Μιλώντας στην ιστοσελίδα του «Βήματος» ο υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι νέοι μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια τα πάνδεινα, δεν θα τους φορτώσουμε τώρα και τρεις μήνες επιπλέον θητεία». Κατά τον ίδιο, μία αύξηση της θητείας θα πρέπει να γίνει με μεθοδευμένο, καλά μελετημένο τρόπο «και όχι επιπόλαια», με στόχο να δώσει παράλληλα και ορισμένα κίνητρα στους κληρωτούς.
Λίγο αργότερα, μιλώντας από τη Λάρισα που μαζί με τον υφυπουργό Π. Καράμπελα, παρευρέθηκαν στις τελετές παράδοσης-παραλαβής ηγεσίας, στην 1η Στρατιά και στο αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι από την στιγμή που ανέλαβε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, βρήκε ομόφωνες εισηγήσεις όλων των επιτελείων για αύξηση της θητείας. Ωστόσο παρατήρησε, παρότι η θέση της ηγεσίας του υπουργείου δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική, προς το παρόν το θέμα θα πρέπει να παγώσει.
Συγκεκριμένα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά τη νεολαία μας, το πιο ευαίσθητοι κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση μεταξύ των οποίων και η ανεργία. Επιπόλαιοι λοιπόν χειρισμοί από την Πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα, οι οποίοι χειρισμοί μπορούν να επηρεάσουν κατά δραματικό τρόπο ακόμη και την ψυχολογία των νέων ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει μελέτη εκ των προτέρων όλων των κοινωνικών δεδομένων και κάθε άλλης κοινωνικής διάστασης του θέματος, κάθε τέτοιος χειρισμός, θεωρώ ότι δεν ενδείκνυται. Το θέμα θα το μελετήσουμε, προς το παρόν παγώνει και όταν υπάρξουν νεότερα θα σας ενημερώσω».
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για αύξηση της θητείας επανήλθε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά τότε συμφωνήθηκε ότι την απόφαση και το κόστος θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αποφάσισε να μην ανακινήσει θέμα αύξηση της θητείας, δεδομένων και των αντιδράσεων από τις νεολαίες όλων των κομμάτων.
Όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει τα επιτελεία, υπάρχει ήδη η σχετική μελέτη, η οποία, όπως φαίνεται οδεύει προς το «πάγωμα». Οι στρατιωτικοί στις εισηγήσεις τους επικαλούνται την ανάγκη για επαρκή στελέχωση των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και την οικονομική κρίση, αφού περιορίζεται ο αριθμός των επαγγελματιών στρατιωτών. Παρά ταύτα, όπως αναφέρουν, και εάν ακόμα παραμείνει η θητεία στους εννέα μήνες, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να θιγεί.
Αναφορά στις περικοπές
Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε, για μία ακόμη φορά ότι οι περικοπές στο υπουργείο θα προέλθουν από τα εξοπλιστικά προγράμματα και όχι από τα ειδικά μισθολόγια.
«Για να μην υπάρξουν οι περικοπές περίπου 10 και 12%, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και ο εγώ προσωπικά, σκύψαμε πάνω από προϋπολογισμούς και από συμβάσεις και καταφέραμε να περικόψουμε τέτοια ποσά τα οποία συγκροτούν τα λεγόμενα αριθμητικά ισοδύναμα, ώστε αντί για περικοπές 10 έως 12 % στα ειδικά μισθολόγια, να γίνουν άλλες περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς να μειώνουμε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας» είπε.
Ο υπουργός, ανέφερε, ότι μέσα από τις περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα, βρέθηκαν ισοδύναμα 40 εκ. για το 2012 και 120 εκ. για το 2012.
Αντίδραση της Χρυσής Αυγής
Έντονη ήταν η αντίδραση της Χρυσής Αυγής στο «πάγωμα» της αύξησης στη στρατιωτική θητεία.
«Προ ημερών είχε φούσκα απεδείχθη η κυβερνητική εξαγγελία περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Απαρνούνται για ψηφοθηρικούς λόγους ένα ευεργετικό μέτρο που θα αναζωογονούσε την Εθνική μας Άμυνα. Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στην προγραμματική της θέση για 14μηνη θητεία και υποχρεωτική στράτευση ανδρών και γυναικών στα 18 έτη» ανέφερε η ανακοίνωση.
Πηγή: newpost.gr
«Παγώνει» το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας
Δεν προχωράει η προοπτική αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, όπως είχαν εισηγηθεί στο παρελθόν τα Γενικά Επιτελεία προς τον υπουργό Άμυνας.