Η Γερμανία επιδιώκει να χτίσει ένα «τείχος drone» κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Να βοηθήσει στην υπεράσπιση των συμμάχων της στην περιοχή της Βαλτικής από οποιαδήποτε μελλοντική εισβολή.
Σε δημοσίευμά της, η βρετανική The Telegraph υπογράμμισε τη δέσμευση του Φρίντριχ Μερτς, του νέου Γερμανού καγκελαρίου, να επανεξοπλίσει τη Γερμανία ως απάντηση στην απειλή από τη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, ενέκρινε ιστορικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν την πόρτα σε απεριόριστες δαπάνες για αμυντικά έργα.
Ο Μερτς έχει προγραμματιστεί να ορκιστεί ως καγκελάριος της Γερμανίας στις αρχές Μαΐου, έχοντας διαπραγματευτεί επιτυχώς μια συμφωνία συνασπισμού με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Στόλος χιλιάδων drones
Η γερμανική βιομηχανία όπλων συζητά τώρα την ιδέα της κατασκευής ενός στόλου drones, ή ενός «τείχους drone», για να υπερασπιστεί το σύνολο ή μέρος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τείχος, γνωστό και ως «κέντρο drone» στους κύκλους της αμυντικής βιομηχανίας, θα αποτελείται από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, drones που θα σάρωναν τα σύνορα και θα λειτουργούσαν ως σύστημα έγκαιρου εντοπισμού και αποτροπής για τη Ρωσία.
Τα ανατολικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λετονία, μοιράζονται μακρά, ανοιχτά σύνορα με τη Ρωσία και δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι αυτά τα σύνορα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο ανάφλεξης για μια μεγάλη σύγκρουση με τη Μόσχα στο μέλλον.
Η υιοθέτηση της «ιδέας του τείχους» από τη Γερμανία
Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας είχαν προηγουμένως πιέσει για ένα τείχος drone που εκτείνεται σε όλη την ήπειρο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι Βρυξέλλες απέρριψαν την πρόταση αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας την πόρτα σε μια προσέγγιση υπό γερμανική καθοδήγηση.
Μεταξύ των γερμανικών εταιρειών που θέλουν να συνεισφέρουν στο τείχος των drone είναι η Quantum Systems με έδρα τη Βαυαρία, η οποία δήλωσε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει μερικά από τα drones που απαιτούνται για το έργο μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Χιλιάδες αεροσκάφη αναγνώρισης

Martin Karkour
«Με τον κατάλληλο πολιτικό συντονισμό, ένα πρώτο επιχειρησιακό επίπεδο —χρησιμοποιώντας υπάρχουσες, αποδεδειγμένες τεχνολογίες— θα μπορούσε να αναπτυχθεί εντός ενός έτους», δήλωσε ο Μάρτιν Κάρκουρ (Martin Karkour), επικεφαλής πωλήσεων της Quantum Systems. «Αυτές οι τεχνολογίες είναι έτοιμες και χρειάζεται ακόμη μια στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ ή ΝΑΤΟ».
«Έχουμε την ικανότητα να παράγουμε εκατοντάδες αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κινούνται με τεχνητή νοημοσύνη και να επεκτείνουμε περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής τους», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι το έργο είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που μπορεί να απαιτεί τη συμμετοχή πολλών αμυντικών και τεχνολογικών εταιρειών, καθώς και ένα σαφές όραμα από ανώτερα επίπεδα εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Κάρκουρ εξήγησε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί το τείχος των drone, ή «σύνδεσμος» εντός της Ευρώπης λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι η ήπειρος δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Ευρωπαϊκά συστήματα
Τα ευρωπαϊκά συστήματα διασφαλίζουν τη στρατηγική ανεξαρτησία και διατηρούν τα ευαίσθητα δεδομένα υπό ευρωπαϊκό έλεγχο.
Πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υποτιθέμενη ικανότητα των ΗΠΑ να σταματούν εξ αποστάσεως όπλα που πωλούν στην Ευρώπη, ότι το ζήτημα του «διακόπτη θανάτου» έχει κάποια αλήθεια, ακόμη και όταν πρόκειται για υποστήριξη λογισμικού για υπάρχοντα συστήματα.
Πρόσθεσε ότι «τα ευρωπαϊκά συστήματα μπορούν επίσης να προσαρμοστούν στα τοπικά νομικά και λειτουργικά πρότυπα – αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια του κράτους».
Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη έμπειρο στόλο drone της Quantum Systems, όπως το τάγμα Αχιλλέα, το οποίο εκτιμάται ότι έχει καταστρέψει ρωσικά αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα αξίας 56 εκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης.
—