Το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας στην ετήσια έκθεσή του αναφέρεται στην κατάσταση της Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας το 2024, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Βασικά στοιχεία αυτής της έκθεσης:
Η ρωσική απειλή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ρωσία παρέμεινε ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας και η πιο σημαντική και άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κυρίως λόγω του απρόκλητου πολέμου κατά της Ουκρανίας, καθώς και λόγω του επιδιωκόμενου στόχου της αποδυνάμωσης της ΕΕ και των κρατών μελών της πολιτικά και οικονομικά. Για το σκοπό αυτό, η Μόσχα χρησιμοποιεί μια σειρά από υβριδικά εργαλεία για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων, να διχάσει τις κοινωνίες, να αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες, να οδηγήσει σε διχασμούς μεταξύ των κρατών μελών και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης.
«Οι υβριδικές μέθοδοι επιρροής χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για να δημιουργήσουν ένταση στην ευρωατλαντική κοινότητα και να επηρεάσουν τις εκλογικές συμπεριφορές στις ευρωπαϊκές χώρες.
Καύκασος, Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα
Η γεωπολιτική επιρροή και η παρουσία αυτής της χώρας στον Νότιο Καύκασο έχει δει μια σημαντική οπισθοδρόμηση.
Η ικανότητά της να προβάλλει ισχύ στη Μεσόγειο επίσης μειώθηκε.
Η Ρωσία συνέχισε να περιορίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την εναέρια κυκλοφορία εντός και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, αν και οι ναυτικές της δυνάμεις έχουν περιορίσει σημαντικά την ελευθερία δράσης.
Οι υψηλής έντασης στρατιωτικές ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά της Ουκρανίας έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εσφαλμένων εκτιμήσεων της κατάστασης και τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης με τη συμμετοχή τρίτων χωρών (συμπεριλαμβανομένης της ΛΔΚ).
Σε αυτό το πλαίσιο, το Κρεμλίνο συνέχισε να χρησιμοποιεί πυρηνικό εκβιασμό για να ασκήσει εξωτερική πολιτική πίεση και επιρροή», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε στις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για την ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών οδών.
Η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη διατήρηση της παραγωγής και των εξαγωγών υδρογονανθράκων στοχεύοντας νέες αγορές και αποκρύπτοντας την πραγματική προέλευση των ενεργειακών πόρων, αλλά η ληγμένη σύμβαση για τη διέλευση του φυσικού της αερίου μέσω της Ουκρανίας επέβαλε διαρθρωτικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.
Σε αυτή τη βάση συνεχίστηκε η κατασκευή διασυνδέσεων και υποδομής για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο.
Η ασφάλεια στα Βαλκάνια
«Τα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων παρέμειναν λόγω των φιλοδοξιών εσωτερικών και εξωτερικών κυβερνητικών και μη παραγόντων να ασκήσουν την επιρροή τους σε αυτήν για την υλοποίηση πολιτικών στόχων.
Οι κίνδυνοι και οι απειλές δημιούργησαν διάφορες λειτουργίες πληροφόρησης, υβριδικές επιπτώσεις, μεταναστευτικές ροές, διαπεριφερειακό οργανωμένο έγκλημα κ.λπ.
Η πιθανότητα σύγκρουσης στα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίστηκε λόγω της αυξημένης τάσης μεταξύ των τοπικών πολιτικών να κερδίσουν εκλογική υποστήριξη χειραγωγώντας τις εθνικιστικές συμπεριφορές και τις δημόσιες πεποιθήσεις.
Η σχετική σταθερότητα στην περιοχή διατηρήθηκε χάρη στην ενεργό εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας, αλλά η αυξανόμενη τάση των τοπικών κομμάτων και πολιτικών να αναλαμβάνουν ασυντόνιστες και μονομερείς ενέργειες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση των εντάσεων», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.
Βουλγαρικές δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα
Το έγγραφο αναφέρει ότι «στις συνθήκες ενός ριζικά αλλαγμένου στρατηγικού περιβάλλοντος ασφαλείας κατά τον τρίτο χρόνο του πολέμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, η Βουλγαρία συνέχισε την ενεργό συμμετοχή της στην ενίσχυση του αποτρεπτικού και αμυντικού δυναμικού του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα».
«Στο επίκεντρο των προσπαθειών παρέμεινε η κατασκευή της πολυεθνικής ομάδας μάχης της Συμμαχίας. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας, μαζί με τη Ρουμανία και την Τουρκία, ιδρύθηκε η Αντιναρκική Ναυτική Ομάδα στη Μαύρη Θάλασσα. Η Βουλγαρία παρέμεινε αλληλέγγυα με την Ουκρανία και υποστηρίζει τις νόμιμες προσπάθειές της να αντιταχθεί στη ρωσική στρατιωτική επίθεση.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης, η αποστολή της βοήθειας συνεχίστηκε και ο όγκος και το εύρος της διευρύνθηκαν», αναφέρεται επίσης στην ανάλυση.
Η έκθεση για την κατάσταση της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας το 2024 αναπτύχθηκε σύμφωνα με το άρθρο. 23 του Νόμου για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
Το έγγραφο παρουσιάζει στην Εθνοσυνέλευση και την κοινωνία μια αξιολόγηση της κατάστασης των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους στον τομέα της άμυνας.
Με βάση τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, η έκθεση σκιαγραφεί επίσης τις κύριες κατευθύνσεις για τις εργασίες το 2025 και μεσοπρόθεσμα, στις οποίες το Υπουργείο Άμυνας θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αμυντικής πολιτικής.
(Βουλγαρικά ΜΜΕ- BGNES)
—