Διαχωρίζεται η EFG και η Eurobank. Στους κληρονόμους Λάτση η Eurobank (δηλαδή τους φίλους του Ανδρέα Παπανδρέου, γιού του Γιώργου;)
Η Eurobank ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος EFG, που κατέχει σήμερα το 44,70% των κοινών μετοχών της Eurobank, θα ανακατανείμει με μεταβίβαση εντός της ημέρας ποσοστό 43,55% στα εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση, καθώς και στο ίδρυμα με την επωνυμία «John S. Latsis Public Benefit Foundation», έτσι ώστε κάθε ένας από τους διάδοχους μετόχους να αποκτήσει ποσοστό περίπου 4,4 %, ενώ ο Όμιλος EFG θα διατηρήσει ποσοστό 1,15%.
Στo πλαίσιo των πρόσφατων εξελίξεων, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έκριναν ότι επιβάλλεται, επί πλέον του διαχωρισμού των δύο ομίλων από πλευράς εταιρικής επωνυμίας (Όμιλος EFG – Όμιλος Eurobank), να συντελεστεί και ο σαφής διοικητικός, διαχειριστικός και λογιστικός διαχωρισμός τους, που οδηγεί συνεπώς και σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Κατ΄ αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανωτέρω ανακατανομή, φυσική και αναμενόμενη εξέλιξη στο πλαίσιο της διαδοχής γενεών και της ενηλικίωσης νεότερων μελών της οικογένειας Λάτση, επισπεύσθηκε προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εποπτικές αρχές.
Κατά συνέπεια, ο τραπεζικός Όμιλος Eurobank παύει να ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου EFG, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας που κατέχουν θέσεις και στα Διοικητικά Συμβούλια του Ομίλου EFG, παραιτούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και αντιστρόφως το αυτό για τα μέλη του Ομίλου Eurobank που κατέχουν θέσεις στα όργανα του Ομίλου EFG. Εντός των ημερών, η Eurobank θα συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή νέων μελών.Οι προτεραιότητες και οι άξονες δράσης της Eurobank παραμένουν προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η συγκυρία. Με τη στήριξη των εργαζομένων, των πελατών και των μετόχων της, στόχος της είναι να ισχυροποιήσει τη θέση της, και να διαφυλάξει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, ενόψει και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με ενισχυμένη την κεφαλαιακή βάση και τη ρευστότητά της, η Eurobank θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στη στήριξη των πελατών της και στις προσπάθειες επανεκκίνησης και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πηγές στην τράπεζα, η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, χωρίς να αποξενώνεται επιχειρηματικά η ευρύτερη οικογένεια Λάτση από κανέναν από τους δύο Ομίλους, επέβαλε την επέκταση του διαχωρισμού και σε μετοχικό επίπεδο. Η ανάγκη του ανωτέρω διαχωρισμού παρέσχε την ευκαιρία και για μια φυσική διαδοχή (η οποία ούτως ή άλλως μελλοντικά θα επερχόταν) σε σχέση με τους μετόχους, διαμορφώνοντας έτσι δύο διακριτούς Ομίλου από κάθε άποψη. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή παρέμενε με οποιοδήποτε σχήμα η κοινή μετοχική συμμετοχή στους δύο Ομίλους, θα ήταν επιβεβλημένη για εποπτικούς λόγους η λογιστική ενοποίηση, σε αντίθεση με το αίτημα των εποπτικών αρχών για πλήρη διαχωρισμό.
Το ποσοστό του Ομίλου EFG (44,70%) κατανέμεται κατά το μέγιστο μέρος του (43,55%) και σε ίσα μερίδια στα εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση και στο ίδρυμα Λάτση. Ο Όμιλος EFG θα διατηρήσει ποσοστό 1,15%. Με τον τρόπο αυτό, στη μετοχική σύνθεση της Eurobank θα μετέχουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση, ενώ οι σημερινοί μέτοχοι συνεχίζουν να συμμετέχουν στον Όμιλο EFG.
Σύμφωνα με πηγές στην τράπεζα, εταιρικά σχήματα συλλογικής μετοχικής δραστηριοποίησης των νέων μετόχων δεν θα ήταν δυνατόν να προκριθούν, καθώς α. σύμπραξη μετόχων με ποσοστό άνω του 33,3% θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχρεωτική υποβολή δημόσιας προσφοράς για το σύνολο των μετοχών, ενώ β. για κανονιστικούς λόγους θα υπήρχε και πάλι το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η ενοποίηση των αποτελεσμάτων.
Ως αποτέλεσμα του μετοχικού διαχωρισμού, αντιστοίχως διαχωρίζονται και τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Ομίλων, με εκατέρωθεν παραιτήσεις των φυσικών προσώπων που έως σήμερα συμμετέχουν και στα δύο.