Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Ιταλία για την απόκτηση δύο μεταχειρισμένων φρεγατών πολλαπλών αποστολών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και προέρχονται από ένα κοινό πρόγραμμα, οι γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες πολλαπλών αποστολών [FREMM] είναι διαφορετικού σχεδιασμού. Έτσι, αυτά του Γαλλικού Ναυτικού [κατηγορία “Aquitaine”] εμφανίζουν χαμηλότερο εκτόπισμα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Marina Militare [κλάση “Bergamini”], γεγονός που έχει συνέπειες όσον αφορά την ισχύ στο επίπεδο του συστήματος πρόωσής τους.

 Επιπλέον, είναι πιο αυτοματοποιημένοι, που σημαίνει ότι απαιτούν πλήρωμα μόνο 108 ναυτών [σε σύγκριση με 145 για το ιταλικό μοντέλο]. Τέλος, οι αισθητήρες και τα οπλικά τους συστήματα δεν είναι τα ίδια.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, τα δύο μοντέλα FREMM ήταν στο ίδιο επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά η ιταλική έκδοση πήρε πρόσφατα το προβάδισμα. Αφού πουλήθηκαν δύο παρόμοια στην Αίγυπτο, επιλέχθηκε να χρησιμεύσει ως βάση για το σχεδιασμό μελλοντικών φρεγατών του αμερικανικού ναυτικού [πρόγραμμα Constellation] και η Ινδονησία σκοπεύει να αποκτήσει έξι μονάδες.

Επί του παρόντος, το Marina Militare διαθέτει δέκα FREMM, τα δύο που πωλήθηκαν στην Αίγυπτο έχουν αντικατασταθεί από το ITS Spartaco Schergat και το ITS Emilio Bianchi. Και έχει παραγγείλει δύο ακόμη μονάδες, στο πλαίσιο του προγράμματος FREMM EVO.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες, αυτές οι φρεγάτες νέας γενιάς θα είναι εξοπλισμένες με το σύστημα διοίκησης και ελέγχου SADOC 4, ένα ραντάρ διπλής ζώνης C/X για αεράμυνα καθώς και μια νέα σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου.

Επιπλέον, θα βελτιστοποιηθούν για την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων [εναέρια  drones, επιφανειακά drones, υποβρύχια drones].

 Η κατασκευή της πρώτης μονάδας ξεκίνησε στις 3 Απριλίου στο ναυπηγείο Fincantieri στο Riva Trigoso. Αναμένεται να ενταχθούν στην ενεργό υπηρεσία το 2029 και το 2030.

Δεδομένου ότι η μορφή Marina Militare εξακολουθεί να είναι σταθερή σε δέκα FREMM, αυτό σημαίνει ότι τα δύο παλαιότερα θα διατεθούν στην αγορά μεταχειρισμένων.

 Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου, η Ρώμη πρότεινε την πώληση του Carlo Bergamini και του Virginio Fasan. Και, ξεκάθαρα, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία.

Πράγματι, στις 11 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την αγορά των δύο ιταλικών FREMM.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλα πλοία, 8.000 τόνων. Μας ενδιαφέρουν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είναι εξαιρετικά. Ο δεύτερος είναι ότι ο σχεδιασμός της φρεγάτας Constellation, που θέλουμε να παράγουμε συμμετοχικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βασίζεται στο [ιταλικό] FREMM», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ουάσιγκτον για την απόκτηση επτά φρεγατών από το πρόγραμμα Constellation, τα πλοία που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

Τούτου λεχθέντος, η αγορά δύο μεταχειρισμένων FREMM από την Ιταλία δεν θα πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση την αγορά Φρεγατών Άμυνας και Επέμβασης [FDI, ή Belharra για εξαγωγή].

 Μέχρι στιγμής, τρεις μονάδες έχουν παραγγελθεί σταθερά και οι διαπραγματεύσεις για μια τέταρτη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, η Naval Group κατέθεσε πρόσφατα πρόταση στην Αθήνα για την κατασκευή τριών ακόμη μονάδων στην Ελλάδα, με τη μεταφορά τεχνολογίας.

Ο Γάλλος κατασκευαστής υποστήριξε ότι ένας ομοιογενής στόλος φρεγατών καθιστά δυνατή τη μείωση του κόστους επιχειρησιακής συντήρησης [MCO] και εκπαίδευσης.

Μια τέτοια προσφορά συνάδει με τη νέα κατεύθυνση της ελληνικής αμυντικής πολιτικής, η οποία δίνει έμφαση στη συμμετοχή της τοπικής βιομηχανίας όπλων σε οποιαδήποτε «μελλοντική επένδυση».

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra που θα παραλάβουμε τα επόμενα δύο χρόνια είναι οι καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη. Οι καλύτερα εξοπλισμένες και πιο σύγχρονες. «Και δεν υπερβάλλω», σχολίασε ο κ. Δένδιας.

«Οποιαδήποτε πρόταση για συμπαραγωγή ή παραγωγή στην Ελλάδα μας προκαλεί αμέσως το ενδιαφέρον. «Θέλουμε οι ελληνικές εταιρείες να παράγουν», πρόσθεσε.

Zone Militaire

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ