Υλικά
Τεμάχια: 6 μεγάλα
1 κιλό αλεύρι κίτρινο, «χωριάτικο» (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι για ζυμωτό ψωμί και πίτες)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1/4 κουτ. γλυκού μαστίχα, καλά κοπανισμένη
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, καλά κοπανισμένος
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
12 γρ. ξηρή μαγιά
350 ml φρέσκο γάλα
300 γρ. μυζήθρα φρέσκια, ανάλατη
100 γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. γλυκού επιπλέον
100 γρ. σουσάμι
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Για τα καρπασίτικα κουλούρια βράζουμε το σουσάμι σε 500 ml νερό και τον χυμό λεμονιού σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, το σουρώνουμε και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. (Με τον τρόπο αυτόν το σουσάμι θα κολλήσει ωραία στη ζύμη.)
Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Το ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει το γάλα να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη μυζήθρα και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό και το 1 κουταλάκι ζάχαρη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Το αδειάζουμε στο μείγμα γάλακτος-τυριού, ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και όλο μαζί το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το μείγμα αλευριού.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και πλάθουμε με το καθένα 2 μέτρια μπαστουνάκια.
Τα πλέκουμε σε χοντρές πλεξούδες και τα καλύπτουμε καλά με το σουσάμι.
Τα απλώ- νουμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, για 1 ώρα.
Τα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.