Μιλάμε βέβαια για την ερώτηση που σας αποκαλύψαμε εδώ: ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!
Καταλαβαίνετε τι θα επακολουθήσει. Μην ξεχνάτε, ότι αναμένουμε τον ειδικό λογαριασμό της Siemens με τις εκπτώσεις που τεχνηέντως (κουτοπόνηρα) έκρυβαν τα φερέφωνα της διαπλοκής. Πολύ απλά, ενώ οι δωρεές έπεφταν σε άλλο λογαριασμό, οι εκπτώσεις τύπου …99% δεν απασχόλησαν ποτέ!
Ότι όνομα υπάρξει εκεί, θα το μάθετε πρώτοι… και πιστέψτε μας, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κατ’ αρχάς, θέλω να ξεκινήσω με την ανάγνωση ενός δημοσιεύματος. Όπως ξέρετε, η Επιτροπή μας διερευνά σκάνδαλο διαφθοράς, που αφορά πολιτικά πρόσωπα και αυτή είναι η κύρια στόχευσή μας. Θα σας το διαβάσω, λοιπόν, και θα κατατεθεί και στα Πρακτικά.
«Γερμανία, 20.4.2010: Καταδίκη στελεχών της SIEMENS για διαφθορά»
Βλέπετε πως η γερμανική δικαιοσύνη προχωρά, παρόλο που η SIEMENS είναι μεγάλη και σημαντική εταιρεία για τη γερμανική εθνική οικονομία. Αυτή καταδικάζει. Για να δούμε τι θα κάνει η ελληνική δικαιοσύνη, μια που η Ελλάδα είναι θύμα αυτής της γερμανικής διαφθοράς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα μας διαβάσετε και τις ποινές, κύριε Πρόεδρε, για να δούμε την καταδίκη τη μεγάλη!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας διαβάσω ολόκληρο το κείμενο, κύριε συνάδελφε.
Είναι προφανές ότι εδώ έχει γίνει συμφωνία με βάση την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Είναι αυτό για το οποίο χθες ο συνάδελφος κ. Τζαβάρας κατήγγειλε την Κυβέρνηση στη Μόνιμη Επιτροπή Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή προωθεί τη ρύθμιση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης κατηγορουμένων που θα εξασφαλίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας σε σχέση με διαφθορά, εξαγορά και δωροδοκία συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, Υπουργών και Υφυπουργών των κυβερνήσεων της Ελλάδας από τη SIEMENS.
Διαβάζω, λοιπόν: «Καταδίκη στελεχών της SIEMENS για διαφθορά. Του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, πρώην οικονομικού διευθυντή και του Χανς Βέρνερ-Χάρτμαν, διευθυντή λογιστηρίου και συνεργάτη του πρώτου.
Δυο πρώην στελέχη της SIEMENS –ένας εκ των οποίων είναι ο πιο υψηλός αξιωματούχος που έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής από γερμανικό δικαστήριο γι’ αυτή την υπόθεση- καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για μία υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της SIEMENS.
Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, 55 ετών και πρώην οικονομικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της SIEMENS –σας θυμίζει τον ελληνικό Ο.Τ.Ε.- σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και σε πρόστιμο 60.000 ευρώ για απιστία.
Ο Χανς Βέρνερ-Χάρτμαν, 55 ετών διευθυντής λογιστηρίου και συνεργάτης του Κουτσενρόιτερ, καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.
Και οι δύο συμμετείχαν σε ένα σύστημα «μαύρων ταμείων» που δημιουργήθηκαν στη SIEMENS το 2006 και χρησιμοποιούνταν για να αναλαμβάνουν μεγάλα, διεθνή συμβόλαια.
Ο Κουτσενρόιτερ, που σήμερα ζει στο Ντουμπάι, απέκρυψε δωροδοκίες, που δόθηκαν στη Ρωσία και τη Νιγηρία, κυρίως σε πολιτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Συνολικά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε δωροδοκίες μεταξύ του 2000 και του 2006 από τη SIEMENS, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον οικονομικό τομέα στην ιστορία της Γερμανίας. Τρεις συνεργάτες του Κουτσενρόιτερ έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Η ίδια η SIEMENS έχει καταδικαστεί από τη γερμανική και την αμερικάνικη δικαιοσύνη και έχει καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.
Η SIEMENS έχει στραφεί δικαστικά κατά της παλιάς της διοίκησης, την οποία κατηγορεί ότι απέκρυπτε αυτές τις πρακτικές. Εννέα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν δεχθεί φιλικούς διακανονισμούς και έχουν πληρώσει 9 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, μεταξύ αυτών και δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, ο Κλάους Κλάινφελντ και ο Χάινριχ φον Πίρερ.»
(BA)
(NP)
Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα της σκανδαλώδους ευνοϊκής μεταχείρισης του ανακριτή της SIEMENS από τη δικαιοσύνη επανέρχεται και θα επανέρχεται –και λυπούμαι γιατί αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα- όταν η Ελλάδα έρχεται από τις πρώτες χώρες σε διαφθορά και το πολιτικό σύστημα της χώρας επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει σε συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα και κλειδί είναι η Επιτροπή μας εδώ. Και αν δεν τίθεται σε αργία ο κ. Ζαγοριανός που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα μας, που έγινε η πέτρα του σκανδάλου για πολλά, για αρκετά μεγάλο διάστημα, επί τρία χρόνια λοιπόν δεν εύρισκε ο κ. Ζαγοριανός εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Πώς διαπιστώνουμε εμείς σε δύο μήνες; Και εν πάση περιπτώσει, ελπίζω, η Επιτροπή μας -και δεν συνεχίζω- να σταθεί πάνω από τις όποιες μεθοδεύσεις συγκάλυψης όποιος και αν τις έχει κάνει και η Επιτροπή μας να προχωρήσει σε πλήρη έρευνα και της εκτελεστικής εξουσίας σε όποιους εμπλέκονται και της νομοθετικής και της δικαστικής επιτέλους!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την κυρία Νικολακέα έχουμε λάβει έγγραφο που αναφέρει:
«Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε φωτοτυπίες των εξής εγγράφων:
Α) Της από SIEMENS/4/2010 συμπληρωματικής κατάθεσης της Αικατερίνης Τσακάλου ενώπιόν μας
Β) Της υπό ΑΒΜ Δ09/2469 δικογραφίας που σχηματίστηκε βάσει της μηνυτήριας αναφοράς των Ευαγγέλου Γεωργακόπουλου, Γαρουφαήλ Κρανιδιώτη, Ιωάννη Μαγγανάρη, Ιωάννη Μαντζουράνη, Αδαμαντίου Μπασαρά και Παναγιώτη Σπυρόπουλου κατά Reinhard Herbert Siekaczek
Γ) Της συμβάσεως 80002 μεταξύ Ο.Τ.Ε. και SIEMENS Α.Ε. μαζί με σχετικά έγγραφα
Δ) Αντίγραφα της γενικής αλληλογραφίας του Τμήματός μας
Ε) Των ανακριτικών ενεργειών του 4ου Εδικού Ανακριτή, της γενικής αλληλογραφίας του 4ου Ανακριτή και διαφόρων εγγράφων, καθώς και της αλληλογραφίας του 4ου Ειδικού Ανακριτή με διάφορα Υποθηκοφυλακεία
ΣΤ) Του συνόλου των παρεμπιπτόντων Βουλευμάτων που εξεδόθησαν ως σήμερα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών και από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, κατάλογος των οποίων επισυνάπτεται»
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ιωσήφ Βαλυράκης καταθέτει για στα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο)
Κύριοι συνάδελφοι, θα κλείσω τις ανακοινώσεις με το γεγονός ότι ολοκληρώνεται το σύνολο της δικογραφίας. Έχουμε ήδη το σύνολο της δικογραφίας και αυτό θα μας οδηγήσει στην τελική φάση της εξέτασής μας, γιατί μπορούμε –και μένω και στην πρόταση του κ. Παφίλη, την οποία αποδέχθηκε η Επιτροπή μας- να οργανώσουμε κατά κεφάλαια και να κατανείμουμε τους υπόλοιπους μάρτυρες κατά κεφάλαια, ώστε να επιταχύνουμε την διαδικασία μας και να πετύχουμε έτσι ποιοτικό και γρήγορο αποτέλεσμα, δηλαδή την πλήρη διαφάνεια στο σκάνδαλο SIEMENS και την αποκάλυψη της αλήθειας.
Η κυρία Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μένει καμία αμφιβολία -και έχει γίνει πλέον κοινός τόπος- ότι για να διερευνήσει κανείς το σύνολο του σκανδάλου της SIEMENS, αυτής της εφιαλτικής, δαιδαλώδους κλίμακας διαφθοράς στη χώρα μας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία συνάδελφε, με συγχωρείτε, η χώρα οδηγείται σε πολύ δύσκολη θέση. Επικρέμαται επί των κεφαλών μας η απειλή χρεοκοπίας. Η εθνική νομιμοποίηση σκληρών μέτρων που επιβάλλονται, περνάει και από αυτή την Αίθουσα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακριβώς και εκεί θέλω να καταλήξω κύριε Πρόεδρε. Γιατί; Διότι έχει διαβρωθεί συθέμελα το πολιτικό σύστημα. Και είναι κάτι που οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί -και όχι μόνο- και κάθε φορά που καθόμαστε οπουδήποτε ακριβώς αυτό περιμένουν να δουν με αγωνία και με οργή και με αγανάκτηση.
Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι εμείς έχουμε ωριμάσει μετά την διεξαγωγή όλων αυτών των μαρτυρικών καταθέσεων, από τα έγγραφα που έχουν προσκομιστεί και προκύπτουν ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θέλω να σας διακόψω, αλλά έχετε δεσμευθεί και ο κ. Τζαβάρας και η Επιτροπή…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχω να κάνω πρόταση για μάρτυρες, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιτέλους περιμένω αυτή την κατάσταση μαρτύρων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, εκεί ακριβώς επικεντρώνομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Επικεντρωθείτε γρήγορα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επειδή πιστεύω ότι έχουν καταστεί ώριμα πλέον κάποια κεφάλαια που ερευνούμε και επειδή ακριβώς για τα κεφάλαια αυτά θα μας διαφωτίσουν πλήρως οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως επίσης και Δημοσίας Τάξης-Προστασίας του Πολίτη, καταθέτω μάρτυρες.
Προτείνω σαν μάρτυρες:
Τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών τους κ.κ. Χρήστο Βερελή, Μιχαήλ Λιάπη, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Ευριπίδη Στιλιανίδη, καθώς και τους Υφυπουργούς Μεταφορών κ.κ. Αλέξανδρο Βούλγαρη, Σπύρο Βούγια, Εμμανουήλ Στρατάκη, Αναστάσιο Νέραντζη, που είναι και μέλος της Επιτροπής μας, Μιχάλη Μπεκίρη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Όλους αυτούς με τι σκεπτικό τους προτείνετε κυρία Τσόνογλου;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για την ολοκλήρωση της διερευνούμενης υπόθεσης, που έχει να κάνει με τον ΟΤΕ, με τον ΟΣΕ και όποιους κρίνει η Επιτροπή μας.
Επίσης, τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξεως-Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Γεώργιο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, καθώς επίσης και τους Υφυπουργούς, κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Π. Χηνοφώτη, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.
Αυτούς λοιπόν προτείνω και σας καταθέτω την κατάσταση.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Τσόνογλου καταθέτει στα Πρακτικά τον προαναφερθέντα κατάλογο ονομάτων)
Επισημαίνω και πάλι, κύριε Πρόεδρε, την αποστολή έγκαιρα του εγγράφου για την αποκωδικοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών προς την Τράπεζα της Ελλάδος για ορισμό πραγματογνωμόνων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία συνάδελφε, το θέμα δεν είναι να κάνουμε δηλώσεις στην Επιτροπή, περιμένω τη διατύπωση του εγγράφου. Είπαμε εντάξει, αποφάσισε η Επιτροπή, αλλά από χθες περιμένω τα κείμενα σε σχέση με τον κ. Βουρλούμη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αποστολάκο, κ. Τζαβάρας έχει δεσμευθεί για πρόταση μαρτύρων από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Νεράντζης έχει υποσχεθεί να δει δύο επιστολές. Δεν ήρθαν. Δεν απευθύνομαι σε παράταξη, απευθύνομαι σε συναδέλφους.
Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οι συνάδελφοι που αναφέρατε, έρχονται κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να σας πω για τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο κ. Τζαβάρας και ο κ. Οικονόμου είναι εν τω διαμορφούσθαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακόμα;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι να σας πω, οι άνθρωποι θα τη φέρουν μέχρι το μεσημέρι, υποθέτω. Ο κ. Οικονόμου είναι παρών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Οικονόμου είναι παρών, ο κατάλογος δεν έχει φθάσει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, δεν θα απαντήσω εγώ για τον κ. Οικονόμου και για τον κ. Τζαβάρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς.
Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε ότι αφορά το θέμα της οργάνωσης της δουλειάς, φαντάζομαι ότι σήμερα θα τελειώσουμε. Δηλαδή, ο κ. Οικονόμου και ο κ. Τζαβάρας θα είναι έτοιμοι μέχρι το μεσημέρι να διαμορφώσουμε αυτό τον κατάλογο και να υπάρξουν προτάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Να έχω συγκεκριμένες προτάσεις.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επειδή γίνονται διάφορες τοποθετήσεις, αναγκάζομαι -δεν θέλω να καταναλώνω χρόνο- να τοποθετηθώ και να πω ότι εμείς δεν συμφωνούμε με όλη αυτή την ιστορία περί της διαφθοράς. Όχι ότι δεν υπάρχει, αλλά θεωρούμε κατ’ αρχήν ότι εξογκώνεται τεχνητά. Είναι αποτέλεσμα και δεν είναι αιτία η διαφθορά της λειτουργίας του ίδιου του συστήματος συνολικά ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς τώρα δεν έχουμε ευθύνη του όλου συστήματος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν σας διέκοψα καθόλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ θα σας διακόπτω, αν μου ανοίγετε πολλή την κουβέντα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν την ανοίγω καθόλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Το συγκεκριμένο που αφορά την Εξεταστική μας Επιτροπή, δηλαδή το σκάνδαλο της SIEMENS ως επιμέρους θέμα της ευρύτερης διαφθοράς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ κάνατε σχόλιο πολιτικό για την χρεοκοπία της χώρας και όλα τα υπόλοιπα και γι’ αυτό ήθελα να τοποθετηθώ και να σας πω ότι εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την οπτική γωνία …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Ότι η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Διαφωνούμε. Βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Και οικονομική…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: …και δεν βρίσκεται από τη διαφθορά, γιατί αυτοί που έφαγαν τα πολλά, τα έφαγαν επίσημα με την πολιτική ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αυτό δεν συνιστά διαφθορά;
(XF)
(1BA)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτή είναι η ίδια η πολιτική. Μην κάνουμε γενική πολιτική συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς δεν εξετάζουμε την πολιτική στη γενικότητά της. Εξετάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαφθοράς, συγκεκριμένης περιόδου, συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, αλλά γίνονται γενικές πολιτικές δηλώσεις. Γι’ αυτό ήθελα να πω ότι δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη. Βοηθάμε φυσικά για τη SIEMENS όσο μπορούμε περισσότερο. Αλλά το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η παράδοση των τηλεπικοινωνιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ.
Η κυρία Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θέλω να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με αυτό που μας μοιράσατε σχετικά με την καταδίκη στελεχών της SIEMENS για διαφθορά. Δεν αναφέρεται πουθενά ο Χριστοφοράκος και πόσο δικάστηκε και για ποιες πράξεις. Αυτό πιστεύω ότι έχει κάποια μεθόδευση και σκοπιμότητα. Είχα πληροφορηθεί ότι ενδεχομένως η γερμανική δικαιοσύνη κατόπιν αιτήσεως του κ. Χριστοφοράκου, μετέτρεψε την ποινή της δωροδοκίας σε άλλο αδίκημα. Παρακαλώ να ελεγχθεί αυτή η πληροφορία. Γιατί με τον τρόπο αυτό αποστερείται η δυνατότητα, που είναι ένα δυνατό όπλο που έχει η χώρα μας, να διεκδικήσει την ακύρωση της σύμβασης. Μετατρέπουν το χαρακτηρισμός της πράξης για την οποία καταδίκασαν τον Χριστοφοράκο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξ όσων και εγώ γνωρίζω, έτσι είναι. Αλλά περιμένω την ελληνική δικαιοσύνη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εδώ μεθοδεύεται…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από πού;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι από μας. Από τον Χριστοφοράκο και τη γερμανική δικαιοσύνη ενδεχόμενα. Προκαλούν τη μετατροπή αυτή γιατί έτσι θα στερηθεί η χώρα μας τη δυνατότητα να προκαλέσει την ακύρωση της συμβάσεως. Κι αυτό το δικαίωμα προέρχεται από τον γερμανικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αν θεωρηθεί κάποια πράξη δωροδοκία, τότε έχει τη δυνατότητα ο δωροδοκηθείς να ζητήσει την ακύρωση της σύμβασης και την επιστροφή των δώρων.
Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, να αναζητήσετε τι ακριβώς έχει συμβεί με την υπόθεση Χριστοφοράκου. Γιατί δεν σας λένε τίποτα στο έγγραφο που μας δώσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας διάβασα δημοσίευμα που βρήκα εγώ. Δεν μου το έδωσε κανείς αυτό το έγγραφο.
Αναζητήστε το και ενημερώστε το Προεδρείο και την επιτροπή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν έχω τη δυνατότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προτείνετέ μου πώς. Αυτό μπορεί να γίνει με δικαστική συνδρομή. Συντάξτε έγγραφο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Παρακαλώ να εισέλθει στην Αίθουσα ο μάρτυρας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυρας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης)
Κύριε συνάδελφε, σας καλωσορίζω στην επιτροπή μας. Παρακαλώ δώστε μας τα στοιχεία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ονομάζομαι Ιωάννης Κεφαλογιάννης, του Κωνσταντίνου και της Όλγας, γεννηθείς στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Κρήτης και είμαι ιατρός στο επάγγελμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, κύριε μάρτυς, να θέσετε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο και να δώσετε τον ακόλουθο νενομισμένο όρκο: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω και να αποκρύψω τίποτα».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Υπουργέ και πολλά χρόνια υπηρετούντα την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχετε όλη την άνεση με δικά σας λόγια να μας παρουσιάσετε το θέμα, όπως εσείς το γνωρίζετε. Μας ενδιαφέρει η διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS. Αυτή είναι η εντολή μας, εντολή που προέρχεται θεσμικά από την ομόφωνη απόφαση των Αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Έχει δηλαδή η εξεταστική μας επιτροπή την πιο ισχυρή θεσμική νομιμοποίηση που εγώ όσο έχω θητεύσει θεσμικά την πατρίδα μας, δεν έχω άλλο προηγούμενο. Δεν ξέρω αν εσείς έχετε.
Η εντολή μας είναι η διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS στο σύνολό της και η διερεύνηση της εμπλοκής πολιτικών προσώπων ιδιαίτερα Υπουργών και Υφυπουργών, σε περιπτώσεις διαφθοράς και δωροδοκίας. Ο δωροδοκών εδώ, η SIEMENS, ομολογεί τη δωροδοκία και για τον Ο.Τ.Ε. στις επικοινωνίες και για το C4I, το σύστημα Ολυμπιακών Αγώνων και για άλλες περιπτώσεις.
Προκύπτει, λοιπόν, από μαρτυρίες και από έγγραφα της δικογραφίας, αλλά και από αποφάσεις δικαστηρίων της γερμανικής δικαιοσύνης, ότι η SIEMENS δωροδοκούσε με 2% επί του συνολικού κόστους, τιμήματος, το κυβερνητικό επίπεδο –πολιτικά πρόσωπα- και 8% το υπηρεσιακό επίπεδο. Αυτό το 10%, με το οποίο εξαγόραζε συνειδήσεις και προωθούσε τις πωλήσεις της σε βάρος του ελληνικού δημοσίου –θα έλεγα και του ελληνικού δημοσίου, γιατί εδώ έχουμε ένα παγκόσμιο σκάνδαλο, δεν ήταν μόνο στην Ελλάδα που δωροδοκούσε, αλλά πάντως αποδεδειγμένα δωροδοκούσε στην Ελλάδα- το χρέωνε στον αγοραστή.
Στο σημείο αυτό δεν θέλω να σας απασχολήσω άλλο. Έχετε την άνεση που θέλετε να μας μιλήσετε για ό,τι εσείς ξέρετε γι’ αυτό το θέμα που εμείς διερευνούμε. Σας ακούμε με προσοχή.
(GM)
XF
(Στο σημείο αυτό εισέρχονται στην Αίθουσα της συνεδρίασης της Επιτροπής οι Βουλευτές κ. Αϊβαλιώτης και κ. Παπαδημούλης).
Κύριε Αϊβαλιώτη, κύριε Παπαδημούλη, σας παρακαλώ!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μόλις τελείωσα την ομιλία μου στην Ολομέλεια, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το καταλαβαίνω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να ενημερώνεστε, κύριε Πρόεδρε και να μην διατυπώνετε σχόλια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως, το όποιο σχόλιο ήταν μόνο κατά την οικονομία και τη λειτουργία, δεν είχε προσωπική αιχμή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή η οικονομία είναι σε κρίση, κύριε Πρόεδρε, να είστε φειδωλός και σ’ αυτά!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στην οικονομία του χρόνου βοηθείστε με.
Παρακαλώ, κύριε μάρτυς, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με αίσθημα ευθύνης έρχομαι σήμερα ενώπιών σας για να καταθέσω με όλη την ειλικρίνεια πως έζησα και πως εβίωσα την ανάμειξη της εταιρείας SIEMENS από τα πρώτα στάδια της προσπάθειάς της να έλθει στη χώρα μας και να εξασφαλίσει μονοπωλιακά την προμήθεια και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την υπαγωγή του ΟΤΕ στην ψηφιακή τεχνολογία από τα πρώτα αρχικά του στάδια. Την υπόθεση αυτή τη συνάντησα το 1989 συμμετέχων ως Υπουργός Αναπληρωτής Επικοινωνιών στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, εις την οποία συνάντησα το επίμονο αίτημα του ΟΤΕ για την έγκριση 470.000 ψηφιακών παροχών.
Η πίεση η οποία ασκήθηκε από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν πάρα πολύ έντονη και επικαλούντο καθυστέρηση χρόνου, εκσυγχρονισμού. Και μάλιστα, επειδή θα αναφερθώ αμέσως μετά στο τι είχε προηγηθεί, για να μειώσουν την αντίδραση τη δική μου επικαλούντο ότι θα μπορούσα να μην ασχοληθώ με το θέμα και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να υπογράψει κατευθείαν με τους προμηθευτές την προμήθεια του ψηφιακού υλικού.
Πρέπει εδώ να πω, κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, ότι η υπόθεση της ανάμειξης SIEMENS ήταν μία συστηματική προσπάθεια, μία έντεχνη και πολύπλοκη μεθόδευση, οι οποίοι ήθελαν με κάθε τρόπο να επιβάλουν την παρουσία τους εδώ και να εξασφαλίσουν μονοπωλιακά την προμήθεια του ψηφιακού υλικού για τον ΟΤΕ. Και η υπόθεση αυτή αρχίζει από το 1986, όπου αναφέρεται ότι υπήρξε μία απόφαση του ΚΥΣΥΜ (Κυβερνητικού Συμβουλίου) το οποίο καθόριζε ότι θα υπήγετο ο ΟΤΕ στην τεχνολογία της ERICSSON Σουηδικής εταιρείας και της SIEMENS Γερμανικής εταιρείας. Πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι εγώ προσωπικά παρόμοια απόφαση, παρότι που την αναζήτησα, δεν βρήκα ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποια απόφαση μας λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Απόφαση ΚΥΣΥΜ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας λέτε για τις 470.000;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, για την επιλογή των εταιρειών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάτε πιο πίσω;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον Ιούλιο του 1987 ο τότε Διοικητής, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Τόμπρας, επικαλούμενος την ανύπαρκτη αυτή απόφαση του ΚΥΣΥΜ τουλάχιστον για μας, εισηγήθηκε να προτιμηθούν για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών, της ψηφιακής τεχνολογίας οι εταιρείες ERICSSON και SIEMENS. Αυτές οι εταιρείες θα συνεργάζονταν εν συνέχεια με τις ντόπιες εταιρείες εδώ τις δικές μας, την INTRACOM – ERICSSON INTRACOM και η SIEMENS – SIEMENS HELLAS.
Τότε έγινε μεγάλη προσπάθεια -και αυτό το συνάντησα εν συνεχεία στην προσπάθεια που κατέβαλα σαν αρμόδιος Υπουργός, στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω- και προσπάθησε η SIEMENS να πατήσει το πόδι της, να σηκώσει, όπως είπε, σημαία και να δώσει την τεχνολογία της με μία μεθόδευση και μία επιμονή πάρα πολύ έντονη. Τότε, λοιπόν, ο κ. Τόμπρας με εισήγησή του ικανοποίησε το αίτημα αυτό και εισηγήθηκε να προμηθευτεί ο ΟΤΕ 80.000 κυκλώματα και 20.000 ψηφιακές παροχές ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε και σε άλλους δεσμευτικούς όρους, οι οποίοι ουσιαστικά εξασφάλιζαν μελλοντικά τη μονοπωλιακή προμήθεια του υλικού των δύο αυτών εταιρειών στο διηνεκές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πώς έγινε αυτό πρακτικά; Μπορείτε να μας πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτό εισηγήθηκε το συμβούλιο. Όμως, ο τότε Υπουργός, ο Κώστας Μπαντουβάς, αρνήθηκε να υπογράψει την προμήθεια στο διηνεκές και ενέκρινε μονάχα τις 20.000 ψηφιακές παροχές.
PM
(1GM)
Βέβαια το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., εκτός από τα 80.000 κυκλώματα και τις 20.000 ψηφιακές παροχές, εισηγήθηκε πενταετές πρόγραμμα προμήθειας του ψηφιακού υλικού από τις εν λόγω εταιρείες. Η απόφαση αυτή ήταν οι τεχνολογίες SIEMENS και ERICSSON.
Επίσης, αυτό που είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ήταν ότι οι τιμές που όρισαν για τις ψηφιακές παροχές ήταν πάνω από διπλάσιες των τιμών που υπήρχαν στη διεθνή αγορά. Αυτό το λέω για ποιο λόγο; Διότι μ’ αυτές τις τιμές αν αγόραζαν, όχι 10%, κύριε Πρόεδρε, αλλά το 50% ήταν ελεύθερο για τη SIEMENS για να προωθήσει με άνομους τρόπους, με δωροδοκίες τα δικά της συμφέροντα, αναμειγνύοντας βέβαια και πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακά πρόσωπα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, επειδή σας έκανα αυτή την τοποθέτηση, εγώ δεσμεύομαι σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν είτε από καταθέσεις, είτε δι’ εγγράφων. Η λογική μπορεί να πάει παραπέρα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Όταν εξαγοράζεται η συνείδηση του αγοραστή από τον πωλητή, από τον προμηθευτή, τότε παύει να υπάρχει διαπραγμάτευση. Το βεβαιωμένο είναι ότι αυτό το 10% το πληρώναμε εμείς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από κει και πέρα, αυτό ήταν ο καταλύτης, ήταν το «κλειδί». Άνοιγε την «πόρτα» όπου η υπερτιμολόγηση πια δεν έχει «οροφή». Συμφωνείτε σ’ αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μάλιστα. Βέβαια αυτή είναι μία χρονοβόρα διαδικασία όπου για να βγει εδώ ένα ξεκάθαρο πόρισμα της δικής σας Επιτροπής, θα έπρεπε –εγώ τουλάχιστον το προτείνω στην Επιτροπή- κάθε φορά που γινόταν νέα παραγγελία και προμήθεια ψηφιακού υλικού, να γίνεται η σύγκριση της τιμής αγοράς εκ μέρους του Ο.Τ.Ε. και της τιμής που υπήρχε στη διεθνή αγορά. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία διότι δείχνει ακριβώς το εύρος των δυνατοτήτων που είχε η εταιρεία που προμήθευε για να έχει την οποιαδήποτε άνεση προσφοράς προς πάσα πλευρά.
Θα πρέπει να πω ότι έγινε τότε κυβερνητική αλλαγή μετά την έγκριση των είκοσι χιλιάδων ψηφιακών παροχών από τον Υπουργό κύριο Μπαντουβά και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κύριος Χαραλάμπους. Είχαν αρχίσει όμως να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. και των συνδικαλιστών. Είχαν αρχίσει εταιρείες προμήθειας ψηφιακού υλικού οι οποίες είχαν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπως η γαλλική ALCATEL, η BELL CANADA και η ισπανική ALCATEL. Αυτές οι εταιρείες και ο θόρυβος που είχε γίνει ανάγκασαν τον κύριο Χαραλάμπους να μην εγκρίνει 370.000 ψηφιακές παροχές που του είχε εισηγηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., διότι εφόσον ήταν προμήθειες του εξωτερικού, ήταν αναγκαία η υπογραφή του αρμόδιου καθ’ ύλην Υπουργού και μάλιστα δύο Υπουργών, των Υπουργών Εμπορίου και του αρμοδίου καθ’ ύλην Υπουργού.
Για να δείτε, κύριε Πρόεδρε, τη μεθόδευση αυτών των ανθρώπων -γιατί τότε ήταν εταιρείες εξωτερικού- για να παρακάμψουν αυτό το εμπόδιο μετονόμασαν τη μεν ERICSSON σε INTRACOM, τη δε SIEMENS σε SIEMENS HELLAS, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τις εμφανίσουν ότι είναι ελληνικές εταιρείες και ότι ως εκ τούτου δεν ήταν απαραίτητη η υπογραφή των αρμοδίων Υπουργών και επομένως ο Ο.Τ.Ε. μπορούσε άνετα να έρχεται σε διαπραγμάτευση και να αγοράζει το ψηφιακό υλικό από τις εν λόγω εταιρείες.
Η μεθόδευση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου όμως δεν προχώρησε διότι ζητήθηκε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Ο.Τ.Ε. καθηγητή κυρίου Λιακόπουλου ο οποίος είπε ότι οι συμβάσεις με τις νέες εταιρείες είναι συνέχεια των συμβάσεων των εταιρειών του εξωτερικού, δηλαδή είναι συμβάσεις σε συνέχεια των αρχικών και πρέπει να τηρηθούν οι τύποι που είχαν τηρηθεί και στις αρχικές συμβάσεις. Αυτή η γνωμοδότηση ήταν το 1989. Στο σημείο αυτό βρήκε τις συμβάσεις το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. το οποίο είχε ορίσει η κυβέρνηση του κυρίου Τζαννετάκη η οποία είχε αναλάβει τότε μαζί με το Συνασπισμό τη διακυβέρνηση της χώρας. Επειδή διαφωνούσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με το Μήνη Πρόεδρο και τον Γκιουλάφα Γενικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο, συγκρότησε μία Επιτροπή με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κύριο Κεφαλέα με την εντολή να εξετάσει τις συμβάσεις αυτές και να εισηγηθεί στον Ο.Τ.Ε. Ο κύριος Κεφαλέας έκανε πολύ καλά τη δουλειά του και εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι η προμήθεια έγινε με απευθείας ανάθεση η οποία αντίκειται στον κανονισμό λειτουργίας του Ο.Τ.Ε. και ακόμα ότι είχε στηριχθεί σε μία ανύπαρκτη απόφαση του ΚΥΣΥΜ και δεύτερον ότι οι τιμές που πρότειναν οι προμηθευτές ήταν σχεδόν διπλάσιες, ήταν 63,5 χιλιάδες ανά παροχή, ενώ η ΕΛΒΗΛ που είχε αρχικά προταθεί έλεγε ότι οι προσφορές, οι τιμές που πήρε σ’ ένα διεθνή διαγωνισμό ήταν 33.000, δηλαδή το ’81 η τιμή ήταν γύρω στις 30.000.
(SX)
(1PM)
Ήταν, δηλαδή, υπερδιπλάσιες οι τιμές που πρόσφεραν τις ψηφιακές παροχές οι εν λόγω εταιρείες.
Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχα ως Υπουργός Αναπληρωτής Επικοινωνιών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ άλλαξε άποψη και δεν αποδέχθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλέα. Και ήρθε σε εμένα εισηγούμενο να επιτρέψω την προμήθεια των τετρακοσίων χιλιάδων ψηφιακών παροχών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τετρακοσίων εβδομήντα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
Εγώ φυσικά αρνήθηκα. Επειδή, όμως, υπήρχαν πιέσεις, σχόλια, δημοσιεύματα στις εφημερίδες κλπ., αποφάσισα να εισηγηθώ το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στις 25 Ιανουαρίου του 1990, λοιπόν, πήγα το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση να γίνει νέος διαγωνισμός για να επιτύχουμε ίσως και καλύτερη τεχνολογία, αλλά και καλύτερη τιμή. Με τον τρόπο αυτό ήθελα να προστατεύσω τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.
Η εισήγησή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε ομόφωνα αποδεκτή και ο τότε Πρωθυπουργός, ο κ. Ζολώτας -Οικουμενική Κυβέρνηση ήταν- αποφάσισε –λέει- το Διοικητικό Συμβούλιο να ορίσει μία τριμελή επιτροπή από τον κ. Γεννηματά, ο οποίος ήταν τότε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εθνικής Οικονομίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς. Συντονισμού ήταν τότε ή Εθνικής Οικονομίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εθνικής Οικονομίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι.
…τον κ. Νίκο Θέμελη, τον άλλοτε Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος ήταν Υπουργός Προεδρίας κι εμένα, να συντονίσουμε και να προχωρήσουμε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που είχε αποδεχθεί, δηλαδή να κάνουμε νέο διαγωνισμό για πλήρη διαφάνεια και για προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Κι αυτή, όμως, η προσπάθεια δεν ετελεσφόρησε, διότι από διαρροές πληροφορήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κι έτσι έσπευσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ να ενημερώσει εγγράφως τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που εστήριζαν την Οικουμενική Κυβέρνηση.
Αφού ενημέρωσαν τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προχώρησαν στις εξής διαδικασίες: Στις 30 Ιανουαρίου υπέβαλαν ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσουν για την κατάσταση. Και ζητούσαν, λόγω του επείγοντος, να βοηθήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία της προμήθειας των τετρακοσίων εβδομήντα χιλιάδων παροχών.
Την επομένη, στις 31 Ιανουαρίου, ενημερώθηκε η διοίκηση του ΟΤΕ ότι ήταν θετική η άποψη των τριών αρχηγών για να προχωρήσουν στην προμήθεια. Οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο, αμέσως μετά τη θετική απόφαση των τριών αρχηγών, την 1η του Φλεβάρη, συνεδρίασε μεταμεσονύκτια ώρα, 00.15’ τα μεσάνυχτα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί την άποψη των τριών πολιτικών αρχηγών και προχώρησε την ίδια μέρα, την 1η του Φλεβάρη, το μεσημέρι στην υπογραφή των συμβάσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προκύπτει από κάπου, εγγράφως, ότι πράγματι ενέκριναν οι αρχηγοί την προμήθεια αυτή; Προκύπτει από κάπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Έχω δύο σημειώματα εδώ –αργότερα θα ψάξω να τα βρω-…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας παρακαλούσα να μας τα καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι.
Δεν τίθεται καμία αμφιβολία σε αυτό το θέμα, γιατί κοινοποιήθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σε μένα, αλλά και στο Γενικό Διευθυντή και στον Πρόεδρο του ΟΤΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκρινε την προμήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι! Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν εντελώς αντίθετη με τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Και μάλιστα, όχι μόνο ήταν αντίθετη, αλλά όρισε την τριμελή επιτροπή να εποπτεύσουμε για τη διαδικασία που είχε αποδεχθεί ύστερα από εισήγησή μου το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, και η απόφαση των τριών αρχηγών συνέπλεε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Ήταν εντελώς αντίθετη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντίθετη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εντελώς αντίθετη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντιλαμβάνεστε ότι η επιβεβαίωση αυτή μας χρειάζεται.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Λάθος, κύριε Πρόεδρε. Η απόφαση των τριών αρχηγών συνέπιπτε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν καταθέτω εγώ…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Άλλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Συνέπιπτε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, όχι με την απόφαση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η απόφαση των τριών αρχηγών…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό κάνω το ερώτημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): …το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντίθετη η απόφαση των τριών αρχηγών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Άρα, αποφάσιζε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ με την παρότρυνση των πολιτικών αρχηγών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Των τριών αρχηγών.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο ΟΤΕ ακούει για τους αρχηγούς…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το ξέρω αυτό. Θα το δούμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αν προκύψει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Με ενημέρωσε με σημείωμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, το οποίο εκείνη την ημέρα που υπέγραψε τις συμβάσεις, ενεφάνιζε ότι πήρε και την κοινοποίηση του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου για την απόφαση, η οποία ήταν εντελώς αντίθετη, σας επαναλαμβάνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Φρόντισε, όμως, πρώτα να πάρει την απόφαση και μετά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μάλιστα. Βεβαίως. Πήρε πρώτα την απόφαση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …να λάβει γνώση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Συνεδρίασε μεσάνυχτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτές είναι οι δουλειές της νύχτας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε, όποιος τις νύχτες περπατεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ πιστεύω πως είχε πάρει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά για να προλάβει, δήθεν, ότι δεν είχε προλάβει να δεχθεί…
(PE)
(1SX)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως, κύριε μάρτυς, εδώ θέλω να μας βοηθήσετε. Απ’ αυτά που μας λέτε όμως και την επιστολή σας, δεν βλέπω να προκύπτει από κάπου η εντολή των τριών Αρχηγών. Θα ήθελα, λοιπόν, εάν έχετε κάποιο έγγραφο στοιχείο, να το προσκομίσετε στην Επιτροπή μας ή να το καταθέσετε, εάν το έχετε τώρα μαζί σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θα κοιτάξω εάν το έχω μαζί μου. Αυτό, εξάλλου, προκύπτει και από το αποτέλεσμα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι κατ’ ανάγκη από το αποτέλεσμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Από το αποτέλεσμα, διότι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλω να είμαι σαφής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Το κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενδεχομένως δεν ήταν και των τριών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Και των τριών. Οικουμενικό είναι το σκάνδαλο και διαχρονικό. Εδώ είναι το Υπουργικό Συμβούλιο και εδώ η απόφασή του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό μπορείτε να μας το καταθέσετε. Αλλού μπλεκόμαστε, κύριε μάρτυς. Κατ’ αρχήν, είναι σαφές ότι ο ΟΤΕ αποφάσισε νύχτα, κόντρα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό, όμως, που δεν έχουμε ως στοιχείο είναι η εντολή των τριών Αρχηγών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο που έστειλε σε εμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, Μήνης και Κιουλάφας, εις το οποίο μου λένε ότι «λάβαμε υπ’ όψιν μας, πρώτον, την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεύτερον, τη γνώμη των τριών Αρχηγών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τη γνώμη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τη γνώμη των τριών Αρχηγών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από πού προέκυπτε αυτή; Διότι οι τρεις Αρχηγοί δεν ήταν όργανο κυβερνητικό. Ήταν κυβερνητικό όργανο οι τρεις Αρχηγοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν άτυπο όργανο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βεβαίως, άτυπο όργανο. Και εδώ είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο ευτελισμός, η απαξίωση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο διαχειρίζετο, κατά το Σύνταγμα, τις κρατικές υποθέσεις και τότε ο ΟΤΕ είχε μια μετοχή, η οποία ανήκε στο κράτος. Άρα, ανήκε στη δική μας δικαιοδοσία να χειριζόμαστε τις υποθέσεις του ΟΤΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά οι λειτουργοί του ΟΤΕ ήταν υπάλληλοι της SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΟΤΕ, δεν μπορούσε να υπογραφεί η σύμβαση των τετρακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ψηφιακών παροχών, χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Άρα, εξ υφαρπαγής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ήταν υποχρεωτικά η δική μου υπογραφή για να προχωρήσουν, την οποία εγώ είχα αρνηθεί απόλυτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν σας πλησίασε η SIEMENS; Ποιος ήταν τότε; Νομίζω ότι ήταν ο κ. Γεωργίου τότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Άλλος έκανε κουμάντο τότε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στη SIEMENS δεν ήταν ο κ. Γεωργίου; Ποιος ήταν; Το θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Με τη SIEMENS δεν είχα έρθει καθόλου σε επαφή. Αυτή την υπόθεση των ψηφιακών παροχών τη μανατζάριζε ιδιώτης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θυμάστε ποιος ιδιώτης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος ήταν ο κύριος μέτοχος και ο ιδρυτής της εταιρείας INTRAKOM.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα είχαν βρει, δηλαδή, INTRAKOM και SIEMENS. Και εμείς νομίζαμε ότι υπάρχει ανταγωνισμός! Αυτοί τα «έκαναν πλακάκια», δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Έτσι είναι. Θα σας αφήσω αυτό το αντίγραφο του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά ψάχνω να βρω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Για να βοηθήσω κάπως, θέλω να πω ότι η απόφαση των τριών πολιτικών Αρχηγών προκύπτει, πέραν των δημοσιευμάτων, από τη δικαστική απόφαση καταδίκης του μακαρίτη Τόμπρα και του Ριζά, όπου φαίνεται να πήραν μέσω της Meryl Leench μίζες για την υπογραφή των συμβάσεων. Το υπερασπιστικό εργαλείο των δικηγόρων των κατηγορουμένων ήταν η απόφαση των τριών πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία ο ΟΤΕ. Είναι δημοσιευμένο. Εάν θέλουμε πρακτικά, μπορούμε να ανατρέξουμε και στις δημοσιεύσεις των εφημερίδων της εποχής και να δούμε ότι υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο κατηγορούμενος λέει ό,τι θέλει για να απαλλαγεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι θέμα του κατηγορουμένου. Εάν όλες οι εφημερίδες τότε έγραφαν αυτά που έγραφαν για επίσημη ανακοίνωση, τότε νομίζω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εδώ υπάρχει ένα σημείωμα του κ. Κιουλάφα προς εμένα, προς τον Aναπληρωτή Υπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στις 12/12/1990, όπου γράφει τα εξής: «Πιο αναλυτικά, η Διοίκηση υπέβαλε στις 30/1/1990 σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Οικουμενική Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα την ίδια ημέρα υπέβαλε αντίγραφο του ίδιου ενημερωτικού σημειώματος στον κύριο Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών με το υπ’ αριθμόν 62/635360 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης, σημειώνοντας συγχρόνως ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση της υπογραφής θα είχε δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για τον ΟΤΕ». Καταλάβατε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Υπάρχει εδώ σημείωμα του Διευθύνοντος Συμβούλου. Εγώ θα έκανα την πρόταση στην Επιτροπή για τον κ. Κιουλάφα, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής όλης αυτής της αμαρτωλής ιστορίας, ο πιεστικός άνθρωπος ο οποίος κινούσε τα πάντα, με εντολή βεβαίως διαφόρων, και ο οποίος ακριβώς μου στέλνει αυτό το ενημερωτικό σημείωμα, για να πει χαρακτηριστικά «στους τρεις Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση». Δηλαδή, επιβεβαιώνεται εδώ από το έγγραφο, το οποίο έστειλε σε μένα ο Κιουλάφας, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής, ότι είχε εντολή από τους τρεις πολιτικούς Αρχηγούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιβεβαιώνετε ότι το λέει, ότι το ισχυρίζεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βεβαίως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν το λέει έτσι, όμως, κύριε Πρόεδρε. Λέει «ενημέρωσα τους πολιτικούς Αρχηγούς», δεν λέει «πήρα εντολή από τους πολιτικούς Αρχηγούς ή μου διαβίβασαν την επιθυμία τους οι πολιτικοί Αρχηγοί. Λέει «ενημέρωσα τους πολιτικούς Αρχηγούς». Και με τι τους ενημέρωσε; Με κοινή επιστολή; Πώς;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα το δούμε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Υπήρξε σημείωμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενημερωτικό, του οποίου ήσασταν και εσείς αποδέκτης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ενημερωτικό σημείωμα. Θα έχω όλα αυτά τα στοιχεία. Λέει καθαρά «σας γνωρίζουμε ότι, εάν δεν προχωρήσετε αυτές τις διαδικασίες της προμήθειας των τετρακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ψηφιακών παροχών, θα καθυστερήσει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το πρόγραμμα ανάπτυξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): …το πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ψηφιακής τεχνολογίας εις τον ΟΤΕ και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να έχω και μια απόφαση». Νομίζω ότι σε κάποια απ’ αυτά τα χαρτιά εδώ πρέπει να λέγεται ότι συνεδρίασαν οι τρεις πολιτικοί Αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό και πήραν απόφαση. Δεν πρέπει να μας τρομάζει τίποτα εδώ, ποιος ήταν εκείνος ο οποίος καθ’ οιονδήποτε τρόπο επηρέασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, για να φθάσουμε σε μια ιστορία.
(TS)
(1 PE)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας πω το εξής: Η απαρχή του σκανδάλου της SIEMENS είναι τότε, το 1990 και διατηρείται 20 χρόνια. Είναι διαχρονικό το σκάνδαλο, είναι οικουμενικό το σκάνδαλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη ούτε σήμερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Και θα πρέπει να ξέρετε και κάτι άλλο. Όταν ήμουν εδώ, γιατί υπηρέτησα σ’ αυτό το Κοινοβούλιο πολλά χρόνια, ίσως είμαι με άμεση εκλογή ο αρχαιότερος που εξελέγη ποτέ Βουλευτής, κατ’ επανάληψη υποστήριξα ένα πράγμα: Η τιμή του πολιτικού κόσμου ανήκει σε εμάς. Εμείς θα τον προστατέψουμε, γιατί είναι η τιμή δική μας και η ευθύνη.
Σας κάνω έκκληση στο αίσθημα που έχετε απέναντι σε αυτό το λαό και σε αυτή τη χώρα, όποιος και να είναι, ό,τι και να είναι, που θα μπορείτε να το βγάλετε, να τον καταγγείλετε στον ελληνικό λαό, τουλάχιστον να υποστεί την ηθική και πολιτική κύρωση, να το κάνετε. Δεν μπορεί αλλιώς το πολιτικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί. Από τις δημοσκοπήσεις, εγώ ντρέπομαι να μην φτάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα το 50%. Καταλαβαίνετε πού είμαστε στη συνείδηση του ελληνικού λαού εμείς οι πολιτικοί; Και δεν θα υψώσουμε, λοιπόν, φωνή διαμαρτυρίας και δεν θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε αυτό το πολιτικό σύστημα να το προστατέψουμε;
Σας λέω, επειδή υπήρξα και Βουλευτής πιο μπροστά από τη δικτατορία, ότι δεν υπήρχε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στο Κοινοβούλιο κανένας πολιτικός ο οποίος να μην έχει σπαταλήσει την περιουσία του για να πολιτευτεί. Τότε πεθαίνανε πραγματικά οι Βουλευτές στην ψάθα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ε, όχι και έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Πολλοί, σας διαβεβαιώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ορισμένοι. Ιστορία έχουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κύριε Παφίλη, δεν τα ξέρετε αυτά. Εμένα μου αρέσει η πολιτική ιστορία και την έχω ζήσει. Πείτε μου προ της δικτατορίας ένα πολιτικό πρόσωπο που ήταν διαπλεκόμενο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Για το «μπακαλιάρο» πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν ήταν το θέμα του «μπακαλιάρου» τότε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα, εάν μου επιτρέπετε, εγώ γι’ αυτό ξεκίνησα έτσι. Η προσωπική μου εκτίμηση και η προσωπική βεβαιότητα είναι ότι η δική μας Εξεταστική Επιτροπή στην οποία καταθέτετε σήμερα, έχει όλο τα θεσμικό κύρος να καταφέρει αυτό που ευχηθήκατε, δηλαδή την αποκατάσταση κατά το κομμάτι που εμείς ερευνούμε της τιμής του πολιτικού κόσμου και επαφίεται στη συνείδηση και στον πατριωτισμό της σύνθεσης της Επιτροπής.
Κύριε μάρτυρα, νομίζω ότι τελειώσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θα πω μόνο δύο λέξεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συντομεύετε, όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Συγνώμη για την υπόδειξη, αλλά επειδή είμαι σαράντα, πενήντα χρόνια Βουλευτής –το 1958 βγήκα Βουλευτής- σε δεκαπέντε εκλογικές αναμετρήσεις συμμετείχα, δεκατέσσερις φορές βγήκα Βουλευτής από το 1974 μέχρι το 2007 όπου παραιτήθηκα οικειοθελώς από τη συνέχιση της πολιτικής σταδιοδρομίας μου, πιστεύω ότι είχα μια αξιοπιστία στο λαό, ο οποίος και με εξέλεγε τόσα χρόνια σε μια δύσκολη περιφέρεια για την παράταξή μας.
Πρέπει να πω βέβαια εδώ, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτές οι προμήθειες και οι αποφάσεις ήταν παράνομες. Παράνομες, διότι ως προμήθειες οίκων του εξωτερικού ήταν υποχρεωμένες να πάρουν την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού και δεν την πήραν ποτέ. Και η παράκαμψη αυτή έγινε ακριβώς με την παρέμβαση των τριών πολιτικών Αρχηγών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Κύριε μάρτυρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Κεφαλογιάννη, θα σας ρωτήσουν και οι συνάδελφοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θα σας πω πώς τέλειωσα εγώ αυτή την ιστορία. Όταν ενημερώθηκα στο γραφείο μου ότι είχε υπογραφεί από το Διοικητικό Συμβούλιο η σύμβαση με τις εταιρείες για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών –τότε ήταν στην Ξενοφώντος το Υπουργείο- έφυγα αμέσως από το Υπουργείο και στον πρώτο στον οποίο πήγα, επειδή ήταν δίπλα, ήταν στο Γεννηματά. Του είπα: «Γιώργο, αυτό και αυτό έχει συμβεί και εγώ πάω στον Ζολώτα να υποβάλλω την παραίτησή μου». Μου είπε: «Έχεις δίκιο, αλλά επειδή γίνεται μια προσπάθεια γενικότερη για τον τόπο, η παραίτησή σου θα παρασύρει και την παραίτηση όλης της Κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι το οποίο και εγώ θέλω να στο πω».
Εν πάση περιπτώσει, έφυγα από εκεί, πήγα στο Ζολώτα, του είπα τα καθέκαστα και υπέβαλα την παραίτησή μου. Τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και για την συνεργασία την οποία είχαμε.
Δεν είχα επικοινωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε φυσικά ο κύριο Ζολώτας και έψαχνε να επικοινωνήσει μαζί μου. Επικοινώνησε πολύ αργά το βράδυ και με παρακάλεσε να πάω από το γραφείο του. Πήγα και μου είπε και εκείνος να μην παραιτηθώ. Του είπα: «Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το συζητώ. Υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό. Δεν συζητείται.» και με παρακάλεσε να αναβάλω για μία ημέρα την παραίτησή μου, πολύπειρος περί την πολιτική, διότι εάν εγώ έβγαινα να δηλώσω ότι παραιτήθηκαν γι’ αυτούς τους λόγους, θα ήταν ένας κόλαφος για το πολιτικό σύστημα της Χώρας.
Και έτσι, την επαύριο μεθοδεύτηκε η διαφωνία μας στην Οικουμενική Κυβέρνηση, δηλαδή ότι διαφωνήσαμε στα θέματα προαγωγής αξιωματικών του Στρατού και έτσι παραιτήθηκε η Κυβέρνηση, δηλαδή τα πολιτικά μέλη της Κυβέρνησης. Παρέμεινε ο Πρωθυπουργός Ζολώτας με τα πολιτικά μέλη., συμπληρώθηκε και ως Υπηρεσιακή Κυβέρνηση πήγαμε σε εκλογές τις 6ης Ιουλίου του 1989.
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, τελειώνοντας, θα σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την πρόσκληση. Αυτά τα οποία είπα, τα είπα χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Αυτή είναι η αντίληψή μου. Πιστεύω ότι αυτή ακριβώς υπήρξε η απαρχή της ανάμειξης της SIEMENS με την πολιτική ζωή της χώρας και αυτή η διαπλοκή και αυτή η διαδικασία νομίζω, όπως αποδεικνύεται από το χρόνο, διατηρείται μέχρι σήμερα.
Εάν μπορείτε και φτάσετε στο σημείο να βρείτε και να κατονομάσετε τα πρόσωπα εκείνα, τα πολιτικά τουλάχιστον, τα οποία ακόμη συναλλάσσονται με αυτές τις εταιρείες, θα είναι μια προσφορά της Επιτροπής σας στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στον ελληνικό λαό.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε μάρτυρα.
Κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε –το λέω για τους συναδέλφους που ήρθαν μετά την έναρξη της συνεδρίασης- θεωρούμε πως σήμερα φτάνει και το τελευταίο μέρος του συνόλου της δικογραφίας. Άρχισε μεν, είναι στην διάθεσή μας δε. Επειδή ήρθε με πιο γρήγορους ρυθμούς, έχει μαζευτεί ένας όγκος σημαντικός για την επεξεργασία αυτού του υλικού. Πάντως έχουμε το σύνολο της δικογραφίας.
(TL)
(1TS)
Και επίσης έχω κατάθεση από την κα Τσόνογλου ένα κατάλογο πολιτικών προσώπων για μάρτυρες. Δεν ξέρω, κύριε Τζαβάρα, αν έχει τελειώσει η συνεργασία σας με τον κ. Οικονόμου. Θα περίμενα κι από σας τις προτάσεις, για να καταλήξει η Επιτροπή μας, έχοντας και το σύνολο της δικογραφίας, στο να εστιάσει σε έναν κατάλογο μαρτύρων, που θα μας δώσει και τη δυνατότητα να εξετάσουμε κατά κεφάλαια αυτή την υπόθεση και να ολοκληρώσουμε βέβαια τα επιμέρους κεφάλαια, αλλά και να οδηγηθούμε σε οικονομία χρόνου και σε ποιοτικό, ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στις προσπάθειες της Επιτροπής μας.
Κύριε Τζαβάρα, ζητάτε το λόγο; Ορίστε, για λίγο όμως, γιατί δεν θέλω να καθυστερήσω με τον Μάρτυρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο ενώπιον του Μάρτυρα να γίνονται συζητήσεις που αφορούν διαδικαστικά θέματα της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα τα πούμε μετά τότε. Αλλά πάντως εγώ θα περιμένω την πρότασή σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η πρότασή μας είναι έτοιμη. Αλλά αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ – και το λέω, εν πάση περιπτώσει, αφού με προκαλείτε – είναι τι νόημα έχει η συνεργασία μου με τον κ. Παντελή Οικονόμου, όταν η κα Τσόνογλου καταθέτει δικιά της πρόταση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί, δεν έχω το δικαίωμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό αφορά την κα Τσόνογλου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κανένα πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν μου θέτετε εμένα το θέμα, ελπίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και βεβαίως έχετε δικαίωμα, κυρία συνάδελφε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ πάντως προσπαθώ και θέλω, προσωπικά θέλω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προβληματίζομαι αν επί ματαίω και χθες και σήμερα κουβέντιαζα με τον κ. Οικονόμου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί, κύριε συνάδελφε, το λέτε αυτό;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Να προχωρήσουμε στη κατάθεση του Μάρτυρα, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχουμε κατά καιρούς προτείνει τόσους μάρτυρες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν ψέγω κανέναν. Απλώς κάνω μια διαπίστωση και το λέω ευθαρσώς: ποιος ο λόγος να γίνει η συνεργασία εμού και του κ. Οικονόμου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ρωτάτε την κα Τσόνογλου;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για να ληφθούν υπόψιν εσάς των δύο συνεργαζομένων συναδέλφων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο καθένας, λοιπόν, να φέρει τον κατάλογο των μαρτύρων που θέλει να εξεταστούν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει ωριμάσει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν αυτό έρχεται ως συνολική πρόταση και συλλογική πρόταση, εξυπηρετούμαι και εξυπηρετείται και η Επιτροπή. Να μην αρχίσουμε ψηφοφορίες για τους μάρτυρες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ είμαι σίγουρος ότι όποιες προτάσεις και να γίνουν, συγκλίνουν στα ίδια πρόσωπα. Άρα, μην πελαγοδρομούμε χωρίς λόγο και μάλιστα σε διαδικαστικά ζητήματα.
Κυρία Τσόνογλου, έχετε το λόγο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτάκι. Υπάρχουν πάντως – επιτρέψτε μου – προτάσεις κατατεθειμένες από την πρώτη ημέρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, μην επανέρχεστε, σας παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, δεν μπορεί το κάθε μέλος της Επιτροπής να μην διαφυλάξει την ακεραιότητά του ως Βουλευτή. Και η κα Τσόνογλου έχει δικαίωμα να καταθέσει προτάσεις και εγώ έχω δικαίωμα να καταθέσω προτάσεις και τα κόμματα ως κόμματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς. Ζήτησα όμως τη βοήθεια των μελών της Επιτροπής, επειδή ωριμάζει και ολοκληρώθηκε πλέον η δικογραφία. Γιατί διακινδυνεύαμε προτάσεις εξέτασης μαρτύρων – και μάλιστα εξετάσεων μαρτύρων – χωρίς τη δικογραφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δική σας κρίση είναι, κύριε Πρόεδρε, ότι ολοκληρώθηκε η δικογραφία. Η δικογραφία των Patriot δεν έχει έρθει, οι δικογραφίες των εξοπλιστικών συστημάτων και των υποβρυχίων δεν έχουν έρθει, οι δικογραφίες οι παράλληλες του ΟΣΕ δεν έχουν έρθει. Και δεν μπορώ να δεχθώ – τουλάχιστον ως μέλος της Επιτροπής – ότι το σύνολο της δικογραφίας είναι στα χέρια μας. Υπάρχουν περιπτώσεις που εμπλέκεται η Siemens…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξ όσων γνωρίζω, του ΟΣΕ έχει ολοκληρωθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν τρεις δικογραφίες. Των Patriot είναι άλλη δικογραφία, των υποβρυχίων είναι άλλη δικογραφία. Υπάρχουν, λοιπόν, δικογραφίες τις οποίες αναμένουμε και η Δικαιοσύνη, πέραν του θέματος της μεγάλης δικογραφίας, έχει υποχρέωση να μας κοινοποιήσει και τις υπόλοιπες δικογραφίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως, κύριε συνάδελφε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε όμως στον κύριο Μάρτυρα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Μάρτυρας έχει εμπειρία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας: μέχρι τι ώρα μπορούμε να συνεδριάσουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι τις 15.00΄.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Προτείνω, λοιπόν, να σταματήσει κάθε διαδικαστική συζήτηση και να προχωρήσουμε με τον κ. Κεφαλογιάννη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, δεκτό, με μια παρατήρηση: έγινε πρόταση και την οποίαν όλοι αποδεχτήκαμε, να πάμε κατά κεφάλαια, αλλά εσείς μου κάνετε άλλη πρόταση τώρα. Καταλάβατε; Να ολοκληρώσουμε, λοιπόν, στα στάδια. Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει, σχεδόν έχουμε τελειώσει με τον Ο.Τ.Ε. Θα ήθελα τις προτάσεις ολοκλήρωσης της θεματικής αυτής ενότητας, με ό,τι περιλαμβάνει. Όλες οι δικογραφίες για τον Ο.Τ.Ε. έχουν έρθει. Έχουμε το κεφάλαιο για το C4I. Όλα τα έγγραφα της σχετικής δικογραφίας έχουν έρθει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουν έρθει. Με συγχωρείτε. Η δίωξη Ζορμπά, που αρχειοθετήθηκε και στην οποία αναφέρθηκε ο σημερινός Μάρτυρας, δεν έχει έρθει. Η δικογραφία Παπαγγελόπουλου δεν έχει έρθει και η δικογραφία κατά Τόμπρα-Ριζά δεν έχει έρθει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία. Ό,τι λοιπόν κομμάτι της σχετικής δικογραφίας δεν έχει έρθει, θα επισημανθεί από σας και τους άλλους συναδέλφους και θα επιμείνουμε. Όμως, περίπου έχουν ολοκληρωθεί. Λίγα κομμάτια της δικογραφίας σε αυτή την περίπτωση υπολείπονται. Και πάντως έχουμε το σύνολο της δικογραφίας που ήταν στα χέρια των Ειδικών Εφετών Ανακριτών και επίσης του ΟΣΕ έχουμε περίπου όλη τη δικογραφία. Και σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουμε δικογραφία. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας δεν έχουμε δικογραφία, έχουμε υλικά. Ανάλογη περίπτωση έχουμε και στο Υπουργείο Άμυνας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπό ποια έννοια μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρώνεται η δικογραφία, όταν υπάρχουν τόσο ουσιώδεις ελλείψεις;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ό,τι αφορά την έρευνα των Εφετών Ανακριτών όλη η δικογραφία έχει έρθει, σας εξηγώ. Ολοκληρώθηκε η αποστολή και το σύνολο της δικογραφίας που αφορά την ανάκριση που διενεργείται από το Εφετείο Αθηνών. Νομίζω ότι εκεί ήμουν σαφής. Και επειδή έχουμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε κατά ενότητες, κατά κεφάλαια, άρα πρέπει να κάνουμε με τη μέχρι στιγμής εικόνα αντιστοίχιση ανάμεσα στις θεματικές ενότητες, στα θεματικά κεφάλαια και στους μάρτυρες που προτείνουμε.
Κυρία Τσόνογλου, έχετε το λόγο, παρακαλώ για δέκα λεπτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Μάρτυρα, σας καλωσορίζω κι εγώ στην Επιτροπή μας.
Θέλω να διευκρινίσουμε, να μη μείνει καμία αμφιβολία, αν έχετε δει εσείς κοινή απόφαση των τριών Αρχηγών της Οικουμενικής Κυβέρνησης να λένε ότι παρέχουν τη συγκατάθεσή τους στον Ο.Τ.Ε. να διαπράξει αυτά που διέπραξε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Αυτό προκύπτει, σας επαναλαμβάνω, από ένα έγγραφο…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από τα στοιχεία που μας παραθέσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Από τα στοιχεία που σας παρέθεσα. Αλλά εδώ τίθεται ένα θέμα, γιατί συμπλήρωσα στο τέλος ότι οι αποφάσεις αυτές είναι παράνομες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και δεν ακυρώθηκαν έκτοτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Διότι δεν είχαν την έγκριση των αρμοδίων Υπουργών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ενδιαφέρθηκε κανείς να τις ακυρώσει εκ των υστέρων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Έγιναν καταγγελίες και κλήθηκα δύο φορές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι ποινικές.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Έγιναν καταγγελίες από τον κ. Ανδριανόπουλο, από τον κ. Έβερτ και από κάποιους άλλους και πήγα δύο φορές και κατέθεσα στα δικαστήρια, μία φορά πρωτόδικα και μία φορά στο Εφετείο. Και τις δύο φορές βγήκε απαλλακτικό βούλευμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ενέργειες διοικητικές φύσεως για την ακυρότητα αυτών των συμβάσεων έγιναν ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ δεν μπορώ να ξέρω, διότι…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αν μάθατε ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν μπορώ να ξέρω, διότι παραιτήθηκα, έπεσε η Κυβέρνηση, πήγαμε σε εκλογές, εγώ δεν μπόρεσα να…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δημόσια το καταγγείλατε αυτό ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Το κατήγγειλα σε μια τηλεοπτική εκπομπή το 1994.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε αντίδραση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτό θα σας πω. Ήταν εκπομπή του κ. Πρετεντέρη και κατήγγειλα επωνύμως τους τρεις πολιτικούς Αρχηγούς, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από κανέναν εξ αυτών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε – και μάλιστα μας έχετε μοιράσει ένα υπόμνημα εδώ – ότι η προσπάθεια αυτή, δηλαδή το να μην ανατεθεί με αυτόν τον τρόπο αυτό το έργο στις εταιρείες, απέτυχε παρά τη συνδρομή του Υπουργικού Συμβουλίου, που ήταν αντίθετο, όπως μας διευκρινίσατε, και των συναδέλφων σας Υπουργών Γεννηματά και Θέμελη, λόγω πολλαπλών αντιδράσεων από κύκλους του οργανισμού – φαντάζομαι εννοείτε το Διοικητικό Συμβούλιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και εξωθεσμικών υψηλών πολιτικών παραγόντων.
(ML)
(TL)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς. Εννοώ τους πολιτικούς αρχηγούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Αυτούς εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βέβαια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Κύριε Κεφαλογιάννη, είδατε ποτέ εσείς επίσημα πρακτικά όπου η τότε Υφυπουργός Βιομηχανίας να επιλέξει πρόκριση των δύο συστημάτων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Αυτά προκύπτουν από δημοσιεύματα της εφημερίδος ΠΟΝΤΙΚΙ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Ο κ. Τόμπρας οποτεδήποτε αναφέρθηκε σε αυτήν την υπόθεση οριστικοποίησης διαπραγματεύσεων κ.λπ., από την κ. Παπανδρέου, εμφάνισε ποτέ σε διοικητικά συμβούλια ή οτιδήποτε απόφαση του ΚΥΣΥΜ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Επικαλέσθηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Εμφάνισε ποτέ επίσημη επικυρωμένη απόφαση του ΚΥΣΥΜ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Απόφαση ΚΥΣΥΜ δεν υπάρχει. Απόφαση ΚΥΣΥΜ δεν είδα εγώ ποτέ, παρά το ότι την αναζήτησα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Είπατε στη συνέχεια ότι ο κ. Μπαντουβάς δεν ενέκρινε στο σύνολό της απόφαση για την προμήθεια των 84.000 ψηφιακών κυκλωμάτων και 20.000 ψηφιακών παροχών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Το πενταετές πρόγραμμα δεν ενέκρινε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Την προμήθεια του πενταετούς προγράμματος στο σύνολό του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς. Ούτε και ο κ. Χαραλάμπους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Ποια χρονική περίοδο συνέβη αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): ¨Η το 1988 ή το 1989.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Μετά μεθοδεύτηκε η σύσταση θυγατρικής ελληνικής εταιρείας από τη SIEMENS, για να παρακαμφθεί ακριβώς αυτή η άρνηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Η σύσταση της ελληνικής εταιρείας για παραγωγή ηλεκτρονικού ψηφιακού υλικού είχε συσταθεί το 1981 από τον τότε πρωθυπουργό, με συμμετοχή της ΕΤΒΑ, η περίφημη ΕΛΒΙΛ. Αυτή ήταν μόνο. Δεν επεδιώχθη εν συνεχεία από την επόμενη κυβέρνηση, η συνέχιση της λειτουργίας της, αγνοήθηκε το έργο το οποίο είχε επιτελέσει, που δεν ήταν και τόσο σημαντικό και προχώρησαν με τη διαδικασία που περιγράφει μέσα το υπόμνημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Δηλαδή η μεθόδευση να γίνουν η SIEMENS, SIEMENS ΕΛΛΑΣ και η ERICSON INTRACOM, για ποιο λόγο έγινε από τον ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Επειδή οι εταιρείες ERICSON και SIEMENS, είναι εξωτερικού εχρειάζοντο, κατά το νόμο και κατά τον κανονισμό της λειτουργίας του ΟΤΕ, η έγκριση των αρμοδίων Υπουργών, δηλαδή Εμπορίου και του αρμοδίου καθ’ ύλην Υπουργού, για λόγους συνταγματικούς κ.λπ. Εν πάση περιπτώσει ήταν υποχρέωση του ΟΤΕ να ζητήσει την υπογραφή του αρμοδίου Υπουργού. Επειδή αυτό δεν μπορούσε να περάσει, διότι και οι δύο Υπουργοί είχαν αποφανθεί αρνητικά και εγώ, αλλά πριν πάω εγώ προσπάθησαν να παρακάμψουν με τέχνασμα αυτήν την άρνηση και είπαν ότι τη μεν ERICSON την ονομάζουμε INTRACOM, τη δε SIEMENS, SIEMENS ΕΛΛΑΣ. Ήθελαν δηλαδή να βαφτίσουν τις εταιρείες του εξωτερικού σαν εταιρείες του εσωτερικού, ούτως ώστε να μην έχουν ανάγκη της υπογραφής του αρμοδίου Υπουργού και να μπορεί να κάνει ελεύθερα τη διαπραγμάτευση το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ με τις εταιρείες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Αυτή η υπογραφή, που έγινε τελικώς μετά τα μεσάνυχτα, την 1η Φεβρουαρίου 2009, πού συνέβη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Στον ΟΤΕ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Μέσα στα γραφεία του ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βέβαια. Διότι συμβαλλόμενοι ήταν ο ΟΤΕ και οι προμηθευτές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Υπήρχε πολιτικό πρόσωπο παρόν κατά την υπογραφή της σύμβασης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν μπορώ να το ξέρω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Στη συνέχεια, αυτή η σύμβαση δεν πήρε ποτέ την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Την προσέβαλε ποτέ κανείς αυτήν τη σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Επαναλαμβάνω ότι επηκουλούθησαν τα γεγονότα της διάλυσης της Κυβέρνησης, της παραίτησης της κυβέρνησης και η επόμενη δεν ξέρω αν ήταν εκείνη που έκανε μία οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Ήταν επιζήμια αυτή η συμφωνία για τον ΟΤΕ, για το ελληνικό δημόσιο και για ποιους λόγους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Πρώτον, διότι ήταν παράνομη. Δεύτερον, διότι εστερείτο της δυνατότητος ο ΟΤΕ, δηλαδή το κράτος –ήταν κρατική επιχείρηση- να πάει σε ένα μειοδοτικό διαγωνισμό. Σας επαναλαμβάνω ότι υπήρχαν πάρα πολλές εταιρείες, όπως η γαλλική ALCATEL, η ισπανική …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Με την έννοια δηλαδή ότι αν γινόταν δημόσιος διαγωνισμός ίσως να είχαμε χαμηλότερες τιμές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βεβαίως. Διότι εδώ τι προκύπτει; Ότι αγόρασαν και αυτό μπορείτε να το ψάξετε. Γι’ αυτό λέω να καλέσετε και τον κ. Κεφαλαία, ο οποίος έκανε την πρώτη έρευνα και κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα, αλλά και τον κ. Κιουλάφα, το γενικό διευθυντή του ΟΤΕ, να σας δώσει αυτές τις πληροφορίες. Σας επαναλαμβάνω ότι οι τιμές που αγόρασε ο ΟΤΕ τις ψηφιακές παροχές των εταιρειών SIEMENS ήταν στο διπλάσιο. Γι’ αυτό είπα ότι άφηνε περιθώριο και στην ίδια την εταιρεία να διαχειριστεί χρήμα το οποίο δεν της ανήκει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Εσείς, για την αιτία της παραιτήσεώς σας, εξαιτίας όλων αυτών και της αντιδράσεως και αντιρρήσεώς σας, ενημερώσατε μόνο τον κ. Μητσοτάκη ή και τους άλλους αρχηγούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν ενημέρωσα τον κ. Μητσοτάκη καθόλου, ούτε τους άλλους αρχηγούς. Συζήτησα απλώς …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Ποιος αναζητούσε να σας δει επίμονα, όπως λέτε και για ποιο λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ήξερα τις αντιδράσεις και τις θέσεις τους. Τι να πω; Εγώ συζήτησα πρώτα με το Γιώργο Γεννηματά και εν συνεχεία πήγα στον Πρωθυπουργό και του είπα ότι παραιτούμαι γι’ αυτούς τους λόγους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Ο πρωθυπουργός προφανώς ενημέρωσε τους αρχηγούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ο πρωθυπουργός δεν ξέρω ποιους ενημέρωσε. Είναι βέβαιο ότι ενημέρωσε τον Μητσοτάκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Ποιος εκ των τριών αρχηγών πιεστικώς σας έλεγε να μην παραιτηθείτε και σας ζητούσε να μην αναδειχθεί αυτό το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μόνο ο αρχηγός μου μου είπε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Δηλαδή το άφησε στην ευχέρειά σας ή σας επέμεινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ο αρχηγός μου επέμενε να μην παραιτηθώ. Του είπα ότι αυτό είναι ένα τελειωμένο θέμα και δεν έχουμε λόγους να συζητούμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Για ποιο λόγο επέμενε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν ξέρω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Εσείς τι υποπτεύεστε; Ποια ήταν η αιτία της επιμονής του, εφόσον υπήρχε η άποψη και των τριών αρχηγών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Σας είπα προ ολίγου και σας το επαναλαμβάνω. Εάν εγώ εκείνο το βράδυ στις 10 η ώρα έβγαινα για να κάνω δηλώσεις και να πω ότι παραιτούμαι γι’ αυτούς τους λόγους και να καταστήσω υπεύθυνους τους πολιτικούς αρχηγούς, θα ήταν ένας κόλαφος για το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και δέχθηκα να αναβάλω για μία ημέρα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Άλλοι αρχηγοί δεν σας ενόχλησαν, όμως. Έτσι δεν είναι; Δεν επικοινώνησαν μαζί σας άλλοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν μπορούσα να έχω εγώ άλλη επαφή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Γιατί; Υπουργός της κυβέρνησης ήσασταν. Ενοχλήθηκαν οι άλλοι υπουργοί, ενημερωθέντες ότι εσείς πρόκειται να παραιτηθείτε γι’ αυτό το λόγο; Αυτό θέλω να μου διευκρινίσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ συμμετείχα σε μία κυβέρνηση και εκεί ο αρμόδιος στον οποίο έδινα λόγο ήταν ο πρωθυπουργός. Εγώ, λοιπόν, πήγα στον πρωθυπουργό, είπα για ποιους λόγους παραιτούμαι και τελείωσα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΙΩΤΗ: Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε, προφανώς, τους πολιτικούς αρχηγούς μου είπατε προηγουμένως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν είπα για τους πολιτικούς αρχηγούς. Ενημέρωσε ασφαλώς, έτσι υπολογίζω, διότι εγώ δεν είχα απευθυνθεί στον κ. Μητσοτάκη, στον αρχηγό μου, φαντάζομαι ότι τον ενημέρωσε –εγώ δεν του είχα τηλεφωνήσει καθόλου, ούτε πήγα από εκεί- και με παρακάλεσε να πάμε να συζητήσουμε.
(XA)
(ML)
Συζητήσαμε ώρα πολλή και η μόνη παραχώρηση που μου ζήτησε ήταν να αναβάλλω για μία μέρα την παραίτησή μου. Υπάρχει εδώ και η δήλωση την οποία έκανα τότε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μπορείτε να μας την καταθέσετε τη δήλωση παραιτήσεώς σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τη δήλωση που έκανα μετά τη συνάντησή μου με τον Αρχηγό; Έχει ως εξής: «Διατηρώ τις απόψεις μου. Οι προσπάθειές μου πιστεύω ότι έφεραν αποτέλεσμα για τη μείωση της τιμής των συμβάσεων κατά 5,5 εκατομμύρια δραχμές. Η ευθύνη της υπογραφής ανήκει αποκλειστικά στο διοικητικό συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχε το δικαίωμα να αγνοήσει την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην επιχειρηματολογία των τριών Αρχηγών που πήραν την απόφαση για την υπογραφή των συμβάσεων αυτών, δεν έχω τίποτα να προσθέσω».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή τη δήλωση τη δώσατε ποτέ στη δημοσιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Οι εφημερίδες την έχουν και λέει «Παραίτηση Κεφαλογιάννη για τη σύμβαση του Ο.Τ.Ε.», 2 Φεβρουαρίου 1990.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να κατατεθεί αυτή η δήλωση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, να μας κατατεθεί και να μοιραστεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κάντε ένα αντίγραφο και δώστε μου το πίσω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Λέτε: «30 Ιανουαρίου 1990 υπέβαλαν σχετικό με την υπόθεση ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις πολιτικούς Αρχηγούς Κ. Μητσοτάκης, Α. Παπανδρέου και Χ. Φλωράκης που στήριζαν την Κυβέρνηση Ζολώτα με το οποίο έθεταν το θέμα και τις προτάσεις τους. Την επόμενη, 31-1-1990, η διοίκηση του Ο.Τ.Ε. ενημερώθηκε για τη θετική θέση των τριών Αρχηγών στις προτάσεις της για την απευθείας ανάθεση της προμήθεια των 370 χιλιάδων παροχών». Πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα και το γράφετε στο ενημερωτικό; Από πού προκύπτει ότι μια δώσανε το ενημερωτικό για τις θέσεις τους και την άλλη πήραν απόφαση; Πώς δηλαδή; Βρέθηκαν οι τρεις Αρχηγοί, συμφωνήσανε, τηλεφωνήθηκαν κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Φωνάξτε τον κ. Κιουλάφα να σας τα πει όλα αυτά. Και σας λέω και το εξής, ότι ήταν τόσες οι φωνές μου που με πήρε την επ’ αύριο κάποιος Αρχηγός και μου λέει «Μα, τι συνέβη με τον Κιουλάφα;»
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος Αρχηγός;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ο δικός μου. Λέω «Τι συνέβη;». Λέει αυτός «Πήγε στην κλινική». Δεν το πίστεψα. Και πήρα την κλινική, το Ιατρικό Κέντρο. Είχε πάει εκεί γιατί τον απείλησα, δεν ξέρω. Έγινα έξαλλος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο Κιουλάφας πήγε στο νοσοκομείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ο Κιουλάφας. Φωνάξτε τον, λοιπόν, να σας τα πει. Τον έστειλα με τις φωνές μου στο Ιατρικό Κέντρο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και σας ενημέρωσε γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Με ρώτησε την επ’ αύριο «Τι συνέβη με τον κ. Κιουλάφα;». Εγώ δεν ήξερα ότι ο κ. Κιουλάφας πήγε στο νοσοκομείο. Με πήρε στο τηλέφωνο να με ενημερώσει ο Αρχηγός μου ότι είχε υποστεί κρίση καρδιακή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μπορείτε να μας πείτε πότε σας πήρε τηλέφωνο γι’ αυτήν την ενημέρωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν θυμάμαι. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, ο Αρχηγός σας ενδιαφερόταν για τον κ. Κιουλάφα και τι του κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς. Ήθελε να μάθει τι συνέβη και υπέστη καρδιακή προσβολή ο κ. Κιουλάφας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς τον ενημερώσατε ότι εγώ έχω αντιρρήσεις και αντέδρασα γι’ αυτό το θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βεβαίως και το είπα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι σας είπε ο Αρχηγός σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τίποτα απολύτως. Δεν ήξερα εγώ τι συνέβαινε; Για όνομα του Θεού!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν έκανε κανένα σχόλιο γι’ αυτό σε στιχομυθία που είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Φωνάξτε, επαναλαμβάνω, τον κ. Κιουλάφα, φωνάξτε και τον κ. Κεφαλέα και θα μάθετε πολλά πράγματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τα οποία δεν ξέρετε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τα ξέρω πολύ καλά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί δεν μας τα λέτε, κύριε Κεφαλογιάννη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τι να σας πω παραπάνω; Είναι μία θλιβερή ιστορία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, αλλά εδώ είπατε πως θα μας βοηθήσετε για να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, όπως λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Σας επαναλαμβάνω ότι η μεθόδευση, η οποία έγινε, έγινε για έναν και μόνο λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αν, όμως, μας λέτε ότι ξέρω πολλά, αλλά δεν λέω, τότε και εμείς μπορούμε να υποθέσουμε πάρα πολλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τι να υποθέσετε πάρα πολλά;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ό,τι ξέρετε, πρέπει να το πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Η ουσία είναι αυτή. Δεν έχω τίποτα παραπάνω να σας πω. Τώρα το τι συνέβη, ποια άτομα αναμείχθηκαν σε αυτήν την ιστορία, την πολύ θλιβερή ιστορία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για να μην σας στεναχωρώ, να προχωρήσω. Μετά τις εκλογές του ’90, τι ιδιότητα είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αρνήθηκα να μπω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή ήταν η αιτία της άρνησής σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Ήταν προσωπικό το θέμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν θέλετε να μας το εξομολογηθείτε και δεν επιμένω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μου είχε υποσχεθεί ένα Υπουργείο, δεν μου έδωσε το Υπουργείο και εγώ δεν μπήκα στην κυβέρνησή του, γιατί απλούστατα δεν με ενδιέφεραν ποτέ οι καρέκλες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν σας έδινε το Υπουργείο που σας είχε υποσχεθεί, θα μπαίνατε, παρά τη σκανδαλώδη απόφαση για τον Ο.Τ.Ε., που είχε πάρει ο κ. Μητσοτάκης, όπως λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Η απόφαση με τις εκλογές έληξε για μένα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έπαψε να είναι σκάνδαλο, κύριε Κεφαλογιάννη, ωστόσο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Καθόλου. Και μέχρι σήμερα είναι σκάνδαλο. Από το 1990 ξεκίνησε, είκοσι χρόνια βασανίζει την πολιτική ζωή του τόπου αυτό το σκάνδαλο. Και πρέπει να καταλάβετε αυτό το πράγμα και πρέπει να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να μπορέσετε πραγματικά να δείτε εάν μπορείτε να δώσετε φως σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς μετά που μπήκατε στην κυβέρνηση, γίνατε Βουλευτής και Υπουργός πάλι, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναδείξατε το σκάνδαλο της SIEMENS; Δηλαδή, ενεργοποιηθήκατε αυτήν την αντιπαράθεση που είχατε, να την περάσετε έστω μέσα από το Κοινοβούλιο και να την αναδείξετε; Γιατί μας είπατε ότι ως μάρτυρας, επειδή σας κάλεσε ένας ανακριτής, πήγατε και καταθέσατε. Προσωπικά εσείς σαν Βουλευτής επωμιζόμενος, όπως είπατε, την εμπιστοσύνη του λαού που σας επέλεξε, πήγατε ποτέ ως εκ του θεσμικού σας ρόλου, να κάνετε κάποια καταγγελία στο Κοινοβούλιο και να καταγγείλετε και τον πολιτικό σας Αρχηγό που συνήνεσε, που συνήργησε, δεν ξέρω πώς το θεωρείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Υφυπουργός έγινε ο κ. Κράτσας, ο οποίος ακολούθησε την ίδια γραμμή με τη δική μου στο θέμα του Ο.Τ.Ε..
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και τι συνέβη; Καταγγέλθηκε η σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αν θέλετε εδώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας, να τις αναλάβετε. Δύο φορές σας επανέλαβα ότι πήγα και κατέθεσα στο δικαστήριο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επειδή σας κάλεσε κάποιος ανακριτής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Σύμφωνοι, δύο φορές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εγώ σας ρώτησα, λοιπόν, αν από μόνος σας, έχοντας ένα θεσμικό ρόλο βγήκατε στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό, ότι έγινε αυτό και αυτό. Αν έχετε κάποιο έγγραφο, δώστε το μας. Αν κάνατε μία ερώτηση, ό,τι έχετε, δώστε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Έχω ένα φάκελο. Όταν πήγα τη δεύτερη φορά να καταθέσω στη δικαιοσύνη, μου είπε ο δικαστής «Βλέπεις αυτούς τους φοριαμούς; Είναι όλα υπόθεση του Ο.Τ.Ε., SIEMENS». Αποτέλεσμα; Έβγαλε η δικαιοσύνη απαλλακτικό βούλευμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί δεν ζητήσατε ως κυβερνών κόμμα ή ως αντιπολίτευση τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τι θέλετε να σας πω τώρα; Να καθόμουν τώρα να γίνω Δον Κιχώτης; Τι να κυνηγώ;
(ΒΑ)
(XA)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Έτσι αισθανόσασταν. Αισθανόσασταν ότι φωνάζατε σε ώτα μη ακουόντων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όταν στην υπόθεση αυτή αναμειγνύεται όλο το πολιτικό σύστημα, εγώ θα κονταρομαχήσω με αυτούς;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Μηδενός εξαιρουμένου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εδώ είναι μία ερώτηση που είχε κάνει τότε ο κ. Τσοβόλας και απάντησα στη Βουλή. Και αναρωτήθηκε ο κ. Τσοβόλας αν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας και προσέθεσε ότι έτσι ή αλλιώς οι συμβάσεις πάσχουν ως προς τη νομιμότητά τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Και τη σκοπιμότητά τους.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Προσέθεσε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί με ποια συλλογιστική εξαιρέθηκαν από τις ψηφιακές παροχές εφτά μεγάλες περιφέρειες της χώρας και διατύπωσε «πώς είναι δυνατόν μέλη του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε. που πριν από ένα εξάμηνο χαρακτήριζαν τη σύμβαση σκανδαλώδη, να θεωρούν σήμερα την ίδια σύμβαση σωτηρία για τον οργανισμό». Αφορούσε φυσικά το νέο διοικητικό συμβούλιο που είχε οριστεί, τον κ. Κιουλάφα και τον κ. Μήνης και το διοικητικό του συμβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη που σας ρώτησε η κυρία Τσόνογλου και είπατε «δεν ήξερα εγώ τι συνέβαινε; τι να μου πει», μιλήσατε κατ’ ιδίαν με κάποιο από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς γι’ αυτό το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποιοι ήταν οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Παπανδρέου και Φλωράκης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποτέ δεν μιλήσατε με αυτούς τους δύο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό το «δεν ήξερα εγώ τι συνέβαινε;», υπάρχει περίπτωση να μας το πείτε εδώ; Απαντήσατε στην κυρία Τσόνογλου «δεν ήξερα εγώ τι συνέβαινε; Τι να μου πει ο Μητσοτάκης;». Άρα, ξέρατε τι συνέβαινε. Αυτό που ξέρατε ότι συνέβαινε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Το είπα προ ολίγου. Όταν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που ηγούνται των κομμάτων…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μα, εσείς μόνο με τον ένα μιλήσατε. Με τους άλλους δύο δεν είχατε μιλήσει. Δεν ξέρατε τις θέσεις τους. Εσείς μιλήσατε μόνο με τον κ. Μητσοτάκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Για όνομα του Θεού, μην υποβαθμίζουμε τη νοημοσύνη μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Να φθάνουμε σ’ αυτό το σημείο να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε εκλογές, χωρίς να γνωρίζουν οι άλλοι αρχηγοί το τι συνέβαινε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μία συμπληρωματική παρατήρηση, επειδή τώρα μου ήρθε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Το ενημερωτικό αυτό σημείωμα που έχει ημερομηνία 12.2.1990 και που υπογράφει ο Κιουλάφας και ο Μήνης λέει ότι η διοίκηση του Ο.Τ.Ε. στάθμισε τα κόστη στα δεδομένα, την απόφαση των τριών αρχηγών στη συνάντησή τους στις 31.1.1990, στην οποία παρευρίσκετο και ο κύριος Πρωθυπουργός. …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Το είπα προ ολίγου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι δεδομένο αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Έγινε τέτοια συνάντηση; Σας ρώτησα κατ’ επανάληψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Το είπα προ ολίγου. Από εκεί το έμαθα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Εσείς έχετε γνώση τέτοιου είδους συναντήσεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, βέβαια. Ποια γνώμη να έχω; Να διαβάσετε σε ποιον απευθύνεται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Επομένως, κύριε μάρτυς, το αμφισβητείτε ότι συναντήθηκαν οι τρεις αρχηγοί 31.1.1990 υπό τον Πρωθυπουργό Ζολώτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ την πληροφορία την παίρνω από τον κ. Κιουλάφα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Άρα, αμφισβητείτε το ότι συναντήθηκαν οι τρεις αρχηγοί υπό τον Πρωθυπουργό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Είπα εγώ ότι αμφισβητώ τέτοιο πράγμα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι δεν γνωρίζετε αν έγινε κάτι τέτοιο. Έγινε κύριε μάρτυς, ή δεν έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Προ ολίγου το είπα. Δεν με παρακολουθείτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Σας παρακολουθώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν με παρακολουθείτε. Προ ολίγου στο διάλογο που είχα με τον κύριο Πρόεδρο, όταν με ρωτούσε πού ξέρετε για τους τρεις αρχηγούς, είπα, νομίζω, έχω ένα έγγραφο, όπου στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι υπήρξε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Αυτό το έγγραφο είναι ένα ιδιωτικό, εσωτερικό έγγραφο του Ο.Τ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, είναι επίσημο έγγραφο του Ο.Τ.Ε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Ενημερωτικό σημείωμα λέει. Τι επίσημο μου λέτε; Του κράτους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ενημερωτικό είναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Εσωτερικό έγγραφο του Ο.Τ.Ε. είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Σε ποιον απευθύνεται;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Στον αναπληρωτή Υπουργό Συγκοινωνιών κ. Κεφαλογιάννη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτό είναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΙΩΤΗ: Η ερώτησή μου, λοιπόν, κύριε Κεφαλογιάννη είναι αν εσείς έχετε προσωπική αντίληψη -όχι επειδή το λέει ο κ. Κιουλάφας και το έγγραφο αυτό- ότι έγινε πραγματικά συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Ζολώτα στις 31.1.1990. Αυτή είναι η ερώτησή μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ κυρία ησχολούμην με τις υποθέσεις του Υπουργείου. Δεν ήμουν ούτε ιδιωτικός, ούτε δημόσιος ντεντέκτιβ να παρακολουθώ πότε συναντιούνται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν είχαν και κανένα λόγο να ενημερώσουν εμένα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θεωρώ εξαιρετική τιμή για την Επιτροπή μας την παρουσία του Ιωάννη Κεφαλογιάννη σήμερα εδώ και θέλω να κάνω μία δημόσια δήλωση, πριν υποβάλω την πρώτη ερώτηση: Ήταν ο μόνος πολιτικός ο οποίος στη σύγκρουση που είχα στο παρελθόν με τους διαπλεκόμενους -και σε πολιτική σύγκρουση- για το θέμα των μιζών που δόθηκαν από τη Siemens σε πολιτικά πρόσωπα, με στήριξε και με απέτρεψε από την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και μου είπε «έχεις υποχρέωση να παραμείνεις». Και τελικά δικαιωνόμαστε. Και αυτό θέλω δημοσίως να το καταθέσω στην Επιτροπή.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της απόφασης των πολιτικών αρχηγών, σας κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση του Ο.Τ.Ε. με αριθμό 62/635363 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης, το οποίο εστάλη στις 30 Ιανουαρίου προς τους αρχηγούς των κομμάτων που στήριζαν την Οικουμενική Κυβέρνηση, γνωστοποιώντας σας ότι και οι αρχηγοί έλαβαν την ίδια επιστολή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι στις 30.1.1990 και πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, που στήριζαν την Οικουμενική Κυβέρνηση, γνώριζαν την πρόταση του Ο.Τ.Ε. για τη συγκεκριμένη σύμβαση, που ο τότε Υπουργός είχε κρίνει ως ασύμφορη για το ελληνικό δημόσιο, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στις 31.1.1990, λοιπόν, υπάρχει η επίσημη διαβεβαίωση, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους τρεις αρχηγούς της Οικουμενικής Κυβέρνησης, ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη για την υπογραφή των συμβάσεων. Και αυτό το καταθέτω εδώ στην Επιτροπή επισήμως, λέγοντας ότι δημοσιεύτηκε τότε από το μακαρίτη Δημήτριο Ρούσο, δημοσιογράφο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και από το σύνολο των ημερησίων πολιτικών εφημερίδων, χωρίς να αμφισβητηθεί ποτέ. Άρα, δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης στο ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό έλαβαν την απόφαση να πουν στον Ο.Τ.Ε. «υπογράψτε τη σύμβαση».
Κύριε Κεφαλογιάννη, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος ήταν Υπουργός τότε Μεταφορών και Επικοινωνιών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ήμασταν μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Αυτός είχε τις συγκοινωνίες, εγώ τις επικοινωνίες. Είχαμε κάθετο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με δικαίωμα ψήφου όμως και ιδίως εσείς ως Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και ο κ. Τσοχατζόπουλος ως Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως προβλέπεται από το πρακτικό του Υπουργικού Συμβουλίου. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δικαίωμα ψήφου πού;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δικαίωμα ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και αυτό σημαίνει ότι και για την άποψη του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν γνώστης και ο Υπουργός κ. Τσοχατζόπουλος, που μπορεί να τον συναντήσουμε αργότερα στα έγγραφα της Siemens τα οποία εξετάζουμε.
Κύριε μάρτυς, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Εδώ πια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολιτικά πρόσωπα από όλα τα κόμματα πήραν χρήματα και πληρωνόντουσαν από την εταιρεία Siemens και από τις εταιρείες οι οποίες ασχολήθηκαν με το διαγωνισμό του Ο.Τ.Ε. 8002 και 8004 και τους υπόλοιπους διαγωνισμούς για τις ψηφιακές παροχές. Υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα τα οποία δεν συναίνεσαν και εξαφανίστηκαν από την πολιτική ζωή του τόπου;
(PN)
(BA)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κοιτάξτε, αυτό δεν το ξέρω και αφού δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Εγώ εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η αρχή της διαπλοκής του πολιτικού συστήματος με τη SIEMENS που κυρίως αυτή ήταν η προμηθεύτρια εταιρεία αρχίζει από το 1990. Το 1986 άρχισε η μεθόδευση, όπως χαρακτηριστικά μου προέβαλαν σαν επιχείρημα να βάλουμε τη σημαία. Και έβαλαν τη σημαία, ήταν ΑΧΕ αυτή η τεχνολογία, γι’ αυτό και μεθόδευσαν πρώτα να πάνε 20.000 ψηφιακές παροχές και στη συνέχεια οι 470 χιλιάδες και εν συνεχεία 1,5 εκατομμύρια. Και το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε είναι οι τιμές ποιες ήταν. Διότι βασικά σε μένα τότε οι τιμές που πρότειναν να υπογράψω ήταν πάνω από διπλάσιες, που άφηνε τεράστια περιθώρια στις εταιρείες αυτές για να ασχοληθούν με χρήμα άφθονο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε αν στη διοίκηση του Ο.Τ.Ε. τότε όταν ο μακαρίτης Τόμπρας και ο Ριζάς, ο ένας προερχόμενος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνδικαλιστής και ο άλλος από τη Νέα Δημοκρατία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ δεν έφτασα τον Τόμπρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επί Προεδρίας Μήνη και διευθύνοντος συμβούλου Κιουλάφα. Ο Τόμπρας, ο Ριζάς και ο Μάνεσης θυμάστε αν ήταν στην επιτροπή προμηθειών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν νομίζω ότι ήταν ο Τόμπρας στο Δ.Σ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχε απομακρυνθεί ο Τόμπρας. Ξέρετε αν υπήρχε καταδίκη του συγκεκριμένου, του μακαρίτη Τόμπρα και του Ριζά από την ελληνική δικαιοσύνη για λογαριασμό της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ότι έλαβαν χρήματα μέσω της SIEMENS και μάλιστα καταδικάστηκαν αλλά η απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ότι είχε παραγραφεί το αδίκημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν ξέρω. Αυτό το οποίο ενθυμούμαι από την ειδησεογραφία τότε ήταν ότι υπήρχε μια οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του Τόμπρα και των συνδικαλιστών, οι οποίοι μάλιστα μια φορά τον είχα εκεί περιορίσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντός του κτηρίου του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, ο Τόμπρας ήταν στη διοίκηση παλιότερα από σας και απομακρύνθηκε από τον κ. Μήνη τότε λόγω του ότι υπήρχε δικαστική εκκρεμότης. Και βεβαίως μετά επανήλθε και ο ίδιος και ο Ριζάς.
Κύριε μάρτυς, αναφερθήκατε προηγουμένως στον Κωνσταντίνο Μπαντουβά και στο Γιάννη Χαραλάμπους, πρώην Υπουργούς, οι οποίοι όλως τυχαίως αρνήθηκαν τότε δημοσίως να συνεχίσουν αυτές τις συμβάσεις με τις επεκτάσεις και κατά σύμπτωση και τώρα είναι εκτός της πολιτικής ζωής του τόπου και οι δύο, προσωπικότητες της πολιτικής. Θεωρείτε ότι η επιτροπή πρέπει να καλέσει τους δύο αυτούς πολιτικούς ως μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν την άποψή τους; Και θα σας διαφωτίσει αυτό στο να αντιληφθούμε το πώς το σύστημα αυτό από τη μία πλήρωνε και από την άλλη κυνηγούσε πολιτικούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτό το οποίο μπορώ να πω και πιστεύω και είναι προς τιμήν τους, είναι το ότι αντέδρασαν σωστά. Δηλαδή, προστατεύοντες τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, αρνήθηκαν να επεκτείνουν και να δεχθούν το πενταετές πρόγραμμα που ήταν τέτοια η μεθόδευση, τέτοια ξε… –ντρέπομαι να την πω αυτή την έκφραση- τέτοια προκλητική που επαναλαμβάνω αυτοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και μεθόδευσαν και πέτυχαν τελικά να υψώσουν, όπως είπα, τη σημαία της τεχνολογίας. Γι’ αυτό και πίεσαν αρχικά στον Υπουργό, που δεν ξέρω τι αντιδράσεις είχε, ρε, αδελφέ βάλε 20.000 ψηφιακές παροχές, τι είναι 20.000 ψηφιακές παροχές, να δούμε πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα. Και αφού έβαλαν τις 20.000 ήρθε ευθύς αμέσως το Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε. και ζητάει την επέκταση σε 470 χιλιάδες ψηφιακές παροχές και σε ένα εκατομμύριο μετά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ένα εκατομμύριο, το οποίο δεν υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-1993 και υπεγράφη εν συνεχεία από την κυβέρνηση του 1993-1996.
Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, στο θέμα των προγραμματικών συμφωνιών. Οι συμβάσεις αυτές των 470 χιλιάδων ψηφιακών συσκευών ήταν καθοριστικές για τα επόμενα χρόνια για όλες τις προγραμματικές συμβάσεις και για όλες τις προμήθειες του Ο.Τ.Ε. όπου υπεχρεώνονταν να πάρουν πλέον την ίδια τεχνολογία, τις ίδιες εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αδιαμφισβήτητα, αυτό θέλανε. Και κατά τη στιγμή που η ψηφιακή πλέον τεχνολογία είχε στηριχτεί σε μία άλφα τεχνολογία, σε ένα άλφα σύστημα, ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Και αυτό προστάτευσε συνεχώς το Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε. το οποίο κατέληξε μονοπωλιακά πλέον να δέχεται προμήθεια για την ψηφιακή τεχνολογία μόνο από αυτή την εταιρεία και την καθορισμένη τεχνολογία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, μ’ αυτό που μου απαντάτε, κύριε Υπουργέ, σημαίνει ότι το όφελος που προέκυψε των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών τότε με τη διαπραγμάτευση της διοικήσεως ήταν ένα προσωρινό κέρδος για το ελληνικό δημόσιο, αλλά υπέκρυπτε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εν συνεχεία και μέχρι σήμερα για τη δέσμευση που έλαβε ο Οργανισμός. Και αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ είναι προς ζημία του ελληνικού δημοσίου μέχρι σήμερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ασφαλώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η επιτροπή μας, λοιπόν, δεν πρέπει να στηριχθεί στο κέρδος των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών, αλλά στην απώλεια των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα στις προγραμματικές συμβάσεις. Έτσι, δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Γι’ αυτό και είπα προ ολίγου ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον για την επιτροπή σας, για τις εκάστοτε προμήθειες του Ο.Τ.Ε. από αυτούς τους προμηθευτές, να γίνει εξέταση της τιμής που αγοράζουν με την τιμή που υπάρχει στη διεθνή αγορά. Και εκεί να προκύψει αν είναι, όπως η πρώτη αυτή με τις 470 χιλιάδες ψηφιακές παροχές που αγόρασε σε διπλάσια τιμή, αντιλαμβάνεσθε αν αυτό έχει συνεχιστεί θα είναι κάτι το συγκλονιστικό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε εάν από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ προέκυψε έγγραφο το οποίο βεβαιώθηκε από τη γερμανική Βουλή, ότι πολιτικά πρόσωπα ελάμβαναν από τη SIEMENS προμήθεια 2% και γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της συμφωνίας των ψηφιακών παροχών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν το ξέρω αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε καταθέσει στη δίωξη Ζορμπά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αρχεία της ΣΤΑΖΙ για τη SIEMENS;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ ανέφεραν για τη SIEMENS. Και υπάρχει ερώτησή μου το 1998 που έχω καταθέσει στα Πρακτικά, που αναφέρεται σε συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών, αναφέρεται στον κ. Μαντέλη το συνάδελφό μας, ως τότε Πρόεδρο του Ο.Τ.Ε. και εν συνεχεία Υφυπουργό ότι πήρε ο διευθυντής του 6 εκατομμύρια δολάρια σε μίζα. Αναφέρει για δήμαρχο των Βορείων Προαστίων και αναφέρει από τον τροφοδότη λογαριασμό 709 του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ότι εδόθησαν και χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα και ζητήθηκε τότε το άνοιγμα όλων των λογαριασμών από την CHEMICAL BANK. Βάσει αυτών των αρχείων της ΣΤΑΖΙ βγήκαν οι διώξεις για τα έξι κακουργήματα του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου που μπήκε τελικά και αυτή η δίωξη όλη στο αρχείο.
(XP)
Γιατί βεβαίως αναφερόταν μεν στη SIEMENS αλλά κάποιοι φρόντιζαν να δίνεται μόνο η Intracom και εκεί ήταν ίσως το λάθος όλης αυτής της υποθέσεως που στηρίξαμε.
Κύριε μάρτυς, σε γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ πριν από λίγο καιρό ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κύριος Βουρλούμης, διακομματικός Πρόεδρος, ο οποίος απ’ ό,τι προκύπτει δεν δέχθηκε να ενεργοποιήσει τους όρους των συμβάσεων και τον έλεγχο πίσω για 6 χρόνια των προγραμματικών συμφωνιών, ήρθε σε σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη της Intracom κύριο Σωκράτη Κόκκαλη. Και όταν ανέφερε ότι όλες οι συμβάσεις που έγιναν με βάση τις προγραμματικές, ήταν ζημιογόνες για το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Κόκκαλης του απάντησε, γι’ αυτές τις συμβάσεις να ρωτήσεις τα πρώην αφεντικά σου. Μήπως μπορείτε να μας διαφωτίσετε γι’ αυτό το θέμα; Υπήρχε εμπλοκή ανθρώπων της SIEMENS σε μετέπειτα διοικήσεις του ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ προσωπικά δεν ξέρω. Γιατί απλούστατα δεν παρακολούθησα την όλη πορεία και τον όλο τρόπο διοίκησης του ΟΤΕ. Εκείνο το οποίο σήμερα και δεν ξέρω κατά πόσο συνέβαλα, έδωσα τη δυνατότητα στην Επιτροπή να αντιληφθεί, είναι ότι η ιστορία της ανάμειξης της SIEMENS στην πολιτική ζωή της χώρας, αρχίζει το 1990. Και έκτοτε κατά την εκτίμησή μου είκοσι χρόνια υπάρχει αυτή η συνεχής διαπλοκή μεταξύ αυτής της εταιρείας και του πολιτικού συστήματος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να σας κάνω μία τελευταία ερώτηση που τη θεωρώ πολύ σημαντική. Η μεγάλη κόντρα που υπήρχε τότε ήταν μεταξύ της SIEMENS – Intracom από τη μία μεριά και της Alcatel. Η μία πλευρά εκπροσωπείτο από τη SIEMENS και από τον κύριο Σωκράτη Κόκκαλη, και η άλλη μεριά από τον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη της Alcatel. Υπήρχε ένα τεράστιο μίσος και αντιπαλότητα που έφθασε σε σημείο κάποιες εποχές να αναφέρεται και η πιθανή εμπλοκή της τρομοκρατίας στο κτύπημα κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη από τη 17η του Νοέμβρη. Και αυτή η αντιπαράθεση πέρασε και από τον Τύπο με τα δημοσιεύματα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Κοκκαλίνου, και από την άλλη πλευρά με επιθέσεις κατά συμφερόντων των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη.
Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τους δύο μεγάλους αντιπάλους να συμπλέουν και επιχειρηματικά και οικογενειακά. Σε γάμο που έκανε η οικογένεια Βαρδινογιάννη κάλεσε ως επίτιμο καλεσμένο τον κύριο Κόκκαλη, ενώ κάποτε κατηγορούντο μεταξύ τους. Τι έχει συμβεί και αυτό το μεγάλο πάθος του παρελθόντος έχει φθάσει σε συμφωνία; Μήπως έχουν πια μία επιχειρηματική συμφωνία να κλείσουμε αυτές τις υποθέσεις και να μη χυθεί αίμα στον πολιτικό στίβο και στον επιχειρηματικό στίβο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν μπορώ να σας πω. Είναι οικογενειακά θέματα. Δεν με αφορούν και δεν μπορώ να αναμειχθώ σε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν ο κ. Γιάννης Τζανετάκης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SIEMENS ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ούτε αυτό το γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Φαντάζομαι κύριε Κεφαλογιάννη, ότι γνωρίζετε τις θέσεις κόμματός μας σαν έμπειρος και παλιός πολιτικός όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες και στην εξέλιξη σ’ αυτό τον τομέα. Ξεκινώντας την κατάθεσή σας είπατε και σωστά, ότι ανεξάρτητα αν υπήρχε ή όχι η απόφαση του ΚΥΣΥΜ, αυτό είναι ένα ερωτηματικό, διότι ιστορικά έχουμε και πλαστογράφηση των αποφάσεων του ΚΥΣΥΜ αν θυμάστε, ανεξάρτητα αν ισχύει στην πράξη η SIEMENS μπαίνει στον ΟΤΕ, το 1988.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Με την προμήθεια των 84.000 ψηφιακών παροχών και 20.000…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ογδόντα χιλιάδες κυκλώματα και είκοσι χιλιάδες ψηφιακές παροχές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπαίνει με αυτή την απόφαση. Παρεμπιπτόντως σας υπενθυμίζω ότι σαν κόμμα την είχαμε καταγγείλει και είχαμε βοηθήσει να γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ.
Είπατε σωστά ότι ο κ. Χαραλάμπους και ο κ. Μπαντουβάς δεν υπέκυψαν στην απόφαση του κυρίου Τόμπρα για τις 470.000. Και τότε είχαν γίνει τεράστιες κινητοποιήσεις εργαζομένων. Ήταν τότε που είχαν αποκλείσει τον κύριο Τόμπρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς. Το ανέφερα προ ολίγου. Απόλυτα σωστά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εμείς ήμασταν στην πρώτη γραμμή.
Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε καλά την υπόθεση της ΕΛΒΗΛ. Είχε ιδρυθεί επί Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει το 1981 ότι θα αποτελέσει τον στρατηγικό τομέα ανάπτυξης τεχνολογίας στη χώρα μας. Γνωρίζετε ότι από το 1981 μέχρι το 1989 δεν έγινε τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μέχρι το 1986 δεν έγινε τίποτα απολύτως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το 1986 άρχισε ο ενταφιασμός της ΕΛΒΗΛ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα κατά την κρίση μου δεν αρχίζει και τελειώνει στην Οικουμενική. Θα πω και για την Οικουμενική. Έχει μία συνέχεια η ιστορία της εμπλοκής της SIEMENS και των άλλων πολυεθνικών. Έχει μία στρατηγική. Φαίνεται. Δεν ήρθε ξαφνικά στον ουρανό το 1990. Το 1990 που συνέβησαν όπως τα περιγράψατε, υπάρχει ο ισχυρισμός και δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ ομόφωνα, γιατί συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις στο Δ.Σ. , όλα τα κόμματα, που επικαλείται συμβατικές υποχρεώσεις του ΟΤΕ απέναντι στη SIEMENS και την Intracom οι οποίες είχαν συνέπεια λέγανε, να εμπλακούν σε μία μεγάλη δικαστική διαμάχη και να τραβιόμαστε για δύο-τρία χρόνια. Και το δεύτερο είναι αυτό που μας είπατε σεις. Το τρίτο είναι ότι έχουμε κερδίσει 5,5 δις. με την επαναδιαπραγμάτευση. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι ακριβώς. Η άρνησή μου να προχωρήσω τότε οδήγησε αυτούς στο να μειώσουν τις τιμές προσφοράς για να γίνουν περισσότερο ελκυστικοί και να κάμψουν τη δική μου άρνηση γι’ αυτή την προμήθεια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω τη δική σας προσφορά. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις γινόντουσαν πριν φθάσει στο τελικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βέβαια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα υπήρχε πίεση μπορώ να πω και από τους εκπροσώπους που είχαμε εμείς στο διοικητικό συμβούλιο απ’ όσο λόγο μπορεί να είχαμε γι’ αυτές τις συμβάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έρχεται και υπογράφεται η συμφωνία με τις 470.000. Θυμάστε τις προτάσεις που είχε διατυπώσει το ΚΚΕ τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας τις διαβάσω. Πρώτον, σύσταση διακομματικής επιτροπής για τον έλεγχο των μεγάλων κρατικών προμηθειών και του ΟΤΕ. Δεύτερον, να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού προμήθειας ψηφιακών κέντρων από τον ΟΤΕ και παράλληλα να κινηθούν διαδικασίες απεμπλοκής από την υποχρεωτική συνεργασία με τη SIEMENS. Τρίτον, να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της ΕΛΒΗΛ που μετά τις αποφάσεις ήταν κλινικά νεκρή και να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΤΕ. Οι όροι αυτοί είχαν γίνει αποδεκτοί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Σωστά. Στις περισσότερες από αυτές τις προτάσεις συμφωνούμε. Εξάλλου η εισήγησή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, περίπου αυτή ήταν. Βεβαίως υπήρχαν και οι εκπρόσωποι του Συνασπισμού μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ήταν ο κ. Δραγασάκης, ο κ. Λιάσκας και ο κ. Γιάνναρος.
(1XP)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτές, λοιπόν, τις προτάσεις τις έχετε υπόψη σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν τις έχω υπόψη μου, αλλά όπως μου τις διατυπώνετε τώρα, δεν διαφωνούμε. Και η εισήγησή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτό ήταν: να αγνοήσουμε τις προτάσεις που είχε κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη SIEMENS και να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για καλύτερες τιμές και καλύτερη τεχνολογία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ξαναλέω, λοιπόν, ότι σε αυτό υπήρχε η αντίρρηση ότι θα εμπλακούμε σε δικαστικές διαμάχες, γιατί είχε δεσμεύσει η προηγούμενη διοίκηση Τόμπρα τον Ο.Τ.Ε. με ρήτρες, οι οποίες θα ήταν ζημιογόνες και, δεύτερον, έλεγαν ότι θα καθυστερούσαν για δύο χρόνια. Εγώ δεν λέω αν συμμερίζομαι ή όχι. Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα εμείς διατυπώσαμε αυτές τις τρεις προτάσεις. Αυτές οι τρεις προτάσεις αν υλοποιούνταν, θα άλλαζε ριζικά η κατάσταση με τη SIEMENS και με την INTRACOM ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ η SIEMENS και η INTRACOM την προσπάθεια να μονοπωλήσει την προμήθεια του Ο.Τ.Ε. σε ψηφιακό υλικό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το θέμα δεν είναι τι θα έκανε η SIEMENS. Η SIEMENS κάνει τη δουλειά της, όπως την κάνουν και όλες οι πολυεθνικές και η ALCATEL και άλλες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτοί δεν είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά οτιδήποτε, διότι η πρότασή τους έπασχε στο σημείο ότι ήταν παράνομη και αντίθετη με το καταστατικό του O.T.E. Παράνομη μεν, διότι ήταν απευθείας ανάθεση που δεν επιτρέπεται, από τη στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να έχει η υλοποίηση αυτή έγκριση του αρμόδιου Υπουργού και…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για να μην μπερδευόμαστε, εγώ σας λέω για τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει πριν να υπάρξει η νέα απόφαση. Αυτό ισχυριζόταν τότε ο Ο.Τ.Ε.: «Έχω αναλάβει δεσμεύσεις με την προηγούμενη και άρα, θα την πατήσουμε.»
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μα σας επαναλαμβάνω τι είπατε προ ολίγου και πολλές φορές. Πάντοτε επικαλούντο τη σημαία, πως ύψωσαν τη σημαία της τεχνολογίας μας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν λέω για τη σημαία. Λέω ότι υπήρχαν ρήτρες και δεσμεύσεις του Ο.Τ.Ε. από το 1988. Αυτή ήταν η αιτιολογία και ότι θα μπλέξουμε σε δικαστική διαμάχη.
Εγώ άλλο σας ρώτησα: Αν μία κυβέρνηση έβγαινε μετά και υλοποιούσε αυτούς τους τρεις όρους που έβαλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, θα μπορούσε να πετάξει και τη SIEMENS έξω; Διότι υπήρχε και μια ολόκληρη στρατηγική. Δεν είναι θέμα να βγάλουν τη μία και να μπει η άλλη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν μπορώ να ξέρω εγώ τώρα τι επιπτώσεις θα είχε. Εν πάση περιπτώσει,…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τέλος πάντων, δεν θέλω να σας κουράσω σε αυτό. Άλλωστε είναι και ένα θέμα πολιτικής τοποθέτησης.
Ας συνεχίσω, λοιπόν. Εσείς είπατε «Γνωρίζω. Ήμουν, βέβαια, τότε Βουλευτής, αλλά αυτό δεν έπαιζε κανέναν ιδιαίτερο ρόλο. Απλώς έτσι εκλάμβανα την κατάσταση που υπήρχε.» Όμως, όταν κάνατε δήλωση στις εφημερίδες, είπατε –διαβάζω τη δήλωσή σας- τα εξής: «Διατηρώ τις απόψεις μου.» Αυτό είναι καθαρό. «Οι προσπάθειές μου έφεραν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5,5 δισεκατομμύρια.» Πάντως η μείωση κατά 5,5 δις δεν είναι λίγη. Αυτό δείχνει και πώς είχε καταρτιστεί η προηγούμενη με τον κύριο Τόμπρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Σωστό είναι αυτό που λέτε, κύριε Παφίλη, διότι από τη στιγμή που αυτοί πρότειναν διπλάσια τιμή απ’ ό,τι στην ελληνική αγορά, είχαν τη δυνατότητα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι μόνο διπλάσια. Και πολλαπλάσια πολλές φορές.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι, πολλαπλάσια πολλές φορές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η ευθύνη, λοιπόν, της υπογραφής ανήκε αποκλειστικά στο διοικητικό συμβούλιο του Ο.Τ.Ε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχε το δικαίωμα να αγνοήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, λέτε ότι η απόφαση ήταν νόμιμη. Αφού η ευθύνη είναι στον Ο.Τ.Ε., το άλλο είναι θέμα να την πάρει ή να μην την πάρει υπόψη. Δεν βάζετε θέμα νομιμότητας, απ’ ό,τι καταλαβαίνω εγώ στη δήλωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, η έλλειψη νομιμότητας υπάρχει. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, όμως, δεν το λέτε εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Καλά, εντάξει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τέλος, λέτε «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στην επιχειρηματολογία των τριών αρχηγών, τέλος πάντων, που πήραν την απόφαση». Υπήρχε η επιχειρηματολογία. Ήταν αυτή που σας είπα προηγουμένως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τι να πω, όμως, εγώ;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και επειδή εμείς –φυσικά τότε ήταν ενιαίος Συνασπισμός- ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχαμε μια ολόκληρη θέση για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και βλέπαμε πού πήγαινε είτε με τη SIEMENS είτε με την INTRACOM είτε με την ALCATEL είτε με τη NORTH TELECOM –δεν ξέρω πώς τις λένε και όλες τις υπόλοιπες- γι’ αυτό ακριβώς θέσαμε αυτούς τους όρους, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν.
Εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω τίποτα, αλλά πολύ απλά να σας ρωτήσω: Έπεσε η Οικουμενική. Έρχεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν θέσατε πάλι το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Απ’ ό,τι θυμάμαι ο Υφυπουργός που ανέλαβε την ευθύνη του Ο.Τ.Ε. ήταν ο κύριος Κράτσας και νομίζω πως συνέχισε στο ίδιο μοτίβο τη δική μου άποψη και υπήρξε πλήρης διαφωνία. Εν τω μεταξύ, είχε υποβάλει μήνυση ο κύριος Αδριανόπουλος στους εκεί εκπροσώπους της SIEMENS και πήγα και στο Δικαιοσύνης –όπου εκλήθηκα δύο φορές- και κατέθεσα, αλλά η Δικαιοσύνη έβγαλε απαλλακτικά βουλεύματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όμως, δεν τέθηκε ως πολιτικό θέμα. Απ’ όσο γνωρίζω δεν αμφισβητήθηκε από κανένα πολιτικό Αρχηγό με τη διαφορά ότι εμείς καταγγείλαμε πως αυτά που είχαμε προτείνει δεν τα εφάρμοσε καμία κυβέρνηση, ούτε της Νέας Δημοκρατίας ούτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εσείς μπορεί να καταγγείλατε, αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πώς δεν υπήρχε αντίδραση; Μέσα στον Ο.Τ.Ε; Υπήρχαν κινητοποιήσεις κ.λπ. Τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν λέω για εσάς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέτε από την Κυβέρνηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εν πάση περιπτώσει, μάλλον όλοι συμβιβάστηκαν και άφησαν αυτήν την ιστορία…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συμβιβάστηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κυβερνούσαν. Εμείς συνεχίσαμε στην ίδια γραμμή. Δεν το γνωρίζετε αυτό; Ακόμη και σήμερα το λέμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): …η οποία έφθασε μέχρι των ημερών μας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τώρα απ’ αυτά που είπε ο κ. Καμμένος εγώ θέλω να επαναλάβω μόνο δυο πράγματα και θα τελειώσω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Νομίζω πως πλέον είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Η προσπάθεια εμπλοκής όλων, που είπε ο κ. Καμμένος ο οποίος λείπει κιόλας, εμάς τουλάχιστον δεν μας ακουμπά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δήλωση κάνετε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Θα πρέπει να απολογηθεί ο κ. Καμμένος για τη Νέα Δημοκρατία που στηρίζει τόσα χρόνια και για όλη τη στρατηγική που ακολουθείται στις τηλεπικοινωνίες.
Όσο για τα αρχεία της Στάζι, θα επαναλάβω την εξής δήλωση που είχα κάνει και προηγουμένως: Αρχεία της Στάζι, τα οποία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δουλεμένα στις μυστικές υπηρεσίες, έχουν λιγότερη αξία απ’ ό,τι το χρησιμοποιημένο χαρτί της τουαλέτας! Μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιεί όπως θέλει και όποτε θέλει. Επομένως, εμείς, τουλάχιστον, σε τέτοια συζήτηση δεν εμπλεκόμαστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ περιέγραψα τη χρονική περίοδο για την οποία είχα την ευθύνη και τις ενέργειες που έκανα για όλη αυτήν την ιστορία. Το βέβαιο είναι ότι και οι τρεις πολιτικοί Αρχηγοί αρχικά συνεφώνησαν. Τώρα το τι ακολούθησαν εν συνεχεία τα Κόμματα στην πολιτική τους είναι άλλη ιστορία. Αφορά τα Κόμματά σας και τις θέσεις που υποστηρίξατε δημόσια και στο Κοινοβούλιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Εμείς θέσαμε συγκεκριμένους όρους εκείνη την περίοδο, τους οποίους δεν τήρησε ούτε το δικό σας Κόμμα ούτε το Κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό είναι!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κύριε Παφίλη, αυτή η συζήτηση δεν βγαίνει πουθενά!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά, όμως, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δεν θεωρούμε ότι συνεργήσαμε σε κανενός είδους…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κύριε Παφίλη, όχι, διότι ο εκπρόσωπός σας –δεν ξέρω πώς ακριβώς λεγόταν: Γενικός Γραμματέας ή Αρχηγός- συμμετείχε σε όλες αυτές τις διαδικασίες και μάλιστα συμμετείχε και στη σύσκεψη –εκ των υστέρων το πληροφορήθηκα από σημείωμα προς εμένα- των τριών Αρχηγών με τον Πρωθυπουργό, για να καταλήξουν στην απόφαση να προμηθευτούν αυτό το ψηφιακό υλικό.
(XF)
(2NP)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας επαναλαμβάνω τις τρεις προϋποθέσεις και τους τρεις όρους που βάλαμε, για να συνεννοηθούμε.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μας τιμάτε ιδιαίτερα για το ότι βρίσκεστε σήμερα εδώ, γιατί είστε ένας άνθρωπος που έχει εκλεγεί δεκατέσσερις φορές επί σχεδόν πενήντα χρόνια, από το 1958 έως το 2007. Έχετε εκλεγεί με άμεση καθολική ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σας έχει χαρακτηρίσει από το Βήμα της Βουλής «σημαία» της Νέας Δημοκρατίας. Είστε ο μακροβιότερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ τιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους οι οποίοι εκλέγονται και ξανά εκλέγονται και πόσο μάλλον κάποιον ο οποίος έχει εκλεγεί δεκατέσσερις φορές και προ της χούντας και μετά τη χούντα και με άμεση ψηφοφορία. Και συγγνώμη αν είναι κάποιος επικρατείας Βουλευτής μέσα στην Αίθουσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Υπάρχουν άνθρωποι που είναι υπέρ της λίστας, όπως εγώ, ο κ. Παφίλης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άλλο ο σταυρός προτίμησης, άλλο ο επικρατείας και ο Ευρωβουλευτής.
Είναι, λοιπόν, ο Γιάννης ο Κεφαλογιάννης ο πολιτικός που αποδεδειγμένα όρθωσε το ανάστημά του -αυτό φαίνεται, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανέναν- και το πλήρωσε -είπε ορισμένα πράγματα- προσπαθώντας να φέρει τη διαφάνεια με ένα διαχρονισμό που έπρεπε να γίνει, κάτι που κατά την άποψή μου πρέπει να επαινείται και να αποτελεί και παράδειγμα.
Κύριε Υπουργέ, μόνο το 1994 αναφέρατε στον κ. Πρετεντέρη αυτά τα περί των τριών αρχηγών; Ξέρετε γιατί σας το λέω; Γιατί έχω μπροστά μου τα Πρακτικά της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου του 2000, στα οποία αναφέρεται: «Ως Υπουργός στην Οικουμενική του κ. Ζολώτα μου ζητήθηκε να τεθεί μια μεγάλη προμήθεια υλικού απευθείας σε ιδιώτη χωρίς διαγωνισμό και σε τιμές υπερβολικά υψηλές έναντι των διεθνών τιμών. Το Υπουργείο επέμενε σε διεθνή διαγωνισμό που θα εξασφάλιζε καλύτερη ποιότητα, πιο συμφέρουσες τιμές για το δημόσιο. Επειδή οι πιέσεις ήταν αφόρητες και η διοίκηση του Οργανισμού λειτουργούσε προς την κατεύθυνση του ιδιώτη, αναγκάστηκα να φέρω το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο». Ό,τι μας είπατε σήμερα. «Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να σταματήσουν αμέσως οι διαδικασίες που είχαν αρχίσει μεταξύ του ιδιώτη και του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, μοναδικός μέτοχος του οποίου ήταν το δημόσιο, να πάει να δώσει τη δουλειά, ύστερα από παρέμβαση των Αρχηγών, που στήριζαν την Κυβέρνηση». Αυτό ακριβώς μας καταθέσατε και σήμερα. Το λέω αυτό γιατί είπατε πριν σε ερώτηση της κυρίας Τσόνογλου ότι το 1994 το είπατε στον Πρετεντέρη και δεν κουνήθηκε φύλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μετά από αυτό, που το αναφέρατε στο Βήμα της Βουλής το 2000, κουνήθηκε φύλλο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καταθέστε το παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Βεβαίως. Είναι Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων.
Ούτε και τότε κουνήθηκε φύλλο παρ’ ότι το είπατε. Για τους τρεις Αρχηγούς είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ουδείς μίλησε ποτέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κάνετε λάθος. Υπήρχε ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. Μιλήσαμε με ανακοινώσεις και με σελίδες ολόκληρες γι’ αυτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επειδή έγιναν αλλεπάλληλες ερωτήσεις προς τον κ. Κεφαλογιάννη, χαρτιά είχατε τι έκανε ή τι δεν έκανε ο Κιουλάφας, τι έκαναν οι Αρχηγοί, αν έστειλαν χαρτί; Εμένα μου αρκεί ότι καταθέτει ενόρκως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο πολιτικός του μεγέθους του Κεφαλογιάννη –πενήντα χρόνια Βουλευτής- περί τριών Αρχηγών.
Κατάλαβα καλά, κύριε Υπουργέ, ότι η παροχή που παραγγέλθηκε τελικά ήταν δυο φορές και βάλε ακριβότερη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βέβαια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει χρονικό πιο γρήγορης απόφασης σε κυβερνητικό επίπεδο, 30 του μηνός, 31 του μηνός και 1η του μηνός. Μας τα περιγράψατε εξπρές. Αυτό ήταν σε εν ριπή οφθαλμού.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ήταν η πληροφορία που είχαμε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεδρίασαν ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, νύχτα. Και την επ’ αύριο το μεσημέρι υπέγραψαν την απόφαση. Και μετά πήραν την απόφαση δήθεν του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εσείς ως κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη γιατί έγινε όλο αυτό; Εντάξει, δεν ήσασταν στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, δεν το ρώτησα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή δεν τον ρωτήσατε ποια ήταν τα κίνητρα που έγινε αυτή η διαδικασία εξπρές, αυτό το πράγμα το απίστευτο -μέσα σε μιάμιση μέρα έγιναν τα πάντα, μεσάνυχτα- και ποιος ήταν αυτός ο μυστηριώδης λόγος που έπρεπε σώνει και καλά να αγοραστούν αυτά τα πράγματα από τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αφήνω τον καθένα να φανταστεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κατόπιν όλων αυτών, κύριε Πρόεδρε, επειδή μιλήσαμε πριν για μάρτυρες, επαναφέρω την πρότασή μου να προσέλθει να καταθέσει ως μάρτυρας ο κ. Μητσοτάκης, καθώς και οι κ.κ. Κιουλάφας Κεφαλέας, διότι κατ’ επανάληψη ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε αυτούς τους δύο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Συμφωνώ. Έκανα και εγώ δική μου πρόταση. Και ο κ. Κεφαλέας και ο κ. Κιουλάφας πιστεύω ότι θα προσφέρουν στην επιτροπή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στο ενημερωτικό σημείωμα που μας έχετε καταθέσει, αντιπαρέρχομαι τα περί της απίστευτης ανορθογραφίας του σημειώματος που υπογράφει ο κ. Κιουλάφας και ο αείμνηστος ο Τάσος ο Μίνης. Ανορθογραφίες ως προς τις εταιρείας. Τη μια η SIEMENS αναφέρεται ως «SEMENS», την άλλη η INTRACOM είναι ή με «C» ή με «K», είναι με «R» ή με «P». Όταν υπογράφεις και είσαι διευθύνων σύμβουλος –τι ήταν ο Κιουλάφας τότε, γενικός διευθυντής;- που απευθύνεται σε Υπουργό, εντάξει, εγώ μένω «ξερός». Αλλά μένω «ξερός» και από το εξής. Αναφέρεται επί λέξει ότι η διοίκηση του Ο.Τ.Ε. υπέβαλε 30.1.1990 σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις Αρχηγούς των κομμάτων…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και πιο κάτω αναφέρει: «Την 31.1.1990 ενημερώθηκε η διοίκηση επί της θετικής θέσεως των τριών Αρχηγών σχετικά με την προμήθεια 470.000 παροχών. Μετά από αυτό συνήλθε το διοικητικό συμβούλιο και ομόφωνα αποφάσισε την αγορά των ψηφιακών παροχών, την 1.2.1990, ώρα 00.10’» όπως ακριβώς είπατε, δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Και γράφει και στη δεύτερη σελίδα του σημειώματος αυτού με τις ανορθογραφίες, την απόφαση των τριών Αρχηγών στη συνάντησή τους στις 20.1.1990, στην οποία παρίσταται ο κύριος Πρωθυπουργός. Εννοεί τον αείμνηστο Ζολώτα.
Ο Κιουλάφας αναφέρει ότι βρέθηκαν οι Αρχηγοί, ότι βρήκε θετική γνώμη των Αρχηγών και γι’ αυτό πήγε καλό ταξίδι, δηλαδή πήγε στα σκουπίδια, δυστυχώς η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που επίσης μας τη δώσατε, κύριε Κεφαλογιάννη και η οποία αναφέρει ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός για τις παροχές.
Αλλά εδώ βλέπω το εξής προκλητικό. Ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. υπέγραψε συμβάσεις την ίδια μέρα, όπως μας κατέθεσε ο κύριος Υπουργός, την ίδια μέρα ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου διαβιβάζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λέει «κάντε διαγωνισμό για λόγους διαφάνειας» ενώ έχει προλάβει ο Ο.Τ.Ε. να υπογράψει τη σύμβαση. Γι’ αυτό συνεδρίασε τα μεσάνυχτα, δέκα λεπτά μετά.
Αυτά είναι απίστευτα πράγματα. Μόνο στην Ελληνοφρένεια και στο Αλ Τσαντίρι έχουν θέση ή σε κάποιες προηγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Κεφαλογιάννη, να σας καλωσορίσω και εγώ στην επιτροπή μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εύχομαι η κατάθεσή σας να μας βοηθήσει να βγάλουμε άκρη σ’ αυτό το σκάνδαλο, παρ’ ότι έχουν περάσει χρόνια και τα ίχνη έχουν σβηστεί μέσα από συγκαλύψεις, συμψηφισμούς, βουλεύματα κ.λπ. αλλά προσπαθούμε.
Γνωρίζετε αν υπήρχαν εκείνη την εποχή μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. από το 1987, 1988 που άρχισε να ζυμώνεται το πράγμα, μέχρι το 1990, που να επιμένουν στο αίτημα για διαγωνισμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, δεν το ξέρω. Δεν ξέρω τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ειλικρινά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχει αλλάξει πολλές φορές στα χρόνια που σας περιέγραψα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Το μόνο που θυμάμαι για την περίοδο εκείνη ήταν ο Πρόεδρος ο κ. Μήνης και ο διευθύνων σύμβουλος ο κ. Κιουλάφας.
(GM)
BA
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Απ’ ό,τι θυμάμαι ως πολίτης ενεργός, ως αναγνώστης εφημερίδων και ενεργά ενταγμένος στο χώρο της Αριστεράς, είναι ότι υπήρχαν κάποιοι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκλεγμένοι στο Δ.Σ. με τη στήριξη της Αριστεράς, όπως οι κ. Στρατούλης και Χριστοφορίδης, οι οποίοι διαφωνούσαν πλήρως με τις απευθείας αναθέσεις και έλεγαν «διαγωνισμός, διαγωνισμός, διαγωνισμός».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μία φορά πήγα εκεί στο Διοικητικό Συμβούλιο να παρουσιαστώ και γινόταν εκεί η «χάβρα των Ιουδαίων», αντεγκλήσεις και έφυγα απογοητευμένος, γιατί εν πάση περιπτώσει με τίποτα δεν ήθελε το Διοικητικό Συμβούλιο να υιοθετήσει αυτές τις θέσεις που σας υποστήριξα εδώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο: Μέσα στα επιχειρήματα που καταγράφονται από το Δ.Σ. του ΟΤΕ υπάρχει κάποιο που λέει ότι η προηγούμενη διοίκηση, δηλαδή η διοίκηση Τόμπρα, είχε αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις με τις συμβάσεις που είχε ήδη υπογράψει που έδεναν χειροπόδαρα τον ΟΤΕ υπέρ των συμφερόντων της SIEMENS και της INTRACOM. Αυτό είναι σωστό ότι θα εγείρονταν θέματα κλπ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Είναι σωστό ότι πράγματι είχαν πιέσει και είχε αναλάβει πολύ μεγάλες δεσμεύσεις το Διοικητικό Συμβούλιο έναντι των προμηθευτριών εταιρειών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας είπατε, ότι από αυτήν τη συνάντησή σας με τον κ. Μητσοτάκη, παρότι διατηρήσατε την άποψή σας, προέκυψε πρώτον, μία δήλωση, την οποία μας διαβάσατε και θέλουμε να την εξέλθουμε λίγο και δεύτερον, είπατε και ένα «ναι» σε μία αναβολή μίας μέρας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να μεθοδεύσει, όπως είπατε, την παραίτηση της Κυβέρνησης Ζολώτα με πρόσχημα κάποιο άλλο θέμα, την προαγωγή των αξιωματικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική καταγγελία, ότι δηλαδή ήταν μία «μαϊμού» διαφωνία για να καλύψει τη δική σας διαφωνία, θα ήθελα να μου πείτε αυτό που το στηρίζετε, πως το θεμελιώνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Να σας πω εκτιμώντας τη μεγάλη εμπειρία του κ. Μητσοτάκη. Εγώ βέβαια αντί να έκανα αυτή τη δήλωση, αν έβγαινα να φωνάξω και να πω ότι η διαφωνία μου υπήρξε αυτή, ότι δηλαδή διαφώνησα εγώ και το Διοικητικό Συμβούλιο με την έγκριση των πολιτικών αρχηγών που προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων, θα ήταν για μένα ένας κόλαφος για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Θέλω να σας πω, κύριε Παπαδημούλη, ότι ειλικρινά πιστεύω ότι σε καμία κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να έχει συμβεί αυτό το οποίο συνέβη στη χώρα μας, δηλαδή να πάρει ομόφωνη απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο που διαχειρίζεται όλες τις κρατικές υποθέσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Κεφαλογιάννη, ρώτησα κάτι άλλο, γιατί αυτό το αναπτύξατε επαρκώς και πειστικότατα.
Σας ρωτώ το εξής: Έχετε κάποια στοιχεία, συλλογισμούς, που να τεκμηριώνουν ότι ο λόγος που προβλήθηκε στους πολίτες ήταν «μαϊμού», ήταν πρόσχημα, ενώ η πραγματικότητα ήταν άλλη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όταν μου ζητά να αναβάλω την παραίτησή μου για μία μέρα για την επαύριο που προβάλλεται κάποιος άλλος λόγος, νομίζω ότι αυτό…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέτε ότι είναι κοινή λογική.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς σε αυτήν τη δημόσια εκδοχή, σε αυτήν την προσχηματική δικαιολογία συναινέσατε δια της σιωπής ή διαφωνήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δια της σιωπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο που πήγατε στις 25 Ιανουαρίου του 1990 και είπατε «κοιτάξτε, κύριοι, εδώ το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της χώρας αλλά και της εταιρείας του ΟΤΕ, που είναι δημόσια εταιρεία, επιβάλλει να προχωρήσουμε και να προετοιμάσουμε έναν διαγωνισμό» υπήρξε τελικά ομόφωνη απόφαση, όπως είπατε. Υπήρξαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να σας πουν «όχι, διαφωνούμε, έχουμε ενστάσεις, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε με απευθείας ανάθεση»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, κύριε Παπαδημούλη, δεν υπήρξε κανένας αντίλογος. Υπήρξε ομόφωνη αποδοχή της εισήγησής μου, γι’ αυτό και αποφάσισε την συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής και προχωρήσαμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω ειδικότερα, γιατί έχω μία ευαισθησία. Ο μακαρίτης ο Γιάνναρος, με τον οποίο με συνδέουν και δεσμοί δεκαετιών και ο Γιάννης ο Δραγασάκης που ανήκαν στον τότε Συνασπισμό της Αριστεράς, τον ενιαίο πολυκομματικό Συνασπισμό της Αριστεράς και ήταν στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα, προέβαλαν αντιρρήσεις, ή ενστάσεις, ή επιφυλάξεις στην εισήγησή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν προέβαλαν καμία αντίρρηση. Εξάλλου με τους ανθρώπους αυτούς προϋπήρξα και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης του κ. Τζανετάκη και τους ήξερα πολύ καλά και τους εκτιμούσα αφάνταστα και τώρα εκτιμώ τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Γιάνναρο. Ήταν ευπρεπείς, αξιοπρεπείς και υπεύθυνοι άνθρωποι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κάτι άλλο να σας ρωτήσω και είναι θέμα κρίσης, δηλαδή αίσθησης, δεν είναι θέμα πραγματικών περιστατικών: Από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς υπήρχε κατά την εκτίμησή σας κάποιος ο οποίος να έπαιξε το ρόλο του επισπεύδοντος σε αυτήν τη διαδικασία; Και αν ναι, ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν μπορώ να το πω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η αίσθησή σας, η πεντηκονταετή σας πολιτική εμπειρία τι λέει, κύριε Κεφαλογιάννη; Είστε και Κρητικός από το Ρέθυμνο και φημίζεστε για την ευθύτητα των απαντήσεών σας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν ξεχώριζε λόγω ύψους, ας πούμε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Ερωτάται ο μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν θα απαντήσω, κύριε Παπαδημούλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το σέβομαι!
Να σας κάνω μία πιο ευθεία ερώτηση, χωρίς να σημαίνει ότι εγώ υιοθετώ αυτό το πράγμα, αλλά προσπαθούμε από εσάς να βγάλουμε κόκκους αλήθειας:
Πιστεύετε ότι ο τότε αρχηγός σας χρηματίστηκε γι’ αυτό το θέμα, ή ζύγισε διαφορετικά τα πράγματα συνυπολογίζοντας τα υπέρ και κατά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν μπορώ να ξέρω τίποτα απολύτως από αυτά τα θέματα, γιατί ποιος να μου το πει εμένα και ποιος να με ενημερώσει πάνω σε αυτά τα θέματα όταν ήταν γνωστές οι θέσεις που υποστήριζα;
Εκείνο που στην αγορά βγήκε είναι ότι οι τρεις αρχηγοί επικαλέστηκαν ότι αυτά τα χρήματα τα οποία πήραν, τα διέθεσαν στο κόμμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σεβαστή και κατανοητή απολύτως η απάντησή σας. Δεν θέλω καθ’ οιονδήποτε τρόπο να σας πιέσω, απλώς ρωτώ μήπως βοηθηθούμε.
Θυμάμαι επίσης από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής, κύριε Κεφαλογιάννη, ότι υπήρχαν και ανταγωνιστές αυτών των εταιρειών εν Ελλάδι, δηλαδή της SIEMENS και της INTRACOM. Θυμάμαι μία εταιρεία ALCATEL. Είναι σωστή η μνήμη μου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι, βέβαια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως γνωρίζετε εάν αυτή η εταιρεία είχε εδώ πέρα κάποιες επιχειρηματικές συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες, κάποιες σχέσεις εκπροσώπησης συνεταιρισμού οικονομικής συνεργασίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια. Επειδή γράφτηκε και στον Τύπο, εν τιμή σας λέω και στον όρκο που πήρα, ότι το περιβάλλον το οποίο ενεπλέκετο τότε στον Τύπο δεν μου εγνώρισε ποτέ αν είχε ή όχι ενδιαφέρον. Ούτε μου εγνώρισε ούτε τίποτα απολύτως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σε ποιο περιβάλλον αναφέρεσθε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Στο περιβάλλον της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σεβαστή η απάντηση.
Να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα: Αφού εξελέγη αυτοδύναμη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας ένα μήνα μετά από αυτήν την κρίση που προκλήθηκε και τις εκλογές, τι έγινε μετά και δεν υπήρξε μέσα στα επόμενα χρόνια ο περιβόητος διαγωνισμός αλλά συνεχίστηκαν οι απευθείας αναθέσεις;
PM
(2GM)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κύριε Παπαδημούλη, αυτό ακριβώς τόνισα από την αρχή και αυτό ήθελα να επισημάνω. Η αγωνιώδης προσπάθεια της SIEMENS ήταν να «βάλει πόδι» -το λέω με λαϊκή έκφραση- γι’ αυτό και πίεσαν και αρχικά πέτυχαν τις 20.000 ψηφιακές παροχές οι οποίες εν συνεχεία χρησιμοποιούνταν ως επιχείρημα ότι η τεχνολογία είναι γνωστή, είναι αυτή και αφού γνωρίζουμε αυτή την τεχνολογία, τι να πάμε να ψάχνουμε άλλη τεχνολογία; Με τον τρόπο αυτό εξάλλου, όπως είπε ο κύριος Παφίλης προ ολίγου, όντως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. στην πρότασή του για το πενταετές πρόγραμμα είχε τέτοιες δεσμευτικές προτάσεις όπου ουσιαστικά υποχρέωνε τον Ο.Τ.Ε. να προμηθεύεται πάντα απ’ αυτές τις εταιρείες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στη διάρκεια της περιόδου όπου ο Ο.Τ.Ε. είχε «δεθεί χειροπόδαρα» πιο πολύ απ’ ό,τι στην περίοδο Τόμπρα μ’ αυτές τις τεχνολογίες και επομένως μ’ αυτές τις εταιρείες, υπήρξαν φωνές από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990-1993 ή από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτή την περίοδο που να λένε «προχωρήστε έστω και με κόστος στην επιλογή του διαγωνισμού και προετοιμάστε τη, γιατί δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη»; Ο κύριος Αϊβαλιώτης ανέφερε μία ομιλία σας στη Βουλή. Ήσασταν ο μόνος που μιλούσε για την ανάγκη διαγωνισμού; Υπήρξε άλλος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990-1003 που να ζητήσει διαγωνισμό και να πει ότι εδώ πέρα κάτι υπάρχει που «μυρίζει» άσχημα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ή του Κοινοβουλίου γενικότερα, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή ξέρει αυτό το χώρο καλύτερα, γι’ αυτό ρωτώ, αλλά δέχομαι και τη διεύρυνση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θυμάμαι ότι υπήρξε μία αντίδραση από τον κύριο Κράτσα που πήγε στο Υφυπουργείο και είχε τη συναρμοδιότητα του Ο.Τ.Ε.. Θυμάμαι ότι ο κύριος Ανδριανόπουλος είχε κάνει μήνυση στον κύριο Κόκκαλη για τις δραστηριότητές του, όπως και ο κύριος Έβερτ, νομίζω. Αυτά όμως έληξαν –σας επαναλαμβάνω- με αθωωτικά βουλεύματα πάντα από την πλευρά της δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι το οποίο και σήμερα αναφέρω με πολλή πικρία για τη στάθμη και για το αίσθημα ευθύνης των δικαστών που διαχειρίστηκαν αυτή την υπόθεση, διότι όταν μου λέει ότι όλα αυτά –ένας τοίχος ολόκληρος- τα έγγραφα και τα ντοκουμέντα αφορούν τον Ο.Τ.Ε., την ψηφιακή τεχνολογία και στη συνέχεια βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα και όταν αυτά τα οποία είπα τα κατέθεσα δύο φορές, αυτό δεν μπορώ να το δικαιολογήσω, δεν μπορώ να το δεχτώ, αλλά συνέβη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση. Κύριε μάρτυς, σας ευχαριστώ για την ουσιαστική συμβολή σας, στο μέτρο των δικών μου ερωτήσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ευχαριστώ κι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Νικητιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Κεφαλογιάννη, μπορείτε να μου πείτε ο περίφημος κύριος Κιουλάφας –που μας προτείνατε να τον εξετάσουμε ως μάρτυρα- από ποιον προτάθηκε να είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν το ξέρω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τίνος άνθρωπος ήταν πολιτικά; Ποιος τον έβαλε εκεί πέρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν το ξέρω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μπορεί να ήταν του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι βέβαια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μπορεί να ήταν του Κ.Κ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Νομίζω ότι κυκλοφορεί –δεν ξέρω από πότε- ότι περί την παράταξη αυτή ήταν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μάλιστα. Σε ερώτηση που σας έθεσε ο κύριος Παπαδημούλης αναφερθήκατε στην περίφημη μία μέρα καθυστέρησης παραίτησης της συγκυβέρνησης και όταν σας ζητήθηκε να ερμηνεύσετε το γεγονός, είπατε «μάλλον η μεγάλη εμπειρία του κυρίου Μητσοτάκη». Αυτό είπατε κατά λέξη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Το οποίο εγώ δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς. Κάνω μία υπόθεση και θέλω να μου την επιβεβαιώσετε ή όχι. Λέτε: «Υποθέτω ότι ο κύριος Μητσοτάκης που είναι μία παλιά «αλεπού» στην πολιτική και ήξερε πώς να χειρίζεται κρίσεις και παρόμοια θέματα και να ξεπερνά δυσκολίες, όταν αντελήφθη ότι θα εκτίθεντο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί από την ιστορία αυτή αν προέκυπτε η παραίτηση, ανακάλυψε έναν άλλο λόγο για να παραιτηθεί η συγκυβέρνηση, ζήτησε μία μέρα καθυστέρηση και «γεννήσαμε» έναν άλλο λόγο». Αν θέλετε, επιβεβαιώστε για να…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς όπως τα λέτε. Αυτή ήταν η δική μου γνώμη. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Σας ευχαριστώ.
Έχω μία άλλη ερώτηση και ζητώ την κρίση σας γιατί μου γεννώνται απορίες. Ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μεγάλη πολιτική προσωπικότης. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι τρεις αυτοί άνθρωποι γνώριζαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο αγοράζει στο διπλάσιο της αξίας του –το γνώριζαν βεβαίως- ένα προϊόν και παρά ταύτα συναινούσαν και μάλιστα πίεζαν προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, χωρίς να υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος. Δηλαδή θεωρητικώς ή και τα τρία κόμματα «λαδώνονταν», ή οι τρεις προσωπικότητες «λαδώνονταν» -και οι δύο αυτές περιπτώσεις μου φαίνονται απίθανες- ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος πέραν της τεχνολογίας την οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε, εκτός πια αν λέτε ή υποθέτετε ότι μπορεί –γιατί ποτέ δεν μπορείς να καταδικάσεις κάποιον- να μην καταλάβαιναν ή να μην αντιλαμβάνονταν ότι το τίμημα ήταν πάρα πολύ μεγάλο για να πάμε στη νέα τεχνολογία. Ποια ερμηνεία μπορείτε να δώσετε που να μπορεί να στέκει, γιατί το να βγω εγώ έξω ή το να μου ζητήσει αύριο το παιδί μου να του απαντήσω αν με ρωτήσει «γιατί, πατέρα, αυτοί οι τρεις τα έκαναν αυτά», δεν μπορώ να εικάσω ότι αυτοί οι τρεις τα «έπιαναν» ή ότι και τα τρία κόμματα τα «έπιαναν». Προσπαθώ να αναζητήσω μία άλλη αιτία, ή δυστυχώς όλα μπορούν να συμβαίνουν σ’ αυτό τον κόσμο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θέλετε να διατυπώσω μία προσωπική άποψη σ’ ένα θέμα στο οποίο δεν μπορώ να έχω ξεκάθαρη άποψη γιατί απλώς δεν το γνωρίζω. Αυτό που είναι γεγονός –και το πιστεύω- είναι ότι δεν είχαν επακριβή ενημέρωση, κύριε Νικητιάδη, για τις διαδικασίες και για τις τιμές των ψηφιακών παροχών. Αυτοί είχαν άλλους ανθρώπους που τους ενημέρωναν. Προσωπικά πιστεύω ότι ο κύριος συνομιλητής και ενημερωτής των αρχηγών ήταν ο κύριος Κιουλάφας, γι’ αυτό και εξακολουθώ να επιμένω ότι θα είναι πολύ σωστή η κλήση και η κατάθεσή του εδώ. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να ήξεραν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι όντως οι τιμές ήταν διπλάσιες απ’ ό,τι στη διεθνή αγορά. Από κει και μετά δεν ξέρω τι αφέθηκε από υποψίες, ότι ό,τι λεφτά πήραν, τα έδιναν για το κόμμα τους. Ούτε αυτό το ξέρω.
(SX)
(2PM)
Απλώς, η αγορά τι έλεγε τότε. Διότι όντως είναι μία απορία. Δηλαδή, πώς επιμένετε και παίρνετε μία απόφαση κόντρα σε Διοικητικό Συμβούλιο; Όταν είμαστε εκεί είκοσι έξι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, είκοσι επτά, πώς είναι δυνατόν να κάνουμε τόσο λάθος εμείς και παρά ταύτα να επιμένουν εκείνοι και να τους πουν, αφήστε τώρα αυτούς, εμείς τους έχουμε Υπουργούς, εμείς δεν είμαστε εδώ; Φωνάξτε το Διοικητικό Συμβούλιο, τις εταιρείες αυτές, να υπογράψετε. Κι έτσι κι έγινε.
Μάλιστα, συνεκλήθη το Διοικητικό Συμβούλιο μεταμεσονύκτια, πριν φτάσει το έγγραφο, που πιστεύω πως είχε φτάσει. Γι’ αυτό έσπευσαν νύκτα να πάρουν την απόφαση και να υπογράψουν την επαύριον το μεσημέρι. Και συγχρόνως τότε να εμφανίσουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ήταν απαγόρευση της συνέχισης της διαδικασίας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε μάρτυς, έχω άλλη μία ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Νικητιάδη, με συγχωρείτε.
Κύριε μάρτυρα, μου δημιουργείται κι εμένα το ερωτηματικό, επειδή ξέρω και το χαρακτήρα σας και το δυναμισμό σας. Ιστορικά δεν συμφωνούμε πάντα. Νομίζω, όμως, ότι συγκλίνουμε σε σχέση με τον τρόπο συμπεριφοράς. Λέω για τους δυο μας.
Εσείς δεν μπορούσατε να ανατρέψετε, ως Υπουργός αρμόδιος, αυτή την απόφαση του… Μπαίνω στη θέση σας και καταλαβαίνω πώς θα αισθανθήκατε. Έχω ένα ερωτηματικό: Υπήρχε δρόμος και τρόπος να ανατραπεί αυτή η απόφαση; Κι αν δεν υπήρχε, γιατί δεν υπήρχε;
Με συγχωρείτε, κύριε Νικητιάδη, που παρεμβαίνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν είχα άλλο δρόμο να ακολουθήσω, παρά να πάω το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το οποίο είχε ήδη αποφασίσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Πριν αποφασίσει. Εγώ υπέστην πιέσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο και από άλλους παράγοντες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το Διοικητικό Συμβούλιο, όμως, ήταν υφιστάμενο Όργανο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι, υφιστάμενο Όργανο, το οποίο μου προέβαλε λόγους επειγούσης σημασίας για τον εκσυγχρονισμό και την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν, όμως, εκ του πονηρού.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι, βεβαίως εκ του πονηρού.
Και προ αυτής της κατάστασης, ήθελα να ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο, ένα συλλογικό Όργανο, που είχε την ευθύνη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορούσατε, όμως, να παύσετε τον Διευθύνοντα… Ήταν τότε Διοικητής, αν θυμάμαι καλά. Εγώ έπαψα κάποιον, ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Με το Διευθύνοντα σίγουρα διαφωνούσαμε κάθετα και μάλιστα κατά τρόπο έντονο, πολύ έντονο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν σας άφηναν να τον διώξετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι. Και βεβαίως…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιχειρήσατε να τον διώξετε; Επιχειρήσατε να τον απομακρύνετε από τη θέση του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τον απείλησα, αλλά χωρίς να έχω την έγκριση, γιατί δεν ήξερα και ποιος τον είχε διορίσει.
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου νομίζω ότι με εκάλυπτε εμένα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): …διότι δεν ήταν δυνατόν να φανταστώ ότι μπορούσε να ανατραπεί μία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν η εταιρεία στην οποία θέλαμε να αλλάξουμε τη ρότα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν ιδιοκτησία του Κράτους με μία μετοχή που είχε ο Υπουργός των Οικονομικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Είναι μία μετοχή που ανήκει στο Κράτος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βέβαια. Και αρμόδιος καθ’ ύλην Υπουργός, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Διαχειριστής, βεβαίως, των δημοσίων πραγμάτων είναι κατά το Σύνταγμα το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ αυτό. Με τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ έχουμε ένα πραξικόπημα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ που ανατρέπει μία απόφαση του συλλογικού κυβερνητικού Οργάνου, του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ο υπέρτατος θεσμός διακυβέρνησης της χώρας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Να συνεχίσω, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε μάρτυς, εκτός από εσάς, όταν φάνηκε πια ολοκάθαρα ότι υπήρχε η πολιτική παρέμβαση των τριών αρχηγών για να καθοδηγηθεί αυτή η απόφαση, στη Νέα Δημοκρατία, υπήρχε άλλος που να φανεί ότι διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη δημοσίως;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ δεν ήξερα την άποψη του κ. Μητσοτάκη. Αυτό φάνηκε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Υπήρξαν φωνές μετά που να διαφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μα, επακολούθησαν τα γεγονότα ραγδαία και τελείωσε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Οπότε δεν υπήρξε κάποια φωνή.
Σε σχέση με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο κ. Φλωράκης τότε συμμετείχε εκφράζοντας την ευρύτερη Αριστερά στην επιτροπή των τριών αρχηγών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτός, αν θυμάμαι καλά…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γιατί ήταν τρεις. Δεν ήταν τέταρτος, κάποιος που συμμετείχε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Νομίζω ότι αυτός εξέφραζε τότε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εξέφραζε το σύνολο της Αριστεράς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ε, μα, βέβαια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Υπήρξε κάποια φωνή διαμαρτυρίας από την Αριστερά, από το κόμμα να εγκαλέσει –ή από το ένα κόμμα ή από το άλλο- τον κ. Φλωράκη γι’ αυτή του την εμφανισθείσα δημοσιοποιημένη…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Δεν θυμάμαι εκ των υστέρων αντίδραση, διότι η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν τόσο ραγδαία…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ναι, ξέρετε, όμως, εσείς κάποια αντίδραση…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: …που να εγκαλείται ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Τόσο ραγδαία ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων, που δεν προλάβαμε… Αυτά συνέβησαν σε δύο ημέρες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως, μας είπατε ότι οι αρχηγοί αμάρτησαν για τα παιδιά τους ή δεν κατάλαβα καλά;
Κύριοι συνάδελφοι, μήπως υπάρχει κάποιο ερώτημα; Δεν υπάρχει.
Κύριε μάρτυρα, σας ευχαριστούμε πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή.
Σας ευχαριστώ, κύριοι συνάδελφοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Πέμπτη 22 Απριλίου 2010 και ώρα 15.00’.
Ώρα λήξης: 15.07’