. Αυτό γράφει στα γερμανικά «2% για την πολιτική, 8% για τους υπόλοιπους». Ήταν το σύστημα, με το οποίο δούλευαν τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.
Εσείς θεωρείτε ότι αυτό το έγγραφο αποτυπώνει μια πραγματική κατάσταση σκανδάλου –γιατί είχατε ζητήσει και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής- ή θεωρείτε ότι και αυτό εντάσσεται στη συκοφαντική γραμμή που αποδώσατε άλλα περιστατικά και ισχυρισμούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Πρώτον, δεν απέδωσα άλλα περιστατικά. Απέδωσα στη γραμμή μεθόδευσης αυτό που αφορά εμένα, η αναφορά σε εμένα και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, όσον αφορά το θέμα του σκανδάλου, από την ώρα που βγήκαν αυτά τα θέματα και ακούστηκαν, όπως είπατε –και με αυτά τα έγγραφα και με καταδίκες στη Γερμανία και όλα αυτά- πιστεύω ότι όφειλε ο πολιτικός κόσμος να διερευνήσει αυτό το ζήτημα. Και καλώς κάνει και καλώς έγινε η Εξεταστική.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς αυτό το έγγραφο θεωρείτε ότι πιστοποιεί ένα σκάνδαλο μαύρων ταμείων, όπου κάποια λεφτά πήγαν και σε πολιτικούς, εκτός από υπηρεσιακούς παράγοντες, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Παπαδημούλη, νομίζω ότι σε αυτό καλείται η Εξεταστική Επιτροπή να απαντήσει. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς δεν έχετε γνώμη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, αν ήμουν μέλος της Επιτροπής, θα σχημάτιζα ενδεχομένως γνώμη. Καλείται να απαντήσει. Εγώ μάλιστα είμαι και προσεκτικός και θέλω να το προσέξτε αυτό, κύριε Παπαδημούλη. Επειδή είμαι μάρτυς και επειδή έχει αναφερθεί το όνομά μου, πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός γιατί οποιαδήποτε άλλη αναφορά μπορεί να θεωρηθεί το πάω να αποπροσανατολίσω ή οτιδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το αντιλαμβάνομαι αυτό. Σας γνωρίζω χρόνια –μπορώ να πω δεκαετίες- και όσα θα σας ρωτήσω –και ενδεχομένως να είναι και πιεστικές οι ερωτήσεις- θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αποσκοπούν στην εντολή που έχουμε εδώ να ψάξουμε να βρούμε την αλήθεια, διότι σκάνδαλο υπάρχει, διότι μαύρα ταμεία υπάρχουν, διότι κάποιοι τα πήραν και πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες και δεν έχει σχέση με εσάς προσωπικά. Δεν αφορά εσάς προσωπικά και ιδιοτελή, για προσωπικό πλουτισμό, δική σας λειτουργία.
Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Στο περίφημο ημερολόγιου Χριστοφοράκου, στις 3 Μαρτίου 2004 υπάρχει μια διπλή σημείωση που γράφει «φάκελο Θ. Τσουκάτου», «φάκελο Γείτονα». Είναι μια ημερομηνία…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είναι κάτι σαν ομοιωματικά, αν αναφέρεστε σε αυτό που έχω δει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …τέσσερις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μάλιστα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχετε να μας πείτε κάτι γύρω από αυτή την υπόθεση; Θεωρείτε ότι είναι μια πλαστή αναγραφή; Ή απλώς δεν θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι «δεν θυμάμαι». Τι να θυμάμαι; Δεν γνωρίζω τι είδους αναγραφή είναι αυτή! Κατ’ αρχήν, δεν λέει «Φάκελος Γείτονα». Είναι κάτι σαν ομοιωματικά, το είδα στο χειρόγραφο. Έτσι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τι σημαίνει αυτό, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ρωτήστε τον κ. Χριστοφοράκο. Τι να σας πω;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει μια άλλη αναγραφή λίγες μέρες πριν 26 Φεβρουαρίου 2004 –δέκα μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές- όπου το όνομά σας αναφέρεται μεταξύ των προσώπων που καλούσαν το γραφείο Χριστοφοράκου, όχι που εκαλούντο από το γραφείο Χριστοφοράκου, δηλαδή μια κλήση εισερχόμενη από Γείτονα ή γραφείο Γείτονα προς γραφείο Χριστοφοράκου. Θυμάστε εσείς τότε να είχατε πάρει κανένα τηλέφωνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν θυμάμαι, κύριε Παπαδημούλη και θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα κάτι διαφορετικό.
(TS)
(2 GK)
Είναι δυνατόν να θυμάμαι εγώ εάν ζητήθηκε το γραφείο του Χριστοφοράκου; Δεν το θυμάμαι. Εκείνο που σας επαναλαμβάνω –απάντησα για το ημερολόγιο σε εκτεταμένες ερωτήσεις προηγουμένως-  είναι ότι ορισμένες αναγραφές μού είναι και εμένα ακατανόητες. Εν πάση περιπτώσει, είναι μονομερείς αναγραφές, δεν με αφορούν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω.
Στις 5 Μαρτίου του 2003, μία εβδομάδα πριν το ΚΥΣΕΑ αποφασίσει την ανάθεση του C4I στη SAIC  με κορυφαίο υπεργολάβο τη SIEMENS, υπάρχει μία αναγραφή στο ίδιο ημερολόγιο σε υπόμνηση της γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, όπου καταγράφεται το όνομα «Γείτονας» μαζί με άλλα,  όπως Κυπραίου, Πρόεδρος Κ.Μ. και μία σημείωση που γράφει: «ΚΥΣΕΑ, Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, να στείλουμε δύο non paper».
Μήπως θυμόσαστε εκείνη την περίοδο να υπήρχε κάποια επαφή;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν έχω λάβει κανένα χαρτί non paper. Το είδα και εγώ και δεν ξέρω εάν …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν σας ρώτησα για το non paper,  γιατί δεν απευθυνόταν σε εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν απευθύνεται σε εμένα. Αυτό σας λέω. Είναι μονομερείς αναφορές, οι οποίες δεν έχουν σχέση.
Άλλωστε, σας θυμίζω, κύριε Παπαδημούλη, αυτό που είπα και στον κ. Καμμένο, ότι η αναφορά του Χριστοφοράκου στο όνομά μου και στο όνομα του αείμνηστου  Βαρθολομαίου γίνεται ως πρώτη συνάντηση  -ο ίδιος το λέει- προς το τέλος του 2003. Εσείς αναφέρεστε νωρίτερα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αναφέρομαι σε ορισμένες, γιατί είναι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2004, μία εβδομάδα πριν την ανάθεση του C4I.
Θα σας ρωτήσω μία ακόμη συναφή ερώτηση. Στο ίδιο ημερολόγιο, στις 16 Ιουλίου του 2003, αναφέρεται ως εγγραφή το όνομά σας, στην ίδια σελίδα που αναφέρεται και ο τότε Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για το C4I κ. Καρτάλης. Θυμάστε εκείνη την περίοδο, τον Ιούλιο του 2003, κάποια επικοινωνία με πρωτοβουλία ενδεχομένως του κ. Χριστοφοράκου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ούτε είχα επικοινωνήσει ποτέ με τον κ. Καρτάλη, ούτε με κανένα ούτε για το C4I…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για τον κ. Χριστοφοράκο ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μα, αυτό λέω.
Ούτε, λοιπόν, για το C4I ούτε για καμία άλλη δουλειά ή σύμβαση της SIEMENS.
Δεν με αγγίζει, κύριε Παπαδημούλη, το θέμα SIEMENS  προσωπικά –να σας το πω σε χίλιους τόνους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Γείτονα, εγώ ζητώ τη συνδρομή σας για μία εντολή όπου ομόφωνα και με τη δική σας ψήφο, έχουμε αναλάβει να διερευνήσουμε το σκάνδαλο SIEMENS. Αυτό κάνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μα, αλίμονο! Είμαι στη διάθεσή σας για να βοηθήσω ακριβώς το έργο της Επιτροπής και αν δεν με φωνάζατε, θα ζητούσα να έρθω και μόνος μου, από την ώρα που είχε αναφερθεί το όνομά μου, αλλά ο Πρόεδρος …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οφείλω εδώ να σας ενημερώσω ότι ο μάρτυρας ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου και ζήτησε να απευθύνει επιστολή στην Επιτροπή για να εξεταστεί. Τον διαβεβαίωσα ότι έχει προταθεί και θα εξεταστεί έτσι και αλλιώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
Κύριε μάρτυς, στην απολογία Χριστοφοράκου προς τη γερμανική δικαιοσύνη λέει μεταξύ άλλων: «Τηλεφωνήματα δεχόμουν, για παράδειγμα, από τα κεντρικά των δύο κομμάτων και συγκεκριμένα από τον Κώστα Γείτονα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον κ. Ιωάννη Βαρθολομαίο, τον Οικονομικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας».
Εσείς είχατε τηλεφωνήσει στον κ. Χριστοφοράκο και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους; Ρωτώ, διότι εκτός από τα υλικά της δικογραφίας έχουμε τη μαρτυρία της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, η  οποία μας επιβεβαίωσε ότι αυτές οι εγγραφές στο ημερολόγιο είναι ακριβείς και ότι την περίοδο προ των εκλογών πρόσωπα που είχαν ευθύνη για τα οικονομικά των κομμάτων ή σχέσεις με τα οικονομικά των κομμάτων, πύκνωναν τις επαφές τους με τον κ. Χριστοφοράκο και με πρωτοβουλία δική τους και με πρωτοβουλία του κ. Χριστοφοράκου.
Σας ερωτώ, λοιπόν: Εσείς με πρωτοβουλία σας σε περίοδο προ των εκλογών είχατε καμία επικοινωνία με τον Χριστοφοράκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι για θέματα χρηματοδότησης, αυτό που λέτε, αυτό, δηλαδή, που είναι το ζητούμενο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από την πλευρά του επικοινωνία με εσάς σε προεκλογική περίοδο υπάρχει; Διότι στην απολογία του λέει: «Κάθε παραμονές εκλογών, όχι μόνο εθνικών, αλλά και ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών, μου ζήταγαν λεφτά, διότι έτσι συνηθιζόταν στην Ελλάδα».
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Παπαδημούλη, προσπάθησα στην αρχή να εξηγήσω ότι υπήρξε μία μεθόδευση. Μάλιστα, έγινε και μία παρεξήγηση, γιατί χρησιμοποίησα αυτό. Αυτά όλα είναι στο πλαίσιο μίας στρατηγικής υπερασπιστικής, που ήθελε να καταδικαστεί αυτοκαταγγελλόμενος εκεί. Εδώ οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι -δεν είναι τυχαίο που το αναφέρω …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το άκουσα με πάρα πολύ ενδιαφέρον, αλλά σας ρωτώ…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Τέλογλου –το λέω, γιατί ίσως δεν το ξέρετε- μίλησε από την αρχή, από την πρώτη ημέρα, για μη πειστικό σενάριο, για εξωφρενικές μαρτυρίες, οι οποίες δεν στάθηκαν, όπως είδατε, σε δεύτερο βαθμό. Αφαιρέθηκαν, αρχειοθετήθηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, επιμένω σ’ αυτό και πιστέψτε με ότι το κίνητρό μου είναι να βρούμε την αλήθεια και όχι να κρεμάσουμε στα μανταλάκια ανθρώπους εάν δεν φταίνε.
Εάν είναι σωστός ο συλλογισμός, που οδήγησε στη σύσταση αυτής της Επιτροπής, ότι υπάρχει οικονομικό σκάνδαλο SIEMENS, ότι είναι ανακατεμένοι πολιτικοί που είχαν δικαίωμα υπογραφής για να αναθέτουν δουλειές, για να παίρνουν δουλειές, για να τροποποιούν συμβάσεις, για να δίνουν ακριβές τιμές, τότε σας ερωτώ μήπως εκτός από τα κόμματα φορτώθηκαν στους ταμίες και τους οικονομικούς υπευθύνους των κομμάτων για λόγους σκοπιμότητας του κ. Χριστοφοράκου  και πληρωμές που έγιναν σε Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πολιτικούς φίλους του συστήματος SEIMENS και του κ. Χριστοφοράκου.
Δηλαδή, από αυτά τα 100.000.000 ευρώ που ψάχνουμε να βρούμε πού πήγαν οι μίζες και μέχρι τώρα ξέρουμε μόνο για το μισό εκατομμύριο, κύριοι συνάδελφοι, που είπε ο κ. Τσουκάτος -και αυτό δεν ξέρουμε πού πήγε, γιατί έχουμε δύο εκδοχές για το πού πήγε, για τα άλλα 99.500.000 δεν ξέρουμε πού πήγαν- ρωτώ –και σας ερωτώ και με την εμπειρία σας ως οικονομικού υπευθύνου και ως έμπειρου πολιτικού για τον οποίο ακούγονται καλά λόγια ευρύτερα στην πιάτσα- μήπως αυτή η υπερασπιστική γραμμή της σκοπιμότητας λέει «να φορτώσω το σύνολο των χρημάτων στα κόμματα, για να προστατεύσω τους πολιτικούς μου φίλους σε Νέα Δημοκρατία  και ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την ίδια ώρα να οργανώσω και την υπεράσπισή μου επί τω ευνοϊκότερω»; Σας έχει περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το απόσπασμα που χρησιμοποίησα –δεν θα το χρησιμοποιούσα, αλλά θα το πω ως δική μου άποψη για να μην έχετε αντιρρήσεις-  εμένα δεν με πείθει ότι ενδιαφερόταν για τον πλουραλισμό. Αυτό τα λέει όλα. Ήταν μία μεθόδευση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μεθόδευση για να κατηγορήσει τους πολιτικούς και τα κόμματα ή μεθόδευση για να προστατεύσει τους πολιτικούς του φίλους στη Νέα Δημοκρατία  και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε Γείτονα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μεθόδευση κατά τη γνώμη μου  -και εκεί εγώ θα μείνω- για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποφύγει άλλου είδους δικαστικές περιπλοκές στην Ελλάδα, όπως έκδοση ή δεν ξέρω τι. Ήταν υπερασπιστική γραμμή. Αυτή είναι η άποψή μου. Εάν είχε και δευτερεύοντες στόχους,  δεν μπορώ εγώ να το κρίνω, κύριε Παπαδημούλη, με συγχωρείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, εκτός από την απολογία Χριστοφοράκου, η αναφορά σε εσάς και στο Βαρθολομαίο υπάρχει και σε εντάλματα της ελληνικής δικαιοσύνης.  Τα έχετε υπ’ όψιν σας ή θέλετε να σας διαβάσω αποσπάσματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Υπάρχει στην απόφαση του Ειρηνοδικείου με βάση την αυτοκαταγγελία του κ. Χριστοφοράκου. Αυτό εννοείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά ως ένταλμα των δικαστικών αρχών, που σημαίνει ότι η γερμανική δικαιοσύνη σε κάποια φάση της διαδικασίας υιοθετεί αυτούς τους ισχυρισμούς.
Θέλετε να σας διαβάσω σχετικά αποσπάσματα για να τα σχολιάσετε ή τα γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τα γνωρίζω. Γι’ αυτό είπα ότι καλό είναι η Επιτροπή σας να ζητήσει τις δύο αποφάσεις, την απόφαση με την οποία αρχειοθετήθηκε το θέμα …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θα διαβάσω τα αποσπάσματα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Να ολοκληρώσω, λέγοντας ότι επισημαίνω πως πρέπει να τις ζητήσετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, επειδή ψάχνουμε και εμείς, η μετατροπή σε μεταγενέστερη φάση του αδικήματος Χριστοφοράκου από δωροδοκία σε απιστία, τον πρώτο που ωφελεί είναι τη «μαμά» SIEMENS, διότι έτσι η «μαμά» SIEMENS προστατεύεται από ενστάσεις, καταγγελίες, που θα της απαγόρευαν να μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, λόγω παραβίασης των κανόνων περί ανταγωνισμού.
(DE)
(TS)
Αυτό είναι το παιχνίδι που παίχτηκε την ώρα που στην Ελλάδα πολιτική και δικαστική εξουσία κουκούλωναν, συγκάλυπταν και βόλευαν.
Άρα, λοιπόν, γιατί το λέω αυτό; Η τελική κρίση του συμβιβασμού μεταξύ Χριστοφοράκου και SIEMENS δεν είναι επιχείρημα και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά ως επιχείρημα και σφουγγάρι και γομολάστιχα, κύριε Πρόεδρε, για να μην ψάξουμε το σκάνδαλο. Διότι, αν δεχθούμε αυτήν την λογική, τότε δεν υπάρχουν 100 εκατομμύρια ευρώ «μαύρες μίζες». Υπάρχει ζημία της SIEMENS 1,2 εκατομμύρια ευρώ, πταισματάκι, δηλαδή.
Εμείς, όμως, ομοφώνως εδώ είπαμε ότι υπάρχει μέγα σκάνδαλο SIEMENS. Και το ψάχνουμε. Σας ερωτώ, λοιπόν: Ισχυρίζεστε ότι η τελική απόφαση της δικαιοσύνης, που λέει «Απιστία ο Χριστοφοράκος, όχι δωροδοκία», αποτυπώνει την αλήθεια και επομένως, εσείς τη χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα ή είναι παίγνιο πολιτικό, δικαστικό που υπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα, σε βάρος του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τώρα ρωτάτε να σας πω την κρίση μου, έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, διότι την επικαλεστήκατε αυτή την τελική απόφαση ως επιχείρημα υπέρ σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, αν είναι παίγνιον αυτή, τότε είναι παίγνιον και η πρώτη, άρα έχω δίκιο. Και η πρώτη του καταγγελία είναι μεθόδευση. Άρα, με αυτό που λέτε, επιβεβαιώνετε αυτό που λέω ότι ήταν μεθόδευση. Δεύτερον…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε. Απαντήστε στις ερωτήσεις και μην αποδίδετε συλλογισμούς ή συμπεράσματα σε μένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν σας αποδίδω.
Δεύτερον, εγώ βασίζομαι και στην κρίση ανθρώπων, δημοσιογράφων που παρακολουθούν τα θέματα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, να το ρωτήσω διαφορετικά, για να απαντήσετε στην ερώτησή μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Να ολοκληρώσω μια στιγμή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μα, απαντάτε σε άλλο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Διότι θεωρήσατε στην αρχή ότι είναι παίγνιον. Λέει ότι «ο κ. Χριστοφοράκος» -αυτά γράφει στις 5 Μαρτίου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο κ. Τέλλογλου, που έχει τουλάχιστον την εγκυρότερη, από ό,τι είδαμε, πληροφόρηση και απ’ ό,τι παρακολούθησα από τις 12 Αυγούστου, κύριε Πρόεδρε, πέρυσι- «επιθυμούσε να τροποποιήσει αυτό τον ισχυρισμό και για το λόγο ότι είχε να αντιμετωπίσει την αγωγή Γείτονα, αλλά και για ότι…».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να το θέσω διαφορετικά, γιατί η απάντησή σας θα μας είναι, πιστεύω, χρήσιμη στην Εξεταστική Επιτροπή. Δεν είναι προσωπική εμμονή. Αν είναι αλήθεια ότι από τη συμπεριφορά Χριστοφοράκου, αυτός που ζημιώθηκε είναι η SIEMENS κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπήρξε σκάνδαλο χρηματισμού Ελλήνων πολιτικών προσώπων, δημόσιων λειτουργών στην Ελλάδα και ζημία του δημοσίου συμφέροντος, τότε κακώς συστάθηκε αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, κακώς έχει κάνει το ελληνικό δημόσιο αγωγή για ζημία, κακώς ζητάμε εμείς και περαιτέρω νομικές ενέργειες από την ελληνική πολιτεία για την αποκατάσταση της ζημίας σε βάρος του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος και κακώς το 99% των Ελλήνων πολιτών ζητούν κάποιοι να πάνε φυλακή γι’ αυτή την υπόθεση.
Εσείς πιστεύετε ότι τελικά το σκάνδαλο SIEMENS ήταν απιστία Χριστοφοράκου σε βάρος της μαμάς SIEMENS που αποκαταστάθηκε με ένα συμβιβασμό ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ; Σοβαρά αυτό πιστεύετε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κατ’ αρχήν, δεν έχει καμία αξία τι πιστεύω εγώ. Σημασία έχει τι θα βρει η Επιτροπή σας. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, υπάρχει στην ελληνική δικαιοσύνη…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θέλουμε τη συνδρομή σας, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι. Υπάρχει στην ελληνική δικαιοσύνη μια σειρά διαδικασίες που έχουν σχέση με τα αδικήματα αυτά και είναι σε εξέλιξη, όπως ξέρετε.
Τρίτον, εγώ στο μόνο που αναφέρομαι από όλη αυτή την υπόθεση SIEMENS, κύριε Παπαδημούλη, είναι η αναφορά στο πρόσωπό μου, ως υπεύθυνου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για μια συγκεκριμένη περίοδο. Και γι’ αυτή την περίοδο που υπήρξε αυτοκαταγγελία και καταγγελία του κ. Χριστοφοράκου λέω ότι ήταν μια μεθόδευση. Δεν υπήρχαν αποδείξεις και το είπα από την αρχή. Ήταν ένα θνησιγενές, μάλιστα, σενάριο. Δεν αναφέρομαι στο υπόλοιπο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κατανοητό.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τα υπόλοιπα να τα βρείτε εσείς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θέλετε να πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Και πιστεύω ότι θα τα βρείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι ακόμη: Εσείς αναλάβατε υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε χρόνο μεταγενέστερο από τη στιγμή που ο κ. Χριστοφοράκος έδωσε 1.000.000 μάρκα στον κ. Τσουκάτο. Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, παραλαμβάνοντας το ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάνατε έλεγχο, για να δείτε αν υπήρχαν διπλά βιβλία, εισφορές πάνω από το όριο που προέβλεπε ο νόμος; Βρήκατε κάτι που να δικαιολογεί ως ίχνος ή ως πιθανότητα αυτό που στη συνέχεια αποκαλύφθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τα οικονομικά των Κομμάτων, όπως ξέρετε, ελέγχονται από την Επιτροπή της Βουλής. Υποβάλλονται κάθε χρόνο. Εγώ, μάλιστα, στο διάστημα που ήμουν Γραμματέας, εφάρμοσα και τη συμμετοχή ορκωτών λογιστών.
Όταν αναφέρεστε στην παραλαβή τη δική μου, δεν υπήρχε θέμα αυτού που λέτε. Το θέμα αυτό ήρθε το 2007. Είχα φύγει εγώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω εγώ, αν στον έλεγχο που κάνατε, παραλαμβάνοντας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Βουλευτής…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μα, σε αυτό έχει απαντήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ερωτάσθε, όμως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ άλλο σας ρώτησα. Εγώ λέω αν, παραλαμβάνοντας ένα ταμείο -γιατί είναι κρίσιμο το πόστο του υπεύθυνου οικονομικών των Κομμάτων- από τον προηγούμενο, κατά τον έλεγχο, λοιπόν, που κάνατε, την παράδοση-παραλαβή, διαπιστώσατε να υπάρχει γύρω από εκείνη την περίοδο κάποιο πρόβλημα, στην καταγραφή, στην αναγραφή κάποια παραβίαση κάποια παράκαμψη της ισχύουσας νομοθεσίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδείς μου ανέφερε, ούτε ο λογιστής, ούτε ο ταμίας, ούτε οι ορκωτοί λογιστές, ούτε μετά στον έλεγχο που έγινε από την Βουλή ότι υπήρχε κάτι ύποπτο εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στο διάστημα που εσείς ήσασταν υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρεκάμφθη, δεν παραβιάστηκε η νομοθεσία περί χρηματοδότησης των Κομμάτων, όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση; Ισχυρίζεστε, δηλαδή, ότι μόνο η SIEMENS έδινε εισφορές στα Κόμματα για να παίρνει δουλειές;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν διαπίστωσα κάτι διαφορετικό, κύριε Παπαδημούλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και η τελευταία μου ερώτηση, κύριε Γείτονα, με κάθε προσωπική εκτίμηση στο πρόσωπό σας, που γνωρίζετε ότι τρέφω. Είναι η ερώτηση που σας την απευθύνω προσωπικά και ζητάω μια απάντηση από καρδιάς. Αν διαπιστώνατε, ως πιστό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι για τους σκοπούς τους καταστατικούς, τους προγραμματικούς, τους ιδεολογικούς του Κόμματός σας, είχαν χρησιμοποιηθεί και πόροι, εισφορές που δόθηκαν κατά παραβίαση ή πέραν της κείμενης νομοθεσίας, θα το δηλώνατε στην Εξεταστική μας Επιτροπή ή από τον φόβο της χρησιμοποίησής του από αντιπάλους του Κόμματός σας, δεν θα το λέγατε; Θέλω μια ειλικρινή απάντηση, αν έγινε κάτι, όχι για να ωφεληθείτε εσείς, αλλά για να χρηματοδοτηθεί η εκλογική καμπάνια του Κόμματός σας με έναν τρόπο που ήταν πέραν του νόμιμου, θα το λέγατε στην Επιτροπή, με το χέρι στην καρδιά, ναι ή όχι; Ή επειδή στην Ελλάδα παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι αιώνων σκανδαλολογίας, σε αυτή την χώρα που καίει τα ξερά και τα χλωρά, θα το κρύβατε για καλό σκοπό, κατά την κρίση σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, καταρχάς, ούτε ο ίδιος -και ευχαριστώ που το λέτε και εσείς και το είπαν και άλλοι συνάδελφοι- ούτε δε ο ίδιος ο καταγγείλας αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου ότι μπορούσα να…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να τα βάλετε στην τσέπη σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι, έτσι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ενεπλάκη το Κόμμα. Και μου λέτε τώρα αν είχε περιπέσει στην αντίληψή μου. Προσπαθούσα όλο το διάστημα που ήμουν και ελπίζω να τα κατάφερα, γι’ αυτό έβαλα και ορκωτούς λογιστές, πέρα από τον έλεγχο της Βουλής, να γίνονται τα πάντα σύμφωνα και σε οποιαδήποτε οικονομική εξόρμηση τονίζαμε -και υπάρχουν οι εγκύκλιοι στο Κόμμα και όλα αυτά- ότι θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το Νόμο περί Χρηματοδότησης των Κομμάτων.
Αυτό προσπαθούσαμε και πιστεύω ότι το επιτύχαμε, διότι από πουθενά δεν είχαμε μια ένδειξη, μια κατηγορία, μια καταγγελία ότι παραβιάζεται ο νόμος. Αυτό λέω.
Τώρα, εάν το αντιλαμβανόμουν και επικρατούσε η κομματική αλληλεγγύη ή το νόμιμον και το ηθικόν, κύριε Παπαδημούλη, σας λέω ευθαρσώς ότι σε όλη μου την πορεία και ως ιδιώτης και ως πολιτικός, κινήθηκα, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, με βάση και τη νομιμότητα και την ηθική. Και αυτό τα λέει όλα.
(KO)
(1DE)
Δεν είμαι από τους ανθρώπους που δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Πέρασα από πολλά Υπουργεία, από δύσκολα Υπουργεία με συμβάσεις σημαντικές, όχι αυτές που αναφέρετε τώρα εδώ, αλλά συμβάσεις πολλαπλάσιες. Ο Πρόεδρος με διαδέχθηκε, τον διαδέχθηκα στο Υπουργείο, είναι γνωστή η θητεία μου στα Υπουργεία -και το ξέρετε και εσείς- και αυτό τα λέει όλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για να μην μπερδευτούμε, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Με διαδέχτηκε ως Υφυπουργό και τον διαδέχτηκα μετά ως Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λόγω εκσυγχρονισμού.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λόγω εκσυγχρονισμού των τηλεπικοινωνιών; Επειδή κάτι θυμάμαι εκείνη την περίοδο με τη Siemens, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Των υπηρεσιών στην προστασία του πολίτη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και κύριε μάρτυς, σας ευχαριστώ. Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην μου έχετε παράπονο, φαντάζομαι πως είδατε ότι το Προεδρείο ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρο στον χρόνο.
Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας για δεκαπέντε λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δύο ερωτήσεις θα κάνω μόνο.
Κατ’ αρχάς, δεχτείτε και τη δική μου εκτίμηση και σεβασμό για την ιστορία σας στο ελληνικό Κοινοβούλιο κυρίως.
Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις.
Είπατε προηγουμένως σε επανειλημμένα ερωτήματα που σας τέθηκαν ότι η αναφορά του ονόματός σας στο ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου είναι «μονομερείς καταγραφές». Και με τον χαρακτηρισμό αυτό ως «μονομερών καταγραφών» προφανώς θέλετε να μας πείτε ότι είναι άνευ σημασίας, γιατί δεν έχουν και τη δική σας αποδοχή.
Προσέξτε, όμως, να δείτε το εξής και σ’ αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Αυτές οι «μονομερείς καταγραφές» πράγματι θα ήσαν στερημένες κάθε αξίας, νοήματος, εάν είχαν γίνει σε χρόνο ο οποίος είναι μεταγενέστερος της αποκάλυψης του σκανδάλου. Όμως, πρόκειται για καταγραφές οι οποίες έχουν γίνει σε ανύποπτο χρόνο. Γι’ αυτό ακριβώς εγώ θεωρώ ότι έχουν την αξία τους. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα τις υπερεκτιμήσουμε.
Όμως, εγώ θεωρώ ότι από εσάς, από έναν έμπειρο πολιτικό, από έναν ικανό καθ’ όλα κρατικό λειτουργό σε αξιώματα τα οποία μας αναφέρατε, έχω την απαίτηση να μου δώσει τουλάχιστον μία άλλη εξήγηση. Τι σημαίνει δηλαδή «μονομερής καταγραφή»;
Και όταν μάλιστα –και αυτό είναι ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο σας δίνω για να μου πείτε την απάντησή σας- αυτές οι καταγραφές παρουσιάζουν μία κατανομή η οποία ποικίλει ανάλογα με τα πρόσωπα. Δηλαδή, για άλλα πρόσωπα του δικού σας Κόμματος έχουμε μεγαλύτερη πυκνότητα και συχνότητα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για άλλα πρόσωπα του δικού μας Κόμματος.
Άρα, λοιπόν, αυτές οι διακυμάνσεις ακόμη και στη συχνότητα της καταγραφής έχουν την αξία τους. Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή όλα αξιολογούνται στην Επιτροπή, θα ήθελα να πάρετε μια πιο διεισδυτική θέση και να μας δώσετε μία εξήγηση που να είναι πέραν αυτού του αφορισμού που έγκειται στο ότι πρόκειται περί «μονομερών καταγραφών».
Τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί σ’ αυτήν την περίπτωση, ώστε σε έξι-επτά περιπτώσεις να υπάρχει το όνομά σας καταγεγραμμένο στο ημερολόγιο της κυρίας Τσακάλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κατ’ αρχήν αναφέρθηκα σε «μονομερείς καταγραφές», με την έννοια ότι εγώ δεν έχω το δικό μου ημερολόγιο για να μπορώ να συγκρίνω και να πω ότι τότε που λέει αυτό, δεν μου τηλεφώνησε ή ότι εγώ ήμουν εκεί κ.λπ.
Δεύτερον, είπα ότι οι καταγραφές είναι κατά τέτοιον τρόπο -γιατί προσπάθησα και εγώ να τις ερμηνεύσω, κύριε συνάδελφε- που ορισμένα είναι ανεξήγητα. Επί παραδείγματι, το τι σημαίνει «ευχές», το εξήγησα. Τι σημαίνει «Γείτονας» και παράθεση δέκα ονομάτων; Αυτό είπα, ότι αδυνατώ δηλαδή να δώσω μία ερμηνεία σε σχέση με τις καταγραφές. Δεν αναφέρθηκα ούτε σε πλαστές καταγραφές ούτε σε οτιδήποτε.
Σας είπα δε ότι επειδή οι περισσότερες καταγραφές είναι νωρίτερα του 2003 ή το 2002 –απ’ ότι είδα στο ημερολόγιο- ο ίδιος ο Χριστοφοράκος σ’ αυτήν την αυτοκαταγγελία του όπου εμπλέκει τα δύο Κόμματα -τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμένα και τον Βαρθολομαίο- αναφέρεται σε συνάντηση γι’ αυτά τα θέματα στο τέλος του 2003. Αξιολογήστε τα. Δεν έχω καμία αντίρρηση να τα αξιολογήσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επί του γεγονότος αυτού, θα ήθελα μία δική σας αξιολογική κρίση. Εσείς τώρα ανεξάρτητα από τη δική σας περίπτωση νομίζετε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με τις καταγραφές συγκεκριμένων ονομάτων στο συγκεκριμένο ημερολόγιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, αυτή τη στιγμή εγώ είμαι μάρτυς, αυτή είναι η ιδιότητά μου και δεν την ξεχνώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ως μάρτυρα σας ρωτάω. Ξέρω πολύ καλά  την ιδιότητά σας και σας ρωτώ ως μάρτυρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είμαι μάρτυς, το όνομα του οποίου όμως είχε εμπλακεί. Και εάν εγώ πω να λάβετε ή να μην λάβετε υπόψη τις καταγραφές, νομίζω ότι μπορεί να έχει το υποκειμενικό στοιχείο.
Είστε αρκετά έμπειροι όλοι και πιστεύω ότι θέλετε, όπως άλλωστε και εγώ, να βρεθεί η αλήθεια και να πέσει άπλετο φως, για να μην μένει  σκιά στον πολιτικό κόσμο, αλλά και για να τιμωρηθούν τυχόν υπεύθυνοι. Επομένως, θα το αξιολογήσετε δεόντως. Δεν μπορώ να σας το πω εγώ.
Όσον αφορά σ’ αυτές που αφορούν εμένα, σας εξήγησα. Κάποιες αναφορές είναι ανεξήγητες, ενώ για κάποιες αναφορές σας έδωσα συγκεκριμένες εξηγήσεις. Δεν αναφέρονται συναντήσεις, για να σας πω ότι δεν τον συνάντησα τότε. Σας είπα πού συνάντησα και πού δεν συνάντησα τον κ. Χριστοφοράκο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να σας κάνω μία άλλη ερώτηση. Πιστεύετε ότι έχει κάποια αξία η πολύ πυκνή και συχνή αναφορά του ονόματος του κ. Τσοχατζόπουλου ή του ονόματος άλλου προσώπου –δεν είμαι μονομερής- από τη Νέα Δημοκρατία; Δείχνει κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, επιτρέψτε μου να μην κάνω αξιολογική κρίση για άλλα πρόσωπα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το δέχομαι.
Τώρα, λοιπόν, θα σας κάνω μία τελευταία ερώτηση. Ερωτηθήκατε και από προηγούμενο συνάδελφο, αλλά εγώ θα επιμείνω με μία άλλη στόχευση. Είστε τα τελευταία…είκοσι χρόνια; Δεν ξέρω πόσα χρόνια υπηρετείτε…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είμαι από το ’89 στη Βουλή ανελλιπώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχετε, λοιπόν, μία πληθωρική παρουσία στο δημόσιο βίο και μάλιστα είστε από τους πολιτικούς που έχουν παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε πολύ κρίσιμες εποχές του τόπου μας.
Θέλω, λοιπόν, τώρα εν πάση ειλικρινεία να σας πω ότι δεν μπορεί ο Γείτονας -ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο επί πολλαίς κυβερνήσεις Υπουργός- να μην έχει αποκρυσταλλώσει, να μην έχει κατασταλαγμένη μέσα του μία άποψη για το τι έχει συμβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Διότι εδώ, κύριε Γείτονα, η Επιτροπή βρίσκεται στην εξής θέση. Από τη μία πλευρά έχουμε επίσημο υλικό που προέρχεται από δικαστικές γερμανικές αρχές, στο οποίο έχει καταγραφεί ότι η Siemens από το 1996-1997 σε συγκεκριμένους τομείς της δημόσιας οικονομικής ζωής του τόπου έδινε «βρώμικο χρήμα», προκειμένου να «καλλιεργεί» πολιτικό τοπίο και να παίρνει δουλειές που είχαν σχέση με τις προμήθειες του ελληνικού δημοσίου και την εκτέλεση έργων. Αυτά τα χρήματα είναι πλέον δεδομένο από εκείνη την πλευρά, όπως σας είπα, ότι έχουν αποδέκτες πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα.
(KO)
Εμείς, λοιπόν, έχουμε το προνόμιο το δυστυχές στην προκειμένη περίπτωση να προσπαθούμε να δούμε σε ποια πρόσωπα ή σε ποιους συγκεκριμένους αποδέκτες έχουν καταλήξει αυτά τα χρήματα, αν έχουν καταλήξει. Εγώ θέλω να μας βοηθήσετε με την άποψή σας, γιατί δεν μπορεί να μην έχετε άποψη. Έχετε συλλέξει όλο αυτό το υλικό επ’ ευκαιρία της αναφοράς του ονόματός σας και σας συγχαίρω γιατί αμυνθήκατε και υπερασπιστήκατε τον εαυτό σας όπως έπρεπε να το κάνετε. Θέλω, λοιπόν, να μας πείτε ποια είναι η άποψη στην οποία έχετε καταλήξει. Τι έχει συμβεί εδώ δηλαδή; Βρισκόμαστε προ μιας κατασυκοφάντησης του πολιτικού κόσμου η οποία εκπορεύεται από ξένα κέντρα; Ή πράγματι εδώ υπάρχουν στοιχεία τέτοια που να μας πείθουν ότι έχει γίνει αν όχι στην έκταση που λέγεται, αλλά σε μια πολύ σημαντική έκταση, το φαινόμενο αυτό της διαφθοράς του πολιτικού κόσμου αναφορικά με τις δουλειές που έπαιρνε η συγκεκριμένη επιχείρηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, εγώ μπορεί να είμαι πιο έμπειρος στην πολιτική αλλά και εσείς είστε στα νομικά. Αυτό που μου ζητάτε μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από τη διερεύνηση συγκεκριμένων περιπτώσεων με συγκεκριμένα στοιχεία και μαρτυρίες. Δεν μπορεί να βρεθεί γενικά και αόριστα. Οπωσδήποτε κάτι συνέβη. Δεν είναι ότι δεν συνέβη κάτι. Αυτό είναι πασιφανές. Τι ακριβώς συνέβη, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, πώς τυχόν κατέληξαν χρήματα σε υπηρεσιακούς ή σε πολιτικά πρόσωπα, όσο και δύσκολο να είναι, είναι μια δουλειά που αφορά την επιτροπή σας. Εγώ ό,τι μπορώ στον τομέα αυτόν, να διευκολύνω. Αλλά δυστυχώς όπως σας είπα, πάλεψα για να βρω στοιχεία και δεν μου τα έδωσαν, ούτε οι γερμανοί. Γι’ αυτό ζητώ και από τον Πρόεδρο να δούμε τι λέει η τελευταία απόφαση, αυτή που αρχειοθετήθηκε. Να τα δούμε όλα αυτά τα πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαρίστως να μας βοηθήσετε. Εμείς δεν διεκδικούμε το προνόμιο της παντογνωσίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Η οποιαδήποτε διερεύνηση της αλήθειας, το αποτέλεσμα στη διερεύνηση της αλήθειας, εμένα προσωπικά με βοηθά γιατί εγώ, όπως ξέρετε, υπέστην -και πρέπει να το συνεκτιμήσετε αυτό- μία καταγγελία και συκοφαντία αστήρικτη εν μέσω εκλογών. Κι αυτό για έναν πολιτικό, ο οποίος έχει χτίσει μια εικόνα ανθρώπου και την έχει χτίσει λιθαράκι-λιθαράκι, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι. και η στάση ενός πολιτικού κ. Τζαβάρα, είναι στα υπουργικά καθήκοντα. Έχω κάνει ανεπίληπτες υπουργικές θητείες με τεράστιες αποφάσεις, μεγάλου οικονομικού αντικειμένου και δεν τόλμησε ούτε αντιπολίτευση ούτε κανένας ποτέ να τις επικρίνει. Και είμαι στη διάθεσή σας – ανακατεύτηκε το όνομά μου- να σας πω αν έχω κάτι να προσφέρω. Δεν έχω τίποτα παραπάνω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γείτονα, σπεύδω ευθείς εξ’ αρχής να σας πω ότι θεωρώ την κατάθεσή σας ίσως την πιο κρίσιμη κατάθεση μάρτυρος στην εξεταστική επιτροπή. Όχι για το λόγο της ενδεχόμενης προσωπικής σας εμπλοκής σε παράνομες ενέργειες, κυρίως όμως της πολιτικής βαρύτητας στην οποία φέρει η πολιτική σας παρουσία. Και ξέρετε την προσωπική και την οικογενειακή εκτίμηση την οποία σας έχω.
Άρα, δεν θα σταθώ καθόλου μα καθόλου σε μια ενδεχόμενη προσωπική εμπλοκή σας στις άνομες ενέργειες της SIEMENS. Εξάλλου κατά το κρίσιμο διάστημα δεν είχατε καμία θέση εξουσίας που θα μπορούσατε να επηρεάσετε καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Όμως, θέλω να καταλάβετε και εσείς την αγωνία τη δική μας. Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτό που λέει ο Πρόεδρος. Εδώ εμείς κινδυνεύουμε να «κατηγορηθούμε» είτε για έλλειψη ικανότητας είτε για συγκάλυψη, αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου. Και σας θυμίζω –και θα ξεκινήσω με αυτά που είπε ο κ. Παπαδημούλης και ο κ. Τζαβάρας- την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, που ήταν ομόφωνη και η οποία βάζει ένα θέμα. Είναι πολιτική η κατάθεσή σας εδώ. Δεν έχει να κάνει με επίμεμπτη συμμετοχή σας σε κάποιες διαδικασίες, όπως είπα. Μεταξύ των άλλων ερευνούμε και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS ή εκτός των μαύρων ταμείων της SIEMENS πολιτικών κομμάτων και εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θεωρώ την κατάθεσή σας πολύ κρίσιμη, διότι με βάση την κατάθεσή σας δεν προκύψει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για το οποίο μιλάτε εσείς, έλαβε χρήματα από τη SIEMENS, πείτε μου εμένα τότε –όχι εμένα προσωπικά, στην εξεταστική επιτροπή- αν έχουμε αξιοπιστία να βγούμε με ένα πόρισμα προς τα έξω και να πούμε ότι δεν προέκυψε χρηματοδότηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εν προκειμένω ή της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούμε με βάση τα στοιχεία αυτά να δώσουμε μια αξιόπιστη απάντηση; Είναι πολύ γενικό το ερώτημά μου. Αντιλαμβάνεστε την αγωνία και τον προβληματισμό μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ το καταλαβαίνω και έχω διατελέσει μέλος εξεταστικής επιτροπής. Γι’ αυτό όσο μπορώ με υπομονή και προσπάθεια να βοηθήσω. Για να πείτε –η επιτροπή- ότι πήραν λεφτά τα κόμματα, πρέπει να έχετε αποδείξεις ή να έχετε συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία. Αλλιώς πώς θα το πείτε. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι τα κόμματα έπαιρναν λεφτά ή οτιδήποτε. Στην προκειμένη περίπτωση γι’ αυτό είπα –απαντώντας και σε προηγούμενη ερώτηση- ότι όλα αυτά θα τα βρείτε κατά περίπτωση, γενικά και αόριστα μέσα από τα πρόσωπα που πήραν αποφάσεις. Δηλαδή θέλει πολύ δουλειά. Εγώ μπορώ να πω ότι στην περίοδο αυτή για την οποία έγινε λόγος -και αναφέρθηκε το όνομά μου και σας είπα τους λόγους που αναφέρθηκε το όνομά μου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία- τόση ήταν η μεθόδευση που ούτε τη συμφωνία της Γιάλτα, να μοιράσουμε τον κόσμο, να κάναμε. Θέλω να γίνει κατανοητό τι σενάριο φαντασίας είχε γίνει, ότι έκατσε ο Χριστοφοράκος με μένα –έναν υπεύθυνο οικονομικού, χωρίς να έχω καμία αξία- με το Βαρθολομαίο τον μακαρίτη κ.λπ. και συμφωνήσαμε σε μελλοντικούς χρόνους να δίνει λεφτά και να επηρεάσουμε υπαλλήλους. Πώς; Δεδομένου ότι θα ήταν μέλη είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτά είναι εξωφρενικά. Και λέει «έχεις αποδείξεις γι’ αυτά;» και απαντά «δεν έχω αποδείξεις».
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα  καταλαμβάνει ο  Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ.  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
Άρα, στο σημείο τουλάχιστον που αναφέρομαι εγώ είναι αναπόδεικτα τα ζητήματα. Εάν έχουμε αποδείξεις ή άλλα στοιχεία ή μαρτυρίες, θα μπορείτε να πείτε κάτι. Εγώ συμμερίζομαι αυτή τη δυσκολία που λέτε. Όμως, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω από αυτή τη μεθόδευση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμένα προσωπικά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν απευθύνεται σε σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτή τη στιγμή σας μιλάμε ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι ως Γείτονας. Αυτή είναι για μένα η διαφορά της κατάθεσή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ξέρετε ότι εγώ αντιμετώπισα ένα μαρτύριο στις εκλογές. Ευτυχώς είχα τέτοιο απόθεμα αξιοπιστίας από τον κόσμο όπου πραγματικά τα κατάφερα. Διότι το να σου πετάνε έναν τέτοιο κουβά λάσπη δεν είναι απλό.
(TL)
(1XF)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γείτονα, δεν είναι προσωπικό σας το θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το ξέρω. Και το εξηγούσα ότι αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γι’ αυτό θεωρώ την κατάθεσή σας εξαιρετικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη βαρύτητά της. Κι εγώ σας κάνω ένα δεύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή: εμείς για να βρούμε μια άκρη, δεν οφείλουν τα κόμματα – και το λέω ευθέως – να διευκολύνουν την Εξεταστική Επιτροπή, κάνοντας ένα είδος εσωτερικού ελέγχου – δεν ξέρω πώς γίνεται – και να δώσουν μια πειστική απάντηση; Δεν είναι πολιτική ευθύνη αυτή τη στιγμή των κομμάτων που φέρονται ότι έχουν χρηματοδοτηθεί – και θέλω την απάντησή σας εδώ – να ψάξουν να βρουν, να γίνει ένας εσωτερικός έλεγχος; Δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., στη Νέα Δημοκρατία, δεν ξέρω αν υπάρχει και κάτι άλλο. Και να μας δώσουν μια πειστική απάντηση, ώστε μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία να δώσουν μια ακόμη πιο πειστική απάντηση στη Βουλή των Ελλήνων και στον ελληνικό λαό; Δεν είναι υποχρέωση των κομμάτων αυτό να γίνει; Θέλω να μου απαντήσετε σε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, θα ήμουν ο τελευταίος ο οποίος θα έλεγα να μη γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος και επανέλεγχος και όπως και για τους Βουλευτές και για τα κόμματα και…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, δεν λέω για τους Βουλευτές αυτή τη στιγμή.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, γενικώς μιλάω. Αλλά δεν είναι στη δική μου απόφαση. Υπάρχει η Επιτροπή σας, είναι θεσμοθετημένο όργανο, ό,τι κρίνετε παραπέρα ότι πρέπει να γίνει, να το κάνετε, για να μπορέσουμε οπωσδήποτε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είστε πολύπειρος πολιτικός και το εννοώ αυτό. Χωρίς τη βοήθεια, τη συνδρομή, τη στήριξη της ηγεσίας των κομμάτων σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη της αλήθειας, μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα με βάση τις όποιες αναφορές κάνει ο κ. Χριστοφοράκος; Γιατί μπορεί και να είναι ανυπόληπτος, από ένα σημείο και μετά, ή μπορεί να υπηρετούν και μεθοδεύσεις. Δεν οφείλουν τα κόμματα και οι ηγεσίες των κομμάτων να δώσουν μια πειστική απάντηση στον ελληνικό λαό, μέσα από την λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής;
Δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση, αλλά αναφέρομαι…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, δεν είναι έτσι. Ο Πρόεδρος του δικού μας κινήματος και πριν γίνει Πρωθυπουργός και τώρα επιμένει σε αυτό που λέτε εσείς, ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια σε όλους τους τομείς να βρεθεί η αλήθεια. Το πώς θα βρεθεί η αλήθεια…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ σας μιλάω για κάτι συγκεκριμένο, κύριε Γείτονα. Οι ηγεσίες των κομμάτων, συγκεκριμένα μιλάω αυτή τη στιγμή, να δώσουν έγγραφες, πειστικές αναφορές και να αναλάβουν και την ευθύνη στην Εξεταστική Επιτροπή, ούτως ώστε να διαβεβαιώσει την Ολομέλεια της Βουλής και μέσω της Ολομελείας της Βουλής να βγούμε με πειστικό πρόσωπο και να δώσουμε και μια θεσμική διέξοδο στην κοινωνική δυναμική η οποία πάει να τα καταστρέψει όλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θέμα της Επιτροπής μας είναι αυτό, κύριε συνάδελφε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ε, αυτό λέω…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρω καλά τι τον ρωτάω τον κ. Γείτονα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ εκείνο που έχω να προσθέσω είναι το εξής – και δεν κομίζω γλαύκας, το έχω πει από το 2002 στη συζήτηση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, του τελευταίου νόμου που ισχύει ακόμα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων. Και αυτό θα πρέπει να είναι και ένα μέλημα που να ασχοληθεί και η Επιτροπή. Γιατί δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το πίσω, πρέπει να κοιτάξουμε και μπροστά. Ειλικρινά σας το λέω, επειδή μου βάζετε ένα τέτοιο ζήτημα. Πρέπει να αλλάξει ταχύτατα ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων, πρώτον. Και δεύτερον, πρέπει να αλλάξει ταχύτατα ο νόμος για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και των Βουλευτών, οι οποίες πρέπει να περιοριστούν. Για να γίνει κατανοητό τι λέω….
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι απόλυτα κατανοητό τι λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Απόλυτα, έτσι; Διότι τα άλλα δεν γίνεται. Μόνο αν περιοριστούν. Γιατί όταν στη Β΄ Αθήνας απαγορεύτηκαν τα εκλογικά κέντρα στο ισόγειο και τα πέντε εκλογικά κέντρα και έγιναν δύο, με συγκεκριμένα τετραγωνικά, σε όροφο, οι ανάγκες να δαπανούν οι Βουλευτές χρήματα έπεσαν στο μισό. Το ίδιο στα κόμματα πρέπει να γίνει. Να απαγορευτούν δραστηριότητες οι οποίες είναι δαπανοβόρες.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ )
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θέλω τη βοήθειά σας σε κάτι άλλο με τη μαρτυρία σας. Υπάρχει δεδομένο αυτή τη στιγμή ότι έχει εισρεύσει μαύρο χρήμα, με ενδεχόμενο μεμονωμένα φυσικά ή πολιτικά πρόσωπα να χρεώνουν τις άνομες ενέργειές τους σε βάρος των κομμάτων. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.
Όμως θεωρείτε εσείς ότι μπορούμε κατά τρόπο πειστικό να βγούμε με ένα πόρισμα προς τα έξω – είναι ερώτηση η οποία είναι, νομίζω, μέσα στα πλαίσια της μαρτυρίας σας – να υποστηρίξουμε και να αποκλείσουμε το γεγονός ότι πολιτικά κόμματα δεν πήραν λεφτά, έστω και προεκλογικά, ακόμα και από τη Siemens;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όσο δύσκολο είναι, όπως είπατε, να βγείτε να το αποκλείσετε, τόσο δύσκολο είναι να το πείτε θετικά ατεκμηρίωτο. Δηλαδή, με συγχωρείτε, κι εγώ είμαι αυτή τη στιγμή σε ένα ερωτηματικό, κύριε συνάδελφε. Μπορείτε ατεκμηρίωτα να πείτε ότι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Χωρίς τη βοήθεια της ηγεσίας των κομμάτων μπορούμε είτε τη μία ή την άλλη περίπτωση να την αποκλείσουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Νομίζω ότι τα κόμματα έχουν διάθεση να βοηθήσουν. Έτσι δηλώνουν όλοι οι Αρχηγοί των κομμάτων. Είναι θέμα της Επιτροπής σας να το συζητήσει. Δεν είναι δικό μου. Εγώ ό,τι συνεισφορά είχα να συνεισφέρω σε αυτό το θέμα, συνεισέφερα. Είμαι θύμα μιας κατάστασης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θύμα ή γίνατε κι εσείς Ιφιγένεια, για λογαριασμό του κομματικού πατριωτισμού, όπως κάνουν οι περισσότεροι εξ ημών;
Εν πάση περιπτώσει και επειδή, όπως σας είπα, δεν είναι προσωπικό, υπάρχει ένα θέμα εδώ. Σε τι βαθμό οι επίμεμπτες συμπεριφορές μεμονωμένων πολιτικών προσώπων διαχρονικά ή και διακομματικά, αν θέλετε, μπορούν να αφεθούν πάνω στο πολιτικό σύστημα και κυρίως στη λειτουργία των κομμάτων;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αυτό, κύριε συνάδελφε, είναι θέμα των κομμάτων να βρουν τρόπους αξιολόγησης και κάθαρσης και αυτοκάθαρσης. Δεν μπορούμε να το ρίξουμε σε άλλους. Τα κόμματα χρειάζεται να κάνουν βήματα. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, έτσι ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Αλλά εγώ αυτή τη στιγμή δεν ήρθα εδώ για να κάνω τις πολιτικές μου παρατηρήσεις. Θα τις κάνουμε στην Ολομέλεια. Αυτή τη στιγμή εγώ ήρθα να συνεισφέρω στο δύσκολο έργο της Επιτροπής να βρεθεί προς αυτή την κατεύθυνση η αλήθεια.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, για να καταλήγουμε – και είναι η τελευταία μου ερώτηση – είναι έργο δικό μας να βρούμε – και θέλω να μου πείτε αν συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση, γιατί μετράει πιο πολύ η πολιτική σας μαρτυρία εν προκειμένω – τις μεμονωμένες επίμεμπτες ή αξιόποινες συμπεριφορές φυσικών και πολιτικών προσώπων σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη.
Σε ό,τι αφορά όμως – γιατί υπάρχει και εγγενής δυσκολία αυτή τη στιγμή – το μείζον θέμα, που είναι και εντολή την οποία έχουμε πάρει από την Ολομέλεια της Βουλής, για το ενδεχόμενο να έχουν πάρει από τα μαύρα ταμεία της Siemens και πολιτικά κόμματα, χρειαζόμαστε τη συνδρομή, τη στήριξη και τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας των κομμάτων. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την προσέγγιση;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, αν από το υπάρχον υλικό δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): … δεν υπάρχει κανένα κόμμα που θα αρνηθεί την οποιαδήποτε συνδρομή στο έργο της Επιτροπής. Εδώ είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, είναι έμπειρος, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένα κόμμα που θα αρνηθεί συνδρομή στο έργο της Επιτροπής. Τι να πω; Δεν μπορώ να εκφραστώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, αλλά όμως σήμερα που ήρθατε εσείς – και κακώς εξετράπη η συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή του κ. Γείτονα σε κάποιες διαδικασίες – θα το πω αυτό, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, οφείλατε κι εσείς να μας πείτε κάτι παραπάνω αναφορικά με την τελευταία εκδοχή που σας ρώτησα. Δεν είναι τίποτα προσωπικό εναντίον σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, ήρθα εδώ…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι ως Γείτονας, αλλά ως εκπρόσωπος της οικονομικής…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): … ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε, υπεύθυνος οικονομικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γι’ αυτή την περίοδο. Ήρθα όχι να πω το παραπάνω ή το παρακάτω. Ήρθα να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Σε αυτό ορκίστηκα. Αυτά ξέρω, αυτά είπα. Το τόνισα με χίλιους τρόπους. Δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω. Δεν ξέρω τίποτα παραπάνω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καταλήγω, κύριε Γείτονα, λέγοντάς σας κάτι. Εγώ πιστεύω ότι κανείς μας, κυρίως από τα κόμματα εξουσίας, δεν μπορεί να  υποστηρίξει και να είναι πιστευτός στον ελληνικό λαό ότι κατά τη διάρκεια των προεκλογικών κυρίως περιόδων δεν εισρέουν χρήματα ενίσχυσης του προεκλογικού αγώνα στα κόμματα. Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Και αν το πούμε, προφανώς θα λέμε ψέματα και, αν θέλετε – σας το λέει ένας άνθρωπος που δεν συμμετέχει σε κομματικές ελίτ ή κυβερνητικές ελίτ – δεν θα γίνουμε σε καμία περίπτωση πιστευτοί. Υπ’ αυτή την έννοια σας το λέω και δεν αναφέρεται μόνο σε σας, μιλάω γενικά. Δεν θέλετε να το σχολιάσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Νόμιζα ότι τελειώσατε. Τι να σχολιάσω. Κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορώ να συνεισφέρω και μάλιστα με κρίση στο έργο της Επιτροπής. Η θέση μου είναι συγκεκριμένη και λεπτή και πρέπει να είμαι προσεκτικός. Αν θέλετε να συζητήσουμε γι’ αυτά, είμαι ευχαρίστως στην Ολομέλεια.
(GM)
TL
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστούμε, κύριε μάρτυς. Είσαστε ελεύθερος. Και βέβαια πάντα στη διάθεση της Επιτροπής μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Πρόεδρε, το έχω δηλώσει από την αρχή.  Άλλωστε είναι χρέος μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ αύριο να μας τα στείλετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είναι τα τρία συγκριμένα στοιχεία. Θα σας τα στείλω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ό,τι άλλο εσείς θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει την έρευνα της Επιτροπής.
Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κι εγώ ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Αϊβαλίωτη έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω αύριο ποιους μάρτυρες έχουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε τον κ. Καπράλο και τον κ. Σπανουδάκη. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε αύριο τον κ. Πολύδωρα, αλλά επειδή και το Βατοπέδι και η Ολομέλεια συνεδριάζουν αύριο, ο κ. Πολύδωρας δεν μπορούσε το απόγευμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Φτάνει να μην γίνει η Εξεταστική της SIEMENS από Βατοπέδι, «αποπαίδι» των εξεταστικών επιτροπών. Αστειεύομαι φυσικά!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς. Στο μέτρο που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και τους συναδέλφους και να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για την Πέμπτη ξέρουμε το πρόγραμμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την Πέμπτη εκτιμάται ότι μπορούμε να αρχίσουμε να εξετάζουμε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ και έχουν αποδεχτεί την κλήση μας τέσσερις γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επανέρχομαι για το θέμα του λογαριασμού 101.000 και του κ.Ξινή. Έχει γίνει «ξινό» αστείο αυτό, όχι για τηλέφωνο, αλλά γραπτώς τι γράφει το κέντρο κόστους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτά μας ενημερώνουν από τη SIEMENS ότι τα μαζεύουν και θα αποσταλούν.
Επίσης, πρέπει να σας ενημερώσω ότι υπάρχει έγγραφο του κ. Ξινή και θα διανεμηθεί, όπου θα δούμε τι μας λέει: Εγγράφως μας απαντάει ότι η εταιρεία SIEMENS θα συνεργαστεί  με την Επιτροπή και θα μας διαθέσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τις ανακριτικές εκθέσεις από την ενδοεταιρική έρευνα που διενήργησε η DEBEVOISE PLIMPTON και επίσης θα παρέχει κάθε συνδρομή σε σχέση με την εξέταση των μαρτύρων Σίχατσεκ και Κουτσενρόϊτερ από την Επιτροπή. Θα υπογραφεί κλήση με δικαστική συνδρομή γι’ αυτούς τους μάρτυρες.
Σας απάντησα για τα θέση κόστους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι το κέντρο κόστους 101.000. Θέλουμε ονόματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας λέει η SIEMENS ότι είναι αρκετό υλικό, το οργανώνει και θα μας το αποστείλει.
Επίσης, σας ενημερώνω ότι η κυρία Νικολακέα ήδη κατάσχεσε κάποιο αρχείο που αφορά την Γραμματέα του κυρίου Fisher και θα μας το διαθέσει.
Επίσης, θα σας πω ότι η Εξεταστική Επιτροπή οφείλει στα πλαίσια της εντολής της να ερευνά διεξοδικά αλλά και υπεύθυνα τα πεπραγμένα φυσικών προσώπων – μελών τόσο της Εκτελεστικής, της Νομοθετικής όσο και της Δικαστικής Εξουσίας στο βαθμό που εμπλέκονται στην υπόθεση SIEMENS με πιθανές ευθύνες ποινικές ή πολιτικές, χωρίς όπως είναι αυτονόητο να παρεμβαίνει καθόλου στην εσωτερική λειτουργία των εξουσιών αυτών.
Έχοντας ανακριτικές και εισαγγελικές αρμοδιότητες κατά το άρθρο 145 του Κώδικα Εργασιών της Βουλής, όταν περιέρχονται σε γνώση της από την ανακριτική διαδικασία που διεξάγει στοιχεία που αφορούν παράλληλα αδικήματα τα οποία είτε εξετάζει είτε δεν εξετάζει η ανακριτική δικαιοσύνη, θα τα ανακοινώνει, όπως έχει υποχρέωση άρθρο 37 και 38 του ΚΠΔ, προκειμένου είτε να ασκούνται διώξεις είτε να εμπλουτίζεται το αποδεικτικό υλικό για διώξεις που έχουν ήδη ασκηθεί. Στο πλαίσιο αυτό κοινοποιούμε αρμοδίως πρόσθετα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση μας από την ερευνά μας σχετικά με παραλήψεις κατά το στάδιο της ανάκρισης του ανακριτή Ζαγοριανού.
Υπάρχει μία επιστολή και παρακαλώ να διανεμηθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να τελειώσω την τρίτη μου παρατήρηση.
Παρακαλώ να γίνει υπενθύμιση στο κανάλι της Βουλής, όταν καλούνται διεργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρεί τη δεοντολογία. Έχω υπάρξει ανταποκριτής και τηλεοπτικών σταθμών και εντύπων και αρθρογράφος επί μακρών. Όταν μιλάμε για δεοντολογία, εννοούμε να τηρείται. Πέντε είναι τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στην Εξεταστική Επιτροπή. Ούτε αδυναμίες δικαιολογούνται, ούτε αγαπούλες προς συγκεκριμένα άτομα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας τα πείτε. Τι έχει γίνει;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ )
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα την έκρηξη από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αναφέρθηκα σε ονόματα. Είπα, να τηρείται η δεοντολογία. Όταν θα γίνεται κάλυψη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, θα πρέπει να υπάρξει κάλυψη των απόψεων και των πέντε κομμάτων και όχι μόνο συγκεκριμένων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό δείχνει μεροληπτική μεταχείριση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε Παπαδημούλη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα ήθελα στη σημερινή συνεδρίαση να έχουμε το πρόγραμμα της εβδομάδας. Είπατε για αύριο. Για μεθαύριο δεν άκουσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είπαμε τους τέσσερις γενικούς διευθυντές του ΟΣΕ. Τα διαβάσαμε τα ονόματα. Ο κ. Πολύδωρας που ήταν να έλθει αύριο, επειδή οι ώρες τις Αίθουσας και οι ώρες οι δικές του δεν ταίριαζαν, πάει για την άλλη εβδομάδα. Την Παρασκευή δεν έχουμε συνεδρίαση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θερμή παράκληση. Επειδή μπαίνουμε στην τελική ευθεία και επειδή χθες ρώτησα ποιους θα καλούσαμε σήμερα και η απάντηση στους συνεργάτες μου ήταν ότι υπάρχει εντολή του Προέδρου να μην ενημερωθούμε αλλά να ενημερωθούμε διαζώσης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό δεν μπορεί να συνέβη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ειπώθηκε σε συνεργάτη μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έκανε λάθος ο συνεργάτης σας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αφού ανακοινώσαμε στην Αίθουσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό ακριβώς ειπώθηκε, ότι θα μάθουμε στην Αίθουσα ποιόν θα έχουμε αύριο. Επειδή είναι ένα θέμα που το συζητάμε εδώ και καιρό –και πιστεύω ότι ερμηνεύω την άποψη όλων των συναδέλφων- θα πρέπει να έχουμε τον προγραμματισμό της εβδομάδας, για να μπορούμε να προετοιμαζόμαστε. Έχουμε έναν όγκο δικογραφίας 130 κούτες και όσο πιο νωρίς ξέρουμε ποιος θα έλθει, ιδιαίτερα εάν είναι σημαντικός μάρτυρας, θα κάνουμε και σωστότερα τη δουλειά μας.
PM
(2GM)
Πρέπει να έχουμε πρόγραμμα εβδομάδας και να το φροντίσουμε αυτό γιατί το έχουμε αποφασίσει επανειλημμένα και δεν το τηρούμε.
Δεύτερον, έχουμε κάνει κατά καιρούς συζητήσεις για το ποιους μάρτυρες θα καλούμε, αλλά η έννοια της απόφασης δεν υπάρχει, δηλαδή κατατίθενται ονόματα και τελειώνει η ιστορία. Εγώ δεν ξέρω αν έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό κάποιοι άνθρωποι που έχω προτείνει και πότε θα κληθούν. Αυτά δεν πρέπει να τα σχεδιάζουμε συλλογικά; Εγώ θα ήθελα να συζητήσουμε ως Επιτροπή πότε θα καλέσουμε τον κύριο τάδε. Εμείς δεν πρέπει να το σχεδιάζουμε αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό το έθεσε και ο κύριος Αϊβαλιώτης ορθώς χθες. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν προγραμματισμό. Σε ερώτηση που μου τέθηκε νομίζω ότι είπα ότι θα είχαμε τον κύριο Πολύδωρα για αύριο, αλλά τελικώς διεψεύσθην διότι ο κύριος Πολύδωρας τελικά δεν μπορεί και βρήκαμε άλλους μάρτυρες. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνεται προγραμματισμός, όμως πρέπει να ξέρετε ότι πάντα υπάρχει το θέμα της ακύρωσης. Για παράδειγμα, ήταν να έλθει ο κύριος Βουρλούμης με τον κύριο Αϊβάζη. Θα τους είχαμε σήμερα και πάνε για την Τρίτη γιατί λείπουν στο εξωτερικό, όμως έχετε δίκιο και πρέπει να το δούμε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι προτιμότερο να έχουμε πρόγραμμα το οποίο να τροποποιείται, να έχουμε μέθοδο, γιατί αν δεν διερευνήσουμε μεθοδικά το σκάνδαλο, εμείς θα είμαστε εκτεθειμένοι και ως φυσικά πρόσωπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχετε δίκιο και νομίζω ότι αύριο μπορούμε να το δούμε αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Νικητιάδη, μπορείτε να μας πείτε τα ονόματα των μαρτύρων για αύριο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καπράλος και Σπανουδάκης και για μεθαύριο τέσσερις Γενικοί Διευθυντές του ΟΣΕ. Θα είναι εδώ ο Ευστάθιος Τσέγκος και ο Παναγιώτης Κουμάντος. Αναζητούνται οι άλλοι δύο.
Παρακαλώ να εισέλθει ο μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κύριος Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης)
Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητα που είχατε και ποια ιδιότητα έχετε σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ονομάζομαι Σημαιοφορίδης Κωνσταντίνος του Αγαπίου. Η διεύθυνση κατοικίας μου είναι Βότση 5, Γλυφάδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σήμερα με τι ασχολείστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Με το γράψιμο και το διάβασμα. Με τα φιλολογικά μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είστε λοιπόν συνταξιούχος που γράφετε και διαβάζετε. Στο παρελθόν είχατε διατελέσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πρόλαβα και δίδαξα 24 χρόνια ως καθηγητής φιλόλογος. Ύστερα «ξεστράτισα», έγινα δήμαρχος Καστοριάς και από το 1981 έως το 2000 ήμουν εδώ, στο Κοινοβούλιο. Μετέπειτα είχα μόνο κομματική δραστηριότητα. Εκλήθην, αν θυμάμαι καλά, στις 14 Δεκεμβρίου του 2004 από τον Πρόεδρο και τότε Πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή για να μου αναθέσει την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πριν υπεισέλθετε σ’ αυτά τα ουσιαστικά θέματα, θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε πρόβλημα να ορκιστείτε. Μπορείτε να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω οτιδήποτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Οπότε σας δίνουμε πέντε-δέκα λεπτά για να μας κάνετε μία μικρή εισαγωγή που να σχετίζεται με το αντικείμενο της υποθέσεως για την οποία έχετε κληθεί εδώ και που υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε ότι είναι η γνωστή υπόθεση των κατηγοριών που υπάρχουν από στελέχη της εταιρείας SIEMENS ότι εδίδοντο χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Πείτε μας λοιπόν γι’ αυτά τα θέματα πώς εμπλέκεστε και τι ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καταρχήν δεν εμπλέκομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εννοώ πώς σας έχουν εμπλέξει χωρίς εσείς να έχετε ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεκτό.
Εκλήθην λοιπόν στις 14 Δεκεμβρίου 2004 –αν θυμάμαι καλά- από τον Πρόεδρο του κόμματος και τότε Πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή εδώ, στη Βουλή, στο γραφείο του για να μου αναθέσει την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή του κόμματος. Παρόντες κατά την ημέρα εκείνη στο γραφείο του τότε Διευθυντή κυρίου Αγγέλου ήταν ο τότε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κύριος Μεϊμαράκης, ο κύριος Αγγέλου ασφαλώς, ο Πρόεδρος οπωσδήποτε και, αν θυμάμαι καλά, ήταν ο κύριος Ρουσόπουλος, ο κύριος Καρράς, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και φυσικά ο προκάτοχός μου Βαρθολομαίος.
Όταν μου ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση του Προέδρου, είχα έναν ενδοιασμό τον οποίο εξέθεσα πάραυτα. Είπα ότι ευθυνόφοβος δεν υπήρξα ποτέ, αλλά ότι θα αναλάβω την ευθύνη υπό έναν όρο: Δεν ήθελα να έχω καμία απολύτως σχέση με την οικονομική διαχείριση του κόμματος και τούτο γιατί δεν είχα ποτέ αγαθές σχέσεις με τα οικονομικά. Ευρέθη τότε η φόρμουλα και είπα ότι εάν οιοσδήποτε άλλος, π.χ. η Οικονομική Επιτροπή του κόμματος, αναλάβει τη διαχειριστική ευθύνη των οικονομικών, από κει και πέρα οποιαδήποτε άλλη ευθύνη την επωμίζομαι ευχαρίστως γιατί πιστεύω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ με πληρότητα σε ό,τι συνεπήγετο η θέση αυτή. Έτσι και έγινε υπό έναν όρο παρουσία όλων των ονομάτων που σας εξέθεσα, δηλαδή ότι αν κάπου λόγω θέσεως ως Γενικός Διευθυντής είναι απαραίτητη η υπογραφή μου σε σχέση με τα οικονομικά του κόμματος, είπα ότι πρώτα θα υπογράφει ο προκάτοχός μου ο οποίος είχε ως τότε τη διαχείριση και φυσικά μόνο όπου είναι απαραίτητο, όπως παραδείγματος χάρη όταν υποβάλλεται κατ’ έτος η οικονομική κατάσταση των κομμάτων κ.λπ.. Ποτέ δεν υπέγραψα χαρτί που να έχει σχέση με τα οικονομικά πάρε-δώσε χωρίς προηγουμένως να προϋπάρχει η υπογραφή του προκατόχου μου ο οποίος και επωμίστηκε αυτή την ευθύνη. Έκτοτε ασχολήθηκα με ό,τι άλλο συνεπήγετο η θέση του Γενικού Διευθυντή, με τα λειτουργικά του κόμματος, τα εκλογικά, τα θέματα των δημοσίων σχέσεων, χωρίς να έχω καμία απολύτως σχέση με τα οικονομικά του κόμματος.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση και για οποιοδήποτε θέμα θέλετε να διευκρινίσω.
(SX)

(2PM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Λαμβάνατε γνώση της οικονομικής πορείας του Κόμματος; Ως Γενικός Διευθυντής αναφερόντουσαν οι υπεύθυνοι διαχείρισης των οικονομικών σε εσάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καθόλου, διότι εγώ ούτε πολυπράγμων υπήρξα ούτε και ενδιαφερόμουν, γιατί δεν με απασχολούσε. Ούτε γνώριζα και την κατάσταση την οικονομική, αλλά και την κίνηση των οικονομικών του Κόμματος. Ούτε και είχα την απαίτηση, γιατί δεν με απασχολούσε.
Εγώ, όσο χρόνο είχα στη διάθεσή μου, είχα με τόσα άλλα πράγματα να ασχοληθώ, από πρωίας μέχρι μεσονυχτίου, ώστε δεν μου περίσσευε χρόνος να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο εκτός των ευθυνών που είχα επωμιστεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δηλαδή, την περίοδο που εσείς ήσασταν στη Γενική Διεύθυνση του Κόμματος, ποιοι είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών, για εισπράξεις, για δωρεές προς το Κόμμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Υπήρχε η Οικονομική Επιτροπή και ο διαχειριστής, ο Βαρθολομαίος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Άρα, όλη την περίοδο που ήσασταν εσείς Γενικός Διευθυντής, ήταν ο αείμνηστος Βαρθολομαίος οικονομικός υπεύθυνος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Την ευθύνη την είχε η Οικονομική Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Της οποίας, όμως, προΐστατο…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Διαχειριστής…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Διαχειριστής της Οικονομικής Επιτροπής ήταν ο κ. Βαρθολομαίος.
Εσείς είχατε κάποιες γνωριμίες; Είχατε ποτέ έρθει σε επαφή με άτομα από τη Siemens, από τα ονόματα αυτά των «διακεκριμένων αστέρων» που έχουν ακουστεί, Χριστοφοράκος, Καραβέλας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καμία απολύτως. Απόλυτα και κατηγορηματικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Με τα άτομα που χειριζόντουσαν τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εμπλακεί η Siemens στο συγκεκριμένο σκάνδαλο που διερευνούμε εμείς, δηλαδή με πολιτικά στελέχη των Υπουργείων, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν και του δικού σας Κόμματος, είχατε καθόλου επαφή; Σε σχέση με τη Siemens είχατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καμία και με κανέναν και ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Σημαιοφορίδη, έχω εδώ μία κατάσταση με τις επιτροπές των ατόμων που παρέλαβαν το περίφημο σύστημα C4I. Το έχετε ακούσει το C4I. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Το ακούω τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το Σύστημα Προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ούτε ξέρω τι σημαίνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ξέρετε τι είναι όμως;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι το γνωστό Σύστημα Προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων για το οποίο έχουν καταβληθεί ποσά, έχουν γίνει ιστορίες αν παρελήφθη, δεν παρελήφθη, με ποιο τρόπο παρελήφθη αν παρελήφθη. Δεν έχετε καθόλου…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πλήρη άγνοια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εγώ δεν έχω να κάνω άλλη ερώτηση.
Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε μάρτυς, ως γνωστόν η Επιτροπή ασχολείται, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την έρευνα της υπόθεσης Siemens χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
Ειδικότερα μας απασχολεί το ζήτημα που δεν απασχόλησε μόνο τη δική μας χώρα, αλλά και μία πλειάδα κρατών, στα οποία η γερμανική πολυεθνική εταιρεία Siemens είχε αναπτύξει μία δραστηριότητα με βάση την οποία, επιχειρώντας να αναπτύξει τον κύκλο εργασιών της σε κάθε ένα κράτος, είχε χρησιμοποιήσει μέσα τα οποία ελέγχονται ως μέσα διαφθοράς του πολιτικού και του υπηρεσιακού προσωπικού των Οργανισμών και των κρατικών εταιρειών για τις οποίες ανελάμβανε προμήθειες ή εκτέλεση έργων.
Έχουμε, λοιπόν, από τη μία πλευρά δεδομένο ένα υλικό αποδεικτικό, το οποίο μας έχει έρθει από τις Ανακριτικές Γερμανικές Αρχές, στο οποίο αναφέρεται ότι συγκεκριμένα από τα έτη 1997 και μετά, η Siemens στην Ελλάδα, από διάφορα ταμεία μέσω των οποίων διακινούσε μαύρο και βρώμικο χρήμα, αντλούσε και χρησιμοποιούσε μεγάλα ποσά για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου, όπως λέγεται, δηλαδή στο να κάνει πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να είναι όσο γίνεται πιο υποχωρητικοί στην ανάθεση προμηθειών και έργων στην εταιρεία. Αυτό είναι δεδομένο.
Μάλιστα, δε, από ένα δικηγορικό γραφείο που εκτελούσε εντολές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έχει προκύψει ότι αυτά τα χρήματα η Siemens τα έδινε σε ποσοστό 8% για δωροδοκίες υπηρεσιακών παραγόντων και 2% για δωροδοκίες κομμάτων ή πολιτικών του ποσοστού αυτού μετρουμένου επί του ετησίου τζίρου που πραγματοποιούσε η συγκεκριμένη εταιρεία.
Θα ήθελα, λοιπόν, με βάση αυτά τα δεδομένα να μας πείτε εσείς τι έχετε να καταθέσετε σε πρώτη αναφορά και δεύτερον, ποια είναι η προσωπική σας γνώμη για τα συγκεκριμένα γεγονότα, επί των οποίων θα ήθελα να πάρετε και μία συγκεκριμένη αξιολογική θέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σηαιοφορίδης): Κατ’ αρχήν, ουδέν έχω να καταθέσω. Αφού σας είπα ότι δεν είχα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, αυτό δεν σας αγγίζει, όχι πλέον ως πολιτικό, ως πολίτη αυτής της χώρας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ως πολίτης, απ’ ό,τι τώρα διαβάζω και ακούω, το καταδικάζω απολύτως όπου και σε όποιο βαθμό συνέβη. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο όμως. Να αξιολογήσω πρόσωπα και πράγματα δεν μπορώ, γιατί δεν έχω γνώση, γιατί δεν είχα καμία ούτε ενημέρωση ούτε ανάμειξη ούτε σχέση με όλες αυτές τις υποθέσεις.
Εγώ στη μακρόχρονη διαδρομή μου εδώ, τη βουλευτική μου θητεία, τα μόνα πράγματα που με απασχολούσαν ή ασχολήθηκα ήταν τα θέματα της Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λειτουργία του Κόμματος, οι εκλογές και τίποτε άλλο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν υποθέσουμε ότι μεταξύ των Κομμάτων που λένε οι γερμανικές Αρχές ότι δέχθηκαν εισφορές ή ενισχύσεις χρηματικές ήταν και η Νέα Δημοκρατία, αυτά τα χρήματα μέσω ποίας οδού θα εισήρχοντο στο Κόμμα, αν εισήλθαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν το ξέρω αυτό. Σας είπα ότι με τα οικονομικά του Κόμματος δεν είχα καμία απολύτως σχέση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως γνωρίζετε τι είδους λογιστικά βιβλία τηρεί το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Αν τηρεί βέβαια.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Σας είπα ότι με τα οικονομικά δεν τα πάω καλά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τίποτα εντελώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ασχολήθηκα καθόλου, μα καθόλου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πώς αλλιώς να τα πω; Νομίζω ότι τα ελληνικά μου είναι…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άριστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): …σαφή.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τζαβάρα.
Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαι σε δύσκολη θέση, μετά από αυτές τις ερωτήσεις, για το τι να ρωτήσω τον κ. Σημαιοφορίδη, όταν λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά του Κόμματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κι εμείς στην ίδια θέση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Παρόλα αυτά, επειδή ήσασταν Γενικός Διευθυντής του Κόμματος -επειδή δεν ξέρω πώς λειτουργεί ακριβώς η Νέα Δημοκρατία- μεταξύ των άλλων είπατε ότι έχετε και την αρμοδιότητα για τις εκλογές. Ο οικονομικός τομέας δεν σας απασχολούσε; Ποτέ. Ούτε είχατε αρμοδιότητα να ελέγξετε αν έχει λεφτά η Νέα Δημοκρατία να κάνει εκλογές…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ασχολιόμουν καθόλου και πουθενά και ποτέ και για οτιδήποτε είχε σχέση με έσοδα ή δαπάνες του Κόμματος. Και ξέρετε, πολυπράγμων δεν υπήρξα εγώ. Δεν φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν. Εγώ ασχολιόμουν πάντα με όποια ευθύνη επωμιζόμουν. Και προσπαθούσα πάντα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα.
(XA)
SX
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Οπότε έχετε κάτι να μας πείτε να μας βοηθήσετε σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σε ό,τι αφορά το ονομαζόμενο σκάνδαλο της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Να σας βοηθήσω τη διάθεση την έχω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τη γνώση δεν έχετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πώς είναι δυνατόν να σας βοηθήσω; Συμπάσχω μαζί σας αλλά δυνατότητα να βοηθήσω στο έργο σας δεν έχω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Αϊβαλιώτη έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Συμπάσχετε αλλά πάσχει και ο ελληνικός λαός ο οποίος βλέπει όλα αυτά τα πράγματα που γίνονται και εξήγηση δεν βρίσκει. Καμία σκιά στην πολιτική σας καριέρα. Είστε εντιμότατος πολιτικός. Ήσαστε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας από 14 Δεκεμβρίου 2004 μέχρι πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Υπέβαλα την παραίτησή μου 5 Ιουνίου 2006.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ενάμιση χρόνο ακριβώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Περίπου. Παρεκλήθη όμως -δεν έγινε δεκτή η παραίτησή μου- επειδή ενόψει ήταν οι δημοτικές εκλογές, να μείνω μέχρι και τις εκλογές και τελικώς η παραίτησή μου έγινε δεκτή στις 14 ή 18 Δεκεμβρίου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή δύο χρόνια μείνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Περίπου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και παραπάνω. 18 Δεκεμβρίου λέτε του 2006. Δύο χρόνια και τέσσερις ημέρες. Γιατί παραιτηθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Είμαι ογδοηκοντούτης. Είναι η ηλικία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Να τα χιλιάσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Κουρασμένος. Κάποτε κουράζεται κανείς. Όπως όταν είχα αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική οικεία βουλήσει χωρίς να έχω κανένα άλλο πρόβλημα, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία ζωής, είναι τρόπος ζωής για εμένα. Και φιλόλογος ων θέλησα να έχω στη διάθεσή μου χρόνο να ασχοληθώ και με τα φιλολογικά μου ενδιαφέροντα. Ωστόσο στην παραίτησή μου λέω στον Πρόεδρο του κόμματος τότε «αποσύρομαι από την ενεργό πολιτική αλλά αν ποτέ το κόμμα νομίσει ότι σε κάτι μπορώ να του είμαι χρήσιμος έστω και σαν απλός στρατιώτης είμαι στη διάθεσή του».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Καταρχάς σας βλέπω φρεσκότατο  και καθόλου κουρασμένο, παρότι λέτε ότι πλησιάζετε τα ογδόντα. Δεν είναι καμιά τεράστια ηλικία φυσικά τα ογδόντα. Μια χαρά είστε. Όταν αναλάβατε ήσαστε περίπου 73 ετών;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): 73
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν είναι και τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από το σήμερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ξέρω πότε αρχίζει η μεγάλη απόσταση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πάντως αναλάβατε και είπατε ότι μετά θα μπορούσατε να ξαναενεργοποιηθείτε αν το κρίνει φυσικά το κόμμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Αν σε κάτι έκρινε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Προφανώς δεν σας αγγίζει προσωπικά καθόλου η υπόθεση SIEMENS. Όλη αυτή τη μακρά περίοδο που ήσασταν βουλευτής 20 χρόνια και πιο πριν δήμαρχος Καστοριάς -και φαντάζομαι ότι είστε από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, είστε ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας- έχετε ακούσει αν δόθηκαν ποτέ χρήματα στη Νέα Δημοκρατία και σε ποια χρονική περίοδο από επιχειρήσεις; Δεν λέω κάτι ύποπτο. Λέω ως ενίσχυση για τις εκλογικές δαπάνες της.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Να επαναλάβω ότι τα οικονομικά γενικώς ήταν ένας χώρος που εμένα με απωθούσαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αν είχατε ακούσει λέω. Τώρα είστε κορυφαίο στέλεχος της  Νέας Δημοκρατίας. Δεν είστε τυχαίος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Για την εποχή που ήμουν δεν είχα ακούσει τίποτα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πιο πριν; Πιο μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πιο μετά απ’ ό,τι βλέπω στις εφημερίδες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πιο πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ποτέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επί των ημερών του προκατόχου σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν άκουσα ποτέ. Αλλά ούτε και ενδιαφερόμουν να μάθω, να πληροφορηθώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε συναντήσει τον Χριστοφοράκο ή άλλο στέλεχος της SIEMENS; Επεδίωξαν να σας μιλήσουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ποτέ και πουθενά. Ούτε ακουστά δεν τους είχα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είμαι και εγώ στη δύσκολη θέση με τον κύριο Παφίλη και με τον κύριο Νικητιάδη που προσπαθούμε να βρούμε ερωτήσεις. Άρα λοιπόν δεν έχετε ακούσει ποτέ πουθενά αν οποιαδήποτε επιχείρηση ενίσχυσε με νόμιμο τρόπο τη Νέα Δημοκρατία. Ούτε ποσά έχετε ακούσει, απολύτως τίποτα. Είχε τον χειρισμό όλο ο αείμνηστος ο Βαρθολομαίος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Και η οικονομική επιτροπή του κόμματος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο Βαρθολομαίος σας είπε αν είχε ποτέ επαφές με τη SIEMENS; Γιατί στο βιβλίο εισόδου – εξόδου του κτιρίου της SIEMENS στο Μαρούσι τον Αύγουστο του 1997 φαίνεται να υπάρχει επίσκεψη από τον Γιάννη Βαρθολομαίο συνοδευόμενο από κάποιον κύριο, δεν έχει σημασία. Φαίνεται, λοιπόν, να μπήκε στο κτήριο της SIEMENS τον Αύγουστο του 1997 σύμφωνα με το βιβλίο εισόδου- εξόδου που είναι στη δικογραφία. Δεν σας είχε πει ποτέ τίποτε ο Βαρθολομαίος; Θυμάστε από πότε ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Βαρθολομαίος;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πολλά χρόνια, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ημερομηνία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το 1997 ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ναι, βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, όταν εσείς ήσασταν γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας μη έχοντας ευθύνη για τα οικονομικά όπως μας εξηγήσατε, ποιος είχε αυτή την ευθύνη; Μη μας πείτε «η επιτροπή». Κάποιος είχε μία πρώτη ευθύνη. Μπορείτε να μας πείτε ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Επαναλαμβάνω ότι η διαχείριση των οικονομικών, ήταν αρμοδιότητα της οικονομικής επιτροπής. Διαχειριστής όμως με τον χειρισμό των οικονομικών θεμάτων ήταν ο Βαρθολομαίος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, εάν θέλατε εσείς που δεν μετείχατε στη διαχείριση των οικονομικών, αλλά ήσασταν το κουμάντο, ο γενικός διευθυντής να ρωτήσετε «Ρε παιδί μου τι έχουμε στο ταμείο; Τι πρόγραμμα εξόδων έχουμε;», ποιον ρωτάγατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ρωτούσα κανέναν. Δεν με απασχολούσε το θέμα των οικονομικών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς δεν αποφασίζατε δράσεις του κόμματος που συνεπάγονταν έξοδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Οι δράσεις ήταν συλλογικές, αλλά ο προγραμματισμός και τα περαιτέρω για όποια δαπάνη δεν ήταν ευθύνη δική μου και δεν έμπαινα σε αμπελοχώραφα αλλωνών επαναλαμβάνω. Δεν ήρθα ποτέ σε επαφή ούτε για ενοικίαση χώρου είτε με όποια άλλα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό. Όταν παίρνει κανείς μία απόφαση να κάνει κάτι, να οργανώσει μία πρωτοβουλία, μία εκδήλωση, μία εκστρατεία, θα πρέπει να δει και εάν έχει τα λεφτά να το κάνει. Εσείς δεν συνάπτατε συμφωνίες, σύμβαση αλλά κάποια στιγμή δεν αναρωτιόσασταν «υπάρχουν τα λεφτά στο ταμείο  για να κάνουμε αυτή τη δουλειά;» ή ενεργούσατε ερήμην των οικονομικών; Γιατί εάν έχετε τέτοιον τρόπο, να μας το πείτε και για το ελληνικό κράτος να αποφύγουμε την χρεοκοπία.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν με απασχόλησε ποτέ το θέμα αυτό ή τα θέματα αυτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με τις δαπάνες ασχολιόσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καθόλου. Ούτε με τα έσοδα ούτε με τις δαπάνες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε ρωτούσατε ποτέ τον Βαρθολομαίο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, ο Βαρθολομαίος ο αποθανών ήταν στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κάτω από εσάς αλλά ανεξέλεγκτος από εσάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ξέρω εάν ήταν κάτω, δίπλα ή μπροστά από εμένα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε το οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ήταν ο διαχειριστής εκ μέρους της οικονομικής επιτροπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο διαχειριστής των οικονομικών είναι δίπλα, πάνω, έξω και πέρα –όπως έλεγαν για τον Επίτιμο- ή κάτω από τον γενικό διευθυντή;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Αυτό επειδή το καταστατικό του Κόμματος σαφώς ορίζει σε ειδικά άρθρα ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του γενικού διευθυντή και ποιες είναι οι αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν θέλατε εσείς –πράγμα που δεν κάνατε όπως μας έχετε εξηγήσει και οφείλω να σας πιστέψω- να ελέγξετε την οικονομική διαχείριση, τη δράση, τις πρωτοβουλίες του Βαρθολομαίου, τις πράξεις και τις παραλείψεις του σύμφωνα με το καταστατικό και το οργανόγραμμα του Κόμματος, είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Όχι. Ήταν θέμα της οικονομικής επιτροπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιος σας εμπόδιζε να το κάνετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Μα γιατί να το κάνω;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέω εάν θέλατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Μα, δεν το ήθελα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εάν θέλατε μπορούσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Αν το ζητούσα θα έκανε τον έλεγχο η οικονομική επιτροπή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εάν δεν μπορούσε ο γενικός διευθυντής, ποιος μπορούσε να ελέγξει τη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες του Βαρθολομαίου; Ο Πρόεδρος του Κόμματος; Ο Γραμματέας του Κόμματος; Υπήρχε κάποιος επάνω από εσάς που μπορούσε να ελέγξει εάν ήθελε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Το επάνω ή το δίπλα…
Κύριε Παπαδημούλη, σας παρακαλώ πολύ, επειδή η ιεράρχηση στη λειτουργία των Κομμάτων έχει την ιδιαιτερότητά της…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω, για να καταλάβω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Υπάρχει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, υπάρχει ο Πρόεδρος του Κόμματος, υπάρχει η οικονομική επιτροπή που έχει τον πρόεδρό της, υπάρχει ο γενικός διευθυντής. Του καθενός το πλαίσιο ευθυνών…
(ML)
1 /9      ΛΑΓΚΑΔΑ________________ ΠΑΡΑΣΚΕΥ/ΛΟΥ        18/05/2010 DΤ0518ΜL
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας το θέσω διαφορετικά κύριε Σημαιοφορίδη, διότι είστε οξυδερκής άνθρωπος. Δεν λογοδοτούσε σε εσάς ο κύριος Βαρθολομαίος. Σε ποιόν λογοδοτούσε στο κόμμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Στην οικονομική επιτροπή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η οικονομική επιτροπή ήταν υπό την εποπτεία του. Σε ποιόν λογοδοτούσε; Ποιος ήταν πάνω από αυτόν που μπορούσε να τον ελέγξει, να του ζητήσει λογαριασμό κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Με ρωτάτε κάτι για το οποίο δεν απασχολήθηκα ποτέ. Επαναλαμβάνω πως τα όργανα του κόμματος είναι ο Πρόεδρος του κόμματος, η κεντρική επιτροπή, η οικονομική επιτροπή, ο γενικός διευθυντής. Ο καθένας έχει ένα πλαίσιο ευθυνών και αρμοδιοτήτων μέσα στο οποίο κινείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παπαδημούλη με συγχωρείτε. Αν έκλεβε ο Βαρθολομαίος και παίρνατε χαμπάρι ότι κλέβει τα λεφτά του κόμματος, ποιος από πάνω είχε το δικαίωμα να τον ελέγξει;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πάντως όχι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Άρα κάποιος πάνω από εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ξέρω. Ο Πρόεδρος, ο γραμματέας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο Γενικός Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής. Μάλιστα.
Συνεχίστε κύριε Παπαδημούλη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Εγώ πάντως δεν είχα αυτή την αρμοδιότητα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι ακόμη, γιατί σας βλέπω -και το χαίρομαι- θαλερό, δραστήριο και τα έχετε τετρακόσια όπως λένε. Τώρα που διαβάσατε όλα αυτά τα πράγματα για συναντήσεις, χρηματοδοτήσεις κ.λπ., αναρωτηθήκατε ποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει κάτι παραπάνω στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν το έκανε; Από πλευράς ελέγχου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Εγώ πάντως το μόνο που μπορώ να πω είναι πως εγώ έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Έτσι νομίζω. Αυτό θα το κρίνουν άλλοι. Το ποιοι άλλοι μπορούσαν ή τι μπορούσαν να κάνουν, δεν έχω άποψη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ. Δεν έχω άλλη ερώτηση.
Κύριε Πρόεδρε, έχω μία ερώτηση προς το Προεδρείο. Μπορώ να μάθω ποιος εκ των συναδέλφων πρότεινε τον κύριο Σημαιοφορίδη για μάρτυρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα το δούμε, γιατί και εμένα μου γεννήθηκε η απορία προς στιγμήν.
3/9      ΛΑΓΚΑΔΑ________________ ΠΑΡΑΣΚΕΥ/ΛΟΥ        18/05/2010 DΤ0518ΜL
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή λέμε να επιταγχύνουμε και να πάμε σε ουσιώδεις μάρτυρες. Ο κύριος μάρτυρας ήρθε εδώ για να μας πει ότι δεν έχει καμία σχέση, δεν τον είδα δεν το ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εικάζω ότι επειδή ο αναφερόμενος στα ημερολόγια του Χριστοφοράκου έχει αποδημήσει εις κύριον, αναζητήσαμε ποιος άλλος ήταν εκείνη την εποχή διευθυντής στο κόμμα που να είχε μία αντίστοιχη ευθύνη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να το δούμε πάντως, γιατί τα κόμματα σύμφωνα με τα καταστατικά τους έχουν γραμματείς, έχουν οικονομική επιτροπή κ.λπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Η κυρία Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Σημαιοφορίδη επί εποχής Βαρθολομαίου μπορείτε να μου πείτε ποια ήταν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας το πω. Δεν θυμάμαι. Είναι όμως εύκολο ανά πάσα στιγμή να το βρει κανείς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να προσκομιστεί η κατάσταση των μελών της οικονομικής επιτροπής επί Προεδρίας του αειμνήστου Βαρθολομαίου.
Επί εποχής σας;
_____________________________________________
4/9      ΛΑΓΚΑΔΑ________________ ΠΑΡΑΣΚΕΥ/ΛΟΥ        18/05/2010 DΤ0518ΜL
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Αν θέλετε αύριο να σας προσκομίσω ποια ήταν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επειδή ήσασταν μεταγενέστερος, ήταν η ίδια επιτροπή ή άλλαξε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν το ξέρω, γιατί δεν ασχολήθηκα με την οικονομική επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρία Τσόνογλου, για να σας διευκολύνω, υπήρχε μία οικονομική επιτροπή και διαχειριστής αυτής της επιτροπής ήταν ο αείμνηστος Βαρθολομαίος. Γενικός Διευθυντής ήταν ο κύριος Σημαιοφορίδης και κατά την κατάθεση δεν είχε καμία σχέση, ούτε ήλεγχε, ούτε είχε λόγο. Όλα αυτά κατά την κατάθεση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εγώ ρωτώ λοιπόν αν θυμάται επί εποχής του, δηλαδή μετά το θάνατο του Βαρθολομαίου, ποια ήταν τα μέλη, που είχατε μία εντονότερη ανάμειξη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν το θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, κατά τον εκλογικό νόμο προβλέπεται ότι τα κόμματα έχουν μία οικονομική επιτροπή όπου και υπογράφουν. Όπως ο κύριος Γείτονας ήταν μέλος της οικονομικής επιτροπής, θα ερωτηθεί -και αναλαμβάνουμε και εμείς της Νέας Δημοκρατίας να ρωτήσουμε τον
5/9      ΛΑΓΚΑΔΑ________________ ΠΑΡΑΣΚΕΥ/ΛΟΥ        18/05/2010 DΤ0518ΜL
Γενικό Γραμματέα του κόμματος- εκείνη την εποχή ποιοι ήταν στην οικονομική επιτροπή.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Μα δεν είναι μυστικό αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα κατά τον νόμο είναι υπεύθυνοι και υπογράφουν κιόλας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε κύριε Καμμένο.
Συνεχίστε κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε λοιπόν ένα διάστημα κύριε Σημαιοφορίδη που συνυπάρξατε με τον αείμνηστο Βαρθολομαίο. Είχατε ενημέρωση από αυτόν όποτε γινόταν κάποια χορηγία υπέρ του κόμματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καμία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μα ήσασταν ο Γενικός Γραμματέας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Γενικός Διευθυντής ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Είμαι κατηγορηματικός και απόλυτος. Καμία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιόν ενημέρωνε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ξέρω. Εικάζω ότι θα ενημέρωνε την οικονομική επιτροπή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος αυτής της επιτροπής από ποιόν έπαιρνε εντολές για το πώς βάζουμε στόχους για να
eπιδιώξουμε να πιάσουμε τόσα χρήματα, ας πούμε, ενόψει εκλογών, για παράδειγμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Μα όταν σας είπα ότι για μένα είναι ίβιτ3 ϊηοοαηιτ.3, που να ξέρω εγώ ποιος, από ποιόν ….
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν είδατε, δεν ακούσατε, δεν μάθατε, δεν πήρατε χαμπάρι, δεν ασχοληθήκατε καθόλου.
ΜΑΡΤΎΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ασχολούμουν καθόλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι κάνατε εσείς τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Εγώ ασχολούμουν με τη λειτουργία του κόμματος. Με τις δαπάνες δεν είχα καμία σχέση. Με τις τοπικές επιτροπές, με τις νομαρχιακές επιτροπές, με τις εκλογές, ως ειρηνοποιός, ως πυροσβέστης ανά την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Οι οικονομικοί πόροι της Νέας Δημοκρατίας από πού προέρχονταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Αυτό που ξέρω ότι προέρχονταν πρώτα από όλα από τη χρηματοδότηση που γίνεται από το κράτος και από τα κουπόνια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κόβατε κουπόνια λοιπόν. Ποιος τα διαχειριζόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ο Βαρθολομαίος.
7/9      ΛΑΓΚΑΔΑ________________ ΠΑΡΑΣΚΕΥ/ΛΟΥ        18/05/2010 DΤ0518ΜL
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άλλες χορηγίες διαφόρων χορηγών υπήρχαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν το ξέρω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είχατε ακούσει; Είχατε μάθει;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν με απασχολούσε καθόλου. Πώς να σας το πω;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν είχε πιάσει το αυτί σας τίποτα ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ποτέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Τώρα όλο αυτό το οποίο ξετυλίχθηκε και που αναμείχθηκε το όνομα του αείμνηστου Βαρθολομαίου, εσείς πως το εξηγείτε; Γιατί να τον εμπλέξουν; Τι άποψη έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Που να ξέρω πως και γιατί μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αν πούμε ότι κάποιος έδωσε χρήματα στο κόμμα, σε ποιόν θα τα έδινε; Διαδικαστικά σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Στην οικονομική επιτροπή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Της οποίας Πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ήταν διαχειριστής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό θέλω να μας ξεκαθαρίσετε. Μας το φέρνετε γύρω – γύρω και αποφεύγετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν αποφεύγω τίποτα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εγώ ενδιαφέρομαι για καλό λόγο, για καλό σκοπό, να χρηματοδοτήσω το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σε ποιόν θα έπαιρνα τηλέφωνο να έρθω σε επαφή μαζί του;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Στην οικονομική επιτροπή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με συγχωρείτε, εγώ θέλω όνομα να μου πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Διαχειριστής για λογαριασμό της οικονομικής επιτροπής, σας εξήγησα ότι ήταν ο Βαρθολομαίος. Θα έπρεπε να επικοινωνήσει με αυτόν που καθημερινά ασχολούνταν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο οποίος ήταν ο Βαρθολομαίος;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ναι
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ωραία. Αυτό ήθελα να μου πείτε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας. Εμείς θα κάνουμε και μία διασταύρωση σε αυτά τα στοιχεία και αν σας χρειαστούμε κάτι να ξέρετε να είσαστε στη διάθεση μας.
____________________
Ευχαριστούμε πολύ και συγχαρητήρια για την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Κύριοι συνάδελφοι λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 14.30″
ι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ