Και τώρα, ο λόγος είναι οριστικά στη Δικαιοσύνη. Μετά την άνευ προηγουμένου μεθόδευση της Ν.Δ., η οποία έκλεισε κακήν κακώς τις εργασίες της προανακριτικής, φοβούμενη την αλήθεια για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας η οποία θα ερχόταν στο φως από τις καταθέσεις των μαρτύρων και την εξέταση των στοιχείων, την υπόθεση Τριαντόπουλου αναλαμβάνει το Δικαστικό Συμβούλιο.
Τα σενάρια για την τύχη του πρώην υφυπουργού δίνουν και παίρνουν, με τα σχετικά πηγαδάκια πέριξ της Ολομέλειας να συζητάνε εντόνως όλα τα ενδεχόμενα. Αρχικώς, εάν θεωρήσει βάσιμη την κατηγορία εις βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου, τότε θα του ασκήσει δίωξη και θα τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο. Εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίσει να μην ασκήσει δίωξη, τότε η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.
Από εκεί και πέρα, όμως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το Δικαστικό Συμβούλιο να κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και να επιστρέψει την υπόθεση στη Βουλή. Κατά την αντιπολίτευση, το γεγονός ότι η Ν.Δ. αρνήθηκε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα να κληθούν οι μάρτυρες πριν να συντελεστεί η ανάγνωση του υπομνήματος Τριαντόπουλου παραβιάζει το Σύνταγμα, τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λόγοι ακυρότητας. Σύμφωνα με άλλους βουλευτές, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει ότι στο πόρισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια πρέπει να περιλαμβάνονται τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα όπως αυτά προέκυψαν στην προκαταρκτική εξέταση, επομένως, εφόσον δεν έχουν γίνει άλλες διαδικαστικές ενέργειες στην προανακριτική, το πόρισμα θα είναι άκυρο.
Κι άλλα αδικήματα
Ενα τέταρτο σενάριο θέλει το Δικαστικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, να κρίνει ότι υπάρχουν κι άλλα αδικήματα για τον ίδιο τον κ. Τριαντόπουλο ή ότι «εμπλέκονται» κι άλλα πρόσωπα, και να επιστρέψει η υπόθεση και πάλι στη Βουλή. Στο κάδρο, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μπουν και ο τότε αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, με φόντο την εκταμίευση 647.862 ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης με υπογραφή του προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την παρέμβαση στον χώρο του δυστυχήματος.
Ενα πέμπτο σενάριο θέλει την υπόθεση να οδηγείται στην τακτική Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Χρήστος Τριαντόπουλος στο διαβόητο υπόμνημά του των 150 λέξεων που κατέθεσε στην προανακριτική αντί να καταθέσει διά ζώσης και να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών – μελών, άλλαξε την υπερασπιστική του γραμμή, καθώς έκανε λόγο για παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη.
Αυτό σημαίνει ότι δύναται να οδηγηθεί στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας προκειμένου να ελεγχθεί ως απλός πολίτης, εάν θεωρηθεί πως πρέπει να ελεγχθεί για πράξεις που έγιναν επ’ ευκαιρία και όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα στρέφονται και στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, η οποία θα προγραμματιστεί για αμέσως μετά το Πάσχα. Σε αυτή, ο πρόεδρος του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου. Σημειωτέον πως το Δικαστικό Συμβούλιο αποτελείται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.