Βουλγαρικό παραλληρημα: Ο πρώην Υπουργός Άσεν Λίτσεφ βλέπει τους Βούλγαρους και ως «κληρονόμους του Θρακικού πολιτισμού»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας Άσεν Λίτσεφ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει τα δικαιώματα της Βουλγαρίας» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Χώρου Σένγκεν «αποτυγχάνοντας να εκπληρώσει τους όρους μιας διμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 1995».

Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο Λίτσεφ, αφορά τη χρήση των υδάτων του ποταμού Νέστου (σ.σ. Mesta για τους Βούλγαρους) και τη διάνοιξη του συνοριακού σταθμού Ρουντοζέμ-Ξάνθης.

Μιλώντας στο BGNES (Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων), ο Λίτσεφ, ο οποίος είναι επίσης υδρογεωλόγος, υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν από σχεδόν 30 χρόνια και «στόχος της είναι η υποδούλωση της Βουλγαρίας μέσω διμερών υδάτινων συμφωνιών, προς το συμφέρον της Ελλάδας και σε βάρος της Βουλγαρίας»!

Τα σχόλιά του ήρθαν ως απάντηση σε πρόσφατη αναφορά του BGNES, η οποία υπογράμμιζε ότι το σημείο ελέγχου Ρουντοζέμ-Ξάνθης παραμένει κλειστό, παρά την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν.

Το σημείο ελέγχου έπρεπε να ανοίξει ως μέρος της συμφωνίας του 1995, βάσει της οποίας η Βουλγαρία συμφώνησε να μοιραστεί μέρος των υδάτων του ποταμού Νέστου με την Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα αναμενόταν να ανοίξει τη συνοριακή διάβαση. Ο Λίτσεφ λέει ότι αυτό δεν έχει συμβεί, επισημαίνοντας «την αποτυχία της Ελλάδας να διατηρήσει τη συμφωνία». Σύμφωνα με τον Λίτσεφ, αυτή η αποτυχία συνιστά «μακροπρόθεσμη παραβίαση των δικαιωμάτων της Βουλγαρίας ως μέλους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και τώρα του Σένγκεν».

Ισχυρίζεται επίσης ότι «η αδράνεια της Ελλάδας δεν είναι τυχαία», κατηγορώντας την Αθήνα ότι «εσκεμμένα εκτρέπει την προσοχή στον ποταμό Άρδα για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα».

Υποστηρίζει ότι «αυτός ο ελιγμός είναι αβάσιμος και έχει σχεδιαστεί για να πιέσει τη Βουλγαρία σε νέες διμερείς συμφωνίες που θα ωφελούσαν πρωτίστως την Ελλάδα».

Ο Λίτσεφ έθεσε πολλά αιχμηρά ερωτήματα, όπως «γιατί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα παρέμειναν σιωπηλά», ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης για το Πρόγραμμα Interreg. «Γιατί η ΕΕ είναι παθητική όταν ένα κράτος μέλος ταπεινώνει ένα άλλο; Είναι απλώς επειδή ο επιτιθέμενος είναι η Ελλάδα;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

Ο Βούλγαρος πρώην Υπουργός κατέληξε επικρίνοντας τις διαδοχικές βουλγαρικές κυβερνήσεις για την αδράνειά τους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ο Λίτσεφ απαίτησε να μάθει ποιες προσπάθειες έχουν γίνει (αν έχουν γίνει) από τις βουλγαρικές αρχές «για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας σε σχέση με αυτό το άλυτο ζήτημα».

Τι εστί Λίτσεφ;

Προς ενημέρωση, το ποιόν του Λίτσεφ μπορεί να το καταλάβει κανείς αρκεί να δει μια… απορία που εξέφρασε μέσω ανάρτησής του το μεσημέρι της Παρασκευής (11/4):

«Πως οι Νέοι Έλληνες είναι κληρονόμοι του μυκηναϊκού πολιτισμού του 1600 π.Χ., και οι Βούλγαροι στη μετέπειτα εξέλιξή τους δεν είναι κληρονόμοι του Θρακικού πολιτισμού του 2000 π.Χ. Π.Χ; Τότε που και ο Μυκηναϊκός και ο Θρακικός πολιτισμός ζούσαν στα σημερινά εδάφη, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αντίστοιχα! Δύο ακόμη γεγονότα που υποστηρίζονται από την επίσημη ιστορία: Η Βουλγαρία υπάρχει ως κράτος από το 681 μ.Χ. και η Ελλάδα υπήρχε ως χώρα το 1830 μ.Χ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ