Υλικά
Μερίδες: για 1.700 γρ.
φλούδες από 2 μανταρίνια μέτρια ή από 1 πορτοκάλι μεγάλο
200 γρ. βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη + λίγη επιπλέον, για τη μαστίχα
3 αυγά + 1 κρόκος, για άλειμμα
1 κουτ. γλυκού μαστίχα
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 τσιμπιά αλάτι
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
4 κουτ. σούπας γάλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κούπας χυμός μανταρινιού ή πορτοκαλιού
Διαδικασία
Για τα πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα τσουρεκιού ξεκινάμε βράζοντας για περίπου 10 λεπτά τις μανταρινοφλούδες ή τις πορτοκαλόφλουδες με νερό που να τις καλύπτει, ώστε να ξεπικρίσουν.
Τις σουρώνουμε από το νερό, το οποίο πετάμε, και τις αλέθουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν (σχεδόν) πολτός.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα 3 αυγά.
Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες φλούδες στο μείγμα ενώ παράλληλα χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη.
Ρίχνουμε στο μείγμα την μαστίχα που μόλις χτυπήσαμε στο γουδί και το μαχλέπι.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας στο μείγμα το μπέϊκιν πάουντερ, το αλάτι, την σόδα και το γάλα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με τον χυμό της επιλογής μας.
Το αλεύρι μπορεί να το πάρει η ζύμη όλο, μπορεί και όχι, πρέπει να βάλουμε τόσο ώστε να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.
Χτυπάμε τον κρόκο με 4 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια με τον αραιωμένο κρόκο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, πριν τα φυλάξουμε σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς.
Μυστικά
Αν μας δυσκολεύει η διαδικασία, μπορούμε να παραλείψουμε τις φλούδες.
Σε περίπτωση που επιλέξουμε φλούδες πορτοκαλιού, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε σχολαστικά το άσπρο μέρος τους.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 13.