Στις 10 Απριλίου 1826, το Μεσολόγγι έγινε το σκηνικό μιας από τις πιο ηρωικές και τραγικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης. Οι πολιορκημένοι κάτοικοι και αγωνιστές, γνωστοί ως «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την περίφημη Έξοδο, επιλέγοντας την ελευθερία ή τον έντιμο θάνατο αντί της παράδοσης. Σήμερα, 199 χρόνια μετά, τιμούμε τη θυσία τους και αναλογιζόμαστε το μεγαλείο της ψυχής τους.
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αντιμετώπισαν ακραίες συνθήκες λιμού και στερήσεων. Η έλλειψη τροφίμων οδήγησε σε τραγικές καταστάσεις, με αναφορές για κατανάλωση οτιδήποτε ήταν διαθέσιμο, ακόμα και ακραίων λύσεων για την επιβίωση. Παρά τις δυσκολίες, το ηθικό των πολιορκημένων παρέμεινε υψηλό, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους για ελευθερία.
Η απόφαση για την Έξοδο
Μετά από μήνες αντοχής και χωρίς ελπίδα ενισχύσεων, οι ηγέτες των υπερασπιστών αποφάσισαν την Έξοδο ως ύστατη πράξη ελευθερίας. Το σχέδιο προέβλεπε την έξοδο των μαχητών και των αμάχων σε τρεις φάλαγγες, με στόχο να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές τη νύχτα της 10ης προς 11η Απριλίου 1826.
Τη μοιραία νύχτα, περίπου 3.000 άτομα επιχείρησαν την Έξοδο. Δυστυχώς, το σχέδιο προδόθηκε, και οι Οθωμανοί ήταν προετοιμασμένοι. Ακολούθησε σφαγή, με πολλούς να πέφτουν στο πεδίο της μάχης, ενώ άλλοι αιχμαλωτίστηκαν ή αυτοκτόνησαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Η θυσία τους συγκλόνισε την κοινή γνώμη της Ευρώπης και ενίσχυσε το φιλελληνικό κίνημα.
Η Έξοδος του Μεσολογγίου παραμένει σύμβολο αυτοθυσίας και αγώνα για την ελευθερία, εμπνέοντας διαχρονικά τον ελληνικό λαό και την ανθρωπότητα