Υλικά
Τεμάχια: 1
250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες
25 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαχλέπι (σκόνη)
1 κρυσταλλάκι μαστίχας, κοπανισμένο με 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια
1 αυγό
1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα
40 γρ. αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το πολίτικο τσουρέκι, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, το μαχλέπι, τη μαστίχα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10-15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί, σε ζεστό σημείο, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο μπαστούνι μήκους 20 εκ. και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
Βάζουμε το τσουρέκι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30- 40 λεπτά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.