Με την ελληνική δικαιοσύνη να ολιγωρεί προκλητικά στο έγκλημα των Τεμπών, τελικά καλούνται να καταθέσουν στην ευρωπαϊκή εισαγγελία με την ιδιότητα του υπόπτου για άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία 16 μη πολιτικά πρόσωπα.
Πριν ακριβώς από έναν χρόνο, είχε προκαλέσει πολιτική η θύελλα στα συμπολιτευόμενα ΜΜΕ, η δήλωση του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη για παρέμβαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για το έγκλημα των Τεμπών. Τελικά, ο ευρωβουλευτής επιβεβαιώθηκε, με την ελληνική δικαιοσύνη να μην έχει καλέσει όχι μόνο τους υπόπτους, άλλα χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια να καλέσει για πρώτη φορά μετά το γεγονός, τους ίδιους τους επιζώντες και σήμερα η Ευρωπαίοι και όχι ο Αρειος Πάγος, ως όφειλε καλούν 16 υπόπτους για την σύμβαση 717!
Δείτε τι έλεγε ο ευρωβουλευτής στις 30 Μαρτίου 2024:
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Τέμπη: 16 μη πολιτικά πρόσωπα καλούνται ως ύποπτοι για την σύμβαση 717
εκαέξι πρόσωπα, εκπρόσωποι της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης 717» για την ανάταξη, σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο καλούνται να καταθέσουν στην ευρωπαϊκή εισαγγελία με την ιδιότητα του υπόπτου για άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία.
Το ελληνικό γραφείο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί καλεί σε ανωμοτί κατάθεση πρόσωπα από την ΕΡΓΟΣΕ με ελεγχόμενο αδίκημα την άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου (κακούργημα) καθώς και στελέχη της κοινοπραξίας, (ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ-ALSTOM TRANSPORT S.A) για ηθική αυτουργία από κοινού σε απιστία τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα).
Η υπόθεση αφορά την έγκριση, το 2021, αποζημίωσης προς την κοινοπραξία συνολικού ποσού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για καθυστερήσεις που η ανάδοχος απέδιδε στην ΕΡΓΟΣΕ, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπήρχαν παρατυπίες στην εκτέλεση της σύμβασης και παρέμενε ανολοκλήρωτο το έργο της σηματοδότησης του δικτύου.
Οι ύποπτοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για τις εξηγήσεις τους, ενώ αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ανωμοτί καταθέσεων η ευρωπαϊκή εισαγγελία θα αποφανθεί αν για το σκέλος αυτό της δικογραφίας θα ασκήσει ποινικές διώξεις ή αν θα τεθεί στο αρχείο.
Σημειώνεται ότι για την βασική υπόθεση της μη εκτέλεσης της σύμβασης 717/2014 έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 23 προσώπων (στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και της Κοινοπραξίας) μετά από έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.