Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία διχάζουν τη γερμανοτουρκική κοινότητα στη Γερμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλες διαμαρτυρίες σημειώθηκαν στην Τουρκία μετά τη φυλάκιση του Τούρκου πολιτικού της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου. Πώς τα πάει με αυτό η γερμανοτουρκική κοινότητα στη Γερμανία;

«Κατά τη γνώμη μου, όλα είναι καλά», λέει ο Αλί, ο οποίος δεν θέλει να δώσει το επίθετό του, αναφερόμενος στη φυλάκιση του δημοφιλούς πολιτικού της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Τουρκία .

 «Αν συμβεί κάτι παρόμοιο εδώ, η αστυνομία αντιδρά όπως στην Τουρκία, ακόμα χειρότερα». Με αυτόν τον τρόπο, ο Ιμάμογλου «φυσικά πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια», λέει ο 55χρονος ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρείας.

Ο Αλί στέκεται στην ουρά σε ένα αρτοποιείο – όχι στην Τουρκία, αλλά στο Βερολίνο-Kreuzberg. Είναι ένας από τους περίπου 200.000 ανθρώπους με τουρκικές ρίζες στη γερμανική πρωτεύουσα.

Είναι γνωστό ότι μεταξύ των περίπου τριών εκατομμυρίων Τούρκων και Γερμανών τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν τον αυταρχικά κυβερνώντα Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμικό-συντηρητικό κόμμα του AKP.

Τι, όμως, συμβαίνει στην Τουρκία;

236273%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%813%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%814%CE%B8%CF%855%CF%84%CF%853%CE%B5%CF%8211

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν συνέλαβε τον έκπτωτο πλέον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τον πιο πολλά υποσχόμενο αντίπαλο του, Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Τουρκία από τις διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013. Έκτοτε, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους στις τουρκικές πόλεις.

Παρά τη βάναυση αστυνομική καταστολή και τις εκατοντάδες συλλήψεις, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, του οποίου είναι επίσης μέλος ο Ιμάμογλου, θέλει να συνεχίσει τις διαδηλώσεις μετά το Ραμαζάνι και να πραγματοποιεί τακτικές συγκεντρώσεις τις Τετάρτες και τα Σάββατα.

Ο Αλί συνεχίζει λέγοντας ότι γνωρίζει την Τουρκία όπως ήταν πριν από 20 χρόνια. Αν συγκρίνει τη χώρα τότε με την Τουρκία σήμερα, «τότε λέω ότι αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Ερντογάν είναι σωστό».

Ο 59χρονος Γιουσούφ, ο οποίος εργάζεται στη νοσηλευτική, είναι επίσης «αρκετά ικανοποιημένος» με τον Ερντογάν. Έχει βιώσει τους προκατόχους του σημερινού προέδρου και «ξέρει τι έχει κάνει ο Ερντογάν για τον λαό του».

 Ο Ιμάμογλου είναι «κάποιος που έκλεψε και θα τιμωρηθεί γι’ αυτό», λέει ο Γιουσούφ, αναφερόμενος στις κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν κατά του Ιμάμογλου.

Στις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2023, το 67 τοις εκατό όσων είχαν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία ψήφισαν τον Ερντογάν – πολύ περισσότερο από ό,τι στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει πολλούς υποστηρικτές στη Γερμανία

236273%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%813%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%814%CE%B8%CF%855%CF%84%CF%853%CE%B5%CF%82

«Ο Ερντογάν έχει στην πραγματικότητα πολλούς υποστηρικτές στην τουρκική κοινότητα στη Γερμανία», λέει ο Ζιγιά Ακτσετίν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του CHP στο Βερολίνο . «Αυτοί οι συμπατριώτες μου ζουν εδώ σε μια δημοκρατική κοινωνία. Δεν αισθάνονται την πίεση, το σκοτεινό κλίμα εκεί και δεν υποφέρουν από την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία», λέει.

Ο ίδιος ο Ακτσετίν καταδικάζει έντονα τη σύλληψη του Ιμάμογλου.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι αδιανόητο. Ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις κατά δέκα τοις εκατό και άνω, συλλαμβάνεται από αυτόν».

Ο Ερντογάν θέλει να καταργήσει εντελώς την αντιπολίτευση και «πρέπει να αμυνθούμε» από αυτό.

Για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Βερολίνο μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου. Στις αφίσες τους έγραφε «We are Imamoglu».

75χρονος: «Τελευταία ευκαιρία για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία»

Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει πάρει τη «λάθος κατεύθυνση», λέει ο 75χρονος πρώην τεχνίτης Μουχαρέμ Ντογκάν, ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Βερολίνο. «Θέλουμε ξανά δημοκρατία, κράτος δικαίου, τάξη. Παλεύουμε ενάντια στον μηχανισμό εξουσίας».

Η φοιτήτρια αρχαιολογίας Σεμπνέμ Τουρχάν λέει επίσης ότι θέλει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία στην Τουρκία.

Η 27χρονη ήρθε στη Γερμανία πριν από τρία χρόνια επειδή δεν ένιωθε πλέον ασφαλής ως νεαρή γυναίκα στην Τουρκία.

«Η οικονομία πάει άσχημα, είμαστε γενικά δυσαρεστημένοι», λέει. «Νιώθω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία».

web.de

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ