Δένουν όλα τα κομμάτια του παζλ και των έκτακτων επισκέψεων! Ετοιμάζουν το νέο κούρεμα…
Γράφει ο Economikos
Με το που ανακοινώθηκε η έκτακτη επίσκεψη Μπαρόζο στην Αθήνα, όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται το λόγο της έλευσης, αφού είχε να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2009, προ κρίσης δηλαδή.
Ο Πρόεδρος της ΕΕ, φυσικά, δεν έρχεται τυχαία στην Αθήνα, όπως και τυχαία δεν είναι πολλά πράγματα που έχουν γίνει στη χώρα μας και διεθνώς, που αν τα συνδέσει κανείς όλα τα κομμάτια, βγάζει ένα ωραίο παζλ.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός οτι ο Μπαρόζο έρχεται τις μέρες που θα βρίσκεται εδώ και η τρόικα, για τα μέτρα των 11,7+3 δις ευρώ.
Η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει οτι τα φετινά 3 δις για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας θα βρεθούν, οπως και τα υπόλοιπα 11,7 δις για την περίοδο 2013-14.
Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα βρίσκεται και ο αναπληρωτής Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Κλίντον).
Στο παζλ προστίθεται και το χθεσινοβραδινό άρθρο του Reuters, που δημοσιεύτηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης του Μπαρόζο στην Αθήνα. Τι έλεγε; Ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, επικαλούμενο μάλιστα και δηλώσεις τριων Ευρωπαΐων αξιωματούχων!
Το τελευταίο κομμάτι το παζλ το έβαλε το ΔΝΤ που ζήτησε από την ΕΚΤ να δεχθεί την απομείωση του ελληνικού χρέους. Τι σημαίνουν όλα αυτά με λίγα λόγια; Νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, από τον επίσημο δημόσιο τομέα αυτή τη φορά και όχι από τον ιδιωτικό που έγινε την άνοιξη.
Αυτό ίσως συνοδευτεί και με κάτι άλλο από την πλευρά της Ευρώπης: παράταση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ήδη, όπως αποκάλυψε το Ολυμπία χθες εδώ, το ΔΝΤ έχει δώσει ήδη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα κατά δυο έτη, από το 2014 που έληγε κανονικά το πρόγραμμα, τελειώνει στις 14 Μαρτίου του 2016.
Γιατί απαιτείται νέα αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα; Γιατί πολύ απλά, τα νούμερα για το ύψος του χρέους δεν βγαίνουν. Ο στόχος για το 2020 είναι για το 120% του ΑΕΠ, στα επίπεδα του 2009 δηλαδή, και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει απόκλιση έως και 10 μονάδες ή 30 δις ευρώ.
Όλα αυτά έχουν και αντίκτυπο στις αγορές, που πάντα βρίσκονται μήνες μπροστά από τις κυβερνήσεις, αφού μιλάμε για «κοράκια». Τα ασιατικά χρηματιστήρια έπεσαν, πιέσεις στην Ευρώπη, τα ισπανικά ομόλογα σπάνε κάθε ρεκόρ για μια ακόμα μέρα (είναι σε κατάσταση πλήρους μνημονίου η χώρα).
Και για το τέλος αφήσαμε κάτι πιο ..συνομοσιολογικό: δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο που λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σενάρια για νέο κούρεμα ήρθε στην Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον, ενώ πέρυσι λίγες μέρες πριν τη σύνοδο που αποφασίστηκε το πρώτο κούρεμα 21% στα ομόλογα, είχε έρθει η Χίλαρι Κλίντον…