Το μεσημέρι της Τετάρτη 9 Απριλίου η Λέσβος αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Βουνάτσο που απεβίωσε στις 7 Απριλίου στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έπειτα από το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στις αρχές Μαρτίου.
Μαρία Χατζηγεωργίου απο το stonisi.gr
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
Το φέρετρο του εκλιπόντος, κλειστό αγκαλιασμένο με την ελληνική σημαία. Δίπλα του ένα μεγάλο πορτρέτο του.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιακώβου στον Ναό της Παναγίας της Χρυσομαλλούσας στη Μυτιλήνη, με κάθε τιμή έπειτα από ειδική φροντίδα της πιστής συνεργάτιδάς του, Αναστασίας Αντωνέλλη.
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστός σε όλους μας, υπηρέτησε το νησί μας με πολλές δυνατότητες και σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε την πατρίδα του και την υπηρέτησε ως βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος. Ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζε τι οφείλει να κάνει στην πατρίδα του. Προσέφερε όλο τον εαυτό του στην υπηρεσία της πόλης και του νησιού μας. Είχα την χαρά όχι απλά να τον γνωρίζω, αλλά και να κάνουμε πολλά ταξίδια στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου.»
Και πρόσθεσε: «Μεταφέραμε τότε 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και ο αείμνηστος βοήθησε στην συγκέντρωση των υλικών. Βοήθησε στην ανέγερση του Ναού της Αγίας Σκέπης που είχαν κατεδαφίσει οι Μουσουλμάνοι και οι καθολικοί.
Φιλοξενήσαμε εδώ στο νησί μας ως Μητρόπολη και Λέσβος 300 παιδιά από την Σερβία.»
Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πάνος Καμμένος αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ήμασταν σε ένα καφενείο στην Ίμβρο 1985. Μπαίνει μέσα ο επικεφαλής της τουρκικής στρατοφυλακής και ο Βουνάτσος λέει είμαι βουλευτής Λέσβου, Ίμβρου και Τενέδου. Σήμερα όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Παλαϊκης άμυνας παρουσιάζουν τα όπλα μαζί με τους αγωνιστές της Κύπρου.
Στην Κύπρο ήμασταν λίγο πριν τη δολοφονία Σολομού. Ήμασταν εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα. Σήμερα αποχαιρετούν τον Δημήτρη οι αγωνιστές της Κύπρου και οι αγωνιστές του PKK.
Αν δεν μας έπαιρναν κάποιοι τον Οτσαλάν από τα χέρια σήμερα η ιστορία θα ήταν
Θέλω να σε χαιρετήσω εκ μέρους όλων των πολιτικών που υπηρέτησαν την πατρίδα στη Βουλή και στα πεδία του αγώνα.
Θα σε θυμόμαστε με αγάπη και περηφάνεια. Παρότι έδωσες τα πάντα για την πατρίδα ταλαιπωρήθηκες αδίκως.»
Μήνυμα από τον δήμαρχο του Μπροντ, Μίλαν Ζέσεβιτς: «Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Η προσφορά του στις ελληνοσερβικές σχέσεις ήταν μεγάλη. Στις δύσκολες εποχές στάθηκε στο πλευρό μας. Η προσφορά του μεταφράστηκε σε πράξεις που έκαναν τη διαφορά. Ας κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες που πρέσβευε».
Στεφάνια έστειλαν και κατέθεσαν φίλοι του, ξαδέρφια, συγγενείς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, η νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Μυτιλήνης και το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.
Από την πλευρά του ο Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στον Δημήτρη Βουνάτσο: «Ο γνήσιος Πλωμαρίτης, ο δικηγόρος, αντάρτης, ο δημοκράτης, ο γλεντζές, ο βιβλιόφιλος, ο ταξιδευτής, ο τίμιος, ο αφιλοχρήματος, ο αντάρτης. Ο δήμαρχος του πιο δύσκολου δήμου. Και ο μόνος Λέσβιος που τιμήθηκε από το λαό με όλα αυτά τα αξιώματα. Είναι ο δάσκαλος μου στην αυτοδιοίκηση και προώθητης μου.» Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι τη δεκαετία του 1960 παρακολουθήσε ως φοιτητής τον αείμνηστο να αγορεύει στο Μεγαλοχώρι και να τον παρακολουθεί. Και κατέληξε: «Περίλυπος εστί η ψυχή μου ως θανάτου καλό ταξίδι Δημήτρη».
Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν στελέχη της δημοτικής αρχής του Δημήτρη Βουνάτσου και στενοί συνεργάτες του. Στην πρώτη σειρά κάθισαν ο φίλος του και περιφερειάρχης Βορειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, η αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλλη, ο φίλος του και πρώην υπουργός, Πάνος Καμμένος που διάβασε τον επικήδειο, αλλά και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης.
Εκεί ήταν και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος όλοι οι αντιπεριφερειάρχες, ο βουλευτής Λέσβου, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, και η Βάσω Χοχλάκα, περιφερειακή σύμβουλος, ο Γραμματέας Λέσβου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μήλιος. Αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέντζας, ο τ. δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο τ. πρόεδρος του Νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, ο νύν πρόεδρος και διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Αλέκος Κουτσαντώνης.
Με το τραγούδι «Πέργαμος» συνόδευσαν από τον Ναό συνοδεία μουσικών οργάνων τον εκλιπόντα στην τελευταία του κατοικία. Εκεί ακούστηκε από το πλήθος ο εθνικός ύμμνος και στη συνέχεια μουσικοί και παρευρισκόμενοι τραγούδησαν «Της Αμύνης τα παιδιά».
Οι τελευταίοι άνθρωποι που τον αποχαιρέτησαν λίγο πριν φύγει από τη ζωή ήταν ο Περιφερειάρχης και καλός φίλος του Κώστας Μουτζούρης και η στενή συνεργάτιδά και φίλη του αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως απλός στρατιώτης στα 1968-1970.
Στο Πανεπιστήμιο ασχολήθηκε με τον φοιτητικό Συνδικαλισμό. Εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής, Προεδρεύων στο κλιμάκιο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ), Ιδρυτικός Πρόεδρος του Συλλόγου Λεσβίων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος των Πολιτικών Φοιτητικών Οργανώσεων, Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών(ΔΑΣ)-114, Οργάνωση Νέων Ενώσεως Κέντρου (ΟΝΕΚ) και Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ). Προβεβλημένο στέλεχος της Γενιάς του 114. Εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μέλος όλων των Βαθμίδων των οργάνων Βάσης στη Λέσβο.
Πολιτεύτηκε το 1981 και εκλέγεται πρώτος Βουλευτής. Επανεκλέγεται σ’ όλες τις επακολουθήσες Βουλευτικές Εκλογές, του 1985, τον Ιούνιο του 1989, τον Νοέμβριο του 1989, το 1990, το 1993, συνολικά επι 15 χρόνια, στον Νομό Λέσβου.
Εκλέγεται Νομάρχης Λέσβου, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» στα 1999-2002. Στις εκλογές του 2002 ο συνδυασμός του λαμβάνει το 48,50% της λαϊκής εμπιστοσύνης, και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, ενώ στις Νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006, επικεφαλής και πάλι του Ανεξάρτητου Αυτόνομου Συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» εκλέγεται τρίτη δύναμη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ελάσσων Αντιπολίτευση επί πέντε συμμετεχόντων συνδυασμών.
Στις Αυτοδιοικητικες εκλογές του Νοεμβρίου 2010 , επικεφαλής του Ανεξάρτητου Αυτόνομου Συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» , εκλέχθηκε Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Λέσβου με ποσοστό 57,80.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος ήταν 82 ετών και γεννήθηκε στο Πλωμάρι. Γιός του Φωκίωνα Βουνάτσου, δικηγόρου, εκ των επιφανεστέρων στελεχών της Εθνικής Αντίστασης στην Λέσβο και Βουλευτή της ΕΔΕ, καθώς επίσης και μετέπειτα Δημάρχου Πλωμαρίου.