Επειδή τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά, πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποφασιστικότητα Βαλυράκη και Καμμένου που οδηγούν τις εξελίξεις. Όσοι αμφιβάλλουν, ας ρωτήσουν τον κύριο Αθανασάκη (ξέρει αυτός για την αποφασιστικότητα του Σήφη). Του Καμμένου είναι έκδηλη από την αρχή της εξεταστικής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Είχα μια συνάντηση με τον Προϊστάμενο του Εφετείου, τον κ. Χαμηλοθώρη, για θέματα που αφορούν το συντονισμό των διαδικασιών των εγκρίσεων, όπως αυτές διεξάγονται από τους ειδικούς ανακριτές και από την Εξεταστική Επιτροπή. Επίσης, ζήτησα να ενημερωθώ για την πορεία των υποθέσεων αυτών και της υπόθεσης σχετικά με τον κ. Ζαγοριανό. Για το ένα θέμα πήρα τη διαβεβαίωση και την αίσθηση του ότι εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία σε επίπεδο ειδικών εφετών ανακριτών -κάτι για το οποίο έχουμε κι εμείς την ίδια εντύπωση- και ότι η υπόθεση της ποινικής διερεύνησης κατά Ζαγοριανού θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Εφετείου.
Έχουμε επίσης ένα διαβιβαστικό από τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Έλεγχος της Επιχείρησης ΟΤΕ και των θυγατρικών της». Μας αποστέλλεται έκθεση ελέγχου, όπως είχαμε ζητήσει. Μας διαβιβάζει έγγραφο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με τις σημαντικές σε αυτό εκθέσεις ελέγχου της Επιχείρησης του ΟΤΕ και των θυγατρικών της.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε; Είναι αυτό το έγγραφο που ζητήσαμε ή είναι κάποιο άλλο; Γιατί αποκλείεται να έγινε αυτός ο κοστολογικός έλεγχος μέσα σε λίγες ημέρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι κοστολογικός έλεγχος
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εμείς όμως έχουμε ζητήσει κοστολογικό έλεγχο. Πιθανότατα είναι κάτι άλλο, που έγινε σε προγενέστερο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας διαβιβάζει ελέγχους της Επιχείρησης ΟΤΕ Α.Ε. και των θυγατρικών αυτής, που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σε ποια περίοδο; Από πότε έως πότε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από το 2008, όπως βλέπω εδώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, δεν είναι αυτό που έχουμε ζητήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, αυτό που έχουμε ζητήσει παραμένει εκκρεμές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακούστε με. Είναι αυτά που έχουμε ζητήσει, όχι τα τελευταία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι, επειδή τώρα ο ΟΤΕ δεν κάνει, να κάνει το δημόσιο με δαπάνη του και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το έχουμε ήδη ζητήσει. Καλώς σας ξένισε ότι δεν μπορεί να έχει έρθει τόσο νωρίς. Όμως έχουμε επίσης ζητήσει και κάθε σχετικό έλεγχο, άρα μας ήρθε κατά το κομμάτι των προηγούμενων ελέγχων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έτερον εκάτερον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι στην ίδια εξελικτική πορεία. Περιμένουμε και τον τελευταίο έλεγχο, όπως τον έχουμε ζητήσει. Πάντως, μας αποστέλλει έλεγχο του 2008 που είχε στη διάθεσή του και ο οποίος είναι λεπτομερέστατος.
(BA)
(BM)
Η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων μας διαβιβάζει έγγραφο με το οποίο λέει: « Σε απάντηση του αριθμ. 47/2010 εγγράφου σας, σας αποστέλλουμε εκθέσεις ελέγχου, φύλλα ελέγχου κλπ, ως η συνημμένη κατάσταση, που σας διαβιβάστηκαν από το Δ.Ε.Κ. Αθηνών και τις Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε.Ε. Αθηνών, Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών και Φ.Α.Ε. Πειραιά.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι, όπως μας ενημέρωσε το Δ.Ε.Κ. Αθηνών, η επιχείρηση COSMOTE A.E (της οποίας το 100% των μετοχών κατέχει η Ο.Τ.Ε. Α.Ε) κατέχει το 100% των μετοχών της κυπριακής εταιρείας COSMO HOLDING CYPRUS LTD, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 99,99% των μετοχών της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Ε. Κατόπιν αυτού παρακαλούμε, εάν ενδιαφέρουν την Επιτροπή σας δεδομένα και της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Ε., όπως μας γνωρίσετε σχετικώς».
Μας στέλνει αποτελέσματα ελέγχων:
Της ΟΤΕ Α.Ε., χρήσεις 2002-2005, 2006-2008, της COSMOTE, χρήσεις 2006-2008, της ΟΤΕ PLUS A.E. χρήσεις 2003-2007, της HELLASCOM A.E. χρήσεις 1999-2005, της ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., χρήσεις 2001-2007, της OTENET A.E., χρήσεις 1999-2006, της INFOTE A.E., χρήσεις 2001-2005,της OTESAT MARITEL, χρήσεις 2000-2003.
Κύριοι συνάδελφοι, η Επιτροπή μας συνεχίζει τις εργασίες της και υπάρχει η εκτίμηση ότι μπαίνουμε σε μία ώριμη φάση, θα έλεγα στην τελική φάση, των εργασιών μας. Ήδη έχουμε συνεδριάσει 44 φορές και έχουμε εξετάσει 65 μάρτυρες. Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ στον ΟΤΕ και είμαστε περίπου έτοιμοι να καλέσουμε τα πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή. Ήδη καλούμε πολιτικά πρόσωπα για το C4I και ετοιμαζόμαστε να μπούμε στους χρηματιστές που αφορούν μία ξεχωριστή περίπτωση, που συνδέεται με το «ξέπλυμα» χρήματος. Και κυρίως σε αυτή τη φάση που διερευνούμε το C4I, έχουμε τον ΟΣΕ που προσπαθούμε να το ξεκινήσουμε, υπάρχει το Υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχει το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και ένα κομμάτι του Υπουργείου Άμυνας. Τα γνωρίζετε αυτά. Άρα, νομίζω ότι θα πρέπει να ζητήσουμε παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου και φαντάζομαι να έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι, αν δεν έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες της Επιτροπής. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Εργαζόμαστε παρά πολύ εντατικά, είναι τεράστια υπόθεση, αλλά νομίζω ότι το κομμάτι που έχουμε ολοκληρώσει είναι πάρα πολύ σημαντικό και θεωρώ ότι το κομμάτι που έχουμε μπροστά θα είναι σχετικά πιο ομαλό. ΄
Υπάρχει αντίρρηση σε αυτό;
Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω αντίρρηση, έχω μία συγκεκριμένη πρόταση, κύριε Πρόεδρε. Να εξηγήσω σύντομα το σκεπτικό. Όσο –παρότι εμείς προσπαθούμε ως Επιτροπή- παρατείνουμε και ζητάμε αναβολές, δεν νομίζω ότι πείθουμε την κοινή γνώμη ότι το κάνουμε δήθεν για να ψάξουμε καλύτερα, ενδεχομένως να διευκολύνουμε και όσους υποσκάπτουν το κύρος της Επιτροπής, θεωρώντας ότι αυτή η ιστορία τρενάρει, τρενάρει, μέχρις ότου βαρεθεί ο κόσμος να ασχολείται με το θέμα. Για αυτό προτείνω –επειδή αυτό δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε απολύτως, διότι παίζονται και παιγνίδια, ας πούμε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες σε άρθρα γραμμής επιτίθενται στην Επιτροπή, δεν μπορείτε να το επηρεάσετε εσείς προφανώς αυτό, παρότι δεν αρέσει και σε σας, όπως και σε μένα- η παράταση που θα ζητήσουμε μέχρι τέλος Ιουνίου, να είναι μία παράταση ενός μηνός μέχρι τις 17.6.2010.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι τις 30.6.2010.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: ‘Όχι. Λέω 17 Ιουνίου ένας μήνας –τα άλλα είναι μπακαλίκι- και να σκιστούμε να τελειώσουμε. Εγώ επιμένω σε αυτό. Και αν πάτε μέχρι τέλος Ιουνίου και βλέπουμε, λογαριάστε την έντονη και κατηγορηματική διαφωνία μου. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί θυμάμαι κάτι άλλα καραγκιοζιλίκια –και δεν παίρνω πίσω τον όρο- με τη Βουλή να μένει ανοικτή για τους πυραύλους TOR 1 και ο Ζορμπάς και το ένα και το άλλο και τελικά δεν έγινε τίποτα και ξευτιλίστηκαν αυτοί που έλεγαν « θα βγάλουμε λαγούς». Δεν θέλω να την πατήσουμε έτσι. Και επειδή διαβάζω και δημοσιεύματα που λένε ότι θα στηθούν και προανακριτικές που θα προκύψουν από τη SIEMENS κι εμείς δεν έχουμε κάνει καν συζήτηση καμία, λέω θεσμική λειτουργία, ομοφωνίες με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ένα μήνα παράταση μέχρι τις 17.6.2010 και να σκιστούμε να τελειώσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Η πρότασή μου, κύριε συνάδελφε, είναι όχι στις 30 και να δούμε -θεωρώ ότι ένας μήνας δεν επαρκεί- αλλά θεωρώ ότι όσο συντομεύουμε το χρονικό διάστημα στο οποίο παρατείνουμε, τόσο θα οδηγηθούμε ενδεχομένως και σε άλλες παρατάσεις. Θεωρώ ότι το «30» είναι πολύ στρογγυλό, υποθέτω θα περιλάβει και το πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μας, για να συνεννοούμαστε. Άρα έρχεται και λειτουργεί. Επομένως, επειδή εκτιμώ ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τις 17 Ιουνίου -βεβαίως θα εντατικοποιήσουμε, ήδη έχουμε όλη τη δικογραφία, ήδη έχουμε κάποια εικόνα σημαντική, ήδη προχωρούμε σε μάρτυρες, άρα θα πάμε πολύ σύντομα- θα προτιμούσα, αν θέλετε, να τελειώσουμε στις 20 Ιουνίου 2010, καίτοι θα έχουμε ζητήσει μέχρι τις 30 Ιουνίου παράταση, παρά να ζητήσουμε στις 17 Ιουνίου και μετά να εξαναγκαστούμε σε παράταση μιας ακόμη βδομάδας ακόμη παράτασης που θέλει Ολομέλεια. Να μην το ξεχνάτε. Δεν ξέρω πότε θα κλείσει η Ολομέλεια και πότε θα αρχίσουν τα Τμήματα της Βουλής, αλλά δεν θέλω να εξαρτήσουμε τις λειτουργίες της Επιτροπής μας από αυτό.
Ο κ. Νικητιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα συμφωνήσω εν μέρει και θα διαφωνήσω εν μέρει με τον κ. Παπαδημούλη. Δηλαδή θα συμφωνήσω ότι θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και κατηγορηματικοί ως προς το χρόνο που θα ολοκληρώσει η Επιτροπή τις εργασίες της και να μην εμπεριέχεται καμία διάταξη αμφιβολίας ή αβεβαιότητας για μελλοντική εργασία, και από την άλλη πρέπει να πάμε μέχρι τέλος Ιουνίου, για να είμαστε μέσα και να ξέρουμε ότι ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας. Αν εμείς καταφέρουμε να τελειώσουμε συντομότερα, μακάρι να το κάνουμε.
Παραλλήλως, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να προσθέσω ότι, ενόψει της υποβολής του αιτήματος για μία νέα παράταση, και μάλιστα μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι σκόπιμο εσείς, το Προεδρείο, θα κρίνετε με ποιο τρόπο να υπάρξει μία ανακοίνωση της Επιτροπής.
(GM)
1BA
Στην ανακοίνωση αυτή θα αναφέρεται και θα περιγράφεται με περιληπτικό τρόπο η μέχρι σήμερα δραστηριότητά της, θα αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο αιτούμεθα το νέο διάστημα και θα αναφέρεται τι είναι τα ερωτηματικά και τα κενά που έχουμε και το αδιερεύνητο που υπάρχει, για το οποίο και ζητάμε τη νέα παράταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κοιτάξτε το σχετικό κείμενο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Βεβαίως, θα φτιάξουμε το κείμενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε μία πρόταση με τον κ. Τζαβάρα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Με τον κ. Τζαβάρα επίσης λίγο αργότερα θα φέρουμε εγγράφως την πρόταση που έχουμε αναλάβει να καταθέσουμε στην Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θα ήθελα όμως να καθυστερήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν θα καθυστερήσει. Μέχρι τις 12.00’ θα την έχουμε φέρει. Αυτή σχετίζεται με τη διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής, αλλά και γενικότερα για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης και θα την έχετε.
Εάν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, να καταθέσω μια άλλη δήλωση που δεν σχετίζεται με τα προηγούμενα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Σε ό,τι αφορά την απάντηση που δόθηκε από τον Άρειο Πάγο και τα Πρακτικά του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Ολομελείας για την υπόθεση Ζαγοριανού, εγώ, επειδή ήμουν αυτός που κατέθεσε και την πρόταση και υπήρξαν και αντιπαραθέσεις εκ μέρους των συναδέλφων σε σχέση με το εάν έπρεπε να λάβουμε μία τέτοια απόφαση ή όχι, εκφράζω κατ’ αρχήν την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι απάντησε ο Άρειος Πάγος και αυτό δείχνει ότι δεν ήταν δα και τόσο τραγικό το ότι εμείς ζητήσαμε να έχουμε αυτά τα Πρακτικά. Παραλλήλως, όμως, αισθάνομαι την ανάγκη διαβάζοντας αυτά τα Πρακτικά να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για το γεγονός ότι φαίνεται πια ότι εμείς δεν είμαστε τόσο ελεύθεροι να επιτελέσουμε το έργο μας, που δεν ξέρω ποιο θα είναι, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση η διερεύνηση του κατά πόσον υπήρξε συγκάλυψη από την πλευρά του σκανδάλου της δικαιοσύνης SIEMENS -αυτό είναι προς διερεύνηση ακόμα- ωστόσο η ουσία στην οποία υπεισέρχονται οι αρεοπαγίτες και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν το ζήτημα της θέσεως σε αργία ή όχι του κ. Ζαγοριανού δείχνει να θέλουν –θα μου επιτρέψετε την έκφραση- να μας «καπελώσουν» για τις εργασίες που κάνουμε εμείς.
Εγώ θέλω να δηλώσω ότι σε καμία περίπτωση την Επιτροπή μας δεν μπορεί να την επηρεάσει οποιοδήποτε πρακτικό και οποιεσδήποτε θέσεις, γιατί επαναλαμβάνω ότι μία απλή ανάγνωση αυτών των Πρακτικών δείχνει ότι και αμφιβολίες περί την σύνθεση των οργάνων που αποφάσισαν όλα αυτά υπήρξαν και μάλιστα βάσιμες αλλά και επί της ουσίας όσα αναφέρονται από την μειοψηφία είναι απολύτως βάσιμα. Και βεβαίως έχουμε πλειοψηφία – μειοψηφία. Δεν μπορούμε εμείς να πούμε πώς θα λειτουργεί ο Άρειος Πάγος και με ποιόν τρόπο θα αποφασίζει, ωστόσο όμως και εμείς έχουμε πλειοψηφία και μειοψηφία και με αυτόν τον τρόπο θα αποφασίσουμε ανεπηρέαστοι από τις οποιεσδήποτε αποφάσεις του και αυτό το δηλώνουμε και να το ξέρει ο κάθε αρεοπαγίτης και κάθε όργανο δικαστικής εξουσίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ είπα ευθύς εξ αρχής ότι πρέπει να αποφεύγουμε να παίρνουμε θέση ως Επιτροπή, ως μέλη της Επιτροπής, σε θέματα που ανάγονται στη λειτουργία των οργάνων της Δικαστικής Εξουσίας γιατί αυτό μας εκθέτει.
Ο εκλεκτός μου συνάδελφος κ. Νικητιάδης τώρα θεωρώ ότι αστόχησε όταν παίρνει θέση υπέρ της μειοψηφίας. Δηλαδή, όποιος ακούει ότι κάποιος παίρνει θέση υπέρ της μειοψηφίας, ουσιαστικά βάλλει κατά του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η δημοκρατική αρχή στη λειτουργία της λήψης απόφασης στα πολυμελή δικαστικά όργανα. Δηλαδή, κάποια στιγμή μη δημιουργούμε και την εντύπωση ότι εδώ έχουμε έλθει από έναν άλλο πλανήτη που ό,τι βλέπουμε μας παραξενεύει εάν δεν είναι σύμφωνο με εκείνο που ενδόμυχα πιστεύουμε ή με εκείνο που προσδοκούμε σαν κάτι επιθυμητό από τη διαδικασία της λήψης μίας απόφασης. Εγώ, λοιπόν, θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Στο σημείο αυτό θέλω να εξάρω και να αναδείξω μία μικρή αλλά πολύ σημαντική αναφορά που έκανε ο κ. Παπαδημούλης. Εάν αυτή η Επιτροπή καταξιωθεί από τη λειτουργία και το έργο της, θα είναι για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε όλοι και να πετύχουμε να καταλήξει σε ομοφωνία η έρευνα που κάνουμε. Εάν οδηγηθούμε στο να υποστηρίζει άλλα ο ένας, άλλα ο άλλος και άλλα ο τρίτος και ο τέταρτος και ο πέμπτος, τότε λοιπόν θα ανακυκλώσουμε μία κατάσταση, που μόλις δημοσιευτούν πέντε πορίσματα, θα πρέπει να σπεύδουμε να κρυφτούμε. Εγώ λοιπόν το επισημαίνω και έστω και αυτήν τη στιγμή χρόνος υπάρχει για να σκεφτούμε όλοι και να αναλογιστούμε τις ευθύνες.
Θέλω επίσης να κάνω έκκληση στον κ. Παπαδημούλη -επειδή πραγματικά υπάρχουν πτυχές αυτής της υπόθεσης οι οποίες πραγματικά δεν έχουν διερευνηθεί καθόλου- να μην επιμείνει σε αυτό που προτείνει, δηλαδή στο ότι θα πρέπει στις 17 Ιουνίου να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Γιατί ακόμα και αν ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες με υπερπροσπάθεια όλων στις 17 Ιουνίου, τουλάχιστον να μείνουν και 7 με 10 ημέρες για να έχουμε τη δυνατότητα. Γιατί εκεί πιστεύω ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε -εάν και εφόσον βέβαια υπάρχει διάθεση- την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι πρέπει να επιδείξουμε για να καταλήξουμε σε κοινές διαπιστώσεις και κοινά πορίσματα. Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο σφιχτοί σε αυτό το θέμα και βέβαια να είμαστε διαθέσιμοι να εντείνουμε την προσπάθειά μας ώστε να την ολοκληρώσουμε και μέχρι τις 30 Ιουνίου κυρίως έχοντας στο μυαλό μας ότι είμαστε καταδικασμένοι, εάν δεν θέλουμε για μία ακόμα φορά να γίνουμε περίγελος της κοινής γνώμης και του λαού, να καταλήξουμε σε κοινές διαπιστώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για άλλη μία φορά ακόμα. Παρακαλώ να το αποσύρετε αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για μία φορά ακόμα, ό,τι θέλετε. Εγώ το αλλάζω, αλλά να ξέρετε ότι το νόημα μένει το ίδιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ό,τι μας αφορά ως Εξεταστική Επιτροπή!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί ακούω και τον κ. Καστανίδη, ο οποίος χθες το βράδυ σε κάποιο κανάλι άρχισε να στήνει γέφυρες για το μέλλον προκαταλαμβάνοντας την κοινή γνώμη ότι δήθεν εδώ έχουμε αποφασίσει προανακριτικές επιτροπές. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αν είναι να βγει κάτι, θα πρέπει να προκύψει σαν ώριμος καρπός μίας εργασίας που γίνεται, η οποία στηρίζεται σε τεκμηρίωση επί του ουσιαστικού μέρους και κυρίως σε τεκμηρίωση επιστημονική επί των θεμάτων που έχουν σχέση με τη νομική θεμελίωση κάποιων αρχών. Από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε προ οφθαλμών και κυρίως κατά νου είναι ότι από εδώ πρέπει να προκύψουν κοινές διαπιστώσεις. Όποιος πάρει την πρωτοβουλία πρώτος να πάρει μόνος του και χωρίς τη συμφωνία των άλλων αποφάσεις, θεωρώ ότι θα είναι εκείνος που τελικά θα είναι εκτεθειμένος στην κοινή κατακραυγή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ.
Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να παρατηρήσω δύο πράγματα.
Κύριε Τζαβάρα, σας ευχαριστώ και συμφωνώ για την τοποθέτησή σας, αλλά θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο κ. Παπαδημούλης είπε με αμοιβαίες υποχωρήσεις…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πάντα. Εννοείτε ότι θα κάνουμε. Το λέω για να γραφτεί στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι στο μίνιμουμ, κύριοι συνάδελφοι. Ξέρω τι εννοούσε ο κ. Παπαδημούλης γι’ αυτό μόνο κατά τη διατύπωση, κύριε συνάδελφε. Δεν πάμε στο ελάχιστο, πάμε στο μάξιμουμ με αμοιβαίες υποχωρήσεις προς τα πάνω όχι προς τα κάτω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όταν είναι στο μάξιμουμ λέγεται υπέρβαση, δεν λέγεται υποχώρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε ως παράταξη κι εκεί νομίζω εντρυφήσει. Δεν θα σας το αρνηθώ.
PM
(1GM)
Οι υποχωρήσεις είναι υποχωρήσεις των θέσεων. Μπορεί να είναι κατ’ αυτή την έννοια και στο δικό μας αντικείμενο. Υπάρχουν δύο-τρία πράγματα που πρέπει να δούμε. Το ένα είναι ότι πράγματι ο κύριος Ζαγοριανός που έκανε πολύ καλά τη δουλειά του –και δεν κάνω κριτική, απλώς γνωρίζω τη δικογραφία πλέον και αυτό είναι νέο στοιχείο, προφανώς δεν ετέθη σε γνώση αυτών που εισηγούνταν και αποφάσιζαν- δεν περιέλαβε και στο τρίτο ένταλμα στοιχεία που γνώριζε στη δικογραφία παρά έμεινε στην απάτη. Αναφέρομαι στο C4I. Τα γνώριζε ο κύριος Ζαγοριανός. Τα γνώριζε και ο κύριος Αθανασίου, αλλά αυτός δεν εξέδωσε τα εντάλματα. Επίσης ο κύριος Αθανασίου ο οποίος κράτησε τρία χρόνια την υπόθεση και ο κύριος Ζαγοριανός που είχε πια όλη τη δικογραφία συμπληρωμένη -εμείς είδαμε και πάθαμε να την έχουμε στη διάθεσή μας- γνώριζαν ότι υπάρχουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων και πριν το 2004 και μετά. Αυτό προκύπτει. Γιατί δεν έστειλαν αμελλητί στη Βουλή; Άρα υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν κατά την πληρότητα του τρίτου ευρωπαϊκού εντάλματος έκδοσης, κατά τη ποιότητα, την πληρότητα και τη σοβαρότητα της χώρας μας και κατά το γεγονός ότι εξ’ όσων εμείς καλά γνωρίζουμε σήμερα από την υπάρχουσα δικογραφία, χωρίς να έχουμε ενημέρωση από άλλη πηγή αλλά από τα στοιχεία που μας διαβιβάστηκαν, ήδη υπάρχουν θέματα εμπλοκής μελών της Κυβέρνησης, άρα όφειλε αμελλητί ο ανακριτής να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Γιατί δεν το έκανε; Θεωρώ ότι η ποιότητα και η πληρότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος και το θέμα του αμελλητί είναι δύο θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν και η δικαιοσύνη και η Εξεταστική Επιτροπή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μην ξεχνάτε και την απάντηση της κυρίας Νικολακέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκεί αναφέρομαι, κύριε συνάδελφε. Λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία –προφανώς- για να στηρίξουμε την απάτη. Δεν τολμά να απαντήσει στον εισαγγελέα του Μονάχου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και διερωτώμαι γιατί δεν άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη η κυρία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχω μία τοποθέτηση που βγήκε από την κουβέντα, αλλά δεν θέλω να διακόψω τη ροή της συζήτησής μας.
Ο κύριος Νικητιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Επειδή ο κύριος Τζαβάρας αναφέρθηκε στην προηγούμενη δήλωσή μου, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω με απόλυτο τρόπο ότι σέβομαι οποιαδήποτε απόφαση της δικαιοσύνης και δεν αμφισβητώ τη νομιμότητά της, αλλά το γεγονός ότι ήδη η σύνθεση και η συγκρότηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα γίνεται μ’ ένα διαφορετικό τρόπο με νόμο που ήδη υπάρχει και έχει ψηφιστεί στη Βουλή δείχνει ότι αμφισβητώ τον τρόπο που συγκροτήθηκε. Θα προτιμούσα να έχει συγκροτηθεί με άλλο τρόπο. Αυτό είναι δικαίωμά μου …
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Είναι η κείμενη διάταξη αυτή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: …όμως επαναλαμβάνω ότι σέβομαι απολύτως τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και επιπροσθέτως σε ό,τι αφορά την αναφορά του κυρίου Τζαβάρα στο ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να έχουμε μία κοινή γνώμη στην τελική μας απόφαση, θα συμφωνήσω και υποθέτω ότι θα συμφωνήσει κι εκείνος ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος θα κάνει οποιαδήποτε έκπτωση σ’ ό,τι αφορά την αναζήτηση της αλήθειας και υποθέτω ότι σ’ αυτό συμφωνούν όλοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μη μιλάμε για υποχωρήσεις. Κύριοι συνάδελφοι, συμφωνήσαμε στην υπέρβαση η οποία θέλει ευελιξία απ’ όλες τις πλευρές. Κύριοι συνάδελφοι, βεβαίως είμαστε μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά δεν παύουμε να είμαστε εθνικοί αντιπρόσωποι Βουλευτές έχοντας λαϊκή εντολή, άρα θα σταθούμε και στον καθήκον που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην Εξεταστική Επιτροπή και στο καθήκον που απορρέει από τον όρκο μας και το ρόλο μας ως Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο κύριος Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο συγκροτημένοι με το χρόνο από δω και στο εξής. Είναι ήδη έντεκα και τέταρτο και θα έλεγα η Επιτροπή να γίνει πιο «σφιχτή» στις διαδικασίες. Καλοί είναι οι γενικοί πολιτικοί σχολιασμοί και η ανταλλαγή διαφόρων σκέψεων και γνωμών, αλλά πρέπει κατά τη γνώμη μου να είμαστε πιο παραγωγικοί.
Το δεύτερο θέμα είναι σ’ ό,τι αφορά το χρόνο. Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι μία εβδομάδα εμπρός, μία εβδομάδα πίσω. Μπορούμε να καταλήξουμε σε μία κοινή πρόταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η πρότασή μου είναι μέχρι 30 Ιουνίου και νομίζω ότι συγκλίνουν και ο κύριος Παφίλης και ο κύριος Παπαδημούλης. Αν μείνουμε όμως στην ημερομηνία, αντιλαμβάνεστε ότι θα χάσουμε την ουσία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω ότι μπορούμε να βρούμε μία λύση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λύση βρίσκεται. Θα ακολουθήσετε την πρόταση του Προεδρείου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το τρίτο θέμα είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε πλέον με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τους μάρτυρες. Δεν γίνεται διαφορετικά. Μία ο ένας ευκαιρεί, μία ο άλλος δεν ευκαιρεί. Πόσες μέρες και εβδομάδες θα πάρει αυτό; Να δούμε κάθε εβδομάδα ποιους καλούμε, με ποιους συζητάμε και τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντιλαμβάνεστε ότι υπήρξε μία αρρυθμία σε σχέση με τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το είχαμε επισημάνει επανειλημμένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ζητήσατε και ανταποκρίθηκα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση όσοι έχουμε και άλλα καθήκοντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη με επικρίνετε επειδή ανταποκρίθηκα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας επικρίνω. Το αντίθετο. Δεν σας επικρίνω ούτε εμμέσως, ούτε τίποτα. Εγώ δεν είμαι του εμμέσου, είμαι του ευθέως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ξέρω, είσαστε του αμέσως. Εκεί συμφωνούμε.
Ο κύριος Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα κάνω μία πρόταση με στόχο να γεφυρώσουμε και να συμβιβάσουμε τις διαφορετικές απόψεις για το χρονοδιάγραμμα. Προτείνω να συμφωνήσουμε στο εξής και είναι μεγάλη παραχώρηση προς την πλευρά σας, κύριε Πρόεδρε: Να συμφωνήσουμε ότι μέχρι 17 Ιουνίου θα έχουμε εξαντλήσει την εξέταση όλων των μαρτύρων έτσι ώστε μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε ως Επιτροπή αξιολογώντας όλο αυτό το υλικό με στόχο τη διατύπωση, ει δυνατόν –αυτό είναι καταρχήν η βούλησή μας- κοινού πορίσματος. Αν μπορούμε, να συμφωνήσουμε σ’ αυτό. Αν συμφωνούμε σ’ αυτό, εγώ προσχωρώ για να δείξω την καλή μου διάθεση.
(PE)
(1PM)
Όμως, μία έκκληση κάνω. Εκατό χρόνια να συζητάμε, Πλειοψηφία και Μειοψηφία, την αξιολόγηση της απόφασης του Αρείου Πάγου, δεν θα καταλήξουμε ποτέ. Επομένως, προτείνω στις συζητήσεις αυτές να μην δίνουμε καθόλου χρόνο. Μη σπαταλάμε χρόνο σε πράγματα που ξέρουμε τι θα πει ποιος. Και εγώ έχω γνώμη, αλλά δεν θέλω να σπαταλώ το χρόνο της Επιτροπής. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε. Όταν έρθει η ώρα του πορίσματος, θα τα αποτυπώσουμε όλα σε γραπτά κείμενα και σε συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν θέλετε να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι τις 17 Ιουνίου, τότε παρακαλώ Παρασκευές και Δευτέρες και ενίοτε Σαββατοκύριακα, αλλά όχι μόνος μου…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κατά μόνας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι κατά μόνας. Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερον, το ωράριο πρέπει να διευρυνθεί. Η Επιτροπή Βατοπεδίου συνεδριάζει πρωί και απόγευμα. Γιατί να μην το κάνουμε και εμείς; Δηλαδή, δεν χρειάζεται να πάμε σε απάνθρωπα ωράρια. Θα διακόπτουμε λίγο το μεσημέρι. Θα αρχίζουμε το πρωί -όχι το μεσημέρι- και μετά, νωρίς το απόγευμα, για να μην πηγαίνουμε πολύ αργά το βράδυ και έτσι βγαίνει. Αλλιώς, δεν βγαίνει. Δηλαδή, δεν είναι θέμα τι θα αποφασίσουμε, είναι θέμα τι θα πράξουμε.
Κύριοι συνάδελφοι, εγώ κλείνω με μία παρατήρηση, την οποία σας παρακαλώ να προσέξετε. Θα διαβάσατε στις εφημερίδες ότι ο Χριστοφοράκος συμβιβάστηκε. Τα βρήκε με τη SIEMENS και θα πληρώσει 1.200.000 ευρώ. Εδώ έχουμε διεθνές οργανωμένο οικονομικό έγκλημα. Γιατί η απόφαση πάρθηκε στη Γερμανία και οι δωροδοκίες, οι εξαγορές μελών κυβέρνησης και κρατικών αξιωματούχων έγιναν σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Το οργανωμένο έγκλημα αυτής της μορφής, που έχει σχέση με την πολυπρόσωπη φύση του οικονομικού εγκλήματος, εμπεριέχει τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, την απάτη. Για την πάταξή του χρειάζεται μία κοινή εθνική στρατηγική και επιβάλλεται η συνεργασία και της νομοθετικής και της εκτελεστικής και της δικαστικής λειτουργίας, χωρίς βεβαίως να παραβιάζεται η ανεξαρτησία της μιας έναντι της άλλης, όπως και το Σύνταγμά μας προσδιορίζει.
Η Εξεταστική Επιτροπή οφείλει να διερευνήσει την ενδεχόμενη συμμετοχή μελών Κυβερνήσεων, Υπουργών και Υφυπουργών, σε ένα οργανωμένο διεθνές έγκλημα, που συνιστά απειλή για τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς και κατά το Σύνταγμα οι θεσμοθετημένες λειτουργίες της Δημοκρατίας έχουν χρέος να συνδράμουν την Εξεταστική Επιτροπή στην υλοποίηση του καθήκοντός της. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πάρει μια σειρά αποφάσεων, αναφορικά με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και έχει εκδώσει μία σειρά συστάσεων για την προστασία των μαρτύρων και την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση υπαιτίων που βοηθούν στην αποκάλυψη τέτοιων εγκλημάτων διαφθοράς.
Επίσης, εγώ θα έλεγα, μετά την εξέταση του κ. Γιαννακάκη και του ό,τι απ’ αυτήν προκύπτει, να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε ένα κύκλωμα, το οποίο μέχρι στιγμής το λέμε «χρηματιστών», αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι, όμως, ένα ολόκληρο δίκτυο διακίνησης μαύρου χρήματος και γι’ αυτό προτάσσουμε την Πέμπτη -που έχουμε τον κ. Κυριτσάκη, τον κ. Σιαφάκα και τον κ. Κορωνιά- να επισπευστούν και όσοι άλλοι εμπλέκονται σ’ αυτήν την ιστορία και να τους δούμε ενδιάμεσα με τα πολιτικά ονόματα που έχουν να κάνουν με το C4I.
Κύριοι συνάδελφοι, θέλει κάποιος συνάδελφος να κάνει κάποια παρατήρηση; Απ’ ό,τι βλέπω, όχι.
Κύριε Τζαβάρα, θα είστε έτοιμος έγκαιρα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό κάνω τώρα, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Απλώς για λόγους δημοσιότητας, εάν είναι έτοιμη η δήλωση, μπορεί και να διακόψουμε την εξέταση, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι.
Παρακαλώ να έρθει ο μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Ευάγγελος Μαλέσιος)
Κύριε μάρτυς, καλώς ήρθατε. Έχετε αντίρρηση να πάρουν κάποιες φωτογραφίες οι φωτογράφοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αν και απέχω από τον πολιτικό βίο, δεν με πειράζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, δώστε μας τα στοιχεία της ταυτότητάς σας, καθώς και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ονομάζομαι Μαλέσιος Ευάγγελος του Νικολάου. Είμαι ιατρός πνευμονολόγος του ΕΣΥ, Διευθυντής του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ορκίζομαι.
(ML)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς η επιτροπή μας όπως ξέρετε, έχει εντολή να διερευνήσει ευθύνες που έχουν να κάνουν με το σκάνδαλο Siemens στο σύνολό του και επίσης διερευνούμε την προμήθεια του ολοκληρωμένου συστήματος επιμέρους συστημάτων ασφαλείας, το λεγόμενο C4Ι, το οποίο προδιαγράφηκε και παραγγέλθηκε για τους ολυμπιακούς αγώνες και ουδέποτε λειτούργησε. Πάντως δεν λειτούργησε όπως θα όφειλε, όπως θα έπρεπε, όπως είχε προδιαγραφεί στους ολυμπιακούς αγώνες και βεβαίως μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί όπως το παραγγείλαμε, ενώ το έχουμε πληρώσει και έχουμε αποδεσμεύσει και εγγυητικές επιστολές.
Εμείς σας καλούμε εδώ επειδή τη συγκεκριμένη περίοδο ήσασταν υφυπουργός δημόσιας τάξης και μάλιστα επικεφαλής ενός οργάνου που είχε να κάνει με τον συντονισμό και σε αυτό το όργανο συμμετείχε και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δι υμών αλλά και το Υπουργείο Άμυνας και το 2004 και επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού, αν δεν κάνω λάθος.
Έχει κατατεθεί και προκύπτει από καταθέσεις, μαρτυρίες των στελεχών της Siemens ότι η Siemens δωροδοκούσε 4 υπουργεία την περίοδο εκείνη για να καταφέρει να πάρει η SAIC το σύστημα αυτό στο οποίο κύριος υπεργολάβος ήταν η Siemens. Άρα εμείς σας ρωτάμε γι αυτό και θέλουμε να μάθουμε ό,τι γνωρίζετε εσείς για το σκάνδαλο της Siemens, αν γνωρίζετε ή για το θέμα του C4I τι γνωρίζετε και επίσης αν γνωρίζετε εάν κάποιος υπάλληλος ή μέλος της Κυβέρνησης έχει δωροδοκηθεί από τα μαύρα ταμεία της Siemens όπως η Siemens ισχυρίζεται ότι το έχει κάνει και υπάρχουν ομολογίες και καταδίκες γι αυτό. Δηλαδή υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που το επιβεβαιώνουν καθώς επίσης και οτιδήποτε έχει περιέλθει στη γνώση σας που θα μπορούσε να βοηθήσει την επιτροπή στις εργασίες της.
Θα έχετε λοιπόν ένα δεκαπεντάλεπτο στη διάθεσή σας, όσο εσείς χρειάζεστε για να μας ενημερώσετε, με την άνεσή σας, και μετά θα είστε στην διάθεσή των συναδέλφων για ερωτήσεις. Αν χρειαστείτε περισσότερο χρόνο θα τον έχετε.
Ορίστε έχετε το λόγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι βρίσκομαι ενώπιόν σας προκειμένου να μπορέσω κι εγώ να συμβάλλω στο κρίσιμο έργο σας, στη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, με τα όποια στοιχεία προσκομίσω ή τα όποια στοιχεία προκύψουν από τις δικές σας ερωτήσεις. Προφανώς φαντάζομαι ότι όλοι ενδιαφέρεστε να μάθετε ποιος ήταν ο ρόλος της επιτροπής στην οποία εγώ προήδρευσα, ποιος είναι ο ρόλος ο δικός μου, γιατί όχι και ως Υφυπουργού ποιος ήταν ο ρόλος μου, γιατί υπήρξα και υφυπουργός σε εκείνο το υπουργείο, αλλά πιο πολύ για την επιτροπή για την οποία τόσα πολλά έχουν ακουστεί κι έχουν βγει στη δημοσιότητα σε σημείο που έγινε πλέον μύθος. Ότι αυτή είχε όλες τις αρμοδιότητες, ότι αυτή ανέθεσε, ότι αυτή εισηγήθηκε. Όλα αυτά λοιπόν θα προσπαθήσω με απλό και καθαρό τρόπο να τα αποσαφηνίσω.
Πρώτον, πότε ορίστηκε αυτή η επιτροπή και από ποιον. Η επιτροπή ορίστηκε από την ΔΕΣΟΠ. Φαντάζομαι πως όλοι θα γνωρίζετε ότι είναι η Διϋπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Αυτή λοιπόν η ΔΕΣΟΠ όρισε τη δική μας επιτροπή και το ξεκαθαρίζω αυτό διότι προς τα έξω έχουν γραφτεί στον Τύπο χίλια δύο πράγματα, που τα έχω διαβάσει κι εγώ προσωπικά. Πρέπει λοιπόν να το ξεκαθαρίσω αυτό προσκομίζοντας, αν θέλετε, και το αναγκαίο παραστατικό στοιχείο του διορισμού, το οποίο ενδεχομένως να έχετε στα χέρια σας, γιατί το έχω καταθέσει δύο φορές. Τη μία φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο, όταν μίλησα στα πλαίσια της εξεταστικής επιτροπής για το χρηματιστήριο, τον Ιούνιο του 2003, αν δεν κάνω λάθος. Τότε λοιπόν σε εκείνη την εξεταστική επιτροπή είχε ζητηθεί από τους αιτούντες ότι εάν φτιαχτεί αυτή η εξεταστική επιτροπή για το χρηματιστήριο, να ασχοληθεί και με το θέμα της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων και την εμπλοκή ενδεχομένως του Υφυπουργού Μαλέσιου. Νομίζω ότι έτσι ήταν η διατύπωση. Τα είχα προσκομίσει λοιπόν αυτά τα στοιχεία, τα έδωσα και υπάρχουν στα Πρακτικά της Βουλής. Τα έχω δώσει και στον κ. Ζαγοριανό που κλήθηκα. Στον κ. Ζαγοριανό, μαζί με αυτά, είχα δώσει και μια δημόσια δήλωσή μου, η οποία έγινε πριν δύο και πλέον χρόνια, το Φεβρουάριο του 2008. Είχα κάνει δημόσιες δηλώσεις και φαντάζομαι ότι και αυτές πρέπει να τις έχετε, γιατί έχουν κατατεθεί. Τις δηλώσεις αυτές υποχρεώθηκα περίπου να τις κάνω επειδή στη δημοσιότητα έβγαινε μια σύγχυση περί των αρμοδιοτήτων του διαγωνισμού, του έργου της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων, δηλαδή του C4I. Ποιοι είχαν την αρμοδιότητα και σε ποιο υπουργείο έγινε ο διαγωνισμός. Τότε λοιπόν προέβηκα σε αυτές τις δηλώσεις. Είναι καθαρές δηλώσεις, έχουν τα απαραίτητα στοιχεία, αποσπάσματα από τα στοιχεία αυτά τα έχω κι εδώ μαζί μου και αν εξαιρέσει κάποιος λίγο το ύφος που είναι έντονο γιατί αισθανόμουν και μια πικρία και μια οργή που ανακάτευαν ξανά το όνομά μου κάποιοι με δημόσιες δηλώσεις, κατά τα άλλα σε αυτή τη δήλωση είναι πλήρης η τοποθέτηση περί των αρμοδιοτήτων του διαγωνισμού, δηλαδή ποιοι είχαν αρμοδιότητες για το διαγωνισμό.
Να επανέλθω όμως σε αυτή την επιτροπή. Ορίστηκε αυτή η επιτροπή στις 27 Αυγούστου και σας διαβάζω κύριοι Βουλευτές την απόφαση: «Απόσπασμα πρακτικών 39ης συνεδρίασης Διϋπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Συγκροτείται Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης του έργου ολυμπιακά, επιχειρησιακά κέντρα ασφάλειας. Η επιτροπή προεδρεύεται από τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης και συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς δημόσιας τάξης ολυμπιακών αγώνων και εθνικής άμυνας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004». Τις εργασίες της επιτροπής παρακολουθεί ο διευθυντής της διεύθυνσης ασφάλειας ολυμπιακών αγώνων ή στελέχη άλλων φορέων κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του προέδρου της επιτροπής. 28-8-2002».
Αυτή είναι η απόφαση. Μετά από αυτή την απόφαση, όταν την πήραμε στα χέρια μας οι ορισθέντες καθίσαμε στο τραπέζι αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε. Γιατί μπήκαμε σ αυτό το έργο και τι ακριβώς θα κάνουμε. Προσεγγίσαμε λοιπόν το πλαίσιο του ρόλου μας, των ενεργειών μας και αν θέλετε προσεγγίσαμε και τον τρόπο της λειτουργίας της επιτροπής, πως θα συγκαλείται, πως θα συνεδριάζει, πως θα καταλήγει στα διάφορα συμπεράσματα στις διάφορες απόψεις. Θα σας μιλήσω γι αυτά, γιατί όπως είδατε συγκροτείται επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης. Η επιτροπή από τον ορισμό της δεν είχε αποφασιστικό χαρακτήρα.
Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση. Πιστεύω πως θα είναι χρήσιμη για σας. Πριν οριστεί η επιτροπή αυτή ήδη πριν ενάμιση μήνα το έργο του C4I, δηλαδή στις 16 Ιουλίου είχε φύγει και είχε πάει στο Εθνικής Άμυνας.
ΧΑ
(1ML)
Έχω εδώ την απόφαση –και αυτήν φαντάζομαι ότι μπορεί να την έχετε στα χέρια σας γιατί έχει κατατεθεί και στην Βουλή και στον κ. Ζαγοριανό- η οποία λέει, όπως γράφω και στην δήλωσή μου, ότι δρομολογείται από το ΥΕΘΑ ο διαγωνισμός του έργου και όλα αυτά. Ήδη δηλαδή όταν οριστήκαμε εμείς είχε φύγει το έργο για το ΥΕΘΑ με τον προϋπολογισμό του και τις προδιαγραφές του. δηλαδή είναι εξόφθαλμο ότι η Επιτροπή μας δεν ασχολήθηκε ούτε με τις προδιαγραφές του έργου ούτε με τους προϋπολογισμούς του.
Εάν είναι έτσι, ποια ανάγκη επέβαλε τη σύσταση της Επιτροπής μας; Τι έχω καταλάβει με απλά λόγια εγώ. Στη ΔΕΣΟΠ, στη διυπουργική επιτροπή μέχρι το καλοκαίρι του 2002 δεν είχα πάει ποτέ πλην μια φορά αν θυμάμαι καλά, την άνοιξη που δεν μπορούσε να πάει ο Υπουργός μου ο κ. Χρυσοχοΐδης και μου λέει «σε παρακαλώ πήγαινε εσύ μήπως ειπωθεί τίποτα για μας που να αφορά το Υπουργείο προκειμένου να γνωρίζουμε». Δεν είχα ξαναπάει. Όμως, από το καλοκαίρι του 2002 άρχισε να μου ζητάει ο Υπουργός να πηγαίνω εγώ να τον αντικαθιστώ δεδομένου ότι όπως ίσως θα θυμόσαστε, τότε το 2002 υπήρξαν τα γεγονότα γύρω από την εγχώρια τρομοκρατία και ήταν κάπως ιδιαίτερα απασχολημένος ο Υπουργός μου και μου ζητούσε να πηγαίνω εγώ στην ΔΕΣΟΠ.
Είχε οριστεί λοιπόν, τον Ιούλιο η ανάθεση της εκτέλεσης του διαγωνισμού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με το που ορίστηκε όλοι οι αρμόδιοι φορείς γύρω από την ασφάλεια άρχισαν να ενδιαφέρονται τι γίνεται με τις υποθέσεις τις δικές τους. Περιέχει τις υποθέσεις τις δικές τους και τα αιτήματά τους ο διαγωνισμός αυτός; Θέλουμε και εμείς επιχειρησιακά κέντρα. Το Λιμενικό έλεγε ότι μακάρι σε κάθε λιμάνι να φτιαχτεί επιχειρησιακό κέντρο. Από ό,τι θυμάμαι αυτό που είχε δρομολογηθεί μιλούσε για το τετρακαναλικό σύστημα και για το σύστημα των επιχειρησιακών κέντρων που θα γινόταν σε τρία σημεία. Θα γινόταν ένα στη ΓΑΔΑ, ένα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και ένα στον ΑΘΗΝΑ 2004. Εκεί θα ήταν τα επιχειρησιακά κέντρα τα οποία θα συντόνιζαν όλη την ασφάλεια. Δηλαδή σε αυτά θα πήγαιναν οι πληροφορίες, εκεί θα γινόταν η επεξεργασία των πληροφοριών, από εκεί θα δίνονταν οι κατευθύνσεις.
Όμως, παρότι πήγε ο διαγωνισμός στο ΥΕΘΑ εξακολουθούσαν να έρχονται τα αιτήματα από τους διάφορους φορείς στο Υπουργείο και ιδιαίτερα από τη ΔΑΟΑ γιατί η ΔΑΟΑ περιείχε όλες τις υπηρεσίες μέσα. Και ο στρατός μετείχε με κάποια στελέχη εκεί πέρα και το Λιμενικό μετείχε και η Πυροσβεστική μετείχε, πολύ περισσότερο η Αστυνομία. Εκεί πέρα στη ΔΑΟΑ γινόταν η επεξεργασία και η εκτίμηση των απειλών και των αναγκών με βάση τις οποίες έπρεπε να καλυφθούν και να απαντηθούν αυτές οι απειλές. Και θυμάμαι τότε ότι ερχόταν από κάτω. Μέχρι που αυτά τα ΖΕΠΕΛΙΝ που πέταξαν αργότερα και που από την Επιτροπή μας ποτέ δεν αποφασίστηκαν, εν τούτοις και αυτά είχαν έρθει από την αρχή. Να σηκώσουμε αερόπλοια στον αέρα, να φτιάξουμε επιχειρησιακό κέντρο και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, να φτιαχτούν επιχειρησιακά κέντρα και στα λιμάνια. Η Πυροσβεστική ήθελε δικό της επιχειρησιακό κέντρο. Κάποιος έπρεπε να απαντήσει σε όλα αυτά εάν ήταν χρειαζούμενα και με ποιον προϋπολογισμό θα γινόταν.
Πιστεύω ότι αυτήν την αναγκαιότητα του σχεδιασμού όλων αυτών των αναγκών και της απάντησης όλων αυτών των αναγκών ερχόταν να καλύψει η Επιτροπή μας. Γι’ αυτό και το είδαμε από την αρχή, ότι εμείς θα εκτιμούμε αυτά που μας έρχονται από κάτω. Διότι είχαμε μέσα και τον Ευσταθιάδη τον Γενικό Γραμματέα και τον Διευθυντή της ΔΑΟΑ και τον Σπύρο Τραυλό ο οποίος μας συνέδεε με το άλλο το έργο, τι υπήρχε ανάγκη, πού βρίσκεται και τι κάνει.
Διότι –πάλι μικρή παρένθεση ανοίγω- πρέπει να σας πω ότι το πρώτο πράγμα που ρωτούσαν στη ΔΕΣΟΠ τότε ήταν πού βρίσκεται το κάθε έργο. Η πίεση του χρόνου ήταν πολύ μεγάλη. Με το που καθόμασταν, πού βρίσκεται το κάθε έργο. Έπρεπε να γνωρίζω, λοιπόν, πού βρίσκονται τα βήματα του διαγωνισμού, αν τηρούνται οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα δηλαδή. Σε αυτό είχαμε τον Σπύρο Τραυλό που μπορούσε να μας ενημερώνει και να δίνουμε και εμείς «προχωρήστε όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Είχαμε το διευθυντή της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου αυτά που μας έρχονταν να λέμε «ξεχάστε το ή να δούμε τι μπορεί να γίνει». Είχαμε τον ταμία των Ολυμπιακών Αγώνων τον Καρτάλη ο οποίος ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον την βασική κατεύθυνση. Διότι δυο ήταν οι βασικές κατευθύνσεις που μας δόθηκαν σαν Επιτροπή. Η μια «τρέξτε για το χρόνο», η άλλη «όσο γίνεται πιο χαμηλά οι δαπάνες». Ήδη είχαν προϋπολογιστεί και με βάση αυτά είχε πάει πριν οριστούμε εμείς ο διαγωνισμός 211.000.000 οι δαπάνες. Όσο γίνεται πιο χαμηλά οι δαπάνες. Μη σηκώνετε άλλο. Όσο και αν πιέζαμε για επιχειρησιακά κέντρα στα λιμάνια, να γεμίσει η Αθήνα με κάμερες που λέει ο λόγος ή οτιδήποτε άλλο, έπρεπε όλα να κρατούνται χαμηλά. Γι’ αυτό και τα περισσότερα απορρίπτονται. Γι’ αυτό και γινόταν εκεί μέσα η συζήτηση και καταλήγαμε στην όποια εκτίμηση αποδοχής ή απόρριψης. Και η μεν απόρριψη γινόταν ασμένως αποδεκτή από τους Υπουργούς μας που αμέσως ενημερώνονταν. Γιατί μετά από κάθε σύσκεψη της Επιτροπής ενημερώναμε τον Υπουργό.
Θα πρέπει να σας πω ότι αυτή Επιτροπή άρχισε να συνεδριάζει τον Σεπτέμβριο και βέβαια ορίσαμε από την αρχή να συνεδριάζει οπωσδήποτε τακτικά πριν από τη ΔΕΣΟΠ. Όταν η συγκαλείτο η ΔΕΣΟΠ, συγκαλούσα και εγώ αυτήν την Επιτροπή για να πληροφορηθούμε πού βρίσκονταν οι εξελίξεις έτσι ώστε όταν ρωτηθώ μέσα στη διυπουργική, να μπορώ να απαντήσω. Ένα αυτό. Και βέβαια σε αυτήν την Επιτροπή όπως σας είπα γινόταν η ιεράρχηση των αναγκών και η εκτίμηση και η αποδοχή ή απόρριψη ξέροντας από την αρχή ότι ακόμα και αν αποδεχθούμε ένα αίτημα –π.χ. ακόμη και αν αποδεχόμασταν να φτιάξουμε και άλλο επιχειρησιακό κέντρο και να το προσθέσουμε στο διαγωνισμό στο λιμάνι ή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που ζητούσαν- ξέραμε ότι δεν έπεφτε στις ευθύνες μας το ποιος θα το φτιάξει και ποιος θα εκτελέσει το έργο αυτό. Το ξέραμε από την αρχή.
Ορίσαμε, λοιπόν, αυτό το πλαίσιο του πώς συγκαλούμαστε, πώς συζητάμε, πώς καταλήγουμε στις διάφορες εκτιμήσεις και ορίσαμε αυτό που λέει σχεδιασμός τι θα είναι. Σας είπα, λοιπόν, ότι ό,τι ερχόταν από τις διάφορες υπηρεσίες έπρεπε εμείς να το κοσκινίζουμε έχοντας και τον ταμία δίπλα. Υπάρχει περίπτωση αυτό να το κάνουμε; Όχι, χαμηλώστε τις απαιτήσεις. Ο καθένας λοιπόν, σημείωνε αυτό που καταλήγαμε. Λέγαμε «Ευσταθιάδη ή Διευθυντή της ΔΑΟΑ πες κάτω στους λιμενικούς να μην πιέζουν και να μη βάζουν τον αρχηγό τους να κάνει δημόσιες σχέσεις ή να πιέζει από εδώ και από εκεί. Μην τρελαίνεται. Δεν πρόκειται αυτό…Το απορρίπτουμε». Η κατεύθυνση για την απόρριψη ήταν ασμένως αποδεκτή. Όταν εμείς καταλήγαμε σε μια απόρριψη αμέσως ο Υπουργός μου έλεγε εντάξει. Βέβαια για την έγκριση εκεί κόλλαγε το πράγμα. Και θυμάμαι ότι όταν φτάσαμε στο σημείο κάποια στιγμή από τις πιέσεις στα πλαίσια της αρμοδιότητας του σχεδιασμού που είχαμε μήπως πρέπει να φτιαχτεί επιχειρησιακό κέντρο στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου ωρυόντουσαν οι λιμενικοί και διερρήγνυαν τα ιμάτια «είναι δυνατόν ο Πειραιάς να μην έχει επιχειρησιακό κέντρο;», αυτό συζητήθηκε κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή μας. Καταλήξαμε «μήπως πρέπει αυτό να το εξετάσουμε;». Ήταν το μόνο που θυμάμαι που μετέφερα στη ΔΕΣΟΠ. Κόπηκε και αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, θα πρέπει να γίνετε πιο συνοπτικός. Αναλίσκεστε σε λεπτομέρειες που ενδεχομένως να έχουν ενδιαφέρον ή να μην έχουν ενδιαφέρον. Θα έλεγα να προσανατολιστείτε περισσότερο σε θέματα που μπορεί να σχετίζονται με πολιτικές ευθύνες που εμείς αναζητούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θα με ρωτήσετε και εσείς φαντάζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Επειδή ήδη παρήλθε το δεκαπεντάλεπτο και φαντάζομαι…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τελειώνω σε ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι να μην τελειώσετε σε ένα λεπτό. Ολοκληρώστε αλλά με πιο συνοπτικό τρόπο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτός ήταν, λοιπόν, ο σχεδιασμός. Έπρεπε εμείς να εκτιμάμε, να ιεραρχούμε τις ανάγκες και είτε να αποδεχόμαστε και να λέμε αυτό να το κουβεντιάσουμε και να πάει και στη ΔΕΣΟΠ και στον Υπουργό μας είτε να το απορρίψουμε. Η απόρριψη σας λέω ότι γινόταν επειδή ήταν ασφυκτικός ο προϋπολογισμός, ασμένως αποδεκτή. Αυτό ήταν το σκέλος των σχεδίων.
Το σκέλος της παρακολούθησης γινόταν μέσω της ενημέρωσης που μας έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικής Άμυνας. Μας έλεγε πού βρίσκεται κάθε στιγμή ο διαγωνισμός. Προχωράει; Προχωράει. Το λέγαμε στη ΔΕΣΟΠ. Κόλλησε; Γιατί κόλλησε; Ενστάσεις. Τι θα κάνετε; Προχωρήστε. Πρέπει να πάμε στα νομικά συμβούλια. Εντάξει προχωρήστε όσο γίνεται πιο γρήγορα.
(XP)
(1ΧΑ)
Κάπως έτσι γινόταν και η παρακολούθηση του έργου που όμως είχε μεγάλη σημασία γιατί πιεστικά μας ρωτούσαν σε κάθε βήμα πού βρίσκεται το κάθε έργο.
Τώρα για τις αρμοδιότητες τα περιγράφω στη δήλωσή μου πάρα πολύ καλά. Από την αρχή ούτε στον προϋπολογισμό είχαμε ανάμιξη ούτε στις προδιαγραφές ούτε παραπέρα στην αξιολόγηση του έργου στην επιτροπή αξιολόγησης. Δεν ορίσαμε εμείς αυτή την επιτροπή. Ορίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα 2/3 της επιτροπής ήταν αξιωματικοί του στρατού. Εκτιμήθηκε ότι αυτό ίσως ήταν σωστό, γιατί τα στελέχη του στρατού έχουν καλύτερη τεχνογνωσία γύρω από θέματα τεχνολογίας. Γι’ αυτό και μας ζητήθηκε να αποσπαστούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις-τέσσερις αξιωματικοί του Δημόσιας Τάξης, ένας της πυροσβεστικής, δύο της αστυνομίας από τους δεκατέσσερις προκειμένου να παρίστανται και αυτοί στην επιτροπή αξιολόγησης και να κοιτούν να εναρμονίσουν αυτό που αγοράζουν με τις ανάγκες της ασφάλειας. Αυτοί ήταν οι ελάχιστοι μπροστά στο σύνολο της επιτροπής. Και αυτούς όμως τους τρεις-τέσσερις δεν τους όρισε η επιτροπή μας. Οι υπηρεσιακές αρμοδιότητες ορισμού και αποσπάσεων δεν ήταν στην επιτροπή μας αλλά ούτε και σε εμένα σαν Υφυπουργό.
Έτσι, όταν τελείωσε το έργο της επιτροπής αξιολόγησης δεν ήμασταν εμείς που ορίσαμε τις επιτροπές διαπραγμάτευσης. Φαντάζομαι ότι θα με ρωτήσετε και γι’ αυτά τα πράγματα και έχω τα στοιχεία. Βέβαια, ούτε εμείς εισηγηθήκαμε το έργο. Έχω τα στοιχεία για να το τεκμηριώσω αυτό από την άποψη ότι αφού η επιτροπή μας δεν είχε καμία αρμοδιότητα στις διαπραγματεύσεις και το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης ούτε καν ήρθε στην επιτροπή μας. Όταν εγώ κλήθηκα να παρευρεθώ στην τελική σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ επειδή απουσίαζαν οι δύο Υπουργοί που είχαν την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων μη τυχόν και χρειαστεί κάποια ενημέρωση, δεν είχα κάποιο πρακτικό στα χέρια μου, γιατί δεν έστειλαν σε εμένα. Δεν είχα καμία αρμοδιότητα για τις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις όπως θα δείτε από τα στοιχεία που θα καταθέσω ήταν εντολή του ΚΥΣΕΑ να τις κάνουν δύο Υπουργοί. Αυτοί είχαν ορίσει την επιτροπή διαπραγματεύσεων που αποτελείτο από μέλη που ήταν από τέσσερα Υπουργεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιοι Υπουργοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Παπαντωνίου και Χρυσοχοίδης. Αυτοί ήταν οι αρμόδιοι για τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που θα σας την καταθέσω. Αυτό αναφέρεται και στη δήλωσή μου.
Με αυτά που σας είπα έως τώρα έχω βάλει από μεριάς μου το πλαίσιο των πληροφοριών και των στοιχείων που έπεφταν στην αντίληψή μου με ευχέρεια. Μέχρι εκεί έφθανα και εκινούμην μέχρι που παραιτήθηκα στις 14/4/2003. Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να γίνει η σύμβαση του έργου και να αρχίσει η υλοποίησή του πράγματα για τα οποία εγώ δεν είχα γνώση και ανάπτυξη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο για ένα διαδικαστικό θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ζητώ ορισμένα έγγραφα στα οποία αναφέρθηκε ο μάρτυς και είπε ότι θα μας τα δώσει, να μας τα δώσει τώρα για να μοιραστούν έτσι ώστε να τα έχουμε και αυτά υπόψη μας όταν θα υποβάλουμε ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Παρακαλώ τη γραμματεία να τα φωτοτυπήσει.
Η κυρία Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι παραιτηθήκατε τον Απρίλιο του 2003. Για ποιον λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μένει τζάμπα στη βίλα του Αθανασούλη, γιατί τον σπίτωσε για τη μεγάλη δουλειά ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό το δημοσίευμα παραιτήθηκα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Επειδή δημοσιεύθηκε αυτό στην ΑΥΡΙΑΝΗ, η σχέση σας με τον Αθανασούλη, παραιτηθήκατε από ευθιξία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μάλιστα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Τότε ήταν γνωστό σε εσάς ότι η ΑΛΤΕΚ θα συμμετείχε σε έναν τέτοιο διαγωνισμό ως υπεργολάβος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Έγινε γνωστό όταν μας ήλθαν οι κοινοπραξίες σε γνώση μας, ποιοι μπήκαν στον διαγωνισμό, ποιοι παλεύουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Πότε έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2002.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Εσείς από πότε μείνατε στο σπίτι του Αθανασούλη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πήγα τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, όταν άρχιζαν τα σχολεία γιατί κατέβηκε τότε η οικογένειά μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Η επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης που σας όρισε και πρόεδρο, από ποιον ορίστηκε; Από ποια υπηρεσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Το ανέφερα αυτό και είναι στο έγγραφο που καταθέτω. Είναι απόσπασμα της απόφασης της ΔΕΣΟΠ. Έχω και το απόσπασμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Εκείνη την εποχή ήσασταν Υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως. Η επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης που είχε τις αρμοδιότητες που μας εκθέσατε, τα πορίσματά της, οι εισηγήσεις της ή τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των έργων, που τα υποβάλλατε, σε ποιον τα δίνατε για να τα αξιολογήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εμείς τα αξιολογούσαμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Ποιος σας ρωτούσε πώς πάει η πορεία της επιτροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τα αποτελέσματα του σχεδιασμού που κάναμε αφορούσαν την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων των διαφόρων υπηρεσιών. Έφερνε το λιμενικό, πίεζαν μέσα από την ΔΑΟΑ τα στελέχη του λιμενικού και έλεγαν είναι δυνατόν να μη φτιαχτεί επιχειρησιακό κέντρο στο λιμάνι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Σε εσάς έφερναν, λοιπόν, τα αιτήματα οι διάφορες υπηρεσίες για την ανάγκη επέκτασης…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Έτσι. Η ΔΑΟΑ κυρίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Εσείς σαν επιτροπή εγκρίνατε ή απορρίπτατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Την τελική έγκριση…Εμείς αποδεχόμασταν ή απορρίπταμε και η απόρριψη γινόταν αμέσως αποδεκτή. Αλλά, εάν αποδεχόμαστε έπρεπε αμέσως να ενημερωθούν ο Υπουργός και η ΔΕΣΟΠ. Δεν θυμάμαι εάν υπήρχε και άλλη αποδοχή. Θυμάμαι ότι κάναμε σκέψη μήπως θα έπρεπε να φτιαχτεί στο λιμάνι του Πειραιά επιχειρησιακό κέντρο. Αυτό ήταν το μόνο που πήγα προς την ΔΕΣΟΠ και κόπηκε. Υπήρχε η κατεύθυνση μην ενοχλείτε τον διαγωνισμό. Αφήστε να τελειώσει πρώτα και εάν δούμε ότι υπάρχουν ανάγκες να ενταχθεί και κάτι άλλο μέσα θα το δούμε σαν συμπληρωματικό. Έτσι και εμείς ανακουφιζόμασταν γιατί ερχόντουσαν τα αιτήματα και μας έλεγαν φέρτε και φέρτε και φέρτε και είχαν φτάσει στο ταβάνι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Είχατε, λοιπόν, εσείς την αρμοδιότητα να αποδεχτείτε ή να απορρίψετε αιτιολογημένα και ενημερώνατε τον Υπουργό, ποιόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τον Χρυσοχοίδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Και την ΔΑΟΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Την ΔΑΟΑ μέσα από το υπηρεσιακό, ο διευθυντής που ήταν αρμόδιος εκεί, είναι ο γενικός γραμματέας που προίσταται των υπηρεσιών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Όλα αυτά που κάνατε, είχατε υπόψη σας ότι δεν θα πρέπει το τίμημα του προϋπολογισμού να υπερβαίνει τα 211.000.000 ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η κατεύθυνση ήταν αυτή. Κατ’ αρχήν αυτό που πήγε στο ΥΠΕΘΑ να μην υπερβεί τα 211.000.000 που ήταν ο προϋπολογισμός και από εκεί και πέρα οι άλλες ανάγκες, είχαμε και τον ταμία μέσα, εξεταζόντουσαν σύμφωνα με την σημασία τους. Μία που εκτιμήθηκε ότι ίσως αξίζει να την πάμε στη ΔΕΣΟΠ να φτιαχτεί στο λιμάνι επιχειρησιακό κέντρο, απορρίφθηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Τελικώς όμως είχαμε μία υπέρβαση του προϋπολογισμού γύρω στα 40.000.000. Δηλαδή το έργο ανατέθηκε στην SAIC με συμφωνημένο τίμημα 254.000.000. Πώς το δικαιολογείτε αυτό εσείς;
(MT)
(XP)
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν είχα την αρμοδιότητα και την εμπλοκή για να ξέρω πώς ακριβώς…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έγιναν κάποια πρόσθετα έργα; Προστέθηκαν κάποιες εργασίες επιπλέον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το ξέρω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς είπατε πως είτε δεχόσασταν είτε απορρίπτατε. Επομένως, εσείς εισηγηθήκατε την αύξηση αυτού του προϋπολογισμού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, βέβαια. Γιατί σας είπα πως, ό,τι έφυγε για το ΥΠ.ΕΘ.Α., έφυγε πριν πάμε εμείς. Σ’ αυτό δεν είχαμε καμία επέμβαση, ούτε στον προϋπολογισμό ούτε στις …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα δεν κάνατε ούτε κοστολόγιο, ούτε απολογιστικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, βέβαια. Εκείνο που κάναμε πάνω στο σχεδιασμό των επιχειρησιακών κέντρων ήταν, όλοι εκείνοι που απαιτούσαν να ενταχθούν και να προσκολληθούν και αυτοί με επιχειρησιακά κέντρα γύρω-γύρω, να τους καθηλώνουμε και να τους λέμε «μην περιμένετε ή θα δούμε, θα δούμε την αναγκαιότητα». Τα zeppelin για παράδειγμα τ’ απορρίψαμε από την αρχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τελικά από τις πληροφορίες που έχετε προτιμήθηκε η SAIC. Σε σχέση με το κοστολόγιο και με την προσφορά που έκανε ήταν η συμφερότερη, δηλαδή εκείνη που πλησίασε περισσότερο το 211 που στη συνέχεια έγινε 254, κατόπιν της προσφοράς της;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θυμάμαι ότι όταν ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις, οι προσφορές που μαθαίναμε ότι γίνονταν ήταν πάνω από 400.000.000 …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι ξεκίνησε. Μας τα έχουν πει κι άλλοι μάρτυρες εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): …μετά κατέβηκαν κάπου στα 300.000.000…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για να σας διευκολύνω, όλα αυτά έχουν κατατεθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Και μετά άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, γιατί κρίθηκαν ασύμφορες αυτές οι Επιτροπές. Γίνεται ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων. Σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα και δεν μπορούσαμε να τις παρακολουθήσουμε, γιατί όταν ορίστηκαν –θα δείτε από τις αποφάσεις με τις οποίες ορίστηκαν οι Επιτροπές Διαπραγμάτευσης- ούτε καν μας κοινοποιούνταν οι αποφάσεις. Εκεί δηλαδή που τις όρισαν, δεν μας τις κοινοποιούσαν καν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το είπατε, κύριε Μαλέσιε, για να μην επαναλαμβανόμαστε. Τελικά υπεγράφη μία σύμβαση ένα μήνα μετά την παραίτησή σας, έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Περίπου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε απόφαση του ΚΥ.ΣΕ.Α. που την επικύρωσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τη σύμβαση;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το γνωρίζω. Δεν ήμουν καν στο Υπουργείο. Είχα φύγει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς από εκεί και πέρα ασχοληθήκατε σαν Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως; Εσείς παραιτηθήκατε σαν Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, παραιτήθηκα από Υφυπουργός. Πήγα σπίτι μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Παραιτηθήκατε κι από Υφυπουργός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Απ’ όλα παραιτήθηκα. Δεν έχω πού να κρυφτώ, κυρία συνάδελφε. Τότε ήταν συντριπτικό το κλίμα για μένα. Στη Βουλή μπόρεσα λίγο και το ισορρόπησα όταν έφερα τα στοιχεία αυτά, διότι μέχρι τότε έλεγαν «τι χρεία έχουμε άλλων μαρτύρων; Τον πιάσαμε. Αυτός το έδωσε. Τον έχει σε βίλα». Βέβαια η βίλα ήταν το τριάρι στο οποίο κατέβηκε και έμεινε η οικογένειά μου προσωρινά μέχρι να βρω σπίτι. Εν πάση περιπτώσει, ίσως τα ξέρετε όλα αυτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς όλο αυτό το διάστημα που παρακολουθούσατε, έχετε προσωπική αντίληψη του τι έγινε στη συνέχεια με την εταιρία αυτή, αν ήταν ικανή να το αναλάβει, να το φτιάξει ή πότε έγινε αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία ότι αυτό το έργο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, διάβαζα στις εφημερίδες ότι υπάρχουν προβλήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς, σαν μέλος της Επιτροπής αυτής, πιεστήκατε, εκβιαστήκατε ή απειληθήκατε από κάποιον ώστε να κάνετε θετικές εισηγήσεις υπέρ της SAIC ή της TRS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε κάποια παρέμβαση σε σας προσωπικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Γράφονταν διάφορα. Εγώ θα σας πω τι ξέρω. Έλεγαν ότι πιέζουν οι Πρέσβεις, ότι πιέζουν οι επιχειρηματίες. Σε μας δεν ήρθε ποτέ κανείς. Ούτε Πρέσβης ούτε επιχειρηματίας ήρθε ποτέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όταν λέτε Πρέσβης, τι εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Γραφόταν ότι διάφοροι Πρέσβεις τρέχουν από δω κι από κει. Σε μας δεν ήρθε ποτέ κανείς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επιχειρηματίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ούτε από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες ήρθε ποτέ κανείς σε μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επομένως, εσείς λέτε ότι δεν είχατε καμία αποφασιστική παρέμβαση στην ανάθεση του έργου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ακριβώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ωστόσο εσείς λέγατε ποια έργα να ενταχθούν ή όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, δε λέγαμε για το διαγωνισμό αυτό. Μιλούσαμε γι’ αυτούς που πιέζουν και λένε «θα καεί το πελεκούδι αν δεν γίνει και στον Πειραιά κέντρο». Ποιος θα πρέπει να το εκτιμήσει αυτό;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό λέω κι εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό το εκτιμούσαμε εμείς. Αυτό όμως δεν ήταν μέσα στον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός προχωρούσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί με όρους στους οποίους εσείς δεν είχατε καμία παρέμβαση. Έτσι είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Έτσι ακριβώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επίσης δεν είχατε παρέμβαση στο θέμα του κοστολογίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προκρίνατε όμως σαν Επιτροπή και συνιστούσατε, κατά την άποψή σας, ποια κέντρα θα πρέπει να περιληφθούν ώστε να είναι πετυχημένος ο συνολικός σχεδιασμός. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σωστά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εκεί ήταν ενδεχομένως η δική σας επιρροή, αν ψάξει κανείς να πει τι ακριβώς έχετε επηρεάσει εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ακριβώς, στην απόρριψη ή την αποδοχή περαιτέρω αιτημάτων γύρω από την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ευθεία ερώτηση, κύριε Μαλέσιε. Εσείς μέσα απ’ αυτή την αρμοδιότητα, επηρεάσατε τον προϋπολογισμό του έργου, από τα 211 να γίνει 254;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς έγινε τότε να υπάρξουν άλλα 40.000.000 παραπάνω;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σ’ αυτό θα πρέπει να ερωτηθούν οι αρμόδιοι της διαπραγμάτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος είναι υπαίτιος; Πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Οι αρμόδιοι, όχι οι υπαίτιοι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Οι αρμόδιοι της Επιτροπής διαπραγμάτευσης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στα έγγραφα που κατέθεσα, το ΚΥ.ΣΕ.Α. ορίζει να γίνουν διαπραγματεύσεις και την αρμοδιότητα αναθέτει ονομαστικά στον κ. Παπαντωνίου και στον κ. Χρυσοχοϊδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Απ’ ό,τι ξέρω είχε οριστεί ο Στρατηγός Κωσταντινίδης, ο Διευθυντής της ΔΑΟΑ. Δεν τον είχε ορίσει βέβαια η Επιτροπή μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχει εξεταστεί εδώ ένας μάρτυρας, ο κ. Πολυμενόπουλος, ο οποίος έχει πει διάφορα, που κι εσείς όταν καταθέτατε, έχετε σχολιάσει. Έχετε καταθέσει δύο φορές σαν μάρτυρας στον κ. Ζαγοριανό και την κ. Νικολακέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στην κατάθεσή σας στον κ. Ζαγοριανό μιλάτε γι’ αυτόν τον κ. Πολυμενόπουλο. Πείτε μου τη σχέση που έχετε μ’ αυτόν και για ποιο λόγο αυτός επιτίθεται εναντίον σας και υπαινικτικώς λέει διάφορα για το άτομό σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τον είχα πάρει σύμβουλο κάποιους μήνες. Τελείωσε η συνεργασία μας κάπου τον Ιούνιο του 2002. Για ποιο λόγο; Τον είχα πάρει προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα πέραν της Ολυμπιακής Ασφάλειας. Ερχόταν το POLICE ON LINE, ένα μεγάλο έργο πληροφορικής και θα έπρεπε μέσα στο διαγωνισμό και τον διαπληκτισμό των εταιρειών να έχουμε κι εμείς μία γνώμη του τι γίνεται. Αυτός ήταν σχετικός. Έτσι έδειχναν τα στοιχεία που τον συνόδευαν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Λόγω των γνώσεών του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι. Δεν θα κρύψω ότι είχε καλές συστάσεις και από έναν άνθρωπο που ήταν συγγενής του, τον οποίο τιμούσα και τιμώ ακόμα. Ήταν ανιψιός του μπάρμπα-Γιάννη του Χαραλαμπόπουλου. Ήταν γιος της αδερφής του. Επειδή είχε φύγει από το ΥΠ.ΕΘ.Α. και ήταν άνεργος, μου είπε: «Και ξέρει και έχει προσόντα». Ήρθε λοιπόν εκεί να ασχοληθεί με άλλα θέματα, αλλά μου ήρθαν βεβαιωμένες πληροφορίες ότι στο γραφείο του …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, ήταν εκεί υπό μορφή ειδικού συμβούλου σε τεχνικά θέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ακριβώς. Μου ήρθαν όμως βεβαιωμένες πληροφορίες, από το Υπασπιστήριό μου, ότι μέσα στο γραφείο του έγιναν συσκέψεις με αξιωματικούς του ελληνικού στρατεύματος που ασχολούνταν με θέματα ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είχε αρμοδιότητα να ασχοληθεί μ’ αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, γι’ αυτό και έφυγε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για ποιο λόγο το έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το γνωρίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή ήταν η αιτία που τον διώξατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, γι’ αυτό έφυγε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έφυγε ή τον παραιτήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τον παραίτησα. Του ζήτησα την παραίτηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή ήταν η αιτία προφανώς που στράφηκε εναντίον σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω αν στράφηκε εναντίον μου. Δεν έχω διαβάσει ποτέ όλη την κατάθεσή του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι ανακατευτήκατε σε κάποια δικογραφία, αν κατάλαβα καλά; Έγινε κάποια δικογραφία σε βάρος σας ή κληθήκατε να δώσετε κάποια απολογία σε κάποια εισαγγελική παραγγελία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ανακρίτρια ή Εισαγγελέας –δεν ξέρω τι ήταν ακριβώς- ήταν η κ. Ελένη Τουμπάνου, η οποία έστειλε το θέμα μου στη Βουλή. Τότε η κ. Τουμπάνου είχε ορισθεί από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να ασχοληθεί με πέντε υποθέσεις που ήταν με ένταση στη δημοσιότητα. Οι δύο ήταν για το Χρηματιστήριο Μανίκας-Νεονάκης, η μία ήταν για πολεοδομικές παραβάσεις για την κατοικία του Πρωτόπαπα και η άλλη ήταν η δική μου.
Η κ. Τουμπάνου μόλις είδε ότι η δική μου καταγγελία από τον Κουρή αφορούσε υπουργικές αρμοδιότητες, αμελλητί όπως προβλέπεται, το έστειλε κατευθείαν στη Βουλή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επειδή ήσασταν τότε Υφυπουργός, για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, το έστειλε για τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Έγινε κάποια περαιτέρω διαδικασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, παρότι στη συζήτηση που έγινε, ζητούσα με ένταση –και ιδιαίτερα αυτό το θυμούνται όλοι μέσα στη Βουλή, γιατί προσκόμιζα κι αυτά τα στοιχεία- από τον Προκόπη Παυλόπουλο, που προΐστατο της διαδικασίας -και ήταν αυτός που είχε φτιάξει κατά κάποιον τρόπο την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής τότε, γιατί γνωριζόμασταν κι από την Επιτροπή Διαφάνειας- να ξεχωρίσει τα δύο θέματα, να φέρει άλλη πρόταση για μένα για να έχω την ευκαιρία να γίνει συζήτηση και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλιώς θα έμενα μια ζωή στιγματισμένος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με ποια εξέλιξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν έγινε τίποτα. Δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα. Απορρίφθηκε η πρόταση του Χρηματιστηρίου και έτσι απορρίφθηκε και το αίτημα γι’ αυτά.
(SS)
(MT)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι, μισό λεπτό, λίγο. Εξετάστηκε η περίπτωση η δική σας στη Βουλή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, παρέμεινε στη Βουλή και εγώ προσπάθησα να ενεργοποιήσω και να ευασθητοποιήσω, διάφορους παράγοντες της Βουλής, μεταξύ αυτών και ο πρώην Πρόεδρος ο Κακλαμάνης. Και κάποια στιγμή έμαθα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επιδιώκοντας να συζητηθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, βεβαίως!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κάποια στιγμή ο κ. Κακλαμάνης έφερε μια πρόταση κάπου στο 2006, που λέει: «Να συστήσουμε μια Εξεταστική Επιτροπή που για όλες οι υποθέσεις που είχαν παραπεμφθεί στη Βουλή –και εκκρεμούσε, όχι μόνο η δικιά μου, ήταν και κάποιες άλλες φαίνεται- να επιληφθεί για να μην παραγραφούν.»
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Και αυτό, απερρίφθη το αίτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, ο Πρόεδρος της Βουλής έφερε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, Εξεταστικής Επιτροπής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εξεταστικής των πραγμάτων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα και για την δική σας περίπτωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Είπε: «Για αυτές τις υποθέσεις που εκκρεμούνε» –και δεν έχουν εξεταστεί- «προκειμένου να μην παραγραφούν, να γίνει Εξεταστική Επιτροπή.»
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε το έκανε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Νομίζω, το 2006, εκεί έχω μια…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και απερρίφθη και για το πρόσωπό σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Απερρίφθη. Ναι, βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μέχρι σήμερα, έχει ειπωθεί κάτι εναντίον σας; Έχει ασκηθεί κάποια δίωξη ή οτιδήποτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε κληθεί ποτέ σαν κατηγορούμενος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, ποτέ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι.
Με την υπόθεση ALTEC τώρα, για να κλείσω -κύριε Πρόεδρε, είναι η τελευταία ερώτηση- είχατε κάποια επιρροή προς τη SAIC ή στη SIEMENS; Παρενέβητε ποτέ, ώστε να προσληφθεί ως υπεργολάβος η ALTEC; Ή επηρεάσατε κατ’ οποιοδήποτε τρόπο τη συνεργασία της ALTEC με τη SAIC SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, ποτέ. Και πραγματικά, αν είχα την αίσθηση ότι από την υπογραφή μου ή από την απόφαση μου παίζεται κάτι σοβαρό με την εξέλιξη αυτού του διαγωνισμού, όφειλα να παραιτηθώ, από ευαισθησία. Διότι, ήταν γνωστό ότι ο Αθανασούλης ήταν φίλος από τα νιάτα μου. Ήταν πολύ γνωστό σε όλους, δεν κρυβόταν αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Επομένως, αν είχα οποιαδήποτε υπογραφή και απόφαση γύρω από αυτά, έστω να βάλω ένα μέλος της Επιτροπής, έστω να ορίσω ένα μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ή έστω να ορίσω ένα μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης, αν είχα την αρμοδιότητα με την υπογραφή μου να το κάνω αυτό, τότε θα έπρεπε να παραιτηθώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε μάρτυς.
Κύριε Τζαβάρα, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ, θα ήθελα να επανέλθουμε λίγο στα των Επιτροπών.
Από πότε, για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε η ανάγκη του να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο σύστημα ασφάλειας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων; Δηλαδή, πότε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης άρχισε να ανταποκρίνεται με συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θα σας πω. Δεν είμαι ικανός γνώστης, γιατί δεν είμαι αρμόδιος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πρέπει να πω από την αρχή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς από πότε είπατε –δεν το άκουσα πριν- ότι αναλάβατε καθήκοντα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Από τον Οκτώβριο, 24 Οκτωβρίου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): 2001.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Α, ωραία!
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όμως, όταν διορίστηκα, μέσ’ τις αρμοδιότητες μου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο σχεδιασμός των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ξεκινήσει -ο σχεδιασμός των έργων, δηλαδή, και τα λοιπά- από το 1997, με ένα σχετικό νόμο, εκεί, απ’ ό,τι θυμάμαι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι. Εσείς λοιπόν, το 2001 αναλαμβάνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αναλαμβάνω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σε ποια κατάσταση, λοιπόν, βρήκατε σχέδιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μόνο που αναλαμβάνω, κύριε Βουλευτά, έχοντας αρμοδιότητες ως Υφυπουργός, συγκεκριμένες και ορισμένες, έχοντας τις οικονομικές αρμοδιότητες του Υπουργείου, από το ΦΕΚ -που λέμε- του διορισμού μου. Διάφορες άλλες συναρμοδιότητες στην ασφάλεια είχα. Αρμοδιότητα είχε ο Υπουργός, συναρμοδιότητα εγώ. Διάφορες άλλες αρμοδιότητες στη δημόσια τάξη και άλλα πράγματα, αλλά χωρίς εγώ να έχω αρμοδιότητα στα Ολυμπιακά Έργα Ασφάλειας.
Δηλαδή, εκείνη την εποχή εξελισσόταν ο διαγωνισμός του ΤΕΤRA. Δεν είχα καμιά αρμοδιότητα να πλησιάσω προς τα εκεί. Το ΤΕΤRA…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς το βγάλατε εκτός το ΤΕΤRA; Αφού, το ΤΕΤRA ήταν το σύστημα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Το ΤΕΤRA, όταν πήγα εγώ εξελισσόταν ο διαγωνισμός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς εξελισσόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Είχε προκηρυχθεί!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άλλο, ΤΕΤRA προφανώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, βέβαια. Ως αυτοτελής διαγωνισμός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι. Αυτός ο διαγωνισμός, τι έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτός ο διαγωνισμός –δεν θυμάμαι, γύρω στην Άνοιξη του 2002- κηρύχθηκε άγονος και αυτός, παρότι, έφτασε στο τέλος…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος):, Γιατί οι αρμόδιοι που είχαν την ευθύνη αυτού του διαγωνισμού κρίνουν ότι δεν ήταν συμφέρουσες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος ήταν αρμόδιος γι’ αυτό το διαγωνισμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γενικός Γραμματέας ποιος ήταν τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ο Δημήτρης Ευσταθιάδης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο Ευσταθιάδης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Με αποτέλεσμα και το TETRA…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θυμάστε τις προσφορές που είχαν δοθεί για το TETRA, τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, δεν θυμάμαι τίποτα για το TETRA, γιατί δεν είχα αρμοδιότητα εγώ για τέτοια πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Για πάμε, λοιπόν, τώρα εκεί που είχαμε αφήσει το νήμα.
Μπαίνετε, λοιπόν, στο Υφυπουργείο. Δεν είχατε θέματα που να έχουν σχέση με Ολυμπιακά Έργα και ειδικότερα για τα έργα ασφαλείας. Πότε, λοιπόν, για πρώτη φορά, εσείς…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Για πρώτη φορά, όταν ο Υπουργός σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσε να πάει –όπως σας είπα- στη ΔΕΣΟΠ…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): …τότε μου έλεγε: «Πήγαινε εσύ μήπως προκύψει κάνα θέμα, μήπως ακουστεί τίποτα για εμάς, προκειμένου, να το ξέρω».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βέβαια, ατύπως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, ατύπως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Α, δεν είχε εκχωρήσει αρμοδιότητα
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Απλώς, εσείς, γιατί εδώ υπάρχει ένα θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, βέβαια καμιά αρμοδιότητα δεν είχε εκχωρηθεί. Καμία αρμοδιότητα, δεν είχε εκχωρηθεί σε εμένα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και πηγαίνατε παρ’ όλα αυτά εσείς και συμμετείχατε αντί του κυρίου Χρυσοχοΐδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τον αντικαθιστούσα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στη ΔΕΣΟΠ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στη ΔΕΣΟΠ. Αυτό, μέχρι σας είπα το καλοκαίρι του 2002, όπου τότε έμπλεξε πολύ ο Υπουργός και με διάφορα άλλα θέματα –θυμόσαστε- και μου λέει: «Βαγγέλη, θα πηγαίνεις εσύ στη ΔΕΣΟΠ.»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σας την έδωσε την αρμοδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, ποτέ δεν μου την έδωσε. Δεν έφυγε ποτέ η αρμοδιότητα, δεν ήρθε σε εμένα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προφορικά σας το είπε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και εσείς πηγαίνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πήγαινα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πηγαίνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βεβαίως, είχα γίνει και αποδεκτός από τη ΔΕΣΟΠ. Δηλαδή, από ένα σημείο και πέρα καλούμουν κανονικά στη ΔΕΣΟΠ, από το καλοκαίρι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια Επιτροπή η οποία είχε συσταθεί με κάποια συγκεκριμένη πράξη, δεν ήταν άτυπη και αυτή…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπήρξε, πράξη τίνος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Της ΔΕΣΟΠ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, η ΔΕΣΟΠ με τι πράξη είχε συσταθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω, τη βρήκα τη ΔΕΣΟΠ όταν πήγα εγώ. Δεν ξέρω.
Προφανώς, ήταν απόφαση, φαντάζομαι, του Πρωθυπουργού ο οποίος έβλεπε ότι λιμνάζουν τα έργα και έφτιαξε αυτό το Συντονιστικό Όργανο, προκειμένου να σπεύσει γρήγορα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Γιατί, απ’ ό,τι διαπίστωσα από τις παρουσίες μου, πραγματικά, εκεί μέσα τρέχαν τα έργα επιτόπου.
Σου έλεγε ο Πρωθυπουργός: «Το ΤΡΑΜ το σταματήσανε και δεν προχωράει, γιατί οι κάτοικοι ξεσηκωθήκανε. Τι γίνεται;» Ρώταγε, επιτόπου: «Τι γίνεται, Βαγγέλη, γι’αυτό. Τι συμβαίνει;» Έπρεπε την ίδια στιγμή να βγεις έξω, να πας να δεις σε υπηρεσίες, που κολλάει το πράγμα, να πάρεις το Δήμαρχο: «Δήμαρχε, συμμετέχετε και εσείς στην κινητοποίηση των κατοίκων στη Δάφνη, που σταματάει το ΤΡΑΜ;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Έτσι, λυνόντουσαν επιτόπου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς λοιπόν συμμετείχατε για λογαριασμό του Υπουργού ο οποίος ήτανε μέλος της ΔΕΣΟΠ, χωρίς να σας έχει μεταβιβάσει την αρμοδιότητα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ακριβώς, βεβαίως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έτσι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Επειδή μπορεί να υπάρχει και πράξη και να μην το ξέρετε, το ξέρετε μετά λόγου γνώση αυτό που λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν θα μου είχε έρθει μία πράξη εκχώρησης αρμοδιοτήτων;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Γιατί να σας τη δώσει. Μπορεί να σας είπε: «πήγαινε». Μπορεί να προέβλεπε κιόλας η πράξη σύστασης του οργάνου τη συμμετοχή του Υφυπουργού.
Εν πάση περιπτώσει, επειδή το λέτε κατηγορηματικώς…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Φανταζόσαστε ότι έτσι λειτουργούσε κύριε Προεδρεύοντα η Κυβέρνηση τότε; Να ανατίθενται αρμοδιότητες από τον Υπουργό στον Υφυπουργό κι ο Υφυπουργός να μην το ξέρει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εντάξει, θα είχα, θα κράταγα κι αυτό το χαρτί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Προεδρεύοντα, έτσι λέτε ότι λειτουργούσε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Λέω ότι ο Υπουργός μπορεί να εκχωρεί αρμοδιότητες στον Υφυπουργό, όπως γίνεται σε όλα τα κυβερνητικά σχήματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κι ο Υφυπουργός να μην το ξέρει κύριε Προεδρεύοντα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο Υφυπουργός μπορεί να μην έχει την πράξη στα χέρια του.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να μην το έχει αντιληφθεί ούτε μήνες μετά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνεχίστε. Δεν είναι αυτό το θέμα μας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς το ανοίξατε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι μόνο το ανοίξατε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Τζαβάρας ρώτησε τρεις φορές; Δεν το άνοιξα εγώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με την παρεμβολή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Με την παρεμβολή μου ρωτήσατε ή μόνος σας ρωτήσατε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με διακόψατε. Κι εν πάση περιπτώσει εγώ εύχομαι να γίνετε γρήγορα Υφυπουργός ή Υφυπουργός για να έχετε και βιωματική επαφή με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνεχίστε, κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω να μου πείτε, στα πλαίσια αυτής της παρουσίας σας, της συμμετοχής σας στη ΔΕΣΟΠ, πότε για πρώτη φορά τίθεται θέμα να συσταθεί μία άλλη Επιτροπή η οποία ήταν εκείνη στην οποία εσείς ήσασταν επικεφαλής και μας την έχουν πει Επιτροπή Παρακολούθησης
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπράβο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η αίσθησή μου για να μην πω η βεβαιότητά μου προέκυψε σε μία συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ που συμμετείχα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Είχε οριστεί ο διαγωνισμός για τις 16 Ιουλίου και έφυγε για το Υ.Ε.Θ.Α.
(SM)
(SS)
Πηγαίνω στη ΔΕΣΟΠ στις 22-23 ή 24 του μήνα- δεν θυμάμαι ακριβώς- και μου κάνουν κατευθείαν την ερώτηση: «τι γίνεται, μας έρχονται από παντού αιτήματα ότι θέλουν και άλλοι επιχειρησιακά κέντρα, θέλουν…». Δεν γνωρίζω. Και εγώ τα μαθαίνω τα αιτήματα, αλλά δεν μπορώ να τα εξετάσω. Δεν είμαι αρμόδιος. Αυτή ήταν η απάντηση στη ΔΕΣΟΠ.
Τι γίνεται με το διαγωνισμό που πήγε επάνω στο ΥΕΘΑ; Δεν ξέρω, δεν έχω καμία αρμοδιότητα εγώ να παρακολουθώ το διαγωνισμό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος το έλεγε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ το έλεγα αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι. Δεν έχω καμία αρμοδιότητα εγώ να παρακολουθώ το διαγωνισμό. Δεν είχα καμία αρμοδιότητα.
Και έτσι στις 28 φαντάζομαι του Αυγούστου προέκυψε κάτω από αυτές τις ανάγκες που πλήθαιναν τα αιτήματα, γύρω από απειλές, γύρω από σχέδια, γύρω από αιτήσεις, προέκυψε η ανάγκη να φτιαχτεί ένα φίλτρο, μια μικρή ας πούμε μία διυπουργιακή, αν επιτρέπεται αυτός ο νεολογισμός.
Μετείχαν κάποια Υπουργεία με τους Γενικούς Γραμματείς. Αυτή η διυπουργική φαντάζομαι ότι έτσι προέκυψε, γιατί εγώ δεν μετείχα στη συνεδρίαση απόφασης αυτής. Ενημερώθηκα γι’ αυτή την απόφαση. Μίλησα με τον Υπουργό, μου εξήγησε ότι αυτό πρέπει να είναι το πλαίσιο της λειτουργίας. Πήγα, λοιπόν και συνεδρίασα με τους άλλους που μετείχαν και είπαμε τι κάνουμε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Λοιπόν, πριν πάμε εκεί. Κατ΄ αρχάς για τις συνεδριάσεις της ΔΕΣΟΠ ετηρούντο πρακτικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στη ΔΕΣΟΠ τη μεγάλη;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή τη μία. Υπήρχε μικρή και μεγάλη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Την έχω ως μικρή διυπουργιακή. Αυτό είπα τώρα. Αυτή που χαρακτηρίστηκε..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή που μου λέγατε τώρα, σχεδιασμού και παρακολούθησης. Πριν πάμε σε αυτή. Η ΔΕΣΟΠ η μεγάλη –όπως τη λέτε- συνεδρίαζε και ετηρούντο πρακτικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ δεν θυμάμαι πρακτικογράφους. Θυμάμαι τον κ. Καρτάλη…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι εκείνη. Λέμε στη ΔΕΣΟΠ τη μεγάλη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι στη ΔΕΣΟΠ. Δεν θυμάμαι στη ΔΕΣΟΠ να ετηρούντο πρακτικά με την έννοια των πρακτικογράφων κλ.π., υπηρεσία γραμματείας κ.λ.π. Δεν θυμάμαι να υπήρχε κάτι τέτοιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συνεδριάζατε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε ορισμένο χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, νομίζω ότι μια φορά το μήνα οπωσδήποτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος είχε την πρωτοβουλία να συγκαλεί τη ΔΕΣΟΠ, τη συνεδρίαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Προφανώς φαντάζομαι ο Πρωθυπουργός σε συνεννόηση με την κα Αγγελοπούλου, γιατί μετείχε και αυτή με το επιτελείο της.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τότε δεν μπορεί να μην υπήρχαν πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, ο καθένας –αυτό πιστεύω- σημείωνε ό,τι τον αφορούσε. Δηλαδή ο Καρτάλης, επειδή ήταν και ο οικονομικός παράγων, να το πω έτσι, της Επιτροπής, σημείωνε και κρατούσε κάποια στοιχεία. Η Αγγελοπούλου κρατούσε, γιατί ήταν εκεί όλα τα στελέχη της. Κρατούσε και εκείνη τα στοιχεία της.
Δεν θυμάμαι πραγματικά να υπήρχε γραμματεία που να έστηνε πρακτικά, διότι ποτέ δεν μας είχαν αποσταλεί πρακτικά προς επικύρωση. Ποτέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεκτόν.
Πάμε τώρα σε αυτή την Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης. Πρόεκυψε, λοιπόν, η σύστασή της. Αυτή συνεδρίαζε «εκ των ενόντων», όπως λέμε, δηλαδή όποτε ήθελε ο καθένας έλεγε «ελάτε να συνεδριάσουμε γιατί λέω ένα θέμα να σας ανακοινώσω ή ένα θέμα για να πάρουμε μία απόφαση;» ΄Η υπήρχε μία τέτοια οργάνωση που συνεκαλείτο σε συγκεκριμένο χρόνο, σε συγκεκριμένο τόπο και υπήρχε διαδικασία λήψης αποφάσεων μετά από προηγούμενη συζήτηση του θέματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θα σας πω. Η Επιτροπή αυτή συγκαλείτο από εμένα και συνεδρίαζε στο γραφείο μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στο δικό σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι. Βεβαίως, συγκαλείτο τακτικά αμέσως πριν τη ΔΕΣΟΠ, γιατί έπρεπε να φύγω από την Επιτροπή, αφού μάθαινα τι συμβαίνει και να πάω μετά στη ΔΕΣΟΠ να ενημερώσω. Τακτικά πάντα.
΄Αρα, μπορούσε να συνεδριάσει και έκτακτα. Όταν ερχόταν ο Γενικός Γραμματέας και έλεγε «μα πιέζουν εκεί πέρα στη ΔΑΟΑ, κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτούς. Κάνε μία σύσκεψη». Την καλούσα τη σύσκεψη, για να δούμε τι θα γίνει με τα αιτήματά τους, με τις απαιτήσεις, με τις απειλές που λέγαμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Αρμοδιότητες τώρα αυτή η Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης τι είχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό που εξέθεσα. Σχεδιασμό και παρακολούθηση. Και σας εξέθεσα τι ήταν ο σχεδιασμός και τι η παρακολούθηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας το εξειδικεύσετε. Σχεδιασμός π.χ. τι ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αν δεν είναι ταλαιπωρία θα σας τα ξαναπώ. Σχεδιασμός είναι η ιεράρχηση και η εκτίμηση των αναγκών, όπως αυτές προέκυπταν από τις διάφορες υπηρεσίες και ιδιαίτερα από τη ΔΑΟΑ γύρω από απάντηση σε απειλές και σε εκτίμηση κινδύνου.
Λέγανε «δεν γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες αν δεν γίνει το επιχειρησιακό κέντρο στο λιμάνι. Δεν γίνετα»ι. Και το εξηγούσαν. Αυτό έφθανε σε μας. Καθόμαστε κάτω «βρε παιδιά, σαν να έχουν και κάποιο δίκιο, αλλά κύριε Καρτάλη, φθάνει το ταμείο;» Σας λέω η απόρριψη ήταν ούτε καν…. Δηλαδή, δεν μας ρώταγε κανένας. «Το απορρίψατε; Εντάξει».
Αν, όμως, σκεφτόμασταν στη συνεδρίαση μήπως αυτό είναι σοβαρό, να το κάνουμε αποδεκτό; Τότε κατευθείαν από τη στιγμή που είχε εκτιμηθεί ότι αυτό μπορεί και να γίνει αποδεκτό, ενημερωνόταν ο Υπουργός μας και από εκεί ενημερωνόταν η ΔΕΣΟΠ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως λοιπόν, για μεν τα θέματα που απορρίπτατε, η αρμοδιότητά σας ήταν αποφασιστική, ό,τι απορρίπτατε δεν υπήρχε δεύτερη φάση επανεξέτασης από τη ΔΕΣΟΠ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν θυμάμαι να μας … Μπορεί να επέμενε και να επανερχόταν, αλλά δεν… Τελείωσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τελείωσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για ότ,ι όμως, αποφασίζατε να γίνει…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ό,τι ήταν αποδεκτό σαν αίτημα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …ότι ήταν αποδεκτό, αυτό λοιπόν εσείς το φέρατε ενώπιον της ΔΕΣΟΠ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κατευθείαν στον Υπουργό ή στη ΔΕΣΟΠ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και εκεί λαμβάνετο απόφαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εκεί θα αποφάσιζαν γιατί…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπήρξε ποτέ περίπτωση όπου εσείς είχατε κάνει κάτι αποδεκτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό σας είπα. Μία φορά θυμάμαι που μέσα από μεγάλες πιέσεις έλεγε το λιμενικό στη ΔΑΟΑ συνέχεια και επέμενε «πως θα κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να φτιαχτεί επιχειρησιακό κέντρο στο λιμάνι του Πειραιά», αντίστοιχο με αυτό που θα είχε.
Σκεφτήκαμε μήπως έχουν και δίκιο, λιμενικό είναι, Πειραιάς είναι κ.λ.π. και το πήγαμε. Και λένε «αφήστε το, ξεχάστε το, θα προχωρήσει έτσι ο διαγωνισμός. Μη σκέπτεστε τίποτα άλλο, μη προσαρτάτε τίποτα άλλο στο διαγωνισμό. Να τελειώσει και μετά θα δούμε αν χρειαστεί και επιμένουν και υπάρξουν άλλες ανάγκες».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: ΄Αραγε τώρα για να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση όλων αυτών, είχε σημαντικό ρόλο η συγκεκριμένη…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πολύ σημαντικό ρόλο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω. Γιατί ήρθε εδώ ο κ. Καρτάλης και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι εμείς δεν κάναμε τίποτα, τηλέφωνα παίρναμε, συντονισμό κάναμε και δεν ήμαστε τίποτα. ΄Ημαστε μία άτυπη επιτροπή στην οποία συζητούσαμε. Όταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, προσπαθούσαμε να συντονίσουμε τα συνεργεία μας έλεγε που δουλεύανε και κάτι τέτοια πράγματα.
Εμένα με εντυπωσίασε πράγματι αυτός ο τρόπος ο πολύ επιδερμικός με τον οποίο αντιμετώπιζε ….
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η αλήθεια ότι απόφαση δεν είχαμε. Από το χέρι μας δεν πέρναγε ….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι το κατάλαβα. Απόφαση όμως δεν πήρατε, όπως πολύ σωστά λέτε, αλλά χτενίζατε τα πράγματα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Χτενίζαμε τα πράγματα. Βεβαίως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …κατά τέτοιο τρόπο που ό,τι απορρίπτατε, καλώς είχε απορριφθεί και ό,τι κάνατε αποδεκτό κατά 99,9 % γινόταν αποδεκτό από τη ΔΕΣΟΠ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Αυτό είπα προηγουμένως ότι από τη ΔΕΣΟΠ μία φορά θυμάμαι –μπορεί να είχε πάει και κανένα άλλο θέμα- είπαμε μήπως μπορεί να γίνει στον Πειραιά επιχειρησιακό κέντρο και κόπηκε μαχαίρι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: ΄Ο,τι απορρίπτατε δεν πήγαινε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ούτε τους το γνωστοποιούσαμε. Απλώς προσπαθούσαμε να πείσουμε τα στελέχη προς τα κάτω, ο Γενικός Γραμματέας και ο Διευθυντής ΔΑΟΑ, ότι ρε παιδιά, δεν γίνεται ….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό, όμως ,δεν είναι πολύ σημαντικό που κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βεβαίως, πολύ σημαντικό. Αλλά δεν αφορούσε το διαγωνισμό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πρακτικά τηρούσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κοιτάξτε για πρακτικά ο καθένας ό,τι τον αφορούσε το σημείωνε. Δηλαδή λέγαμε στο Διευθυντή της ΔΑΟΑ μετά από τη συζήτηση. «Πες στα παιδιά και στους αξιωματικούς να λύσουν αλλιώς τα προβλήματα αυτά. Δεν γίνεται αποδεκτό αυτό.»
Ο καθένας σημείωνε την ανάγκη που προέκυπτε. Από τη στιγμή που δεν παίρναμε αποφάσεις, δηλαδή, δεν κρατούσαμε πρακτικά που θα θεμελίωναν και θα αποδείκνυαν τις αποφάσεις αυτές. ΄Ετσι εκτιμήθηκε και έτσι προχωρούσαμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προσέξτε τώρα να σας πω και ένα πολύ βασικό θέμα για το οποίο εμείς το ερευνάμε. ΄Εχει λεχθεί από στελέχη της SIEMENS σε καταθέσεις που έχουν δώσει στις γερμανικές ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, ότι προκειμένου να πάρει η SIEMENS την υπόθεση αυτή χρειάστηκε να λαδώσει 4 Υπουργεία με 10 εκατομμύρια ευρώ.
Εσείς τώρα έχοντας στο μυαλό σας, πως ήταν δομημένη και πως λειτουργούσε η διαδικασία που έφθασε μέχρι την ανάθεση. Που νομίζετε ότι μπορεί κάποιος να τοποθετήσει εκείνο το όργανο που είχε καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του διαγωνισμού προς την κατεύθυνση της ανάθεσής του στη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κύριε βουλευτά, θα μου επιτρέψετε μία πικρή παρατήρηση σ΄ αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με συγχωρείτε, αυτό το ρωτάω χωρίς να παίρνω καμία θέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Με αγγίζει και προσωπικά αυτό που ρωτάτε. Γι’ αυτό λέω πριν σας απαντήσω επιτρέψτε μου μία μικρή, πικρή παρατήρηση.
(ΑΜ)
(SM )
Είναι αυτό που λέμε, καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Εμένα το μάτι μου είχε βγει. Ο Μαλέσιος έδωσε την ασφάλεια στο φίλο του για να μείνει στη βίλα. Εγώ την είχα τη δόξα, ότι έδωσα το C4I. Βγήκε ο Σίκατσεκ και μου αμφισβήτησε αυτή τη δόξα.
Ναι, βέβαια. Εγώ είχα δώσει την ασφάλεια για τα πέντε νοίκια στο φίλο μου. Στη βίλλα; Τριάρι ήταν, εν πάση περιπτώσει. Μου την αμφισβήτησε. Και είπε για τέσσερα Υπουργεία. Τι να σας πω; Φαντάζομαι, προδήλως εννοεί τα Υπουργεία που μετέχουν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Τέσσερα είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συν το Υπουργείο –υποτίθεται- που το θεωρούσαν αυτοί, απ’ ό,τι έχει επικρατήσει η άποψη. Τρία είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τέσσερα είναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μας τα θυμίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τα Πρακτικά που σας έδωσα το λένε. Έτσι δεν είναι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν τα έχουμε πάρει ακόμη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Α, δεν τα έχετε πάρει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για πείτε τα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Λέει ότι είναι το ΥΠΕΘΑ -το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας-, το Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι και το Οικονομικών; Εμείς έχουμε καταλήξει σε μία άλλη εκδοχή: είναι Πολιτισμού, Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Ολυμπιακοί Αγώνες, το οποίο ο Σίκατσεκ το θεωρεί ότι ήταν Υπουργείο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Με συγχωρείτε. Δεν ξέρω πώς καταλήξατε σε αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπήρχε εκπρόσωπος των Οικονομικών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Φαντάζομαι ότι αν είχατε βρει αυτές τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ που σας φέρνω εγώ σήμερα για να τις δούμε, ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα τις δούμε. Αυτό ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, ολοκληρώστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τελειώνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ορίστηκε, λοιπόν, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που αποτελείτο από εκπροσώπους τεσσάρων Υπουργείων. Για την Επιτροπή αυτή Διαπραγμάτευσης που ορίστηκε, ούτε καν λάβαμε ενημέρωση για την απόφαση του ορισμού, διότι η απόφαση του ορισμού είναι από τον Γιάννο Παπαντωνίου. Όφειλε να τη βγάλει σε συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Εμείς δεν ενημερωθήκαμε γι’ αυτό. Ουδέ καν είμαστε στον πίνακα αποδεκτών για ενημέρωση, όχι προς ενέργεια. Θα το δείτε εκεί πέρα. Προς ενέργεια, λέει, οι αποδέκτες, οι τάδε Υπουργοί, εν πάση περιπτώσει, δεν μας έχει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα, λοιπόν, αυτοί που καθοριστικά ασχολήθηκαν με την έννοια…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Με τη διαπραγμάτευση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …ήταν -ονόματα τώρα εκείνη την εποχή- ο κ. …Πείτε ποιοι ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Οι δύο Υπουργοί είχαν την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Το λένε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ονόματα θέλω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ο Χρυσοχοΐδης και ο Παπαντωνίου. Σας το λέω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο Χρυσοχοΐδης και ο Παπαντωνίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτοί είχαν από το ΚΥΣΕΑ την εντολή να κάνουν διαπραγματεύσεις. Τις διαπραγματεύσεις τις έκαναν μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έστειλε εκπροσώπους στα τέσσερα Υπουργεία, που σας είπα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτούς τους εκπροσώπους δεν τους έστειλε ούτε ο Μαλέσιος, ως Υφυπουργός, ούτε ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
Εγώ χαίρομαι σήμερα που με έχετε εδώ πέρα. Επιτέλους, κάποια στιγμή να τα αποσαφηνίσουμε αυτά. Μέχρι προχθές διάβαζα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι θα κληθεί ο Μαλέσιος –λέει- αυτός που εισηγήθηκε -η Επιτροπή του – στο ΚΥΣΕΑ. Ποια εισήγηση στον ΚΥΣΕΑ έκανε ο Μαλέσιος; Αφού το πόρισμα ήρθε στον ΚΥΣΕΑ. Εδώ έχουμε Παπαντωνίου. Την έχετε. Σας τα έδωσα πια. Έχω τον Παπαντωνίου που απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και λέει ότι η απόφαση πάρθηκε με βάση το πρακτικό της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έπρεπε να έχει προηγηθεί ο κ. Μαλέσιος του κ. Παπαντωνίου, γιατί λόγω λειψής τεκμηρίωσης, εμείς δεν ερευνήσαμε το ζήτημα της συμμετοχής του κ. Παπαντωνίου στη διαπραγμάτευση. Αυτό είναι ένα μεγάλο κενό που μένει στην Επιτροπή, που εγώ ζητώ να κληθεί εκ νέου ο κ. Παπαντωνίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αλίμονο, κύριε Τζαβάρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Με συγχωρείτε, προς άρση κάποιων παρεξηγήσεων. Στη διαπραγμάτευση δεν μετείχε ο κ. Παπαντωνίου. Τη διαπραγμάτευση την έκανε η Επιτροπή, αλλά στην Επιτροπή την ευθύνη την είχαν από το ΚΥΣΕΑ, ο Παπαντωνίου και ο Χρυσοχοΐδης. Αυτοί την όρισαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Λοιπόν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ολοκληρώσατε, κύριε Τζαβάρα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τελειώνω. Επίσης, εδώ τίθεται και θέμα επανεξέτασης του κ. Καρτάλη, ο οποίος ήλθε εδώ και μας έλεγε άλλα αντί άλλων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είμαι βέβαιος ότι από τη συσχέτιση των δύο Πρακτικών, θα κρίνετε εσείς ποιούς θα ζητήσετε να καλέσουμε ξανά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Και το επισημαίνω ότι σήμερα και σε σχέση με την κατάθεση του κ. Παπαντωνίου, αλλά και σε σχέση με την κατάθεση του κ. Μαλέσιου, καταλείπονται πολύ σοβαρά ερωτηματικά για το αν ο κ. Καρτάλης που εμφανίστηκε εδώ, ενώπιόν μας, μας αντιμετώπισε με τον τρόπο που έπρεπε να μας αντιμετωπίσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Χρειάζεστε το μάρτυρα άλλο, κ. Τζαβάρα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ, όχι. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παφίλη, παρακαλώ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας ρωτήσω, κ. μάρτυς, κατ’ αρχήν εσείς γνωρίζετε ότι η πρώτη διαδικασία ήταν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βεβαίως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κι ότι υπήρξε η κυβερνητική παρέμβαση, όπου μεταφέρθηκε στο ΚΥΣΕΑ
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Φαντάζομαι ότι θα θυμάστε ότι ήταν διακομματική αυτή η Επιτροπή, από την άποψη ότι στην Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης συμμετείχε εκτός από κυβερνητικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Συνασπισμός, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι, δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι. Το TETRA από διακομματική επιτροπή. Προήδρευε ο Δημήτριος Ευστασιάδης, ο Γενικός Γραμματέας, αλλά από διακομματική γινόταν, η οποία κατέληξε κάπου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ωστόσο, αυτό άλλαξε και υπήρξαν καταγγελίες εκ μέρους των δικών μας..
Εγώ ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Γνωρίζετε και τη θέση του Κόμματός μας και τη στάση του γενικά σ’ αυτά τα θέματα. Ούτε υιοθετούμε όσα γράφονται, ούτε κι όσα λέγονται από τα στελέχη της SIEMENS. Αλλά, είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε και να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα.
Υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποιος έφτιαξε τις προδιαγραφές του C4I; Εσείς είχατε καμία εμπλοκή σ’ αυτό; Δηλαδή, στο τι χρειάζεται η χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πιθανόν και μακροπρόθεσμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας είπα, κύριε Βουλευτά, ότι όταν ορίστηκε η Επιτροπή, το έργο με τον προϋπολογισμό και τις προδιαγραφές, ενάμισι μήνα πριν τον ορισμό, είχε φύγει κι είχε πάει στο ΥΠΕΘΑ. Προφανώς, δεν ασχολήθηκε η Επιτροπή με προδιαγραφές και με τέτοια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σαν Υφυπουργός Δημοσίας Τάξης, είχατε καθόλου εμπλοκή στις προδιαγραφές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, γιατί σας είπα ότι δεν είχα για τα Ολυμπιακά Έργα …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αρμοδιότητα καμία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, δεν είχα για τα Ολυμπιακά Έργα. Όχι για την ασφάλεια γενικώς των Ολυμπιακών. Είχα συναρμοδιότητα στην ασφάλεια. Αλλά, για τα Ολυμπιακά Έργα δεν είχα. Για το TETRA, δηλαδή, δεν είχα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, αλλά εγώ προσπαθώ να αντιληφθώ τώρα, γιατί δεν το καταλαβαίνω, με συγχωρείτε κιόλας δεν έχω και κυβερνητική εμπειρία, αλλά ως Υφυπουργός, δεν είχατε εσείς αρμοδιότητα; Αφού είχατε αρμοδιότητα για την ασφάλεια…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Συναρμοδιότητα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είχατε εμπλακεί καθόλου στις προδιαγραφές του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Αυτό είχα μάθει ότι ήταν μία ξένη εταιρεία, η BORDERS, η οποία τα είχε φτιάξει πολύ πριν γίνει η Επιτροπή η δικιά μου και πολύ πριν ασχοληθώ εγώ με αυτά τα πράγματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η BORDERS είχε οριστεί σαν σύμβουλος από την Ολυμπιακή Επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το ξέρω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τέλος πάντων. Εγώ δεν θέλω να σας κατηγορήσω, αλλά μου κάνει εντύπωση. Ήσασταν Υφυπουργός Δημοσίας Τάξης και υπεύθυνος για την ασφάλεια και δεν εμπλέκεστε καθόλου σ’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το ξέρω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει. Τότε να προχωρήσουμε. Θα γυρίσω ανάποδα.
Σήμερα, υπάρχει μία εξέλιξη. Ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, που έχουμε σήμερα και με την πείρα σας –έστω αυτό το διάστημα που ήσασταν εκεί- δεν αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Παράδειγμα, με το σύστημα TETRA. Το πληρώνουμε 130 εκατομμύρια για χρήση δέκα χρόνια. Όλοι οι μάρτυρες το είπαν ότι ήταν παραφουσκωμένο. Σε σας δεν υπέπεσε τίποτα στην αντίληψή σας; Δεν εννοώ για λαδώματα και τέτοια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Δεν υπέπεσε για τον εξής λόγο, ότι για τα δύο 11 εκατομμύρια, δεν ασχολήθηκε η Επιτροπή μου, έτσι ώστε να πούμε «βρε παιδιά, είναι ακριβό, είναι φτηνό κ.λπ.» Ήδη, είχε φύγει ενάμισι μήνα πριν ο προϋπολογισμός και οι προδιαγραφές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θεωρούνταν δεδομένο το διακοσάευρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Έτσι. Και εγώ δεν ήμουν σε θέση. Και να σας πω, δεν ξέρω κι αν άλλα μέλη της Επιτροπής μου είχαν τη τεχνογνωσία. Πολιτικά στελέχη ήταν. Κι ο Ευσταθιάδης δεν νομίζω να ήξερε από τιμές κι από τιμολόγια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά έχουν οικονομικούς συμβούλους. Εγώ δεν αμφισβητώ τον κ. Ευσταθιάδη και το ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό είχε γίνει. Αυτά είχαν γίνει πιο πριν, πριν πάμε εμείς σαν Επιτροπή. Αυτό λέω. Είχαν τελειώσει αυτά. Δεν ασχοληθήκαμε καν εμείς, αν το τίμημα που πήγε πέρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν χαμηλό ή υψηλό. Δεν ασχοληθήκαμε να το εκτιμήσουμε ποτέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ αντιλαμβάνομαι και θέλω να μου το επιβεβαιώσετε για να μη σας κουράζω, στο τέλος δεν έχει και κανένα νόημα, ούτε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μακάρι να μπορώ να συνεισφέρω. Ειλικρινά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ αντιλαμβάνομαι, απ’ όσα μας είπατε, ότι πρέπει να αναζητήσουμε στον κ. Παπαντωνίου και στον κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν λέω για ευθύνες που έχουν, γιατί πρέπει να στοιχειοθετηθούν, αλλά πολιτικές ευθύνες σίγουρα υπάρχουν. Δεν το συζητάμε. Αλλά, τον καθοριστικό ρόλο σε όλη την εξέλιξη αυτού του περιβόητου συστήματος, απ’ ό,τι μας λέτε, εκτός από τις διάφορες επιτροπές, πολιτικά ήταν αυτοί οι δύο Υπουργοί αρμόδιοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στις διαπραγματεύσεις, διότι το πρώτο σκέλος της αξιολόγησης απορρίφθηκε απ’ όλο το ΚΥΣΕΑ και είπαν ότι είναι ασύμφορες οι προσφορές. Τελείωσε αυτό. Και μετά μπήκαν, με εντολή του ΚΥΣΕΑ, σε διαπραγμάτευση. Αυτήν την εντολή, το ΚΥΣΕΑ την έδωσε στους δύο Υπουργούς. Οι Υπουργοί αυτήν την εντολή την υλοποίησαν μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Αυτή η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αποτελείτο από τέσσερα άτομα, τα οποία προέρχονταν από τέσσερα Υπουργεία. Αυτά τα άτομα, λοιπόν, εμείς δεν είχαμε καμία σχέση με αυτήν την Επιτροπή, ούτε και εμμέσως, από την άποψη ότι δεν γνωρίσαμε ούτε ένα μέρος της. (BM)
(1AM)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, το σενάριο –εντός ή εκτός εισαγωγικών, δεν έχει σημασία- είναι να υπάρχει ένα σύστημα, το οποίο αποφασίζεται, το C4I, χωρίς να υπάρχει κανένα παγκόσμιο προηγούμενο, ένα σύστημα που θεωρείται εκ των προτέρων αδύνατο να υλοποιηθεί -αναφέρω ορισμένα συμπεράσματα που δεν τα αμφισβητεί κανένας- μέσα σε ένα χρόνο και ότι υπήρχαν πολλά ερωτηματικά μέχρι του σημείου να θεωρείται και αδύνατο να υλοποιηθεί στο σύνολό του, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την ίδια την πραγματικότητα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κύριε Παφίλη, κι εμείς είχαμε τέτοιες αγωνίες, αν θα μπορέσουν να φτιάξουν τίποτα, αν θα μπορέσουν να μας παραδώσουν κάτι που να δουλεύει. Θυμάμαι κάποια στιγμή είπαμε στον κ. Τραυλό να φέρει στην επιτροπή μας και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης, τον κ. Γηραλέα, να τον ρωτήσουμε τι συμπέρασμα βγάζει, επειδή ήταν γνώστης και είχε και τους αξιωματικούς, που γνώριζαν από αυτά τα συστήματα. Τότε είχε ειπωθεί ότι και οι δύο εταιρείες είχαν την ικανότητα και την τεχνογνωσία. Αυτό μας είχε ειπωθεί, ότι και οι δύο εταιρείες μπορούσαν να το φτιάξουν. Ουσιαστικά, ήταν θέμα τιμήματος και τίποτε άλλο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πράγματι, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν τις είχαν. Καταρτίσθηκε κάποια σύμβαση μετά, για την οποίαν δεν ξέρω τι περιείχε, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι αυτές οι δύο εταιρείες δεν μπορούσαν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Αν θέλετε απαντάτε φυσικά. Είναι περισσότερο πολιτική η ερώτηση: Εκτός από αυτά που λέγονται για τις μίζες κλπ, είναι βέβαιον ότι το σύστημα ήταν πανάκριβο. Αυτό που διαμορφώνεται πλέον σαν αντίληψη είναι ότι υπήρξε ένας πολιτικός εκβιασμός απέναντι στην κυβέρνηση εν ονόματι της τρομοκρατίας και των Δίδυμων Πύργων και όλων των υπολοίπων και ότι υποχρεώθηκε να κλείσει τα μάτια και να πάρει ένα τέτοιο σύστημα. Εσείς έχετε τέτοια αίσθηση γενικά; Σαν Υφυπουργός εκείνη την περίοδο δεν νιώθατε την πίεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αίσθηση έχω από την άποψη ότι κυκλοφορούσε ότι οι αποστολές οι αμερικάνικες, διάφοροι παράγοντες αμερικάνοι, έλεγαν ότι «αν δεν έχουμε εξασφαλισμένη την ομάδα μας, κινδυνεύουμε από χτύπημα της διεθνούς ή της εγχώριας τρομοκρατίας. Επομένως, μπορεί να μην έρθει η ομάδα μας». Σε μένα προσωπικά και στην επιτροπή μου δεν είχε έρθει κανένας παράγων να μας θέσει τέτοιο δίλημμα. Δεν ξέρω πού αλλού μπορεί να πήγαιναν γιατί κυκλοφορούσε αυτό που λέτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Οι πρέσβεις…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ποτέ. Σε μας δεν είχε έρθει κανένας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εχει γραφτεί και στις εφημερίδες αυτό και δεν έχει διαψευστεί από κανέναν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας είπα ότι ποτέ δεν έχει έρθει σε μένα ή στην επιτροπή μας πρέσβυς. Δεν ξέρω αν πήγαιναν αλλού και περνούσαν αυτά τα μηνύματα. Σε μας δεν είχε έρθει ποτέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχετε λοιπόν κάτι ιδιαίτερο, δεν θα μπορούσατε να μας προσανατολίσετε σε κάτι, πέρα από αυτά που γράφονται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ούτε αντιληφθήκατε μέσα σε αυτή την επιτροπή να υπάρχουν διάφορα. Και να σας πω γιατί ρωτάω: Διαβάζω στην κατάθεσή σας για τον κ. Πολυμενόπουλο. Λέτε λοιπόν εδώ ότι αντιληφθήκατε ότι αξιωματικοί του στρατού και στελέχη του Υπουργείου Άμυνας μπαινόβγαιναν στο γραφείο του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, αυτό που ειπώθηκε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και αυτός ήταν ένας λόγος που τον απομακρύνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτός ήταν ο λόγος. Είχα εντολή και από τον κύριο Υπουργό «μην πλησιάσουν προς τα εδώ και εκτεθούμε».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ όμως κάτι «μυρίζει».
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τι;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το ότι μπαινόβγαιναν στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό μου ειπώθηκε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκείνη την περίοδο είχε όλη την ευθύνη. Άρα, δεν θα ήταν και παράλογο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ο κ. Πολυμενόπουλος παραδέχθηκε ότι ήρθαν. Βέβαια δεν παραδέχθηκε ότι συζητούσαν για τέτοιου είδους θέματα προδιαγραφών κλπ, αλλά εγώ του είπα: «Λυπάμαι, αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητές σου. Για άλλα πράγματα ήρθες εδώ. Θέλω την παραίτησή σου». Γιατί είχε κυκλοφορήσει στο Υπουργείο ότι πέρασαν με χακί βαθμοφόροι και πού πήγαν. Όλοι έμαθαν ότι πήγαν στο γραφείο του κ. Πολυμενόπουλου. Τον φώναξα λοιπόν, γιατί υπήρχε μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό. Και από τον κ. Χρυσοχοϊδη μου είχε τονιστεί: «Βαγγέλη, μην παρεξηγηθούμε». Τον φώναξα και το παραδέχθηκε, αλλά μου είπε «ξέρεις, ήταν γνωστοί, τους ήξερα από παλιά που ήμουν στο Υπουργείο Άμυνας», κλπ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μία φορά έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, μια φορά. Έφυγε δηλαδή από την πρώτη φορά. Δεν ξέρω αν έγινε και άλλη φορά. Αλλά μόλις το έμαθα, έφυγε κατευθείαν. Εξάλλου, ήμουν υποχρεωμένος και δεσμευμένος απέναντι στον Υπουργό. Του είπα: «Λυπάμαι, θέλω την παραίτησή σου». Αυτός μου είπε: «Φίλοι ήταν, γνωστοί, πέρασαν να τα πούμε».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σε σας υπέβαλε την παραίτησή του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σε μένα, ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε αν κλήθηκαν αυτοί οι αξιωματικοί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ τον είχα. Και ειπώθηκε, όπως διαβάζω στις εφημερίδες, ότι τάχα ήταν σύμβουλος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τι σύμβουλος; Ειδικός συνεργάτης δικός μου ήταν. Ανιψιός του Γιάννη του Χαραλαμπόπουλου ήταν και μου είχε πει: «Άνεργος είναι, ξέρει από πληροφορική, πάρτον». Έτσι έγινε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ξέρετε αν κινήθηκε κάποια διαδικασία γι’ αυτό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Γιατί αυτό είναι σοβαρό. Εσείς διώξατε έναν σύμβουλο με το αιτιολογικό ότι έρχονται στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Ήταν ευθύνη δική μου να το κόψω μαχαίρι αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς το κόψατε. Δεν ξέρω καλά ή άσχημα, πάντως το κόψατε. Εντάξει. Από εκεί και πέρα, ενημερώσατε εσείς ή κάποιος άλλος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι «εδώ γίνεται παρέλαση και τι συμβαίνει;».
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί όμως; Εμένα μου προκαλεί ερωτηματικά. Δεν αφορά εσάς πρώτα απ’ όλα, αλλά συνολικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ το χειρίστηκα και ίσως να ήταν αβελτηρία μου που δεν τους ενημέρωσα στο Υπουργείο Άμυνας. Ειλικρινά, δεν τους ενημέρωσα. Τον έδιωξα και δεν ανέφερα ότι «ήρθαν αξιωματικοί εδώ πέρα».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Μαλέσιε, επιμένω. Εγώ θα το έλεγα στη θέση σας. Τι υποψιαστήκατε; Δηλαδή, το να έρθει ένας αξιωματικός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συζητήσει με έναν τεχνικό σύμβουλο σε μία τέτοια διαδικασία, όπου ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει την ευθύνη και γνώση καλύτερη γιατί έχει δικό του σύστημα, από μια πρώτη ματιά δεν είναι ύποπτο. Εσείς τι υποψιαστήκατε; Τι σας κίνησε την περιέργεια δηλαδή; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η ενασχόλησή του, πέραν του αντικειμένου του, η οποία θα ήταν παρεξηγήσιμη και θα δημιουργούσε εντυπώσεις.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Παρεξηγήσιμη για ποιο πράγμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ότι ασχολείται πέραν αυτού του πράγματος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το να ζητήσει μία γνώμη από έναν αξιωματικό, ήταν παρεξηγήσιμο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θα μπορούσε να παρεξηγηθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν το υποστηρίζω, για να το ξεκαθαρίσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μπορεί και να μην ήταν παρεξηγήσιμο. Εμείς θεωρήσαμε ότι καλό είναι να μην υπάρχει…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι θα μπορούσε δηλαδή να κρύβεται; Αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κι εγώ δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κρύβεται.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπονοείτε σχέσεις στρατιωτικών ή στελεχών με εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπήρχαν τίποτα ενδείξεις; Διότι εδώ κυκλοφορούν διάφορα, κύριε Μαλέσιε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Αυτό που με οδήγησε στην απόφαση να ζητήσω την παραίτησή του ήταν ότι θα μπορούσαν…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να δημιουργηθούν σχόλια και συνειρμοί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βέβαια. Αυτό ακριβώς. Γιατί είχα μιλήσει και με τον Υπουργό. Το είχε μάθει και ο Υπουργός ότι πέρασαν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είχατε ακούσει αν είχαν σχέσεις με την TRS.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Ως τότε τουλάχιστον, όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Παφίλη.
Κύριε Αϊβαλιώτη, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Μαλέσιε, θα ξεκινήσω από το τελευταίο που έθεσε ο κ. Παφίλης. Ήταν τόσο επιλήψιμο, τόσο συγκλονιστικό ότι πήγαν ένστολοι -στον ελληνικό στρατό ανήκαν, δεν ανήκαν στο στρατό άλλης χώρας- ότι πέρασαν την πόρτα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και πήγαν και είδαν το σύμβουλο, τον ειδικό συνεργάτη σας, εν πάση περιπτώσει; Στενός συνεργάτης σας ήταν πάντως, ας ήταν ανιψιός του κ. Χαραλαμπόπουλου. Ήταν τόσο εξωφρενικό, ώστε να τον αποδεσμεύσετε, να τον διώξετε από τη δουλειά του; Εδώ έχουμε ακούσει για εταιρείες, TRS, μπαίνανε, βγαίνανε, χαμός γινόταν, στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου βλέπουμε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Για το Υπουργείο το δικό μας ακούσατε ότι μπαινόβγαιναν οι εταιρείες;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όχι. Λέω ότι στους δυόμισι, τρεις μήνες και παραπάνω που συνεδριάζουμε, έχουμε ακούσει από μάρτυρες ότι τηλέφωνα «έπεφταν» από εταιρείες, κλπ. Δεν είπα στο Υπουργείο το δικό σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εντάξει τότε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και τι ήταν; Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, φαντάροι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ήταν αξιωματικοί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μπήκαν δηλαδή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τι φοβήθηκε ο κ. Χρυσοχοϊδης; Κίνημα; Πραξικόπημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Υπήρχε μια μεγάλη ευαισθησία γύρω από το θέμα, να μην παρεξηγηθούμε για κάτι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Με τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού να παρεξηγηθείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Και μου το είχε πει: «Μακριά, όποιος και αν παίρνει. Μακριά ό, τι δεν σχετίζεται με τη δουλειά μας».
(BA)
(2BM)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μα, δεν ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Και σας λέω για αυτό το λόγο, μην παρερμηνευτεί αυτό το πράγμα. Μπορεί να ήταν λογικό και ανθρώπινο, αλλά προκειμένου να παρερμηνευτεί και να έχουμε παρεξηγήσεις…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν έχει καμία αιχμή η ερώτηση που σας κάνω. Είστε γιατρό του ΕΣΥ;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το 2003 παραιτηθήκατε…
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Από τότε δεν ξανασχοληθήκατε με την πολιτική;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είστε πάντα στο ΕΣΥ;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Πάντα στο ΕΣΥ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πιο πριν, κύριε Μαλέσιε, είχατε γνώση για θέματα τεχνολογίας, είχατε υπόβαθρο τεχνολογικό;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Καθόλου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γιατί ξέρετε τι βλέπω; Έχετε χειριστεί, έχετε εμπλακεί σε θέματα που έχουν να κάνουν με βαριά τεχνολογία, με το C4I και μου έκανε εντύπωση, εσείς είστε γιατρός…
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Μα, δεν ασχολήθηκε η επιτροπή μας -για αυτό ήμουν εκεί πέρα- με τεχνολογία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος ασχολήθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Η επιτροπή που έφτιαξε τις προδιαγραφές, που αυτές είχαν φύγει πριν πάει η επιτροπή μου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος συνέστησε αυτή την επιτροπή που έφτιαξε τις προδιαγραφές;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Η πολιτική απόφαση ούτε του Τραυλού ήταν, ούτε δική σας, ούτε στελεχών του στρατού προφανώς…
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Ποια πολιτική απόφαση εννοείτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για να παρθεί το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος προτείνει στο ΚΥΣΕΑ; Γιατί εγώ δεν έχω κυβερνητική πείρα. Ποιος είναι αυτός που κάνει την πρόταση; Ο Υπουργός; Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Στα πρακτικά που σας έδωσα, απαντάει στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο ο Υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και λέει «Η απόφαση ελήφθη επί τη βάσει πρακτικού της επιτροπής διαπραγμάτευσης», διότι είχε τελειώσει το σκέλος, ότι και οι δυο εταιρείες μπορούν να φτιάξουν το έργο. Σε αυτό είχαν καταλήξει: και οι δυο έχουν τις τεχνικές δυνατότητες. Σε αυτό είχε ωριμάσει. Επομένως, στο ποιος θα δώσει το χαμηλότερο τίμημα, έγινε η διαπραγμάτευση. Και έγιναν δύο κύκλοι διαπραγμάτευσης. Και στους δύο κύκλους ορίστηκε η επιτροπή διαπραγμάτευσης. Με αυτές εμείς δεν είχαμε καμία επαφή, ούτε το πόρισμα μας γνωστοποιήθηκε. Όταν εμένα με πήραν τηλέφωνο «Βαγγέλη, πρέπει να παραβρεθείς εδώ πέρα, γιατί απουσιάζουν οι Υπουργοί, μην τυχόν χρειαστεί κάποια ενημέρωση», εγώ δεν είχα πάει κανένα πρακτικό. Εγώ πήρα τον Τραυλό και τον ρώτησα: «Κύριε Τραυλέ, τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις»; «Τελείωσαν, βγήκε πρακτικό, εστάλη στο ΚΥΣΕΑ». «Τέλειωσε κανονικά»; «Κανονικά»; «Υπάρχει ανάδοχος»; «Υπάρχει ανάδοχος». Με αυτή την ενημέρωση πήγα εκεί πέρα, μην τυχόν και χρειαστεί να μου γίνει ερώτηση, επειδή απουσίαζαν οι Υπουργοί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Μαλέσιε, ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί ήσασταν Υφυπουργός σε ένα εξαιρετικά νευραλγικό και κρίσιμο Υπουργείο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που είχε συλληφθεί η «17Ν». σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήσασταν τότε με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Θέλω να πω ότι δεν ήταν κανένα Υπουργείο του πεταματού, ήταν το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και ήσασταν Υφυπουργός όταν έγινε αυτή η τεράστια επιτυχία της σύλληψης των τρομοκρατών και μου κάνει εντύπωση –και δεν είναι καμία αιχμή για σας- ότι δεν ξέρατε, δεν ακούσατε, σας άφησαν ανήμερο, σας άφησαν στο πλάι, δεν βλέπω πουθενά τον Πρωθυπουργό. Ο ρόλος του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη ποιος ήταν; Ποιος προήδρευε; Ο Πρωθυπουργός δεν προήδρευε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Προφανώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εσείς τι καταλάβατε ως κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σε κορυφαίο Υπουργείο; Ποιος ήταν ο ρόλος του Κώστα Σημίτη σε όλη αυτή την ιστορία; Έχετε να μας κάτι πάνω σε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Προήδρευε στο ΚΥΣΕΑ και στη ΔΕΣΟΠ. Και σας είπα ποιος ήταν ο ρόλος της ΔΕΣΟΠ. Ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ, όπως ξέρετε, είναι από το νόμο, ποιοι μετέχουν στο ΚΥΣΕΑ, ποιοι αποφασίζουν, ποιοι εισηγούνται. Εγώ ούτε εισηγητικό ρόλο μπορεί να είχα, ούτε μέλος του ΚΥΣΕΑ ήμουν για να υπογράψω απόφαση. Κλήθηκα εκεί πέρα ενημερωτικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πώς χειριζόταν τέτοιου είδους θέματα ο Κώστας Σημίτης;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ δεν μπορώ να κρίνω το ρόλο του Σημίτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πώς δεν μπορείτε; Μέλος της κυβέρνησης ήσασταν, κορυφαίος Υφυπουργός σε κορυφαίο Υπουργείο.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας λέω ότι το ρόλο του μέσα στη ΔΕΣΟΠ τον κρίνω ότι ήταν πολύ καλός, πολύ αποτελεσματικός. Κάθε μέρα έπαιρνε αναφορά και έλεγε «την επόμενη φορά φέρτε αποτελέσματα».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το παρακολουθούσε από κοντά.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Βεβαίως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Παρακολουθούσε και την εκτέλεση…
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Επί τόπου μου έδωσε εντολή: «Τώρα πάρε δήμαρχο, πάρε τον αρχηγό να δεις γιατί ο κόσμος στη Δάφνη δεν αφήνει να προχωρήσει το έργο του τραμ».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πάμε στην εκτέλεση. Αν ο δήμαρχος Λαυρίου, όπως μας κατατέθηκε εδώ πέρα, έβγαζε τις κάμερες, ή ότι πληρωμές δεν γίνονταν, αυτά τα παρακολουθούσε ο Κώστας Σημίτης;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Μέσα από τη ΔΕΣΟΠ έδειχνε καθημερινό έλεγχο. Εκείνο το μπλοκάκι, που λέτε το περίφημο, που τον έβγαλε ότι είναι απλός λογιστάκος …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δούλευε το μπλοκάκι.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Την επόμενη φορά που πήγαινες εκεί πέρα, δεν μπορούσες να σταθείς. Γιατί η επιτροπή μου συνεδρίαζε κάθε παραμονή;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το παρακολουθούσε πολύ ο Πρωθυπουργός.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι συμφέρουσα η προσφορά του C4I; Πώς την κρίνετε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Να σας πω. Εκεί που έφθασε το πράγμα, να λένε δεν κατεβαίνουν τα τιμήματα από 400 τόσα κλπ, μακάρι να μπορούσαν οι διαπραγματεύσεις να το πάνε στο 211. Εγώ θα την εκτιμούσα ότι ήταν μία προσφορά καλή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Καλή προσφορά το C4I; Γιατί εδώ μας έχει κατατεθεί ότι μπορούσε να παρθεί και ελληνικό C4I με το 1/6 του κόστους. Ο κ. Παπαντωνίου μας κατέθεσε ότι υπάρχει C4I στις Ένοπλες Δυνάμεις.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): C4I με tetra 60.000.000;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ σας είπα τι κατέθεσε ο κ. Παπαντωνίου.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Είχε μεγαλύτερο κόστος το tetra απ’ ό,τι είχε το C4I, το επιχειρησιακό κέντρο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το tetra πώς το κρίνετε; Μας κάλυψε επικοινωνιακά και το tetra και το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω τα αποτελέσματα, σας είπα, ήμουν μέχρι τις 14 Απριλίου. Από εκεί και πέρα, μάθαμε από τις εφημερίδες ότι οι εταιρείες δεν προχωρούν, ότι υπάρχουν προβλήματα κλπ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Προχωρούσε καλά μέχρι τότε που ήσασταν Υφυπουργός; Πώς το είδατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Ο διαγωνισμός…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όχι, η υλοποίηση.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Υλοποίηση έγινε μετά την υπογραφή της σύμβασης. Εγώ είχα φύγει πριν την υπογραφή της σύμβασης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχατε επαφές με τον Τρεπεκλή; Σας έπαιρνε τηλέφωνο; Ερχόταν στο Υπουργείο; Σας ενοχλούσε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ δεν είχα ποτέ συνάντηση με τον Τρεπεκλή στο Υπουργείο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τον κ. Χριστοφοράκο τον έχετε συναντήσει; Σας ενόχλησε ποτέ στο γραφείο σας;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Του Χριστοφοράκου τη φάτσα την είδα από τις εφημερίδες. Αλήθεια το λέω, δεν τον ήξερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχε επιχειρήσει να σας πάρει τηλέφωνο ο Τρεπεκλής, ή ο Χριστοφοράκος στο γραφείο σας;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω αν το επιχείρησαν. Εμένα ποτέ δεν με συνάντησαν αυτοί οι άνθρωποι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν λέω αυτό. Λέω, αν επιχείρησαν να μιλήσουν μαζί σας, με το γραφείο σας.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, δεν ξέρω τίποτε, ποτέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Λέτε ότι γραφόταν πως οι πρέσβεις των ξένων χωρών πίεζαν. Αν δεν πίεζαν εσάς, ποιους πίεζαν;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω. Γραφόταν στις εφημερίδες ότι οι πρέσβεις και οι επιχειρήσεις πιέζουν και πιέζουν. Σε μένα δεν ήλθαν ποτέ. Ανάλογα με το κλίμα που διαμόρφωναν, ότι ξέρετε εδώ πρέπει να πάτε τον πήχη των απαιτήσεων εκεί πάνω, πραγματικά οι υπηρεσίες έφτιαχναν τέτοια σχέδια απειλών που είχαν πάει μέχρι εκεί πάνω και τα κατεβάζαμε συνέχεια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στη δήλωσή σας το 2008 γράψατε «Δεν θα ξαναγίνω αποδιοπομπαίος τράγος και η Ιφιγένεια της παράταξης». Νοιώθατε ότι υπήρχε κάτι για το οποίο θα έπρεπε να υπάρξει αποδιοπομπαίος τράγος και αισθανθήκατε την ανάγκη να πείτε «Όχι, δεν θα είμαι, να το πληρώσει κάποιος άλλος που φταίει ενδεχομένως». Γιατί το γράψατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω αν είναι ένα σημείο που βοηθάει και προάγει το έργο σας , το έγραψα εν τη ρύμη και της πίκρας και της οργής, αν θέλετε,…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Υπήρχε υπόβαθρο από πίσω; Για να πείτε «αποδιοπομπαίος» κάτι υπάρχει και πρέπει να την πληρώσει κάποιος.
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Γιατί ήξεραν πολύ καλά κάποιοι ότι δεν το είχε δώσει ο Μαλέσιος το έργο για πέντε νοίκια. Το ήξεραν. Και να ήθελα, δεν είχα εγώ την ευθύνη. Υπογραφή δεν είχα βάλει πουθενά. Τώρα το πώς κατάφερε ένας άνθρωπος που δεν έχει βάλει την υπογραφή του, ούτε και ένα μέλος της επιτροπής, στο ΚΥΣΕΑ, να το δώσει αυτός, όπως είχαν ισχυριστεί εκείνοι που έγραψαν εκείνη την ημέρα, πραγματικά είμαι ένας θαυματοποιός. Αυτό έπρεπε εκείνη την ημέρα, που είπε αυτά τα πράγματα ο Κουρής και κάποιοι που ήξεραν, να βγουν και να τα διαψεύσουν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιοι;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτοί που ήξεραν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιοι;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Όσοι ήξεραν τις αρμοδιότητές μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος; Έπρεπε να σας καλύψει ο Πρωθυπουργός, ο Χρυσοχοϊδης, ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Κύριε Βουλευτά, ήξεραν τις αρμοδιότητες αυτοί που τις ήξεραν. Δείτε τα από τα πρακτικά που σας έδωσα. Δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις. Εκείνοι ήξεραν. Όμως, επειδή είχε ενταθεί εκείνη την εποχή η φημολογία, ότι «ξέρεις τα αρπάζουν και τα κάνουν», αισθάνθηκα κάποια στιγμή την πίκρα ότι ίσως και να βόλευε η παραίτησή μου κάποιους, ότι «να πιάσαμε τον έναν και επομένως τον ξαποστείλαμε, ορίστε, πιάσαμε κάποιον διαπλεκόμενο». Ξέρετε γιατί; Έχω τα δημοσιεύματα εδώ. Δεν έχει σημασία να σας τα δείξω. Την επόμενη μέρα βγήκαν οι εφημερίδες και έλεγαν το «σπίτι της διαπλοκής». Διαπλοκή τι σημαίνει; Δίνεις και παίρνεις. Σου δίνω εγώ το έργο, μου δίνεις εσύ το ενοίκιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι, γράφουν ότι παίζετε μετοχές …
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): «Το σπίτι της διαπλοκής» κλπ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ότι παίζατε μετοχές …
ΜΑΡΤΥΣ ( Ευάγγελος Μαλέσιος): Όλος ο κόσμος έπαιζε στο Χρηματιστήριο. Δεν μας αφορά εδώ πέρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο μακαρίτης Πολυμενόπουλος γράφει στην κατάθεσή του ευθέως ότι εσείς επιλέξατε το C4I. Έχετε διαβάσει την κατάθεσή του, έτσι; (2GM)
2BA
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό λέω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Που το αποδίδεται. Σε πίκρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Που μπορώ να το αποδώσω; Πείτε μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γιατί αυτός το καταθέτει ενόρκως. Δηλαδή, σας φωτογραφίζει ότι είστε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Που αλλού μπορώ να το αποδώσω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου –γιατί εδώ βλέπω ότι στέλνει ο Καρτάλης ενημερωτικά και εσείς στον Καρτάλη, λογικό είναι, κυβέρνηση ήσασταν και ενημερωνόσασταν για τα Ολυμπιακά έργα- ενημερώνονταν από την Κυβέρνηση, από εσάς, από το Υπουργείο σας, από τον κ. Χρυσοχοϊδη, από τον Καρτάλη, από τον κ. Βενιζέλο; Γιατί μιλάμε για εθνικό θέμα, μιλάμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί είναι μία στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση. Ενημερώνονταν εγγράφως, πως πάμε, για το C4I, για το tetra;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Οι Βουλευτές και τα κόμματα ενημερώνονταν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν ξέρω εάν υπήρχαν άλλοι, δρόμοι. Μέχρι που ανατέθηκε ο διαγωνισμός δύο φορές τον είχαν φέρει στη Βουλή τον Παπαντωνίου για να απαντάει για το που βρίσκεται ποιος είναι αρμόδιος και ποιος αποφασίζει κλπ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επειδή ο κ. Σημίτης είχε το μπλοκάκι και ήταν πολύ επιμελής, δεν σας έδωσε ποτέ καμία εντολή σε κανένα Υπουργείο «ενημερώστε ρε παιδιά και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα», γιατί έτσι γίνεται στις δημοκρατίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Στη ΔΕΣΟΠ ποτέ δεν τέθηκε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όσο ήμουν εγώ εκεί πέρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, μου έχει κάνει εντύπωση από την κατάθεσή σας και τις ερωτήσεις σας, ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που επέλεξε την SAIC με ένα πολύ υψηλό τίμημα 255.000.000 ευρώ τελικά, οι δύο Υπουργοί που ήταν πολιτικά υπεύθυνοι, απουσίαζαν. Θυμάστε για ποιο λόγο απουσίαζαν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αυτοί οι δύο Υπουργοί; Ποιο ήταν το καθήκον, η άλλη απασχόληση που δεν τους επέτρεψε να είναι παρόντες ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Παπαντωνίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, δεν θυμάμαι. Δεν μου τέθηκε σε γνώση η αιτία της απουσίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας είπατε ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης σας πήρε κάποια στιγμή και σας είπε «Βαγγέλη, επειδή δεν μπορώ να είμαι εγώ, δεν πας εσύ στη θέση μου»; Αυτό πότε έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό ήταν πριν οριστώ Πρόεδρος της Επιτροπής, για να πηγαίνω εγώ την ενημέρωση ως Επιτροπή και ως Πρόεδρος στην ΔΕΣΟΠ. Αυτό ήταν πριν, που ήταν αυτός που πήγαινε στη ΔΕΣΟΠ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στο ΚΥΣΕΑ στα τέλη Φεβρουαρίου του 2003, στη συνεδρίαση που επιλέγεται η SAIC, απουσίαζαν ο κ. Παπαντωνίου και ο κ. Χρυσοχοϊδης. Εσάς ο κ. Χρυσοχοϊδης σας ζήτησε να πάτε στη θέση του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς μετείχατε σε εκείνο το ΚΥΣΕΑ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εμένα με πήρε το γραφείο του Πρωθυπουργού και μου είπε, λείπουν οι Υπουργοί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από το γραφείο του Πρωθυπουργού σας ζήτησαν να πάτε επειδή θα έλειπε ο προϊστάμενός σας Υπουργός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι. Θα έλειπαν οι Υπουργοί που ήταν αρμόδιοι για τις διαπραγματεύσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σε αυτήν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Πρωθυπουργός ήταν παρών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βέβαια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αλλά έλειπαν οι δύο υπεύθυνοι πολιτικά Υπουργοί. Και μας είπατε ότι εσείς δεν είχατε καν στα χέρια σας και δεν είχατε διαβάσει το Πρακτικό της Αξιολόγησης και την πρόταση να το πάρει η SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Είχα όμως ενημερωθεί από τον κύριο Τραυλό ότι είχε υπάρξει Πρακτικό, είχε υπάρξει ανάδοχος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας είπε τηλεφωνικά ότι υπάρχει πρόταση, υπάρχει Πρακτικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιός παρουσίασε στο ΚΥΣΕΑ την εισήγηση «εμείς κατόπιν αυτών των διαπραγματεύσεων θεωρούμε ότι το εθνικό συμφέρον, το δημόσιο συμφέρον είναι να το πάρει η SAIC»; Ποιος ήταν αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Υπήρξε Πρακτικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, μιλούν στις συνεδριάσεις. Το Πρακτικό δεν μιλάει, είναι χαρτί. Ποιος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είπε ότι με βάση αυτό το Πρακτικό και τη δουλειά της Επιτροπής προτείνουμε να το πάρει η SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν θυμάμαι εάν υπήρξε τέτοια τοποθέτηση, γιατί δεν μπορούσε να υπάρξει πρόταση από κάποιον να το πάρει η SAIC από την άποψη ότι η πρόταση ήταν δεσμευτική από το Πρακτικό. Το λέει ο κ. Παπαντωνίου. Δεν μπορούσε να υπάρξει πρόταση από κάποιον, αφού είχαν γίνει διαπραγματεύσεις και όποιος θα έδινε το μικρότερο τίμημα, αυτός θα το έπαιρνε. Υπήρχε περίπτωση να βγει κάποιος και να προτείνει κάτι άλλο από αυτό που είχε το Πρακτικό; Το Πρακτικό δέσμευε τους πάντες, το είχαν όλοι μπροστά τους. Μου είπε ο Πρωθυπουργός «Βαγγέλη, τελειώσαμε; Τι έγινε;» και του είπα ότι απ’ ό,τι ενημερώθηκα από τον κ. Τραυλό υπάρχει το Πρακτικό το οποίο βγάζει μειοδότη κλπ. Το είδαν και τελείωσαν. Ούτε ελάχιστων λεπτών συνεδρίαση δεν ήταν από ό,τι θυμάμαι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος σας ενημέρωσε σας ρώτησε, αλλά δεν απαντάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό λέω. Η παρουσία μου ήταν ενημερωτική, δεν είχε κανέναν εισηγητικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το Πρακτικό δέσμευε και το λέει και ο κ. Παπαντωνίου στη Βουλή αυτό το πράγμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, είπατε πριν από λίγο ότι «αισθάνθηκα ότι η παραίτησή μου βόλευε κάποιους». Μπορείτε να μου πείτε, ποιους αισθανθήκατε ότι βόλευε η παραίτησή σας; Και σας ρωτώ διότι πέντε χρόνια μετά την παραίτησή σας, όταν έχει ξεσπάσει πια το σκάνδαλο της SIEMENS και υπάρχουν οι καταθέσεις Σίχατσεκ που λένε 10.000.000 ευρώ για να πάρουμε τη δουλειά σε τέσσερα Υπουργεία, εσείς νιώθετε ότι ξαναπάτε για δεύτερη φορά να φορτωθείτε τη λάσπη και λέτε «δεν θα γίνω η Ιφιγένεια της παράταξης!». Σας ερωτώ ευθέως, γιατί υπήρξατε πρώην Βουλευτής, πρώην Υπουργός σε κρίσιμο πόστο και έχετε μία διαδρομή στην πολιτική ζωή, άλλο αν πάψατε να ασχολείστε με την πολιτική μετά από αυτό που σας συνέβη -εμείς ψάχνουμε εδώ και έχουμε ανακριτικό ρόλο- ποιοι ωφελήθηκαν κατά την άποψή σας από το ότι φορτωθήκατε εσείς για πέντε νοίκια και ενώ δεν είχατε την αρμοδιότητα, όπως μας είπατε και κάνατε μία διαβιβαστικού χαρακτήρα εισήγηση στο κρίσιμο ΚΥΣΕΑ; Ποιοι ωφελήθηκαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας απαντώ ευθέως, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, η οποία εκείνη την εποχή ήταν στριμωγμένη από φημολογίες, ότι εδώ τρώνε, ότι εδώ πίνουν, ότι εδώ γίνεται κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που επιτέλους πιάστηκε ένας διαπλεκόμενος ασφαλώς και ανακουφιζόταν. Ευθέως σας απαντώ, ωφελείτο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ από την παραίτησή μου γι’ αυτό εξάλλου έφυγα και δεν ξαναμίλησα γι’ αυτά τα θέματα και ξαναμίλησα μετά το 2008 που βγήκε ο Σίκατσεκ και είπε εκείνα και οι Υπουργοί άρχισαν να βγαίνουν δημοσίως και να λένε για τις αρμοδιότητες, όχι εγώ, όχι εγώ και τα έριξαν σε εμένα μετά και αναγκάστηκα κι εγώ να πω τις δικές μου αρμοδιότητες. Τα γράφω αυτά στην επιστολή, τα είδατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, μάρτυρες που προηγήθηκαν, όπως ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Καρτάλης και ο κ. Στραυλός για τα ίδια πραγματικά περιστατικά μας έχουν παρουσιάσει κάπως διαφορετικές εκδοχές για το ρόλο αυτής της Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης. Μας δόθηκε η εντύπωση ότι δεν υπήρχαν καν Πρακτικά, ενώ εδώ σε αυτά που μας μοιράσατε βλέπω κάποια σημειώματα γραπτά για το πώς ακριβώς έγινε η ανάθεση κλπ. Σας ερωτώ ευθέως, θα ήσασταν διατεθειμένος μετά από πρόταση της Επιτροπής να εξεταστείτε κατ’ αντιπαράσταση με κάποιον από αυτούς τους μάρτυρες προκειμένου να διαλευκανθεί περαιτέρω η υπόθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εδώ μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω τη γνώμη μου και τη θέση μου για τη δουλειά της Επιτροπής σας.
Μακάρι να μπορέσετε ως το τέλος να βγάλετε αποτελέσματα. Μακάρι να μπορέσετε να πάρετε τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που μπορούν να διευκολύνουν το έργο σας και να αποκαλύψετε την αλήθεια. Ό,τι αποφασίσετε, για ό,τι κάνετε είμαι στη διάθεσή σας όχι μόνο γι’ αυτά, αλλά σε οποιαδήποτε ενέργεια και αν προβείτε στην κατάσταση που έχουν φτάσει τα πράγματα, εγώ τουλάχιστον δεν θα πω γιατί το κάνετε αυτό. Απάντησα νομίζω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, προτείνω, αφού φύγει ο μάρτυς φυσικά, όταν συζητήσουμε τη συνέχεια των Επιτροπών, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της κατ’ αντιπαράστασην εξέτασης του συγκεκριμένου μάρτυρα με άλλους μάρτυρες επί του συναφούς αντικειμένου, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε αντιφάσεις ή διαφορετικές εκδοχές για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κυρίως θα ήθελα εγώ προσωπικά και με τον κ. Καρτάλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ανέφερα τρία ονόματα, κύριε Τζαβάρα: Παπαντωνίου, Καρτάλης, Στραυλός, για να έχουμε όλη την ομπρέλα.
Εδώ βλέπω στο Πρακτικό της απόφασης του ΚΥΣΕΑ τα τέσσερα Υπουργεία που εμείς κάναμε εκδοχές και ο Τύπος κλπ, να ονομάζονται συγκεκριμένα: Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού. Σε αυτά παραπέμπει το Πρακτικό του ΚΥΣΕΑ με το οποίο κατακυρώθηκε η υπόθεση. Αυτό το Πρακτικό του ΚΥΣΕΑ αφού λήφθηκε και αφού εσείς πράξατε αυτόν τον διαβιβαστικό ρόλο, κύριε μάρτυς, σας κοινοποιήθηκε εσάς έστω εκ των υστέρων σε αυτήν την Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης;
PM
(2GM)
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όπως βλέπετε, στον πίνακα των αποδεκτών προς ενέργεια αλλά και των αποδεκτών προς ενημέρωση δεν υπάρχει πουθενά Επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης, αλλά ούτε κι εγώ ως Υφυπουργός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Όταν συγκροτήθηκε αυτή η Επιτροπή υπό την προεδρία σας, οι προδιαγραφές είχαν ετοιμαστεί με τη συνδρομή της BORDERS. Δεν εμπλακήκατε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και επιλογής, όπως μας εξηγήσατε.
Θα ρωτήσω κάτι άλλο επειδή μου αρέσει να ψάχνω και επειδή πιστεύω ότι όλοι εδώ θέλουμε να βρούμε την αλήθεια: Οι αποφάσεις που πήρατε εσείς ως Επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης, «ναι» σ’ αυτό, «όχι» στο άλλο, επηρέασαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την εν εξελίξει σύνταξη προδιαγραφών και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ή την εν εξελίξει επιλογή, δηλαδή κάποια δικά σας «όχι» ή «ναι», κρίνοντας εκ των υστέρων, μπορεί να έδωσαν πόντους στη SAIC έναντι της TRS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό το «εν εξελίξει προδιαγραφών» δεν το καταλαβαίνω διότι σας είπα ότι ο προϋπολογισμός και οι προδιαγραφές είχαν γίνει και είχαν πάει. Δεν υπήρχε εξέλιξη προδιαγραφών πουθενά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα το κάνω πιο λιανό μ’ ένα παράδειγμα. Υπήρχε κάποια δική σας απόφαση που να λέει ότι «θέλουμε κι αυτό, θέλουμε ένα πράσινο καρπούζι, ένα κόκκινο πεπόνι μέσα σ’ αυτό το πράγμα» το οποίο να το είχε η μία εταιρεία και να μην το είχε η άλλη και να πήρε «αμπάριζα» απ’ αυτό η Επιτροπή αξιολόγησης και να πει «επειδή η Επιτροπή υπό τον κύριο Μαλέσιο μου ζητάει αυτό και το χρειαζόμαστε από πλευράς σχεδιασμού, επηρεάζει αυτό και γέρνει την πλάστιγγα». Υπήρξε κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κατάλαβα πολύ καλά τι ρωτάτε και σας απαντάω. Όχι, ποτέ. Δεν πήραμε καμία απόφαση μέσω της οποίας να επηρεάζουμε την εξέλιξη του διαγωνισμού, να προσθέτουμε ενδεχομένως κάποιο αντικείμενο ή οτιδήποτε άλλο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από τη στιγμή που δεν είστε χθεσινός στην πολιτική και που ξέρετε ότι στις δημόσιες δουλειές για συστήματα ασφαλείας, για εξοπλισμούς κ.λπ. δίνονται και μίζες για να παίρνονται δουλειές, όταν είδατε ότι ο κύριος Πολυμενόπουλος τον οποίο πήρατε κάνοντάς του χάρη, απ’ ό,τι κατάλαβα και εξυπηρετώντας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Είχε προσόντα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, αν δεν ήταν ενδεχομένως ανιψιός του Χαραλαμπόπουλου, μπορεί να μην τον παίρνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μπορεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όταν είδατε ότι για άλλη δουλειά τον πήρατε και σε άλλα πράγματα ανακατευόταν τα οποία δεν «μύριζαν» και πολύ καλά, το να μπαινοβγαίνουν…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω αν «μύριζαν» ή όχι. Φαινόταν ότι μπορεί να είναι παρεξηγήσιμα. Αυτό λέω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εκτός του ότι τον διώξατε, τι συνέχεια δώσατε σ’ αυτή την υπόθεση προκειμένου να θωρακιστεί προληπτικά το δημόσιο συμφέρον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Καμία συνέχεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή δεν ψάξατε να βρείτε αυτοί που μπαινόβγαιναν, τα στελέχη του ΥΠΕΘΑ ενδεχομένως, τι δουλειά κάνουν μετά, αφού φύγουν από κει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Το’ κλεισα. Φεύγοντας ο πόλος που έφερνε κάποιους στο Υπουργείο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Διότι όλοι ξέρουμε –κι εσείς και όλοι- ότι πολλά στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είναι μπλεγμένα στη διεύθυνση εξοπλισμών στη συνέχεια όταν αποστρατεύονται εμφανίζονται ως ατζέντηδες εταιρειών στις οποίες έχουν αναθέσει δουλειές στο διάστημα που είχαν υπηρεσιακά καθήκοντα. Γι’ αυτό ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας απάντησα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εκ των υστέρων σας ρωτώ τώρα μήπως θα έπρεπε να δώσετε κάποια υπηρεσιακή ή διοικητική συνέχεια σ’ αυτή την υπόθεση ώστε ενδεχομένως να προλάβετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ είχα την ευθύνη της παρουσίας τους στο Υπουργείο. Αν αισθανόμουν ότι κάτι «μυρίζει» πίσω απ’ αυτό, μπορεί να το έψαχνα, αλλά δεν είχα βάσιμες ενδείξεις γι’ αυτό, γι’ αυτό απλά για λόγους αποφυγής εντυπώσεων τον απάλλαξα. Εγώ είχα την ευθύνη και έτσι το χειρίστηκα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου θυμίσετε αυτά τα πρωτοσέλιδα της «Αυριανής» τα οποία σας εξώθησαν σε παραίτηση πόσο απείχαν χρονικά από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να πάρει τη δουλειά η SAIC για 255 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, λέει, έδωσε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, άλλο λέω, άλλο σας ρωτώ. Πόσο απείχε χρονικά η δική σας διαπόμπευση που σας εξανάγκασε σε παραίτηση…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ένα μήνα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θυμάστε αν βγήκε κάποιος από τους πολιτικούς σας προϊσταμένους ή τους συνεργάτες σας σ’ αυτές τις Επιτροπές να πει με μία δήλωση σ’ ένα ραδιόφωνο, σε μία εφημερίδα ότι «παιδιά, δεν είναι έτσι, ο Βαγγέλης ο Μαλέσιος με βάση τις αρμοδιότητές του δεν μπορούσε να δώσει τη δουλειά»; Βγήκε κανείς από τους πολιτικούς σας προϊσταμένους ή από τους ομόβαθμους συνεργάτες σας των άλλων Υπουργείων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αν θυμάμαι λέει; Εκείνη την ώρα έψαχνα να δω αν θα βγει κανείς να πει μία κουβέντα κ.λπ.. Μία δήλωση θυμάμαι που δεν ξαναπαίχτηκε. Αυτή τη δήλωση μπορείτε να τη βρείτε. Έγινε το μεσημέρι της μέρας που παραιτήθηκα που είχε βγει το δημοσίευμα και ήταν από το Βαγγέλη Βενιζέλο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τον τότε Υπουργό Πολιτισμού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η οποία τι έλεγε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): «Μα, ο διαγωνισμός έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας», λέει. «Πώς φαίνεται ο Μαλέσιος…». Κάπως έτσι ήταν διατυπωμένη και ήταν η μόνη, αλλά δεν ξαναπαίχτηκε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι εννοείτε; Ότι δημοσιεύτηκε μία φορά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θυμάμαι ότι σ’ ένα μέσο ενημέρωσης παίχτηκε μία φορά και περίμενα στα δελτία των έξι, στα δελτία των οκτώ… Πουθενά. Μάλιστα στο δελτίο των οκτώ με φώναξε ο Χατζηνικολάου και μου λέει «έλα, έχουμε τις καλύτερες πληροφορίες για σένα, έλα γιατί μακάρι να υπήρχαν και άλλοι πολιτικοί έντιμοι σαν εσένα στο δημόσιο βίο». Πήγα εκεί πέρα και αντί να με ρωτάει για το έργο και την ασφάλεια, αν το έδωσα εγώ ή όχι, άρχισε να μου λέει «γιατί δεν βρήκες άλλο σπίτι και πήγες στο σπίτι αυτουνού» και αν έπαιξα… και τότε βέβαια έπαθα ένα επικοινωνιακό «Βατερλό» και έκατσα στη μπάντα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τελευταία ερώτηση, κύριε μάρτυς: Η ALTEC, συμφερόντων του κυρίου Αθανασούλη με τον οποίο έχετε διαχρονικούς δεσμούς ετών -και είμαι σε θέση να το γνωρίζω- από τα νεανικά σας χρόνια υπήρξε υπεργολάβος στην κοινοπραξία της SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με τι ύψος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω το ύψος. Δεν το θυμάμαι. Πρέπει να ήταν μικρό γιατί υπήρχαν και άλλες πολλές εταιρείες μέσα, απ’ ό,τι θυμάμαι. Ήταν αυτή η πληροφορική, υπήρχε και κάποια ΔΙΕΚΑΤ κατασκευαστική, πρέπει να ήταν μέσα και άλλες πληροφορικές…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς μέχρι τη στιγμή που έγινε το ΚΥΣΕΑ και παίζοντας αυτό το διαβιβαστικό ρόλο όπως μας τον εξηγήσατε, ενημερώσατε ότι υπάρχει το πρακτικό το οποίο εισηγείται τη SAIC; Εσείς μας διαβεβαιώνετε ότι δεν γνωρίζατε τίποτα για την επιχειρηματική εμπλοκή του κυρίου Αθανασούλη και της ALTEC στην κοινοπραξία SAIC; Δεν είχατε ακούσει τίποτα; Δεν είχατε ιδέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μέχρι πότε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μέχρι την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ποια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Που ανέθεσε στη SAIC τη δουλειά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι δα. Το ότι μετείχε ο Αθανασούλης το ήξερα από τότε που μπήκε μέσα, από τότε που μας ήλθαν οι δύο κοινοπραξίες και κοιτάξαμε σαν Επιτροπή ποιοι είναι αυτοί που θα παλεύουν να πάρουν τα έργα, αν έχουν φερεγγυότητα κ.λπ. Το ήξερα από τότε ότι είναι μέσα και κατευθείαν προβληματίστηκα μήπως θα έπρεπε να παραιτηθώ, αλλά έβλεπα ότι δεν έχω πουθενά καμία εμπλοκή και καμία υπογραφή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, καλά, όταν ξέρετε από πριν ότι ένας αδελφικός σας φίλος είναι υπεργολάβος σε μία κοινοπραξία η οποία πάει να πάρει τη δουλειά με 255 εκατομμύρια ευρώ και σας λένε «ξέρετε κάτι, επειδή λείπουν οι αρμόδιοι Υπουργοί, πήγαινε εσύ στο ΚΥΣΕΑ να πεις με βάση αυτό το πρακτικό να την πάρει η SAIC», δεν καταλάβατε ότι πρέπει να φυλαχθείτε; Σας το λέω με την ντομπροσύνη που θέλω να μου απαντήσετε κι εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι και ξέρω τι εννοείτε. Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τώρα, εκ των υστέρων, θα ξαναπηγαίνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μα τι λέτε τώρα; Αφού άλλοι ήταν αρμόδιοι για διαπραγμάτευση. Τι δουλειά είχα να πάω εγώ εκεί πέρα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Καλαφάτης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, θα κάνω έναν συλλογισμό και παρακαλώ να κάνετε την παρέμβασή σας αν δείτε ότι δεν είναι σωστός. Απ’ ό,τι κατάλαβα, εσείς ήσασταν επικεφαλής σε μία Επιτροπή που δεν είχε αποφασιστική σημασία στο έργο της ανάθεσης, ούτε καν βεβαίως στο ζήτημα των προδιαγραφών του έργου. Παρακολουθούσατε και «φιλτράρατε» κατά κάποιο τρόπο για να μην φτάσει πιο ψηλά το βάρος και η πληθώρα των προτάσεων και των επιχειρησιακών.
(PE)
(2PM)
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία απορρίψατε διάφορα αιτήματα και δεν έφθασε καν παραπάνω στην Επιτροπή, στους αρμόδιους Υπουργούς. Στη μοναδική περίπτωση, στην οποία ήσασταν θετικοί -ας το δούμε λίγο παραπάνω- απερρίφθη από πάνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Νομίζω. Ίσως ήταν και κάποιες άλλες, δεν θυμάμαι. Νομίζω, όμως, ότι αυτή ήταν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι η Επιτροπή σε σχέση με την αποφασιστική σημασία που είχε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είχε πολύ λίγη σημασία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι για το διαγωνισμό, για την ασφάλεια.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Όχι για τον διαγωνισμό. Δηλαδή, το χρήμα, η αξιολόγηση του τιμήματος και η διαπραγμάτευση δεν είχαν να κάνουν σε τίποτα με την δική σας Επιτροπή και με εσάς προσωπικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Για το διαγωνισμό που ήταν στο Υπουργείο Άμυνας, όχι. Για τα άλλα, είχε. Γιατί είχαμε τα ταμεία εκεί και όταν έρχονταν αιτήματα, λέγαμε: «Τι γίνεται με αυτό; Υπάρχει κομπόδεμα να το πάρουμε;».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Για ποια άλλα, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Για τα άλλα αιτήματα που έρχονταν από τις διάφορες υπηρεσίες, όπως σας είπα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Άλλα αιτήματα, όπως; Εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, μπορείτε να μας πείτε άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ζητούσαν μέχρι αερόπλοια, ζητούσαν να πλημμυρήσει ο τόπος με κάμερες, χίλια δυο πράγματα. Κόβαμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Αυτές ήταν οι διάφορες εταιρείες που έρχονταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι εταιρείες, ο σχεδιασμός των υπηρεσιών ασφάλειας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Οι υπηρεσιακοί, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βέβαια. Πήγαινε το Λιμενικό και έλεγε: «Δεν γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες, χωρίς να φτιαχτεί επιχειρησιακό κέντρο». Τα στελέχη της Πυροσβεστικής κάποια στιγμή ζητούσαν επιχειρησιακό κέντρο μέσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στη ΔΑΟΑ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Για να καταλάβω τη λειτουργία, ο ταμίας ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ο Καρτάλης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ο Καρτάλης ήξερε, δηλαδή, ακριβώς ποιο ήταν το budget το οποίο υπήρχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Φαντάζομαι πως ναι. Αυτός το χειριζόταν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Άρα, εκείνος ήταν ο κατεξοχήν που σας έλεγε «ναι» ή «όχι», γιατί υπήρχε και ζήτημα αξιολόγησης του τιμήματος. Για παράδειγμα: Κάτι άλλαξε, 5.000.000 ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πολιτική συζήτηση γινόταν με βάση τη σημασία που μπορεί να έχει μέσα στον κίνδυνο της ασφάλειας η κάθε περίπτωση. Σας λέω ότι είδα τελικά τα αερόπλοια ZEPPELIN που βγήκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμάς, από την αρχή που μας ήρθε, μας φάνηκε τρελό. Είπαμε: «Τι λέτε, ρε παιδιά; Εάν υιοθετήσουμε αυτό από τώρα, οι πάντες θα ζητήσουν λαγούς με πετραχήλια μετά!».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Παραδείγματος χάρη, τα ZEPPELIN σας είχαν έρθει ως πρόταση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σαν σκέψη είχαν έρθει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Και εσείς τελικά τα είδατε να υφίστανται και να πληρώνονται, χωρίς να περάσουν τελικά από εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Πέταγαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν ξέρω σε ποια φάση αποφασίστηκε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Αυτό λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το ξέρω.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τελικά, τα ZEPPELIN «στρατολογήθηκαν», για να το πω έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω με ποιανού απόφαση και πότε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Όμως, δεν πέρασε από εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, βέβαια.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις που είδατε εσείς κομμάτια της ασφάλειας ξαφνικά, χωρίς να έχουν καν συζητηθεί από εσάς επιχειρησιακώς; Ήταν, κυρίως, τα ZEPPELIN;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό ήταν χαρακτηριστικό, γι’ αυτό. Όμως, έχω την εντύπωση ότι τελικά δεν ενδώσαμε και πολύ στις κάμερες. Γιατί τα σχέδια και οι απαιτήσεις των αξιωματικών που έφτιαχναν επιχειρησιακά σχέδια, ήταν να πλημμυρήσει όλος ο τόπος, κάθε γειτονιά και γωνία από κάμερες. Δεν γίνονταν αυτά. Δεν μπορούσαμε να τα υιοθετήσουμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Με τον πολιτικό σας προϊστάμενο πόσο συχνά είχατε επαφή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μετά από κάθε Επιτροπή πάντα τον ενημέρωνα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Παίρνατε κατευθύνσεις ή απλώς σας άκουγε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όταν χρειαζόταν να δώσει κάποια κατεύθυνση, την έδινε, ότι «ξέρεις, Βαγγέλη, εκεί πέρα…
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πως θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις σας με τον πολιτικό σας προϊστάμενο; Άριστη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μέχρι που έφυγα άριστη.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν υπήρχε κάτι το οποίο να αποτελέσει αντικείμενο προστριβής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Ρήγας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, θα επιμείνω λίγο σ’ αυτό που ρώτησε ο συνάδελφος, ο κ. Καλαφάτης, στο ότι στην Επιτροπή έρχονταν από πλευράς υπηρεσιών διάφορα αιτήματα για προσθήκη τμημάτων ή επιχειρησιακών κέντρων ή δεν ξέρω τι άλλο, που κατά την άποψη των υπηρεσιών ήταν αναγκαία, προκειμένου να ανταποκριθούν πλήρως οι υπηρεσίες στις απαιτήσεις της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Από αυτά που μας είπατε έτσι επιλεκτικά, όλα αυτά τελικά είναι μέσα στο C4I, άσχετα αν δεν λειτουργούν. Δηλαδή, είναι και το επιχειρησιακό κέντρο στο λιμάνι του Πειραιά και στα άλλα λιμάνια. Όλα αυτά ήταν μέσα στο C4I τελικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω σε ποια φάση υιοθετήθηκαν αυτά, αλλά εμείς στο διαγωνισμό είχαμε τρία επιχειρησιακά κέντρα, ένα στη ΓΑΔΑ, ένα στη ΔΑΟΑ και ένα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Νομίζω ότι με αυτά τα κέντρα ξεκίνησε ο διαγωνισμός. Τώρα, σε ποια φάση παραπέρα εκτιμήθηκαν οι ανάγκες, δεν το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Σας ρωτώ, γιατί εάν ο διαγωνισμός και οι προδιαγραφές περιελάμβαναν συγκεκριμένα πράγματα και το τίμημα είχε προσδιοριστεί στα 211.000.000, με βάση την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, γεννιέται ένα ζήτημα, για να κρίνουμε το εάν ήταν ακριβό, εάν ήταν συμφέρον. Εσείς, απ’ ό,τι μας λέτε και έχετε την αίσθηση, το αρχικό C4I περιελάμβανε πολύ λίγα πράγματα. Δηλαδή, μας λέτε για τρία επιχειρησιακά κέντρα. Δεν ήταν ούτε η Πυροσβεστική μέσα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Περιελάμβανε το ΤΕΤRΑ πρώτα-πρώτα, που αυτό κόστιζε. Περιελάμβανε τη συντήρηση του ΤΕΤRΑ για πόσα χρόνια στις συμφωνίες αυτές…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Το ξέρω, ήταν περίπου 180.000.000.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Και περιελάμβανε και την κατασκευή των αυτών επιχειρησιακών κέντρων, απ’ ό,τι θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτό μέσα στα 211.000.000, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Όταν όμως προστίθενται όλα αυτά τα κομμάτια -χωρίς να ξέρετε εσείς πώς έγινε- τα οποία εκ των υστέρων έχουν μπει μέσα στο C4I, προφανώς σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος να ψάξει και το κόστος όλων αυτών των επιπρόσθετων στοιχείων, για να δούμε εάν τα 250.000.000 ήταν εν πάση περιπτώσει μια συμφέρουσα τιμή. Πάντως, δεν είναι θέμα που το ψάχνει αυτήν τη στιγμή η Επιτροπή μας. Εσείς μας λέτε ότι από τη δική σας Επιτροπή δεν έφυγαν εισηγήσεις που προσέθεσαν κομμάτια, τμήματα στο C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να λέτε ότι διαπραγματευτές ήταν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας; Εκ της αρμοδιότητας που είχαν ως Υπουργεία; Γιατί, έτσι όπως το επαναλάβατε πολλές φορές, εμένα μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι αυτοί οι δυο Υπουργοί διαπραγματεύτηκαν ουσιαστικά το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, είπα ότι αυτοί οι δυο Υπουργοί είχαν οριστεί από το ΚΥΣΕΑ ως αρμόδιοι, οι οποίοι έφτιαξαν την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε, διότι ο κ. Παπαντωνίου ήρθε εδώ και μας είπε το εξής, ότι «εγώ ουσιαστικά ορίστηκα ως συναρμόδιος Υπουργός, γιατί “δάνεισα” το μηχανισμό και την τεχνογνωσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για να διευκολύνω μια κατάσταση, αλλά επί της ουσίας δεν είχα συμμετοχή». Εσάς ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ήταν μόνο δηλαδή διαδικαστική, εννοείτε; Για επιτάχυνση;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ακριβώς, ότι η εμπλοκή του συγκεκριμένου Υπουργείου και του Υπουργού ήταν περισσότερο διαδικαστικής φύσεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ δεν έχω αυτήν την εντύπωση, δεδομένου αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα μπορούσαμε την Επιτροπή Αξιολόγησης να την είχαμε φτιάξει εμείς, η δική μου Επιτροπή. Τι το απλούστερο να μας έρθει ένας κατάλογος από σαράντα ικανούς αξιωματικούς του Στρατού και να πουν: «Ορίστε εσείς ποιους θέλετε. Βάλτε μέσα όποιους θέλετε εσείς, για να γίνει η αξιολόγηση».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, επειδή οι συνάδελφοι ενδεχομένως θα ζητήσουν και μια κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, εάν μπορείτε να ξεφύγετε από την εντύπωση και να καταγράψετε την πεποίθησή σας ή τι ξέρετε ή δεν ξέρετε, θα ήταν καλύτερο σε σχέση με αυτό το θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Καταλαβαίνω. Νομίζω ότι και μόνο εκ του γεγονότος ότι όλοι παραδεχόμασταν ότι τα αξιολογότερα στελέχη, ικανά να κρίνουν τέτοια συστήματα λόγω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που είχαν, τα είχε ο Στρατός, καταλαβαίνετε ότι ήταν και ουσιαστικός ο ρόλος αυτού του Υπουργείου, πολύ περισσότερο αφού σας λέω ότι ορίστηκαν όλα τα μέλη απ’ αυτό, η δική μας Επιτροπή δεν είχε ορίσει τίποτα και βέβαια και τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Σας ξαναλέω ότι δική μας Επιτροπή δεν είχε ορίσει τίποτα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς αισθανθήκατε, με την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα και είχαν αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος σας, ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, ο κ. Χρυσοχοΐδης, είχε κάποιον ιδιαίτερο λόγο να θέλει να απέχει απ’ αυτήν τη διαδικασία, να μετακυλήσει τις εκ της αρμοδιότητας ευθύνες του –και δεν υπαινίσσομαι άλλες ευθύνες- ως Υπουργός στον Υφυπουργό του, για να μην έχει και καμία εμπλοκή σε όλο αυτό το θέμα, το οποίο πιθανώς να δημιουργούσε εκ των υστέρων αυτές τις καταστάσεις που δημιούργησε;
(ML)
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εκχώρηση, παραχώρηση αρμοδιοτήτων δεν έγινε σε καμμία φάση. Όμως το καλοκαίρι εκείνο σας είπα ότι ο Υπουργός δεν μπορούσε να πηγαίνει στη ΔΕΣΟΠ. Ήταν το καλοκαίρι της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Δεν μπορούσε εξ αντικειμένου να πηγαίνει γι’ αυτό και πήγαινα εγώ. Σας είπα και πως έγινε αυτή η επιτροπή. Πιστεύω ότι δεν είχε κάποιο λόγο ο κ. Χρυσοχοΐδης να μην …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Στις καταθέσεις μαρτύρων αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη ο ρόλος που έπαιξε η Επιτροπή σας ως καθοριστικός και ιδιαίτερα σοβαρός στο να επηρεάσει την ανάθεση της συγκεκριμένης εργολαβίας του συγκεκριμένου έργου στη SAIC. Μας απαντήσατε, μας εξηγήσατε κάποια πράγματα. Όπως εσείς είπατε ότι ο ρόλος σας ήταν συμπληρωματικός και στο επίπεδο της παρακολούθησης και της επιτάχυνσης, απ’ ό,τι κατάλαβα του συγκεκριμένου έργου, ίδιος ήταν και ο ρόλος όλων των μελών της επιτροπής; Δηλαδή και ο κ. Τραυλός και ο κ. Καρτάλης και ο κ. Σπανουδάκης είχαν τον ίδιο ρόλο με σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στα πλαίσια της επιτροπής τον ΄ιδιο ρόλο είχαν και αυτοί. Δηλαδή ο κ. Σπανουδάκης μπορούσε να πει ότι «θα μας έλθουν πάρα πολλοί επισκέπτες, πρέπει να τους βάλουμε στα λιμάνια, στα κρουαζιερόπλοια. Πώς θα τους φυλάξουμε;». Έτσι προέκυπταν οι ανάγκες και η ανταλλαγή των εκτιμήσεων στην επιτροπή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επειδή μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στη δική σας κατάθεση και στην κατάθεση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής, την οποία εγώ δεν μπορώ να προσδιορίσω, αλλά σας ρωτώ με δύο λόγια να μου απαντήσετε για μια ακόμα φορά, η επιτροπή σας ως συλλογικό όργανο ή κάθε ένα από τα μέλη αυτά της επιτροπής, άσχετα ποιο φορέα εκπροσωπούσε, επηρέασε ή θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαγωνιστική εξέλιξη και τελικά την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στη SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Πιστεύω πως δεν μπορούσε, αφού η επιτροπή μας ήταν έξω απ’ αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Σε αυτό είστε απόλυτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σύμφωνα μ’ αυτά που σας κατέθεσα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα που αφορά εσάς. Πάλι από καταθέσεις, αρχικές μάλιστα καταθέσεις μαρτύρων, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ουσιαστικά με την παρουσία σας στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναπληρώνοντας έναν εκ των δύο Υπουργών που είχε την αρμοδιότητα, τον κ. Χρυσοχοΐδη…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στο ΚΥΣΕΑ εννοείτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ναι στο ΚΥΣΕΑ. Ο ρόλος σας ήταν καθοριστικός στο να επηρεάσει τελικά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Τρόπον τινά δηλαδή υπήρξε μια ιστορία εδώ, που συνδέθηκε και με τη μετέπειτα αποχώρησή σας, ότι ουσιαστικά εσείς κάνατε αυτή τη δουλειά. Δηλαδή, με τη δική σας πολύ προσεκτική παρουσία, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση, επηρεάσατε στο ΚΥΣΕΑ την απόφαση υπέρ της SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μέσα στο ΚΥΣΕΑ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ζητήστε λοιπόν τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ για να δείτε πώς έγινε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς πάντως ισχυρίζεστε ότι δεν …
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η παρουσία μου είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Μου είπαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι θα απουσιάσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί και να πάω μήπως χρειαστεί να ενημερωθούν τα μέλη για κάτι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μπορείτε έστω και σ’ ένα λεπτό να μας πείτε πώς έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βεβαίως. Ήταν συντομότατη διαδικασία, πολύ λίγων λεπτών. Το πρακτικό είχε πάει στο ΚΥΣΕΑ και το είχαν τα μέλη της επιτροπής. Το πρακτικό αυτό δεν αφορούσε αξιολογικές κρίσεις γύρω από την ικανότητα των εταιρειών να φτιάξουν το έργο. Αυτό είχε λυθεί. Η επιτροπή αξιολόγησης είχε κρίνει ότι μπορούν και οι δύο εταιρείες. Το πρακτικό αφορούσε τα κτυπήματα που είχαν γίνει, ποιος είχε μειοδοτήσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει εισήγηση κόντρα στο πρακτικό. Δεν είχε καμία αξία, καμία εισήγηση. Το πρακτικό ήταν δεσμευτικό. Γι’ αυτό και ο κ. Παπαντωνίου απαντάει στη Βουλή, σ’ αυτό που σας κατέθεσα, ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε με βάση το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης. Εκεί λοιπόν, όταν εκλήθην εγώ πήρα τον Τραυλό τηλέφωνο και ενημερώθηκα. «Τελείωσαν οι διαδικασίες; Τελείωσαν. Υπάρχει πρακτικό; Ναι, στάλθηκε στην επιτροπή. Υπάρχει μειοδότης από το πρακτικό; Ναι, υπάρχει. Είναι αυτός.». Έτσι πήγα εκεί περιμένοντας κάποια ερώτηση. Με ρώτησε λοιπόν ο Πρωθυπουργός «Τι γίνεται, τελειώσαμε Βαγγέλη;». Του είπα «Απ’ ό,τι βλέπετε, κύριε Πρωθυπουργέ στο πόρισμα που υπάρχει, υπάρχουν αυτά τα δεδομένα». Σε λίγα λεπτά, τελείωσε. Ούτε συζήτηση αξιολόγησης μπορούσε να γίνει, γιατί για το τίμημα είχαν γίνει τόσες διαπραγματεύσεις ποιος θα κατέβει χαμηλότερα. Ήταν δεσμευτικό το Πρακτικό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Βρεθήκατε στη δίνη μιας ιστορίας η οποία έλαβε τις διαστάσεις που έλαβε στη συνέχεια και είχε αυτές τις επιπτώσεις, ΄όπως αντιλαμβάνεσθε και για το πολιτικό σύστημα της χώρας και γενικότερα για την εικόνα της δημόσιας ζωής μας. Με δεδομένο ότι κάποιοι μάρτυρες, κατηγορούμενοι ταυτόχρονα στην υπόθεση SIEMENS, που αναφέρθηκαν για συγκεκριμένες μίζες που δόθηκαν και στο πολιτικό προσωπικό των συγκεκριμένων υπουργείων και σε υπηρεσιακούς παράγοντες και αναφέρθηκε και το ποσό, σε απόσταση πλέον χρονική απ’ αυτά τα γεγονότα, πείτε μας λίγο, γιατί θεωρώ ότι κάποια γνώμη πρέπει να έχετε διαμορφώσει, τι συνέβη. Σε ποιους δόθηκαν αυτά τα χρήματα, το 2% των χρημάτων που έδινε η SIEMENS σε πολιτικά πρόσωπα; Ποια είναι η δική σας αίσθηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Απ’ ό,τι γνωρίζω αυτό το ισχυρίσθηκε ο Σίκατσεκ στη Γερμανία, δεν ξέρω πόσο και ο κ. Χριστοφοράκος. Φαντάζομαι ότι μέχρι τώρα και η δικαιοσύνη και η πολιτεία θα έχει σπεύσει να πάρει περισσότερα στοιχεία περί αυτού. Και είναι και αυτό που εξετάζουμε εδώ. Γι’ αυτό είμαι εδώ για να συμβάλω με κάποια στοιχεία. Προηγουμένως κάποιοι από σας μου είπαν εδώ ότι μέχρι στιγμής νόμιζαν ότι τρία υπουργεία είχαν την αρμοδιότητα. Εγώ σας έφερα ποια υπουργεία είχαν την αρμοδιότητα. Τέσσερα υπουργεία. Το Οικονομικών, το Πολιτισμού, το Εθνικής Άμυνας και το Δημόσιας Τάξης. Αυτοί είχαν την αρμοδιότητα, επειδή έβαλαν στην Επιτροπή διαπραγμάτευσης τους εκπροσώπους. Γιατί σας είπα ότι το πρώτο σκέλος της αξιολόγησης έληξε και οι δύο εταιρείες μπορούσαν να το φτιάξουν το έργο. Από κει και πέρα, χτυπήματα οικονομικών προσφορών έγιναν ποιος θα χαμηλώσει την τιμή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Μαλέσιε, δεν μου απαντάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σ’ αυτό το σκέλος εγώ δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Προφανώς δεν ξέρετε. Αν ξέρατε θα είχαμε και εμείς λύσει το πρόβλημα. Θεωρείτε, όπως παρακολουθήσατε την εξέλιξη των πραγμάτων, ας πούμε ότι η δική σας επιτροπή δεν είχε αυτή την αρμοδιότητα –όπως σωστά το περιγράψατε και το πιστεύω και το αποδέχομαι-ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα πολιτικά πρόσωπα –αφαιρέστε τα μέλη της δικής σας επιτροπής…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν γνωρίζω. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες ούτε υποθέσεις σε τέτοιο κρίσιμο θέμα. Αυτό ας το αναζητήσουμε όλοι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικιτιάδης): Κύριε Καμμένε, ο κ. Αϊβαλιώτης ζήτησε να κάνει μια ερώτηση. Δέχεσθε να προηγηθεί;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικιτιάδης): Ορίστε κύριε Αϊβαλιώτη έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και τον Πάνο Καμμένο. Πραγματικά είναι δύο δευτερολέπτων η ερώτηση.
Εκείνη την εποχή, επειδή είπατε ότι ήταν και το Υπουργείο Οικονομικών, θυμάστε ποιος ήταν Υπουργός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Νομίζω ότι ήταν ο κ. Χριστοδουλάκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ:Επειδή είπατε πριν ότι είχατε άριστες σχέσεις με τον κ. Χρυσοχοΐδη, μέχρι τη μέρα που παραιτηθήκατε, μετά χάλασαν οι σχέσεις σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Να σας πω. Είπα ότι μια πίκρα μου έμεινε, διότι αυτό που είπε ο Βενιζέλος και χάθηκε μέσα στις δηλώσεις της εποχής, παίχτηκε μια φορά και εξαφανίστηκε, περίμενα να το πει και αυτός, διότι γνώριζε. Τι περίμενα να πει; Το λέω στη δημόσια επιστολή μου. Αυτό που βγαίνετε τώρα και λέτε, στο δημόσιο διαπληκτισμό που έχετε, ότι το έργο δεν έγινε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διότι τότε η καταγγελία του Κουρή ήταν ότι έδωσε το έργο επειδή τον «σπίτωσε» στη βίλα. Αυτό έπρεπε να βγείτε και να το πείτε τότε, αφού ξέρατε. Αυτό είπα. Δεν κρύβω λοιπόν ότι υπάρχει μια πικρία περί αυτού. Θα μπορούσε να το είχε χειριστεί διαφορετικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ.
(ΧΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν μου επιτρέπετε πριν ξεκινήσετε να διαβάσω την πρόταση που έχει γίνει αποδεκτή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για το Ελεγκτικό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Απλώς για τη δημοσιότητα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Να μην διακόψουμε και για τον πρόσθετο λόγο ότι ο κ. Παφίλης που αυτή τη στιγμή απουσιάζει έχει ζητήσει ένα περιθώριο να συμβουλευτεί νομικούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την βγάλουμε τώρα στη δημοσιότητα. Πρέπει να τη συζητήσουμε χωρίς παρουσία μάρτυρα όλα τα μέλη της επιτροπής. Άρα να συνεχίσουμε την εξέταση του μάρτυρα κανονικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εμείς την έχουμε υιοθετήσει. Τι μου λέτε τώρα για τον κ. Παφίλη. Εντάξει θα περιμένουμε αλλά σας λέω ότι έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να μην τη δώσουμε στη δημοσιότητα πριν τη συζητήσει η επιτροπή κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Επειδή το λέτε εσείς. Εγώ σας λέω θα τη διαβάσω τώρα για να δοθεί στη δημοσιότητα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι να μην τη δώσουμε πριν τη συζητήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εσείς λέτε το όχι. Μόνο εσείς το λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι μόνο εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποιος άλλος το λέει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας λέω ότι δύο από τα πέντε κόμματα ζητούν να το συζητήσουμε χωρίς παρουσία μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εμείς έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τζαβάρα για το κείμενο, έχει δοθεί και σε σας το κείμενο και αν δεν κάνω λάθος συμφωνήσατε στο κείμενο. Τώρα μου λέτε να περιμένουμε τον κ. Παφίλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κάνετε τώρα κάτι αντικανονικό. Διακόπτετε την εξέταση ενός μάρτυρα και παρεμβάλλετε ένα άλλο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το είπα εδώ και ήσασταν παρών και δεν διατυπώσατε καμμία άρνηση, την ώρα που ερχόταν ο μάρτυρας ότι ανεξαρτήτως της πορείας της καταθέσεως, μόλις ετοιμαστεί το κείμενο, να διακόψουμε την εξέταση του μάρτυρα να διαβαστεί το κείμενο, εφόσον συμφωνούμε. Το είπα. Ήσασταν παρών και δεν διαφωνήσατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν συμφωνώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν διαφωνήσατε τότε και αποφασίσαμε. Εγώ λέω να διαβαστεί το κείμενο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι θα συνεχιστεί η εξέταση του μάρτυρα κανονικά και θα συζητήσουμε την ανακοίνωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αποφασίσαμε κάτι το οποίο θέλετε εσείς να ξεαποφασίσουμε επειδή το προτείνατε εσείς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Συμφωνούν οι άλλοι συνάδελφοι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας περιμένουμε δέκα λεπτά τον κ. Παφίλη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γιατί να μην βγει ομόφωνα; Ας τελειώσουμε τον μάρτυρα και μπορεί να έρθει ο κ. Παφίλης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το μάρτυρα μπορεί να τον τελειώσουμε σε δύο ώρες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι τελειώνουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα τελειώσουμε με το μάρτυρα και θα συζητήσουμε για να βγει ομόφωνα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να τελειώσει η διαδικασία του μάρτυρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Να συνεννοείστε και σεις καλύτερα κύριε Αποστολάκο. Εγώ έχω έναν εκπρόσωπο κόμματος με τον οποίο συζητάω … Αν μου λέτε άλλα πράγματα στην πορεία, εγώ δεν φταίω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ είπα να τελειώσει η διαδικασία του μάρτυρος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Να δω κι εγώ το κείμενο που δεν το έχω δει; Γιατί είπε εδώ ο κ. Παπαδημούλης για δύο κόμματα εννοώντας προφανώς το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Εγώ δεν το έχω δει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε κύριε Καμμένο, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, μας είπατε ότι οι σχέσεις σας με τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη ήταν πολύ καλές μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γνωρίζετε αν υπάρχει ερώτημα του κ. Χρυσοχοΐδη, που κατά τα γραφόμενα σας έχει κοινοποιηθεί και σας, προς την ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου κατά πόσο απαιτείται ο συμβατικός έλεγχος και τι απάντηση έχει δώσει το ελεγκτικό συνέδριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Προσυμβατικός έλεγχος σε τι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή η δαπάνη ήταν άνω του 1 δις για τους υπεργολάβους που ήταν ελληνικές εταιρείες βάσει του νόμου και του Συντάγματος εάν απαιτείτο προσυμβατικός έλεγχος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν γνωρίζω καθόλου κάτι τέτοιο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ έχω μπροστά μου ερώτημα του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως του κ. Χρυσοχοίδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τι ημερομηνία έχει;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 2000.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τι μήνα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η απάντηση έρχεται το 2002, 2003. Στις 6-5-2005 δημοσιεύεται κιόλας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Το 2003; Εγώ έχω φύγει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ γιατί το ερώτημα αυτό που κάνει ο κ. Χρυσοχοίδης προς το ελεγκτικό συνέδριο είναι κατά πόσο απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος και η απάντηση του ελεγκτικού συνεδρίου είναι ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος. Μάλιστα υπάρχει η πράξη 79 -και αν θέλουν οι κύριοι συνάδελφοι μπορούν να το αναζητήσουν στην κοινοποιούμενη από τον εισαγγελέα Αθανασίου δικογραφία- της επιτρόπου κ. Χονδρέα του ελεγκτικού συνεδρίου όπου επιστρέφεται αθεώρητο το 36 χρηματικό ένταλμα πληρωμής ποσού 63.109.140 του οικονομικού έτους 2003 που αφορά την ψηφιακή τακτοποίηση των πληρωμών που έγιναν από την 651 ΤΑΞΙΛ εις βάρος του έργου συστήματα ασφαλείας ολυμπιακών αγώνων για τους εξής λόγους: Πρώτον διότι εδώ προκύπτει ότι από την εισήγηση της επιτρόπου απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος. Δεύτερον όσον αφορά την επιλογή της εταιρείας, η κρίση της επιτρόπου είναι ότι δεν πρόκειται περί της συμφεροτέρου προσφοράς η προσφορά της εταιρείας SAIC. Και τρίτον ότι δεν έχει αξιολόγηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Η κυρία επίτροπος το στέλνει προς το ελεγκτικό συνέδριο. Κι εδώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θέλω να το επισημάνω γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό. Λείπει από τη δικογραφία που μας έχει αποσταλεί η πράξη 8 της έκτης συνεδριάσεως 16/6/2005 του ελεγκτικού συνεδρίου, όπου ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Σκανδρής και η εισηγητής κ. Χρυσούλα Καραμαδούκη λένε ότι πράγματι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος, λένε ότι πράγματι η συμφερότερη προσφορά είναι αυτή όχι της εταιρείας SAIC αλλά της άλλης. Δεν είχατε γνώση εσείς ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ είχα φύγει 14 Απριλίου 2003. Αυτά που λέτε τα ακούω πρώτη φορά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή ότι υπήρχε θέμα προσυμβατικού ελέγχου δεν το ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Το ακούω αυτή τη στιγμή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν προηγείτο το ερώτημα που έκανε ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης δεν θα έπρεπε να σας πει ότι σε ερώτημα που έχει κάνει ο ίδιος προς την ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου η απάντηση που πήρε είναι ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ο Υπουργός με ενημέρωνε για όσα θέματα θεωρούσε ότι πρέπει να με ενημερώσει, για κάτι που είχα κάποια σχέση μέσα στη λειτουργία μου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για ποιο λόγο τότε οι μόνες υπογραφές που λείπουν από το ΚΥΣΕΑ είναι του υπουργού κ. Παπανδρέου, του σημερινού αρχηγού σας, ο οποίος δεν υπογράφει και του κ. Χρυσοχοΐδη που δεν υπογράφει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Που να ξέρω;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου βέβαια έλειπε από πολλές συνεδριάσεις γιατί ήταν Υπουργός Εξωτερικών τότε αλλά ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν υπογράφει το πρακτικό του ΚΥΣΕΑ. Μας λέτε ότι εσείς στις 27 Φεβρουαρίου 2003 παρευρεθήκατε στο ΚΥΣΕΑ. Εδώ δεν αναφέρεστε πουθενά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ παρευρέθηκα, όχι σε αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 27-3 παρευρεθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ποιο ΚΥΣΕΑ παρευρεθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πότε έγινε η οριστική ανάθεση;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η επιλογή της κοινοπραξίας έγινε στις 27 Φεβρουαρίου του 2003 από το ΚΥΣΕΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι η οριστική επιλογή έγινε… Το γράφω στη δημόσια δήλωσή μου την οποία έκανα και λέω ότι από 23-1-2003 μέχρι 13 Μαρτίου 2003 που το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ανάθεση του προγράμματος. Σ’ αυτό το ΚΥΣΕΑ με βάση τις πρώτες διαπραγματεύσεις που έγιναν ορίστηκε προσωρινός μειοδότης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Από το ΚΥΣΕΑ. Στον οποίο όμως δεν ανατέθηκε οριστικά το έργο. Ο οριστικός μειοδότης όπως και ο άλλος κλήθηκαν σε δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων ο οποίος και έληξε στις 13 Μαρτίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ 27-2 γίνεται ΚΥΣΕΑ τη στιγμή που υπάρχει ήδη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου της επιτρόπου που γυρίζει πίσω την πράξη για να γίνει προσυμβατικός έλεγχος. Και έχει προηγηθεί η απάντηση στο ερώτημα του κ. Χρυσοχοΐδη ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος και μάλιστα ο κ. Χρυσοχοίδης δεν συμμετέχει και δεν υπογράφει –καλώς δεν υπογράφει- το πρακτικό του ΚΥΣΕΑ. Διότι εάν υπέγραφε το πρακτικό του ΚΥΣΕΑ, σημαίνει ότι ενώ γνώριζε την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος παρόλα αυτά στο ΚΥΣΕΑ συμφωνεί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης όμως δεν υπογράφει. Εσείς πήρατε μέρος σ αυτό το ΚΥΣΕΑ ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι δεν πήρα μέρος. Στο τελευταίο που έγινε η τελική διαπραγμάτευση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ πέρα πάντως υπάρχει ένα θέμα σοβαρό κύριε Πρόεδρε διότι εδώ πέρα προκύπτει ότι ενώ υπήρχε απάντηση του ελεγκτικού συνεδρίου ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος δεν κοινοποιήθηκε αυτό από τον έχοντα την απάντηση κ. Χρυσοχοΐδη ή παρεκάμφθη ο κ. Χρυσοχοΐδης –εγώ αυτό καταλαβαίνω- παρεκάμφθη το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως διότι προφανώς θα είχε αντίρρηση για να παρθεί μια απόφαση εν αγνοία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αλλά δεν πάρθηκε η απόφαση.
(ΧΡ)
(2ΧΑ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάρθηκε, είναι η απόφαση νούμερο 2, του δεύτερου πρακτικού της 27/2/2003 συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ με θέμα C4I – Ολυμπιακοί Αγώνες. Απόφαση υπ’ αριθμ. 2. Πριν σας διαβάσω την απόφαση θα σας κάνω μία άλλη ερώτηση. Είπατε ότι είχε επιλεγεί ως μειοδότης η SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Προσωρινός μειοδότης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχε απορριφθεί η THALLES;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Προσωρινός μειοδότης όχι οριστικός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η TRS είχε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, δεν είχε απορριφθεί διότι κλήθηκε στις διαπραγματεύσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα έπρεπε να κληθεί στις διαπραγματεύσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κλήθηκε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν εκλήθη. Ακούστε την απόφαση. Το κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και άμυνας έχοντας υπ’όψιν τον ν. 2292/95 περί οργανώσεως και λειτουργίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διοίκηση και έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων και άλλες διατάξεις, το Προεδρικό Διάταγμα 284/89, εξαιρέσεις από τις διαδικασίες…
(Στο σημείο αυτό εξέρχεται της αιθούσης ο κ. Αθανάσιος Παφίλης)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παφίλη, θα σας περιμένουμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μη με διακόπτετε τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ναι, αλλά φεύγει ο κ. Παφίλης.
Σας περιμέναμε θα επιστρέψετε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μας δίνετε ένα χαρτί και θέλετε να αποφασίσουμε σε μισή ώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καλά, συνεχίστε κύριε Καμμένε. Ότι αποφασίσαμε θα κάνουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να μη με διακόπτετε γιατί από αυτό το πρακτικό προκύπτουν πολιτικές ευθύνες Υπουργών οι οποίοι, μάλλον, τα έχουν πάρει.
Λοιπόν, το Προεδρικό Διάταγμα 284/89 εξαιρέσεις από τις διαδικασίες για τις προμήθειες και κατ’ εφαρμογή των άρθρων 6 παρ. 2θ, 71 παρ.1β και 73 παρ. 1β και 1ζ αυτού, την υπ’ αριθμ. 1 της 23/1/2003 απόφασης του ΚΥΣΕΑ και τη σχετική ενημέρωση. Αποφασίζουμε ως ακολούθως: Πρώτον, επιλέγει την κοινοπραξία SAIC ως προτιμητέα ανάδοχο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων κρίνοντας ότι κατέθεσε τη συμφερότερη προσφορά με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των όρων του προγράμματος C4I Ολυμπιακής ασφάλειας με μείωση του κόστους του προγράμματος. Δεύτερον, στην περίπτωση μη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων η σχετική διαδικασία θα επαναληφθεί με τη δεύτερη των κοινοπραξιών TRS. Αναθέτει στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Τα μέλη Κωνσταντίνος Σημίτης Πρωθυπουργός υπογράφει, Χριστοδουλάκης δεν υπογράφει, Παπανδρέου δεν υπογράφει, Παπαντωνίου υπογράφει, Σκανδαλίδης υπογράφει, Τσοχατζόπουλος υπογράφει, Βάσω Παπανδρέου υπογράφει, Χρυσοχοίδης δεν υπογράφει. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ έρχεται σε αντίθεση με αυτό που μας είπατε, διότι το ΚΥΣΕΑ δεν αποφασίζει ως όφειλε και ως πρότεινε η επιτροπή, γιατί έχω δυστυχώς και τα πρακτικά των επιτροπών αξιολογήσεως τα οποία λένε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και με τους δύο. Δεν έρχεται σε αντίθεση η απόφαση του ΚΥΣΕΑ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν έχω κάποια ανάμιξη σε αυτό. Δεν τα ξέρω αυτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τί δεν έχετε ανάμιξη; Είχατε την αρμοδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Δεν ήσασταν εδώ από την αρχή; Έχω καταθέσει έγγραφα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την αρμοδιότητα του ελέγχου εκ μέρους του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, των επιτροπών…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Αυτό σας εξέθεσα τόση ώρα εδώ πέρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …την είχε ο κ. Χρυσοχοίδης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ποιών επιτροπών την αρμοδιότητα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης συστημάτων ολυμπιακής ασφάλειας. Ήσασταν; Είχατε ενημέρωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Την επιτροπή διαπραγμάτευσης την έφτιαξαν σύμφωνα με την εντολή του ΚΥΣΕΑ την πρώτη εντολή που κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός το ΚΥΣΕΑ τότε έδωσε εντολή στον Χρυσοχοίδη και στον Παπαντωνίου να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Αυτοί έφτιαξαν την τετραμερή επιτροπή από τα τέσσερα Υπουργεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ όμως προκύπτει ότι τα έγγραφα σας κοινοποιούνται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Από πού προκύπτει; Όταν ο κ. Παπαντωνίου έφτιαξε αυτή την επιτροπή δεν λέει πουθενά ότι κοινοποιούνται.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πίνακας αποδεκτών. Αποδέκτες για ενέργεια γενική γραμματεία ΓΓΣΑΕ συνημμένη απόφαση, αποδέκτες για πληροφορία Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΕΘΑ, Γραφείο ΚΥΣΕΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η επιτροπή που είμαι εγώ σχεδιασμού και παρακολούθησης αναφέρεται στον πίνακα αποδεκτών; Εκεί προήδρευα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή μου λέτε ότι εσείς είστε στην επιτροπή παρακολούθησης, ότι εδώ αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ διαφορετικά απ’ ότι αποφασίζει η επιτροπή…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ποια επιτροπή;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς δεν είπατε ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και με τις δύο εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας λέω ότι η επιτροπή μου δεν είχε καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Την επιτροπή διαπραγμάτευσης την έφτιαξαν κατ’ εντολή του ΚΥΣΕΑ οι δύο Υπουργοί με τη συμμετοχή…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προηγουμένως σας ρώτησα και μου απαντήσατε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχιζόντουσαν και με τις δύο εταιρείες και σωστά απαντήσατε διότι αυτή ήταν η απόφαση. Και εδώ προκύπτει ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ δεν λέει συνεχίστε με τις δύο εταιρείες αλλά λέει συνεχίστε μόνο με τη SAIC και στην περίπτωση μη επιτυχούς καταλήξεως…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όταν λέω ότι δεν τελείωσε και δεν είχαν αποκλείσει εντελώς…αυτό εννοούσα, αλλά δεν είμαι αρμόδιος γι’ αυτό. Αυτό είχε φτάσει σε γνώση μου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν λέω ότι είστε αρμόδιος εσείς. Πάμε να βρούμε κάποιους οι οποίοι έκαναν γαργάρα τη δουλειά. Δηλαδή ενώ υπήρχε η απόφαση συνέχισης των διαπραγματεύσεων που προβλέπει ο νόμος αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα, εδώ παίρνετε απόφαση του ΚΥΣΕΑ ελλείψει του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως που αποφασίζει κατά παράβαση των προτάσεων των επιτρόπων των Υπουργείων και κατά παράβαση των επιτροπών διαπραγματεύσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν είμαι αρμόδιος για να σας απαντήσω εγώ σε αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά εσάς έληξε η πολιτική σας καριέρα, διότι σας ενέπλεξαν εδώ. Ένας από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να βοηθήσει την επιτροπή για να βρούμε άκρη είστε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Νομίζω ότι σας βοήθησα σημαντικά. Σας είπα ποιοι είχαν αρμοδιότητες, ποιοι είχαν ουσιαστικές αρμοδιότητες, ποιοι χτένιζαν γενικώς την κατάσταση. Σας τα είπα όλα και σας έδωσα και τα απαραίτητα έγγραφα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, η επιτροπή παρακολούθησης που ήσασταν εσείς δεν ενημερωνόταν για το τι απόφαση πήρε το ΚΥΣΕΑ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βεβαίως και ενημερωνόμασταν. Είχαμε ανάγκη να παρακολουθούμε το χρονοδιάγραμμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ερώτημα είναι, δεν σας κοινοποιήθηκε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ από τον Υπουργό σας που λέει ότι επιλέγει την κοινοπραξία SAIC και συνεχίζει τη διαπραγμάτευση μαζί της αποκλείοντας την TRS την ίδια στιγμή που αναθέτει στους Υπουργούς να προβούν σε απαραίτητες ενέργειες και την ίδια στιγμή που η επιτροπή…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας λέω δεν είμαστε στον πίνακα αποδεκτών. Δεν το βλέπετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέει του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν λέει επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά η επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης θεωρητικά παρακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ξέρει πότε υπάρχει ειλημμένη απόφαση από το ΚΥΣΕΑ για να προχωρήσει το έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Το μαθαίναμε μέσω του Σπύρου Τραυλού γιατί ήταν μέλος μας. Γι’ αυτό η επιτροπή μας ήταν φτιαγμένη έτσι να μαθαίνουμε απ’ όλους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς μου λέτε ότι σε κάποια ΚΥΣΕΑ πηγαίνατε και αντικαθιστούσατε τον Υπουργό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπογράφατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι στα ΚΥΣΕΑ δεν πήγαινα. Στα ΔΕΣΟΠ είπα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στα ΚΥΣΕΑ από τη στιγμή που δεν ήταν ο Υπουργός, ο Υφυπουργός δεν ελάμβανε γνώση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στα πρώτα ΚΥΣΕΑ που έγιναν οι αξιολογήσεις και απορρίφθηκαν, εκεί δεν μετείχα. Στο τελικό που κλήθηκα, κλήθηκα όταν είχε γίνει το πρακτικό διαπραγμάτευσης το οποίο εμένα δεν μου ήρθε ποτέ. Το πρακτικό πήγε στο ΚΥΣΕΑ. Το είχαν μπροστά τους όλοι. Όταν πήγα στο ΚΥΣΕΑ να ενημερώσω ήξερα από τον Σπύρο Τραυλό ότι τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτάω γιατί εδώ το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Χρυσοχοίδης αφού είχε την απάντηση της ολομέλειας του ελεγκτικού συνεδρίου ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος αρνήθηκε να υπογράψει το ΚΥΣΕΑ και καλώς έκανε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω, ρωτήστε τον.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όμως, ούτε σας ενημέρωσε. Και εδώ ήρθαν κάποιοι από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντινίδης κ.λπ. και μας είπαν πιεζόμασταν από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσουμε. Αυτό είναι αντίθετο. Κάποιοι άλλοι είχαν συμφέρον να προχωρήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και αποδέκτες των εγγράφων ήσασταν και εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας λέω δεν έχω καμία αρμοδιότητα. Έπρεπε να γνωρίζω τις διαδικασίες, ποια ημέρα θα τελειώσουμε, ποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά δεν είχα καμία αρμοδιότητα περί αυτών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ενημέρωσαν ότι τα γύριζαν πίσω οι επίτροποι; Ότι δεν δεχόντουσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο έχει διατυπωθεί το αίτημά μας προς το ελεγκτικό συνέδριο για τις εκθέσεις, τις αποφάσεις των τμημάτων της ολομελείας.
(ΜΤ)
(2XP)
Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το ότι μέσα στη δικογραφία που μας εστάλη δεν υπάρχει η πράξη 8 της έκτης συνεδριάσεως της 10/6/2005 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ υπάρχει η πράξη 20.
Ζητώ κατεπειγόντως και κατά πάσα προτεραιότητα, επειδή προκύπτουν εδώ ποινικές ευθύνες και εμπλοκή πολιτικών, να κληθούν ο προεδρεύων σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Κανδρής του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την εισηγήτρια-σύμβουλο κα Χρυσούλα Καραμαδούκη, που αποφάσισαν στη συνεδρίαση της 10/6/2005 ότι απαιτείτο προσυμβατικός έλεγχος, ότι απαιτείτο έλεγχος των μετόχων των εταιρειών, ενώ οι κοινοπραξίες αυτές ήταν αλλοδαπές.
Τρίτον, όπως φαίνεται από την πράξη της Επιτρόπου, προκύπτει ότι δεν ήταν η SAIC εκείνη που είχε τη συμφερότερη προσφορά. Από την αξιολόγηση των τεχνικών δελτίων και των αντισταθμιστικών –που αρνήθηκε να μας στείλει εδώ ο κ. Τρεπεκλής, μας είπε ψέματα ότι θα στείλει και δεν έστειλε τίποτα- προκύπτει ότι, κατά την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η συμφερότερη ήταν η TRS και όχι η SAIC. Εδώ λοιπόν έχουμε πλέον ευθέως πολιτικές ευθύνες.
Κύριε Πρόεδρε ζητώ να προηγηθούν όλων.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Καμμένο.
Κύριε Αποστολάκο, έχετε το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα ξεκινήσω από αυτό με το οποίο τελείωσε ο κ. Καμμένος. Ο πραγματικός λόγος που δεν συμμετείχε στη μία περίπτωση και δεν υπέγραψε στην άλλη ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν αυτό που καταθέτετε εσείς ότι ήταν αποτέλεσμα του φόρτου εργασίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, δεν είπα αυτό
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς το καταθέσατε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Είπα ότι είχε φόρτο εργασίας εκείνο το καλοκαίρι και έπαψε να πηγαίνει στην ΔΕΣΟΠ. Για ποιους λόγους απουσίαζε από το ΚΥΣΕΑ δεν ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, δεν συνδέετε το φόρτο εργασίας με το λόγο της μη υπογραφής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ξέρω για ποιους λόγους απουσίασε. Δεν μου γνωστοποιήθηκε ποτέ για ποιους λόγους απουσίασε ο Υπουργός.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, είπατε στον κ. Καμμένο -που συνέδεσε αν θέλετε τη μη συμμετοχή του κ. Χρυσοχοΐδη στο ΚΥΣΕΑ και τη μη υπογραφή- ότι δεν σας ενημέρωσε ποτέ πως υπήρχε αυτή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε η Επιτροπή μου πως «εγώ έχω προσφύγει μ’ αυτόν τον τρόπο…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Μαλέσιε, εσείς έχετε διπλή ιδιότητα. Είστε και Υφυπουργός Δημοσίας Τάξης, καθαρά κυβερνητική θέση, και είστε και μέλος της Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν ενημερώθηκα ούτε με τη μία ούτε με την άλλη ιδιότητα από τον Υπουργό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, δεν ενημερώθηκα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μετά την πορεία όλης αυτής της ιστορίας, εξακολουθείτε εσείς να πιστεύετε ή πιστεύατε αρχικά ότι αυτή η σύμβαση, που υπεγράφη, ήταν τελικά συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο; Σας ρώτησε και η κα Τσόνογλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Για τη σύμβαση δεν ξέρω. Είχα φύγει πριν υπογραφεί η σύμβαση και δεν ξέρω τι όρους περιείχε. Αν με ρωτήσετε για την ανάθεση, θεωρώ πως -επειδή όλοι έβλεπαν τις εταιρείες να πηγαίνουν τα τιμήματα και τις αρχικές προσφορές στα ύψη, δηλαδή τετρακόσια και, τρακόσια και κ.λπ.- ήταν ικανοποιητική αφού κατέβηκαν τόσο χαμηλά. Δεν πήγαν στο 211 αλλά δεν έμειναν και στο τετρακόσια τόσο. Για τη σύμβαση όμως δεν ξέρω τίποτα γιατί είχα φύγει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς αναφερθήκατε, καταθέτοντας αρχικά, και στην υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο, που παρακολούθημα της οποίας ήταν και το αίτημα τότε της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιούνιο του 2003, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Μάλιστα το μεταφέρατε και αργότερα, το 2005-2006 ότι κάνατε παραστάσεις στον τότε Πρόεδρο κ. Κακλαμάνη.
Αν θυμάμαι καλά, γιατί έχω δει τα Πρακτικά –και θυμάμαι πάρα πολύ καλά- η τότε κυβερνητική πλειοψηφία με τον κ. Γκούσκο, τον τότε Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αρνήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Εσείς το θυμάστε αυτό. Αρνήθηκε με βάση μια συγκεκριμένη πολιτική και νομική επιχειρηματολογία, ότι η σύμβαση αυτή ήταν εξαιρετικά συμφέρουσα αφενός και αφετέρου η δική σας συμμετοχή δεν έχει καμία σχέση με τη διοικητική διαχείριση του πράγματος. Δεν το είπατε όμως αυτό, ότι υπεραμύνθηκε τότε η κυβερνητική πλειοψηφία της αρτιότητας της συμβάσεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μας σας είπα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο και αφού απέρριψε το αίτημα για το Χρηματιστήριο, απέρριψε προφανώς και το αίτημα ως παρακολούθημα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν έγινε αυτό. Τότε ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Γκούσκος άλλα υποστήριζε. Μπήκε επί της ουσίας του πράγματος. Δεν την απέρριψε για τυπικούς λόγους, επειδή απέρριψε το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να λέμε την πραγματικότητα, γιατί διάβασα τα Πρακτικά. Άρα, έγινε και επί της ουσίας συζήτηση τότε και για το δικό σας θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Έγινε. Θυμάμαι δηλαδή ότι ο κ. Γκούσκος υπεραμύνθηκε της δικής μου θέσης, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να έχω εγώ εμπλοκή στην ανάθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια στη δική σας κυβερνητική και διοικητική πρακτική με τη σύμβαση αυτή αφενός, όμως από την άλλη πλευρά υπερασπίστηκε και την εν γένει διαδικασία και την αρτιότητα της συμβάσεως ως άκρως συμφέρουσας και επωφελούς –έτσι επί λέξει έλεγε- για τα spread του Ελληνικού Δημοσίου. Το θυμάστε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μα και εγώ αυτό έχω καταλάβει από την Επιτροπή στην οποία βρισκόμουν, ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν αποφασιστικά με την υπογραφή τους και έφτιαξαν Επιτροπές Αξιολόγησης, Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, συμμετείχαν με αποφασιστικό ρόλο είτε στο ΚΥΣΕΑ ή αλλού, κινηθήκαν σύννομα. Όπως είδατε στη δημόσια δήλωσή μου, το τονίζω αυτό, ότι μιλώντας για της αρμοδιότητες που δεν είχα εγώ και είχαν άλλοι, δεν αποδίδω καμία μομφή σ’ αυτούς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη, κύριε Μαλέσιε, ότι όλοι κινήθηκαν σύννομα, μ’ όλη αυτή την ιστορία που έχει δημιουργηθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πιστεύω πως ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε πώς μας βοηθάτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν έχω στοιχεία για το αντίθετο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άλλο αν έχετε στοιχεία και άλλο αν εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αφού δεν έχω στοιχεία, τι να σας πω;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μας λέτε αντιφατικά πράγματα. Εγώ καλόπιστα σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αφού δεν έχω στοιχεία;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν είναι όλα καλώς καμωμένα, τότε κακώς υπάρχουμε και εσείς και εμείς εδώ και εξετάζουμε μια υπόθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αφού δεν έχω στοιχεία, να δημιουργήσω εντυπώσεις;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είπατε ότι μας βοηθάτε. Πώς μας βοηθάτε; Λέγοντας ότι τελικά δεν υπάρχει πρόβλημα; Αυτή είναι η τελική σας εκτίμηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μέχρι εκεί μπορώ να σας βοηθήσω. Δεν έχω άλλα στοιχεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μας καταθέσατε νωρίτερα ότι μας βοηθήσατε. Να το δεχθώ. Από την ώρα που μου λέτε ότι όλα είναι δίκαια και σωστά καμωμένα και άρτια, άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η κατάθεσή σας; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από αυτά που ξέρετε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η εμπειρία την οποία…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μετράει και η απάντηση που θα δώσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η εμπειρία που έχετε από το δημόσιο βίο είναι ότι τα έργα που έχουν μια σύννομη εξέλιξη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε τη δική μου εμπειρία, τη δική σας εμπειρία θέλουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τη δική μου εμπειρία σας μεταφέρω, λέγοντας ότι ακόμα και έργα που γίνονται με σύννομο τρόπο, δεν αποκλείει κάποιος να έχουν τον οποιαδήποτε χρηματισμό, ακόμα και τέτοια έργα. Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά δεν μπορώ να υιοθετήσω και τίποτα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ίσως γι’ αυτό κάνετε και αυτό το δημόσιο ξέσπασμα περί Ιφιγενείας κ.λπ..
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας είπα για ποιους λόγους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Μαλέσιε, έχω μια απορία, που είναι καλόπιστη. Έχετε μια προσωπική σχέση με τον κ. Αθανασούλη και την ALTEK που είναι υπεργολάβος. Μας λέτε ότι χάλαγε ο κόσμος εκείνη την εποχή. Το κατέθεσαν όλοι, ακόμα και άμεσα εμπλεκόμενοι. Εσείς δεν είστε άμεσα εμπλεκόμενος. Δεν είχατε ούτε καν στοιχειώδη ενημέρωση σε ό,τι αφορά το θεμιτό ενδιαφέρον που θα είχε η ALTEK και ο κ. Αθανασούλης να πάρει τη δουλειά η SAIC, αφού ήταν υπεργολάβος;
Έχω μια απορία. Όχι ότι αυτό έχει μια επίμεμπτη, αν θέλετε, κρίση σε βάρος σας ή κάτι άλλο. Δεν βγαίνει από πουθενά εξάλλου. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ως λογικός άνθρωπος ότι, όντας σε μια πολύ καλή φιλική σχέση με τον κ. Αθανασούλη και την εταιρεία ALTEK, δεν γνωρίζατε ότι θα έχει έννομο συμφέρον να σας πει μια κουβέντα. Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό καλόπιστα. Αυτό καταθέσατε, ότι δεν ξέρατε τίποτα. Δεν σας είπε τίποτα.
(SS)
(MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι ότι δεν ήξερα τίποτα. Σας είπα ότι έμαθα πότε μπήκε ο Αθανασούλης στην Κοινοπραξία –πότε ήταν περίπου;- όταν μας ήρθε η ενημέρωση ότι αυτές οι δύο Κοινοπραξίες τελικά θα διαγωνιστούνε και σε αυτές μετέχουν αυτοί και αυτοί.
Από κει και πέρα, ουδέποτε εγώ υπέστην από οποιαδήποτε, ούτε η Επιτροπή μου φαντάζομαι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για ποια Επιτροπή μιλάτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Για την Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε την Επιτροπή, κύριε Μαλέσιε. Υφυπουργός Δημοσίας Τάξης, ήσασταν κύριε Μαλέσιε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εντάξει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για την Επιτροπή έχουμε καταλάβει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αν αισθανόμουν ότι από μένα κρίνεται η έκβαση του διαγωνισμού, πραγματικά, έπρεπε να παραιτηθώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε, έχω μία απορία.
Πάτε, στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥ.ΣΕ.Α. Μας λέτε ότι στην ουσία δεν είχατε καμία… Με βάση το πρακτικό της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης αποφάσισαν.
Θέλω μία δεύτερη φορά να κάνω την ερώτηση. Την ενημέρωση που λέει το πρακτικό ποιος την έκανε. Λέει: Ενημέρωση. Ενημέρωσε ποιος, ποιον, στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥ.ΣΕ.Α.; Γιατί η απορία σε ότι αφορά τη μη συμμετοχή του κ. Χρυσοχοϊδη, υπάρχουν. Θα δούμε τι θα γίνει. Αν πάρουμε απάντηση. Αλλά. την ενημέρωση ποιος την έκανε που γράφει μέσα και η απόφαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Να σας επαναλάβω για μία ακόμα φορά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν ξέρω αν το ‘χετε απαντήσει αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι, βεβαίως το απάντησα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή πήγατε μέσα και παρασταθήκατε, ως τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βεβαίως το απάντησα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μισό λεπτό να σας πω κάτι. Αφού δεν είχατε δικαίωμα υπογραφής, το πρακτικό υπήρχε, ο Υπουργός έλειπε, τι πήγατε να κάνετε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Από τη στιγμή που η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ήταν κάτω από την ευθύνη και του Υπουργού μου και του κ. Παπαντωνίου…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την πολιτική ευθύνη την είχε ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Παπαντωνίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι. Από τη στιγμή που αυτή η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που έφτιαξε το πρακτικό, ήταν κάτω από τον Υπουργό μου και τον κ. Παπαντωνίου και απουσίαζαν και οι δύο, ερμήνευσα ότι η πρόσκλησή μου
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος σας κάλεσε να πάτε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Από το γραφείο του κ. Πρωθυπουργού ότι θα απουσιάσουν οι Υπουργοί, έλα εδώ πέρα μήπως χρειαστεί να ενημερώσεις για κάτι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ενημερώσατε για κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό λέω. Ότι με ρώτησε ο Πρωθυπουγός «τι έγινε, τελειώσαμε;» και απάντησα όπως βλέπετε, υπάρχει το πρακτικό…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το πρακτικό το είχατε διαβάσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, δεν είχε έρθει σε μένα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κ. Τραυλός σας είχε κάνει ενημέρωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Με είχε ενημερώσει ο κ. Τραυλός.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι σας είχε πει ο κ. Τραυλός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Μου είπε ότι φτιάχτηκε το πρακτικό, τελειώσαν οι διαπραγματεύσεις, πήγε στο ΚΥ.ΣΕ.Α. κι ότι υπάρχει μειοδότης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου κάτι άλλο.
Διαβάζω στο έγγραφο εδώ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών –μεταξύ όλων των άλλων- στην περίπτωση Ζ΄ ότι θα έπρεπε να υποβληθεί εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών στον έχοντα την οικονομική εξουσία και εν συνεχεία εισήγηση στο ΚΥ.ΣΕ.Α. για την επιλογή της προσφορότερης ζήτησης υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος. Μετά την πρώτη απόφαση του ΚΥ.ΣΕ.Α.
Ποιος είχε την οικονομική, «ο έχων την οικονομική» εξουσία και εν συνεχεία εισήγηση στο ΚΥ.ΣΕ.Α.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το ξέρω αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε. Πήγατε στο ΚΥ.ΣΕ.Α., Υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τι εννοείτε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ τι εννοώ; Ό,τι λέει το έγγραφο, το απόρρητο εδώ το οποίο υπογράφει ο κ. Παπαντωνίου
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Επαναλάβετε παρακαλώ. Το διαβάζετε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχει προηγηθεί το πρακτικό της 23ης Ιανουαρίου του 2003 συνεδρίασης του ΚΥ.ΣΕ.Α. όπου ανέθεσε αυτά που καταθέσατε εσείς στους Υπουργούς Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και διενέργεια όλης αυτής της διαδικασίας. Τη σχετική ενημέρωση εκεί, γνωρίζετε ως Υφυπουργός τότε ποιος την έκανε; Για το ΚΥ.ΣΕ.Α. της 23ης Ιανουαρίου του 2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Τότε κρίθηκαν οι προσφορές της Επιτροπής Αξιολόγησης και φαντάζομαι ότι οι αρμόδιοι, που είχαν φτιάξει την Επιτροπή Αξιολόγησης
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Την Επιτροπή Αξιολόγησης την είχε συγκροτήσει ο κ. Παπαντωνίου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα τότε στο ΚΥ.ΣΕ.Α., ενημέρωσε ο κ. Παπαντωνίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Φαντάζομαι. Δεν το ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γιατί περιέργως πάλι, κύριε Πρόεδρε, λείπει εδώ η υπογραφή του κ. Χριστοδουλάκη. Πάλι ο κ. Χριστοδουλάκης απουσίαζε.
Βέβαια εδώ είναι παρών ο κ. Χρυσοχοϊδης στο πρώτο ΚΥ.ΣΕ.Α. Στα άλλα δύο απέφυγε να πάει απ’ ό,τι φαίνεται. Εν πάση περιπτώσει δεν ήταν παρών.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ.)
Μετά λοιπόν αυτό, στέλνει το έγγραφο ο κ. Παπαντωνίου και λέει ότι θα πρέπει να γίνει εισήγηση. Εσείς ως Υφυπουργός τότε δεν θα έπρεπε να ήσασταν ενήμερος; Σας ενημέρωσε ο κ. Τραυλός γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Για ποιο;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, στον έχοντα την οικονομική εξουσία; Ποιος ήταν ο έχων την οικονομική εξουσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν έχω ενημερωθεί γι’ αυτό που μου λέτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν σας ενημέρωσαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Δεν το ξέρω αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι είναι –επανέρχομαι στο αίτημα του κυρίου Τζαβάρα- επιτακτική ανάγκη πια, να επανέλθει ο κ. Τραυλός κι ο κ. Παπαντωνίου
Συνεχίζω. Είχα και άλλες δύο απορίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρατείνατε το χρόνο σας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν το κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον χρόνο σας θα ήθελα να τον συντομεύσετε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα προσπαθήσω σε ένα-δύο λεπτά, να τελειώσω.
Ξέρετε, μιλάτε για έναν απόντα, τον κ. Πολυμενόπουλο, κι εγώ συγκράτησα το εξής. Γιατί κανένας δεν αμφισβήτησε ότι όλες οι προδιαγραφές για το σύστημα ασφαλείας C4I -εκεί θα συμφωνήσουμε με την κατάθεση του κ. Παπαντωνίου- έγιναν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και μάλιστα έγιναν όχι από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά από προηγούμενη μελέτη της PLANET.
Την PLANET ποιος την είχε προσλάβει; Εσείς ή ο κ. Χρυσοχοϊδης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το ξέρω αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν το ξέρετε.
Υπήρχαν, λοιπόν οι μελέτες της PLANET, προσελήφθηκε η BOARDERS η οποία καθ’ υπόδειξιν του κ. Σπανουδάκη και της ΔΑΟΑ, έκανε τις προδιαγραφές τις οποίες μας είπαν μάρτυρες εδώ ότι ήταν προδιαγραφές άθλιες, υπό την έννοια ότι ήταν μία συρραφή διαφόρων πραγμάτων τα οποία υπήρχαν, τις βάλανε μέσα και έγινε ο διαγωνισμός.
Εσείς έχετε να μας καταθέσετε κάτι γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι δυστυχώς, γιατί είχαν φύγει. Όταν έγινε η Επιτροπή η δικιά μου, είχαν φύγει, είχαν πάει στο …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτά τα γεγονότα ο αείμνηστος Πολυμενόπουλος τα είχε επισημάνει στην πολιτική ηγεσία., με αναφορά του, στον κ. Χρυσοχοίδη. Το γνωρίζετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν το ξέρω αν έκανε στον κ. Χρυσοχοϊδη. Σε εμένα δεν έκανε ποτέ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, υπάρχει και στη δικογραφία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δικός μου ήταν. Γιατί την έκανε στον Χρυσοχοίδη;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχει επισημάνει το λάθος αυτής της διαδικασίας και εξ αυτής της αιτίας υπέβαλλε την παραίτησή του, όχι σε εσάς, αλλά στον κ. Χρυσοχοίδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ τη ζήτησα την παραίτησή του. Δικός μου ήταν, δεν μπορούσε να υπογράψει για την παραίτηση…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε δύο πράγματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ υπέγραψα για την παραίτηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι. Εσείς τον προσλάβατε, όμως ο άνθρωπος αυτός έχει στείλει –πριν του ζητήσετε όπως λέτε εσείς την παραίτηση- έγγραφη αναφορά στον κ. Χρυσοχοίδη, του επισημαίνει τις πλημμέλειες…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πότε το έκανε αυτό; Δεν ήταν της αρμοδιότητάς του.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν ξέρω αν απορείτε. Μία εξήγηση αν μπορείτε να μου δώσετε. Η απορία σας με δεν βοηθάει.
Κάνει ενστάσεις και παράπονα και ενημερώνει τον κ. Χρυσοχοϊδη ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διαδικασία κι ότι αυτή η BOARDERS δεν φτιάχνει στην ουσία προδιαγραφές. Συρραφές κάνει λέει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Απορώ δηλαδή…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κι έρχεται μετά και παραιτείται εξ αυτής της αιτίας
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξ αυτής της αιτίας υποβάλλει την παραίτησή του. Και εσείς προσπαθείτε τώρα να μας πείσετε ότι παραιτήθηκε επειδή του το ζητήσατε εσείς γιατί δέχτηκε δύο-τρεις Αξιωματικούς από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο ούτως ή άλλως ήταν και Σύμβουλος εκεί.
Με συγχωρείτε, αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας λέω πως έγινε αυτό.
Μετά, όταν πήρα την παραίτησή του, το ότι έκανε αναφορά δεν το γνώριζα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, είχε προηγηθεί η αναφορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Έπρεπε να την κάνει σε εμένα την αναφορά. Τι δουλειά είχε ο Χρυσοχοϊδης; Εγώ τον είχα. Γιατί πήγε στο Χρυσοχοίδη;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η αναφορά του σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές είχε προηγηθεί της παραίτησής του στον κ. Χρυσοχοίδη και συνδέει την παραίτησή του με τις πλημμέλειες που έγιναν για τις προδιαγραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πώς έχει προηγηθεί η αναφορά…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό κάνει. Αφού υπάρχει μες τη δικογραφία, κύριε Μαλέσιε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): …αφού λέτε ότι συνδέει την παραίτησή του;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς προσπαθείτε να μας πείτε ότι έφυγε επειδή τον διώξατε εσείς, επειδή έκανε αυτό που έκανε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Βοηθήστε με να καταλάβω. Βοηθήστε με σε αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πριν το περιστατικό που περιγράφετε ότι δέχτηκε δύο-τρεις ένστολους και θεωρήσατε ότι αυτό ήταν ύποπτο εν ευρεία εννοία…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι ύποπτο, Σας είπα ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχει προηγηθεί έγγραφη αναφορά του στον κ. Χρυσοχοϊδη, όπου του επισημαίνει κάποια πράγματα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που γίνονται για τις προδιαγραφές, αυτά για τα PLANET κ.λπ. και εν συνεχεία υποβάλλει την έγγραφη παραίτησή του, όχι για το λόγο που λέτε εσείς…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Στην ίδια αναφορά;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, μεταγενέστερα. Μεταγενέστερα υποβάλλει έγγραφη αναφορά –τα καταθέτει εν πάση περιπτώσει στον ανακριτή- και συνδέει την παραίτησή του με αυτό, με το λόγο αυτό και όχι με αυτόν που λέτε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σταθείτε μία στιγμή.
Αυτό που θέλω να καταλάβω και δεν με βοηθήσατε, είναι το εξής. Την αναφορά που υπέβαλε προς τον κ. Χρυσοχοίδη, αιτιώμενος για τις προδιαγραφές παρότι δεν είχε αρμοδιότητες, την υπέβαλε πριν του ζητήσω την παραίτηση ή μετά; Αυτό δεν καταλαβαίνω από αυτά που μου λέτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την αναφορά του κυρίου Χρυσοχοίδη, πριν του ζητήσετε την παραίτηση την υπέβαλε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πριν του ζητήσω την παραίτηση την είχε υποβάλει; Δεν ξέρω τότε γιατί το έκανε αυτό και γιατί δεν το υπέβαλε σε μένα τότε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Εξάλλου έχει πεθάνει ο άνθρωπος και δεν μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Αποστολάκο, αυτό μπορούμε να το δούμε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα τα φέρω είναι μέσα στη δικογραφία. (SM)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Καταλαβαίνουμε όλοι πως ήταν το κλίμα εκείνης της εποχής. Εσείς μπορείτε να μας πείτε ότι όλη αυτή η διαδικασία για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας περιορίστηκε μόνο σε διαδικαστικές ενέργειες, αντιδικίες με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 284, με βάση αυτά τα οποία αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ κ.λ.π. ή είχε και μια έντονη πολιτική διαδικασία εκείνη την εποχή;
Σας μιλάω γιατί νομίζω από την απάντησή σας μπορείτε να μας δώσετε και μία διέξοδο. Είχε και πολιτικές διαδικασίες; Καταλαβαίνετε πολύ καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Από τη θέση που ήμουνα, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν μπορεί να γνωρίζετε ως Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, ότι δεν είχε πολιτικές διαδικασίες εκείνη η ιστορία;
Χάλαγε ο κόσμος, οι εφημερίδες γράφανε, «Τρεπεκλής από εδώ η SAIC από εκεί, η TRS από εκεί» και μου λέτε ότι δεν γνωρίζατε, αν γινόντουσαν πολιτικές διαδικασίες;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτές δεν είναι πολιτικές διαδικασίες. Αυτές είναι πολιτικές εντυπώσεις που περιγράφετε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Παραστάσεις δεν γινόντουσαν; Πιέσεις δεν γινόντουσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτές είναι πολιτικές εντυπώσεις που περιγράφετε. Δεν είναι πολιτικές διαδικασίες. Πολιτικές διαδικασίες γίνονται από πολιτικά στελέχη και όργανα. Αυτό εννοώ εγώ πολιτικές διαδικασίες. Δεν ξέρω κάποιες τέτοιες να έγιναν. Πολιτικές εντυπώσεις; Γραφόντουσαν πολλά και διάφορα και ακουγόντουσαν, αλλά δεν είμαι σε θέση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, όμως, έχετε μία ερώτηση ακόμα. ΄Ηδη μιλάτε 20 λεπτά. Ανακρίνετε 20 λεπτά το μάρτυρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν ανακρίνω. Προσπαθώ να καταλάβω. Αποδέχομαι την παρατήρηση. Είμαι ο μοναδικός που δέχθηκα αυτή την έκκληση για το χρόνο …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν κρίνετε ότι έχετε ακόμα μία κρίσιμη ερώτηση, να σας επιτρέψω, αλλά για μία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας πω κάτι; Αφήστε να μη το σχολιάσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, δεν θέλω να περιορίσω κανέναν και ιδιαίτερα εσάς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε να μη το σχολιάσω καθόλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρέπει, όμως, να είμαστε αποτελεσματικοί και, φοβάμαι, και σύντομοι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει θα κάνω μία τελευταία ερώτηση και αν θέλει μου απαντάει.
Εγώ θα ήθελα να κάνω μία υπόθεση εργασίας, ότι ο ισχυρισμός του Σίκατσεκ που κατέθεσε εκεί, είναι αληθής. Πού μπορεί να εστιαστεί σε πολιτικό επίπεδο πια ή σε διοικητικό επίπεδο ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι πήραν χρήματα; Σε ποιο στάδιο της διαδικασίας; Σε αυτό που περιγράψατε προφανώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σας είπα ότι αυτό δεν μπορώ να το σταθμίσω ούτε για πρόσωπα,ούτε για επίπεδα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν σας είπα κάτι τέτοιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν μπορώ να το σταθμίσω λέω αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να το σταθμίσω. Και ειλικρινά στέκομαι σε μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό από τον κίνδυνο της δημιουργίας άδικων εντυπώσεων από εμένα τον ίδιο, να δημιουργήσω άδικες εντυπώσεις. Αυτό το αποφεύγω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να ρωτήσω διαφορετικά, για να μπορέσουμε να κάνουμε ταυτοποίηση…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Εγώ στοιχεία σας δίνω, μήπως μπορέσω μέσα από στοιχεία, να σας βοηθήσω. Δεν θέλω να προβώ σε εκτιμήσεις που να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, το καταλαβαίνω. Είστε ακόμα ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κύριε Μαλέσιε, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδιότητας;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι. Δεν είμαι ούτε στο πολιτικό συμβούλιο. Παρακολουθώ τις εξελίξεις, βέβαια, μήπως χρειαστεί το έθνος να με καλέσει να το σώσω. Αλλά δεν με καλεί, γιατί σώζω ανθρώπους, στην υγεία. Είμαι στο χώρο της υγείας, Διευθυντής Πνευμονολόγος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, κατ’αρχήν μου ήρθε μία πρόταση από τον κ. Νικητιάδη και από τον κ. Τζαβάρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κύριε Πρόεδρε, μήπως μπορώ να έχω το λόγο να πω κάτι τελευταίο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, κύριε μάρτυς, τώρα. Έχει η κα Τσόνογλου μία ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Νόμιζα ότι τελειώσαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχουμε τελειώσει. Αν θέλετε κάτι να δηλώσετε, έχετε όλη την ευχέρεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μόλις διατυπώθηκε μία πρόταση που είχε γίνει από τα μέλη της Επιτροπής και που ανέλαβε ο κ. Νικητιάδης με τον κ. Τζαβάρα όχι μόνο να διαμορφώσουν το κείμενο, αλλά και να πάρουν τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.
΄Αρα με ομόφωνη συνεννόηση και συναίνεση και συμφωνία το κείμενο αυτό προωθείται και παίρνει τη μορφή απόφασης της Εξεταστικής Επιτροπής.
Είναι ένα κείμενο μέτρων και κατατίθεται στα πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ιωσήφ Βαλυράκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα πρόταση η οποία έχει ως εξής:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Νικητιάδη, δεν χρειάζεται να την υποστηρίξετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Απλώς θέλω να πω ότι ομοφώνως συμφωνούμε. Δεν υπάρχει αντίρρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ομοφώνως ναι. Κύριε μάρτυς, θέλατε κάτι να πείτε.
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι να τελειώσουν οι ερωτώντες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει η κα Βασιλική Τσόνογλου για 5 λεπτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Μαλέσιε έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης για την οποία εσείς δεν είχατε κάποια επαφή ή σχέση. ..
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η επιτροπή αξιολόγησης δεν ήταν …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής ήταν ο κ. Κωνσταντινίδης; Στην Επιτροπή Αξιολόγησης που είχε σαν αρμοδιότητα τη συλλογή προσφορών και στη συνέχεια αξιολόγησή τους με βάση τεχνικά και οικονομικά στοιχεία και την οποία πρότασή της υπέβαλε απευθείας προς το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να προκριθεί η συμφερότερη λύση, μπορείτε να μας πείτε ποιος ήταν ο Πρόεδρος;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σε κάποια φάση στην αρχή –αν θυμάμαι- ήταν κάποιος ταξίαρχος, ο κ. Γηραλέας. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω ποιοι προήδρευσαν, να σας πω την αλήθεια. Και δεν ξέρω τα μέλη και τα ονόματά τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Αυτή η Επιτροπή εισηγείτο στο ΚΥΣΕΑ προφανώς, έτσι;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτή η Επιτροπή έκανε την αξιολόγηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Το ΚΥΣΕΑ έπαιρνε την εισήγηση τη δική σας;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ποια εισήγηση δική μας; Δεν εισηγούμεθα προς το ΚΥΣΕΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σχετικά με το ναι ή όχι, αυτό το έργο να γίνει, αυτό να μη γίνει κ.λ.π.;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, δεν είχαμε καμία σχέση με το ΚΥΣΕΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς συνερχόσασταν ως Επιτροπή και βγάζατε κάποιο αποτέλεσμα, παίρνατε κάποιες αποφάσεις.
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Σχετικά με τι; Με το διαγωνισμό;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι με το διαγωνισμό. Δεν σας ρωτάω για το διαγωνισμό. Σχετικά με τα έργα, ποια υπηρεσία –και επιμένω σ’ αυτό- θέλει να συμμετέχει, ποια θέλει και επιδιώκει να…
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ποιες ανάγκες υπάρχουν εννοείτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το επιχειρησιακό κλπ. Αυτό το αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψής σας…
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Κρινόταν από τη ΔΕΣΟΠ, όχι από το ΚΥΣΕΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατευθείαν από τη ΔΕΣΟΠ;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ναι. Αν φθάναμε να διαμορφώνουμε αίτημα, το αίτημα αυτό θα το πηγαίναμε στη ΔΕΣΟΠ. Αλλά επειδή, υπήρχε οικονομική στενότητα, κυρίως το απορρίπταμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακόμη και έτσι να είναι τα πράγματα η εισήγηση της ΔΕΣΟΠ προς το ΚΥΣΕΑ ήταν δεσμευτική;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η εισήγηση της ΔΕΣΟΠ προς το ΚΥΣΕΑ δεν έχει καμία …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, σχετικά με τις προτάσεις αυτές;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν υπάρχει εισήγηση και σχέση της ΔΕΣΟΠ με το ΚΥΣΕΑ. Δεν υπάρχει κάποια σχέση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: ΄Ηταν ανεξάρτητη Επιτροπή;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Η ΔΕΣΟΠ είναι άλλο και άλλο το ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ είναι όργανο κυβερνητικής πολιτικής. Η ΔΕΣΟΠ είναι άλλο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Για να τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν αυτά, το ΚΥΣΕΑ ήταν όργανο της πολιτικής ηγεσίας, σωστά;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ακριβώς, της κυβέρνησης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Η ΔΕΣΟΠ ήταν μία επιτροπή η οποία αποτελούνταν – για να το συνοψίσουμε και να το τελειώσουμε- από τι;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Το επαναλαμβάνω, γιατί το είπα και στην αρχή. Αποτελείτο από Υπουργούς, Υφυπουργούς που εμπλεκόνταν στην υπόθεση ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και από τον «Αθήνα 2004», την κα Αγγελοπούλου με όλο της το επιτελείο, συμβούλους, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Υπήρχε σχέση μεταξύ της ΔΕΣΟΠ και του ΚΥΣΕΑ;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Όχι, καμία οργανική σχέση. Θεσμική θέση δεν μπορεί να υπήρχε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Επηρεάζονταν οι αποφάσεις της ΔΕΣΟΠ με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Πώς; Με ποιο τρόπο;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί προηγούμενα μιλήσατε για Υπουργούς.
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Δεν είχαν καμία θεσμική σχέση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καμία θεσμική σχέση. Καλώς ευχαριστώ.
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θεσμική σχέση εννοώ. Το ότι βέβαια στη ΔΕΣΟΠ υπήρχαν Υπουργοί οι οποίοι μετείχαν και στο ΚΥΣΕΑ, ναι. Αλλά δεν είχαν θεσμική σχέση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα, ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε μάρτυς, θέλετε να κάνετε κάποια δήλωση;
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Αυτό το οποίο θέλω να πω με την παρουσία μου εδώ, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι προσπάθησα να προσκομίσω στοιχεία κυρίως και να αποφύγω εντυπώσεις και σχολιασμούς. Εύχομαι αυτά τα στοιχεία κάπως σε κάτι να συνέβαλαν στο έργο σας, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Αυτό το οποίο, όμως, σαν πολίτης, αλλά και σαν κάποτε συκοφαντηθείς γι’ αυτήν την υπόθεση, με ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι να προχωρήσει και να βγάλετε κάποια αποτελέσματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση μη φεισθήτε της οποιασδήποτε απόφασης και της οποιασδήποτε αναζήτησης στοιχείων, που να αφορά όλα τα πρόσωπα τα οποία θεωρήσατε ότι εμπλέκονται προς κάθε κατεύθυνση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήδη υπάρχει μία ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής για ειδικό έλεγχο σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία όλων των εμπλεκομένων, καθοιονδήποτε τρόπο, υπηρεσιακών παραγόντων και Υπουργών και Υφυπουργών.
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Και οτιδήποτε άλλο σκεφθείτε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καθήκον μας για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος.
MAΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι μόνο ανακριτικός και πολιτικός, αλλά είναι κυρίως θεσμικός ο ρόλος μας και θα τον τιμήσουμε.
(AM)
(SM )
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Και το δεύτερο που ήθελα να δηλώσω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι, παρ’ ότι προσπάθησα- όπως είδατε κι ίσως ενοχλήθηκαν κάποιοι συνάδελφοι- να διατυπώσω προσωπικές εκτιμήσεις, θέλοντας να αποφύγω τη δημιουργία εντυπώσεων, εντούτοις από κάποια στοιχεία, τα οποία εκ των πραγμάτων ήρθαν εδώ πέρα και έδειξαν πώς έχουν οι αρμοδιότητες και πώς έχουν αυτά, μπορεί να θεωρηθεί ότι εγώ είχα κάποια πρόθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θέλω να διαβεβαιωθείτε ότι η διαδικασία έγινε μέσα στα πλαίσια του νόμου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ σωστά. Κύριε μάρτυρα, να ξέρετε ότι ανά πάσα στιγμή σας χρειαστούμε, θα σας ξανακαλέσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Θα είμαι στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είστε ελεύθερος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Μαλέσιος): Να είστε καλά.
(Στο σημείο αυτό αποχωρεί ο μάρτυς κ. Ευάγγελος Μαλέσιος)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι αύριο 10 η ώρα είναι λίγο νωρίς. Ας το κάνουμε 11 η ώρα. Έχουμε το συνάδελφο, τον κ. Βουλγαράκη. Έντεκα η ώρα αύριο εδώ. Είναι ως μόνος μάρτυς, διότι έχουμε ακόμη το Βατοπέδι.
Όταν θα κλείσει το Βατοπέδι, θα σας παρακαλέσω πολύ, κύριοι συνάδελφοι, να κάνουμε μία συνεδρίαση το πρωί με μία διακοπή το μεσημέρι και μία το απόγευμα, σε μία προσπάθεια να «σπρώξουμε» τα πράγματα, χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος της ποιότητας των εργασιών της Επιτροπής μας. Αυτό είναι αυτονόητο, νομίζω.
Ο συνάδελφος κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι με το κείμενο αυτό που έχει συνταχθεί και το οποίο έχει μοιραστεί και στους δημοσιογράφους πολύ ώρα τώρα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι πολύ ώρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αρκετή ώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μόλις. Να σας πω γιατί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω και πείτε ό,τι θέλετε.
Σ’ αυτό, λοιπόν, το κείμενο –δεν έχω καμία απολύτως αντίρρηση- παρ’ ότι κρατώ μικρό καλάθι για το τι ψάρια θα πιάσουμε μετά από τόσα χρόνια συγκάλυψης και σβησίματος ιχνών, απλώς θα ήθελα στο σημείο 6, αν ακόμη έχουμε περιθώριο, που θα το ήθελα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως, έχουμε. Όπως το είδατε, έχει επικεφαλίδα «Πρόταση».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Θα ήθελα, λοιπόν, στο σημείο 6, που κάνουμε διάφορες προτάσεις στον Υπουργό Δικαιοσύνης, να κάνουμε δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι να του προτείνουμε, να διερευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξουν αντίστοιχες διαδικασίες ελέγχου -σαν κι αυτές που προτείνουμε εμείς για τους πολιτικούς- για τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι, είτε διερεύνησαν αυτούς τους φακέλους, είτε για τους δικαστικούς που ανέθεσαν τη διερεύνηση αυτών των φακέλων.
Κι επίσης, να πω και κάτι τελευταίο και να τελειώσω –εποικοδομητικά προσπαθώ να λειτουργήσω- αυτό που αναφέρεται στο σημείο 4, η ιδέα περί θέσπισης ιδιωνύμου αδικήματος περί ψευδούς βεβαίωσης για τους πολιτικούς, να το βάλουμε ως μία πρόταση -να τη δει το Υπουργείο Δικαιοσύνης- στο σημείο 6, γιατί όλα τα προηγούμενα σημεία είναι –ας τα πούμε- ελεγκτικά. Το άλλο είναι σκέλος ποινικής αντιμετώπισης, να το βάλουμε στο σχετικό εδάφιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας.
Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο για ένα δευτερόλεπτο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η δικιά μου πρόταση θα ήταν για τη χρονική διάρκεια, να επεξετείνετο από το 1981 και πέρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από το 1981.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δικιά μου πρόταση είναι και παρακαλώ να περιληφθεί στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εντάξει, να μπει ως πρόταση. Ας μην το κάνουμε τώρα, γιατί θα έχουμε άλλα ζητήματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αφετέρου, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ίσως η Γραμματεία μπορεί να με διαφωτίσει. Ο κ. Ξυνής, ο τωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της SIEMENS, είχε δεσμευθεί ότι θα στείλει κάποια χαρτιά για το λογαριασμό 101.000. Έχουν έρθει αυτά τα χαρτιά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν έχει έρθει ακόμη. Να επανέλθουμε τηλεφωνικώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή είναι εξαιρετικά κρίσιμο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να μας στείλει ο κ. Ξυνής μαζί με τα χρωστούμενα κι αυτό το πρακτικό του συμβιβασμού SIEMENS-Χριστοφοράκου, γιατί κάτι σα «χαστούκι» στην Εξεταστική Επιτροπή μου ακούγεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό υπάρχουν κάποιες δηλώσεις. Μπορείτε να ενημερωθείτε.
Κύριοι συνάδελφοι, αύριο εξετάζεται 11 η ώρα ο κύριος Βουλγαράκης.
Ευχαριστώ πολύ.
Λύεται η συνεδρίαση.
ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ: 14.36