Η Κίνα ανακοινώνει την πρώτη αεροπορική άσκηση με την Αίγυπτο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινή αεροπορική εκπαίδευση με την Αίγυπτο για πρώτη φορά, με την ονομασία «Civilization Eagle 2025», από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου 2025.

Η άσκηση αυτή θεωρείται ένα στρατηγικό βήμα που αντανακλά το αυξανόμενο επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αναμένεται να περιλαμβάνει κοινές αεροπορικές επιδρομές και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σε αεροπορικές μάχες και σύγχρονες τακτικές.

Αν και ο τύπος του αεροσκάφους που εμπλέκεται ή οι τοποθεσίες εκπαίδευσης δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, η εκπαίδευση είναι πιθανό να περιλαμβάνει τη χρήση μαχητικών πολλαπλών ρόλων και από τις δύο πλευρές.

Στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι αυτή η άσκηση είναι η πρώτη κοινή εκπαίδευση μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της φιλίας μεταξύ των δύο στρατών.

Από την πλευρά του, ο στρατηγικός εμπειρογνώμονας Άχμεντ Θαρουάτ, μιλώντας στο Al Arabiya.net και στο Al Hadath.net, είπε: «Οι στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ διαφόρων χωρών αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας και αμυντικής ετοιμότητας».

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε, «Αν δούμε τους ελιγμούς μεταξύ Αιγύπτου και Κίνας, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περιοχή, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την περιφερειακή σταθερότητα και την ισορροπία δυνάμεων και στοχεύουν στην ενίσχυση της συμβατότητας και του συντονισμού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους».

%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%86%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B13%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B16%CF%84%CE%BF0%CF%82%CF%85%CF%846759

«Η Κίνα ανακοινώνει την πρώτη αεροπορική άσκηση με την Αίγυπτο, οι ειδικοί λένε ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην περιοχή»

Ο στρατηγικός εμπειρογνώμονας συνέχισε, «Με τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων, οι δύο χώρες μπορούν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες και να συνεργαστούν σε διάφορα στρατιωτικά σενάρια, όπως αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ειρηνευτικές αποστολές και άλλα παρόμοια».

Πρόσθεσε, «Επιπλέον, οι στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κίνας αποτελούν αποτρεπτικό μέσο έναντι πιθανών απειλών και επιθετικότητας από εξωτερικά μέρη και στέλνουν σαφές μήνυμα σε κάθε πιθανό εξωτερικό αντίπαλο ότι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και την κυριαρχία τους».

Από την πλευρά του, ο υποστράτηγος Οσάμα Μαχμούντ Καμπίρ, στρατιωτικός και στρατηγικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος στο Command and Staff College, δήλωσε στις Al Arabiya.net και Al Hadath.net ότι, «η Αίγυπτος έχει φυσικά ισχυρές διπλωματικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, βασισμένες σε μια μακρά ιστορία αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού. Ωστόσο, αυτός ο τύπος κοινού στρατιωτικού ελιγμού είναι σχετικά νέος».

Πρόσθεσε: «Η Κίνα είχε ανταποκριθεί σε αιγυπτιακή πρόσκληση τον Αύγουστο του 2024 να συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Συστημάτων Αεροπορίας και Αεράμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, αλλά εάν πραγματοποιηθούν στρατιωτικοί αεροπορικοί ελιγμοί μεγάλης κλίμακας, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, τότε εκτιμάται ότι αυτοί οι ελιγμοί φέρουν σημαντικά μηνύματα υπό το πρίσμα της κρίσης που βιώνει η Μέση Ανατολή και δεν περιγράφεται τίποτα λιγότερο από αυτό καταστροφικό», είπε.

Μηνύματα στον κόσμο

Αναφορικά με το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είπε: «Η Κίνα (αυτός ο ήσυχος διεθνής παίκτης), που αναγκάστηκε να εισέλθει σε έναν εμπορικό πόλεμο που της κήρυξε η κυβέρνηση Τραμπ, ανακηρύσσεται τώρα ως ισχυρή οντότητα παρούσα στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά με μη οικονομικό τρόπο, για να επιβεβαιώσει στον κόσμο ότι ο στρατιωτικός της βραχίονας θα φτάσει και φθάνει σε περιοχές που ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Πρόσθεσε ότι «όπως αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τα μαχητικά αεροσκάφη J-10, τα οποία είναι ποιοτικά και τεχνολογικά ανώτερα σε τεχνικό και οπλικό επίπεδο, προωθούνται σε αυτούς τους ελιγμούς ως περιζήτητος στρατιωτικός εξοπλισμός που μπορεί να πουληθεί και στους ενδιαφερόμενους».

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι «αυτοί οι ελιγμοί φέρνουν μέσα τους ένα άλλο μήνυμα προς το Ισραήλ, το οποίο παρακολουθεί αυτούς τους ελιγμούς με φόβους για την είσοδο μιας χώρας όπως η Κίνα, η βιομηχανοποιημένη χώρα και η τρίτη ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, ενώ διεξάγει ελιγμούς με την Αίγυπτο, την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, που απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόσφατη πρόταση να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους ζητώντας ένα Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

-0-

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ