Υλικά
Μερίδες: για 3 λαμαρίνες φούρνου, ανάλογα τον φούρνο
7 αυγά (ένα ασπράδι το κρατάμε για την γέμιση)
500 γρ. βούτυρο γάλακτος
500 γρ. ζάχαρη
χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι (ακέρωτο, βιολογικό)
1 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κοφτό κουτ. γλυκού γαρίφαλλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ένα φλιτζ. καφέ κονιάκ
αλεύρι όσο χρειαστεί (1½ κιλό περίπου)
Για την γέμιση
1/2 κιλό σουσάμι, αλεσμένο στο μούλτι
1 κιλό μέλι θυμαρίσιο
150 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού κανελογαρίφαλα, σε σκόνη
200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο στο μίξερ σε μαρέγκα
Για το πλάσιμο
μερικά ολόκληρα γαρίφαλα
Διαδικασία
Για τα γεμιστά κουλούρια από τη Σαντορίνη χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά(εκτός από 1 ασπράδι που κρατάμε για την γέμιση) και στη συνέχεια τα αρώματα, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και το μπέικιν ανακατεμένο με το μισό αλεύρι.
Τα χτυπάμε όλα καλά να γίνουν ένα λείο μείγμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας διαρκώς.
Το αλεύριμπορεί να μη χρειαστεί όλο· η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και απαλή.
Τη σκεπάζουμε να ησυχάσει για λίγο.
Γέμιση και πλάσιμο
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ενωθούν καλά.
Κόβουμε κομμάτια σαν μικρά αυγά από τη ζύμη, τα πλάθουμε κορδόνια και τα πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν πλακέ.
Βάζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση σε όλο τους το μήκος και πιάνουμε τις άκρες της ζύμης για να κλείσει γύρω από τη γέμιση.
Έχουμε λοιπόν τώρα ένα γεμισμένο κορδόνι, το οποίο στρίβουμε να γίνει κουλούρι.
Στο σημείο όπου ακουμπάει η μια άκρη πάνω στην άλλη καρφώνουμε ένα γαρίφαλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Αραδιάζουμε τα γεμιστά κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα, γύρω στα 40 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.