Υλικά
Κομμάτια: 26-28
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 αυγά
1/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κοφτά κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη (κοπανίζουμε σε γουδί 1 κρυσταλλάκι μαζί με ελάχιστη άχνη, για να μην κολλήσει)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
μπόλικη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Για τα μικίκια ξεκινάμε και Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια το γάλα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό πλέον, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι σχετικά σφιχτό, αλλά λείο.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 30 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε κορδόνι με πάχος όσο το μικρό μας δάχτυλο και ενώνουμε τις άκρες του σε κουλουράκι.
Το τραβάμε ελαφρά από δύο απέναντι άκρες για να γίνει μακρουλό σαν βαρκούλα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 εκ. σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
Τηγανίζουμε τα μικίκια σε δόσεις για 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα συχνά μέσα στο λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε σε άφθονη άχνη ή απλώς τα βάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις, κοσκινίζοντας άχνη πάνω σε κάθε στρώση.
Συνοδεύονται ωραία με ένα σπιτικό λικέρ της αρεσκείας μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.