Οι υπάλληλοι ζητούσαν ως αντάλλαγμα 300 έως 900 ευρώ μετά από αιτήσεις που έκαναν οι γονείς των παιδιών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν νόμιμες.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό ενός πιστοποιητικού σε σχολείο, που φέρονταν να έχει εκδοθεί από το Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης», το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστό.
Τελικά από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν 121 πλαστά πιστοποιητικά, τα οποία είχαν κατατεθεί σε σχολεία, κυρίως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέρου, της Λέσβου και της Αττικής.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι της 73χρονης η οποία ήταν λογοθεραπεύτρια και φαίνεται να είχε κεντρικό ρόλο βρέθηκαν: Ένα έγγραφο του Νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», το οποίο έφερε πρωτόκολλο και ονόματα ιατρών, χωρίς να έχουν τεθεί υπογραφές τους και το οποίο εξετάζεται για τη γνησιότητά του και ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Επιπλέον διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος στα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία του λογοθεραπευτικού κέντρου, όπου διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων για τις οποίες ενημερώθηκε η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα και κυρώσεις.
Η δικογραφία εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εκτός των άλλων θα εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες των ατόμων που ζητούσαν και ελάμβαναν τα πιστοποιητικά, αν και σε πολλές περιπτώσεις φέρεται ότι δεν γνώριζαν ότι παραλάμβαναν πλαστογραφημένα έγγραφα.
Αυτό που ερευνά και το Υπουργείο Παιδείας είναι αν τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν και στη συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις για απαλλαγή από τη γραπτή εξέταση.